Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

170. szám - 2005. május 5.

Információk


1.
Az alábbiakban közöljük azt a szöveget, mely a 2005. április 25-i Egyetemi Tanácsülésen került felolvasásra.

Tisztelt Egyetemi Tanács!

Mivel halaszthatatlan hivatalos tárgyalásom van hétfõ du. Budapesten, írásban vagyok kénytelen röviden reagálni arra a nyilatkozatra, melyet Galambos Gábor fõigazgató úr tett a Délmagyarország hasábjain a múlt héten a csütörtöki számban. Az újságban nem kívántam vele vitatkozni, s ezt a jövõben is szeretném elkerülni, bár kétségtelen, hogy lehetnek helyzetek, amikor csak a nyilvánosság segít.

1. Galambos Gábor nem értékeli jól a kialakult helyzetet. Nem a BTK óhajtja elvenni a JGYTFK-tól a tanárképzést, hanem az elfogadás elõtt álló felsõoktatási törvény mondja ki, hogy a tanárképzés csak mesterszinten valósítható meg.


2. A BTK-n nincsen olyan vélekedés, hogy “a Boldogasszony sugárút bal oldala genetikusan alkalmatlan a szakok és szakirányok önálló indítására”, mindössze azt gondoljuk, hogy a párhuzamos szakok és szakirányok indításánál a szakgazdai szerepkör betöltésére a BTK alkalmasabb. Nem érezzük tehernek a fõiskolát, nem fogjuk a fõiskola kezét. Ha a fõiskola ki szeretne válni az egyetemi keretek közül, s ezt meg tudja valósítani, bár erre sem indokot, sem esélyt nem látok, sok sikert kívánunk és szurkolunk neki.


3. Nem kötöttem semmilyen misztifikálható paktumot a fõiskola “feje fölött” Mezõsi dékán úrral. Mindössze aláírtunk egy emlékeztetõt egy olyan megbeszélésrõl, melyen azt vázoltuk, hogy milyen egyeztetett elképzeléseink vannak a két kart közösen érintõ ügyekrõl. Nem tudok róla, hogy nekem bárkitõl engedélyre lenne szükségem ahhoz, hogy bármelyik társkar vezetõjével tárgyaljak és megállapodjak.


4. Galambos Gábor sajnos azzal vádol engem, nevezetesen az “elhappolás” szándékával, továbbá azzal, hogy “szabad vadászterületnek” tekintem a fõiskolát, amit õ tett nálunk. Pontos információim vannak arról, hogy pénzt, paripát, fegyvert ígérve akarta átcsábítani magához egyik tanszékünket és doktori iskolánkat a fõiskolára. Arról is tudok, hogy ebben az erõfeszítésében — érdekes és sajnálatos módon — a Szegedi Tudományegyetem rektora is támogatta.


5. Értelmezhetetlen számomra a nyilatkozat azon része, melyben szakmai mulasztással gyanúsítja meg a BTK-t és a TTK-t, mondván, hogy míg a fõiskolán kidolgozták a tanárképzés modelljét, nálunk nincsen ilyen dokumentum. Az a helyzet fõigazgató úr, hogy a bölcsészettudományi területen egy országos konzorcium dolgozik, melynek Szegedrõl a BTK és a JGYTFK egyaránt tagja. Az alapszakos szakstruktúra kialakítása folyik jelenleg, s úgy hírlik, hogy kompromisszum alakulhat ki a MAB és az OM között ezen a területen, melynek lényege az lesz, hogy módosulhat a vonatkozó kormányrendelet minket illetõ melléklete. A mesterképzés és a tanárképzés modellje csak ezután alakul ki
országos szinten. Nekünk ezt követõen lesz feladatunk, hogy az országos kereteket adaptáljuk a szegedi viszonyokra.

6. Fenti állításaimat igazolni tudom, s felelõsen tettem. Felkérem fõigazgató urat, szíveskedjék visszavonni az engem és a BTK-t sértõ állításait és a jövõben is tartózkodjék ezektõl. Természetesen megelégszem azzal, ha fõigazgató úr helyreigazítási kérelemmel fordul a Délmagyarország szerkesztõségéhez. Nagyon remélem, hogy így az ügy a lovagiasság szabályai szerint lezárható lesz és további együttmûködésünk elõl elhárulnak az akadályok.

