Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

188. szám - 2006. november 7.

Információk


1.
A Kari Tudományos Diákköri felolvasások 2006. november 9-én, csütörtökön lesznek megtartva. A részletes program letölthetõ a http://www.arts.u-szeged.hu/aktualis.html oldalról.


2.
A Germán Filológiai Intézet, az Újlatin Tanszékek, valamint az MTA Szegedi Bizottságának Modern Filológiai Munkabizottsága november 8-án emlékeznek meg a francia, a német és az olasz szak újraindításának 50. évfordulójáról. A tanszékek közös ülése után a SZAB-székházban germanisztikai konferenciára kerül sor.


3.
Az Angol-Amerikai Intézet alkalmazott nyelvészeti oktatóiból álló kutatócsoport egy kilenctagú, a Brüsszeli Katolikus Egyetem által vezetett nemzetközi konzorcium magyarországi tagjaként elnyerte az EU 6. Kutatási Keretprogramjának pályázatát. A pályázat 2006. november 1-tõl 2010. október 31-ig tart, az EU-tól kapott össztámogatása 5 millió euró. A kutatócsoportot a Szegedi Tudományegyetem részérõl Fenyvesi Anna vezeti, tagjai Barát Erzsébet, Doró Katalin, Don Peckham, Szabó-Gilinger Eszter, valamint Gaál Zsuzsanna, a JGYTFK oktatója, és a BTK Angol alkalmazott nyelvészeti PhD programjának 7 PhD hallgatója is.


4.
Szeptember végén a Kasseli Egyetem Germanisztikai Intézetének munkatársai keresték fel a Germán Filológiai Intézetet; látogatásuk célja – a vendégelõadások mellett – a tervezett közös MA-program elõkészítése volt.


Személyi hírek


1.
2006. szeptember 20-án a Germán Filológiai Intézet ünnepséggel és egy ez alkalomból megjelenõ Festschrift-tel („Die Wege und die Begegnungen”, szerk. Bombitz Attila és Horváth Géza, Gondolat, 2006) köszöntötte a hatvanéves Csúri Károly professzort.


2.
A Kristó Gyula-Díjat 2006. november 10-én ünnepélyes keretek köszött kapja meg a Kuratórium döntése alapján Kõfalvi Tamás egyetemi adjunktus és Szabados György tudományos fõmunkatárs (MTA-SZTE Medievisztikai Kutatócsoport).


3.
Milián Orsolya (Modern Magyar Irodalom Tanszék) a József Attila Kör elnökségi tagja lett.


4.
A Néprajz Tanszék hírei:

– 2006. szeptember 1-vel a néprajzi tanszék új tudományos segédmunkatársai Peti Lehel és Varga Sándor tanár urak.
– A Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által indított néprajzi és kulturális antropológiai doktori program külföldi bírálója Barna Gábor volt 2006. októberében.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
Csernus Sándor (Középkori Egyetemes Történeti Tanszék) 2006 október 12-16 között részt vett „Az erodítések és védvonalak Közép-Európában a 15–19. században” c. konferenciának a Bécsi Collegium Hungaricumban rendezett szervezobizottsági ülésén. A kiállítással egybekötött nemzetközi konferenciára a Sorbonne (Paris IV.) Közép-Európai Kutatócsoportja kezdeményezésére, francia-osztrák-magyar együttmuködésben kerül sor a bécsi Staatsarchiv és a Collegium épületében 2007 október 5–7 között.


2.
A SZTE 56-os emlékévének programjának keretében a BTK GFI Német Irodalomtudományi Tanszék meghívására 2006. okt. 10-én Zsuzsanna Gahse Chamisso-díjas (2006) író olvasott Nichts ist wie c. regényébõl és beszélgetett a hallgatókkal, oktatókkal írói és fordítói munkájáról, német nyelvû íróvá válásának folyamatáról, az osztrák, német és svájci kulturális különbségekrõl, viszonyáról magyarságához és a magyar irodalomhoz. Látogatására a Bosch-Stiftung támogatásával került sor. Útjára elkisérte férje, Christoph Rütimann képzõmûvész is, aki Szegedrõl készített felvételeket, egyedi, általa kidolgozott technikával.


