Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

233. szám - 2010. március 1.


Hírek, információk


1.
A Kari Tanács a 2009/2010. tanév V. rendes tanácsülését 2010. március 11-én (csütörtökön), de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben.


2.
Az Oktatáselméleti Kutatócsoport a TÁMOP 3.1.9 pályázat keretében két új, a legkorszerûbb információs és kommunikációs technológiákkal felszerelt tantermet alakított ki a Petõfi-épület 10-es tantermébõl. A Neveléstudományi Intézet által használt termeket 2010. február 17-én avatta fel Csernus Sándor dékán és Csapó Benõ, az intézet professzora. Az IKT-eszközökrõl Molnár Gyöngyvér docens tartott elõadást. Az IKT-terem lehetõséget nyújt a tanárjelölteknek az eszközök megismerésére és használatára. A Mikroteremben a hallgatók a mikrotanítások során alkalmazhatják is ezeket az eszközöket, valamint a teremben különbözõ pedagógiai kísérletek is végezhetõk.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
2010 tavaszától et al. néven interdiszciplináris „kritikai elmélet” elõadássorozat indul vendégoktatók közremûködésével, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék szervezésében. A helyi, belföldi és külföldi szakemberekre építõ sorozat félévente más és más témában, 4-5 elõadással jelentkezik majd. A tavaszi program a „kísértet” témája köré szervezõdik. A sorozatnyitó elõadásra március 11-én 12 órától a Kari Konferenciateremben kerül sor „Kísérteties kísértetek és a nõiség kulturális mítoszai az angol irodalomban” címmel, elõadó: Séllei Nóra (Debreceni Egyetem). A részletes program hamarosan felkerül a tanszék honlapjára (www.complit.u-szeged.hu).


2.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) 2010. február 8-án a londoni Institute of Historical Research által szervezett "Crusades and the Latin East" elõadás-sorozat keretében "The Changing Role of the Medieval Kingdom of Hungary in the Crusading Movement (11th-13th c.)" címmel elõadást tartott.


3. Csapó Benõ
professzor, a Neveléstudományi Intézet vezetõje 2010. január 11–13. között részt vett a Londonban megrendezett Learning and Technology World Forum 2010 konferencián. Elõadásában az Assessment and Teaching of 21th Skills (ATC21S) projekt elsõ eredményeit mutatta be.
Ugyanõ az OECD keretében folyó Program for International Student Achievement (PISA) 2012 felmérés általános problémamegoldás komponensének elõkészítéséért, elméleti kereteinek és mérõszközeinek kidolgozásáért felelõs munkacsoport tagja. Ennek keretében vett részt 2010. február 10–12. között a Problem Solving Expert Group meetingen Melbourne-ben.



Könyvespolc


1.
Karunk Neolatin Filológiai Tanszéki Csoportja és Régi Magyar Irodalom Tanszéke közremûködésével az elsõ kötet után négy esztendõvel megjelent az erdélyi unitárius egyház eredetileg latin nyelven íródott és kéziratban maradt története magyar fordításának második kötete is.
A kiadvány adatai a következõk: Az erdélyi unitárius egyház története, II. Fordította: Márkos Albert, a fordítást a latin eredetivel egybevetette: Balázs Mihály, sajtó alá rendezte: Hoffmann Gizella, Kovács Sándor, Molnár B. Lehel, a térképeket készítette: Elekes Tibor. Kolozsvár, 2009. 838. l. (Az Erdélyi Unitárius Egyház Gyûjtõlevéltárának és Nagykönyvtárának kiadványai 4/2.)


2.
Az Akadémiai Kiadó gondozásában, 2009 decemberében, 257 lap terjedelemben megjelent Pál József (Olasz Tanszék, tanszékvezetõ egyetemi tanár) legújabb könyve, melynek címe: Dante. Szó, szimbólum, realizmus a középkorban. A kötetet Budapesten, az Alexandra Könyvesházban február 22-én mutatták be. Az eseményen részt vett Fellegi Ádám, zongorista, zenetörténész, Fried István, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Janka Zoltán, pszichiáter, egyetemi tanár, Mátyus Norbert, irodalomtörténész, egyetemi adjunkus, Sallay Géza, irodalomtörténész, egyetemi tanár, valamint Sárközy Péter, irodalomtörténész, egyetemi tanár.


