Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

255. szám - 2011. június 29.



Hírek, információk


1.
A 2011. június 23-án megtartott 2010/2011. tanévi VIII. rendes Kari Tanácsülés határozatai:

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet és az Oktatáselméleti Kutatócsoport, valamint a Heidelbergi Tudományegyetem Pszichológia Intézete közötti együttmûködési megállapodás megkötését. (50/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (12 igen, 1 nem, 4 tartózkodom) támogatja Dudits András adjunktusi kinevezését. (51/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

Nóbik Attila adjunktusi kinevezését. (52/2011.)
Pro Facultate Philosophiae kitüntetés adományozását Briane Keith Turley, a West Virginia Egyetem oktatója részére. (53/2011.)

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) elfogadja Szántó Richárd, az SZTE BTK Tanulmányi Bizottsága elnöke beszámolóját a Bizottság 2010/2011-es tanévi mûködésérõl. (54/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) megválasztja az SZTE BTK Tanulmányi Bizottság elnökévé Szántó Richárdot a 2011/2012-es tanév idõtartamára. (55/2011.)
A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) elfogadja a díszdiplomák adományozására vonatkozó javaslatot. (56/2011.)


2. Csernus Sándor
, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja (a NEFMI és a Balassi Intézet finaszírozásában) 2011. június 7-9 között Huelvában tett hivatalos látogatást (és tartott elõadást az SZTE nemzetközi kapcsolatairól illetve a magyar nyelv- és civilizáció külhoni oktatásának helyzetérõl), abból az alkalomból, hogy a Huelva-i Egyetem Bölcsészettudományi Karán megnyílt a "Magyar Tanulmányi Központ", melynek pénzügyi alapjait a NEFMI és a spanyol egyetemi partner együttesen biztosította. A program elõkészítésében és létrehozásában nagy szerepet játszott az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke, melynek képviseletében ugyancsak jelen volt és elõadást tartott az ünnepélyes megnyitón Anderle Ádám professzor. A program továbbvitelének forrásait a magyar és a spanyol fél közösen kívánja biztosítani. A Huelva-i Egyetemmel az SZTE BTK-nak, a hispanisztikán, a történeti stúdiumokon és a hungarológiai programon túlmenõen szoros kapcsolatai vannak angol tanszéki, illetve a vizuális kultúratudományi oktatási és kutatási területeken. A két intézmény között oktatói és hallgatói Erasmus csereprogramok is mûködnek. A felek a csereprogramok kiszélesítésében és további fejlesztésében állapodtak meg.


3.
2011. június 16-án megnyílt a Néprajzi Tanszék Folyosó Galériájában a Banner János régészprofesszor, néprajzkutató halálának 40. évfordulójára rendezett kiállítás, amit Mód László (Néprajzi Tanszék) készített, s Barna Gábor nyitott meg.



Személyi hírek


1.
Matuska Ágnes adjunktus (Angol Tanszék) elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A három éves kutatási projektjének címe: A Theatrum Mundi toposz alakváltozatai.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
Április 29-30-án a IV: Lelkiségtörténeti Konferencián elõadást tartott Barna Gábor (Néprajz Tanszék) és Frauhammer Krisztina (Bálint Sándor Valláskutató Intézet).


2.
Barna Gábor (Néprajz Tanszék) 2011. május 11-én elõadást tartott Kunszentmártonban a Tiszazug kutatását végzõ OTKA pályázat záró konferenciáján „Vezetési és túlélési stratégiák” címmel.
Ugyanõ tartott elõadást 2011. május 13-14-én a Temesvárott a MÁÉRT szervezésében megrendezett Szórvány-konferencián „A katolikus egyház és a szórvány” címmel.

3. Gleszer Norbert, a Néprajzi Tanszék tanársegéde 2011. május 26-án Budapesten „mako110@ - közösségi emlékezet valós és virtuális terei a makói izraelita temetõk példáján” címmel elõadást tartott az ELTE-n az MTA Kisebbségkutató Intézet Judaisztikai Kutatócsoport és az MTA-ORZSE Zsidó Kultúratudományi Kutatócsoport „Bét moed l’kol cháj” Tanácskozás a magyarországi zsidó temetõk kutatásáról címmel megtartott közös rendezvényén.


