Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

186. szám - 2006. október 2.

Információk

1. 2006. november 9-én (csütörtökön) 14 órától dékáni szünet lesz, mivel ezen a napon kerül megrendezésre a kari Tudományos Diákköri Konferencia. Mindenkit szeretettel várunk!


2.
A Régészeti Tanszék programjai a 2006/2007-es tanév õszi félévében:

Diákköri programok:

Három elõadásra kerül sor, késõbb megbeszélt idõpontokban. Az elõadók: Marton Tibor és Oross Krisztián, Polgár Szabolcs és Vida Tivadar. A témák: Balatonszárszó középsõ neolit házai, Európa kereskedelme a 9-11. sz-ban, Egy új langobard temetõ a Dunántúlon.

Helyi TDK forduló:

A dolgozatok leadási határideje a tanszéken nov. 15. Ezt követõen rendezik meg a tanszéki TDK konferenciát, melyen várhatóan három pályamunka kerül bemutatásra. Az induló hallgatók: Tóth Judit, Heipl Mónika és Kiss Attila.

Tervezett kirándulások:

Októberben a Szabadkai Múzeumba, amelyet hamarosan elköltöztetnek, emiatt hosszú idõn keresztül nem lesz látogatható.

November elsõ hetében három napos (nov. 3-4-5.) kirándulás Ausztriába, Hallstatt városába, ahol a jelentõs vaskori lelõhely múzeumát tekintjük meg.


3.
Koszta László docens és Homonnai Sarolta tanársegéd (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) szervezésében, az Eperjesi Egyetemmel a közelmúltban kialakított szakmai kapcsolat segítségével több oktató és hallgató kapott lehetõséget arra, hogy a menedkszirti (Klaštorisko) kartauzi és a szepesi (Savnik) ciszterci kolostorok helyreállítási illetve feltárási munkálataiba bekapcsolódjon. A Szlovák Történeti Intézet, a Szlovák Régészeti Intézet és a Pozsonyi Comenius Egyetem támogatásával, Michal Slivka régész és Martin Homza középkorkutató vezetésével folyó helyreállítási munkálatokban 2006. július 17. és 27. között vehetett részt több hallgató a fenti együttmûködésnek köszönhetõen.


Személyi hírek

1. A Paris IV Sorbonne Közép-Európa Története Kutatóközpontja (Centre d’histoire d’Europe Centrale) 2006 június 26-i ülésén tagjai közé választotta Csernus Sándort, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék docensét.


2.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntése alapján Csernus Sándor, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék docense kinevezést nyert a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézetbe, ahol 2006. július 1-tõl a Nemzetközi Kulturális és Tudományos Igazgatóság vezetését látja el. Többek között, az Igazgatóság területéhez tartozik a 19 ország 33 városában és 34 felsõoktatási intézményében mûködõ lektori-vendégoktatói hálózat, valamint a 19 külföldi magyar kulturális intézet munkájának, valamint a Balassi Intézet magyarságtudománnyal kapcsolatos nemzetközi kutatási tevékenységének a koordinálása.


3.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága kezdeményezésére 2006 augusztus 23-án létrejött, és megkezdte munkáját a nemzeti és történelmi emlékhely fogalmakhoz köthetõ emlékhelyek (2005. évi LXXXIX. tv.) meghatározását elõkészítõ szakmai bizottság. A Bizottságba meghívást kapott Csernus Sándor, a Történeti Intézet egyetemi docense, a Balassi Intézet nemzetközi kulturális és tudományos igazgatója.



Rendezvények, konferenciák, elõadások


1.
A 2006. szeptember 27-28-án, az ELTE BTK-n megrendezett Bölcsész Hefop Tananyag-Fejlesztési Zárókonferencián karunk több oktatója is elõadásokkal vett részt: Bagi Ibolya, Federmayer Éva, Füzi Izabella, Kovács Ilona, Kugler Katalin, Marjanucz László, Sipõcz Katalin, Szabó Pál Csaba, Szántó Richárd, Szokolszky Ágnes, Tomka Béla. A regisztrált részvevõk között ott volt Forgács Tamás dékánhelyettes és Kelemen Éva, a Dékáni Hivatal vezetõje is.