Szeged, 2005. április 24-én.

Berta Árpád s.k.
a BTK dékánja


2.
A Kari Tanács a 2004/2005. tanév VII. rendes tanácsülését 2005. május 12-én (csütörtökön), de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben. Napirendi pontok:

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat intézetvezetõi kinevezés meghosszabbítására
2. Javaslat tanszékvezetõi kinevezések meghosszabbítására
3. Javaslat intézetvezetõi kinevezésre
4. Javaslat tanszékvezetõi kinevezésre
5. Javaslat egyetemi docensi kinevezésekre

II. A Kari Tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat a 2005. évi záróvizsga-bizottságok elnökeire
2. Javaslat díszdiplomák adományozására
3. Egyebek


3.
A Kari Tanács 2005. április 18-i ülésén kelt határozatai:

A Kari Tanács 14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja Dr. Szõnyi György Endre egyetemi tanári kinevezését az Angol Tanszékre. (7/2005.)
A Kari Tanács 15 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja Dr. Penke Olga egyetemi tanári kinevezését a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékre. (8/2005.)
A Kari Tanács 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatja

- Dr. Pukánszky Béla egyetemi tanári kinevezését a Neveléstudományi Tanszékre. (9/2005.)
- a 2004. év dologi költségvetésrõl szóló beszámolót. (10/2005.)
- a 2005. évi dologi költségvetés felosztásáról szóló javaslatot. (11/2005.)


4.
Hírek a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékrõl:

A XXVII. OTDK Humán szekciójában három szegedi néprajz szakos hallgató szerepelt. Közülük Gleszer Borbert: Kvitli. Rítusok a magyarországi cádik-síroknál címû dolgozata I. díjat, valamint Magyary Zoltán különdíjat nyert. Nagyfalusi Ágnes: Tiszta vizet szereti a szappan címû dolgozata pedig második helyezést ért el.
2005. április 13-án elõadást tartott a Néprajzi Tanszéken Hofer Tamás A néprajz és az antropológia tudománytörténete. Az utóbbi évek törekvései Magyarországon címmel.


5.
A Service Civil International magyarországi szervezete, az Útilapu Hálózat szeretettel várja olyan fiatalok jelentkezését, akik szívesen önkénteskednének külföldi táborokban. A 2-4 hétig tartó táborokban a világ minden tájáról érkezõ fiatalok különbözõ típusú – általában a helyi közösség életkörülményeit fejlesztõ/színesebbé tevõ - szakértelmet nem igénylõ munkákat végeznek: vannak például szociális, építõ- és környezetvédelmi táborok. A tábor ideje alatt a résztvevõk megismerhetik egymás országainak életét, bepillantást nyerhetnek a nemzetek kultúrájába, sz
A jelentkezõ a jelentkezési díjat és az oda- és visszaút költségét állja; a szállásról és az étkezésrõl a helyi szervezet, biztosításról pedig az SCI gondoskodik (a tábor idejére).
A nyári táborok kínálatát megtalálod a www.utilapu.org honlapon, a nemzetközi SCI honlapon (www.sciint.org) vagy megrendelheted programfüzet formában az alábbi címen.
Csak 18 éven felülieknek!
Bõvebb információ: Útilapu Hálózat, 1091 Budapest, Üllõi út 103. fszt.5. Telefon: (1) 215 4687, E-mail: scihun@c3.hu, Internet: http://www.utilapu.org


6.
Az Irodalomtudományi Doktori Iskola, a Klasszika-Filológiai Tanszék és az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozatának szervezésében Prof. Dr. Thomas Köves-Zulauf (Marburg, Klasszika-Filológiai Tanszék) tartott elõadásokat Karunkon 2005. május 3-4-5-én, Nyelvtudomány és vallástörténet: A római vallás példája, Orpheus és Arion: A költészet kozmikus varázsa valamint Lázadás vagy engedelmesség: A hõsi lét aporiája címmel.


Személyi hírek

Szabó József, az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára 2005 áprilisában a testvéregyetemi kapcsolatok keretében tanulmányúton vett részt a göttingeni Georg-August Egyetemen, ahol „Sprachinseln in Ungarn” címmel elõadást is tartott.



