Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

248. szám - 2011. február 7.


Hírek, információk


1.
A 2011. január 20-án és 2011. január 26-án megtartott Kari Tanácsülés határozatai:

A Kari Tanács titkos szavazással (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

Kiss Attila egyetemi tanári elõterjesztését az Angol Nyelvi és Irodalmi Tanszéken. (1/2011.)
Tomka Béla egyetemi tanári kinevezését a Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszéken. (2/2011.)

A Kari Tanács titkos szavazással (16 igen, 0 nem, 1 tartózkodom) támogatja Forgács Tamás egyetemi tanári kinevezését a Magyar Nyelvészeti Tanszéken. (3/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (12 igen, 2 nem, 4 tartózkodom) támogatja Csabai Márta egyetemi tanári kinevezését a Pszichológiai Intézetben. (4/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja Kocsis Mihály egyetemi tanári kinevezését a Szláv Filológiai Tanszéken. (5/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja Odorics Ferenc egyetemi tanári kinevezését a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszéken. (6/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (16 igen, 1 nem, 0 tartózkodom) támogatja Bényiné Farkas Mária részére a magántanári cím odaítélését az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéken. (8/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (16 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja Békésiné Fejes Katalin részére a magántanári cím odaítélését a Magyar Nyelvészeti Tanszéken. (7/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (15 igen, 0 nem, 1 tartózkodom) támogatja Papp Katalin részére a címzetes egyetemi tanári cím odaítélését a Neveléstudományi Intézetben. (9/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (2 igen, 13 nem, 1 tartózkodom) nem támogatja Apor Péter adjunktusi pályázatát. (10/2011.)
A Kari Tanács titkos szavazással (15 igen, 0 nem, 1 tartózkodom) támogatja Bencsik Péter adjunktusi pályázatát. (11/2011.)
A Kari Tanács 11 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta az intézményi akkreditációs anyagot azzal, hogy a beérkezett véleményeket, javaslatokat a kari vezetés még beépíti a végleges szövegbe. (12/2011.)


2.
2011. január 6-án Glatz Ferenc akadémikus elnökletével megalakult a magyar-szerb akadémiai bizottság magyar tagozata. A bizottság létrehozását a két ország köztársasági elnökei még 2009 õszén kezdeményezték. A bizottság célja, hogy tisztázza a második világháború idõszakának szerb-magyar konfliktusait, elsõsorban a magyarok elleni 1944/45-ös partizán megtorlásokat. A bizottság tagja lett A. Sajti Enikõ egyetemi tanár (Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék). A professzor asszonyt az alakuló ülésen a tudományos publikációkért felelõs albizottság vezetõjévé választották.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
A Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, a SZAB Néprajzi Munkabizottságával közösen, 2011. január 14-én "Kõ, fa és forrás. Változó szakrális tereink" címmel felolvasó ülést tartott a SZAB székházban. Az ülésen elõadást tartott a tanszék több hallgatója (Rengei Noémi, Törõ Balázs, Hufkó Boglárka, Farkas Petra, Fülöp Zoltán, Pintér Zsófia, Karácsony Anna, Rokszin Renáta, Meskó Dóra, Schipek Barbara, Mocsári Norbert, Apjok Vivien, Cs. Tóth Gabriella, Takács Zsófia, Katkó György, Szólik Ivett, Székely Anna, Varga Emese), akik tanári vezetéssel (Frauhammer Krisztina, Vass Erika, Varga Sándor, Barna Gábor) a terepkutatást végezték, valamint a kutatás vezetõje, Povedák István a GFHF-SZTE BTK Bálint Sándor Valláskutató Intézet munkatársa. A „The Tree, the Stone and the Well. Sacred Places in Cultural Space” címû lengyel-szlovák-magyar, Varsó, Besztercebánya, Szeged együttmûködésében végzett kutatást az International Visegrad Fund támogatta. Az eredményekrõl angol nyelvû tanulmánykötet készül.


