Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

229. szám - 2009. november 23.

Hírek, információk


1.
A Kari Tanács a 2009/2010. tanév II. rendes tanácsülését 2009. november 26-án (csütörtökön), de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben. Napirendi pontok:

I. A Szenátus illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék megalakítására a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézetében. Elõterjesztõ: Csernus Sándor, dékán
2. Javaslat az ELTE és az SZTE együttmûködésében Konfuciusz Fiók-Intézet mûködtetésére az SZTE Bölcsészettudományi Karán. Elõterjesztõ: Csernus Sándor, dékán

II. A Kari Tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat adjunktusi kinevezések meghosszabbítására

a.) Javaslat Molnár Éva adjunktus kinevezésének meghosszabbítására a Neveléstudományi Intézetben. Elõterjesztõ: Csapó Benõ, intézetvezetõ egyetemi tanár
a.) Javaslat Tekulics Judit adjunktus kinevezésének meghosszabbítására az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéken. Elõterjesztõ: Pál József, tanszékvezetõ egyetemi tanár

2. A szakosodás tapasztalatai a mesterképzésben. Elõterjesztõ: Forgács Tamás dékánhelyettes
3. Javaslat 2009-2010-es év II. félévének kari munkatervére. Elõterjesztõ: Csernus Sándor, dékán
4. Egyéb


2. A Kari Tanács oktatói, kutatói (10 fõ) és nem oktatói (1 fõ) tagjainak három évre szóló mandátuma 2009. december 31-én lejár, ezért szükséges a Kari Tanácsi választások kezdeményezése. Erre való hivatkozással a Kari Tanácsi választást az alábbiak szerint írom ki:

2009. november 24-25-26. 9.00-15.00-ig
a BTK Dékáni Hivatalában.


A BTK Kari Ügyrend szabályozza a Kari Tanácsi választásokat. E szabályzat alapján az alábbiakban röviden tájékoztatom a választás tudnivalóiról:

· A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával közalkalmazotti jogviszonyban álló valamennyi oktató, kutató, nem oktató-kutató dolgozó […] választó és egyben választható. Az oktatók és kutatók az oktatói, a nem oktató-kutató dolgozók a dolgozói képviselõt választási egységekben választják meg.
· A választás egyfordulós, és a szavazásban résztvevõk számára tekintet nélkül érvényes.
· A szavazás minden választási egységet illetõen 3 egymást követõ munkanapon át tart. A szavazatokat valamennyi választási egység tekintetében a Dékáni Hivatalban lehet leadni.
· Minden intézet egy választási egység, melynek oktatói és kutatói megválasztják az intézetenkénti 1 kari tanácsi tagot. A nem oktató-kutató kari dolgozó megválasztása a Dékáni Hivatal választási egységben történik. A nyelvtanárok és a lektorok a nem oktatói, nem kutatói körben szavazhatnak.
· A szavazás a Dékáni Hivatal által kiadott hivatalos oktatói-kutatói intézeti listával, illetve nem oktató-kutató dolgozói listával /szavazólap/ történik.
· Az intézeti listát a szavazás elõtt legalább 1 héttel tájékoztatásul a Dékáni Hivatal kiküldi az intézetvezetõnek, aki két napon belül kifogással élhet annak tartalma miatt a választás lebonyolításáért felelõs személynél.
· A szavazólapon az adott választási egység valamennyi szavazásra jogosultjának neve betûrendben szerepel, két egymás melletti oszlopban. Az elsõ oszlopban a tagra, a második oszlopban a póttagokra lehet titkosan szavazni.
· A Kari Tanács megválasztott tagja választási egységenként az a személy, aki a tagra (szavazólap elsõ oszlopa) leadott legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a megbízatást vállalja. Ellenkezõ esetben a Kari Tanács tagjának az adott választási egység legtöbb szavazatot kapott póttagját kell tekinteni.
· Póttag választási egységenként az a 3 személy, aki a póttagokra (szavazólap második oszlopa) leadott szavazatok közül a 3 legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a megbízatást vállalja. Ellenkezõ esetben, illetve, ha az elsõ póttag válik kari tanácsi képviselõvé (ld. elõzõ pont), akkor a kiesõ póttag helyére a póttagválasztás következõ helyezettje lép azzal, hogy ilyenkor is 3 póttagot kell megválasztottnak tekinteni (negyedik, ötödik stb. póttag elõbbre ugrása).
· Ha a Kari Tanács tag választásánál szavazategyenlõség áll fenn, akkor a szavazategyenlõséggel érintett jelöltek tekintetében az eredményhirdetést követõ 1 héttel késõbb – az elsõ fordulóval azonos szabályok szerint – újabb szavazási fordulóra kerül sor. Ha a második fordulóban is szavazategyenlõség alakul ki, akkor az elsõbbséget sorsolással kell eldönteni. Ha a póttagválasztás 3. helyén alakul ki szavazategyenlõség, akkor nem kell második fordulót tartani, hanem az azonos szavazatszámot kapott jelöltek tekintetében sorsolni kell.

