Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

193. szám - 2007. február 26.


Információk


1.
A korábbi hagyományokat követve a FDSz bölcsészkari tagjai számára az idén is szervez adótanácsadást. Az érdeklõdõk 2007. március 27-én, kedden és május 17-én, csütörtökön 8-12 óra között kaphatnak az adóívek kitöltésével kapcsolatos tanácsokat Kissné Novák Éva szobájában (Petõfi épület II. emelet, 217-es szoba).


Személyi hírek


1.
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Kuratóriuma Trefort Ágoston Emlékére közoktatási díjat adományozott Makk Ferenc egyetemi tanárnak a magyar középkor-kutatás terén elért kimagasló eredményeiért 2007. január 13-án.


Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Neveléstudományi Tanszéke, a SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola, az Inovex Továbbképzõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a Dél-alföldi Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézet 2007. április 12-14-én az MTA Szegedi Biológiai Központjában (Szeged, Temesvári krt. 62.) V. Pedagógiai Értékelési Konferencia - PÉK 2007 címmel tudományos tanácskozást rendez, amelyen való részvételi lehetõségre szeretnénk felhívni figyelmét.
A meghívott elõadók mellett pedagógiai értékeléssel foglalkozó kutatóknak, pedagógiai szakértõknek, a közoktatási és a felsõoktatási intézményekben dolgozó pedagógusoknak, oktatóknak szeretnénk lehetõséget nyújtani saját kutatási-fejlesztési eredményeik bemutatására. A konferencián elsõsorban pedagógiai értékeléshez kapcsolódó empirikus kutatások, innovatív értékelési módszerek, a pedagógiai értékelést a közoktatásban vagy a felsõoktatásban alkalmazó vizsgálatok, fejlesztõ programok, pedagógiai kísérletek, innovatív oktatási módszerek, illetve azok eredményei mutathat
A tudományos konferencia weboldala: http://www.edu.u-szeged.hu/pek2007/


2.
Eördögh István ny. docens a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékhez tartozó Egyháztörténet speciális képzés keretén belül ”Az avignoni pápaság az európai kereszténység történetében (1305-1417)” címmel tartott elõadást a 2006/2007. tanév elsõ félévében.


3.
Prof. Guth DeLloyd (University of Manitoba, Winnipeg, Canada) 2007. február 11–12-én látogatást tett a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéken, ahol megbeszélést folytatott a tanszék oktatóival a további együttmûködésrõl. Február 12-én délután „What is a Town: the Conception of Roman and Canon Law on Town” címmel történelem szakos hallgatóknak tartott elõadást.


4.
Az ELTE Magyar Középkori és Kora Újkori Régészeti Tanszéke „Középkori magyar gazdaságtörténet a régészet és az anyagi kultúra tükrében” címmel konferenciát szervezett 2007. február 15–16-án Budapesten. A tudományos rendezvényen Petrovics István adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) „Középkori mezõvárosi gazdálkodás” címmel tartott elõadást.


5.
Kordé Zoltán adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) az Université de Paris X – U.F.R. de Sciences Juridiques et Politiques centre de recherche G.E.D.E.O.M. meghívására 2007. március 7–28. között középkori magyar jogtörténeti elõadásokat fog tartani az Université de Paris X (Nanterre)-en.



Könyvespolc


1.
Megjelent Doró Katalin (Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék) „777 vonzat angol nyelvbõl”címû könyve a Maxim kiadó gondozásában. A könyv anyanyelvi lektorálását Thomas Williams végezte (szintén Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék).


2.
Megjelent Bukta Katalin (Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék) és Sulyok Andrea „Plusz 7 próbaérettségi angol nyelvbõl: Középszint címû könyve (Maxim kiadó, 2007). A könyv a kétszintû érettségire való felkészülést szolgálja, kiegészítve a 2005-ben kiadott hasonló címû kötetet. Az új feladatsorok is eredeti szövegekre építve, a vizsgahelyzet modellezésére alkalmas formában jelentek meg.


3.
A Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék oktatóinak a közelmúltban megjelent publikációi:

- Petrovics István adjunktus: A végzetes szóváltás. Cillei Ulrik halála. In: Bácsország. Vajdasági honismereti szemle 2006/4. (39. szám) 36–38.
- Homonnai Sarolta tanársegéd: Bencés reformkísérletek a 13–14. századi Magyarországon / Pokusy uhorských benediktínov o reformy v 13–14. storoèí. In: Annales Historici Presovienses. Vol. 6. Eds.: Martin Pekár, Patrik Derfiòak. Prešov, 2006, 27–42.


