Fordító és tolmács mesterképzési szak

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő fordító és tolmács mesterképzési program célja olyan gyakorlati szakemberek képzése, akik az interkulturális kommunikáció által fokozottan meghatározott globális gazdasági életben hatékonyan képesek kamatoztatni szaktudásukat a különböző nemzeti és nemzetközi szervezetek és gazdasági társaságok mindennapi működése szempontjából nélkülözhetetlen nyelvi közvetítőként.

Az államilag elismert oklevelet nyújtó négy féléves programban az SZTE szakoktatói, illetve fordítás- és tolmácsoláselméleti szakemberei mellett hivatásos fordítók és tolmácsok, valamint az Európai Parlament akkreditált tolmácsai, továbbá különböző hivatalos szervek és gazdasági társaságok képviselői is oktatnak.
Oktatók

A piacképes szakfordítói és tolmácsolási ismereteken túl európai uniós, valamint gazdasági és jogi ismereteket nyújtó – gyakorlatorientált – képzésnek többek között szerves részét képezi két olyan kurzus is, amely a résztvevőket bevezeti a számítógépes fordítástámogatás és a projektmenedzselés rejtelmeibe.
Hálóterv

A szakfordítóképzésben részt vevők elhelyezkedését a fordit.hu fordítói közösség is segíti, három hónapos térítésmentes tagsággal támogatva a képzés hallgatóit.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára a képzés részét képező szakmai gyakorlatot az OFFI Zrt. Kelet-magyarországi Területi Központja, valamint a szegedi székhelyű Hunnect Kft., Magyarország harmadik legnagyobb idegen nyelvi szolgáltatója biztosítja.

A képzésről bővebben

Aktuális

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara fordító és tolmács mesterképzési programot hirdet 2022. szeptemberi kezdéssel. A nappali képzési rendszerben működő, állami finanszírozású és önköltséges formában is induló képzés keretében választható nyelvpárok: angol–francia, angol–német, angol–olasz, angol–spanyol, angol–orosz; angol–török; angol–szerb; francia–angol; német–angol; olasz–angol; spanyol–angol; orosz–angol; török–angol; szerb–angol.

Jelentkezési határidő: 2023. február

Jelentkezés: 2023. február [felvi.hu, lenarta@hist.u-szeged.hu]

Hitelesítés: 2023. február [felvi.hu]

Pótlás: 2023. július [felvi.hu]

A felvételi vizsgák időpontja:

Írásbeli vizsga: 2023. május

Szóbeli vizsgák: 2023. május

Az államilag finanszírozott helyek száma: 35

A képzés díja (önköltséges finanszírozás esetén): 300.000 Ft/félév

Kapcsolattartó: Dr. Lénárt András programkoordinátor (lenarta@hist.u-szeged.hu)

Fogadóóra: Szerda 14.00–15.00 (mentori fogadóóra: 15.00–16.00)
E-mailben történő előzetes egyeztetés alapján a Hispanisztika Tanszéken található oktatói irodában

Jelentkezési információk