Csernus Sándor dékán
s. k.


Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
Ivanics Mária (Altajisztika Tanszék) „A vasvári békéhez vezetõ út. Az 1662. évi isztambuli béketárgyalások” címmel elõadást tartott a Hadtörténeti Intézet által Raimondo Montecuccoli olasz hadvezér születése 400. évfordulója alkalmából szervezett tudományos megemlékezésen 2009. november 3-án.


2.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) részt vett az Institut Universitaire de France és a Centre de Recherches en Histoire Internationale et Atlantique (Universidade do Algarve) által /Élites et ordres militaires au Moyen Age/ címmel, 2009. október 21-23. között a franciaországi Lyonban megrendezett nemzetközi konferencián és "Entering the Hospital. A way to the Elite in the 15th century?" címmel elõadást tartott.


3.
Z. Karvalics László (Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék) elõadásai:

– An Extended Model of Knowledge Governance. 2nd World Summit on the Knowledge Society, Chania, Crete, September 16.
– Szélessávtól a tudományig: stratégiai kiútkeresések anatómiája. 47. Közgazdász Vándorgyûlés, Zalakaros, szeptember 25.
– A médiaszkepszis ismeretelméletérõl. Médiakutatás – Médiavalóság. MKTT Kommunikációkutatás-történeti Szakosztálya és az AKTI mûhelykonferenciája Budapest, 2009. november 6.


4.
Kérchy Anna (Angol Tanszék) elõadást tartott az Universität Salzburg (Interdisciplinary Research Centre Metamorphic Changes in the Arts (IRCM), "Schwerpunkt Wissenschaft und Kunst") által megrendezett Museum Narratives (Salzburg Annual Conferences in English Literature and Cultures) nemzetközi konferencián (2009. november 5-8.) "Recycling Waste and Cultural Trauma in the Museum Space" címmel.


5.
Szõnyi György Endre (Angol Tanszék) egy éves cambridge-i kutatóösztöndíja keretében az õszi félévben az alábbi rendezvényeken vett, illetve vesz részt:

Szeptember 20: az Anglia-Ruskin Egyetem kollokviuma, Western Esoteric Traditions in the Renaissance. Szõnyi társrendezõ és elõadó: "The Esoteric Boom in 17th-century Britain".
Szeptember 21-22: konferencia John Dee halálának 400. évfordulóján a cambridge-i St. John’s College-ban. Elõadás: "John Dee as a Literary Hero".
Október 10: a cambridge-i Centre for the Study of Western Esotericism konferenciája. Meghívott korreferens.
Október 18: meghívott elõadó az Exeteri Egyetem “Western Esotericism” tanulmányi programjában.
Október 19: meghívott elõadó az Oxfordi Egyetem teológiai fakultásának “The Bible in Literature and Art” szemináriumán. Elõadása: “The Cultural History of Enoch.”
November 4: vendégelõadás az Anglia-Ruskin Egyetem és a helyi Cambridge-Szeged Society közös rendezésében: “Hungarian Music and Europe”.
November 14: az Anglia-Ruskin Egyetem konferenciája, Reinventing the Renaissance Occult in Modern and Postmodern Culture. Társrendezõ és elõadó: "Three New Age Interpretations of The Book of Enoch."
November 18: Meghívott elõadó a Cambridge-i Egyetem reneszánsz mesterkurzusán: “John Dee from Science to Magic”.
November 30: Elõadás a Cambridge-i Egyetem teológiai fakultásán Enoch kultúrtörténetérõl.
2010. január 6: nyilvános elõadás az Anglia-Ruskin Egyetem Peterborough campusán: “The Lure of the Occult: The Reinvention of Renaissance Magic in (Post)modern Fiction.”


