Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Elektronikus változat:

204. szám - 2007. december 17.

Információk


1. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 2007. december 13-án tartott 2007/2008. tanévi IV. rendes Kari Tanácsülésén hozott határozatok:

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (15 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– az Etikatanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (97/2007.).
– a Filozófiatanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (98/2007.)

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja a Némettanár és Nemzetiséginémet-tanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (99/2007.)

A Kari Tanács nyílt szavazással egyhangúlag (15 igen, 0 nem, 0 tartózkodom) támogatja:

– az Olasztanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (100/2007.)
– az Orosztanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (101/2007.)
– a Pedagógiatanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (102/2007.)
– a Spanyoltanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (103/2007.)
– a Történelem MA képzési szak indítására vonatkozó javaslatot. (104/2007.)
– a Történelemtanári mesterszak indítására vonatkozó javaslatot. (105/2007.)


2. 2008. január 10-én, csütörtökön 11.30 órára
a VII. terembe az FDSZ minden dolgozót szeretettel meghív a szokásos újévi koccintásra.


3.
2007. december 14-én, pénteken a Magyar Nyelvészeti és Finnugor Tanszék oktatóinak, valamint a Hallgatói Önkormányzat képviselõinek részvételével – a Kari Tanács korábbi határozatának értelmében – felavatták a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet új elnevezésû szemináriumi termeit. Az Új Nyelvészeti szeminárium Mikola Tibor, a Magyar Nyelvészeti Mészöly Gedeon, a Régi Nyelvészeti Klemm Antal nevét kapta.


Személyi hírek


1.
A Magyar Irodalomtörténeti Társaság novemberi tisztújító közgyûlésén a leköszönõ Kovács Sándor Iván (karunk volt oktatója) helyett új elnököt választottak Sipos Lajos professzor személyében. Az elnökségbe bekerült karunk két oktatója is: Bernáth Árpád egyetemi tanár és Baranyai Zsolt adjunktus.


2.
Hegyi Ádám, a Könyvtártudományi Tanszék tanársegéde 2008-ra elnyerte az MTA-Sasakawa Young Leaders Fellowship támogatását.


3.
Peti Lehel és Varga Sándor, a Néprajzi Tanszék oktatói tíz napos akadémiai csereprogram keretében látogatást tesznek 2007. december 12-21. között a Szlovák Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetében, valamint a Komensky Egyetem Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékén, Pozsonyban.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
Z. Karvalics László, a Könyvtártudományi Tanszék vezetõje A velünk élõ ipari korszak címmel tartott elõadást az I. Digitális Esélyegyenlõség Konferencián (Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2007. december 7., Budapest, Aranytíz Mûvelõdési Központ).


2.
Peti Lehel, a Néprajzi Tanszék tanársegédje nyitotta meg az „Érmelléki borospincék” címû kiállítást a Kriza János Néprajzi Társaság helyiségeiben, Kolozsvárott, 2007. október 25-én.
Ugyanõ „A kulturális emlékezet egyházi monopolizálása egy moldvai csángó településen” címmel elõadást tartott a 2007. november 2–4-én megrendezett Történelmi tudat – kulturális emlékezet címû konferencián, a Vajdasági Magyar Mûvelõdési Intézet (Zenta) és a MTA Kisebbségkutató Intézet (Budapest) szervezésében Zentán (Szerbia). Szintén Peti Lehel „Vallás és modernitás a moldvai csángó falvakban” címmel tartott elõadást a Fiatal Néprajzkutatók Konferenciáján, a Szegedi Akadémiai Bizottság szervezésében, Szegeden, 2007. november 22-én.


3.
Varga Sándor, a Néprajzi Tanszék tanársegédje 2007. november 24-én, Szabadkán, a Magyar Táncmûvészeti Fõiskola kihelyezett tanszakán elõadást tartott „Magyar táncfolklorisztika” címmel.


4.
Mód László és Simon András, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatói Szegeden, a Megyeházán, a Megyeházi esték rendezvénysorozat keretében 2007. november 15-én az Arad-hegyaljai borvidékrõl tartottak elõadást.


5.
2007. november 28-án a Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztályának „A gazdálkodás változása a Délvidéken a 19. századtól napjainkig” c. tudományos ülésén, Mód László és Simon András, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatói tartottak elõadást a versec-fehértemplomi borvidékrõl, illetve a szõlõkultúra kibontakozásáról a Delibláti homokpusztán. Az elõadások egy idén záródó OTKA kutatás legutóbbi kutatási eredményeit foglalták össze.