2.
2006. szeptember 29-30-án nemzetközi konferenciát rendezett az Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék "A birodalmak válsága. Budapest - Szuez, 1956" címmel. A konferencián francia, tunéziai, görög és magyar kutatók ismertették kutatásaik legújabb eredményeit.


3.
A Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet 2006. augusztus 28-án tartotta Budapesten a hagyományos lektori és vendégtanári konferenciáját. A konferencián, melyen részt vett Bogyay Katalin és Manherz Károly szakállamtitkár, a hungarológia oktatásának szakmai kérdéseirõl és a lektori-vendégtanári hálózat elõtt álló feladatokról esett szó. A magyar lektori és vendégtanári hálózat munkájában hagyományosan (és jelenleg is) a Szegedi Tudományegyetem több oktatója vállal aktív részvételt.


4.
Galamb György (Középkori Egyetemes Történeti Tanszék) „Sermo et reportatio” címmel elõadást tartott az International Medieval Sermon Studies Society Budapesten és Piliscsabán 2006. július 14-e és 18-a között a „Text to Read and Texts to Preach: Medieval Sermons for Private Reading and Public Dissemination” témájában szervezett konferenciáján.


5.
Az SZTE BTK Vallástudományi Tanszéke "Religions in a Changing World" címmel nemzetközi nyári egyetemet szervezett 2006. augusztus 21 és szeptember 2. között Szegeden. A nyári egyetemen, amely Erasmus és CEEPUS támogatással valósult meg, 6 ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) egyetemi diákjai és oktatói vettek részt.


6.
Porció Tibor (Vallástudományi Tanszék) elõadással vett részt 2006. augusztus 27 és szeptember 2. között Bonnban a "The 11th Seminar of the International Association for Tibetan Studies" címû konferencián.


7.
A. Sajti Enikõ (Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék) 2006. szeptember 23-án Budapesten, az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által szervezett "Az 1956-os forradalom és visszhangja a szovjet tömb országaiban" címû nemzetközi konferencián "56-os menekültek Jugoszláviában: a magyar-jugoszláv hazatelepítési bizottságok tevékenysége 1956/57-ben" címmel tartott elõadást.


8.
Annus Irén, az Amerikanisztika Tanszék docense három hónapos tanulmányútját tölti a Harvard Egyetemen, Cambridge, USA.


9.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) részt vett a 2006. szeptember 8-9-én Regensburgban "850 Jahre Privilegium minus - Symposium" címmel megrendezett tudományos eseményen mint regisztrált résztvevõ.


10.
A 2006. szeptember 12-én Tübingenben, "Über die Faszination der Papstgeschichte" címû – Harald Zimmermann 80. születésnapja alkalmából rendezett kollokvium meghívott résztvevõje volt Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék).


11.
Hunyadi Zsolt adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) 2006. szeptember 14-16-én elõadást tartott a Bari-Lecce-Brindisi helyszíneken megrendezésre kerülõ, "L'Ordine Teutonico tra Mediterraneo e Baltico: incontri e scontri tra religioni, popoli e culture" címû konferencián, ”The Teutonic Order in Burzenland (1211--1225): recent re-considerations” címmel.


12.
A Gyulafehérvári Egyesülés Nemzeti Múzeuma a kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem Történelem Karának Középkori Történeti Tanszékével együtt 2006. augusztus 8-11. között „Világok között. Hunyadi János és kora” címmel nemzetközi konferenciát szervezett a nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából Hunyadi János tiszteletére Gyulafehérvárott. A konferencián a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék adjunktusa, Petrovics István „Hunyadi János, mint temesi ispán” címmel tartott elõadást.