6.
2009. november 12-13-án Szegeden tartotta féléves rendes kutatási értekezletét a LINEE (Languages in a Network of European Excellence), az EU FP6-os keretegyezményén keresztül finanszírozott nemzetközi nyelvészeti kutatási projekt, amelyben egyetlen magyarországi partnerként 2006. novembere óta vesznek részt az Angol-Amerikai Intézet oktatói (elsõsorban alkalmazott nyelvészek) és az Angol Alkalmazott Nyelvészeti PhD program hallgatói. (A LINEE-ról bõvebben: http://www.linee.info/) A kutatási értekezleten Barát Erzsébet és Fenyvesi Anna az általuk vezetett részkutatások eredményeirõl tartottak beszámolót. Ezt megelõzõen, november 11-én szintén Szegeden tartotta a LINEE projekt a féléves vezetõségi ülését.


7.
Katona Tünde (Germán Filológiai Intézet) elõadást tartott a 2009. november 13-án az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezett "Mitteleuropäischer Kulturraum - Tagung über die deutsch-ungarischen literarischen und kulturgeschichtlichen Beziehungen in der Frühen Neuzeit" címû konferencián. Elõadásának címe: Hungarica-Einträge in Stammbüchern der Frühen Neuzeit.


8.
Az Azerbajdzsán Nagykövetség kezdeményezésére és támogatásával 2009. november 17-19. között "Magyarország és Azerbajdzsán: a kultúrák párbeszéde" címmel megrendezett IV. nemzetközi tudományos konferencián az Altajisztikai Tanszék több munkatársa vett részt. Kincses Nagy Éva „Variációk egy témára - Oguznámék és ami körülöttük van, Rausangül Mukuseva Azerbajdzsán közmondások, Julian Rentzsch Remarks on the history of Azerbaijani consonantism” címmel tartott elõadást.



Könyvespolc


1.
Megjelent Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) "Uses of literacy by the Templars and Hospitallers in the Medieval Kingdom of Hungary" címû tanulmánya a /Die Rolle der Schriftlichkeit in den geistlichen Ritterorden des Mittelalters: innere Organisation, Sozialstruktur, Politik/, Ordines Militares - Colloquia Torunensia Historica XV. címû kötetben, Roman Czaja és Jürgen Sarnowsky szerkesztésében; Torun: Uniwersytet Mikolaja Kopernika, 2009, 39-51.


2.
Z. Karvalics László (Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék) publikációi:

- A tudás termelése és elosztása az Egyesült Államokban. Fritz Machlup újraértékelése az információs társadalom elmélettörténetében. Információs Társadalom 2009/2 20-34.o.
- Információ- és tudásszolgáltatások: honnan hová? In: Hetesi Erzsébet - Majó Zoltán - Lukovics Miklós [szerk.] Szolgáltatások világa JATEPress, Szeged, 2009 143-146. o. http://www.eco.u-szeged.hu/tudkozlemeny/pdf/2009/ZKarvalics.pdf
- A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörrõl. In: Szolgáltatás – Használó – Könyvtáros. Paradigmaváltás a könyvtárak helyismereti munkájában? A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete 15. Országos Konferenciája (Gyõr, 2008 július 9-11) Szerk: Mennyeiné Várszegi Judit Gyõr, 2009 5-15.o.
- A fehérgalléros forradalom krónikája. Jean Gottmann, az információs társadalom elméletének elfeledett úttörõje. Információs Társadalom, 2009/3 53-66.o.
- An Extended Model of Knowledge Governance. In: Best Practices for the Knowledge Society - Knowledge, Learning, Development and Technology for All Second World Summit on the Knowledge Society, WSKS 2009, Chania, Crete, Greece, September 16-18, 2009. Proceedings. Series: Communications in Computer and Information Science , Vol. 49 Lytras, M.D.; Ordóñez de Pablos, P.; Damiani, E.; Avison, D.; Naeve, A.; Horner, D.G. (Eds.) 2009, XXVIII, 586 p.


