Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

198. szám - 2007. június 18.

Információk

1. A Kari Tanács a 2006/2007. tanév VII. rendes tanácsülését 2007. június 28-án (csütörtökön), de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben. Napirendi pontok:

I. A Kari Tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat tanszékvezetõi kinevezések meghosszabbítására

a.) Általános Nyelvészeti Tanszék (Maleczki Márta). Elõterjesztõ: Almási Tibor, dékán
b.) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék (Szajbély Mihály). Elõterjesztõ: Almási Tibor, dékán
c.) Orosz Filológiai Tanszék (Bagi Ibolya). Elõterjesztõ: Almási Tibor, dékán

2. Javaslat intézetvezetõi kinevezésre

a.) Szláv Intézet (Kocsis Mihály). Elõterjesztõ: Ferincz István, intézetvezetõ egyetemi docens

3. Javaslat tanszékvezetõi kinevezésre

a.) Germán Filológiai Intézet (Horváth Géza). Elõterjesztõ: Csúri Károly, intézetvezetõ egyetemi tanár
b.) Modern Magyar Irodalmi Tanszék (Odorics Ferenc). Elõterjesztõ: Pál József, tanszékvezetõ egyetemi tanár
c.) Modern Magyar Irodalmi Tanszék (Olasz Sándor). Elõterjesztõ: Pál József, tanszékvezetõ egyetemi tanár
d.) Neveléstudományi Tanszék (Csapó Benõ). Elõterjesztõ: Vidákovich Tibor, intézetvezetõ egyetemi docens

4. Javaslat egyetemi docensi kinevezésekre

a.) Neveléstudományi Tanszék (Dombováriné Korom Erzsébet). Elõterjesztõ: Csapó Benõ, tanszékvezetõ egyetemi tanár
b.) Neveléstudományi Tanszék (Csíkos Csaba). Elõterjesztõ: Csapó Benõ, tanszékvezetõ egyetemi tanár
c.) Neveléstudományi Tanszék (Molnár Gyöngyvér). Elõterjesztõ: Csapó Benõ, tanszékvezetõ egyetemi tanár

5. Javaslat adjunktusi kinevezésekre

a.) Amerikanisztika Tanszék (Cristian Réka). Elõterjesztõ: Rozsnyai Bálint, tanszékvezetõ egyetemi docens
b.) Modern Magyar Irodalmi Tanszék (Füzi Izabella). Elõterjesztõ: Odorics Ferenc, tanszékvezetõ egyetemi docens
c.) Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék (Simon András). Elõterjesztõ: Barna Gábor, tanszékvezetõ egyetemi docens
d.) Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék (Kökény Andrea). Elõterjesztõ: Kövér Lajos, egyetemi docens

6. Javaslat Pro Facultate Philosophiae kitüntetés adományozására Noël-Yves Tonnerre professzor (Université d’Angers) részére. Elõterjesztõ: Almási Tibor, dékán.
7. Beszámoló a BTK Tanulmányi Bizottság 2006/2007. tanév munkájáról. Elõterjesztõ: Szántó Richárd, a Tanulmányi Bizottság elnöke
8. A BTK Tanulmányi Bizottság elnökének megválasztása a 2007/2008-os tanévre. Elõterjesztõ: Forgács Tamás, okt. dékánhelyettes
9. Egyéb


2.
A 2007. május 10-én megtartott Kari Tanácsülés az alábbi határozatokat hozta:

A Kari Tanács titkos szavazással 13 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja Tóth Iván 2007. 09. 01-jétõl történõ tanársegédi kinevezését az Ókortudományi Tanszékre. (41/2007.)
A Kari Tanács 14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja a Pedagógiai-Pszichológiai Intézet külön pedagógiai és külön pszichológiai intézetté való szétválását. (42/2007.)
A Kari Tanács 13 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja a Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék visszaalakulását. (43/2007.)
A Kari Tanács 14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag elfogadja:

– a Professzor Emeritus címek adományozásának kari szabályozására vonatkozó határozati javaslatot. (44/2007.)
– a BTK termeinek elnevezésére vonatkozó szabályzatot. (45/2007.)
– a BTK Tanulmányi Ügyrendjét, azzal, hogy a HÖK-kel közösen kezdeményezi a Kar vezetése az egyetemi Oktatási Bizottságnál, majd pedig a Szenátusnál a fenti 3 kérdésben az SZTE TVSZ szintjén történõ szabályozás megalkotását. (46/2007.)