3.
2006. október 9–11 között a 14. Élõnyelvi Konferencián, melynek helyszíne Bük volt, a Magyar Nyelvészeti Tanszék munkatársai a következõ elõadásokkal vettek részt:

– Büky László: Normaváltozás a szóhasználatban
– Fenyvesi Anna–Zsigri Gyula: Az angol kölcsönszavak hangsúlytalan szókezdõ szótagjainak sorsa az amerikai magyarban
– Mátyus Kinga: Kettõsnyelvûség ma
– Németh Miklós: A nyelvi attitûdök és a hagyomány szerepe a beszélt nyelv fonetikai változásaiban
– Sinkovics Balázs: Dühhel vagy dühvel – avagy hogyan ejtjük a h -ra végzõdõ szavakat
– Szabó József: A Veszprém megyei regionális köznyelvi kutatások terve és az elõzmények


4.
2006. október 12-15 között Kolozsvárott a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tanszéke és az MTA Irodalomtudományi Intézete által közösen rendezett Felvilágosodás, Erdély c. konferencián Az olvasó község címmel elõadást tartott Labádi Gergely, a Klasszikus Magyar Irodalomtörténeti Tanszék munkatársa. A konferencián részt vett még Dávid Péter és Szabó Ágnes, az Irodalomtudományi Doktori iskola két PhD-hallgatója is, Aranka Györgyrõl ill. Kazinczy Ferencrõl tartottak elõadást.


5.
A Nyelvtudományi Doktori Iskola és a Szegedi Akadémiai Bizottság Nyelvtudományi Munkabizottsága 2006. november 30-án és december 1-jén rendezi meg Szegeden a Nyelvészeti Doktoranduszok 10. Országos Konferenciáját (LingDokKonf 10.) a Szegedi Akadémiai Bizottság I. emeleti dísztermében (Somogyi u. 7.). A jubileumi konferenciára az ország valamennyi nyelvtudományi doktori iskolájából érkeztek absztraktok. A konferencia szervezõi: Kenesei István egyetemi tanár, a Nyelvtudományi Doktori iskola vezetõje, Németh T. Enikõ egyetemi docens (Általános Nyelvészeti Tanszék), Nagy Katalin, Szilárd Balázs és Vincze Veronika III. éves PhD-hallgatók (elméleti nyelvészeti program).


6.
2006 szeptember 3-án, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéke által megrendezett „Párbeszéd a hagyománnyal” címû konferencián „A tánctanulás társadalmi háttere” címmel tartott elõadást Varga Sándor tudományos segédmunkatárs, Barna Gábor (Néprajzi Tanszék) pedig „Egy laikus vallási egyesület kultúrája” címmel.


7.
Mód László és Simon András tanársegédek (Néprajzi Tanszék) vezetésével a Néprajzi Tanszék oktatói és hallgatói kiállítást rendeztek 2006. szeptemberében a dobronaki tájházban (Szlovénia). A Csongrád Megyei Levéltár által szervezett Levéltári Napok rendezvénysorozaton 2006. szeptember 17-én Mód László (Néprajzi Tanszék) „Nagymágocs betelepülése” címmel tartott elõadást.


8.
A Societé Internationale d’Ethnologie et de Folklore (SIEF) Commission for Folk Religion Barna Gábor (Néprajzi Tanszék) szervezésében „Senses and Religion” címmel nemzetközi konferenciát rendezett szeptember 8-12. között a szlovéniai Celje-ben.


9.
„Hagyomány és korszerûség a néptánckutatásban” címmel az MTA Zenetudományi Intézete konferenciát rendezett Pesovár Ernõ 80. születésnapja tiszteletére 2006. szeptember 26-án Pápán, amelyen Varga Sándor (Néprajzi Tanszék) a „Táncszók használata Visában” címmel adott elõ.