3.
"Trendek, típusok, teljesítmények: Jóléti államok a 20. században" címmel megjelent Tomka Béla (Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék) könyve a Századok–Magyar Történelmi Társulat kiadásában. 92 oldal; ISSN 1217-4254.



Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Révész Éva (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2009. november 11-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Pál Gyöngyi (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2009. november 18-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.


2.
Védések:

Stohl Róbert (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. november 4-én került sor. A védés eredménye: 80%.
Simon Melinda (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. november 10-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Kempf Béla (nyelvtudomány) PhD-védésére 2009. november 24-én 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.


3.
A Kari Doktori Tanács ez évi utolsó ülésére 2009. november 26-án 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében. Az ülés napirendi pontjai a következõk:

1. Új eljárások indítása:

Irodalomtudomány:

a, Lengyel Réka
b, Huba Márk
c, Sinka Annamária
d, Török Zsuzsanna
e, Dávid Péter
f, Békés Enikõ
g, Karácsonyi Zsolt.

2. Védési bizottságok kijelölése:

Irodalomtudomány:

Filinger Margit

3. Védések elfogadása:

Nyelvtudomány:

Kempf Béla.

Irodalomtudomány:

a) Stohl Róbert
b) Simon Melinda
c) Milián-Bogyai Réka Orsolya
d) Dácz Enikõ.

4. Doktori eljárás lezárása:

Irodalomtudomány:

Bánföldi Tibor.

Történelemtudomány:

Farkas Pálma.

Neveléstudomány:

Kojanitz László.

5. Halasztási kérelem:

Nyelvtudomány:

Gárgyán Gabriella.

6. Egyéb.



Pályázatok


1.
Megjelent az Európai Kutatási Tanács (ERC) fiatal kutatói pályázatának új kiírása. Pályázhatnak az Európai Unió tag- és csatlakozó országaiból fiatal kutatók, kiemelkedõ eredményekkel fizikai-mûszaki tudományok vagy élettudományok, illetve társadalom- és bölcsészettudományok terén.
Beadási határidõ: 2009. december 9. (Társadalom- és bölcsészettudományok)
Részletes pályázati kiírás: http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm?fuseaction=UserSite.FP7DetailsCallPage&call_id=284


2.
Az Alexander S. Onassis Alapítvány a 2010/2011-as akadémiai évre kutatási és tanulmányi ösztöndíjakat hirdet akadémikusok, tudósok, egyetemi tanárok, Ph.D.-vel rendelkezõ kutatók, továbbá mûvészek, görög irodalmi mûfordítók, a görög nyelvet, mint idegen nyelvet oktató általános és középiskolai tanárok, posztgraduális tanulmányokat folytató és Ph.D. hallgatók részére az alábbi tudományterületeken:

– Bölcsészettudományok: filológia, irodalom, mûfordítás, nyelvészet, teológia, történelem, régészet, filozófia, oktatástudomány, pszichológia
– Politikai tudományok: szociológia, antropológia, közigazgatás, nemzetközi kapcsolatok, tömegtájékoztatás
– Jog, közgazdaság, építészet, képzõmûvészet, zene, tánc, színház, fotográfia, mozgókép.

A négy kategóriába sorolt megpályázható ösztöndíjak követelményrendszerérõl, a jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes angol nyelvû tájékoztató megtekinthetõ a www.onassis.gr címen. Adatlapok igényelhetõk e-mailen keresztül: ffp@onassis.gr
A pályázatot közvetlenül az Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation részére kell megküldeni legkésõbb 2010. január 31-i postabélyegzõvel.


Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2009. december 8.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2009. nov. 30.

SKA-FFA

Tanulmányi ösztöndíj

Kurír 227.

2009. dec. 9.

ERC

Fiatal kutatói pályázat

Kurír 229.

2009. dec. 10.

EB

Mûködéstámogatás

Kurír 228.

2010. jan. 22.

NFÜ

Román-magyar együttmûködés

Kurír 228.

2010. jan. 31.

Onassis Alapítvány

Ösztöndíjak

Kurír 229.

2010. feb. 2.

EB

Kutatástámogatás

Kurír 228. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.