Könyvespolc


1.
A Párizsi Magyar Intézetnek az SZTE BTK Történeti Intézetének részvételével indított doktori és dokumenta-sorozatában (sorozatszerkesztõ: Csernus Sándor és Monok István) újabb kötetek jelentek meg.

a, A „Publications de l’Institut Hongrois de Paris (PHIP): Dissertationes” – sorozatban (mely a magyar, illetve közép-európai vonatkozású, francia nyelven született diszertációk kiadását segíti):

– Pataki Gábor Zsolt: Études Géopolitiques des minorités hongroises de l’Europe Centrale, Paris-Budapest-Szeged, 2005.,
– Kecskés Gusztáv: La diplomatie française et la révolution hongroise de 1956, Paris-Budapest-Szeged., 2006.

b, A „PIHP: Documenta hungarorum in Gallia” – sorozatban (mely a magyar-francia kapcsolatok történetének dokumentumait publikálja):

– Charles Kecskeméti: Notes, rapports et témoignages français sur la Hongrie 1717-1809, Paris-Budapest-Szeged, 2006.


2.
Megjelent: "Évszakok célkeresztjén". Tanulmányok Baka Istvánról. Tiszatáj Könyvek, Szeged, 2006. Szerk.: Bombitz Attila. Karunk oktatói közül tanulmánnyal szerepelnek: Ilia Mihály, Fried István, Bagi Ibolya, Szõke Katalin, Bombitz Attila, Olasz Sándor.


3.
Serta Musarum címmel megjelent a Fried István 70. születésnapja alkalmából két évvel ezelõtt megrendezett „Utazás”-konferencia kibõvített anyaga, amelyben az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék egyes oktatóin és doktoranduszain kívül a komparatisztika és szlavisztika számos képviselõje is szerepel. A kötetet Thomas Bremer és Kürtösi Katalin szerkesztette.


4.
Annus Irén, Federmayer Éva és Szõlössy Judit (Amerikanisztika Tanszék) „Netting America: Introduction to the Culture and Literature of the US” címet viselõ digitális tananyaga elkészült és szeptemberben kerül bemutatásra a Bölcsész HEFOP konferencián, Budapesten.


5.
Az Amerikanisztika Tanszék által gondozott AMERICANA – E-Journal of American Studies in Hungary új helyre költözött: http://americana.extra.hu. Az új elérhetõségen további információkat találhatnak az online folyóiratról. A késõ õsszel megjelenõ számba október 30-ig vár cikkeket az amerikanisztika interdiszciplináris területérõl, angol nyelven. A felhívás teljes szövegét a folyóirat blogjában olvashatják: http://americanaejournal.wordpress.com. Az absztraktokat csatolt fájlként az americana_ejournal@fastmail.fm címre, vagy online beküldõ rendszerükön keresztül várják a szerkesztõk, melyet a folyóirat honlapján érhetnek el.


6.
Megjelent: Kovács Ágnes Zsófia. (Amerikanisztika Tanszék) The Function of the Imagination in the Writings of Henry James: The Production of a Civilized Experience. Lewiston N.Y.: The Edwin Mellen Press, 2006. (http://www.mellenpress.com/mellenpress.cfm?bookid=6810&pc=9)


7.
Az MTA TTI által kiadott, Csukovits Enikõ-Lengyel Tünde szerkesztette, Bártfától Pozsonyig. Városok a 13-17. században. Társadalom- és mûvelõdéstörténeti tanulmányok. (Társadalom- és mûvelõdéstörténeti tanulmányok 35.) Budapest, 2005. címû kötetnek elkészült a szlovák fordítása. A szlovák nyelvû kötet a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete pozsonyi székházában 2006. július 3-án du. 17 órai kezdettel mutatták be. A kötetben tanulmánnyal szerepel a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék adjunktusa, Petrovics István. Tanulmányának magyar nyelvû címe: Dél-dunántúli és dél-alföldi városok kapcsolata Felsõ-Magyarországgal a középkorban.


8.
Megjelent Petrovics István adjunktus (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék): A Délvidék és a török veszély: a nándorfehérvári diadal és elõzményei. In: Bácsország. Vajdasági honismereti szemle. 2006/2. (37. szám) 11-19. (Elektronikus formában megjelent a Magyar Baráti Közösség (USA) Itt-Ott címû folyóiratának 2006. július 31-ei számában is.)