10.
A 8. Szegedi Vallási Néprajzi konferenciát „Érzékek és vallás” címmel 2006. október 5-7-én tartotta a Néprajzi Tanszék a Kari Konferenciateremben.


11.
2006. október 14-én Zentán, a „Délvidéki mezõvárosaink kialakulása, a polgárosodás kezdete” témájú néprajzi tanácskozáson Mód László és Simon András (Néprajzi Tanszék) „Közösségi irányítás a magyarkanizsai Sziget gazdálkodásában” címmel tartott közös elõadást.


12.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem által megrendezett pálos rendtörténeti konferencián „Pálos kegyhelyek” címmel 2006. október 17-én elõadást tartott Barna Gábor docens (Néprajzi Tanszék).


13.
A Szegedi Akadémiai Bizottság Néprajzi Munkabizottságának október 19-én tartott konferenciáján Mód László (Néprajzi Tanszék) „A szõlõtermesztés kibontakozása a delibláti homokpusztán”, Simon András „A versec-fehértemplomi borvidék múltja és jelene” címmel tartott elõadást.


14.
A Solymossy Sándor Egyesület 2006. október 21-én megtartotta a szegedi néprajzosok 4. találkozóját. Elõadást tartott Erostyák Zoltán (Orosházi Múzeum) és Lex Orsolya 2006-ban diplomázott hallgató.


15.
Az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Babeº-Bólyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéke által rendezett Mezõség-konferencián 2006. október 21-én Kolozsvárott „Néptánckutatás az erdélyi Mezõségen” címmel tartott Varga Sándor (Néprajzi Tanszék) elõadást.


16.
Jámbori Szilvia (Pszichológia Tanszék) „Nehéz helyzetû diákok jövõ-orientációját meghatározó háttértényezõk feltárása” címmel adott elõ a VI. Országos Neveléstudományi Konferencián (Budapest 2006 október 26-28.). Ezen kívül posztert prezentált „Serdülõk teljesítménymotivációját és versengés iránti attitûdjét meghatározó családi és iskolai szocializációs tényezõk feltárása” címmel (MPT Nagygyûlése, Budapest, 2006 május)


17.
2007. április 19-20-án az Angol-Amerikai Intézet “Ki merre tart a magyar Shakespeare-kutatásban?” címmel konferenciát szervez, melyen részt vesznek a szakma jeles magyarországi képviselõi. A szekciók elnöki tisztjére elfogadták a meghívást Dávidházi Péter (elmélet), Nádasdy Ádám (mûfordítás), Fabiny Tibor (filológia) és Kékesi Kun Árpád (színház), valamint plenáris elõadást vállalt Kállay Géza, Nádasdy Ádám és Szõnyi György Endre. Információk elérhetõek az intézeti honlapon, a jelentkezéseket a jagonak@gmail.com címre várjuk.


18.
Kiss Attila (Angol Tanszék) naz október 5-7 között Dubrovnikban részt vett a “Shakespeare and the Eastern Mediterranean”.c. nemzetközi konferencián. Eõadott dolgozatának címe: “Iago, the Merchant of Venice: Theatrical Liminality and the Semiography of Othello”. A konferenciát a Stanford University és az International University Center szervezte.


19.
“Humanity and Barbarism in Tudor Literature” címmel szervezte ötödik konferenciáját a Tudor Symposium, amely idén Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartotta a rendezvényt. Az Angol Tanszéket hárman is képviselték dolgozataikkal. Elizabeth Driver “Indecent Proposals: Courtship with Corpses in Tudor Drama”, Matuska Ágnes “Fools and devils and those antique relics of barbarism retrieved: The Vice as barbarian and humanist” és Tanács Ágnes Tünde PhD hallgató “Revealing the Body: Barbaric Slaughter or Human Curiosity?” címmel tartottak elõadást.