4.
A II. Gerhardus Konferencián 2011. június 17-én a Gál Ferenc Hittudományi Fõiskolán elõadást tartottak:

– Frauhammer Krisztina (Bálint Sándor Valláskutató Intézet – BSVI): Egy XVIII. századi Krisztus életrajz magyarországi hatástörténete
– Gyöngyössy Orsolya (BSVI): Hegyi Antal társulatszervezõ tevékenysége Csongrádon
– Povedák István (BSVI): Alakuló búcsújárás
– Gyertyános Éva (Néprajzi Tanszék): „Ferences” Szent Erzsébet. Ikonográfia és kultusztörténet
– Varga Tibor Róbert (BSVI): Sirokai Miklós erdélyi vajda életútja
– G. Tóth Péter (BSVI): A csanádi székeskáptalan hiteleshelyi pecséthasználata
– Szilágyi Tamás (BSVI): Egy új oktatási paradigma: a konnektív tanulás a felsõoktatásban
– Ötvös Csaba (BSVI): A szégyen és dicsõség ruhái a gnosztikus hagyományokban
– Németh Csaba (BSVI): „Projectus sum a facie oculorum tuorum” (Ps 30, 23.)
– Barna Gábor (Néprajzi Tanszék – BSVI): Fesztivalizáció – evangelizáció?

5. 2011. május 31-én a SZAB Néprajzi Munkabizottsága „Mérlegen az utóbbi negyedszázad helyi monográfiáinak néprajzi tanulmányai” címû konferenciáján Simon András, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék docense „Helytörténeti-néprajzi monográfiák és tanulmánykötetek Csongrád megyébõl” címmel tartott elõadást.


6.
Az Amerikanisztika Tanszék 2011. május 6-án és 7-én „Amerikansztika és vizualitás metszéspontjai az információs társadalom horizontján” címmel nagy sikerû, angol-magyar nyelvû konferenciát rendezett a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 sz. pályázat keretében a Bölcsészettudományi Karon. A hazai viszonylatban egyedülálló tematikájú vállalkozás keretében a tanszék, illetve a kar más tanszékeinek oktatói mellett más hazai egyetemek szakemberei is elõadtak. A konferencián elhangzott elõadásokat elektronikus formában publikáljuk az AMERICANA elektronikus folyóirat, illetve e-könyv kiadó közremûködésével.


7.
A Szegedi Akadémiai Bizottság és a Történettudományi Doktori Iskola Medievisztikai PhD-programjának szervezésében 2011. június 1-3. között került megrendezésre a VII. Medievisztikai PhD-konferencia. A konferencián 36 elõadás hangzott el a Kárpát-medencei és az egyetemes történelem részterületeirõl – gazdaság-, politika-, hadtörténet, régészet, egyháztörténet, társadalom- és mûvelõdéstörténet – magyar, mind román, szlovák és vajdasági fiatal kutatók tolmácsolásában. A konferencia részeként megrendezett június 1.-i könyvbemutatón a Középkorász Mûhelyhez kötõdõ alkotók 15 kötete is bemutatásra került.


8.
Pihurik Judit (Történeti Segédtudományok Tanszék) "Írások a szovjet hadszíntérrõl: magyar katonák véleménye a háborúról" címmel 2011. június 10-én elõadást tartott az ELTE-n megrendezett "A Nagy Honvédõ Háború - 70 éve támadta meg a náci Németország a Szovjetuniót" címû nemzetközi konferencián.


9.
Az Angol Tanszék és a REGCIS kutacsoport szervezésében sikerrel zárult a III. "Ki merre tart a Shakespeare Kutatásban" címû projekt-konferencia. A konferencián az angol tanszék oktatói és PhD hallgatói is elõadtak:

– Szõnyi György Endre: Harmadik Richárd, avagy tudott-e Shakespeare pszichologizálni?
– Thomas Éva (PhD hallgató): Produktív recepcióelmélet: azonosulás és távolságtartás a színházban
– Kiss Attila: The Anatomy of the Revenger
– Tóth Gabriella (PhD hallgató): A hiány reprezentációja; az elnémítás megszólaltatása Sumiti Namjoshi Sycorax: Új mesék és versek c. kötetében

A konferencián megalakult a A Transzatlanti Emblematikai Hálózat. Együttmûködõ partnerek: Bergen Shakespeare and Drama Network, University of Maryland, University of Florence, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem Kulturális Ikonológia és Szemiográfia Kutatócsoport.


