Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

213. szám - 2008. szeptember 22.

Információk


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a kar Auditorium Maximumában 2008. szeptember 20-án tartotta díszdiploma-átadási ünnepségét a 60 és 50 éve végzett középiskolai tanároknak. Ekkor köszöntötték a 2008/2009. tanévben Köztársasági Ösztöndíjat elnyert hallgatókat is.
A Köztársasági Ösztöndíj adományozó okiratait Prof. Dr. Kiricsi Imre rektorhelyettes, a gyémánt- illetve az aranydiplomákat dr. Csernus Sándor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja adta át. Az ünnepeltek nevében Horváth Dezsõ, aranydiplomát kapott, egykori magyar szakos hallgató mondott köszöntõ szavakat.

Ebben az évben díszdiplomát kapott:

gyémántdiplomát (60 éve végzetteknek):

· Endrész Lászlóné dr. Antal Adrienn
· Dr. Faluhelyi Lászlóné dr. Matzkó Piroska
· Dr. Kaszap Lászlóné dr. Mihály Edit
· Fáy Hildegárd Julianna
· Dr. Salfay István

aranydiplomát (50 éve végzetteknek):

· Dr. Csanádi Lajosné Fekete Mária Magdolna
· Fekete Etelka
· Grósz József
· Horváth Dezsõ
· Dr. Horváth György
· Haypál Ildikó
· Juhász Ottóné Nemes Sarolta
· Kakuk Mátyás
· Kocsor Jánosné Kiss Zsuzsanna
· Krajcsovicz Mihályné Pavlovics Judit
· Leszó Józsefné Igaz Jusztina
· Lõrinczy Attila
· Lõrinczy Attiláné Gáspár Margit
· Dr. Marek János
· Pusztai Nándorné Katona Magdolna
· Papp Lajos
· Dr. Zombai László

A 2008/2009. tanévben Köztársasági Ösztöndíjat elnyert hallgatók:

· Anka Ágnes
· Arany Mihály György
· Balázs Éva
· Balázs Patrícia
· Balogh Virág
· Benedek Dániel
· Benedek Noémi Mária
· Csûry Angéla
· Dávid Anett
· Farkas Daniella
· Gellérfi Gergõ
· Gerse Andrea
· Gulyás Vera
· Haraszti László
· Hofecker Zsuzsanna
· Janacek Karolina
· Knecht Albert
· Kocsis Kata
· Lénárt Ádám
· Litauszki Zoltán
· Pilán Ildikó
· Radnai Szilvia
· Rauzs Olga Sarolta
· Szanka Szilvia
· Székács Tamás
· Tóth Eszter
· Tóth Renáta


2.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézetének Megismeréstudományi Csoportja által szervezett Szegedi Megismeréstudományi és Neuropszichológia Program 2008. õszi programja letölthetõ a http://kognit.edpsy.u-szeged.hu címrõl.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
Faust I und kein Ende... címmel október 2. és 4. között kerül sor a Magyar Goethe Társaság és a szegedi Germán Filológiai Intézet német nyelvû konferenciájára. A nemzetközi konferenciának az adja aktualitását, hogy éppen 200 évvel ezelõtt jelent meg Goethe Faustjának elsõ része. A német, és minden bizonnyal a világirodalom egyik legismertebb írójának mûvét magyar Goethe-kutatók mellett Ausztriából, Horvátországból, Romániából, Indiából és Németországból érkezõ tudósok elemzik. A részletes program letölthetõ a http://www.goethe.hu címrõl és a Germán Filológiai Intézet honlapjáról. A konferenciához Szegeden a következõ magyar nyelvû kísérõrendezvények kapcsolódnak:
Október 2. (csütörtök), 19.00, REÖK Palota: Zichy Mihály és Karátson Gábor Faust illusztrációi. A kiállítást Nagy Márta, a MGT elnöke és Herczeg Tamás, a rendezvény házigazdája a nyitja meg és Karátson Gábor elõadása vezeti be. A kiállítás október 16-áig látható.
Október 3. (péntek), 18.30 "Faust I" magyarul - két új fordítás. Báthori Csaba és Márton László fordítókkal Horváth Géza irodalomtörténész beszélget a REÖK Palotában.
A Szegedi Egyetemi Könyvtár gyûjteményének különösen értékes és ritka darabjaiból készült, a Goethe-irodalmat bemutató kiállítása nyílik november folyamán. A rendezõk minden érdeklõdõt szeretettel várnak!


