Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

173. szám - 2005. szeptember 29.


Információk


1.
2005. szeptember 30-ával átadásra kerül az egyetem utcai épület földszintjén, a volt Magyar Irodalmi Könyvtár területén kialakított kari konferenciaterem. A termet a Kar tudományos rendezvények, doktori védések, illetve ünnepségek céljára kívánja hasznosítani.
Szintén a felújítás keretében került kialakításra a Kar új büféje, melynek megnyitása október közepén várható.


2.
Hírek a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékrõl.

– Az MTA Néprajzi Szakbizottsága 2005. április 19-én tanszékünkön tartotta kihelyezett ülését Kósa László akadémikus vezetésével. A rektorátust Homor Géza oktatási igazgató, a bölcsészkart Almási Tibor megválasztott dékán képviselte. A tanszék munkatársai tájékoztattak a Szegeden folyó oktatás, kutatás, kiadványozás helyzetérõl. A néprajzi tanszék teljesítményét a szakbizottság hazai és nemzetközi viszonyításban is magas szintûnek minõsítette.
– Bellon Tibor, tanszékünk egykori oktatója emlékére alapított Tisza-Kulturtáj Közalapítvány kuratóriuma 2005. április 26-án Karcagon megtartotta alakuló ülését. A kuratóriumban Barna Gábor képviseli a bölcsészkart és a néprajzi tanszéket.
– A Magyar Néprajzi Társaság és a Kriza János Néprajzi Társaság rendezésében 2005. április 28-30-án az együttmûködés elmélyítése és kereteinek kialakítása érdekében konferenciát tartottak a Kárpát-medence magyar néprajzi tanszékei, néprajzi társaságai és jelentõsebb múzeumai. Az ülésen a szegedi néprajzi tanszék tevékenységét és terveit Barna Gábor mutatta be.
– Halálának 25. évfordulóján, 2005. május 10-én megemlékezés volt Bálint Sándor professzor sírjánál az alsóvárosi temetõben. A kar nevében Koszta László dékánhelyettes és a HÖK képviselõje, a tanszék nevében Juhász Antal és Barna Gábor koszorúzott. A rektori hivatalt Pukánszky Béla rektorhelyettes képviselte.
– A Bálint Sándor jubileumi év keretében a néprajzi tanszék szeminárium termét Bálint Sándor teremnek nevezték el. A tanteremben 2005. május 11-én felavatták Bálint Sándor bronz reliefjét, Kalmár Márton szobrászmûvész alkotását.
– Az MTA Néprajzi, Mûvészettörténeti és Irodalomtudományi Kutatóintézete, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és egyetemünk néprajzi tanszéke szervezésében 2005. május 19-én Bálint Sándor emlékülés volt Budapesten, amelyen Bálint Sándor tudósi és emberi arcáról elõadást tartott Barna Gábor.
– Az aradi múzeum 2005. május 19-20-án hatodik alkalommal rendezte meg nemzetközi konferenciáját "Multikulturalitás és identitás Európában a 20. században" címmel, amelyen Simon András, a néprajzi tanszék tanársegédje "Multikulturalitás a vajdasági hagyományõrzõ csoportoknál" címmel elõadást tartott.
– 2005. május 26-án a SZAB székházában ünnepi konferencián emlékeztek meg a Csanádi Püspökség megalapításának 975. évfordulójáról, amelyen elõadást tartott Barna Gábor, a néprajzi tanszék vezetõje is.
– Gyulay Endre megyés püspök 2005. január 3-án hivatalosan elindította egyetemünk egykori jeles professzorának, Bálint Sándornak boldoggá avatási eljárását. Az ügy posztulátora P. Szõke János, számos más boldoggá avatási eljárás intézõje. Felállt a teológiai és a történész bizottság, s a tanúkihallgatások megkezdõdtek.
– A Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéken új oktatói 2005. szeptember 1-tõl: dr. Buday Kornélia adjunktus és Mód László tanársegéd.
– Mód László tanársegéd vezetésével 2005. július 26. - augusztus 3. között lezajlott a 7. Nemzetközi Diákszeminárium (SemEthnoSz) szegedi, turkui, pozsonyi és kolozsvári egyetemi hallgatók és oktatók részvételével. A szeminárium témája a történeti tudat megszerkesztése volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mûködése kapcsán. A felkészítõ elõadássorozatot terepkutatás követte.
– A tanszék Táj és népi kultúra sorozatának 5. köteteként (sorozaszerkesztõ: Juhász Antal) megjelent Barna Gábor - Mód László – Simon András szerkesztésében: "Szent ez a föld..." Néprajzi írások az Alföldrõl. Szeged, 2005. címû kötet. A kötet szegedi bemutatója október 7-én pénteken 16.30 órakor a Móra Ferenc Múzeum dísztermében lesz.