2.
Az „Images moving across the arts and disciplines” címû nemzetközi konferencián (december 10-12, 2010, Pécs) a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék három oktatója (Füzi Izabella, Gollowitzer Dóra Diána és Sághy Miklós) tartott elõadást.


3.
Gaborják Ádám PhD-hallgató (Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék) szervezésében idén is folytatódott a „VitaMin – Interaktív irodalmi beszélgetések” címû vitaest-sorozat a szegedi Grand Caféban. A havonta egyszer jelentkezõ rendezvény résztvevõi: Szilasi László egyetemi docens, Milián Orsolya tudományos munkatárs, Gaborják Ádám PhD-hallgató, Sinkovicz László egyetemi hallgató. A félév során a következõ kötet kerültek elemzésre: Garaczi László: Arc és hátraarc; k. kabai lóránt: klór; Lanczkor Gábor: A mindennapit ma; Dreff János – Tóth Dezsõ: Az utolsó magyartanár feljegyzései. Az esteket a József Attila Kör (JAK) irodalmi szervezet támogatta.


4.
A Modern Magyar Irodalom Tanszéken mûködõ Hajnóczy-hagyatékgondozó Prózamûhely 2011. január 29-én vezetõségi kis-konferenciát tartott a tanszéken, melyen átstrukturálta az eddig rögzített hagyatékot, és megkezdte A parancs címû Hajnóczy Péter-szöveghez rendelt decemberi kis-konferencia értekezéseinek lektorálását.


5. Csíkos Csaba
és Korom Erzsébet, a Neveléstudományi Intézet docensei részt vettek a PRIMAS (Promoting Inquiry in Mathematics and Science across Europe) konzorcium szakmai megbeszélésén január 24-27. között Nyitrán. A PRIMAS projekt célja a kutatásalapú (inquiry-based) tanulási megközelítésmód elterjesztése a matematikai és természettudományi nevelésben.


6. Z. Karvalics László
(Könyvtártudományi Tanszék) elõadásai:

– A Homo Sapiens Nagy Adatkalandja. A cylconoktól a multinarratív információépítészetig. ORACLE Szakmai Nap, 2010. november 4.
– Jelek és agyak: miért és hogyan értékelõdik fel az "örök hibrid" információtechnológia humán oldala? Info-éra 2010, Füzesgyarmat, 2010. november 25.
– Learning by collaborative research - kiindulópontok és lehetõségek. III. Oktatás-Informatikai konferencia ELTE, 2011. január 14.


7.
Milián Orsolya tudományos munkatárs (Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék) "Mégiscsak (a) regény" címmel elõadást tartott a Beszélõ folyóirat által szervezett "Csak a regény?" címû, február 4-5-i novellaelemzõ konferencián a budapesti Petõfi Irodalmi Múzeumban.


8.
2011. február 3-án rendezték meg a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ 5. alprogramjának mûhelykonferenciáját az SZTE BTK-n, három különbözõ helyszínen.
A konferencián 7 plenáris és 40 szekció-elõadás hangzott el el, a részletes program, valamint az elõadások absztraktjai megtekinthetõk a http://otodikalprogram.huminf.u-szeged.hu címen.
A sikeres program nemcsak azt tükrözte, hogy a fiatal kutatók a legjobb úton haladnak, hanem hozzájárult ahhoz is, hogy a legkülönfélébb tudományterületek képviselõi találkozzanak, megismerjék egymást, párbeszédeket kezdjenek. A program második szakaszában minden esély megvan arra, hogy olyan kezdeményezések induljanak el, amelyek ezen a konferencián fogalmazódtak meg.