9.
Tóth Sándor László docens (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) közelmúltban megjelent publikációi:

– The past and present of the research on the prehistory of the Hungarians. Historiography.In: Research on the prehistory of the Hungarians: a review. Papers presented at the meetings of the Institute of Archaeology of the HAS, 2003-2004. Ed. by Balázs Gusztáv Mende. (Varia Archaeologica Hungarica XVIII. Red. Csanád Bálint.) Budapest, 2005.45-86.
– A 15 éves háború. In: Bácsország (Vajdasági Honismereti Szemle). 2006/2. (37. szám) 80-87.


Tudományos és PhD hírek


1.
Szigorlatok:

Doró Katalin (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2006. szeptember 13-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Balcsik-Tamás Kinga (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2006. szeptember 20-án került sor. A szigorlat eredménye: 80%.
Farkas Zoltán (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2006. szeptember 20-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Fresli Mihály (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2006. szeptember 20-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Cserjés Katalin (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2006. október 20-án (péntek) 14 órai kezdettel kerül sor dr. Pál József egyetemi tanár tanári szobájában.
Szélinger Balázs (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2006. október 30-án (hétfõ) 10 órai kezdettel kerül sor dr. A. Sajti Enikõ egyetemi tanár tanári szobájában.


2. Védések
:

Weisz Boglárka (történelemtudomány) PhD-védésére 2006. október 20-án (péntek) 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.


3.
A Kari Doktori Tanács 2006. szeptember 21-én megtartott ülésén a következõ döntések születtek:

a, Új eljárások indítására tett javaslatok:

Irodalomtudomány
– Pálné Wenner Éva egyhangú támogatás
– Bárdos József következõ ülésre halasztva

b, Befogadási kérelem elbírálása:

Irodalomtudomány
– Kovács Sándor egyhangú támogatás

c, Védési bizottságok kijelölése:

Irodalomtudomány
– Péter Róbert egyhangú támogatás
– Kérchy Anna egyhangú támogatás
– Farkas Zoltán egyhangú támogatás

d, Honosítás:

Irodalomtudomány
– Odrobina László egyhangú támogatás

e, Védések elfogadása:

Irodalomtudomány
– Labádi Gergely egyhangú támogatás
Történelemtudomány
– Nótári Tamás egyhangú támogatás

A Kari Doktori Tanács következõ ülése 2006. október közepén lesz.



Pályázatok

1. A Fulbright csereprogram nemcsak magyar állampolgárok számára kínál ösztöndíj lehetõségeket az Amerikai Egyesült Államokba, hanem a Fulbright program keretében amerikai szakemberek is kaphatnak Magyarországra szóló ösztöndíjat. Így a magyar intézmények amerikai vendégtanárokat, kutatókat és fõleg Ph.D. diákokat fogadhatnak. E nagy múltú program szigorú elbírálási folyamatának köszönhetõen e résztvevõk képzettsége, tudása és szakértelme kiemelkedõ. Az amerikai ösztöndíjasokat nem csak az oktatásba illetve kutatásba lehet bevonni, hanem legtöbbjük szívesen részt vesz a fogadóintézmény intézményi vagy oktatási reformjában, vagy bármely más szakmai tevékenységében. Az oktatói ösztöndíjak hossza egy vagy két félév, a kutatói ösztöndíjak pedig 2-9 hónapra szólnak.
A Fulbright Alapítvány szeretné felmérni, hogy milyen szakemberekre van szükségük a magyar intézményeknek a 2008/2009-es tanévben. Minden intézmény/intézet/tanszék jelezheti igényét, hogy milyen szakemberre lenne szükségük. Az amerikai egyetemi oktatók, kutatók, illetve szakemberek számára megpályázható magyarországi Fulbright ösztöndíjak kiírása ezen felmérés alapján készül el minden évben. A pályázati kiírást 50,000 példányban adják ki angol nyelven, amelyet a Council for International Exchange of Scholars (CIES) juttat el az amerikai felsõoktatási és tudományos intézményekhez. Ez a kiírás egyrészt segít az amerikai pályázóknak megtalálni azt az intézményt, amely leginkább megfelel szakterületüknek, másrészt irányadóként szolgál számukra a Magyarországon folyó kutatásokat és a felsõoktatás egyes területeit illetõen.
A Fulbright program a mûvészetek és tudományok valamennyi területén kínál ösztöndíjakat. Egyes témakörök, így a humán és társadalomtudományok azonban elõnyt élveznek. Kérjük, a szakterület megjelölésénél ne térjen ki a legapróbb részletekre, mert ez túlzottan leszûkítheti az érdeklõdõ szakemberek körét. Továbbá kérjük, hogy a kérdõívet az a tanszékvezetõ vagy más illetékes személy írja alá, aki intézeti házigazdája lesz az esetleges ösztöndíjasnak. A válaszaikat angol nyelven, a lehetõ legpontosabban adják meg. A kitöltött igényfelmérõket 2006. október 16-ig kérjük visszaküldeni a Fulbright Bizottságnak lehetõleg elektronikus formában, a vida@fulbright.hu e-mail címre. A kérdéses kérdõív (University Request Form for a U.S. Fulbright Scholar, AY 2008-2009) a Pályázati Irodában is megtalálható, a Kari Kurír e-mail címén is igényelhetõ, illetve letölthetõ az alábbi Internet címen: www.fulbright.hu/hosth.htm.
Az igényfelmérõ lap beküldése nem jelenti azt, hogy tanszékére/intézetébe automatikusan Fulbright ösztöndíjas kerül, ugyanakkor minden beküldött igényt figyelembe vesznek és továbbítanak Washingtonba.