3.
A BTK Altajisztikai Tanszéke európai uniós pályázaton egy nemzetközi konzorcium tagjaként 25 E 350 eurós támogatást nyert el. A konzorcium többi tagja: University of Oslo, University of Uppsala, Gutenberg Egyetem Mainz, Goethe Egyetem Frankfurt am Main, Bogazici Egyetem Isztanbul és Baskent Egyetem Ankara. Az elnyert pályázati támogatás most egy évre szól, de az elkövetkezõ három évben hasonló céllal megismételhetö azonos összeg megpályázása. A támogatás fejében 2006. februárjában vezetö európai turkológiai centrumok professzorai tartanak intenzív kurzust az Európában beszélt török nyelvek témakörében. A nyitó napon a szegedi mûhely lesz soros. A pályázat kiírása szerint a konzorciumban részt vállaló egyetemek 2-2 felsõbb éves hallgatója vehet részt az elöadásokon, de a házigazda egyetem turkológus hallgatói valamennyien jelen lehetnek az elöadásokon, gyakorlatokon, s az esténkénti multimédiás szakmai rendezvényeken is. Az intenzív kurzus 12 napon keresztül tart.


Tudományos és PhD hírek

1. A Kari Kurír elõzõ, 172. számába a PhD-védéseknél hiba csúszott, Katona Eszter (történelemtudomány) PhD-védésének (2005. július 17.) eredménye helyesen 100%.

2. PhD-szigorlatok:
Székely Melinda (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2005. szeptember 12-én került sor. A szigorlat eredménye: 93,3%

3.
PhD-védések:

Devescovi Balázs (irodalomtudomány) PhD-védésére 2005. szeptember 28-án került sor. A védés eredménye: 80%.
Sirató Ildikó (irodalomtudomány) PhD-védésére 2005. szeptember 29-én került sor. A védés eredménye: 72%.
Fedeles Tamás (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. október 6-án 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Petrovics István (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. október 24-én 13 órai kezdettel kerül sor a Kari Konferencia teremben.
Pintácsi Katalin (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. november 4-én 10 órai kezdettel kerül sor a Kari Konferencia teremben.
Ivaskó Lívia (nyelvtudomány) PhD-védésére 2005. november 7-én 13 órai kezdettel kerül sor a Kari Konferencia teremben.


4.
A BTK Doktori Tanácsa 2005. szeptember 22-én tartotta ülését, az alábbi napirendi pontokkal:
- Védési bizottság kijelölése:

Irodalomtudomány:

Fenyves Miklós.

Nyelvtudomány:

Mitring Éva.

- Védés elfogadása:

Irodalomtudomány:

Sánta Gábor.

- Új eljárás indítása:

Nyelvtudomány:

Janurik Szabolcs
Hegedûs Iván.

Irodalomtudomány:

Pálfi Ágnes (honosítás).

Történelemtudomány:

Balogh Ádám.

- Predoktoranduszi pályázatok elbírálása.
- Egyéb.



A Kar pályázatai

1. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja pályázatot hirdet:


– az
Angol-Amerikai Intézet Angol Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére
A pályázónak rendelkeznie kell angol szakos egyetemi diplomával és szûkebb kultúrtörténeti területen végzett kutatási háttérrel. A sikeres pályázó feladati közé tartozik majd az angol és az ír történelem és kultúrtörténet területén szemináriumok és elõadások tartása, évfolyamdolgozatok és szakdolgozatok témavezetése és opponálása, tudományos diákköri dolgozatok vezetése. Elõnyt jelent, ha a pályázó közel áll PhD doktori fokozatának megszerzéséhez, szakterületén pedig rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal, publikációkkal és konferenciatapasztalatokkal.


– az
Angol-Amerikai Intézet Angoltanár-Képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére 2005. november 1-tõl 2008. június 31-ig.
A jelentkezõknek legyen angol szakos diplomájuk és több éves felsõoktatási tapasztalatuk. Legyenek képesek különféle nyelvórák tartására, valamint a vizsgáztatásban való alkotó és aktív részvételre.


