Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

224. szám - 2009. június 8.

Hírek, információk

1. A 2009. május 21-én megtartott 2008/2009. tanév VII. rendes Kari Tanácsülésének határozatai:

A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja Ressné Ivanics Mária egyetemi docens egyetemi tanári kinevezését az Altajisztika Tanszéken. (48/2009.)
A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– A pedagógiai értékelési feladatokra és pedagógus szakvizsgára felkészítõ szakirányú továbbképzési szak alapítását és indítását. (49/2009.)
A matematikai tudás értékelésére és pedagógus szakvizsgára felkészítõ szakirányú továbbképzési szak alapítását és indítását. (50/2009.)
– A természettudományi tudás értékelésére és pedagógus szakvizsgára felkészítõ szakirányú továbbképzési szak alapítását és indítását. (51/2009.)
– Az olvasás-szövegértés értékelésére és pedagógus szakvizsgára felkészítõ szakirányú továbbképzési szak alapítását és indítását. (52/2009.)

A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

Cristian Réka Mónika egyetemi docensi kinevezését az Amerikanisztika Tanszéken. (53/2009.)
Kovács Katalin egyetemi docensi kinevezését a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszéken. (54/2009.)

A Kari Tanács titkos szavazással (17 igen, 0 nem, 1 tartózkodom) támogatja:

Zsigri Gyula egyetemi docensi kinevezését a Magyar Nyelvészeti Tanszéken. (55/2009.)
Németh Miklós egyetemi docensi kinevezését a Magyar Nyelvészeti Tanszéken. (56/2009.)

A Kari Tanács titkos szavazással (0 igen, 16 nem, 2 tartózkodom) nem támogatja ...... ...... egyetemi docensi kinevezését a Magyar Nyelvészeti Tanszéken. (57/2009.)
A Kari Tanács titkos szavazással egyhangúlag (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja Németh Dezsõ egyetemi docensi kinevezését a Pszichológiai Intézetbe. (58/2009.)
A Kari Tanács titkos szavazással (17 igen, 0 nem, 1 tartózkodom) támogatja Kertészné Varga Beáta egyetemi docensi kinevezését az Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszéken. (59/2009.)
A Kari Tanács titkos szavazással (2 igen, 10 nem, 6 tartózkodom) nem támogatja Porció Tibor egyetemi docensi kinevezését a Vallástudományi Tanszéken. (60/2009.)
A Kari Tanács titkos szavazással (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) egyhangúlag támogatja Czeglédi András adjunktusi kinevezését a Filozófia Tanszéken. (61/2009.)
A Kari Tanács nyílt szavazással (18 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) egyhangúlag:

– támogatja a 2010. évi Felsõoktatási Felvételi Tájékoztatóban meghirdetendõ költségtérítések összegeire vonatkozó javaslatot. (62/2009.)
– támogatja a 2009/2010-es tanévben a nem elsõ évfolyamosok által fizetendõ költségtérítések összegeire vonatkozó javaslatot. (63/2009.)
– elfogadja a 2009. évi záróvizsga-bizottságok elnökeinek személyére vonatkozó javaslatot. (64/2009.)

A Kari Tanács következõ ülése 2009. június 11-én, csütörtökön lesz.


2.
2009. április 29-én látogatást tett Karunkon Pierre Guimond, Kanada budapesti nagykövete. Szegedi tartózkodása során találkozott a Kar, az Angol-Amerikai Intézet és a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetõivel, oktatóival és hallgatóival. Állomáshelyére történõ visszaérkezését követõen vendéglátóinak írt levelében Nagykövet Úr elismeréssel szólt a Karunkon folyó munkáról, és elkötelezte magát a Kanada és a Szegedi Tudományegyetem között - elsõsorban a kanadisztika területén - folyó együttmûködés erõsítése mellett.


3.
A Tempus Közalapítvány kuratóriuma a felkért külsõ szakértõk szakmai bírálata alapján támogatta a Vallástudományi Tanszék Erasmus Intenzív Program pályázatát. A 3 éves projekt címe: "Religious Transformations in the Contemporary European Societies". Az IP elsõ körben Szegeden, 2009 augusztus 17. és 30. között kerül megrendezésre. A projekt koordinátora Porció Tibor egyetemi adjunktus.