4.
Szabados György „A magyar történelem kezdeteirõl. Az elõidõ-szemlélet hangsúlyváltásai a XV-XVIII. században.” c. könyvének bemutatója március 9-én pénteken délelõtt 11 órakor lesz, a MTA elnöki tanácstermében. A könyvbemutató házigazdája Bálint Csanád akadémikus és Soóky Andrea a Balassi Kiadó igazgatóhelyettese. A könyvet bemutatja Makk Ferenc egyetemi tanár és Szörényi László egyetemi tanár, a MTA-Irodalomtudományi Intézete igazgatója. (MTA Medievisztikai Kutatócsoport)



Tudományos és PhD hírek


1.
Nyelvvizsga:

Fórizs Gergely (irodalomtudomány) PhD-nyelvvizsgájára 2007. február 15-én került sor. A nyelvvizsga eredménye: megfelelt.


2.
Védések:

Fresli Mihály (irodalomtudomány) PhD-védésére 2007. március 9-én 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Kempf Bajarma (nyelvtudomány) PhD-védésére 2007. március 29-én 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.


3.
A Kari Doktori Tanács következõ ülésére elõreláthatólag 2007. március 22-én kerül sor.


4.
A Doktori Tanács 2007. február 13-án megtartott ülésének állásfoglalásai:

1. PhD-eljárás indítása:

Irodalomtudomány:
- Stohl Róbert
Nyelvtudomány:
- Szécsényi Tibor
A Kari Doktori Tanács egyhangúlag támogatja az eljárások indítását, és kijelölte a szigorlati bizottságot a jelöltek számára.

2. PhD-védés elfogadása:

Történelemtudomány
- Jókai Rita
A Doktori Tanács egyhangúlag támogatja a PhD-fokozat odaítélését Jókai Rita számára.

3. Védési bizottságok kijelölése:

Irodalomtudomány:
- Pálné Wenner Éva
- Péti Miklós
- Fazekas Sándor
Nyelvtudomány:
- Szeverényi Sándor
- Nemesi Attila
Történelemtudomány:

- Marton Szabolcs
- Monostori Adél
A Doktori Tanács egyhangúlag támogatja a javaslatokat.

4. Csejtei Dezsõ ismertette a Filozófia Doktori Iskola indításával kapcsolatos teendõket.
5. Doctor Honoris Causa cím adományozására tett javaslatot Pál József. A Kari Doktori Tanács egyhangúlag támogatja Gianpaolo Marchi veronai professzor díszdoktori címre történõ felterjesztését.

Pályázatok

1. Az immár három éve mûködõ HAESF új ösztöndíjat alapított. Idén elõször lehet támogatást nyerni az Egyesült Államokban végzendõ egyetemi tanulmányokra is. A University Academic Scholarship elnevezésû, egy évig terjedõ ösztöndíj támogatásával a legígéretesebb magyar egyetemi hallgatók két egyetemi félévet tölthetnek az Indiana University, Bloomington-ban.
Az ösztöndíj teljeskörû anyagi támogatást nyújt harmadéves egyetemi hallgatóknak egy egyetemi tanévnek az elvégzéséhez. Fontos pályázási feltétel, hogy a pályázó itteni intézménye elõzetes jóváhagyását adja az Egyesült Államokban felveendõ kurzusokra. Így az ösztöndíjas hazatérése után a kint elvégzett kurzusok mindenképpen beszámításra kerülnek a magyar diplomának a megszerzéséhez. A program egyedisége abban áll, hogy a felvett egyetemi kurzusok mellett a magyar ösztöndíjasok számára speciális, az országot ismertetõ programokat is készítenek és integrálódásukat tanulmányi tanácsadó is figyelemmel kíséri. Így gazdag, átfogó, és tanulmányaikon messze túlmenõ élményben lesz részük az ösztöndíj nyerteseinek.
Az új ösztöndíjprogram bevezetése tükrözi a HAESF azon törekvését, hogy a legígéretesebb magyaroknak tanulmányi- és karrier pályájuk szinte minden szakaszában támogatást nyújtson. Az új ösztöndíj mellett továbbra is lehet a már meglévõ három HAESF ösztöndíjra pályázni.
Az Egyetemi Ösztöndíj (Undergraduate Fellowship) keretében végzõs egyetemi hallgatók, illetve friss diplomások mehetnek ki minimum 6, maximum 12 hónapra az Egyesült Államokba neves amerikai cégekhez szakmai gyakorlat elvégzése céljából. A jelentõs szakmai tapasztalattal rendelkezõ Senior Ösztöndíj (Senior Leaders and Scholars Fellowship Program) nyertesei komoly anyagi támogatásban részesülnek önálló szakmai projekteknek, kutatásoknak a megvalósításához. Végül a tavaly létrehozott Graduális Ösztöndíj (Graduate Scholarship) jelenleg is biztosít kiegészítõ anyagi támogatást diplomásoknak az Egyesült Államokban történõ professzionális, posztgraduális képzésekhez.
Legkésõbb 2007. április 1-ig lehet pályázni mind az Egyetemi, mind a Senior Ösztöndíjra. Az új Egyetemi Tanulmányi Ösztöndíjra, illetve Graduális Ösztöndíjra pedig 2007. április 15-ig várjuk a jelentkezéseket.
Az ösztöndíj odaítélésénél a fõ szempont, hogy a hazatérõ pályázó az Amerikában szerzett tapasztalataival milyen mértékben tud majd hozzájárulni Magyarország fejlõdéséhez.

