Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

171. szám - 2005. június 2.

Információk


1.
Az FDSZ Bölcsészettudományi Kar Bizottsága és a Dékáni vezetés nevében szeretettel meghívjuk 2005. június 9-én (csütörtökön) 14 órakor az Ady téri épület VII. számú tantermében tartandó hagyományos pedagógusnapi koccintásunkra, és egy kötetlen kollegiális beszélgetésre.


2.
A Kari Tanács 2005. május 12-i ülésén kelt határozatai:
A Kari Tanács

– 13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Forgács Tamás egyetemi docens intézetvezetõi kinevezésének meghosszabbítását a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézetbe az elkövetkezendõ 5 évre. (12/2005.)
– 12 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja Dr. Berta Árpád egyetemi tanár tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását az Altajisztikai Tanszékre újabb 5 évre (2010. június 30-ig). (13/2005.)
– 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Rozsnyai Bálint egyetemi docens tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását az Amerikanisztika Tanszékre az elkövetkezendõ 4 évre. (14/2005.)
– 13 igen, 0 nem, 2 tartózkodom szavazattal támogatja Dr. Kontra Miklós egyetemi tanár tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását az Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékre az elkövetkezendõ 4 évre. (15/2005.)
– 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja Dr. Wojtilla Gyula egyetemi tanár tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását az Ókortörténeti Tanszékre az elkövetkezendõ 5 évre (2010. május 31-ig). (16/2005.)
– 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Fodor István egyetemi docens tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását a Régészeti Tanszékre újabb 3 évre (2005. július 1-2008. június 30-ig) (17/2005.)
– 14 igen, 0 nem, 2 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Horváth Géza intézetvezetõi tisztség betöltésére benyújtott pályázatát a Germán Filológiai Intézetbe az elkövetkezendõ 3 évre. (18/2004.)
– 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja Dr. Csúri Károly egyetemi tanár tanszékvezetõi tisztség betöltésére benyújtott pályázatát az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékre az elkövetkezendõ 3 évre. (19/2004.)
– 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja dr. Almási Tibor egyetemi docens tanszékvezetõi tisztség betöltésére benyújtott pályázatát a Történeti Segédtudományok Tanszékre az elkövetkezendõ 3 évre. (20/2004.)
– 13 igen, 1 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Mogyoródi Emese egyetemi adjunktus egyetemi docensi pályázatát a Filozófia Tanszékre. (21/2005.)
– 14 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Berta Tibor József egyetemi adjunktus egyetemi docensi pályázatát a Hispanisztika Tanszékre. (22/2005.)
– 14 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Galamb György egyetemi adjunktus egyetemi docensi pályázatát a Középkori Egyetemes Történeti Tanszékre. (23/2005.)
– 12 igen, 0 nem, 2 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Petneki Katalin egyetemi adjunktus egyetemi docensi pályázatát a Német Nyelvészeti Tanszékre. (24/2005.)
– 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja dr. Racsmány Mihály egyetemi adjunktus egyetemi docensi pályázatát a Pszichológia Tanszékre. (25/2005.)
– 13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja a 2005. évi záróvizsga-bizottság elnökeire tett javaslatot. (26/2005.)
– 13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja a díszdiplomák adományozásáról szóló javaslatot. (27/2005.)


3.
Megjelent a Magyar Nyelvészeti Tanszék, a Finnugor Tanszék és az Általános Nyelvészeti Tanszék közös aktája, a Nyelvtudomány kötete. A kiadvány a Néprajz és Nyelvtudomány címû nagy múltú sorozat folytatása: "Új folyam I (XLII)". Szerkesztették Büky László, Bakró-Nagy Marianne és Maleczki Márta. A kötet megjelenését az SZTE BTK is támogatta.


4.
A Megismeréstudományi Csoport kognitív órakínálata (2005. õszi félév) megtalálható a http://kognit.edpsy.u-szeged.hu/ oldalon.


Személyi hírek


J. Nagy László
tanszékvezetõ egyetemi tanár a „Szeged nemzetközi kapcsolataiért” kitüntetést vette át a Városi Közgyûlésen 2005. május 27-én.
J. Nagy László tanszékvezetõ egyetemi tanár részt vett a Société Internationale des Historiens de la Méditerranée közgyûlésén Algheroban 2005. május 20-án, ahol újabb öt évre a szervezet vezetõségének tagjává választották. Május 23-án pedig az Universitá degli Studi di Cagliari Történeti Intézetében tartott elõadást „Az arab országok legújabbkori történetére vonatkozó források a Magyar Országos Levéltárban” címmel.


Tudományos és PhD hírek


1.
A BTK Doktori Tanácsa 2005. június 1-én (szerdán) 1400 órai kezdettel tartotta ülését a Kari Tanácsteremben, az alábbi napirendi pontokkal:

1. Új eljárás indítása:

Irodalomtudomány:
a, Péter Róbert
b, Devescovi Balázs
c, Tóthné Kríza Ágnes Rebeka
Történelemtudomány:
a, Monostori Adél
b, Táborosi Zsuzsanna
c, Palkovics Andrea
Nyelvtudomány:
a, Janurik Szabolcs
b, Hegedûs Iván.