Személyi hírek


1.
A spanyol filozófia és kultúra több évtizedes eredményes kutatásáért és a modern spanyol filozófia magyarországi elterjesztéséért János Károly, Spanyolország királya a Polgári Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Csejtei Dezsõ professzornak, a Filozófia Tanszék oktatójának. A kitüntetést 2009. június 5-én, Rafael Valle, Spanyolország magyarországi nagykövete adta át.


2.
Hiller István oktatási miniszter a Bölcsészettudományi Kar felterjesztésére a Kar érdekében kifejtett magas színvonalú munkáját Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el

Barótiné Gaál Márta egyetemi docensnek,
Büky László egyetemi docensnek,
Fodor István egyetemi docensnek,
Resch Béláné Marinovich Sarolta egyetemi docensnek,
Rozsnyai Bálint egyetemi docensnek,
Tóth Ágnes egyetemi docensnek,
Tar Ibolya egyetemi docensnek.

A Német Nyelvészeti Tanszék felterjesztésére a Kari Tanács a Kar érdekében kifejtett magas színvonalú munkája elismeréseként Pro Facultate Philosophiae kitüntetést adományoz Ellen Tichy lektornõnek.

A kitüntetettek a Kar pedagógusnapi rendezvényén, 2009. június 3-án vehették át a kitüntetéseket.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
A Magyar Filozófiai Társaság és az SZTE BTK Filozófia Tanszék szervezésében "Lábjegyzetek Platónhoz: A szabadság" címmel május 14-15-én konferencia került megrendezésre a SZAB Székházban.


2.
A 2009. évi Kazinczy "Szép magyar beszéd verseny" országos döntõjét a szervezõk április 17-18-án rendezték meg Kecskeméten. Karunkat a helyi verseny elsõ két helyezettje képviselte: Uracs Miklós és Soós Enikõ III. éves magyar szakos hallgatók. Az országos döntõn mindketten Kazinczy-érmet kaptak kiemelkedõ teljeítményük alapján (Uracs Miklós a legmagasabb pontszámmal nyerte el az érmet). A versenyzõket ebben az évben is Békésiné Fejes Katalin, a Magyar Nyelvészeti Tanszék docense készítette föl.


3.
2009. április 26–27-én rendezte meg a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete a Földes Ferenc Gimnáziummal és a Miskolci Akadémiai Bizottsággal karöltve a IX. országos anyanyelv-tanítási versenyt. A rendezvényre hét tudományegyetem delegált hallgatókat. A tanárjelölteknek egy ismeretközlõ órát kellett tartaniuk a magyar nyelvjárások témakörébõl. A szakmai zsûri pontozta a leendõ tanárok didaktikai módszereit, tanítási készségét, az óra hangulatát és szakmai színvonalát. Az országos verseny elsõ helyezettje Török Katalin, a Szegedi Tudományegyetem negyedéves magyar-néprajz-kommunikáció szakos hallgatója lett, felkészítõje Sejtes Györgyi (Magyar Nyelvészeti Tanszék).


4.
Draskóczyné Székely Melinda adjunktus (Ókortörténeti Tanszék) 2009. május 13-án "Il commercio fra Roma e l'India in base a Plinio" címmel elõadást tartott a Milánói Egyetemen (Universita degli Studi di Milano, Dipartimento di Scienze dell'Antichita).


5.
2009. május 4-12. között Prof. Bo Lönnqvist (Helsinki) Ethnicity, Identity címmel tömbösített kurzust tartott a néprajzi tanszéken.


6.
„A kultúra, a tudomány és a nemzet helyzete a Kárpát-medencében” c. magyarságtudományi konferencián, Veszprémben, 2009. május 8-án a néprajzi tanszék oktatói közül elõadást tartott: Simon András ”Az életmód változása, megalkotott hagyományok, ünnepek és turizmus a Délnyugat-Dunántúl szõlõhegyein”, valamint Varga Sándor „Néptánckutatás és néptáncmozgalom. A magyar néptánckultúra bemutatásának és továbbélésének lehetõségei” címmel.


7.
2009. május 12-én konferencia a Radnóti-emlékévben: Egykori elõadások mai köntösben címmel a Szegedi Fiatalok Mûvészeti Kollégiumának felolvasó üléseire emlékezve elõadást tartott a Grand Caféban Juhász Antal, Bárkányi Ilidó, Bárth János és Barna Gábor.


