Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

176. szám - 2006. január 25.

Információk

1. Hírek a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék 2005/2006. tanév I. félévének eseményeibõl:

– Mód László és Simon András tanársegédek elõadást tartottak 2005. szeptember 9-én Pomorieban (Bulgária) a "Littoral, Sea and Europe. Models of Inter-Cultural Communication" címû nemzetközi konferencia Wine. Cultural Practices and Images szekciójában Rituals and Producing Tradition in the Wine-Growing Regions of Hungary in the 1990’s címmel.
– Mód László „We want to revive this place…” Newcomers in a Hungarian village címmel tartott elõadást a Helsinki Egyetem által szervezett „Reflecting Transformation in Post-Socialist Rural Areas” címû nemzetközi konferencián 2005. november 10-én.
– Barna Gábor „The confraternity of the living rosary. Intimacy and openness in devotions, the security of hope” címmel tartott elõadást a Max-Planck-Institute for Social Anthropology (Halle/S., Németország) által 2005. november 10-11-én rendezett “Social Security in Religious Networks: changes in meanings, contents and functions” konferencián.


Személyi hírek


1. J. Nagy László
professzort – a tábornok-elnök életmûvét ápoló és korának történetét kutató – párizsi székhelyû Charles de Gaulle Alapítvány tudományos tanácsának a kültagjává választották 2005 novemberében.


2.
Büky László 2005. december 16-án Makkai Ádám nyelvéssszel (University of Chicago) és költõvel beszélgetett a költõ 70. születésnapjára az írószövetség által szervezett rendezvényen a budapesti Fészek Klubban.


Könyvespolc


1.
Buday Kornélia (a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék adjunktusa) „The Earth Has Given Birth to the Sky. Female Spirituality in the Hungarian Folk Religion” (Akadémiai Kiadó, Budapest, 2004.) címû könyve Marga-Bührig díjat kapott a Baseli Egyetemen. Az ünnepélyes díjátadás 2005. október 21-én pénteken volt Baselben. A díjazott október 22-én a FORUM für Zeitfragen épületében szemináriumot tartott az érdeklõdõknek „Die Erde gebar den Himmel” címmel.


2.
Péter László: Néprajz, népmûveltség. Két tanulmány 1948, 1949 címû könyvét Barna Gábor (a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tanszékvezetõ docense) mutatta be október 27-én a néprajzi tanszéken.


3.
Megjelent a Táj és népi kultúra (sorozatszerkesztõ: Juhász Antal) periodika 5. kötete “Szent ez a föld …” Néprajzi írások az Alföldrõl címmel, amelyet a szerkesztõk és szerzõk Bálint Sándor szegedi és alföldi kutatásai emlékének ajánlottak. A könyvet Simon András tanársegéd, szerkesztõ (Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék) Szegeden, Makón és Csongrádon mutatta be.


4.
Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Forgács Tamás (a Magyar Nyelvészeti Tanszék tanszékvezetõ docense) új könyve: "Állati" szólások és közmondások. A felfuvalkodott békától a szomszéd tehenéig (418 oldal). Gondolta volna, kedves Olvasó, hogy aki régen zsákbamacskát vett, az valójában malacot szeretett volna vásárolni? Tudja, hogy míg nyelvünkben a szelíd, galamblelkû ember a légynek se tud ártani, az angolban ugyanezt úgy fejezik ki, hogy az illetõ nem tudná egy libának se mondani, hogy "búh"? Érdekli, miért nevezik az angolok fehér elefántnak a haszontalan, de drága ajándékot, vagy milyen anekdota fûzõdik a nyúlszáj kifejezéshez? Mindezekre választ kaphat ebbõl a rendkívül olvasmányos és szórakoztató könyvbõl, mely különbözõ népek állatneveket tartalmazó szóláskincsét hasonlítja össze, bemutatva a kifejezések mûvelõdéstörténeti hátterét is.


5.
A Magyar Országos Levéltár gondozásában megjelent Almási Tibor (a Történeti Segédtudományok Tanszék tanszékvezetõ docense), Draskóczy István és Jancsó Éva szerkesztésében a Studia professoris – Professor studiorum. Tanulmányok Érszegi Géza 60. születésnapjára. (414 oldal.)


6.
Megjelent Kristó Gyula (egyetemi tanár, akadémikus, Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) – Makk Ferenc (egyetemi tanár, Történeti Segédtudományok Tanszék) – Almási Tibor – Bertényi Iván – Draskóczy István: A magyar középkor története, a Pannonica Kiadó kiadásában (392 oldal).


7.
A JATE Press gondozásában jelent meg Európai dinasztiák (110 oldal.) címmel Szántó Richárd (a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék adjunktusa) új könyve.


8.
Megjelent B. Fejes Katalin (a Magyar Nyelvészeti Tanszék docense) könyve, Szintaxis és koreferencialitás címmel, a Juhász Gyula Felsõoktatási Kiadó kiadásában (175 oldal).


Tudományos és PhD hírek

1. A BTK Doktori Tanácsa 2006. január 12-én tartotta ülését a BTK Kari Tanácstermében, az alábbi napirendi pontokkal:

- Kijelölte Komár Krisztián (történelemtudomány) védési bizottságának összetételét
- Elfogadta Pongrácz Attila (történelemtudomány) és Bogár Edit (nyelvtudomány) doktori eljárásának indítására vonatkozó kérelmeket, és kijelölte a szigorlati bizottság összetételét.
- Megtárgyalta a doktori iskolák kreditrendszerre való áttésérõl készített anyagokat
- Javaslatot tett dr. Kiefer Ferenc professzor úr részére a Doctor Honoris Causa cím odaítélésére.

2. Szigorlat:

Táborosi Zsuzsanna (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2006. január 30-án hétfõ 10 órai kezdettel kerül sor.