A Kari Tanács 11 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag elfogadja:

– az oktatók hallgatói véleményezése keretében az elõadásokra vonatkozó kérdõív módosítását. (47/2007.)
– az oktatók hallgatói véleményezése keretében a szemináriumokra és gyakorlati foglalkozásokra vonatkozó kérdõívet, egyben dönt arról, hogy a 2006/2007-es tanév II. félévében az elõadások, szemináriumok, gyakorlati foglalkozások mérésére fog sor kerülni. (48/2007.)


3.
A 2007. június 1-2008. május 31 között idõszakra közbeszerzési eljárás keretében az Egyetem Karunk vonatkozásában az Irodagép Kft.-vel kötött vállalkozási szerzõdést a számítástechnikai eszközök garanciaidõn túli javítására, karbantartására és alkatrészellátására. A szerzõdés teljes anyagát, illetve az ezzel kapcsolatos információkat eljuttatjuk valamennyi tanszékre.

4. A Kar és a Dr. Szemerédi Kft. közötti megállapodás keretében hallgatóink és fõállású oktatóink számára térítésmentes általános orvosi és járóbeteg-szakorvosi ellátást biztosítunk. További információ és bejelentkezés: (62) 444-493, 8-12 között.
Emellett kizárólag férfiak részére szintén térítésmentes PSA vizsgálat (prosztata és vércukor szûrés) ugyanitt.A szûrést célszerû a 45 év feletti férfiaknál elvégeztetni, a fiatalabbaknál abban az esetben, ha elõzõleg prosztata betegségük volt. A szûrések ideje: elõzetes bejelentkezés alapján hétköznapokon 9-11 között.


Személyi hírek


1.
Csernus Sándor, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék egyetemi docense Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérmet kapott Szeged városi rangra emelésének 288. évfordulója alkalmából



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
A második nemzetközi konferencia az eurázsiai nomádok középkori történetérõl (Second International Conference on the Medieval History of the Eurasian Steppe) Jászberényben került megrendezésre 2007. május 24-26. között. A konferenciát az SZTE részérõl a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék, a Régészeti Tanszék, és Jászberény város részérõl a Jász Múzeum szervezte. A Szervezõ Bizottság tagjai: Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatónõje; Fodor István tanszékvezetõ docens (Régészeti Tanszék), Zimonyi István tanszékvezetõ docens (Középkori Egyetemes Történeti Tanszék).
A középkori nomádok történetével foglalkozó elsõ konferenciát 1997-ben rendeztük meg Szegeden magyar nyelven. Ezt további két konferencia követte. 2004-ben került sor az elsõ nemzetközi konferencia megszervezésére ebbõl a témakörbõl. Az elhangzott elõadásokat a késõbbiek folyamán közzétettük. A magyar nyelvû konferenciák anyaga a Balassi Kiadó Magyar Õstörténeti sorozatában, míg az elsõ nemzetközi találkozó tanulmányai az Acta Orientalia 2005 füzeteiben kerültek kiadásra.
A kétnapos konferencián harmincegy elõadás hangzott el. A konferencia résztvevõi tíz nemzetet képviseltek (orosz, ukrán, tatár, török, német, osztrák, japán, horvát, izraeli, angol), és az eurázsiai steppe középkori történetével foglalkozó tudományágak közül a régészet, a történelem, az orientalisztika több ága, és a néprajz képviselõi tartottak elõadásokat. Az SZTE oktatói közül Róna-Tas András akadémikus, Fodor István, Zimonyi István docensek, Polgár Szabolcs tanársegéd, Balogh László, Kovács Szilvia, Nagy Katalin és Lantai Erzsébet ösztöndíjasok tartottak elõadást.
A konferencia anyagát az SZTE Történeti Intézet Chronica címû évkönyvében tesszük közzé. 2009-re tervezzük a következõ nemzetközi konferenciát, amelyre feltehetõleg a Miskolci Egyetemen kerül majd sor.
A konferenciát a Hortobágyi Nemzeti Parkba tett kirándulás zárta, melynek során a Karcagi és Szolnoki Múzeum meglátogatására is sor került.


