Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

234. szám - 2010. március 22.


Hírek, információk


1.
A 2010. március 11-én megtartott 2009/2010. tanév V. rendes Kari Tanácsülés határozatai:

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja az SZTE BTK hallgatóinak Tanulmányi Ösztöndíj Megállapításáról szóló szabályzata módosítását. (11/2010.)
A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– a Professzor Emeritusi cím adományozását Prof. Bernáth Árpád, az SZTE BTK Német Irodalomtudományi Tanszék egyetemi tanára részére. (12/2010.)
– a Professzor Emeritusi cím adományozását Prof. Makk Ferenc, az SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék egyetemi tanára részére. (13/2010.)
– a magántanári cím adományozását Utasi Ágnes, az SZTE BTK Szociológia Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára részére. (14/2010.)
– a magántanári cím adományozását Vásáry István, az ELTE BTK Török Filológiai Tanszék egyetemi tanára részére. (15/2010.)
– a címzetes egyetemi docensi cím adományozását Ezio Bernardelli, az SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék lektora részére. (16/2010.)

A Kari Tanács titkos szavazással (17 igen, 0 nem, 1 tartózkodom) támogatja a címzetes egyetemi docensi cím adományozását Vörös Gabriella, az SZTE BTK Régészeti Tanszék nyugalmazott adjunktusa részére. (17/2010.)
A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja a Doctor Honoris Causa kitüntetõ cím adományozását Prof. Thomas Bremer, a Martin Luther Universität Romanisztika Intézetének egyetemi tanára részére. (18/2010.)
A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja az SZTE és a Colimai Egyetem (Mexikó) közötti együttmûködési szerzõdés megkötését. (19/2010.)
A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja Bukta Katalin adjunktusi kinevezésének határozatlan idejû meghosszabbítását az SZTE BTK Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéken. (20/2010.)
A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– a Dékán által felkért stratégiai bizottságok jelentése alapján javasolt dékáni intézkedések megvalósítását. (21/2010.) Errõl a határozatról részletesen a Kurír 235. különszámában olvashat.
– az Európa Tanulmányok második költségtérítéses, 50 kredites specializáció indítását. (22/2010.)
– a Francia nyelvû projektmenedzser szakértõ második költségtérítéses, 50 kredites specializáció indítását. (23/2010.)



Személyi hírek


1.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából, március 15-e alkalmából kimagasló színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át Penke Botondné Jancski Olgának (Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék), az SZTE egyetemi tanárának.

2. Az országos TEMPUS Közalapítvány Kuratóriumának megbízatása 2009 novemberében lejárt. A Kormány, az Oktatási Miniszter javaslatára új kuratórium létrehozásáról döntött, melynek tagjait és elnökét a Fõvárosi Bíróság 2010. február 11-én bejegyezte. A Tempus Közalapítvány Kuratóriumának új elnöke Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja. Megbízatása 2014. február 11-ig tart.

3. A MOL-MTA-SZTE Medievisztikai Kutatócsoport tagja, Halász Éva tudományos segédmunkatárs elnyerte az Akadémiai Ifjúsági Díjat, amelyet 2010. március 19-én vesz át a Magyar Tudományos Akadémián. Ez azt is jelenti, hogy az évek során a kutatócsoportnak mind az öt tagja részesült ebben a tudományos díjban.

4. Baráth Tibor, a Neveléstudományi Intézet adjunktusa, a Közoktatási Vezetõképzõ Intézet igazgatója és Lõrinczi János, a Szociológia Tanszék munkatársa közremûködnek a TÁMOP 3.1.8.1.1. projektben. A projekt alapvetõ célja, hogy hozzájáruljon az oktatási rendszer K+F+I stratégiájának megalapozásához, annak kifejlesztéséhez annak érdekében, hogy feltárja a tudásiparban jelen lévõ piaci szereplõk körében zajló kutatási, fejlesztési és innovációs folyamatokat. A kutatást diplomaszerzés elõtt álló szociológus hallgatókkal közösen végzik.

5. 2011 elsõ félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A jelenlegi tervek szerint a magyar elnökség egyik prioritása az oktatás terén az iskolavezetés témája lesz. Az elnökségre való felkészülés érdekében az Oktatási és Kulturális Minisztérium Európai Uniós Kapcsolatok Fõosztálya – az OKM érintett szakterületeivel egyetértésben – létrehozta az Iskolavezetés Szakmai Munkacsoportot, amelynek feladata a magyar elnökségre való felkészülés szakmai támogatása. Az OKM Baráth Tibort, a Neveléstudományi Intézet adjunktusát, a Közoktatási Vezetõképzõ Intézet igazgatóját kérte fel a munkacsoportban való közremûködésre.
A Tempus Közalapítvány uniós pályázatot nyert az iskolavezetés fejlesztésének témakörében „Quality School Leadership for Effective Learning” címmel. A project öt közép-európai ország közremûködésben valósul meg. A Tempus Közalapítvány felkérte Baráth Tibort, a Neveléstudományi Intézet adjunktusát, a Közoktatási Vezetõképzõ Intézet igazgatóját a projektben történõ szakértõi közremûködésre.


Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) 2010. március 10-13. között részt vett a portugáliai Palmelában a középkori lovagrendekrõl "Freires, Guerreiros, Cavaleiros" témakörben megrendezett nemzetközi konferencián és "Social and religious ties between the military religious orders and the laity in the medieval Kingdom of Hungary" címmel elõadást tartott.


2. Csapó Benõ
professzor, a Neveléstudományi Intézet vezetõje 2010. március 10–11. között részt vett a Luxemburgban megrendezett TAO Days 2010 konferencián, melyen a „TAO – A new step towards assessment 3.0 The expanding role of Computer Based Assessment” címmel tartott elõadást. A konferencián részt vett az Oktatáselméleti Kutatócsoport három munkatársa – Tóth Edit, Hajós Gábor és Halof Ferenc – is.


3.
2010. február 19-én 5 éves jubileumi nyílt foglalkozást tartott a Cserjés Katalin (Modern Magyar Irodalmi Tanszék) által vezetett Hódmezõvásárhelyi Mûvészettörténeti Önképzõkör, elõadásokkal az itáliai reneszánsz mûvészetétõl napjainkig a „Madonna-ábrázolások” témakörében a Németh László Városi Könyvtárban.


4.
2010. március 18-án Cserjés Katalin (Modern Magyar Irodalmi Tanszék) mutatta be a Reményi József Tamástól átvett Hajnóczy Péter-hagyatékot a Modern Magyar Irodalom Tanszéken.


5.
Péter Róbert (Angol Tanszék) a British Society for Eighteenth Century Studies által szervezett "Time and Space" elnevezésû nemzetközi konferencián "English counter-enligtenment: buried or born again?" címmel tartott elõadást az Oxfordi Egyetem St Hugh´s College-ban 2010. január 7-én.



Könyvespolc


1.
Megjelent a „Mert annyit érek én, amennyit ér a szó” Szegedi Radnóti-konferenciák címû kötet a Szegedi Bölcsészettudományi Kar gondozásában.
Radnóti Miklós születésének századik évfordulóján a tudásvággyal telített fiatalember, egy szenzibilis bölcsész alakját idéztük fel. Két konferenciának adott otthont egykori hallgatónk alma matere, a Szegedi Bölcsészkar.
A „Centenáriumi konferencia” és a „Radnóti Miklós szegedi professzorai”ról szóló elõadássorozat elhangozott munkáinak gyûjteményes kötetét állította össze Olasz Sándor és Zelena András, Csernus Sándor dékán pedig a kiadást gondozta.


2.
Megjelent: Cserjés Katalin (Modern Magyar Irodalmi Tanszék): „… a lebegõ orgonagyökér…” Egy Hajnóczy-prózakalauz elsõ fejezetei címû tanulmánykötete.
A kötet könyvbemutatója Hódmezõvásárhelyen, a Németh László Városi Könyvtárban volt, ahol kiselõadásokkal bemutatkozott a Hajnóczy-mûhely is (Gémes Noémi; Bagi Anita; Szilágyi Éva; Tóth Dávid – a Mûhely vásárhelyi tagjai). Ugyanezen kötet könyvbemutatója volt a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban.


3.
Megjelent a Journal for Research into Freemasonry and Fraternalism elsõ száma, amely az elsõ angol nyelvû nemzetközi tudományos folyóirat a témában. Szerkesztõk: Andreas Önnerfors (University of Sheffield) és Péter Róbert (Angol Tanszék). Az elsõ tematikus szám, melyben Szõnyi György Endre, Prohászka Géza, Hausz Frigyes és Péter Róbert publikáltak recenziókat, a szabadkõmûvesség és a nemzeti identitás problematikájával foglalkozik. A folyóirat részben elérhetõ a következõ címen: http://www.equinoxjournals.com/ojs/index.php/JRFF/issue/current.
Megjelent a Researching British Freemasonry, 1717-2017 (Sheffield: University of Sheffield, 2010) tanulmánykötet, melyet Andreas Önnerfors és Péter Róbert szerkesztett. Ebben Péter Róbert "Religion and Enlightenment in Thomas Dunckerley´s neglected writings" címmel publikált egy dolgozatot.



Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Békés Enikõ (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2010. március 5-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Lengyel Réka (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2010. március 5-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kis Zsuzsanna (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2010. március 12-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Babarczi Dóra (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2010. április 2-án 10 órai kezdettel kerül sor Anderle Ádám egyetemi tanár tanári szobájában.


2.
Védések:

Vukman Péter (történelemtudomány) PhD-védésére 2010. március 5-én került sor. A védés eredménye: 92%.
Kocsis Lilla (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. március 8-án került sor. A védés eredménye: 100%.
Pál Gyöngyi (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. április 2-án 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Szilágyi Annamária (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. április 14-én 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Sarnyai Csaba (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. április 16-án 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.


3. Molnár Gyöngyvér
, a Neveléstudományi Intézet egyetemi docense 2010. március 3-án tartotta habilitációs elõadásait (tantermi és tudományos): A 21. század iskolája: berendezés, infrastruktúra és oktatási módszerek; Kisiskolás diákok számára kidolgozott induktív gondolkodást fejlesztõ program rövid és hosszabb távú hatása.



Pályázatok


1.
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet pályázatot hirdet a felsõoktatási informatikai háttér tudományos-oktatási célú felhasználásáról. A pályázók három téma kidolgozása közül választhatnak:

– Milyen új lehetõségeket látsz a szuperszámítógépek alkalmazására?
– Hogyan támogathatja a nagyfelbontású videó kommunikáció a kutatásodat/tanulmányaidat?
– Milyen új hálózati szolgáltatásokat és alkalmazásokat javasolnál?

Pályázatodat várják, ha magyarországi felsõoktatási intézmény hallgatója vagy akár nappali, levelezõs vagy PHD hallgatói jogviszonyban. A pályázatok beérkezési határideje: 2010. április 30.
A fõdíj egy laptop, míg a második helyezett egy okostelefont, a harmadik helyezést elérõ diák egy digitális fényképezõgépet kap.
A három nyertes meghívást és bemutatkozási lehetõséget kap az õszi ünnepélyes szuperszámítógép sajtótájékoztatón, ahol országos nyilvánosság elõtt mutatják be a legújabb fejlesztéseket. A legtöbb pályamûvet beküldõ intézmény külön dicséretre számíthat. A nyertes pályázók megismerkedhetnek az NIIF Intézet mindennapjaival és kipróbálhatják élesben a videokonferencia-rendszer elõnyeit. Részletek, pályamû feltöltés: http://www.hboneplus.hu/hallgatoi_palyazat.


2.
A Bécsi Egyetem Európai és Összehasonlító Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor Tanszéke és a Nyugat-Magyarországi Egyetem szombathelyi Savaria Egyetemi Központjának Uralisztikai Tanszéke közös nyári egyetemet szervez. Az ösztöndíjakra a magyar hallgatók közül a nem német szakos, elsõ diplomájukat szerzõ hallgatók pályázhatnak.
Részletek a http://www.univie.ac.at/finno/cms/sommerkolleg.html címen, jelentkezés 2010. május 10-ig.


3.
Az Always Felsõoktatási Ösztöndíj részleteirõl többet tudhat meg a www.always.hu/osztondíj címen. Határidõ: 2010. június 2.


4.
A Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány pályázatot hirdet egyetemi hallgatók számára. Részletek a http://www.1956muzeum.hu/palyazatok.html címen. Határidõ: 2010. szeptember 30.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2010. április 6.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2010. márc. 29.

Országgyûlés, külügym.

Mo. az EU-ban, az EU a világban

Kurír 231.

2010. márc. 30.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 231.

2010. márc. 31.

Pro Renovanda

Trefort Ágoston emlékére

Kurír 231.

2010. ápr. 1.

Sciex NMS

Csereprogram

Kurír 232.

2010. ápr. 2.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 231.

2010. ápr. 28.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 231.

2010. ápr. 30.

NIIF

Pályázat

Kurír 234.

2010. máj. 10.

Uni Wien

Nyári Egyetem

Kurír 234.

2010. máj. 15.

OMAA

Oktatói, projekt

Kurír 233.

2010. jún. 2.

Always

Ösztöndíj

Kurír 234.

2010. szep. 30.

Múzeum 1956

Pályázat

Kurír 234.

2010. okt. 12.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 231.

2010. okt. 15.

OMAA

PhD, oktatói, projekt

Kurír 233.

2010. dec. 15.

OMAA

Oktatói, projekt

Kurír 233. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.