A kinevezés négy évre szól (kivéve természetesen a külön jelölt utolsót). A pályázóknak meg kell felelniük a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek.

A pályázatok elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatokat a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázatok formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (544-360 vagy 544-039) kapható felvilágosítás.

Dr. Almási Tibor docens s.k.
a Kar dékánja


2.
A szegedi Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a 2005. évi Kristó Gyula-díj elnyerésére.
Pályázhat a középkori magyar históriában érdekelt tudományok (történelem, történeti segédtudományok, régészet, történeti névtan, forráskutatás) témakörében a Szegedi Tudományegyetem fiatal (40 év alatti, ill. 40. életévét a pályázat évében betöltõ) oktatója, kutatója, aki vagy legalább 3 éve dolgozik a szegedi egyetemen, vagy pedig Szegeden végezte a medievisztika PhD-képzést. Ugyanakkor pályázhat más munkahelyen dolgozó fiatal szakember is, aki a medievisztika PhD-képzést Szegeden végezte el. A fentiek közül a Kuratórium azon fiatal szakemberek pályázatát várja, akik a pályázat évében, ill. az azt megelõzõ naptári évben kiemelkedõ tudományos munkát végeztek (pl. PhD-disszertáció megvédése; önálló tudományos szakkönyv megjelentetése, ill. jelentõs szakcikkek, tanulmányok publikálása). Évente legfeljebb kettõ pályázó kaphatja meg az alapítvány díját.
A pályázat beérkezési határideje folyó év október 14-e. Cím: Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma, SZTE Történeti Segédtudományok Tanszék. 6722 Szeged, Egyetem u. 2. III. emelet. A küldemény borítójára írják rá: Pályázat.
A pályázatnak tartalmaznia kell egyrészt egy rövid írásbeli nyilatkozatot, amelyben a pályázó bejelenti, hogy megpályázza a Kristó Gyula-díjat, másrészt ezzel együtt be kell nyújtani azt a szakmunkát (PhD-értekezést, ill. szakkönyvet vagy tanulmányokat), amivel a pályázó a díjat megpályázza. Végül csatolni kell egy rövid szakmai önéletrajzot publikációs jegyzékkel együtt, különös tekintettel a pályázati kiírás feltételeire, s meg kell adni az elérhetõségi lehetõségeiket is (cím, telefon, fax stb.)

Dr. Makk Ferenc s.k.
egyetemi tanár,
a Kuratórium elnöke

Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
Az Ösztöndíj Alapítvány pályázata - posztgraduális hallgatók tanulmányainak támogatására - megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2005. szeptember 30.


2.
A Látóhatár Alapítvány pályázatot hirdet látássérült fiataloknak tanulmányaik folytatásához. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján. Benyújtási határidõ: 2005. szeptember 30.


3.
A Magyar Tudományos Akadémia és a Francia Országos Kutatási Tanács (CNRS) közötti megállapodás alapján projekt együttmûködési pályázat nyújtható be a 2006/07-es évekre.
Az adatlap (letölthetõ a www.mta.hu oldalról) felhasználásával megfogalmazott együttmûködési javaslatot az MTA Nemzetközi Együttmûködési Irodához kell benyújtani, a francia partnernek pedig a CNRS által elõírtak alapján párhuzamosan a CNRS-hez. Pályázási határidõ: 2005. szeptember 30.


4.
A Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap ösztöndíjának nyertesei szakmai gyakorlaton vehetnek részt az Egyesült Államokban. A pályázatot végzõs egyetemi hallgatók vagy friss diplomások nyújthatják be, 2005. október 1-ig. Bõvebb információ: http://www.haesf.org.