2.
A Modern Magyar Irodalmi Tanszék 2007. november 22-23-án „Csinálj vele, amit akarsz, édes öregem!” – Ottlik Géza (újra)olvasásának lehetõségei címmel tudományos konferenciát szervez, amelyre tisztelettel meghívjuk. A konferencia megrendezésével olyan szakmai fórumot kívánunk létrehozni, mely lehetõséget biztosít az Ottlik Géza mûveit vizsgáló kutatóknak, hogy bemutassák újabb eredményeiket, illetve teret ad az érintett szakembereknek a tartalmas eszmecserére, párbeszédre. A jelentkezõk elõadásának absztraktját (max. 3000 leütés) kérjük 2007. szeptember 20-ig az alábbi címek egyikére elküldeni:

E-mail: Sághy Miklós: saghymiki@freemail.hu
Ferencz Anna: anna.ferencz@gmail.com

Postai cím: Sághy Miklós, Modern Magyar Irodalmi Tanszék, BTK


3.
A Szegedi Tudományegyetem Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Magyar Medievisztikai Kutatócsoportja, a Central European Univerity és az Université d’Angers nemzetközi diplomáciatörténeti konferenciát szervez 2007. szeptember 13. és 16. között Szegeden, Visegrádon és Budapesten „Diplomácia az Anjou-dinasztia országaiban a 13-14. században” címmel. A konferencia programjáról a www.staff.u-szeged.hu/~capitul honlapon találhatók további információk.


Könyvespolc


1.
„Bevezetés a frazeológiába. A szólás- és közmondáskutatás alapjai” címmel az Ünnepi Könyvhétre megjelent Forgács Tamásnak, a Magyar Nyelvészeti Tanszék vezetõjének új könyve. A budapesti Tinta Könyvkiadó Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához címû sorozatának 69. tagjaként megjelent kötet kifejezetten hiánypótló munka a magyar nyelvtudományban: a magyar szólás- és közmondáskutatásnak már régi adóssága egy ilyen jellegû összefoglalás. A könyv fõként leíró szempontból közelít a frazeológiai egységekhez: bemutatja bonyolult nyelvrendszerbeli helyüket, és behatóan elemzi meghatározásuk nehézségeit. Elvégzi több szempontú osztályozásukat is, részletesen körbejárva az ezzel kapcsolatos problémákat. Az osztályozás során – a frazeolk.
Önálló fejezet foglalkozik a frazeológiai egységek jelentésviszonyaival, illetve szövegbeli felhasználásuk kérdéseivel. Ennek során kitûnõ példákat láthatunk a kifejezések átalakításának, elferdítésének – egyes szövegfajtákban, így reklámszlogenekben vagy viccekben oly gyakori – lehetõségeire és típusaira is.
Két fejezet némiképp elméletibb vonatkozású a többinél, s a kérdéskör iránt érdeklõdõ kutatók számára a kérdéskör mélyebb vonatkozásait igyekszik felvillantani: az egyik a frazeológiai egységek vonzatviszonyaival foglalkozik, a másik a lexikalizálódási folyamat különbözõ összetevõit járja körbe a nyelvtörténet szemszögébõl. Külön fejezet tárgyalja a frazeológiai egységek keletkezésének kultúrtörténeti kérdéseit, az utolsó rész pedig a frazeológiai egységek kontrasztív vizsgálatának kérdéseit állítja a középpontba. A kötetet részletes irodalomjegyzék és tárgymutató zárja.


2.
Megjelent:

– Koszta László docens (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék): Hont-Pázmány nembeli Achilles pécsi püspök (1205/1210 k.–1252). In: A Pécsi egyházmegye vonzásában. Ünnepi tanulmányok Tímár György tiszteletére. Szerk.: Fedeles Tamás, Horváth István, Kiss Gergely. Budapest, 2007, 163–189.
– Petrovics István adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék): A Horváti-lázadás és Pécs. In: A Pécsi egyházmegye vonzásában. Ünnepi tanulmányok Tímár György tiszteletére. Szerk.: Fedeles Tamás, Horváth István, Kiss Gergely. Budapest, 2007, 285–293.