Tudományos és PhD hírek


1.
PhD-szigorlatok:

Pihurik Judit (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 6-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Tóth Ildikó (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 7-én került sor. A szigorlat eredménye: 60%.
Blénesi Éva (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 8-án került sor. A szigorlat eredménye: 80%.
Sáringer János (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 21-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Fenyves Miklós (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 28-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Polgár Szabolcs (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 28-án került volna sor dr. Makk Ferenc tanári szobájában. A szigorlat elmaradt.
Péti Miklós (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2005. április 28-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.


2.
PhD-védések:

Lovász Andrea (irodalomtudomány) PhD-védésére 2005. március 31-én került sor. A védés eredménye: 75%.
Tekulics Judit (irodalomtudomány) PhD-védésére 2005. április 14-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Dobrovits Mihály (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. április 15-én került sor. A védés eredménye: 96%.
Dér Terézia (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. április 21-én került sor. A védés eredménye: 100%.
Darabos Enikõ (irodalomtudomány) PhD-védésére 2005. április 22-én került sor. A védés eredménye: 92%.
Kökény Andrea (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. május 13-án 1030 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Szente-Varga Mónika (történelemtudomány) PhD-védésére 2005. május 13-án 13 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.


3.
Kocsis Mihály habilitációs elõadására 2005. április 18-án került sor az ELTE BTK kari Tanácstermében. Címe: A Szegedi Minea helyesírása volt. A habilitáció eredménye: 96%.


A Kar pályázatai


A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja pályázatot hirdet:


– Az
Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékre tanársegédi álláshely betöltésére.
A pályázónak legyen angol vagy amerikanisztika szakos egyetemi diplomája, legyen képes alkalmazott nyelvészeti és „academic English” kurzusok tartására. Elõnyt jelent, ha a pályázó jelentõs elõrehaladást tud felmutatni egy alkalmazott nyelvészeti PhD megszerzését célzó tanulmányok terén.


– A
Finnugor Nyelvtudományi Tanszékre tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz elõadások, szemináriumok és speciális kollégiumok tartása elsõsorban a szamojédisztika területérõl, részvétel a tanszék tudományos munkájában, valamint a tanszéki könyvtár gondozásának felügyelete. Az álláshely betöltésének feltételei: finnugor szakos diploma, kiemelkedõ szamojédisztikai képzettség, PhD fokozat elnyeréséhez szükséges disszertáció egy éven belüli megvédése, megfelelõ oktatási gyakorlat és publikációs tevékenység.


– A Germán Filológiai Intézet
Német Irodalomtudományi Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd elsõdleges feladata lesz irodalom- és kultúrtörténeti valamint nyelvgyakorlati szemináriumok tartása. A pályázat elbírálásánál elõnyt jelent, ha a pályázónak vannak tudományos publikációi és a felsorolt szakterületeken hosszabb, legalább 5 éves felsõoktatási gyakorlattal rendelkezik.


– A Néprajzi, Ókortudományi, Orientalisztikai és Régészeti Intézet
Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékére adjunktusi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ adjunktus feladata lesz néprajzi, antropológiai, vallási néprajzi ill. gender study tematikájú szemináriumok és speciálkollégiumok tartása a néprajz szak hallgatói számára, részvétel a tanszék kutatói munkáiban, a tanszék hazai és külföldi tudományos kapcsolatainak szervezésében, valamint terepkutatások és gyakorlatok irányítása a néprajz szakos hallgatók részére.
A pályázónak rendelkeznie kell PhD vagy azzal egyenértékû tudományos fokozattal, illetõleg két nyelvbõl középfokú nyelvvizsgával.


– A Néprajzi, Ókortudományi, Orientalisztikai és Régészeti Intézet
Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz néprajzi, antropológiai tematikájú szemináriumok és speciálkollégiumok tartása a néprajz szak hallgatói számára elsõsorban a kulturális ökológia és muzeológia tárgykörében, részvétel a tanszék kutatói munkáiban, a tanszék hazai és külföldi tudományos kapcsolatainak szervezésében, valamint terepkutatások és gyakorlatok irányítása a néprajz szakos hallgatók részére.
A pályázók közül elõnyben részesül az, aki részt vesz szervezett néprajztudományi doktori PhD képzésben. A pályázónak rendelkeznie kell két nyelvbõl középfokú nyelvvizsgával.