Könyvespolc


1.
Megjelent Barna Gábor (Néprajzi Tanszék):

– A kalocsai olvasógyár. In: Szenvedély és szolgálat. Tanulmányok a hatvanesztendõs Silling István tiszteletére. Szerk. Dévavári Beszédes Valéria – Silling Léda, Szabadka, Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság, 2010. 172-185.
– A magyarok Máriája. Szûz Mária tisztelete Magyarországon. In: Keresztény gyökerek és boldog magyar élet. Budapest, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, 2010. 145-168.
– Díszített oltárok. A templomdíszítés vázlatkönyve. A theatrum sacrum kulisszái. In: Bubryák Orsolya szerk. „Ez világ, mint egy kert…” Tanulmányok Galavics Géza tiszteletére. Budapest – MTA Mûvészettörténeti Kutatóintézet – Gondolat Kiadó, 2010. 797-804.


2.
Az OTKA „Peremlétben? A Tiszazug néprajzi, történeti, földrajzi kutatása az ezredfordulón” címû kutatási program keretében megjelent:

Barna Gábor (Néprajzi Tanszék): Adatok a tiszazugi helyi ünnepekrõl és közösségekrõl. In: Hegedûs Krisztián, Kovácsné Kaposvári Gyöngyi, Pusztai Gabriella, Pusztai Zsolt szerk. Peremlétben? A Tiszazug néprajzi, történeti, földrajzi kutatása az ezredfordulón. Félúton. Szolnok, 2010. 79-100.
Mód LászlóSimon András (Néprajzi Tanszék): Adatok a Tiszazug szõlõ- és borkultúrájának változásához. (Elõzmények, kutatási célok és részeredmények). In: Hegedûs Krisztián, Kovácsné Kaposvári Gyöngyi, Pusztai Gabriella, Pusztai Zsolt szerk.: A Tiszazug néprajzi, történeti, földrajzi kutatása az ezredfordulón. Peremlétben? Félúton. Szolnok, 2010. 179–189.


3.
A Bácsország Vajdasági Honismereti Szemle 2010/ 12. (55.) tematikus számába a bácskai polgárság mentalitástörténetéhez kötõdõen a Néprajzi Tanszék és a Bálint Sándor Valláskutató Intézet munkatársaitól a 2009-2011 között folyó Óbecse-kutatás részeredményeként több cikk megjelent. Óbecsei bemutatásukra a Magyar Kultúra Napján, január 21-én került sor:

Gleszer Norbert (Néprajzi Tanszék): Az utazó polgár – Vértesi (Virter) Károly = Bácsország 2010/ 12: 68-75.
Mód László (Néprajzi Tanszék): Horgos-királyhalmi szõlõbirtokosok a szegedi szõlészeti-borászati kiállításokon = Bácsország 2010/ 12: 29-31.
Frauhammer Krisztina (Bálint Sándor Valláskutató Intézet): „Kedves Miklós...” A képeslapok reprezentációs jellegérõl egy óbecsei képeslapgyûjtemény kapcsán. = Bácsország 2010/ 12: 84-90.
Gyöngyössy Orsolya (doktori hallgató, Néprajzi Tanszék): „Szívbõl szívbe csók az út” Egy 19. század végi csongrádi emlékkönyv képi megjelenítéseinek elemzése = Bácsország 2010/ 12: 91-97.
Kovács Orsolya (doktori hallgató, Néprajzi Tanszék): Egy kedvelt alföldi oázis – Polgári fürdõkultúra Palics példáján = Bácsország 2010/ 12: 58-63.


4.
A Jászkunság, az MTA Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tudományos Egyesület folyóirata LIII. évf. (2010) 1-4. számában ismerteti a Nagykunságért-díjasok - közöttük a Néprajzi Tanszék néhai vezetõjének, Bellon Tibornak, valamint jelenlegi professzorának, Barna Gábornak - szakmai életrajzát.