8.
2009. május 13-án a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke és a Magyar Néprajzi Társaság Folklór szakosztálya emlékülést rendezett „Az elbeszélés kutatás mai helyzete, problémái és témái” címmel, a tanszék oktatója, Ferenczi Imre halálának 20. évfordulóján a SZTE BTK Kari Konferenciatermében. Elõadók voltak:

Landgraf Ildikó (MTA NKI): A lokális emlékezet narratívái. Ferenczi Imre jelentõsége és napjaink lehetõségei a történeti mondakutatásban
Szabó József (SZTE BTK): A történeti mondák fõbb típusai földrajzi neveinkben (Ferenczi Imre emlékére)
Iancu Laura (PTE): Hiedelem, hiedelemmonda, világkép. A hiedelemmonda Magyarfaluban.
Gyöngyössy Orsolya (SZTE BTK): Egy csongrádi "szentasszony" látomásélményeinek szövegközpontú elemzése
Povedák Kinga (SZTE BTK): Történetek a keresztény könnyûzenérõl
Raffai Judit (Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Szabadka): Mit meséltek a szegediek? A szegedi kirajzású vajdasági falvak népmesekincsének tipológiai jellemzõi
Barna Gábor (SZTE BTK): Mesék egy 19. század végi kéziratos törökszentmiklósi füzetbõl


9.
Gleszer Norbert, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék Határok és hatások OTKA kutatócsoport tagjaként, az Országos Rabbiképzõ Zsidó Egyetemen a 2008/2009 II. félévében vendégelõadóként „Magyarországi zsidó folklorisztika” címmel kurzust tartott.
2009. május 23-én Gleszer Norbert, a néprajzi tanszék tanársegédje és Zima András, az Országos Rabbiképzõ – Zsidó Egyetem Történeti és Vallásbölcseleti Tanszékének elõadója közös elõadást tartott „Kultusz – Ima – Cion. A közösségi ima és a Szentély emléke a neológ, az orthodox és a cionista fõvárosi magyar nyelvû zsidó sajtóban a 20. század elsõ felében” címen a Károli Gáspár Református Egyetemen az Áldozat és ima címmel megrendezett vallástudományi konferenciáján.


10.
Öreg Mezey János kántor születési bicentenáriumának alkalmából Óbecsén (Szerbia) megrendezett emlékkonferencián 2009. április 24-én Gleszer Norbert, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tanársegédje elõadást tartott a 19. századi óbecsei vallási életérõl, Barna Gábor egyetemi tanár pedig a Mezey-kántorcsalád történetérõl és népénekeirõl.
A konferencia keretében Barna Gábor és Gleszer Norbert koncepciója nyomán 2009. április 24-tõl május 25-ig idõszaki kiállítás nyílt az Óbecsei Népkönyvtárban Óbecse vallási élete a 19. században az imakönyvek tükrében – Iložba iz religioznog života u Beèeju u 19. veku” címmel.


11.
A Vallástudományi Tanszék által koordinált REVACERN nemzetközi kutatási hálózat Szegeden, a TIK-ben tartotta fiatal kutatói konferenciáját május 18-tól 21-ig. A résztvevõk neves európai egyetemekrõl érkeztek, hogy bemutathassák a vallás és értékek témakörében végzett kuatásaik eredményét, illetve elmélyíthessék tudásukat az angol nyelvû tudományos vita és írás módszertanában.


12.
2009. május 22-23 között a KGRE BTK Szabadbölcsészet Tanszék és a Magyar Vallástudományi Társaság Szervezésében vallástudományi konferenciára került sor "Áldozat és ima" címmel. Az SZTE Vallástudományi Tanszéket 3 elõadó képviselte:

Máté-Tóth András: Friedrich Heiler és az imádság fenomenológiája.
Nagy Gábor Dániel: Ima, imádkozás és meditáció ma Közép-Európában vallásszociológiai megközelítésben.
Szilágyi Tamás: Az áldozat szerepe a kortárs neopogány mozgalmak rituális gyakorlatában.


13.
Porció Tibor egyetemi adjunktus (Vallástudományi Tanszék) jelen tanév tavaszi szemeszterében a Bécsi Egyetem meghívására vendégoktatóként egy féléves kurzust tartott a Dél-Ázsia-, Tibet- és Buddhizmuskutatási Tanszéken, "Buddhism among the Turks - History and Literature" címmel.
Ugyanõ május 11-15 között CEEPUS-oktatóként tömbösített egyetemi elõadást tartott a krakkói Jagelló Egyetem vallástudomány szakos hallgatói számára.