Tudományos és PhD hírek


1.
Védések:

Fórizs Gergely (irodalomtudomány) PhD-védésére 2007. május 25-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Monostori Adél (történelemtudomány) PhD-védésére 2007. május 29-én került sor. A védés eredménye: 86,6%.
Marton Szabolcs (történelemtudomány) PhD-védésére 2007. június 1-én került sor. A védés eredménye: 96%.
Péti Miklós (irodalomtudomány) PhD-védésére 2007. június 5-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Fazekas Sándor (irodalomtudomány) PhD-védésére 2007. június 12-én került sor. A védés eredménye: 80 %
Kovács Sándor (irodalomtudomány) PhD-védésére 2007. július 5-én 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.


2.
Szigorlatok:

Kovács Eszter (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2007. május 23-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%
Pusztai Gabriella (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2007. május 31-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Õry-Kovács Katalin (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2007. június 5-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Szécsényi Tibor (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2007. június 18-án 14 órai kezdettel kerül sor a III. sz. tanteremben.
Kovács Kálmán (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2007. június 26-án 10 órai kezdettel kerül sor Anderle Ádám egyetemi tanár tanári szobájában.
Bárdos József (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2007. június 28-án 13 órai kezdettel kerül sor Penke Olga egyetemi tanár tanári szobájában.


3.
A Kari Doktori Tanács 2007. június 7-i ülésén javasolta a következõ PhD-eljárások indítását:

Irodalomtudomány

– Simon Melinda.

Nyelvtudomány:

– Németh Attila
– Czicza Dániel
– Kappel Péter

Történelemtudomány:

– Merényi-Metzger Gábor.

A Kari Doktori Tanács a következõ PhD-eljárások lezárását fogadta el:

Irodalomtudomány:

– Dr. Pálné dr. Wenner Éva
– Fórizs Gergely
– Péti Miklós.

Történelemtudomány:

– Monostori Adél
– Marton Szabolcs

A Kari Doktori Tanács Danyi Zoltán honosítási kérelmét nem támogatta.
A Kari Doktori Tanács következõ ülésére 2007. június 27-én kerül sor.


Pályázatok


1.
A 2007-2008-as tanévre vonatkozó Köztársasági Ösztöndíjpályázat kiírása megtekinthetõ a Tanulmányi Osztály hirdetõtábláján, illetve a Kar honlapján az ösztöndíjlehetõségek között. Beadási határidõ: 2007. július 2.


2.
A Bolyai Mûhely Alapítvány ingyenes önképzõ-tehetségfejlesztõ programjának részleteirõl többet megtudhat a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.bolyaimuhely.hu címen. Beadási határidõ: 2007. június 20.


3.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara 2007. október 18. és 20. között rendezi meg XI. Apáczai-Napok nemzetközi tudományos konferenciáját „Értékõrzés és értékteremtés” címmel. A konferencia 13 szekcióban várja a résztvevõket. A jelentkezés határideje: 2007. június 30. Bõvebb információ a Pályázati Irodában, illetve az atfk.nyme.hu címen.


4.
A Japán Alapítvány a 2007-2008-as évre tanulmányutat szervez olyan 20-45 év közötti, bölcsészet- és társadalomtudományok területén tevékenykedõ, illetve a kutatásban, médiában vagy nonprofit szervezetnél tapasztalattal rendelkezõ tudósok, kutatók, PhD hallgatók, újságírók számára, akiknek szakterülete nem Japán, kutatásaikhoz azonban elengedhetetlen Japán alaposabb megismerése. A program célja a kelet-európai, közel-keleti és afrikai országok, és Japán közötti mélyebb kapcsolat, intellektuális párbeszéd kiépítése.
A Japán Alapítvány programja elsõsorban az alábbi területen nyújt támogatást:

- Japánnal kapcsolatos kutatási témák
- Japán és Kelet-Európa (Japán és Közel-Kelet, valamint Japán és Afrika) kétoldalú kapcsolatait érintõ témák
- globális kérdésekkel kapcsolatos kutatás

