Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

228. szám - 2009. november 2.

Hírek, információk

1. A 2009. október 22-én megtartott 2009/2010. tanév I. rendes Kari Tanácsülés határozatai:

A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– a Doctor Honoris Causa kitüntetõ cím adományozását Kertész Imre író részére. (88/2009.)
– a címzetes egyetemi tanár kitüntetõ cím adományozását Ilia Mihály ny. egyetemi docens részére. (89/2009.)

A Kari Tanács nyílt szavazással (15 igen, 0 nem, 2 tartózkodom) támogatja a Germanisztika BA szak indítását a Budapesti Média Intézetben. (90/2009.)
A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– a Társadalomtudományi gazdasági szakfordító szakirányú továbbképzési szak indítását. (91/2009.)
– a Tantervfejlesztõ tanár MA szak indítását. (92/2009.)

A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

Bárányné Jámbori Szilvia adjunktus kinevezésének meghosszabbítását a Pszichológia Intézetben. (93/2009.)
Hoffmann Ildikó adjunktus kinevezésének meghosszabbítását a Magyar Nyelvészeti Tanszéken. (94/2009.)
Krajcsi Attila adjunktus kinevezésének meghosszabbítását a Pszichológia Intézetben. (95/2009.)
Mártonné Ivaskó Lívia adjunktus kinevezésének meghosszabbítását a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken. (96/2009.)
Szabó Erzsébet adjunktus kinevezésének meghosszabbítását a Német Irodalomtudományi Tanszéken. (97/2009.)
Székely Melinda adjunktus kinevezésének meghosszabbítását az Ókortörténeti Tanszéken. (98/2009.)

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) elfogadja a tanárszakok szakmai zárószigorlatának alábbi szabályozását (99/2009.):

- a tanári szakmai zárószigorlat részét nem képezi a szakmódszertani tudásanyag;
- a tanári szakmai zárószigorlat szóbeli vizsgarészén túli esetleges írásbeli számonkérésrõl az intézetek döntenek;
- a 60 kredites MA tanári képzéseknél a jelenlegi szabályok szerint kötelezõ a tanári szakmai zárószigorlat letétele, azzal, hogy a tételsorokat 2009. 11. 10-éig ki kell helyezni az érintett intézetek/tanszékek honlapjain, a vizsgáknak pedig legkésõbb 2009 február végéig le kell zajlaniuk.


2.
A Gál Ferenc Hittudományi Fõiskola megalapította a multidiszciplináris Bálint Sándor Valláskutató Intézetet, amelynek mûködtetését a BTK-val együtt végzi. Az intézet 2009. szeptember 1-én megkezdte mûködését.


3. Baráth Tibor
, a Neveléstudományi Intézet adjunktusa, a Közoktatási Vezetõképzõ Intézet igazgatója vezette azt a nemzetközi iskolaértékelési csoportot, amelynek két holland és két magyar értékelõ volt a tagja. A csoport a szakképzésben nemzetközileg elterjedt, az EFQM-re épülõ külsõ és belsõ értékelési módszert (peer review) alkalmazott. A peer review a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképzõ Iskola Szeged-Móravárosi tagintézményében zajlott le október 12-16. között. Magyarországon második alkalommal került sor a szakképzésben nemzetközi iskolaértékelésre, mindösszesen 3 iskolában, közülük a legelsõ szintén szegedi volt, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola.


Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
A Nyelvtudományi Doktori Iskola és a Szegedi Akadémiai Bizottság Nyelvtudományi Munkabizottsága 2009. november 25-26-án rendezi meg Szegeden a Nyelvészeti Doktoranduszok 13. Országos Konferenciáját (LingDokKonf 13.) a Szegedi Akadémiai Bizottság I. emeleti dísztermében (Somogyi u. 7.). A konferenciára az ország számos nyelvtudományi doktori iskolájából érkeztek összefoglalók. A konferencia szervezõi: Kenesei István egyetemi tanár, a Nyelvtudományi Doktori Iskola vezetõje, Gécseg Zsuzsanna egyetemi docens (Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék), Szûcs Márta, Nagy Ágoston és Tóth Csilla doktoranduszok.