14.
Az Angol Tanszék Társadalmi Nem Kutatócsoportja április 29-én egész napos workshopot tartott a csoport oktatóinak aktuális kurzusaihoz kapcsolódó szexualitás témakörben, 4.-5. éves hallgatók részvételével, Virginás Andrea (Sapienta University, Cluj, Romania), Federmayer Éva (SZTE, ELTE) és Hanna Hacker (University of Vienna) közremûködésével. Délután a TNT Public Lectures Series e féléves eseményeként, a Kari Tudományos Nap keretében hangzott el Hanna Hacker "Without Queering There is No Border: Translocality, Sexual Subjects and History" címû elõadása.


15.
A Szláv Filológiai Tanszék, a Szegedi Bolgár kisebbségi Önkormányzattal, a Szláv Kultúrák Baráti Körével és a Bolgár Baráti Társasággal együttmûködve 2009. május 28-29-én rendezte meg „A bolgár nyelv és irodalom szláv és nem szláv kontextusban” címû nemzetközi bulgarisztikai konferenciáját.



Könyvespolc


1.
A Magyar Filozófiai Társaság és a Filozófia Tanszék közös kiadásában megjelent a „Lábjegyzetek Platónhoz: Az igazságosság” címû kötet. A kötetet Laczkó Sándor és Dékány András szerkesztette.


2.
Megjelent a Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatójának, Németh Miklósnak „Nyelvi változás és váltakozás társadalmi és mûveltségi tényezõk tükrében (Nyelvi változók a XVIII. században)” címû monográfiája (Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Felsõoktatási Kiadó, 2008).

3. Megjelent: Barna Gábor (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék): A kármelita harmadrend Zomborban és a skapuláré társulat. In: Dario Tokiæ szerk. Baština za buduænost: Karmel u Somboru 1904. – 2004. Karmelska Izdania, Zagreb – Sombor, 2005. 155-165.
Barna Gábor: Modern zarándoklatok. Ethnographia 119. évf. 2008/2-3. 115-123.


4.
Megjelent Mód László (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék): Exhibiting Youth Subcultures? The problem of musealization and representation. In: Pirjo Korkiakangaas – Tiina-Ritta Lappi, Heli Niskanen eds. Touching Things. Ethnological Aspects of Modern Material Culture. Finnish Literature Society, Helsinki, 2008. 83-90.


5.
Megjelent Varga Sándor (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék): Tánctörténeti divatok hatása a belsõ-mezõségi települések tánckészletére. Mûvelõdés 3. LXII évf. (Kolozsvár) 25-29.



Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Kelemen Rita (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2009. május 20-án került sor. A szigorlat eredménye: 93,3%.
Kincsesné Nagy Éva (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2009. május 25-én került sor. A szigorlat eredménye: 93,3%.
Dácz Enikõ (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2009. május 25-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Tóth Zsófia (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2009. június 12-én 12 órai kezdettel kerül sor Pál József egyetemi tanár tanári szobájában.
Dragon Zoltán (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2009. június 12-én 14 órai kezdettel kerül sor Szajbély Mihály egyetemi tanár tanári szobájában.
Sinkovics Balázs (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2009. június 17-én 16 órai kezdettel kerül sor Bakró-Nagy Marianne egyetemi tanár tanári szobájában.
Schirm Anita (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2009. június 29-én 15 órai kezdettel kerül sor Bakró-Nagy Marianne egyetemi tanár tanári szobájában.


2.
Védések:

Fehér Péter (neveléstudomány) PhD-védésére 2009. május 6-án került sor. A védés eredménye: 72%.
Pusztai Gabriella (történelemtudomány) PhD-védésére 2009. május 11-én került sor. A védés eredménye: 92%.
Nagy Hajnalka (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. május 11-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Andróczki Anett (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. május 12-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Balcsik-Tamás Kinga (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. május 13-án került sor. A védés eredménye: 84%.
Olasz Lajos (történelemtudomány) PhD-védésére 2009. május 14-én került sor. A védés eredménye: 100%.
B. Németh Mária (neveléstudomány) PhD-védésére 2009. május 14-én került sor. A védés eredménye: 96%.
Dalloul Zaynab (irodalomtudomány) PhD-védésére 2009. május 14-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Piczil Márta (neveléstudomány) PhD-védésére 2009. május 15-én került sor. A védés eredménye: 84%.
Németh Attila (nyelvtudomány) PhD-védésére 2009. május 20-án került sor. A védés eredménye: 100%.
Pap-Szigeti Róbert (neveléstudomány) PhD-védésére 2009. május 20-án került sor. A védés eredménye: 96%.
Habók Anita (neveléstudomány) PhD-védésére 2009. június 22-én 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Neveléstudományi Tanszék MS tantermében.