2. Az Egyházaskeszõért Egyesület, „Irodalmi Díj 2006. Nyár” pályázatáról bõvebben a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.egyhazaskeszoert.shp.hu oldalon. Beadási határidõ: 2006. október 10.


3.
A Boldog Jövõnkért Alapítvány meghirdette pályázatát a Mécs László Irodalmi Díj elnyerésére. Beérkezési határidõ: 2006. október 20. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.bja.hu oldalon.


4.
Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány (OMAA)/Stiftung Aktion Österreich-Ungarn (AÖU) Kuratóriuma pályázatot hirdet ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási területen folytatott együttmûködés támogatására és ausztriai ösztöndíjas tartózkodásra. Az ösztöndíjas program keretében hallgatói, kutatói, egyetemi oktatói, PhD-hallgatói ausztriai ösztöndíjak pályázhatók meg. Az együttmûködés keretében az egyetemi és fõiskolai képzés, oktatási együttmûködés, oktatási segédanyagok kiadására, közös kutatási, képzési és oktatási folyamatok lebonyolításának támogatására nyújtható be pályázat.

Benyújtási határidõk:

ösztöndíjakra 2006. október 15. és 2006. december 15.
projekt-pályázatokra 2006. október 15. és 2006. december 15.

A pályázat teljes szövege megtalálható: http://www. omaa.elte.hu


5.
Az Austrian Science and Research Liaison Office (ASO) Budapest 2006. november 15-i beadási határidõvel meghirdeti „Kapcsolatteremtés támogatása” és „Tartós együttmûködések támogatása” programjait. A pályázat teljes szövege megtalálható: Internet: http://www.omaa.elte.hu/aso.html.


6.
A Novofer Alapítvány ismét meghirdette a Gábor Dénes díjat. A díjat olyan szakmailag ismert, kreatív, innovatív, magyar állampolgársággal rendelkezõ szakemberek kaphatják meg, akik:

- kiemelkedõ tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentõs tudományos és/vagy mûszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megõrzéséhez,
- személyes közremûködésükkel nagyon jelentõs mértékben és közvetlenül járultak hozzá intézményük innovációs tevékenységéhez.

Bõvebb információ a http://www.novofer.hu/w_gabord6.html címen. Benyújtási határidõ: 2006. október 10.