A jelentkezési határidõ 2007. augusztus 1. A tanulmányút idõtartama: 1-2 hónap. A jelentkezés feltétele a megfelelõ szintû angol nyelvtudás. A japán fogadóintézmény illetve tanácsadó megkeresése a pályázó feladata.A nyertes pályázóknak 2007. október 10. és 2008. március 31. között meg kell kezdeniük a kutatásaikat Japánban.
A nyertes pályázók menettérti repülõjegyét és a Japánban való tartózkodás költségeit (szállás, étkezés, helyi közlekedés, kutatással kapcsolatos kiadások, biztosítás) a Japán Alapítvány finanszírozza.
További információk: Japán Alapítvány Budapesti Iroda, 1062 Budapest, Aradi utca 8-10., Tel: 214-0775, 214-0776, Fax: 214-0778, E-mail: csehiviktoria@japanalapitvany.hu
A részletes angol nyelvû ismertetõ és a jelentkezési lap a Pályázati Irodában is megtalálható.


5.
Az Országos Idegennyelvû Könyvtár a Nyelvek Európai Napja alkalmából – és ezúttal az Orosz Nyelv Éve tiszteletére is – immár másodízben hirdeti meg mûfordítói pályázatát fiatal, önálló kötettel nem rendelkezõ mûfordítók számára.
A pályázatra Valerij Brjuszov: Ucsenyik Orfeja címû (a könyvtár weblapján – www.oik.hu – olvasható és letölthetõ) versének magyar fordítását várja a 3 tagú zsûri (Lator László költõ, mûfordító, Dukkon Ágnes egyetemi tanár és Virág Bognár Ágota, a könyvtár munkatársa).
Pályadíjak:

I. díj: 50 000 Ft
II. díj: 30 000 Ft
III. díj: 20 000 Ft

A pályázat jeligés. A jeligével ellátott pályamûveket 2007. augusztus 20-áig várjuk 4 példányban a könyvtár címére: Országos Idegennyelvû könyvtár, Budapest, Pf.: 469, „Mûfordítás-pályázat”. Kérjük, pályamûvükhöz mellékeljék nevüket és címüket egy lezárt borítékban. Egy pályázó több pályamûvet is beküldhet.
A pályázat eredményhirdetése, értékelése és ünnepélyes díjátadója 2007. szeptember 26-án 17 órakor lesz a könyvtár olvasótermében (Budapest, V. kerület, Molnár u. 11.). A legsikeresebb átültetések megjelennek a Napút folyóirat Káva Téka mellékletében.
További információk: Virág Bognár Ágota, tel.: (1) 318-3688/407, e-mail: virag-agota@oik.hu.


6.
A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet azon fogyatékossággal élõ vagy tartósan beteg oktatók és hallgatók részére, akik a 2007/2008-as tanév során Erasmus program keretében személyzeti mobilitásban kívánnak részt venni, illetve külföldi tanulmányi vagy gyakorlati ösztöndíjat nyertek el.
A pályázatokról bõvebb információt a http://www.tka.hu címen, valamint a Pályázati Iroda faliújságján találhat. Benyújtási határidõ mindkét esetben: 2007. augusztus 31.


7.
Dunaalmás község irodalmi emléke, hogy Csokonai Vitéz Mihály, a nagy magyar költõ szerelme, Lilla itt élt, s itt is nyugszik a dunaalmási temetõben. Vajda Julianna (Lilla) és Csokonai emlékét az utókor, a Dunaalmáson élõk méltón ápolják. Lilla sírja az irodalomkedvelõk látogatott zarándokhelye, s a Lilla egykori lakóháza helyén épült emlékszoba is várja õket.
2007-ben a neves költõ, Csokonai utódait keressük. Egy pályázatot ír ki községünk önkormányzata általános és középiskolás gyermekek, továbbá felnõttek részére több kategóriában, korcsoport szerint, melyben a költõi vénával megáldott tehetségeket kutatjuk. A pályázatot az egész ország területén hirdetjük meg, így Magyarországról bárki küldhet be költeményeket formai és tematikus megkötés nélkül.
A pályázati kiírás 2007. május-júniusában, illetve szeptemberében lesz meghirdetve. A pályázók jeligével ellátott mûvekkel szerepelhetnek, így elkerülendõ az esetleges félreértéseket, vitákat.
A pályamûvek beérkezési határideje 2007. október 1. A kuratórium tagjai mindegyik kategóriában elsõ, második, illetve harmadik helyezettet választanak. A helyezettek mûvei, - továbbá azok az alkotások, amelyeket a zsûri érdemesnek talál – egy kiadványban jelennek meg.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2007. november 17-én – Csokonai születésének napján - kerül sor a dunaalmási Csokonai Mûvelõdési Házban.
Célunk, hogy a magyar költészetet ilyen módon támogassuk, valamint községünk jó hírét is öregbítsük ezzel a pályázattal. Szeretnénk, ha ifjú, vagy kevésbé ifjú tehetségeink nem jutnának Csokonai sorsára, ha tehetségüket bemutathatnák a nagyközönségnek, mûveik értékelésével segítséget adhatnánk további alkotások elkészüléséhez.