2.
Katona Tünde (Germán Filológiai Intézet) elõadást tartott a szlovákiai Szereden 2009. október 12-14. között megrendezett nemzetközi konferencián (Thurzovci a ich historický význam. Medzinárodná konferencia pri príležitosti 400. výroèia zvolenia Juraja Thurzu za uhorského palatína - A Thurzók történelmi szerepe. Nemzetközi konferencia Thurzó György nádorrá választásának 400. évfordulójának emlékére). Elõadásának címe: A Thurzók alapítványa.


3.
Mitnyán Lajos (Germán Filológiai Intézet) elõadást tartott Budapesten Knut Hamsun születésének 150. évfordulója alkalmából, 2009 szeptember 22-23-án megrendezett „Az írói szerep a szövegen belül és a szövegen kívül” címû konferencián, melyet az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke, az Országos Idegennyelvû Könyvtár és a Norvég Királyi Nagykövetség szervezett. Elõadásának címe: Az élet transzparenciája. (Martin Heidegger Hamsun-olvasatáról).


4.
2009. szeptember 9-17. között Thomas Schippers az Aix-en-Provence-i Egyetem és a CNRS kutatóprofesszora „Ethnography of the Provancal peasants and shepherds” címmel tömbösített kurzust tartott a néprajzi tanszéken.


5.
2009. augusztus 22-én a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság választmányának ülésén Barna Gábor (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék) és Keszeg Vilmos (BBTE Magyar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszék) elõterjesztették a 2011-ben Kolozsváron rendezendõ „Nyelv és kultúra a változó régióban” tematikájú hungarológiai kongresszus néprajzi szekciójának tematikáját.


6.
A Pécsett szeptember 4-6 között megrendezett „Mágikus és szakrális medicina” címû nemzetközi konferencián Mód László, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tanársegédje, elõadást tartott „Veszettorvosok mûködése a Dél-Alföldön” címmel.
Mód László „Mesélõ borcímkék. Kalandozás a magyar szõlõ- és borkultúra múltjában” címmel kiállítást rendezett Budapesten a Nemzeti Galériában, amely a szeptember 9-én megnyíló 18. Nemzetközi Bor- és Pezsgõfesztivál kezdõrendezvénye volt.


7.
A SIEF International Network for Ethnocartography konferenciája 2009. szeptember 12-14. között Szegeden volt a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéken. Ezen elõadást tartott a tanszékrõl Povedák Kinga hallgató (Contemporary Christian Music in Hungary), Gleszer Norbert tanársegéd (Unchangingness in Changes. Mental and Real Borders in Discourses of the Jewish Denominational Press in Budapest after the First World War – Zima Andrással együtt), Simon András adjunktus és Mód László tanársegéd (Construction and Representation of "Wine-Borders" in Hungary), Barna Gábor egyetemi tanár (Culture of feasts today: differences of interpretations), valamint Nagyné Frauhammer Krisztina (Postmoderne Kultorte der modernen Religiosität), Povedák István (Between Religion and Fan Culture, Heroes and Celebrities) a GFHF – SZTE BTK Bálint Sándor Valláskutató Intézet tudományos munkatársai.


8.
2009. október 3-án Barna Gábor, a néprajzi tanszék tanára elõadást tartott Kunszentmártonban, öreg Mezey János kántor születésének bicentenáriumán, s bemutatta Mezey István kántor 1890-es évekbõl származó kéziratos kántorkönyvének Istent dicsõítõ egyházi énekkönyv fakszimile kiadását, amelynek utószavát, s mutatóit ugyancsak õ írta.
A ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Barna Gábor: Ami a látványosság mögött van. Egy megújuló búcsús ünnep és a máriás fiatalok országos találkozója címmel elõadást tartott a Sapientia Fõiskolán Budapesten.


9.
A Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék alapításának 80., elsõ professzorának, Solymossy Sándor születésének 145. évfordulójára rendezett konferencián 2009. október 9-én pénteken kiállítás nyílt a néprajzi tanszék Folyosó Galériájában Virágné Varga Dóra fazekas és Varga Dóra nemez munkáiból. Ugyanekkor tartotta meg székfoglaló elõadását Barna Gábor tanszékvezetõ egyetemi tanár. Szegeden is bemutatta Mezey István kántor 1890-es évekbõl származó kéziratos kántorkönyvének fakszimile kiadását.