2. Védési bizottság kijelölése:

Irodalomtudomány:
a, Berta Ádám
b, Granasztói Olga
c, Pál Ágnes
Történelemtudomány:
a, Pihurik Judit
b, Sáringer János

3. Védések elfogadása:

Történelemtudomány:
a, Dobrovits Mihály
b, Dér Terézia
c, Kökény Andrea
d, Szente-Varga Mónika
Irodalomtudomány:
a, Lovász Andrea
b, Tekulics Judit
c, Darabos Enikõ

4. Egyéb.

A Kar pályázatai


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara predoktoranduszi, valamint pre- és posztdoktori belsõ ösztöndíjas pályázatokat hirdet meg az alábbi kategóriákban:

1)
Predoktoranduszi pályázatot hirdetünk azon egyetemi diplomával rendelkezõ volt hallgatóink számára, akik a 2004/2005. tanévben eredményes vizsgájuk ellenére — helyhiány miatt — nem nyernek felvételt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán mûködõ PhD-programok valamelyikére. A predoktoranduszi ösztöndíj havi összege 52.500,- Ft. Az adómentes ösztöndíj folyósításának ideje: 2005. szeptember – 2006. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl a programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

2)
Predoktori pályázatot hirdetünk azon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2002-2005. között abszolutóriumot szerzett doktorandusz hallgatóink, valamint azon egykori graduális képzésben nálunk részesült hallgatóink számára, akik doktorandusz hallgatók azon okok miatt nem nálunk voltak, mert érdeklõdési területükön Karunkon nincs doktori képzés, akik eredményesen lezárták tanulmányaikat, de még szükségük van további elmélyült munkára ahhoz, hogy elkészüljenek disszertációjukkal. A predoktori ösztöndíj havi összege bruttó 97.500,-Ft. Az adóköteles ösztöndíj folyósításának ideje: 2005. szeptember – 2006. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s az ösztöndíj folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

3)
Posztdoktori pályázatot hirdetünk azon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult 2005. július 15-ig PhD fokozatot szerzett volt doktoranduszaink számára, akiknek nem sikerült tudományos pályán elhelyezkedni. A posztdoktori ösztöndíj havi összege bruttó 125.000,-Ft. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s az ösztöndíj folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. Az adóköteles ösztöndíj folyósításának ideje: 2005. szeptember – 2006. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54 43 60.

Határideje: pre- és posztdoktori pályázatnál: 2005. június 25.
predoktoranduszi pályázatnál: 2005. augusztus 26.

A pályázatnak — mindhárom meghirdetett kategóriában — tartalmaznia kell:

- a pályázó személyes adatait (név, születési hely és idõ, anyja neve, értesítési címe)
- a pályázó szakmai önéletrajzát,
- a pályázó publikációinak jegyzékét,
- a pályázó ösztöndíjas idõszakra vonatkozó munkatervét,
- az illetékes PhD kurzus oktatási programvezetõjének támogató nyilatkozatát.

A pre- és posztoktori pályázatok elbírálásáról a pályázók 2005. július 15-ig, predoktoranduszi pályázat esetén 2005. szeptember 15-ig kapnak értesítést.


2.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja pályázatot hirdet:

– a Magyar Nyelvészeti Tanszékre tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz elõadások, szemináriumok és speciális kollégiumok tartása elsõsorban a leíró magyar nyelvészet területén, részvétel a tanszék tudományos munkájában. Az álláshely betöltésének feltételei: magyar szakos egyetemi oklevél. Elõnyt élvez az a pályázó, aki 2005-ben PhD-fokozatot tud elnyerni, és van egyetemi vagy fõiskolai oktatási gyakorlata, továbbá vannak szakmailag számottevõ publikációi.

– Az Angol-Amerikai Intézetbe tanársegédi álláshely betöltésére,
irodalom és kultúrtörténet oktatására. A jelentkezõ specializálódjon az ó- és középangol irodalom és kultúra területén, emellett mutasson publikációkkal is alátámasztott ismertséget egy másik irodalomtörténeti korszakból is. Kívánatos, hogy rendelkezzen PhD fokozattal, vagy legalább közel álljon a fokozatszerzéshez. A sikeres pályázó feladata lesz – a fenti tárgyterületek oktatása mellet – ‘major paperek’, szakdolgozatok és diákköri dolgozatok vezetése, bírálása, valamint aktív részvétel az Angol Tanszék szervezeti feladatainak ellátásában.