5.
Megjelent Odorics Ferenc (Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék):

– Az értelmezés tropológiája.Gondolat, Budapest, 2010. 213 o. ISBN 978-963-693-295-4
– Towards the Constructivist Literary Science. Ford. Bocsor Péter. Gondolat, Budapest, 2010. 140 o. ISBN 978-963-693-298-5


6.
2011. január 28-án Pécsett, a PAB Székházában mutatták be a 2009. decemberi, pécsi, Kristó Gyula-emlékkonferencia elõadásaiból készült kötetet: Aktualitások a magyar középkorkutatásban. In memoriam Kristó Gyula (1939-2004) Szerk.: Font Márta-Fedeles Tamás-Kiss Gergely. Pécs, 2010.
A 20 tanulmányból nyolcat szegedi szerzõk jegyeznek: Blazovich László (SZTE ÁJTK), Galántai Erzsébet, Sebõk Ferenc, Petrovics István, Tóth Sándor (SZTE BTK), Piti Ferenc, Szabados György, C. Tóth Norbert (MTA-SZTE Magyar Medievisztikai Kutatócsoport).


7.
Megjelent Z. Karvalics László (Könyvtártudományi Tanszék):

– Egy értelmiségi tömegszervezet hétköznapjaiból. A TIT születése és elsõ évei 1953-1964 JATE Press, 2010, 1-228.o.
– Az univerzális kvantor rémuralma, avagy a veszélydiskurzusok logikai szerkezetérõl. In: Az Internet. A kockázatok és mellékhatások tekintetében (Szerk: Talyigás Judit) Scolar Kiadó, 2010 133-148.o.



Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Zelena András (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2010. december 12-én került sor. A szigorlat eredménye: 97%.
Miklós Péter (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2011. január 27-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Horváth Zsófia (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2011. február 7-én 10 órai kezdettel kerül sor Csapó Benõ egyetemi tanár tanári szobájában.
Kovács Zsuzsanna (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2011. február 23-án 10 órai kezdettel kerül sor Balázs Mihály egyetemi tanár tanári szobájában.


2.
Védések:

Dragon Zoltán (irodalomtudomány) PhD-védésére 2011. március 2-án 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Vígh Tibor (neveléstudomány) PhD-védésére 2011. március 22-én 12.30 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Máté Ágnes (irodalomtudomány) PhD-védésére 2011. március 29-én 12 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.


3.
Habilitációs elõadások:

Monok István (Könyvtártudományi Tanszék) habilitációs tantárgyi elõadására 2011. február 8-án (kedd) 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében, a tudományos elõadás 12.30 órai kezdettel lesz ugyanott.
Papp Sándor (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) habilitációs tantárgyi elõadására 2011. február 14-én (hétfõ) 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében. A tudományos elõadás 11 órai kezdettel lesz ugyanott.
Horváth Géza (Német Irodalomtudományi Tanszék) habilitációs tantárgyi elõadására 2011. február 17-én (csütörtök) 10 órai kezdettel kerül sor az Auditórium Maximumban. A tudományos elõadás 12 órai kezdettel lesz a BTK Kari Konferenciatermében.



Pályázatok


1.
Erasmus hallgatói pályázatok 2011/2012 (részképzésre és szakmai gyakorlatra), részletek a http://www.u-szeged.hu/erasmus/ címen.


2.
A Bajor Szabad Állam ösztöndíjairól több információhoz juthat a http://palyazatok.org/bajor-szabad-allam-osztondij/ címen. Beadási határidõ: 2011. február 15.


3.
A Darmasiswa ösztöndíjról (Indonézia) bõvebb információhoz juthat a http://www.scholarship.hu/View_Scholarship.asp?job_id=21704 címen. Beadási határidõ: 2011. február 18.


4. DUE tehetségkutató diákmédia pályázat
. A pályázatok beadási határideje: 2010. március 10. Részletek a www.due.hu oldalon.