10.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) részt vett az Agence Nationale de la Recherche (Paris), a Casa de Velázquez (Madrid) és a Közép Európai Egyetem (Budapest) által, /Entre conflit et coexistence: les frontie`res interconfessionnelles a` la fin du Moyen Âge/ címmel, 2009. október 15-17. között Budapesten megrendezett nemzetközi konferencián és "From Nicopolis to Mohács. Hospitallers fighting against the Ottoman-Turks" címmel elõadást tartott.


11.
Németországban 2007-ben indult az ország vezetõ kutatóinak részvételével a 22 projektet összefogó „Kompetenzmodelle zur Erfassung individueller Lernergebnisse und zur Bilanzierung von Bildungsprozessen” címû kutatási program (http://kompetenzmodelle.dipf.de). Csapó Benõ professzor, a Neveléstudományi Intézet vezetõje külsõ szakértõként mûködik közre a program megvalósításában, részt vett és „New Perspectives in Educational Evaluation: Formative and e-Assessment” címmel plenáris elõadást tartott a kutatási program október 1-2. között Göttingenben rendezett éves konferenciáján.


12.
Wojtilla Gyula egyetemi tanár (Ókortörténeti Tanszék) 2009. november 5-én megnyitó beszédet mond "A tudomány géniuszai, Kõrösi Csoma és Bolyai János dokumentumok a Világemlékezet listáján' címû kiállítás, MTAk Vasarely terem, megnyitóján.


13.
Galamb György docens (Középkori Egyetemes Történeti Tanszék) részt vett részt az október 14-15-én „800 éves a ferences rend” címmel Budapesten és Piliscsabán, illetve az október 15-16-án „Entre conflict et coexistence. Les frontieres interconfessionnelles a la fin du Moyen Âge” címmel Budapesten szervezett konferenciákon. Elõadásainak címe: „Bûnös viszályok és szent béke. A ferences obszervancia és az itáliai városok társadalma a XV. században”, illetve „Églises et communautés religieuses en Hongrie méridionale au XV siecle”.


Könyvespolc


1.
Mód László és Simon András (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék) Látomások kegyhelyeken. Radamos, Muraszombati járás, Szlovénia címmel tanulmányt jelentettek meg a Keszeg Vilmos-Peti Lehel-Pócs Éva által szerkesztett „Álmok és látomások a 20-21. századból” címû tanulmánykötetben.


2.
Mód Lászlónak (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék) Csalog József, a néprajzkutató címmel írása jelent meg a Medinától Etéig. Tisztelgõ írások Csalog József születésének 100. évfordulóján címû konferenciakötetben


3.
Varga Sándornak, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tanársegédjének 2009. májusában megjelent: Tánctörténeti divatok hatása a belsõ-mezõségi települések tánckészletére. Mûvelõdés 3. LXII évf. 25-29. Kolozsvár.


4.
Megjelent:

– a Devotio Hungarorum sorozat 13. köteteként „Istent dicsõítõ egyházi énekkönyv. Mezey-énekek.„ Szerkesztette, az utószót és jegyzeteket írta Barna Gábor (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék).
– Gábor Barna: Živa krunica Confraternity (The Living Rosary Confraternity) in Croatian Press. In: Etnolog Vitomir Belaj. Zbornik radova povodom 70. roðendana Vitomira Belaja. Urednica: Tihana Petroviæ Leš. FF Press, Zagreb, 2009. 327-344.
– Barna Gábor: Életünk zarándokútján. In: Lõrincz Sándor szerk. Reménykergetõk. Kaposvár, 2009. 35-38.
– Barna Gábor: A karmelita harmadrend Zomborban és a skapuláré társulat. Bácsország 2009/3. (50. szám) 26-31.


5.
Megjelent Nicole Bériou és Philippe Josserand gondozásában a francia Fayard kiadónál a középkori európai lovagrendek lexikona – /Prier et combattre. Dictionnaire européen des ordres militaires au Moyen-Âge/, dir. Nicole Bériou et Philippe Josserand, Paris: Éditions Fayard, 2009. –, amelyben Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) 21 szócikket jegyez.


Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Kasik László (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2009. október 20-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Révész Éva (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2009. november 11-én 11 órai kezdettel kerül sor H.Tóth Imre egyetemi tanár tanári szobájában.


2.
Védések:

Milián-Bogyai Réka Orsolya (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. október 9-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Stohl Róbert (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. november 4-én 10.30 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Simon Melinda (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. november 10-én 10.30 órai kezdettel kerül sor a BTK 3. sz. tantermében.