7.
A Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda pályázatot hirdet azon hallgatók részére, akik az Erasmus 2.2 akció keretében a 2006/2007-os tanév II. félévére külföldi tanulmányi ösztöndíjat nyertek el, s a fogadó ország nyelvébõl rendezett 3-8 hetes intenzív nyelvi kurzuson kívánnak részt venni.
Azok a hallgatók pályázhatnak, akik a 2006/2007-os tanév II. félévére Erasmus ösztöndíjat nyertek el (önfinanszírozó hallgatók csak a kurzuson való részvételre pályázhatnak, de támogatásban nem részesülhetnek!) és olyan országban kívánnak tanulmányokat folytatni, ahol EILC kurzusok kerülnek megrendezésre 2007 januárjában és februárjában. A magyar hallgatók számára választható országok köre: Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.
Az Erasmus hallgatók egyéni pályázatot nyújtanak be a Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Irodába, s az Iroda továbbítja a pályázatot a szervezõ intézmény felé. Pályázni kizárólag az erre szolgáló angol nyelvû on-line ûrlapon lehet, melyet mind elektronikusan, mind postai úton (ajánlott küldeményként) el kell juttatni a Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda; 1438 Budapest 70. Pf. 508. címre. A borítékon kérjük, tüntessék fel: " Erasmus Intenzív Nyelvi Kurzus". A kinyomtatott és a saját kezûleg aláírt pályázat az intézményi Erasmus koordinátor aláírásával együtt érvényes, ennek hiányában a pályázatot nem áll módunkban elfogadni.
A támogatás összegérõl a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönt. A támogatás maximális összege 500 euró / hó lehet. A támogatás felhasználásáról tartalmi beszámoló írásával számolnak el a hallgatók.
A pályázat benyújtásának on line határideje 2006. október 18. 17:00. A pályázat postai feladásának határideje (postai bélyegzõ dátuma): 2006. október 20.
A 2006. október 6-ig beérkezõ EILC pályázatok esetében a Tempus Közalapítvány elõzetes formai bírálatot végez, és kéri az esetleges hiányosságok pótlását. Formai elvárásnak minõsülnek a Pályázati útmutatóban ekként felsorolt kritériumok.
További információ az egyes EILC kurzusokról az alábbi címeken tölthetõ le: http://europa.eu.int/comm/education/programmes/socrates/erasmus/eilc/index_en.html.
További felvilágosítás: Turi Éva, Tempus Közalapítvány, telefon: 06-1-237-1300, fax: 06-1-239-1329, e-mail: eva.turi@tpf.hu.


8.
A Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda pályázatot hirdet azon fogyatékossággal élõ vagy tartósan beteg hallgatók részére, akik az Erasmus akció keretében a 2006/2007-os tanévre külföldi tanulmányi ösztöndíjat nyernek el (önfinanszírozó hallgatók nem pályázhatnak!). A támogatás célja egyenlõ esélyt adni a felsõoktatás területén is a speciális ellátást igénylõ hallgatók számára az Erasmus mobilitásban való részvételre.
Pályázhatnak látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, illetve egyéb fogyatékossággal élõ, vagy a betegsége miatt állandó orvosi felügyeletet igénylõ hallgatók.
A pályázatnak tartalmaznia kell:

- Az intézményi Erasmus koordinátor igazolását arról, hogy a hallgató az Erasmus programban ösztöndíjat nyert.
- A fogyatékosság / betegség részletes leírását (milyen speciális ellátásra, segédeszközre van szüksége a pályázónak a tanulmányai és a mindennapi tevékenységek során) orvosi nyilatkozat formájában. A pályázást megelõzõen legfeljebb 3 hónappal kiállított orvosi igazolásokat fogadunk el.

A támogatás mértékét a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönti el a szakérto bíráló javaslata alapján. A támogatás maximális összege 5000 euró lehet. A támogatást a hallgatók az Erasmus 2.2 Akció feltételei szerint használhatják fel. A támogatás felhasználásáról pénzügyi beszámolót kell benyújtani.
A pályázat benyújtásának határideje (postai bélyegzõ dátuma): 2006. október 31.
A pályázatokat magyar nyelven, kizárólag a megadott pályázati ûrlapon (http://www.tka.hu) az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni: Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda, 1438 Budapest 70., Pf.:508. További felvilágosítás: Antal Krisztina, telefon: 06-1-237-1300, fax: 06-1-239-1329, e-mail: krisztina.antal@tpf.hu.