Az avatás idõpontja: 2009. június 25-én 11 óra a TIK Kongresszusi Terme.



Pályázatok


1.
A Német Szövetségi Köztársaság Bundestagja meghirdette szokásos ösztöndíjpályázatát a 2010-es évre. Az ösztöndíjpályázatról részletes információt talál a Deutscher Bundestag honlapján, www.bundestag.de/ips, ahonnan a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok is letölthetõk. Jelentkezési határidõ: 2009. június 30.


2.
A Szegedi Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged között megkötött együttmûködési megállapodás alapján a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged Szent-Györgyi Albert emlékének öregbítése és ápolása érdekében a 2009/2010-es tanévben is Szent-Györgyi Albert ösztöndíjjal támogatja Egyetemünk kiemelkedõen tehetséges hallgatóit.
Az ösztöndíj a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedõ tudományos eredményeket elért négy hallgatóját kívánja személyeként 100.000,- Ft összegû ösztöndíjjal támogatni.
Pályázatot nyújthat be a Szegedi Tudományegyetem bármely szakos, magyar állampolgárságú, jelenleg és a 2009/2010-es tanévben is nappali tagozaton tanulmányokat folytató hallgatója.
A pályázati anyaghoz a pályázó pályázatán túlmenõen csatolni kell:

- a lezárt teljesítési lap tanulmányi osztály által hitelesített másolatát,
- a tudományos eredményt, elismerést tanúsító okirat tanulmányi osztály által hitelesített másolatát,
- témavezetõ, oktató ajánlását,
- a pályázó nyilatkozatát arra nézve, hogy nyertessége esetén neve, tanulmányi adatai, kar, évfolyam megjelölése stb. nyilvánosságra hozható, valamint a pályázatában foglaltakat a bíráló bizottság tagjai megismerhetik,
- minden olyan okiratot, publikációt, melyet a pályázó az ösztöndíj elnyerése érdekében fontosnak tart.

A pályázaton a hallgatóknak meg kell adni elérhetõségi helyüket levelezési cím, e-mail cím, telefonszám szerint. A pályázat benyújtásának határideje: 2009. július 1. (szerda) 12.00 óra.
A pályázatot a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói és Közkapcsolati Rektorhelyettesi Hivatalba (Honvéd tér 6. 36. szoba) a pályázó által aláírva, a szükséges mellékletek csatolásával, egy példányban kell benyújtani. Hiánypótlásra a pályázatok beérkezésére elõírt határidõ lejárta után nincs lehetõség.
A pályázatok elbírálásának várható idõpontja: 2009. augusztus 7. A pályázó a bíráló bizottság döntésével szemben fellebbezéssel nem élhet. A pályázatok eredményérõl a pályázók elõreláthatólag 2009. szeptember 5. napjáig e-mail-en, illetve a kari tehetséggondozó hirdetõtáblákon kapnak értesítést. További információ a 62/544-003 telefonszámon kérhetõ.


3.
A Magyary Zoltán Felsõoktatási Közalapítvány az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával újra meghirdeti a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjpályázatot. A pályázat célja a nemzetközi tapasztalattal és kiemelkedõ tudományos teljesítménnyel rendelkezõ tehetséges fiatal oktatók-kutatók itthon tartása, illetve hazatérésük elõsegítése.
Az ösztöndíj bármely tudományterületrõl olyan fiatal, tehetséges oktató-kutatók tudományos életpályáját támogatja, akik vállalják, hogy az ösztöndíjas idõszak alatt valamelyik magyar felsõoktatási intézményben végzik tudományos kutatómunkájukat.
A Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjra azon kiemelkedõ tudományos teljesítményt nyújtó, nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ fiatal posztdoktorok pályázhatnak, akik a kiírás évében nem töltik be a 40 életévüket. A pályázónak emellett PhD, illetve azzal egyenértékû tudományos fokozattal kell rendelkeznie, melyet nem régebben szerzett, mint a pályázat beadásának határidejét megelõzõ 8 év. A pályázónak vállalnia kell, hogy az ösztöndíj ideje alatt egy magyar felsõoktatási intézményben (az intézmény beleegyezõ nyilatkozatát csatolni kell) végzi tudományos kutatómunkáját, és az ösztöndíj mellett os ösztöndíjban.
A pályázatot magyarul kell benyújtani. A pályázatot két eredeti, egy másolati és egy elektronikus példányban kell postai úton, ajánlott küldeményként legkésõbb 2009. július 4–ig (postabélyegzõ) beküldeni az alábbi címre: 1461 Budapest, Pf: 391. A pályázatok feladási idejét jelzõ postai szelvényt kérjük megõrizni. A határidõn túl feladott pályázatok formai hibásnak minõsülnek, és érdemi értékelésükre nem kerül sor.
A teljes pályázati dokumentáció elérhetõ a Közalapítvány (www.mzfk.hu) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu) honlapján is. Felvilágosítás kérhetõ az mzfk@mzfk.hu email címen.