3.
A Kari Doktori Tanács ez évi utolsó ülésére elõreláthatólag 2009. november 26-án kerül sor.


Pályázatok


1.
A Fulbright Csereprogram kérdõíve – ösztöndíjas szakemberek fogadására vonatkozóan – letölthetõ a http://www.fulbright.hu/hosth.htm címen. Határidõ: 2009. november 10.


2.
A DAAD (Német Felsõoktatási Csereszolgálat) a 2010/2011-es tanévre is meghirdette a németországi tanulmányi és kutatói ösztöndíjait. A DAAD ösztöndíjaira a magyar felsõoktatási intézmények hallgatói, diplomásai, doktoranduszai, posztdoktorai, valamint a tudományos fokozattal rendelkezõ egyetemi és fõiskolai oktatók és kutatók pályázhatnak. A DAAD a 2010/2011-es tanévtõl a felsõoktatási mesterképzésben résztvevõ elsõéves hallgatóknak Nyári egyetemi ösztöndíj diplomásoknak címmel új ösztöndíjat hirdet meg.
A következõ ösztöndíjakra lehet pályázni:

- nyári egyetemi ösztöndíj;
- nyári egyetemi ösztöndíj diplomásoknak;
- posztgraduális tanulmányi ösztöndíj;
- kutatói ösztöndíj doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak;
- posztgraduális mûvészeti ösztöndíj;
- ösztöndíj szakdolgozat elkészítéséhez német szakos hallgatóknak;
- kutatói ösztöndíj tudományos fokozattal rendelkezõ fõiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak;
- ösztöndíj mûvészeti felsõoktatási oktatóknak;
- csoportos tanulmányút.

A DAAD ösztöndíjprogramokban való részvétel feltétele a jó németnyelv-ismeret.
Pályázati határidõ: 2009. november 15.
Bõvebb információ: DAAD Német Felsõoktatási Információs Központ; 1073 Budapest, Erzsébet körút 50. Email: mail@daad.info.hu., Internet: www.daad.info.hu, telefon: T: (1) 413-7037, valamint: http://www.kulturpont.hu/media/23125-5803-DAADSTIPENDIEN.pdf


3.
A Kovács Kinga Emlékalapítvány pályázatot hirdet 18 és 26 év közötti magyar állampolgárságú fiataloknak németországi nyelvtanfolyamon való részvételre. A részvétel feltétele, hogy a pályázó alapfokú német nyelvtudással rendelkezzen. A sikeres pályázók részt vehetnek egy tavaszi vagy õszi bonni (Németország) nyelvtanfolyamon. A résztvevõknek a tanfolyam végén le kell tenniük a Goethe Intézet által szervezett Goethe Zertifikat német B2 szintû nyelvvizsgáját.
Pályázati határidõ:
2009. november 15.
Bõvebb információ: Kovács Kinga Emlékalapítvány; 6076 Ágasegyháza, Felszabadulás utca 62. Email: info@kingaalapitvanya.hu, Internet: www.kingaalapitvanya.hu.


4.
Pályázatot hirdet az Európai Bizottság Az egész életen át tartó tanulás program Jean Monnet alprogramja keretében az oktatás és szakképzés terén európai uniós szinten aktív európai szövetségeknek a 2010-es évi mûködésük támogatására. Az EACEA/26/09 számmal meghirdetett pályázaton nonprofit szervezetek európai szövetségei vehetnek részt. A támogatás összege pályázatonként legfeljebb 100 ezer euró. A pályázatra szánt keretösszeg 600 ezer euró.
Pályázati határidõ:
2009. december 10.
Bõvebb információ: Európai Bizottság, EACEA; Avenue du Bourget 1, 1140 Bruxelles, Belgium, Internet: ec.europa.eu/llp , www.tka.hu.