10.
Idén a Szegedi Tudományegyetemen tartották a magyar EU-elnökség hivatalos rendezvényeként az Euro-Mediterrán Kutatási Együttmûködési Monitoring Bizottság (MoCo) 15. ülését. A tanácskozáson 20 ország – az Európai Unió és a Mediterrán Unió tagországainak – vezetõ szakértõi vettek részt.
A június 23-24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban megrendezett angol és francia nyelvû találkozón az euro-mediterrán K+F+I és tudományos együttmûködések kérdései, stratégiai fejlesztési irányvonalak kerültek szóba. A tanácskozásnak különös fontosságot és aktualitást biztosítottak a mediterrán térségben bekövetkezett – „arab tavasz”-ként is emlegetett - mély társadalmi és politikai változások.
A rendezvényen az európai és mediterrán régió húsz országának – Algéria, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Libanon, Málta, Marokkó, Palesztina, Portugália, Románia, Spanyolország, Tunézia, Törökország – tudományos kutatásban és technológiai fejlesztésben illetékes minisztériumok vezetõ szakértõi, nemzetközi szaktekintélyei, az Európai Bizottság, az EU Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Fejlesztési Bank delegáltjai, valamint a Mediterrán Unió fõigazgató-helyettese és a MIRA-projekt (Mediterranean Innovation and Research Co-ordination Action) felelõsei vettek részt.
Jelen volt többek között Ilan Chet professzor, a Mediterrán Unió fõigazgató-helyettese, Philippe Froissard, az EB kutatási és innovációs fõigazgatóság programvezetõje, Robák Ferenc, nagykövet, a Magyar EU-elnökség kormánybiztosa, Dux László, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Trócsányi László nagykövet és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A tanácskozás levezetõ elnöki teendõit magyar részrõl Csernus Sándor, a BTK dékánja látta el.
A konferencia Szegedre hozatalában nagy szerepet játszott az a körülmény, hogy az országban az SZTE Bölcsészettudományi Karán (J. Nagy László vezetésével) színvonalasan mûködõ és kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezõ mediterrán kutatások folynak, oktatási programok és doktori képzés is mûködik.
Az ülésen az Európai Bizottság, valamint a Földközi-tenger két partján fekvõ országok, az EU és a Mediterrán Unió folyamatban levõ és tervezett többoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezéseinek áttekintésére került sor. A találkozó egyedülálló lehetõséget biztosított arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folytatott K+F+I tevékenység és kutatási potenciál bemutatásra sor kerülhessen, illetve az universitas számára a mediterrán térség országaival – a már meglévõ bölcsészeti-társadalomtudományi kapcsolatrendszer mellett, különösen a természettudományok, az élettudományok
Az elõadások között szerepelt sok más mellett a mediterrán térség részvétele az Európai Bizottság hetedik keretprogramjában (FP7), valamint a Mediterrán Unió új projektjei. A vitában központi helyet foglaltak el az euró-mediterrán térség együttmûködésének alapelvei.
A találkozón számos következtetést fogalmaztak meg a résztvevõk. Leszögezték például, hogy a MoCo támogatja az innovációra irányuló regionális kezdeményezéseket. A szervezet kifejezte igényét egy a mediterrán térség számára létrehozott ERA-NET kutatási hálózati programok iránt. A MoCo kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen társadalmi feladatokat a mediterrán térségben meghatározott tevékenységeken keresztül. A szervezet továbbá támogatja, hogy az Európai Bizottság szervezzen konferenciát a mediterrán térségbeli országok együttmûködésének növelésére.
A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudományos teljesítménye és kiemelkedõ nemzetközi kapcsolatrendszere is hozzájárult ahhoz, hogy az ülésnek Szeged adhatott otthont. A SZTE határozott célja, hogy az európai kapcsolatrendszerének bõvítése során az angol és német mellett erõteljesen fejlessze a mediterrán térséggel való együttmûködést is. A már meglévõ bilaterális és multilaterális francia, olasz, spanyol közös oktatási, kutatási projektek jó alapot biztosítanak mindehhez.
Megvalósításában kulcsszerepet játszott az SZTE Rektori Hivatalának Nemzetközi Igazgatósága, míg a BTK részérõl a sikeres lebonyolításhoz igen kitûnõ és hatékony támogatást nyújtottak a karunkhoz kötõdõ szaktolmács kollégák, akik az Angol Tanszék vezetõjének, Kiss Attilának a szervezésében vállalták a feladatot.
A Szegedi Tudományegyetemen rendezett 15. MoCo konferencia volt a magyar EU-elnökség egyetlen Budapest térségén kívül rendezett jelentõs nemzetközi szakmai tanácskozása, melynek megvalósítását egyaránt támogatta Szeged Város és a Csongrád Megyei Közgyûlés.