2. Kontra Miklós
(Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék) részt vett a „XIIIth International Conference on Methods in Dialectology” konferencián Leedsben, ahol augusztus 7-én „How heló (< English hello) has spread in Budapest like wildfire” címmel tartott elõadást.


3. J. Nagy László
professzor 2008. augusztus 25-én elõadást (Le bloc communiste et les pays arabes durant la guerre froide) tartott a szlovéniai Portorozsban az University Centre for Euro-Mediterranean Studies által rendezett nyári egyetemen.


4.
A Párkányban (Szlovákia) 2008. szeptember 4–6-án rendezett 15. Élõnyelvi Konferencián az Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatói és PhD hallgatói a következõ elõadásokkal szerepeltek: Kontra Miklós: „Mivel korrelálnak a nyelvi elõítéletek Budapesten?”, Kovács Emõke: „Nyelvcsere és nyelvvesztés az amerikai magyarok körében”, Kalocsai Karolina: „A kontaktushatás jelensége a vajdasági magyarban: azonosságok és különbségek a magyar–magyar és magyar–szerb szülõk középiskolás gyerekeinek nyelvhasználatában”.


5.
A Párkányban (Szlovákia) 2008. szeptember 4–6-án rendezett 15. Élõnyelvi Konferencián az Angol-Amerikai Intézet oktatóiból és az Angol Alkalmazott Nyelvészeti PhD Program hallgatóiból álló LINEE kutatócsoport a munkájukat bemutató mûhelybemutatóval szerepelt, a következõ elõadásokkal:
Fenyvesi Anna: „A LINEE projekt rövid bemutatása”; Ódry Ágnes: „Mindenképpen az anyanyelve a legfontosabb, és az mellett a környezetnek a nyelve.”: Kisebbségi magyar pedagógusok és az anyanyelvvel kapcsolatos ideológiák és sztereotípiák; Kiss Zsuzsanna: „Többségi nyelvvel kapcsolatos nyelvi ideológiák a kisebbségi magyar oktatásban”; Dégi Zsuzsanna: „’A született magyarnak a saját kultúrájában kellene mélyre hatni, a többit meg felhasználói szinten tudni...’: Idegennyelvoktatáshoz fûzõdõ attitûdök a kisebbségi magyarok körében”; Don Peckham: „Az angol nyelv megnevezései: Az angol, mint lingua franca a nem angol anyanyelvû beszélõk és attitûdjeik szemszögébõl”; Szabó-Gilinger Eszter: „Az osztálytermen belüli nyelvhasználat kisebbségi magyar környezetben: Tanári kódválasztás a tanórán és a nyelvi ideológiák”; Balogh Erzsébet és T. Balla Ágnes: „Nyelvi menedzselés multinacionális nagyvállalatoknál: Két Magyarországon mûködõ nagyvállalat kommunikációjának összehasonlítása a nyelvi menedzselés-elmélet segítségével”.


6.
2008. augusztus 8-án Balatonfenyvesen, a "Koppány fejedelem igazsága" címû symposiumon Szabados György az MTA-SZTE-MOL Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tudományos fõmunkatársa "Koppány - a megismerhetetlen Árpád-házi nagyúr" címen tartott elõadást.


7.
Galántai Erzsébet, a Történeti Segédtudományok Tanszék Bizantinológiai és Középlatin Filológiai Tanszéki Csoportjának docense a Neolatin Tanszéki Csoporttal közösen az Accademia Vivarium Novum megbízásából "Litterarum Vis" (Az irodalom hatása) c. latin nyelvû nemzetközi konferenciát szervezett, ahol szemináriumokat tartott. A rendezvény idõpontja és helyszíne: 2008. július 23-29. - Szeged és július 30-31. - Budapest volt. A konferencia elõadói és résztvevõi (mintegy 150 fõ) a világ 11 országából érkeztek.



Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Dalloul Zaynab (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2008. június 12-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Milián-Bogyai Réka Orsolya (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2008. június 19-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Papp István (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2008. szeptember 8-án került sor. A szigorlat eredménye: 86,6%.
Széchenyi Krisztina (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2008. június 18-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Rápoltiné Keresztes Csilla (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2008. június 25-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Hum Rozália (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2008. augusztus 29-én került sor. A szigorlat eredménye: 93,3%.
Nagy Judit (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2008. augusztus 29-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Piczil Márta (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2008. augusztus 29-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kovács Tibor (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2008. szeptember 12-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Csõsz László (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2008. szeptember 16-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.