20.
Októberben újra egyetemünkre látogatott Jon Roberts, A New York-i St. Thomas Aquinas College oktatója, aki 2003-2004-ben az Amerikanisztika Tanszék Fulbright vendégoktatója volt. Nagy sikerû vendégelõadást tartott 18-án az Angol-Amerikai Intézetben “Shakespeare's The Tempest and Early Modern Tragicomedy” címmel.


21.
Sebõk Ferenc (Történeti Segédtudományok Tanszék) 2006 októberében a következõ elõadásokat tartotta:

– 3-án a Makói Értelmiségi Kör szervezésében, a makói városi könyvtárban, "Nándorfehérvártól Mohácsig: Magyarország és a török veszély a késõközépkorban" címmel.
– 12-én a Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskola által szervezett konferencián "Nándorfehérvár ostroma 1456-ban" címmel.
– 27-én az "Erdélyi autonómiák" konferencián (Kari Konferenciaterem) "Az erdélyi vajdák honvédelmi szerepe a Jagelló-korban" címmel.


22.
„Autonómia és nemzeti kisebbségek a múltban és a jelenben. Erdély példája.” címmel, az Egyház- és Vallástörténeti Akadémia, a SZTE Történeti Intézete, a Történeti Segédtudományok Tanszék valamint a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék szervezésben nemzetközi tudományos konferenciára került sor október 26–28-án a SZTE BTK Kari Konferenciatermében. A konferencián Koszta László docens (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) által vezetett szekciójában Petrovics István adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) „Városi önkormányzat a középkorban: Temesvár, Csanád és Lippa esete”, Kordé Zoltán adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) „Központosítás” a középkori Erdélyben: a vajdaság és a székely ispánság összevonása” címû elõadással szerepelt.


23.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) 2006. október 25–28. között részt vett Rómában a „Das Papsttum und das vielgestaltige Italien – Integration und Desintegration im frühen und hohen Mittelalter. Hundert Jahre Italia Pontificia” címmel rendezett tudományos tanácskozáson, és a Pius Stiftung által koordinált Regesta Pontificum Romanorum munkatársaként jelentést tett a Hungaria Pontificia munkálatairól. Ugyanõ 2006. október 25-én vendégelõadóként „The medieval Kingdom of Hungary” címmel elõadást tartott a római Amerikai Egyetemen.


24.
A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék idén is megrendezi hagyományos „Kommunikációkutatás” konferenciáját Szegeden. A konferencia felhívása és programja a www.media.u-szeged.hu tanszéki honlapról érhetõ el. Az elõadásokra mindenkit szeretettel várunk 2006. november 17-én és 18-án a Kari Konferenciateremben.


25.
Porció Tibor adjunktus (Vallástudományi Tanszék) a „Buddhist Communities in Present-day Hungary - Some Questions and Some Answers” c. elõadással vett részt a CERES (Central European Religious Studies) által Pozsonyban, 2006. október 23–25. között megrendezett „Religious Change” címû konferencián.


26.
November 7-én 15.00-tól Bényei Tamás (Modern Magyar Irodalom Tanszék) tart vendégelõadást „Dekonstrukció, és ami utána jön címmel” a Kari Tanácsteremben.


27.
November 7-én az „Elméleteink 2000 körül” konferencián a Modern Magyar Irodalom Tanszékrõl elõadást tart Füzi Izabella és Odorics Ferenc.


28.
A Vászon és a Dívány találkozása – szabad asszociációk filmmûvészet és pszichoanalízis határvidékén címû, december 8-9-én tartandó pécsi konferencián a Modern Magyar Irodalom Tanszékrõl Füzi Izabella és Török Ervin fog elõadást tartani.


29.
Müllner András (Modern Magyar Irodalom Tanszék) 2006. szeptemberében részt vett a szlovéniai Portorozban megrendezett III. Mediterrán Esztétikai Konferencián. Az elõadás Hajas Tibor mûvészetérõl szólt, „Mitikus fény és allegorikus leválasztás a performance-ban” címmel.


30.
Peti Lehel (Néprajzi Tanszék) Konfliktus, látomás, érzékelés egy Kis-Küküllõ menti településen címmel tartott elõadást a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke által szervezett tudományos konferencián (Érzékek és vallás, 2006. október 5–7.)