5.
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a Kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs program keretében Társadalom-gazdaságtan és humán tudományok – európai kutatási együttmûködés címmel a társadalom-gazdaságtan és a humán tudományok területén végzett kutatási együttmûködések támogatására. Az FP7-SSH-2010-2 számmal meghirdetett pályázaton az Európai Unió tag- és csatlakozó országaiból legalább három független jogi személy vehet részt. A pályázat keretében többek között a következõ tevékenységi területeken végzett kutatási projektek támogathatók: az összetartozás és az együttmûködés megerõsítése Európában; sokféleség és hasonlóság Európában; valamint az európai kulturális örökség újraértelmezése: irodalom és múzeum a 21. században. A pályázatra szánt keretösszeg 18,9 millió euró.
Pályázati határidõ.
2010. február 2.
Bõvebb információ: Európai Bizottság; 1117 Budapest, Neumann János u. 1/c. - Csuzdi Szonja. Internet: cordis.europa.eu/fp7/find-doc_en.html


6.
Az egész életen át tartó tanulás programja keretében pályázatot hirdet az Európai Bizottság az oktatás, a szakoktatás és a szakképzés minden típusán és szintjén igénybe vehetõ - munkahelyi képzési, tanárasszisztensi, mobilitási, partnerségi, gyakornoksági és önkéntességi célú – Comenius, Grundtvig, Leonardo da Vinci, Erasmus és Jean Monnet ösztöndíjakra. A pályázatra szánt keretösszeg 1 milliárd euró. A pályázatok magyarországi koordinátora a Tempus Közalapítvány.
Pályázható ösztöndíjak és jelentkezési határidõk:

- Comenius és Grundtvig munkahelyi képzés: 2010. január 15.;
- Comenius tanárasszisztensi ösztöndíj: 2010. január 29.
- Leonardo da Vinci mobilitás: 2010. február 5.;
- Erasmus intenzív nyelvi képzések: 2009. február 5.;
- Jean Monnet program: 2010. február 12.;
- Grundtvig mûhelymunka: 2010. február 19.;
- Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig partnerség: 2010. február 19.;
- Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig multilaterális projektek, hálózatok és kísérõ intézkedések: 2010. február 26.;
- Erasmus hallgatói mobilitás tanulmányi céllal, oktatói mobilitás: 2010. március 12.;
- Gruntvig gyakornokság, 50 éven felüliek önkéntességi projektjei, transzverzális program: 2010. március 31.

Bõvebb információ a http://ec.europa.eu/llp illetve a www.tpf.hu/pages/content/index.php?page _id=24 címeken.


7.
Az Irányító Hatóság (IH) a Közös Irányító Bizottság döntése alapján, együttmûködésben a magyar és román Nemzeti Hatóságokkal, elindítja a harmadik pályázati felhívást a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program 2007-2013 keretén belül.
A nyílt pályázati felhívás összesített finanszírozási (ERFA) kerete 20 757 037,- EUR, amely összeget a magyar és román állami társfinanszírozás kiegészít.
A jelen pályázati felhívásban megnyitott beavatkozási területek és azokon belül a támogatható tevékenységek a rendelkezésre álló forrásokkal együtt az alábbi táblázatban vannak összefoglalva:

BEAVATKOZÁSI TERÜLET

TEVÉKENYSÉGI TERÜLET

RENDELKEZÉSRE
ÁLLÓ FORRÁS
(Euro)

1. Prioritás: Az együttmûködési terület közös, fenntartható fejlesztéséhez szükséges
kulcsfeltételek javítása

1.1. Határon átnyúló
közlekedés fejlesztése
1.1.3. Tervek és tanulmányok
készítése

1.549.399

1.2. A határon átnyúló
kommunikáció javítása
1.2.2. Közösségi kapcsolódási
programok kialakítása
1.2.3. A határon átnyúló hírközlés
1.2.4. Tervek, tanulmányok készítése

1.611.920

793.562

561.187

1.3. Környezetvédelem 1.3.1. Természetvédelem – soft
1.3.4. Tervek, tanulmányok készítése

1.345.130

440.591

2. Prioritás: Társadalmi és gazdasági kohézió erõsítése a határmenti térségben

2.1. Határon átnyúló üzleti
együttmûködés
támogatása
2.1.2. Üzleti együttmûködés
támogatása
2.1.3. Turizmusfejlesztés

1.440.470

4.846.282

2.2. Együttmûködés
ösztönzése a
kutatásfejlesztés (K+F) és
innováció területén
2.2.2. Közös kutatási projektek
2.2.3. A K+F tevékenységekben
érintett szektorok közti
együttmûködés segítése
2.2.4. Tanulmányok, tervek
kidolgozása

794.229

1.039.809

1.122.375

2.3. Együttmûködés a munkaerõpiacon,
oktatásban – készségek,
ismeretek közös
fejlesztése
2.3.1. Oktatási intézmények közötti együttmûködés
2.3.2. Munkaerõpiaci együttmûködés