9.
A Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda pályázatot hirdet azon felsõoktatásban dolgozó fogyatékossággal élõ vagy tartósan beteg oktatók számára, akik a 2006/2007-os tanév során Socrates / Erasmus program keretében oktatói mobilitásban kívánnak részt venni.
A támogatás célja egyenlõ esélyt nyújtani a felsõoktatás területén is a speciális ellátást igénylõ oktatók számára az Erasmus programban való részvételre.
Pályázhatnak látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, illetve egyéb fogyatékossággal élõ vagy a betegség miatt folyamatos orvosi felügyeletre szoruló személyek, ha a betegségük jelentõs többletköltségeket okoz a külföldi oktatói tevékenység során.
A pályázatnak tartalmaznia kell:

- Az intézményi Erasmus koordinátor igazolását arról, hogy az oktató az ERASMUS programban támogatást nyert.
- A fogyatékosság/betegség részletes leírását (milyen speciális ellátást, segédeszközt igényel a pályázó az oktatás és a mindennapok során) orvosi nyilatkozat formájában. A pályázást megelõzõen legfeljebb 3 hónappal kiállított orvosi igazolásokat fogadunk el.

A támogatás mértékét a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönti el a szakértõ bíráló javaslata alapján. A támogatás maximális összege 2.000 euró lehet. A támogatást az oktatók az ERASMUS 2.2 Akció feltételei szerint használhatják fel. A támogatás felhasználásáról pénzügyi beszámolót kell benyújtani.
A pályázat benyújtásának határideje (postai bélyegzõ dátuma): 2006. október 31.
A pályázatokat magyar nyelven, kizárólag a megadott pályázati ûrlapon (http://www.tka.hu) az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni: Tempus Közalapítvány / SOCRATES Nemzeti Iroda, 1438 Budapest 70., Pf.:508. További felvilágosítás: Antal Krisztina, telefon: 06-1-237-1300, fax: 06-1-239-1329, e-mail: krisztina.antal@tpf.hu.


10. Hallgatói ösztöndíjas pályázati lehetõségek
a Drezdai Technische Universität-en (TU) a Herbert-Quandt Stiftung támogatásával (2007/2008. tanév) A pályázatokkal kapcsolatosan bõvebb felvilágosítást Dr. Bassola Péter egyetemi tanár, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetõje nyújt a fogadó órák ideje alatt: szerda 15-16 h között a 4249-es melléken vagy személyesen.
Beérkezési határidõ: 2006. október 31. (kedd), 12.00, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens
Következõ lapzárta: 2006. október 17.

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2006. okt 10.

Egyházaskeszõért A.

Irodalmi Díj 2006 Nyár

Kurír 186.

2006. okt 10.

Novofer

Gábor Dénes Díj

Kurír 186.

2006. okt 13.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 175.

2006. okt 13.

MÖB

Ösztöndíjak

Kurír 185.

2006. okt 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 180.

2006. okt 15.

Tempus

Ceepus

Kurír 176.

2006. okt 18.

Tempus

Hallgatói nyelvi kurzus

Kurír 186.

2006. okt 20.

BJA

Mécs László Irodalmi Díj

Kurír 186.

2006. okt 31.

Napút Kiadó

Diáknyelvi pályázat

Kurír 180.

2006. okt 31.

Tempus

Fogyatékos hallgatói támogatás

Kurír 186.

2006. okt 31.

Tempus

Fogyatékos oktatói támogatás

Kurír 186.

2006. okt 31.

Herbert-Quandt/DTU

Hallgatói ösztöndíjak

Kurír 186.

2006. nov 1.

AIIS

Mellon

Kurír 185.

2006. nov 3.

MÖB

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Kurír 185.

2006. nov 15.

SR

Scholarships

Kurír 185.

2006. nov 15.

ASO

Programok

Kurír 186.

2006. nov 30.

OTKA

EURYI

Kurír 185.

2006. dec 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 180.

2007. feb 13.

MTA - Talentum

Talentum

Kurír 185.

2007. ápr 15.

HAESF

Graduális Ösztöndíj

Kurír 185. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.