A kinevezések négy évre szólnak. A pályázóknak meg kell felelniük a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek.
A pályázatok elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatokat a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázatok formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (544360) kapható felvilágosítás.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Szent-Györgyi Albert Rotary Club a 2005/2006-os tanévben is meghirdeti a Szent-Györgyi Albert ösztöndíjat. Pályázatot nyújthat be a Szegedi Tudományegyetem bármely szakos, magyar állampolgárságú, nappali tagozaton tanulmányokat folytató hallgatója. További részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Benyújtási határidõ: 2005. június 17. 15.00 óra, Hallgatói Szolgáltatói Iroda (TIK).


2.
A Szegedi Tudományegyetem Karközi Kollégiumainak Tanácsa pályázatot hirdet doktorandusz szálláshelyek elnyerésére az Egyetem kollégiumaiban. A részletes kiiírás a Pályázati Iroda faliújságján található. Beadási határidõ: 2005. június 24.


3.
A Henkel Mûvészeti Díjjal kapcsolatban többet megtudhat a Pályázati Irodában. Határidõ: 2005. június 24.


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a japán kormány két ösztöndíjára a 2006/2007-es akadémiai évre a bölcsészet-, társadalom-, és természettudományok területére.

1, Research student - kutatói ösztöndíj
pályázhatnak 35 év alatti, fõiskolai/egyetemi diplomával rendelkezõk
2, Undergraduate student - teljes egyetemi alapképzés
pályázhatnak 17 - 21 év közötti érettségizett fiatalok, vagy akik 2006 márciusáig leérettségiznek

Jelentkezési határidõ: 2005. június 30.
További információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/050630-japan.htm


5.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság a bécsi Collegium Hungaricum megbízásából pályázatot hirdet kutatói ösztöndíjakra a bécsi Collegium Hungaricumba. A megpályázható ösztöndíjak:

CH/1: Ösztöndíjak kutatóknak
Az ösztöndíjak idõtartama: 1-2 hónap
Az ösztöndíjak idõkerete: 25 hónap

CH/2: Ösztöndíjak fiatal kutatóknak

A korhatár (kiutazáskor): 35 év
Az ösztöndíjak idõtartama: 2-6 hónap
Az ösztöndíjak idõkerete: 60 hónap

Pályázhatnak egyetemi vagy fõiskolai oklevéllel rendelkezõ kutatók.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia (a magyar nyelven összeállított pályázatot két, egymástól elkülönített példányban, példányonként a következõ sorrendben összetûzve kell beküldeni):

– a MÖB háromlapos formanyomtatványa (a munkatervi pont rovatba a "CH/..." jelet kell beírni)
– szakmai életrajz
– publikációk jegyzéke
– ajánlás két tudományosan elismert ajánlótól
– munkaterv
– oklevél másolat
– német állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû német nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ha a kutatott terület sajátosságaiból következõen más idegen nyelvre van szükség, ennek ismeretét is bizonyítvánnyal kell igazolni (másolati példányban)
– a külföldi intézmény fogadólevele (levéltárak, könyvtárak, múzeumok esetében nem szükséges!)
– családorvosi igazolás, hogy a pályázó egészségileg alkalmas a külföldi tanulmányútra

A pályázathoz csatolni kell a pályázó által az utolsó öt évben legjobbnak ítélt publikációja másolatát (2 példányban). Könyv esetében elégséges a részletes könyvészeti adatok (tartalomjegyzék, tartalmi összefoglaló) megadása.
Beadási határidõ: 2005. június 30. (csütörtök) (postabélyegzõ dátuma)
További részletek: http://www.scholarship.hu/aktualis/050630-ch.htm


6.
A Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány pályázati felhívása megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2005. szeptember 30.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2005. jún. 5.

SZTE BTK

Álláshelyek

Kurír 170.

2005. jún. 17.

SzGyARC

Szent-Györgyi Albert Ö.

Kurír 171.

2005. jún. 24.

Henkel

Mûvészeti Díj

Kurír 171.

2005. jún. 24.

SZTE

Doktorandusz szálláshelyek

Kurír 171.

2005. jún. 25.

SZTE BTK

Pre és posztdoktor

Kurír 171.

2005. jún. 30.

ITEM Kiadó

Publikációs pályázat

Kurír 169.

2005. jún. 30.

MÖB & DAAD

Kutatócsere

Kurír 169.

2005. jún. 30.

Tempus Közalap.

EU Nyelvi Díj 2005

Kurír 170.

2005. jún. 30.

Japán kormány

Ösztöndíj

Kurír 171.

2005. jún. 30.

MÖB

Collegium Hungaricum

Kurír 171.

2005. júl. 2.

SZTE BTK

Álláshelyek

Kurír 171.

2005. júl. 31.

MIF

Ösztöndíj

Kurír 167.

2005. aug. 1.

OM

Állami ösztöndíj

Kurír 168.

2005. aug. 26.

SZTE BTK

Predoktorandusz

Kurír 171.

2005. szept. 30.

Múzeum 1956

Pályázat

Kurír 171.

2005. okt. 15.

HUC-IRS

Villa i Tatti

Kurír 170. 

       

Folyamatos

Humboldt Alapítvány

Roman Herzog kutató ösztöndíj

Kurír 168.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.