Könyvespolc


1.
A szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár 24. köteteként megjelent Hetény János: A magyarok Máriája. Mária-tiszteletünk teológiája és néprajza címû könyve a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és a Szent István Társulat közös gondozásában (Szeged – Budapest, 2011. 692 oldal)


2.
A Visegrad 4 Fund támogatásával, lengyel – szlovák – magyar közremûködéssel megjelent „The Tree, the Stone and the Well. Sacred Places in the Cultural Space of Central-Eastern Europe"”, mely lengyel, szlovák és magyar szakrális terek elemzését adja angol nyelven. A szerzõk között a szegedi néprajzi tanszék diákjai szép számmal szerepelnek, tanár vezetõjük és a kötet magyar szerkesztõje Povedák István (Bálint Sándor Valláskutató Intézet) volt. A kötetet az In Crudo, Warshaw publikálta.


3.
A Belvedere Meridionale XXIII. 1. száma Varga Sándor tanársegéd (Néprajzi Tanszék) szerkesztésében jelent meg „A visai Kõris alatt…” Tanulmányok egy erdélyi, mezõségi falu népi kultúrájáról címmel. Benne a tanszék oktatójának és hallgatóinak több írása: Varga Sándor: Az erdélyi Mezõség a középkortól napjainkig a tanszék (10-31.), Gatti Beáta: „…aki hisz abba, az látja csak …” A rontás hiedelemköre Visában (77-99.), Bedõ Valér: XXI. Századi pillanatfelvétel egy erdélyi mezõségi falu táplálkozási szokásáról (100-112.)


4.
Megjelent Mód Lászlónak (Néprajzi Tanszék) „Már a kelták idejében…” A borászati örökség megalkotásának és reprezentációjának példái Magyarországon címû tanulmánya (Garaczi Imre–Szilágyi István szerk: A kultúra, a tudomány és a nemzet helyzete a Kárpát-medencében. 226–236. Veszprém, 2010.)

5. Megjelent:

– Gleszer Norbert – Zima András: Scheiber Sándor, a Löw-hagyaték gondozója = Hacofe Újfolyam I. évf. 2. sz. http://www.or-zse.hu/hacofe/vol2/gleszerzima-seiberlow2011.htm
– Gleszer Norbert – Zima András: Változatlanság a változásban A két világháború közötti budapesti zsidó csoportok önképe a megváltozott kárpátmedencei határok függvényében. In: Magyar Egyháztörténeti Vázlatok 2009/1-4. 35-62.


6.
Megjelent az Acta Ethnographica Hungarica 56. 1. száma, amely külön blokkban tartalmazza a néprajzi tanszéken most befejezõdõ OTKA-kutatás egyes eredményeit.

– Barna Gábor: Religions, Borders, Interferences. Foreword. (1-2.)
– Iancu Laura: Meeting of the traditional peasant world and religiosity with the globalized world. Changes in the religious life of a Hungarian village, magyarfalu (Arini) in Moldavia. (3-9.)
– Frauhammer Krisztina: Written representations of individual prayers. (11-21.)
– Barna Gábor: Culture of feasts today. Commemorial rites of national and calendar feasts (23-30.)
– Povedák Kinga: "Did you bring new songs?" The role of contemporary catholic music in Hungary (31-41.)
– Bodosi-Kocsis Nóra: Virtual realities. The representation of Christianity in govinda's world. Pieces from a Hungarian Krishna devotee's blog (43-49.)
– Povedák István: Blurry borders. From heroes to celebrities (51-61.)
– Glässer Norbert - Zima András: Unchangingness In Change. The changed self-image of Budapest Jewish groups in the interwar years as a result of the changed borders in the Carpathian Basin (63-92.)