5.
Az MTA-SYLFF (Fiatal Vezetõk Ösztöndíja Alapítvány) pályázatot hirdet diplomás fiataloknak - a magyar gazdaság és kultúra fejlõdését szolgáló, ugyanakkor egyetemes, humanitárius szempontokat is érvényesítõ - társadalomtudományi továbbképzési ösztöndíj elnyerésére, illetve ehhez kapcsolódóan külföldi konferencián, tanulmányúton való részvétel támogatására.
A továbbképzési ösztöndíj nyertesei 2006. január 1-jétõl magyarországi akadémiai vagy egyetemi (Corvinus Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem) kutatóhelyen, témavezetõ irányításával végzik tanulmányaikat.
A pályázók egyidejûleg utazási támogatás elnyerésére is benyújthatnak pályázatot. Az utazási támogatás a továbbképzési ösztöndíj kutatási témájához kapcsolódóan konferencián való elõadói részvételt, illetve tanulmányút lebonyolítását segíti. Önálló utazási támogatásra irányuló pályázatot a kuratórium nem fogad el.
Pályázatot nyújthatnak be társadalomtudományi diplomával és nyelvvizsgával rendelkezõ 35 év alatti szakemberek. Az elnyerhetõ ösztöndíj maximális idõtartama 3 év. A 2 illetve 3 évet elnyert pályázó vállalja, hogy az ösztöndíj leteltével disszertáció szintû dolgozatot nyújt be.
Az ösztöndíj havi összege 2005-ben nettó 80 000 Ft. Az Alapítvány az ösztöndíjak odaítélésével munkaviszonyt nem létesít. Az Alapítvány által nyújtott összeg adómentes. Az ösztöndíjas az ösztöndíj idõtartama alatt egyéb munkaviszonyát szünetelteti.
A pályázatok benyújtási határideje: 2005. október 1.
A pályázatokat két nyelven, magyarul és angolul kell benyújtani, hat (magyar) - egy (angol) példányban. Pályázati ûrlapok az Alapítvány Titkárságán (Tarnóczy Mariann alapítványi titkár, MTA Titkársága, 1051 Budapest, Nádor u. 7. Tel/fax: (1) 411-6196, tar@office.mta.hu) igényelhetõk, valamint letölthetõk a http://www.mta.hu honlapról az aktuális pályázatok címen: tanulmányi ösztöndíj - utazási támogatás.


6.
A Novofer Alapítvány meghirdette a Gábor Dénes díjat. A díjat olyan szakmailag ismert, kreatív, innovatív, magyar állampolgársággal rendelkezõ szakemberek kaphatják meg, akik:

- kiemelkedõ tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentõs tudományos és/vagy mûszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megõrzéséhez,
- személyes közremûködésükkel nagyon jelentõs mértékben és közvetlenül járultak hozzá intézményük innovációs tevékenységéhez.

Bõvebb információ a http://www.novofer.hu/w_gabord3.html címen. Benyújtási határidõ: 2005. október 10.


7.
A Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda pályázatot hirdet azon hallgatók részére, akik az Erasmus 2.2 akció keretében a 2005/2006-os tanév II. félévére külföldi tanulmányi ösztöndíjat nyertek el, s a fogadó ország nyelvébõl rendezett 3-6 hetes intenzív nyelvi kurzuson kívánnak részt venni.
Azok a hallgatók pályázhatnak, akik a 2005/2006-os tanév II. félévére Erasmus ösztöndíjat nyertek el (önfinanszírozó hallgatók csak a kurzuson való részvételre pályázhatnak, de támogatásban nem részesülhetnek!) és olyan országban kívánnak tanulmányokat folytatni, ahol EILC kurzusok kerülnek megrendezésre 2005 januárjában és februárjában. A magyar hallgatók számára választható országok köre: Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország, Románia, Szlovénia és Törökország.
Az Erasmus hallgatók egyéni pályázatot nyújtanak be a Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Irodába, s az Iroda továbbítja a pályázatot a szervezõ intézmény felé. Pályázni kizárólag az erre szolgáló angol nyelvû on-line ûrlapon lehet, melyet mind elektronikusan, mind postai úton (ajánlott küldeményként) el kell juttatni a Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda; 1438 Budapest 70. Pf. 508. címre. A borítékon kérjük, tüntessék fel: " Erasmus Intenzív Nyelvi Kurzus". A kinyomtatott és a saját kezûleg aláírt pályázat az intézményi Erasmus koordinátor aláírásával együtt érvényes, ennek hiányában a pályázatot nem áll módunkban elfogadni.
A támogatás összegérõl a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönt. A támogatás maximális összege 500 euró / hó lehet. A támogatás felhasználásáról tartalmi beszámoló írásával számolnak el a hallgatók.
A pályázat benyújtásának on line határideje 2005. október 10. 17:00. A pályázat postai feladásának határideje (postai bélyegzõ dátuma): 2005. október 14.
A 2005. október 3 -ig beérkezõ EILC pályázatok esetében a Tempus Közalapítvány elõzetes formai bírálatot végez, és kéri az esetleges hiányosságok pótlását. Formai elvárásnak minõsülnek a Pályázati útmutatóban ekként felsorolt kritériumok.
További információ az egyes EILC kurzusokról az alábbi címeken tölthetõ le: http://europa.eu.int/comm/education/programmes/socrates/erasmus/eilc/index_en.html.
További felvilágosítás: Antal Krisztina, Tempus Közalapítvány, telefon: 06-1-237-1300, fax: 06-1-239-1329, e-mail: krisztina.antal@tpf.hu.
Letölthetõ dokumentumok: http://www.tpf.iif.hu/pages/subpage/index.php?id=366&lang_type=hu