A Kar pályázatai


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara

– Predoktori pályázatot hirdet azon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2006-2007. között abszolutóriumot szerzett doktorandusz hallgatóink, valamint azon egykori graduális képzésben nálunk részesült hallgatóink számára, akik doktorandusz hallgatók azon okok miatt nem nálunk voltak, mert érdeklõdési területükön Karunkon nincs doktori képzés, akik eredményesen lezárták tanulmányaikat, de még szükségük van további elmélyült munkára ahhoz, hogy elkészüljenek disszertációjukkal. A predoktori ösztöndíj havi összege bruttó 97.500,-Ft. Az adóköteles ösztöndíj folyósításának ideje: 2007. szeptember – 2008. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s az ösztöndíj folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

– Posztdoktori pályázatot hirdet azon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult 2007. július 5-ig PhD fokozatot szerzett volt doktoranduszaink számára, akiknek nem sikerült tudományos pályán elhelyezkedni. A posztdoktori ösztöndíj havi összege bruttó 125.000,-Ft. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s az ösztöndíj folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. Az adóköteles ösztöndíj folyósításának ideje: 2007. szeptember – 2008. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal, Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54-4362, ügyintézõ Oláh Anikó. Határideje: 2007. július 2. A pre- és posztoktori pályázatok elbírálásáról a pályázók 2007. július 13-ig kapnak értesítést.

– Predoktoranduszi belsõ ösztöndíjas pályázatokat hirdet meg azon egyetemi diplomával rendelkezõ volt hallgatói számára, akik a 2006/2007. tanévben eredményes vizsgájuk ellenére – helyhiány miatt – nem nyernek felvételt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán mûködõ PhD-programok valamelyikére. A predoktoranduszi ösztöndíj havi összege 52.500,- Ft. Az adómentes ösztöndíj folyósításának ideje: 2007. szeptember – 2008. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl a programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54-4362. Határideje: 2007. augusztus 23. A pályázatok elbírálásáról a pályázók 2007. augusztus 31-ig kapnak értesítést.

A pályázatnak — mindhárom meghirdetett kategóriában — tartalmaznia kell:

- a pályázó személyes adatait (név, születési hely és idõ, anyja neve, értesítési címe)
- a pályázó szakmai önéletrajzát,
- a pályázó publikációinak jegyzékét,
- a pályázó ösztöndíjas idõszakra vonatkozó munkatervét,
- az illetékes PhD kurzus oktatási programvezetõjének támogató nyilatkozatát.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2007. július 3.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2007. jún. 20.

BOM

Önképzõ program

Kurír 198.

2007. jún. 30.

NyME Apáczai Kar

Konferencia

Kurír 198.

2007. júl. 2.

SZTE BTK

Pre- és posztdoktori

Kurír 198.

2007. júl. 2.

SZTE BTK

Köztársasági Ösztöndíjpályázat

Kurír 198.

2007. júl. 10.

Mentorháló

Ösztöndíjpályázat

Kurír 197.

2007. aug. 1.

Japán Alapítvány

Tanulmányút

Kurír 198.

2007. aug. 20.

OIK

Mûfordítás

Kurír 198.

2007. aug. 23.

SZTE BTK

Predoktoranduszi

Kurír 198.

2007. aug. 31.

Tempus Közalapítvány

Fogyatákos oktatók/hallgatók

Kurír 198.

2007. szept. 30.

Múzeum 1956

Pályázat

Kurír 195.

2007. okt 1.

Dunaalmás

Csokonai

Kurír 198.

2007. okt 12.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 190.

2007. okt 20.

Halász Elõd A.

Ösztöndíj

Kurír 194.

2007. nov 15.

AONyK

Dolgozat

Kurír 197. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.