Könyvespolc


1.
A Néprajzi Tanszék 1956-os megemlékezõ rendezvényei sorában 2006. október 25-én a budapesti Lítea könyvesboltban bemutatták „1956 – Emlékezés és emlékezet” címmel megjelent tanulmánykötetet (szerk. Barna Gábor), amelynek szerzõi a tanszék hallgatói.


2.
Megjelent a Helikon õszi száma Frege aktualitása tematikával Bernáth Árpád és Vecsey Zoltán szerkesztésében. A tanulmányok és ismertetõk nagy részét a Germán Filológiai Intézet munkatársai írták (Bernáth Árpád, Kispál Tamás, Szabó Erzsébet, Szabó Judit, Vecsey Zoltán), illetve fordították (Scheibl György, Szabó Erzsébet, Szabó Judit, Vecsey Zoltán). Helikon. Világirodalmi Figyelõ. (Bp.) 52. évf. 2006. 3. sz. pp. 161-284.


3.
A Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárra megjelent a Heinrich Böll-kritikai kiadás újabb három kötete: 1. Heinrich Böll: Werke. (Kölner Ausgabe.) Hg. v. Árpád Bernáth et al. Bd. 7. 1953-1954. Hg. v. Ralf Schnell in Zusammenarbeit mit Klaus-Peter Bernhard. Köln: Kiepenheuer & Witsch. 2006. 782 S.; Bd. 9. 1954-1956. Hg. v. J. H. Reid. Köln: Kiepenheuer & Witsch. 2006. 687 S.; Bd. 21. 1979-1981. Hg. v. Jochen Schubert. Köln: Kiepenheuer & Witsch. 2006. 783 S. A kiadás szegedi szerkesztõje egy-egy példányt ajándékozott az egyetemi könyvtárnak az idei könyvtári éjszakán.


4.
Elkészült és az Internet segítségével lehívható a modern filológiai irodalomelméleti oktatást támogató új tankönyv elektronikus változata: „Irodalom, irodalomtudomány, irodalmi szövegelemzés” címmel. A tankönyvet Orosz Magdolna (ELTE) szerkesztette több egyetem oktatóinak (Rácz Gabriella, Radek Tünde, Tõkei Éva) bevonásával. Bölcsészkarunkat Bernáth Árpád képviselte a munkacsoportban, aki három ívnyi munkával járult hozzá a tankönyvíráshoz, s most phd-s hallgatóknak meghirdetett szemináriumon dolgozza fel a tankönyvet tárgyi és módszertani szempontból.


5.
„Kép, képmás, kultusz” címmel (szerk. Barna Gábor) megjelent a Szegedi Néprajzi Könyvtár 16. kötete.


6.
„1956 – Emlékezés és emlékezet” címmel (szerk. Barna Gábor) megjelent a Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár 17. kötete. A könyv a tanszék hallgatóinak tanulmányait tartalmazza október 23. megünneplésének rítusairól, s a forradalom emlékezetérõl.


7.
„1956 Kunszentmárton. A megtorlás dokumentumai” címmel megjelent könyv anyagát összeállította, az utószót és a névmutatót írta Barna Gábor (Néprajzi Tanszék).


8.
Kovács Ágnes Zsófiának (Amerikanisztika Tanszék) tanulmánya jelent meg „Szempontok a kortárs amerikai irodalom olvasásához” címmel: Híd 70 (2006): 6-7, 82-95.


9.
Dragon Zoltánnak (Amerikanisztika Tanszék) tanulmánya jelent meg „Kutyavilág: A Dogville térszerkezete és a nézõi szubjektum” címmel: Metropolis Vol. X., No. 2., 2006/2., 74-87.