6.
„Tánchagyomány: átadás és átvétel” címmel a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nemzetközi konferenciát szervezett a táncfolklorisztikai/táncantropológiai képzés elindítása alkalmából, 2007. dec. 8-9-én, amelyen köszöntötték a tanszék óraadó tanárát, a 60 éves Felföldi Lászlót.


7.
Barna Gábor, a Néprajzi Tanszék vezetõje 2007. december 12-én az MTA Vallástudományi Elnöki Bizottságában beszámolt a vallási néprajz hazai és szegedi helyzetérõl, és tájékoztatást adott a Bálint Sándor Emlékház és Kutatóközpont megalapításával kapcsolatos tervekrõl.



Könyvespolc


1.
Megjelent Bencsik Péter (Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék) és Horváth Levente Attila (Kossuth Zs. Gimnázium) Történelem 8. A huszadik század története - állampolgári ismeretek címû tankönyve (Mozaik Kiadó, Szeged, 2007).


2. Pavlovits Tamás
nak (Filozófia Tanszék) tanulmánya jelent meg „Rationality and religious polemic in Pascal’s Pensées címmel az alábbi kötetben: Reflecting Diversity: Historical and Theoretical Perspectives in the Jewish and Christian Tradition, Ed. by P. Losonczy, G. Xeravits, LIT Verlag, Wien-Berlin, 2007. 87-100. o.


3.
Z. Karvalics László (Könyvtártudományi Tanszék): Telpak, Telstar, Carterfone. Az információs társadalom kialakulásának telekommunikációs metszete (1956- 1968) In: Mozaikok a hazai telematika eredményeibõl. Gordos Géza 70. születésnapjára Szerk: Talyigás Judit Híradástechnikai Egyesület, 2007 57-71.o.


4.
Megjelent Peti Lehelnek, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tanársegédjének „Egyházi rítus és bûncselekmény. A tanacui apácagyilkosság.” címû mûve In: Jakab Albert Zsolt – Keszeg Vilmos (szerk.): Szubkultúra – definíciók és tipológiák. Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvár, 2007. 321–336. címû tanulmánya. Ugyancsak megjelent Peti Lehel cikke „Ritualizált közösségi látomás: a moldvai csángók napbanézése.” In: Ilyés Sándor– Jakab Albert Zsolt (szerk.): Lenyomatok 6. Fiatal kutatók a népi kultúráról. Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvár, 2007. 149–166.


5.
Barna Gábor–Csonka-Takács Eszter–Varga Sándor szerkesztésében, a Néprajzi Tanszék gondozásában megjelent a „Tánchagyomány: átadás és átvétel” címû kötet a 60 éves Felföldi László köszöntésére. A kötetbe „Táncosok és zenészek közötti kapcsolat a Mezõségen” címmel írt tanulmányt Varga Sándor, a Néprajzi Tanszék tanársegédje.


6.
Az Akadémiai Kiadó Studies in Ethnology sorozatában (sorozatszerkesztõ Barna Gábor) megjelent Adrienne L. Kaeppler–Elsie Ivancich Dunin szerkesztésében, Felföldi László szerkesztõi közremûködésével a Dance Structures. Perspectives ont he Analysis of Human Movement címû kötet.


7.
Megjelent Horváth Géza (Német Irodalomtudományi tanszék) A tudat zsákutcája. Tanulmányok az újabb kori német irodalomról c. kötete ( Budapest: Gondolat, 2007, 210 o.) Megjelent E. T. A. Hoffmann Fantáziadarabok Callot modorában c. mûvének 2. kötete (Budapest: Cartaphilus, 2007, 282 o.). Fordította Györffy Miklós, Halasi Zoltán és Horváth Géza. A jegyzeteket és az utószót Horváth Géza írta.



Pályázatok


1.
A Magyar Tudományos Akadémia Ifjúsági Nemzetközi Konferencia Pályázatot hirdet. A támogatás a nemzetközi tudományos konferenciák részvételi költségeinek fedezetéül használható fel. Beadási határidõ: 2008. január 31. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


2.
A Study of U.S. Institutes hathetes nyári szemináriumokat hirdet az Egyesült Államokba egyetemi oktatók számára. Beadási határidó: 2008. február 8. Részletes kiírás a Pályázati Iroda faliújságján.


Minden kedves olvasónknak, Karunk és Egyetemünk valamennyi dolgozójának, oktatójának és hallgatójának boldog karácsonyi ünnepeket, sikeres vizsgaidõszakot és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2008. január 8.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2008. jan 4.

Sofja Kovalevskaja

Ösztöndíj

Kurír 203.

2008. jan 31.

MTA

Konferenciapályázat

Kurír 204.

2008. feb 8.

SUSI

Nyári szeminárium

Kurír 204. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.