2.
Védések:

Pethõ Szilvia (történelemtudomány) PhD-védésre 2008. június 20-án került sor. A védés eredménye: 96%.
Kovács Kálmán (történelemtudomány) PhD-védésére 2008. június 24-én került sor. A védés eredménye: 95%.
Károly László (nyelvtudomány) PhD-védésére 2008. július 24-én került sor. A védés eredménye: 95%.

Pályázatok


1.
A CivilArt Alapítvány pályázatot hirdet felsõoktatásban tanuló kommunikáció, illetve szociológus szakos hallgatók számára. Beadási határidõ: 2008. szeptember 30. Bõvebb információ: http://www.civilart.hu.


2.
A Támasz Alapítvány pályázatának célja, hogy ösztöndíjjal támogassa a gyermekvédelmi gondoskodás keretében átmenetei vagy tartós nevelésben részesült fiatal felnõttek elsõ diploma megszerzéséért folytatott felsõfokú tanulmányait. Határidõ: 2008. szeptember 30. Bõvebb információ: http://www.budapest.hu, http://www.szmm.gov.hu.


3.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány Kuratóriuma közösen pályázatot hirdet valamennyi cigány hallgató részére a 2008-as évre.
Pályázhatnak azon magyar állampolgárságú cigány hallgatók, akik valamely fõiskolán vagy egyetemen az elsõ diploma megszerzéséért nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat, és a képzés végén fõiskolai vagy egyetemi diplomát szereznek. A pályázat postára adási határideje: 2008. október 15. Bõvebb információ a http://www.macika.hu oldalon.


4.
Az OMAA/AÖU Kuratóriuma pályázatot hirdet ausztriai és magyarországi tudományos kutatási és felsõoktatási területen folytatott együttmûködés támogatására és ausztriai ösztöndíjas tartózkodásra.
Az ösztöndíjas program keretében, kutatói, egyetemi oktatói, PhD-hallgatói ausztriai ösztöndíjak pályázhatók meg.
Az együttmûködés keretében az egyetemi és fõiskolai képzés, felsõoktatási együttmûködés, felsõoktatási segédanyagok kiadására, közös tudományos kutatási, képzési és felsõoktatási folyamatok lebonyolításának támogatására nyújtható be pályázat.
Általános határidõk: 2008. (és 2009) október 15., december 15., 2009. március 15., május 15. Az egyes pályázatokra vonatkozó konkrét határidõkért látogassa meg a http://www.omaa.elte.hu címet.


5
. A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány a Magyar Tudományos Akadémiával együttmûködésben pályázatot hirdet „Talentum” néven. A pályázat nyertese 20000 Euro díjat nyerhet el. További információ: http://www.mta.hu, www.talentum-ceta.hu. Határidõ: 2008. október 25.


6.
A Budapesti Corvinus Egyetem és a Tempus Közalapítvány közösen pályázatot hirdet azon felsõoktatásban dolgozó fogyatékossággal élõ vagy tartósan beteg hallgatók, illetve oktatók számára, akik a 2008/2009-es tanév során Erasmus program keretében mobilitásban kívánnak részt venni.
Beadási határidõ: 2008. október 30.
Bõvebb információ: http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=22248

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Csernus Sándor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2008. október 7.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2008. szept 30.

CivilArt A.

Hang/videoanyagok készítése

Kurír 213.

2008. szept 30.

Támasz A.

Ösztöndíj

Kurír 213.

2008. okt 3.

Kristó Gyula A.

Kristó Gyula díj 2008.

Kurír 211.

2008. okt 12.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 205.

2008. okt 15.

SZMM-Macika

Cigány hallgatók támogatása

Kurír 213.

2008. okt 15.

OMAA

Pályázatok

Kurír 213.

2008. okt 25.

MTA-CETA

Talentum

Kurír 213.

2008. okt 30.

Corvinus-Tempus

Erasmus

Kurír 213.

2008. dec 15.

OMAA

Pályázatok

Kurír 213.

2009. márc 15.

OMAA

Pályázatok

Kurír 213.

2009. máj 15.

OMAA

Pályázatok

Kurír 213. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.