További részletes információkhoz juthat web-oldalunkon (www.haesf.org).


2.
A Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet rendkívüli pályázatot hirdet a pozsonyi Comenius Egyetem lektori állásának betöltésére:

Feladatok, munkafeltételek:

A lektor feladata elsõsorban a kötelezõ és fakultatív magyar nyelvi órák megtartása, továbbá felkérhetõ szemináriumok, gyakorlati foglalkozások, ismeretterjesztõ elõadások tartására a magyar kultúra, irodalom, illetve nyelvészet tárgykörébõl.
A vendégoktatók az adott országokkal kötött kétoldalú, tárca- vagy intézményközi megállapodások keretében töltik be állásukat. Foglalkoztatásuk feltételeit (az oktatandó tárgyakat, a tanítás nyelvét, a heti kötelezõ óraszámát, a munkabért, stb.) a külföldi felsõoktatási intézmény határozza meg. Lakhatásukról és külföldi társadalombiztosításukról általában a fogadó ország gondoskodik. A vendégoktató a fogadó ország jogszabályai szerinti havi illetményben részesül, amelyet a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet a kormányközi munkatervek alapján kiutazó vendégoktatók esetében az ellátott feladattól és a külföldi jövedelemtõl függõen kiegészíthet.


Pályázati feltételek

- Magyar mint idegen nyelv szakos egyetemi/MA diploma vagy magyar nyelv és irodalom szakos egyetemi/MA diploma.
- Magyar állampolgárság.
- A pályázónak a pályázat beadásakor életvitelszerûen és ténylegesen Magyarországon kell laknia.
- A pályázónak a megbízás idõtartamára vállalnia kell a fogadó országba való kiköltözést.
- Felhasználói szintû számítástechnikai ismeretek (szövegszerkesztés, internet, e-mail).
- Elõnyt jelent a külföldiek oktatásában szerzett gyakorlat.
- Elõny a magyar nyelv tanításának módszertanában vagy az összehasonlító nyelvészetben való jártasság, illetve elõnyt jelent, ha a pályázó részt tud venni a szak egyéb kurzusainak oktatásában (a szak tantervét a Vendégoktatói Iroda kérésre rendelkezésre bocsátja).
- Elõnyt jelent a szlovák vagy egyéb szláv nyelv ismerete.