A kinevezések négy évre szólnak. A pályázóknak meg kell felelniük a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek.
A pályázatok elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatokat a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázatok formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (544360) kapható felvilágosítás.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet 2 fõ részére hindi nyelvtanulásra szóló ösztöndíjra a 2005/2006- os akadémiai évre Agrába. A teljes tanévet Agrában kell letölteni, helyszínváltoztatásra nincsen mód (aki bármilyen oknál fogva megszakítja kinti tanulmányait, a hazautazásról saját magának kell gondoskodnia).
Beadási határidõ: 2005. május 9.
Bõvebb információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/050509-india-agra.html


2.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet posztdoktori álláshelyek létrehozására.
A pályázati csomag megtalálható a http://www.omai.hu illetve a http://www.om.hu oldalon (valamint a Pályázati Irodában is megtekinthetõ).
Határidõ: 2005. május 12.


3.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a 2005/2006. tanévi Deák Ferenc Ösztöndíjra.

A Deák Ferenc Ösztöndíj alapítója a Magyar Köztársaság Kormánya, adományozója az oktatási miniszter. Az ösztöndíj alapítójának és adományozójának célja, hogy immár harmadszor, a 2005/2006-os tanévre is ösztöndíjban részesítse azokat a fiatal oktatókat, kutatókat, akik a társadalomtudományokban alkotó tevékenységükkel aktívan hozzájárulnak a magyarországi politikai és közjogi kultúra színvonalának emeléséhez, az európai csatlakozásunkhoz elengedhetetlen demokratikus intézményrendszer fejlesztéséhez.

Az oktatási miniszter a 2005/2006. tanévben 10 fõ részére adományoz ösztöndíjat: az ösztöndíj egy tanévre (10 hónapra) szól, tanéves összege 1,6 millió forint; az ösztöndíj adómentes és nem képezi a társadalombiztosítási járulék alapját. A támogatás módja: nem visszatérítendõ elõfinanszírozás.

Részletes információ a
http://www.om.hu és a http://www.omai.hu/main.php?folderID=486&articleID=1249 Internet címeken.
A pályázatról további információt ad: Bors Krisztina (tel.: 301-32-64; e- mail: krisztina.bors@omai.hu)
Beküldési határidõ: 2005. május 12. (postabélyegzõ)


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet a magyar-olasz kulturális egyezmény végrehajtási munkaterve alapján biztosított nyári egyetemi ösztöndíjakra. Pályázhatnak olasz szakos egyetemi és fõiskolai hallgatók, illetve olasz nyelvet tanító tanárok.
Beadási határidõ: 2005. május 30.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

– A MÖB háromlapos Nyári Egyetemi adatlapja (1 példány). Csak hiánytalanul - különös tekintettel az elõzõ évek ösztöndíjaira -, elektronikus formában vagy nyomtatott nagybetûvel olvashatóan kitöltött ûrlapot fogadunk el.
– Szakmai életrajz magyar és olasz nyelven (2-2 példányban).
– Oklevél másolat; egyetemi és fõiskolai hallgatók esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (2 példány).
– Állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolata. Hallgatók esetében az elõbb említett leckekönyvmásolat (2 példány).

A nyári egyetemekre 2006. nyarán kerül sor.
A nyelvszakos egyetemi és fõiskolai hallgatóknak (a már diplomával rendelkezõ, posztgraduális képzésben részt vevõ hallgatóknak is, amennyiben a 2.1/e.h. jelû ösztöndíjra pályáznak) pályázatukat felsõoktatási intézményükbe kell benyújtaniuk. Kari határidõ: 2005. május 20.
További információ a http://www.scholarship.hu/aktualis/040813-olasz-nyari.html címen.


5.
Az Oktatási Minisztérium és a Márton Áron Szakkollégium pályázatot hirdet a román, szerbiai és montenegrói, szlovák, szlovén, ukrán állampolgárságú, nem államilag finanszírozott képzésben részt vevõ, magyar nemzetiségû hallgatók számára rendszeres tanulmányi támogatásra a 2004/2005-ös tanév tavaszi szemeszterében.
Határidõ: 2005. május 20.
Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, valamint a www.martonaron.hu és a www.agorairoda.net címeken.