10.
Könyvmegjelenések:

Németh Dezsõ (Pszichológia Tanszék): A nyelvi folyamatok és az emlékezeti rendszerek kapcsolata. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2006.
– Hoffmann Ildikó és Németh Dezsõ: Fejezetek a neurolingvisztikából - Nyelvi patológiák és emlékezeti mûködés, JGYTF Kiadó, Szeged, 2006

11. Megjelent Kõfalvi Tamás (Történeti Segédtudományok Tanszék):

– A Pécsváradi konvent hiteleshelyi oklevéltára 1254-1526 szerk:Kõfalvi Tamás, Szeged, 2006. 450 p.
– e-tanítás - Információs és kommunikációs technológiák felhasználása az oktatásban (Alapismeretek a tanári mesterségre készülõk számára) Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest 2006.117 p.
– Informatikai alapismeretek (A tanári mesterségre készülõk számára) Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest 2006. 159 p.
– ".... a rosszat rosszal tetézve..." Hatalmaskodási esetek a középkori Dél-dunántúlon (a szövegeket válogatta, fordította, a bevezetõ tanulmányt és a jegyzeteket írta) Szeged 2006.135 p.


12.
November 14-én 17.00-tól Szigeti Csaba, Gyõrei Zsolt, Szálinger Balázs, Katona Tünde és Balogh Endre (Modern Magyar Irodalom Tanszék) mutatja be az „Udvariatlan szerelem” címû kötetet a Kari Konferenciateremben.


13.
Megjelent Olasz Sándor (Modern Magyar Irodalom Tanszék) „Regénymúlt, regényjelen” címû kötete (Széphalom Könyvmûhely, 2006.), melyrõl Tandori Dezsõ írt az Új Könyvpiac 2006. 10. számában. A közeljövõben Olasz Sándor egy újabb könyve is a könyvesboltokba kerül Sorskert. Sándor Iván mûvei címmel (Balassi Kiadó, 2006.).


14.
Szeptemberben megjelent a HEFOP tananyagfejlesztési pályázat keretében létrejött Vizuális és irodalmi narráció címû munka, mely Füzi Izabella és Török Ervin (Modern Magyar Irodalom Tanszék) „Bevezetés az epikai fikció és a narratív film elemzésébe” címû digitális tankönyvét és az azt kiegészítõ szöveggyûjteményt foglalja magába.


15.
2006 szeptemberében a kolozsvári Erdélyi Múzeum folyóirat 1/2-es számában Peti Lehel (Néprajzi Tanszék) tudományos segédmunkatárs recenziót közölt „Hatalom és lokális társadalmak konfliktusa a krízis évében” címmel. Ugyanõ a társzerkesztõje a 2006. szeptemberében megjelent kolozsvári Korunk címû folyóirat Szubkultúra-számának, míg a Magyar Kisebbség címû kolozsvári folyóirat idei októberi számában „Agrárszerkezeti változások az erdélyi falvakban”, valamint „Társas gazdaságok és munkaetika” címmel publikált tudományos elemzéseket.



Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Polácska Edina (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2006. október 26-án került sor. A szigorlat eredménye: 93%.
Szélinger Balázs (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2006. október 30-án került sor. A szigorlat eredménye: 66,6%.
Bányi Éva (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2006. november 7-én 9,30 órai kezdettel kerül sor dr. Szörényi László egyetemi tanár tanári szobájában.
Hercz Mária (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2006. november 13-án 15 órai kezdettel kerül sor dr. Nagy Józseg egyetemi tanár tanári szobájában.
Fehér Péter (neveléstudomány) PhD-szigorlatára 2006. november 13-án 16 órai kezdettel kerül sor dr. Nagy József egyetemi tanár tanári szobájában.
Dr. Pálné dr. Wenner Éva (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2006. december 7-én 12 órai kezdettel kerül sor dr. Csúri Károly egyetemi tanár tanári szobájában.