8.
A Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda pályázatot hirdet azon fogyatékossággal élõ vagy tartósan beteg hallgatók részére, akik az Erasmus akció keretében a 2005/2006-os tanévre külföldi tanulmányi ösztöndíjat nyernek el (önfinanszírozó hallgatók nem pályázhatnak!).
A támogatás célja egyenlõ esélyt adni a felsõoktatás területén is a speciális ellátást igénylõ hallgatók számára az Erasmus mobilitásban való részvételre.
Pályázhatnak látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, illetve egyéb fogyatékossággal élõ, vagy a betegsége miatt állandó orvosi felügyeletet igénylo hallgatók.
A pályázatnak tartalmaznia kell:

- Az intézményi Erasmus koordinátor igazolását arról, hogy a hallgató az Erasmus programban ösztöndíjat nyert.
- A fogyatékosság / betegség részletes leírását (milyen speciális ellátásra, segédeszközre van szüksége a pályázónak a tanulmányai és a mindennapi tevékenységek során) orvosi nyilatkozat formájában. A pályázást megelõzõen legfeljebb 3 hónappal kiállított orvosi igazolásokat fogadunk el.

A támogatás mértékét a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönti el a szakérto bíráló javaslata alapján. A támogatás maximális összege 5000 euró lehet. A támogatást a hallgatók az Erasmus 2.2 Akció feltételei szerint használhatják fel. A támogatás felhasználásáról pénzügyi beszámolót kell benyújtani.
A pályázat benyújtásának határideje (postai bélyegzõ dátuma): 2005. október 14.
A pályázatokat magyar nyelven, kizárólag a megadott pályázati ûrlapon az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni: Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda, 1438 Budapest 70., Pf.:508. További felvilágosítás: Antal Krisztina, telefon: 06-1-237-1300, fax: 06-1-239-1329, e-mail: krisztina.antal@tpf.hu.
Letölthetõ dokumentumok: http://www.tpf.iif.hu/pages/subpage/index.php?id=79&lang_type=hu


9.
A Tempus Közalapítvány / Socrates Nemzeti Iroda pályázatot hirdet azon felsõoktatásban dolgozó fogyatékossággal élõ vagy tartósan beteg oktatók számára, akik a 2005/2006-os tanév során Socrates / Erasmus program keretében oktatói mobilitásban kívánnak részt venni.
A támogatás célja egyenlõ esélyt nyújtani a felsõoktatás területén is a speciális ellátást igénylõ oktatók számára az Erasmus programban való részvételre.
Pályázhatnak látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, illetve egyéb fogyatékossággal élõ vagy a betegség miatt folyamatos orvosi felügyeletre szoruló személyek, ha a betegségük jelentõs többletköltségeket okoz a külföldi oktatói tevékenység során.
A pályázatnak tartalmaznia kell:

- Az intézményi Erasmus koordinátor igazolását arról, hogy az oktató az ERASMUS programban támogatást nyert.
- A fogyatékosság/betegség részletes leírását (milyen speciális ellátást, segédeszközt igényel a pályázó az oktatás és a mindennapok során) orvosi nyilatkozat formájában. A pályázást megelõzõen legfeljebb 3 hónappal kiállított orvosi igazolásokat fogadunk el.