6.
A Német Szövetségi Köztársaság Bundestagja meghirdette szokásos ösztöndíjpályázatát a 2006-ös évre. Az ösztöndíjpályázatról részletes információt talál a Deutscher Bundestag honlapján, http://www.bundestag.de/internat/ipp, ahonnan a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok is letölthetõk, valamint a Pályázati Irodában. Jelentkezési határidõ: 2005. május 31.


7.
TéT kétoldalú kutatási pályázatok (http://www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=476)

Magyar-román TéT 2006-2007 2005. május 6.
Magyar-argentin TéT 2006-2007 2005. május 15.
Magyar-francia TéT 2006-2007 2005. május 10.
Magyar-lengyel TéT 2006-2007 2005. június 1.
Magyar-cseh TéT 2006-2007 2005. június 10.
Magyar-szlovén TéT 2006-2007 2005. június 30.


8.
Az Európai Bizottság meghirdeti az EU-Kanada együttmûködési programot, a felsõoktatásban és a szakképzés területére szóló pályázatát, mely alapján az együttmûködõ EU tagállambeli és kanadai intézmények közös pályázatot nyújthatnak be a Bizottsághoz. A pályázat célja a kanadai és az uniós tagországok állampolgárai közötti megértés elõsegítése, valamint az emberi erõforrások minõségének javítása.
A pályázat határideje: 2005. május 31.
Bõvebb információ a Külügyi Tájékoztató 373-as számában, http://www.u-szeged.hu/kulugy/kultaj/kultaj373.html.


9.
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet az Erasmus Mundus program 1. és 4. akcióiban.
Az Erasmus Mundus egy új együttmûködési és mobilitási program a felsõoktatás területén, mely az európai egyetemek nemzetközi kapcsolatait támogatja és az európai felsõoktatás színvonalát növeli. Kiváló minõségû, úgynevezett Masters kurzusokat támogat (1. akció) és célja az európai egyetemek és fõiskolák vonzerejének növelése harmadik országokban is (4. akció).
A programban jelenleg a 25 EU-tagállam, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein intézményei pályázhatnak, minimum 3 intézménybõl álló nemzetközi konzorcium létrehozásával.

Támogatható tevékenységek:

Az 1. akcióban Masters kurzusok mûködtetésére és harmadik országokból érkezõ hallgatók/oktatók fogadására lehet pályázni. A felsõoktatási intézményekbõl álló konzorciumok bármilyen tudományterületen létrehozott közös Masters típusú kurzussal pályázhatnak.
A 4. akcióban az európai felsõoktatás vonzóvá tételével kapcsolatos tevékenységekre pályázhatnak.

Mindkét akció esetén az egyfordulós pályázat beadási határideje: 2005. május 31.
A pályázatokat közvetlenül az Európai Bizottsághoz kell benyújtani.
Részletes pályázati felhívás: http://europa.eu.int/comm/education/programmes/mundus/index_en.html
További információ: Tempus Közalapítvány, Erasmus Mundus Nemzeti Iroda, 1134 Budapest, Váci út 37.. infóvonal: 06-1/237-1320, e-mail: erasmus.mundus@tpf.hu, web: www.tka.hu.


10.
A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet az idegen nyelvek oktatása terén mûködõ intézmények számára az Európai Nyelvi Díj 2005 elnyerésére. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján, valamint a http://europa.eu.int/comm/education/policies/lang/innov/label_en.html címen.
Beadási határidõ: 2005. június 30.


11.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság felhívja a figyelmet a Harvard University Center for Italian Renaissance Studies ösztöndíjára a 2006-2007-es évre, Firenzében a Villa i Tatti-ban folytatandó kutatásokra.
Az ösztöndíj 3 hónapra szól: 2006. szeptember-december, vagy 2007. január-március, vagy 2007. április-június közötti idõtartamra.