4.
A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület pályázatot hirdet az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2009” cím elnyerésére „Szakdolgozat” és Diplomadolgozat” kategóriákban, azon nappali tagozatos fõiskolai vagy egyetemi hallgatók számára, akik dolgozatukat a címben szereplõ témakörben készítették, és 2009. július 15-ig sikeresen megvédték. A pályázat benyújtásának határideje: 2009. július 30. További feltételek és részletek a http://www.hetpecset.hu honlapon.




A Kar pályázatai


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara

– Predoktori pályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2008-2009. között abszolutóriumot szerzett doktorandusz hallgatók, valamint a graduális képzésüket egykor nálunk folytató, de megfelelõ helyi doktori program hiányában doktori képzésüket más intézményben abszolutóriummal 2008-2009 között lezáró hallgatók számára, akiknek tanulmányaik lezárása után még szükségük van további elmélyült munkára ahhoz, hogy elkészüljenek disszertációjukkal. A predoktori juttatás havi összege bruttó 97.500,-Ft. Az állás 87 órás részfoglalkoztatási munkaviszonyt jelent. Az adóköteles juttatás folyósításának ideje: 2009. szeptember – 2010. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s a juttatás folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. A pályázók között a juttatás odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

– Posztdoktori pályázatot hirdet azon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult 2009. június 5-ig PhD fokozatot szerzett volt doktoranduszaink számára, akiknek nem sikerült tudományos pályán elhelyezkedni. A posztdoktori juttatás havi összege bruttó 125.000,-Ft. Az állás 87 órás részfoglalkoztatási munkaviszonyt jelent. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s a juttatás folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. Az adóköteles juttatás folyósításának ideje: 2009. szeptember – 2010. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között a juttatás odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal, Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54-4362, ügyintézõ Oláh Anikó. Határideje: 2009. június 22. A pre- és posztoktori pályázatok elbírálásáról a pályázók 2009. július 13-ig kapnak értesítést.

– Predoktoranduszi belsõ ösztöndíjas pályázatokat hirdet meg azon egyetemi diplomával rendelkezõ volt hallgatói számára, akik a 2008/2009. tanévben eredményes vizsgájuk ellenére – helyhiány miatt – nem nyernek felvételt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán mûködõ PhD-programok valamelyikére. A predoktoranduszi ösztöndíj havi összege 52.500,- Ft. Az ösztöndíj folyósításának ideje: 2009. szeptember – 2010. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl a programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54-4362. Határideje: 2009. augusztus 17. A pályázatok elbírálásáról a pályázók 2009. szeptember 1-ig kapnak értesítést.

A pályázatnak — mindhárom meghirdetett kategóriában — tartalmaznia kell:

- a pályázó személyes adatait (név, születési hely és idõ, anyja neve, értesítési címe)
- a pályázó szakmai önéletrajzát,
- a pályázó publikációinak jegyzékét,
- a pályázó ösztöndíjas idõszakra vonatkozó munkatervét,
- az illetékes PhD kurzus oktatási programvezetõjének támogató nyilatkozatát.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2009. június 23.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2009. jún 10.

Baka Alapítvány

Pályázat

Kurír 222.

2009. jún 30.

Bundestag

Parlamenti Ösztöndíj

Kurír 224.

2009. júl 4.

MZFK

Magyary Z. Posztdoktori Ösztöndíjp.

Kurír 224.

2009. júl 1.

SZTE&SzGyARCSz

Szent-Györgyi Albert ösztöndíj

Kurír 224.

2009. júl 30.

Hétpecsét

Év dolgozata 2009

Kurír 224. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.