A támogatás mértékét a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönti el a szakértõ bíráló javaslata alapján. A támogatás maximális összege 2.000 euró lehet. A támogatást az oktatók az ERASMUS 2.2 Akció feltételei szerint használhatják fel. A támogatás felhasználásáról pénzügyi beszámolót kell benyújtani.
A pályázat benyújtásának határideje (postai bélyegzo dátuma): 2005. október 14.
A pályázatokat magyar nyelven, kizárólag a megadott pályázati ûrlapon az alábbi címre kérjük postai úton eljuttatni: Tempus Közalapítvány / SOCRATES Nemzeti Iroda, 1438 Budapest 70., Pf.:508. További felvilágosítás: Antal Krisztina, telefon: 06-1-237-1300, fax: 06-1-239-1329, e-mail: krisztina.antal@tpf.hu.
Letölthetõ dokumentumok: http://www.tpf.iif.hu/pages/subpage/index.php?id=363&lang_type=hu.


10.
A Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet pályázatot hirdet külföldi felsõoktatási intézmények magyar vendégoktatói (vendégtanári, illetve lektori) állásainak betöltésére.
A vendégtanár feladata a külföldi oktatóhely igényétõl függõen elõadások tartása magyar vagy idegen nyelven, szemináriumok vezetése magyar nyelvészetbõl, irodalomból, történelembõl, illetve a hungarológia tárgykörébe tartozó más tudományágakból. Esetenként be kell kapcsolódnia a magyar nyelv oktatásába is. A lektor feladata elsõsorban a kötelezõ és fakultatív magyar nyelvi órák megtartása, továbbá felkérhetõ szemináriumok, gyakorlati foglalkozások, ismeretterjesztõ elõadások tartására a magyar kultúra, irodalom, illetve nyelvészet tárgykörébõl. A vendégoktatók az adott országokkal kötött kétoldalú, tárca- vagy intézményközi egyezmények keretében töltik be állásukat. Foglalkoztatásuk feltételeit (az oktatandó tárgyakat, a tanítás nyelvét, a kurzusok heti kötelezõ óraszámát, a munkabért, stb.) a külföldi felsõoktatási intézmény határozza meg. Lakhatásukról és külföldi társadalombiztosításukról általában a fogadó ország gondoskodik. A vendégoktató a fogadó ország törvényi elõírásai szerinti havi illetményben részesül, amelyet a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet a kormányközi egyezmények alapján kiutazó vendégoktatók esetében az ellátott feladattól és a külföldi jövedelemtõl függõen kiegészíthet. A kiküldetés idõtartama általában 4 év. Az ettõl eltérõ eseteket az egyes oktatóhelyeknél jelöljük.

Pályázati feltételek:

Általános feltételek:

Pályázhat olyan, életvitelszerûen Magyarországon lakó magyar állampolgár, aki rendelkezik

- lektori állás esetében elsõsorban magyar mint idegen nyelv szakos (teljes vagy kiegészítõ), másodsorban magyar nyelv és irodalom szakos egyetemi diplomával;
- vendégprofesszori állás esetében az oktatott tantárgy(ak)nak megfelelõ szakirányú egyetemi oklevéllel és az elõírt tudományos fokozattal, illetve habilitációval;
- a fogadó ország kultúrájának, nyelvének, illetve a tanszék által megjelölt közvetítõ nyelvnek megfelelõ szintû ismeretével;
- a pályázati kiírásban elõírt oktatási gyakorlattal (lektori állás esetében magyar mint idegen nyelv szakos végzettséggel nem rendelkezõ pályázó részérõl minimum 3 éves, hivatalosan igazolt magyar mint idegen nyelv tanítási gyakorlat szükséges);

és aki megfelel az adott oktatóhely által támasztott egyéb feltételeknek.

A meghirdetett vendégoktatói helyekre pályázni az
alább felsorolt dokumentumok benyújtásával lehet:

- rövid, 1 oldalas pályázati kérelem (pontos levelezési és e-mail címmel telefonszámmal), amelynek tartalmaznia kell a megpályázott külföldi oktatóhely(ek) pontos megnevezését (legfeljebb 2 helyre lehet beadni a pályázatot, rangsorolva);
- rövid, 1 oldalas szakmai pályafutást is vázoló önéletrajz (magyar és idegen nyelven), amely kitér a jelölt családi körülményeire is (a külföldre utazó, vele egy háztartásban élõ családtagok száma, életkora, stb.);
- vendégprofesszorok esetében a megpályázott hely szempontjából releváns publikációk jegyzéke (maximum 1 oldal);
- a kiküldetés idõtartamára tervezett oktató- és kutatómunka rövid, egy oldalas vázlata minden megpályázott oktatóhelyre külön-külön (magyar és idegen nyelven);
- diploma, tudományos fokozat, habilitáció és a nyelvtudást igazoló dokumentumok másolatai.