3.
A „Papers in English and American Studies” sorozatban, a JatePress gondozásában, salzburgi és szegedi doktoranduszok közremûködésével megjelent a „What Constitutes the Fantastic?” címû angol nyelvû tanulmánykötet. A kötet szerzõi esettanulmányokon keresztül tárgyalják a fantasztikum mibenlétét. Szerkesztõk: Sabine Coelsch-Foisner, Reschné Marinovich Sarolta, Szõnyi György Endre és Kérchy Anna.


4.
Megjelent P. Balogh Andrea (Angol Tanszék) "Postcolonial Sub-versions of Europe: Brian Friel's Fathers and Sons" címû tanulmanya Ciaran Ross szerkesztésében a „Sub-versions. Trans-National Readings of Modern Irish Literature” címû kötetben a Rodopi Kiadónál (Amsterdam/New York). A kötetrõl a kiadó honlapján található bõvebb információ: http://www.rodopi.nl/senj.asp?BookId =DQR+44


5.
Megjelent Pihurik Judit (Történeti Segédtudományok Tanszék): Magyarok és szerbek a Délvidéken 1941-1944 c. tanulmánya. In: Limes 2009/2. szám I. rész. 83-102. p.



Tudományos és PhD hírek


1. Lanteri Edina
, az Olasz Tanszék óraadója a Pécsi Tudományegyetem Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskolájának keretében summa cum laude minõsítésû Ph.D. fokozatot szerzett.


2.
Szigorlatok:

Pethõ Villõ (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2010. február 18-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Dávid Péter (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2010. február 23-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Békés Enikõ (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2010. március 5-én 12 órai kezdettel kerül sor Pál József egyetemi tanár tanári szobájában.


3.
Védések:

Pápai Zsolt (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. február 18-án került sor. A védés eredménye: 100%.
Vukman Péter (történelemtudomány) PhD-védésére 2010. március 5-én 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Kocsis Lilla (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. március 8-án 13 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Pál Gyöngyi (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. április 2-án 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.
Szilágyi Annamária (irodalomtudomány) PhD-védésére 2010. április 14-én 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.


Pályázatok


1.
Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány (OMAA)/Stiftung Aktion Österreich-Ungarn (AÖU) Kuratóriuma pályázatot hirdet ausztriai és magyarországi tudományos kutatási és felsõoktatási területen folytatott együttmûködés támogatására és ausztriai ösztöndíjas tartózkodásra.
Az ösztöndíjas program keretében, kutatói, egyetemi oktatói, PhD-hallgatói ausztriai ösztöndíjak pályázhatók meg. Az együttmûködés keretében az egyetemi és fõiskolai képzés, felsõoktatási együttmûködés, felsõoktatási segédanyagok kiadására, közös tudományos kutatási, képzési és felsõoktatási folyamatok lebonyolításának támogatására nyújtható be pályázat.
Pályázati határidõk 2010-ben:

– Semester ösztöndíj PhD hallgatók részére: 2010. március 15. és október 15.
– Rövid (3 napos) oktatói, kutatói ösztöndíjakra: 2010-ben folyamatosan
– Oktatói, kutatói 1 hónapos ösztöndíjakra: 2010. március 15., május 15., október 15. és december 15.
– Nyári, ausztriai német-nyelvtanfolyamokra: 2010. március 15.
– Projektpályázatokra: 2010. március 15., május 15., október 15. és december 15.

Pályázataink teljes szövege megtalálható: http://www.omaa.hu


2.
A Német Szövetségi Köztársaság Bundestagja meghirdette szokásos ösztöndíjpályázatát a 2011-es évre. Az ösztöndíjpályázatról részletes információt talál a Deutscher Bundestag honlapján, www.bundestag.de/ips, ahonnan a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok is letölthetõk. Jelentkezési határidõ: 2010. június 30.