1.535.941

1.508.132

2.4. Egészségügy és
közös veszélyelhárítás
2.4.2. Közös intézményfejlesztés,
koordináció és képzés

1.154.505

2.5. Közösségek közötti
együttmûködés
2.5.1. Közösségek közötti
együttmûködés

1.013.505


A támogatott tevékenységek köre igen széles. A határon átnyúló közlekedés fejlesztését célzó tanulmányok/tervek elkészítése vagy a hírközlés fejlesztése mellett lehetõség van természetvédelmi, az üzleti együttmûködést elõsegítõ és a turizmus fejlesztését megcélzó projektekkel is pályázni. Nem marad ki továbbá a közös kutatások és a K+F tevékenységekben érintett szektorok közötti együttmûködések támogatása, akárcsak az oktatási, munkaerõ-piaci és egészségügyi/veszélyelhárításban részt vevõ intézmények közötti kooperáció felélénkítése. Ugyanakkor ismét jelentõs forrás áll rendelkezésre a korábbi kiírásban oly népszerûnek bizonyult közösségek közötti együttmûködés intézkedési területre.
A jogosult pályázók köre ezúttal is azokat a közcélú tevékenységet folytató non-profit szervezeteket öleli fel (állami intézményektõl a helyi közigazgatási szervezeteken keresztül a civil szervezetekig és kereskedelmi kamarákig), akik a határtérségben tevékenykednek és a határ túloldalán levõ szervezetekkel együtt egy közös, határon átnyúló jelentõségû projektet kívánnak megvalósítani. A projektpartnerek között legalább egy magyarországi és egy romániai partnernek kell lennie a jogosult támogatási területrõl.
A jelen pályázati felhívásban elérhetõ maximális támogatási arány – amely magában foglalja az ERFA és az állami társfinanszírozás összegét is – 95% magyar pályázók esetében és 98% román pályázók esetében. Minden pályázó (partner) köteles saját hozzájárulást biztosítani a projekt megvalósításához, amely magyar pályázók esetében minimum 5%, román pályázók esetében minimum 2%-a projekt teljes jogosult költségvetésére vetítve. A saját hozzájárulás mértékét minden projekt partner esetében, saját költségvetése tekintetében biztosítani kell, attól függõ mértékben, hogy a pályázó szervezet melyik országban van bejegyezve. A meghatározott minimum arányok feletti saját hozzájárulást bármely pályázó vállalhat.
Annak a ténynek köszönhetõen, hogy a Programnak az állami támogatásokról szóló szabályok betartásával kell mûködnie, így az ERFA támogatás lehet kevesebb a jogosult projektköltség 85%-ánál! Ilyen esetekben a pályázóknak a minimális, 5% illetve 2% sajáterõnél magasabb mértékû saját hozzájárulást kell vállalniuk.
Jelen pályázati felhívás egylépcsõs eljárásban teljes, szoft jellegû pályázatok benyújtását teszi lehetõvé. A kizárólag postai úton, vagy futárszolgálattal beküldött pályázatokat a program Közös Szakmai Titkárságára (KSZT) kell elküldeni, a következõ címre: Váti Nonprofit Kft.,1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32.
A postára adás határideje 2010. január 22. A határidõn túl postázott, vagy az érkeztetési idõt követõen beérkezõ pályázatokat érvénytelennek tekintik!
A részletes pályázati kiírás a következõ címen tekinthetõ meg: http://www.huro-cbc.eu/


8.
A Kultúrpont Iroda hírlevelében további pályázatokról olvashat: http://www.kulturpont.hu/hirlevel/htmlshow.php?hl_id=395

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2009. november 17.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2009. nov. 6.

MÖB

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Kurír 227.

2009. nov. 15.

DAAD

Ösztöndíjak

Kurír 228.

2009. nov. 15.

Kovács Kinga A.

Nyelvtanfolyam

Kurír 228.

2009. nov. 16.

HQ Stiftung - TU

Hallgató ösztöndíjak (BA, MA)

Kurír 226.

2009. nov. 30.

SKA-FFA

Tanulmányi ösztöndíj

Kurír 227.

2009. dec. 10.

EB

Mûködéstámogatás

Kurír 228.

2010. jan. 22

NFÜ

Román-magyar együttmûködés

Kurír 228.

2010. feb. 2

EB

Kutatástámogatás

Kurír 228. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.