Tudományos és PhD hírek


1.
PhD-szigorlatok:

Nagy Katalin (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2011. június 6-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kovács Krisztina (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2011. június 14-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Palkó Mária (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2011. június 17-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Capraz Hüseyin Sevket (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2011. június 22-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.


2.
PhD-védések:

Sinkovics Balázs (nyelvtudomány) PhD-védésére 2011. június 20-án került sor. A védés eredménye: 80%.


3.
A BTK Doktori Tanácsa 2011. június 29-én 10 órai kezdettel a SZTE BTK Kari Tanácstermében (Szeged, Egyetem u. 2. II. emelet) ülést tart, amelyre ezúton tisztelettel meghívom. Az ülés napirendi pontjai a következõk:

1. Új eljárások indítása:

Irodalomtudomány:

a) Kertész Balázsné Bíró Csilla
b) Pap Balázs
c) Székesi Dóra

Nyelvtudomány:

a) Stefuca Viktória

2. Védési bizottságok elfogadása:

Irodalomtudomány:

a) Harmat Erzsébet
b) Kérchy Vera
c) Kocic Larisa
d) Ferencz Anna.

Történelemtudomány:

a) Kiss Gábor Ferenc.

3. Doktori védések:

Nyelvtudomány:

a) Sinkovics Balázs.

4. Halasztási kérelem:

Nyelvtudomány:

a) Hardi Judit

5. Nyelvvizsga-kérelem:

Neveléstudomány:

a) Grezsa Ferenc.

6. Ösztöndíjas helyek elosztása.
7. Egyéb.



A Kar pályázatai

1. A szegedi Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a 2011. évi Kristó Gyula-díj elnyerésére.
Pályázhat a középkori magyar históriában érdekelt tudományok (történelem, történeti segédtudományok, régészet, történeti névtan, forráskutatás) témakörében a Szegedi Tudományegyetem fiatal (40 év alatti, ill. 40. életévét a pályázat évében betöltõ) oktatója, kutatója, aki vagy legalább 3 éve dolgozik a szegedi egyetemen, vagy pedig Szegeden végezte a medievisztika PhD-képzést. Ugyanakkor pályázhat más munkahelyen dolgozó fiatal szakember is, aki a medievisztika PhD-képzést Szegeden végezte el. A fentiek közül a Kuratórium azon fiatal szakemberek pályázatát várja, akik a pályázat évében, ill. az azt megelõzõ naptári évben kiemelkedõ tudományos munkát végeztek (pl. PhD-disszertáció megvédése; önálló tudományos szakkönyv megjelentetése, ill. jelentõs szakcikkek, tanulmányok publikálása). Évente legfeljebb kettõ pályázó kaphatja meg az alapítvány díját.
A pályázat beérkezési határideje folyó év október 7-e. Cím: Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma, SZTE Történeti Segédtudományok Tanszék. 6722 Szeged, Egyetem u. 2. III. emelet. A küldemény borítójára írják rá: Pályázat.
A pályázatnak tartalmaznia kell egyrészt egy rövid írásbeli nyilatkozatot, amelyben a pályázó bejelenti, hogy megpályázza a Kristó Gyula-díjat, másrészt ezzel együtt be kell nyújtani azt a szakmunkát (PhD-értekezést, ill. szakkönyvet vagy tanulmányokat), amivel a pályázó a díjat megpályázza. Végül csatolni kell egy rövid szakmai önéletrajzot publikációs jegyzékkel együtt, különös tekintettel a pályázati kiírás feltételeire, s meg kell adni az elérhetõségi lehetõségeiket is (cím, telefon, fax stb.).

Makk Ferenc s.k.
egyetemi tanár,
a Kuratórium elnöke



Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2011. szeptember 6.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2011. szept. 30.

MPRSZ

Az Év PR-szakdolgozata

Kurír 254.

2011. okt 7.

SZTE BTK

Kristó Gyula-díj

Kurír 255.

2011. nov. 11.

Cédrus Alapítvány

Pályázat

Kurír 251. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.