3.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Magyar Könyv Alapítvány ösztöndíjas pályázatot hirdet fiatal mûfordítók részére, akik szépirodalmi (próza, líra, színmû), kritikai, szociográfiai vagy bölcseleti mûveket ültetnek át magyar nyelvre, s munkájuk idõigénye három hónaptól egy évig terjed. Az ösztöndíj célja, hogy kedvezõ feltételeket teremtsen a magas színvonalú mûfordítói tevékenységhez.
Pályázhatnak a magyar irodalom külföldi fordítói is. Õk igénybe vehetik a balatonfüredi Magyar Fordítóház kínálta lehetõségeket. (Az ott-tartózkodás ideje szükségszerûen rövidebb az ösztöndíj idõtartamánál.)
Pályázhatnak: az 1970. január 1. után születettek. Az ösztöndíj bruttó összege: 80 000 Ft/hó. Ösztöndíjkeret: 48 hónap, amely a megpályázott idõtartamnak megfelelõen megosztható
A pályázati kérelemhez csatolni kell:

- a pályázati adatlapot,
- szakmai önéletrajzot,
- publikációs jegyzéket,
- részletes munkatervet (mely tartalmazza a tervezett fordítás pontos terjedelmét),
- a szakma elismert képviselõjének ajánlását,
- magyar vagy magyar nyelven publikáló könyvkiadóval vagy a külföldi könyvkiadóval kötött szerzõdést vagy szándéknyilatkozatot,
- mûfordítási szövegmutatványt az eredeti csatolásával max. 20 oldalnyi terjedelemben.

A pályázó az ösztöndíj idõtartama alatt nem részesülhet más magyarországi ösztöndíjban.
Az ösztöndíjak odaítélésérõl az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felkért szakmai kuratórium dönt.
Az ösztöndíjasnak vállalnia kell, hogy az ösztöndíj lejártakor egy közzétételre is alkalmas beszámolóval (3-5000 n terjedelemben), valamint az elkészült mu kéziratával ad számot a támogatás idején végzett munkájáról. Bármilyen megjelenés esetén közli azt a tényt is, hogy a munka idején ösztöndíjban részesült. Az ösztöndíj megvonható vagy részlegesen visszatartható, ha az ösztöndíjas vállalt kötelezettségének nem tesz eleget, beszámolóját a kuratórium nem fogadja el.
A pályázatokat a Magyar Könyv Alapítványhoz kell benyújtani személyesen munkaidõben vagy postai úton. Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57-59.
Feladás határideje (postabélyegzõ): 2010. március 18.
Az elbírálás határideje: a beadástól számított legfeljebb 40 munkanap.
A pályázati kiírás és adatlap beszerezhetõ az Oktatási és Kulturális Minisztérium ügyfélszolgálati irodáján, letölthetõ a minisztérium honlapjáról (www.okm.gov.hu), valamint a Magyar Könyv Alapítvány honlapjáról (www.konyvalapitvany.hu).


Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2010. március 16.


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2010. márc. 4.

Pro Renovanda

Környezetkultúra

Kurír 231.

2010. márc. 7.

Patterns

Cultural History

Kurír 231.

2010. márc. 15.

Albright Institute

Mellon, Glassman Holland

Kurír 231.

2010. márc. 15.

OMAA

PhD, oktatói, projekt, nyelvtanfolyam

Kurír 233.

2010. márc. 19.

Pro Renovanda

Unger Mátyás emlékére

Kurír 231.

2010. márc. 20.

Pro Renovanda

Karácsony Sándor emlékére

Kurír 231.

2010. márc. 22.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 231.

2010. márc. 29.

Országgyûlés, külügym.

Mo. az EU-ban, az EU a világban

Kurír 231.

2010. márc. 30.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 231.

2010. márc. 31.

Pro Renovanda

Trefort Ágoston emlékére

Kurír 231.

2010. ápr. 1.

Sciex NMS

Csereprogram

Kurír 232.

2010. ápr. 2.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 231.

2010. ápr. 28.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 231.

2010. máj. 15.

OMAA

Oktatói, projekt

Kurír 233.

2010. okt. 12.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 231.

2010. okt. 15.

OMAA

PhD, oktatói, projekt

Kurír 233.

2010. dec. 15.

OMAA

Oktatói, projekt

Kurír 233. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.