Kérjük, hogy a fenti dokumentumokat 2-2 eredeti, aláírt példányban a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet címére (személyesen: 1016 Budapest, Somlói út 51. II. em. 210. [fõigazgatói titkárság], vagy postán: 1519 Budapest, Pf. 385.) és ezzel párhuzamosan a teljes anyagot elektronikus formában a lektori@bbi.hu címre 2005. október 14. du. 13.00-ig szíveskedjék eljuttatni.
A kiírási feltételeknek nem megfelelõ, formailag hibás, hiányos vagy határidõn túl érkezett pályázatok nem kerülnek elbírálásra! Az írásos anyagok elõzetes elbírálását követõ személyes meghallgatás idõpontjáról az intézet az érintetteket tájékoztatja. A végsõ döntést a fogadó intézmény hozza. A vendégoktatói helyekre vonatkozó további információkat a lektori@bbi.hu címen, illetve a 381 51 21-es telefonszámon kaphatnak.


Az oktatóhelyek által támasztott további szakmai igények:


Bécs
, Ausztria (Bécsi Egyetem, 2 vendégtanári állás, 1-1 féléves idõtartamra: 2006. október 1. – 2007. február 15. és 2007. február 16. – 2007. június 30.)

- a magyar irodalomtudomány területén szerzett nagydoktori fokozat (egyetemi tanári habilitáció);
- elõadóképes német nyelvismeret.

Bordeaux, Franciaország (Michel Montaigne Egyetem, Bordeaux 3, lektori állás)

- jó francia nyelvismeret.

Bukarest, Románia (Bukaresti Egyetem, lektori állás)

- nyelvészeti érdeklõdés és jártasság;
- a román nyelv, illetve az angol vagy a francia nyelv alapos ismerete.

Eperjes, Szlovákia (Eperjesi Egyetem, lektori állás, kijáró rendszerben)

- a magyar mellett történelem szakos diploma;
- a szlovák nyelv alapszintû ismerete;
- egy világnyelv (angol, német, orosz) ismerete;
- 5 év oktatói gyakorlat.

Marosvásárhely, Románia (Színmûvészeti Egyetem, tanári állás, kijáró rendszerben)

- színpadi beszédtechnikában és logopédiában való jártasság;
- logopédusi diploma.

Párizs, Franciaország (Új Sorbonne, Paris III. Egyetem, vendégtanári állás két évre)

- tudományos fokozattal és tapasztalattal rendelkezõ nyelvész (magyar vagy finnugor nyelvész – általános nyelvészeti és/vagy szociolingvisztikai ismeretekkel);
- a fogadó ország nyelvének ismerete.

Peking, Kína (Pekingi Idegennyelvi Egyetem [BFSU], lektori állás)

- oktatói tapasztalat;
- posztgraduális képzésben részt vevõ hallgatók (magiszter-aspiráns és doktorandusz) tanítására való alkalmasság;
- 55 éven aluli férfi, 45 éven aluli nõ;
- angol (kínai) nyelvismeret.
- A lektor kötelezõ heti óraszáma 14 óra.

Pozsony, Szlovákia (Comenius Egyetem, lektori állás)

- (összehasonlító) nyelvészetbõl szerzett PhD fokozat;
- elõny: a szlovák vagy más szláv nyelv ismerete.

Prága, Csehország (Károly Egyetem, vendégtanári állás)

- tudományos fokozat (PhD-, CSc vagy ezeknél magasabb);
- a leíró és a történeti nyelvészet, a dialektológia, a szociolingvisztika, a stilisztika és a magyar mint idegen nyelv tanításában szerzett többéves felsõoktatási gyakorlat;
- valamely szláv nyelv vagy világnyelv aktív ismerete;
- színvonalas publicisztikai tevékenység.

Szkopje, Macedónia (Szent Cirill és Metód Egyetem, lektori állás)

- az általános feltételek szerint.

Szófia, Bulgária (Szófiai Ohridai Szent Kelemen Egyetem, vendégtanári állás)

- tudományos fokozat;
- a magyar történelem, irodalom és kultúra magas szintû ismerete;
- a fogadó ország nyelvének ismerete.