3. Nyelvvizsga:

Berecz Ágnes (irodalomtudomány) belsõ nyelvvizsgájára 2006. február 1-én kerül sor.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Magyary Zoltán Felsõoktatási Közalapítvány kuratóriuma és a Civil Társadalomért Alapítvány pályázatot hirdet Humán erõforrás fejlesztése a civil szektorban címmel. Az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik ezen témához kapcsolódóan készítik szakdolgozatukat, illetve doktori értekezésüket, illetve ezen a téren végeznek kutatómunkát. Részletesebb információ a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2006. január 27.


2.
Az Oktatásért Közalapítvány Országos Kiemelésû Társadalomtudományi Kutatások Alkuratóriuma pályázatot hirdet társadalomtudományok körébe vágó, elsõsorban olyan közpolitikai tudományos kutatások támogatására, amelyek az oktatást segítik. Beadási határidõ: 2006. január 31. Részletek a http://www.oka.hu/oktk címen, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.


3.
Nyelvtanár-assszisztensi ösztöndíjak leendõ nyelvtanárok részére (Comenius 2.2.B) és külföldi szakmai továbbképzés pedagógusoknak (Comenius 2.2.C) Részletek a http://www.tka.hu oldalon, illetve a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2006. február 1.


4.
Az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszéke Erasmus ösztöndíjas pályázatot hirdet az Európa Tanulmányok tárgykörében az aalborgi egyetemre (Dánia) 3 fõ részére. Az ösztöndíj idõtartama 3 hónap. A pályázat benyújtási határideje: 2006. február 15. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján.


5.
A Magyar Köztársaság Országgyûlésének Elnöke és a Magyar Köztársaság Külügyminisztere pályázatot hirdet Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a Világban címmel. A témakörök listája megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Beküldési határidõ: 2006. február 17.

6. Európai Együttmûködési Projekt a tanárok alap és továbbképzése területén. (Comenius 2.1). Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2006. március 1.


7.
Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány (OMAA)/Stiftung Aktion Österreich-Ungarn (AÖU) Kuratóriuma pályázatot hirdet ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási területen folytatott együttmûködés támogatására és ausztriai ösztöndíjas tartózkodásra.
Az ösztöndíjas program keretében hallgatói, kutatói, egyetemi oktatói, PhD-hallgatói ausztriai ösztöndíjak pályázhatók meg. Az együttmûködés keretében az egyetemi és fõiskolai képzés, oktatási együttmûködés, oktatási segédanyagok kiadására, közös kutatási, képzési és oktatási folyamatok lebonyolításának támogatására nyújtható be pályázat.
Benyújtási határidõk: 2006. március 15., május 15., október 15., december 15.
A pályázat teljes szövege megtalálható: http://www.omaa.elte.hu.


8.
A CEEPUS-ról, a Tempus Közalapítvány Közép-Európai Felsõoktatási Csereprogramjáról többet megtudhat a http://www.tka.hu címen, valamint a teljes kiírást megtalálja a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2006. június 15. (tavaszi szemeszter), illetve 2006. október 15. (õszi szemeszter).


9.
A DAAD meghirdette szokásos németországi ösztöndíjait. Részletesebb információ a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2006. május 15 (csoportos utazás, szakmai gyakorlat), illetve 2006. június 30 (projektrendszerû együttmûködés).


Szerkesztõi rovat

Könyvespolc címmel új rovattal bõvül a Kari Kurír a 2006-os évben. Ebben tervezzük külön kiemelni a Kar oktatóinak frissen megjelent könyveit, publikációit, csakúgy mint a fontosabb általuk szerkesztett mûveket.


Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2006. jan 27.

Magyary Z. A.

Humán erõforrás fejl. a civil szektorban

Kurír 176.

2006. jan 31.

MTA

INKP

Kurír 175.

2006. jan 31.

OKA

Társadalomtudományi kutatások

Kurír 176.

2006. feb 1.

PTE BTK és mások

Klebelsberg Kunó

Kurír 175.

2006. feb 1.

Tempus

Comenius 2.2

Kurír 176.

2006. feb 15.

OM

Európa az iskolában

Kurír 175.

2006. feb 15.

DUE

Pályázatok

Kurír 175.

2006. feb 15.

SZTE ÁJTK Politológia

Erasmus (Dánia)

Kurír 176.

2006. feb 17.

MKOE&MKKülügym.

Mo an Unióban, az Unió a világban

Kurír 176.

2006. feb 23.

Pro Renovanda

Klebelsberg Kuno emlékére

Kurír 175.

2006. feb 24.

Magyary & DOSz

Publikációs pályázat

Kurír 175.

2006. feb 28.

Pro Renovanda

Egyetemi diáksportért

Kurír 175.

2006. már 1.

Pro Renovanda

Környezetkultúra

Kurír 175.

2006. már 1.

Tempus

Comenius 2.1

Kurír 176.

2006. már 8.

Pro Renovanda

Unger Mátyás emlékére

Kurír 175.

2006. már 20.

Pro Renovanda

Karácsony Sándor emlékére

Kurír 175.

2006. már 24.

Magyary & DOSz

Publikációs pályázat

Kurír 175.

2006. már 31.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 175.

2006. már 31.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 175.

2006. ápr 3.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 175.

2006. ápr 28.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 175.

2006. máj 15.

DAAD

Ösztöndíjak

Kurír 176.

2006. jún 15.

Tempus

Ceepus I.

Kurír 176.

2006. jún 30.

DAAD

Ösztöndíjak

Kurír 176.

2006. okt 13.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 175.

2006. okt 15.

Tempus

Ceepus

Kurír 176.

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

Humboldt Alapítvány

Roman Herzog kutató ösztöndíj

Kurír 168.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.