Benyújtandó dokumentumok
A meghirdetett vendégoktatói helyre az alább felsorolt dokumentumok benyújtásával lehet pályázni:

- Pályázati kérelem magyar nyelven, amely tartalmazza a pályázó pontos levelezési és e-mail címét, valamint a megpályázott oktatóhely pontos megnevezését.
- Legfeljebb egyoldalas önéletrajz magyar nyelven, amely a pályázó szakmai pályafutása mellett kitér a jelölt családi körülményeire is (a vele külföldre utazni szándékozó családtagok száma, életkora, stb.).
- Legfeljebb egyoldalas önéletrajz idegen nyelven (szlovákul, angolul vagy németül), amely a pályázó szakmai pályafutása mellett kitér a jelölt családi körülményeire is (a vele külföldre utazni szándékozó családtagok száma, életkora, stb.).
- Legfeljebb egyoldalas oktatási terv magyar nyelven a megpályázott idõtartamra.
- Legfeljebb egyoldalas oktatási terv idegen nyelven (szlovákul, angolul vagy németül) a megpályázott idõtartamra.
- Diploma, esetleg tudományos fokozat és a nyelvtudást igazoló dokumentumok másolata.
- Esetleg a megpályázott állás szempontjából releváns publikációk válogatott jegyzéke.


A pályázat benyújtásának módja:

A fent részletezett teljes pályázati anyagot két nyomtatott és egy elektronikus példányban kell benyújtani legkésõbb 2007. március 19. 15.00-ig az alábbiak szerint:

– a nyomtatott pályázati anyagot két eredeti, aláírt példányban (az okleveleket jó minõségû fénymásolatban) kérjük eljuttatni a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet Fõigazgatói Titkárságára (személyesen: 1016 Budapest, Somlói út 51. II. em. 210., vagy postán: 1519 Budapest, Pf. 385.), és
– az elektronikus példányt (a szöveges dokumentumokat .doc- vagy .rtf-formátumban, vagy a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve .jpg-formátumban; az oklevelek szkenneléssel elõállított elektronikus másolatát .jpg-formátumban) a lektori@bbi.hu címre szíveskedjék eljuttatni.

A kiírás feltételeinek nem megfelelõ, hiányos, formai szempontból hibás vagy határidõn túl érkezett pályázatok nem kerülnek elbírálásra! Az írásos anyagok elõzetes elbírálását követõ személyes meghallgatás idõpontjáról az Intézet az érintetteket e-mailen tájékoztatja. Az állás betöltésérõl a fogadó intézmény hoz végleges döntést.
További információkért (a fogadó tanszék oktatási tevékenységével kapcsolatban is) a lektori@bbi.hu címen, illetve a (06-1) 666 7905-ös telefonszámon állunk az érdeklõdõk rendelkezésére.

A Kar pályázatai


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Dékánja pályázatot hirdet:

– a Néprajzi, Ókortudományi, Orientalisztikai, Régészeti Intézet Ókortörténeti Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz az ókori Görögország történetének és kultúrájának oktatása. Emellett részt vesz az írásbeli vizsgák lebonyolításában, a Tanszék tudományos munkájában, és ellátja az órarenddel és az ETR-rel kapcsolatos összes adminisztratív teendõket.

Az állás betöltésének feltételei: történelem - ógörög szakos végzettség, angol nyelvtudás és még egy nyugat-európai nyelv konferencia-képes ismerete, igazolt tudományos munkavégzés és egyetemi oktatási gyakorlat.
A kinevezés 2007. szeptember 1-jétõl 4 évre szól.

A pályázóknak meg kell felelniük a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek. A pályázatok elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap. A pályázatokat a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázat formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (544-360) kapható felvilágosítás.

Dr. Almási Tibor egyetemi docens s.k.
a Kar dékánja


Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2007. március 13.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2007. feb 28.

Onassis Alapítvány

Ösztöndíjak

Kurír 189.

2007. márc 1.

Pro Renovanda

Környezetkultúra

Kurír 190.

2007. márc 1.

Pro Renovanda

Unger Mátyás emlékére

Kurír 190.

2007. márc 12.

M. Köztárs.

Uniós pályázat

Kurír 191.

2007. márc 20.

Pro Renovanda

Karácsony Sándor emlékére

Kurír 190.

2007. márc 30.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 190.

2007. márc 30.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 190.

2007. ápr 1.

HAESF

Undergraduate&Senior

Kurír 191.

2007. ápr 2.

Sófi József Alap.

Ösztöndíj

Kurír 192.

2007. ápr 3.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 190.

2007. ápr 27.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 190.

2007. ápr 15.

HAESF

Graduális Ösztöndíj

Kurír 185.

2007. ápr 15.

HAESF

Egyetemi Tanulmányi Ösztöndíj

Kurír 193

2007. okt 12.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 190. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.