11. Hallgatói ösztöndíjas pályázati lehetõségek
a Drezdai Technische Universität-en (TU) a Herbert-Quandt Stiftung támogatásával (2006/2007. tanév) A pályázatokkal kapcsolatosan bõvebb felvilágosítást Dr. Bassola Péter tanszékvezetõ egyetemi tanár, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetõje nyújt a fogadó órák ideje alatt: szerda 15-16 h között a 4249-es melléken vagy személyesen.

Beérkezési határidõ: 2005. október 31. (hétfõ), 14.00, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága.

Bõvebb információ a Külügyi Tájékoztató aktuális számában: http://www2.u-szeged.hu/kulugy/kultaj/kultaj376.html, illetve a 2005. október 12-én 10 órakor tartandó tájékoztató elõadáson, melyet Prof. Dr. Bassola Péter, a BTK Germán Filológiai Intézet Német Nyelvészeti Tanszékének vezetõje tart a Rektori Hivatal Tanácstermében (Dugonics tér 13., II. emelet)


12.
A Bajor Szabad Állam és Baden-Württemberg tartomány ösztöndíjainak részletes kiírásai a 2006/2007. tanévre megtalálhatóak a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának honlapján (http://www2.u-szeged.hu/kulugy/kultaj/kultaj375.html). Benyújtási határidõ: 2005. november 15.


13.
A Kanadai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség rövid idõtartamú utazásokat támogató pályázatáról (Partnerships for Tomorrow II) bõvebb információt találhat a www.aucc.ca/ptp-ppa/about/index_e.html címen. Pályázahatnak oktatási és civil szervezetek, szakértõk, cégek, egyének, illetve kormányzati szervezetek. A pályázati lehetõség folyamatos. A legfeljebb utazási támogatást workshopok-on, konferenciákon, tanulmányutakon, szakmai tréningeken való részvétel, illetve intézményi kapcsolatok kiépítése céljából lehet felhasználni.


14.
Az Olasz Kultúrintézet MEDIA Programjnának keretében kifejlesztésre került az IVAN kurzus (Innovating Video Art through New Technologies). Az Európai Unió területérõl érkezõ hallgatók térítésmentesen iratkozhatnak be a 200 órás kurzusra és ösztöndíjban részesülhetnek. További információk a http://www.forcom.it/ivanproject/ oldalon.


15.
Több irodalmi pályázati felhívás (kezdõ íróknak, költõknek) valamint szavalóversenyek felhívásai megtalálhatóak a Pályázati Iroda faliújságján.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2005. szept. 30.

Múzeum 1956

Pályázat

Kurír 171.

2005. szept. 30.

Ösztöndíj Alapítvány

Ösztöndíj

Kurír 173.

2005. szept. 30.

Látóhatár Alapítvány

Látássérült fiataloknak

Kurír 173.

2005. szept. 30.

MTA-CNRS

Együttmûködés

Kurír 173.

2005. okt. 1.

MÖB

Tanulmányút, nyári egyetem

Kurír 172.

2005. okt. 1.

HAESF

Ösztöndíj

Kurír 173.

2005. okt. 1.

MTA-SYLFF

Trsdtud továbbképzési ösztöndíj

Kurír 173.

2005. okt. 10.

Novofer

Gábor Dénes díj

Kurír 173.

2005. okt. 14.

Balassi Bálint Intézet

Vendégoktatói állás

Kurír 173.

2005. okt. 14.

TEMPUS

Nyelvi kurzus

Kurír 173.

2005. okt. 14.

TEMPUS

Fogyatékos hallgatók

Kurír 173.

2005. okt. 14.

TEMPUS

Fogyatékos oktatók

Kurír 173.

2005. okt. 15.

HUC-IRS

Villa i Tatti

Kurír 170.

2005. okt. 31.

Quandt Stiftung

Hallgatói ösztöndíjak

Kurír 173.

2005. nov. 4.

MÖB

Állami Eötvös Ösztöndíj

Kurír 172.

2005. nov. 15.

Bajor Állam & Baden

Ösztöndíjak

Kurír 173.

2006. jan 20.

MÖB

Teljes és részképzés

Kurír 172. 

       

Folyamatos

Kanadai Nemzetk. FÜ

Utazástámogatás

Kurír 173.

Folyamatos

Humboldt Alapítvány

Roman Herzog kutató ösztöndíj

Kurír 168.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.