2.
Védések:

Weisz Boglárka (történelemtudomány) PhD-védésére 2006. október 20-án (péntek) 11 órai kezdettel került sor a BTK Kari Konferencia Termében. A védés eredménye: 100%.
Balogh Ádám (történelemtudomány) PhD-védésére 2006. október 26-án (csütörtök) 12 órai kezdettel került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 96%.
Tóth Ildikó (történelemtudomány) PhD-védésére 2006. október 27-én (péntek) 10 órai kezdettel került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 100%.
Jókai Rita (történelemtudomány) PhD-védésére 2006. november 9-én (csütörtök) 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.
Sághy Miklós (irodalomtudomány) PhD-védésre 2006. november 14-én (kedd) 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.
Péter Róbert (irodalomtudomány) PhD-védésére 2006. november 16-án (csütörtök) 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.
Zvara Edina (irodalomtudomány) PhD-védésére 2006. november 20-án (hétfõ) 12 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.
Farkas Zoltán (irodalomtudomány) PhD-védésére 2006. november 21-én (kedd) 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.
Kérchy Anna (irodalomtudomány) PhD-védésére 2006. november 22-én (szerda) 13,30 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.
Táborosi Zsuzsanna (történelemtudomány) PhD-védésére 2006. november 23-án (csütörtök) 13 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferencia Termében.


Pályázatok


1.
UNESCO/Keizo Obuchi kutatói ösztöndíj-program, 2007 - Az évente 20 fiatal kutató számára kiírt, a néhai japán miniszterelnök nevét viselõ ösztöndíj az alábbi területeken folyó posztgraduális tevékenységet támogatja:

– Környezetvédelem (különös tekintettel a vízgazdálkodással kapcsolatos tudományokra)
– Interkulturális párbeszéd
– Információs és kommunikációs technológiák
– A konfliktusok békés rendezése

A 3-9 hónapos ösztöndíjakra kizárólag Master's degree (M.A., M.Sc.) vagy ezzel azonos fokozatú végzettséggel rendelkezõ 40 év alatti (1967. január 1-je után született) kutató pályázhat, aki külföldön, egy vagy két országban (elsõsorban saját régiójában) végzendõ kutatást szeretne folytatni, mely ország(ok)ban a kutatásban/oktatásban használt nyelvet jól ismeri, és megszerzi a fogadó külföldi intézmény egyetemi kutatói/oktatói felelõsének írásos befogadólevelét.
A pályázatok elbírálásánál az UNESCO elõnyben részesíti:

– a nõi kutatókat,
– a fejlõdõ országokból származó kutatókat,
– a palesztin kutatókat.

A kutatói ösztöndíjakkal kapcsolatos ismertetõ és a jelentkezési lap letölthetõ a http://www.unesco.hu oldalról. Beadási határidõ: 2006. december 15.


A Kar pályázatai


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Dékánja pályázatot hirdet:

– az Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékre adjunktusi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ adjunktus feladata tantárgypedagógiai és alkalmazott nyelvészeti elõadások és szemináriumok, valamint nyelvi kurzusok tartása, továbbá szakdolgozatok vezetése. A kinevezendõ adjunktus:
– rendelkezzen legalább három éves tanárképzési szakmai gyakorlattal és PhD fokozattal;
– rendelkezzen az oktatott tananyagot lényegesen meghaladó ismeretekkel, saját kutatásait dokumentáló (önálló, lektorált) publikációkkal, önállóan vagy társszerzõvel tudományos konferencián megtartott elõadással,
– legyen képes színvonalas gyakorlatok és elõadások tartására.

A pályázóknak meg kell felelniük a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek. A pályázatok elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap. A pályázatokat a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázatok formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (544-360, vagy 544-039) kapható felvilágosítás.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2006. november 21.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2006. nov 15.

SR

Scholarships

Kurír 185.

2006. nov 15.

ASO

Programok

Kurír 186.

2006. nov 30.

OTKA

EURYI

Kurír 185.

2006. dec 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 180.

2006. dec 15.

MZFKK

Szilárd Leó

Kurír 186.

2006. dec 15.

Unesco

Ösztöndíj

Kurír 188.

2007. feb 13.

MTA - Talentum

Talentum

Kurír 185.

2007. ápr 15.

HAESF

Graduális Ösztöndíj

Kurír 185. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.