Feltételek:

– PhD vagy azzal egyenértékû tudományos fokozat
– folyamatban levõ kutatások az olasz reneszánsz korából az irodalom, történelem, mûvészetek, zene, filozófia területén

Bõvebb információ a http://www.scholarship.hu/aktualis/051015-olasz-mellon.html illetve a http://www.itatti.it/fellow_mellon.html címen.
A pályázatok beérkezésének határideje: 2005. október 15.


12.
A következõ tájékoztatók megtalálhatók az Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságán:

University of Tartu: Interdisplinary Master's Degree in Social Sciences /Baltic Studies/ (http:// www.baltic.ut.ee/)
European University College Brussels: Master of European Business (http://www.ehsal.be)
Alpha Sprachinstitut, Wien: Nyári egyetem (http://www.alpha.at)
Universita degli Studi di Udine: Italian Language and Culture course (5-23 July 2005) (http://web.uniud.it/general/frame/frameset_nw_studenti.htm)
Ecole normale supérieure Lettres et Sciences humaines francia nyelvi képzései
(http://www.ens-lsh.fr/ rubrique Admissions ; présentation ; Pensionnaire scientifique )
Europa Institut der Universität Basel: Master of Advanced European Studies (http:// www.europa.unibas.ch)
Universität Wien: German Language Courses 2005 (http://www.univie.ac.at/WIHOK/)
University of Helsinki: Helsinki Summerschool (http://www.helsinki.fi/schummerschool/)
– European Forum fo Early Career Researchers konferencia (http://www.ad-futura.si/)
International University "Dubna": 2nd International Summer Student School "Russia's Culture and Cultural Heritage in the 21st Century" s
– Community Leadership and and Training of Trainers, Novi Sad (http://www.ccsdd.org/yoi)
– ExpoLingua Praha (15th International Fair for Languages, Education and Cultures (Praha, 11-12 November, 2005) (http://www.expolingua.com)
– Intensive German Language courses of the BWS GermanLingua (http://www.bws-germanlingua.de)
– Oxford Brookes International Summer School (http://www.brookes.ac.uk/icels/)
Georg-August-Universität Göttingen: Intensive German Courses for foreign students (http://www.uni-goettingen.de/studium/sommerkurs/)
Agape English Language Institute, USA: English courses (http://www.aeliusa.com/)
Hankuk University of Foreign Studies: Korean Studies (http://www.hufs.ac.kr/)


Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjel enés helye

2005. máj. 6.

SZTE BTK

Adjunktusi álláshely

Kurír 169.

2005. máj. 9.

MÖB

Hindi nyelvtanulás

Kurír 170.

2005. máj. 10.

Fulbright

Ösztöndíj

Kurír 169.

2005. máj. 12.

OM

Posztdoktori álláshelyek

Kurír 170.

2005. máj. 12.

OM

Deák Ferenc Ösztöndíj

Kurír 170.

2005. máj. 20.

MÖB

Olasz nyári egyetem

Kurír 170.

2005. máj. 20.

OM& MÁ Szakkoll.

Tanulmányi támogatás

Kurír 170.

2005. máj. 20.

Szabó Miklós A.

Tanulmányíró pályázat

Kurír 169.

2005. máj. 30.

MÖB

Olasz nyári egyetem

Kurír 170.

2005. máj. 31.

Fabini Teofil János A.

Tanulmányi Ösztöndíj

Kurír 169.

2005. máj. 31.

NSZK Bundestag

Ösztöndíjpályázat

Kurír 170.

2005. máj. 31.

EU Bizottság

Együttmûködési program

Kurír 170.

2005. máj. 31.

EU Bizottság

Erasmus Mundus

Kurír 170.

2005. jún. 5.

SZTE BTK

Álláshelyek

Kurír 170.

2005. jún. 30.

ITEM Kiadó

Publikációs pályázat

Kurír 169.

2005. jún. 30.

MÖB & DAAD

Kutatócsere

Kurír 169.

2005. jún. 30.

Tempus Közalap.

EU Nyelvi Díj 2005

Kurír 170.

2005. júl. 31.

MIF

Ösztöndíj

Kurír 167.

2005. aug. 1.

OM

Állami ösztöndíj

Kurír 168.

2005. okt. 15.

HUC-IRS

Villa i Tatti

Kurír 170. 

       

Folyamatos

Humboldt Alapítvány

Roman Herzog kutató ösztöndíj

Kurír 168.

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.