5.
A párizsi fõpolgármesteri hivatal Párizs tudományos súlyának növelése érdekében 2003. óta minden évben számos külföldi kutatót fogad post-doc és szenior szinten annak érdekében, hogy a párizsi - költségvetési vagy önkormányzati szférába tartozó – laborok, kutatóhelyek egyikében dolgozva elõsegítsék az adott intézmény nemzetközi kapcsolatainak erõsítését. A 2011-es pályázati fordulót Párizs városa meghirdette, a kizárólag elektronikus úton beadandó pályázatok beadási határideje 2010. március 11. éjfél.
A pályázati lehetõség minden tudományterület számára nyitott, az elsõdleges bírálati szempontok: a jelentkezõ szakmai elõélete, a beadott munkaterv tartalma és minõsége, a fogadó labor minõsítése.
A jelentkezés feltételei:

Az ösztöndíjak kétharmada postdoc, egyharmada szenior kutatók fogadását szolgálja. A post-doc kategória kritériuma az öt éven belül megszerzett PhD fokozat, az öt évnél régebbi szeniornak számít. Az ösztöndíj mértéke:

1. 3-12 hónapos tartózkodás esetében post-doc kategóriában havi nettó 2500 EUR,
2. 2-6 hónapos tartózkodásra szeniorok esetében havi nettó 3000 EUR.

A párizsi tartózkodás idejére a város fedezi az általános betegbiztosítást. Az utolsó havi ösztöndíj átutalásának feltétele egy körülbelül 15 oldalas jelentés elkészítése és beadása (angol vagy francia nyelven).
Az útiköltség fedezésére a jelentkezõ országának földrajzi elhelyezkedése alapján megállapított átalány szolgál, de a kifizetés elõfeltétele a számla bemutatása. Szükség esetén a város segítséget tud adni a szálláskeresésben, de a szállás költségét az ösztöndíjasnak magának kell fedeznie.
A párizsi tartózkodást 2011. szeptember elseje és 2012. február 28-a között kell megkezdeni.
A fogadó laboratóriummal szembeni kitétel, hogy az Párizs közigazgatási területén mûködjön (azaz az ötjegyû irányítószám elsõ két számjegye 75 legyen).
A jelentkezõnek saját országában mûködõ kutatóhelyhez kell kötõdnie, ott kell dolgoznia és életvitel szerûen tartózkodnia. A Franciaországban élõ vagy már korábban dolgozó kutatók nem pályázhatnak! Nem pályázhat továbbá, aki:

- más ösztöndíjat vagy bérjellegû jövedelmet kap(na) a megpályázott ösztöndíj idõtartama alatt,
- a korábbi években már nyert ösztöndíjat Párizs városától.

A pályázatnak világosan be kell mutatnia a fogadó és küldõ intézmény közötti kapcsolatot, illetve be kell mutatni mindazon célokat és várt jövõbeni eredményeket, amiket a két kutatóhely a jelölt párizsi munkájához köt.

Jelentkezni lehet franciául a következõ oldalról elindulva: http://www.paris.fr/portail/pro/Portal.lut?page_id=9587&document_type_id=5&document_id=67619&portlet_id=23607


6.
A Bródy Sándor Alapítvány ebben az évben is kiadja a Bródy Sándor-díjat. A díjat azon elsõ kötetes magyar nyelvû prózaírók egyike kapja meg, akinek könyve (novelláskötet vagy regény) 2010-ben jelent meg. A díj összege 35000 Ft. További információk: brodyalapitvany@yahoo.com. Határidõ: 2011. március 31.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2011. február 22.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2011. feb. 11.

IWM

Paul Cellan Fellowship

Kurír 246.

2011. feb. 15.

MGT

Pályázat

Kurír 243.

2011. feb. 15.

Bajor Szabad Állam

Ösztöndíjak

Kurír 248.

2011. feb. 18.

Kellner

Ösztöndíj

Kurír 247.

2011. feb. 18.

Indonézia

Darmasiswa

Kurír 248.

2011. márc. 10.

DUE

Tehetségkutató pályázat

Kurír 248.

2011. márc. 10.

Párizs

Ösztöndíjak

Kurír 248.

2011. ápr. 10.

MTA-NKA

Mûvelõdéstörténeti mû írása

Kurír 246. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.