Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

164. szám - 2004. október 29.

Információk


A
Kari Tanács a 2004/2005. tanév I. rendes tanácsülését 2004. november 4-én (csütörtökön) 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben.

Napirendi pontjai:
I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat a 2006. szeptemberében indítandó 13 bölcsész alapszak ill. szakirány BA kimenetelének indítására
Elõterjesztõ: Gyenge Zoltán, dékánhelyettes

II. A Kari Tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Egyéb

Az I/1. sz. napirendi ponthoz tartozó dokumentumok megtekinthetõek a http://bolcseszhefop.atw.hu honlapon a Szakmai segédanyagok/Képzési ágak elérési útvonalon.


Személyi hírek


1. Szabó József
, a SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszékének professzora részt vett a 2004. szeptember 22-e és 25-e között Wildbald Kreuthban rendezett 9. bajor-osztrák nyelvjárási konferencián, amelyen "Die ungarische Identität und Fragen des Muttersprachgebrauchs in der Slowakei" címmel elõadást is tartott, majd a kaiserslauterni "Wörterbuch der deutschen Winzersprache" kutatómûhelyben folytatott megbeszélést "A népi szemléletmód tükrözõdése a nyelvjárások szókincsében" címû témakörben.


2.
Büky László, az SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszék tanszékvezetõ docense részt vett a Magyar Szemiotikai Társaság konferenciáján, melyet Egerben, 2004. október 15-16 között rendeztek meg. Elõadásának címe „A stílus mibenlétérõl” volt.


Tudományos és PhD hírek


1.
PhD-szigorlatok:

Pethõ Ildikó (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2004. szeptember 23-án került sor dr. Pál József tanszékvezetõ egyetemi tanár tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 93,3%.
Gálffy László (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2004. szeptember 29-én került sor dr. Makk Ferenc tanszékvezetõ egyetemi tanár szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.
Fedeles Tamás (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2004. október 25-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Szente Varga Mónika (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2004. november 10-én 11 órai kezdettel kerül sor dr. Sajti Enikõ egyetemi tanár tanári szobájában.


2.
PhD-védések:

Tóth Zoltán (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. november 12-én 12 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Nagy Marcel (történelemtudomány) PhD-védésére 2004. november 15-én 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.


3.
A Kari Doktori Tanács ülésére 2004. november 24-én 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.

Napirendi pontok:

Megvédett doktori értekezések elbírálása.

- Tóth Zoltán (irodalomtudomány)
- Nagy Marcel (történelemtudomány)

Új eljárások indítása:

- Sánta Gábor (irodalomtudomány)
- Blénesi Éva (irodalomtudomány)
- Katona Eszter (történelemtudomány)
- Szeverényi Sándor (nyelvtudomány).

Védési bizottság összetételének elfogadása:

- Pethõ Ildikó (irodalomtudomány)
- Szabó Erzsébet (irodalomtudomány)


4.
Helyesbítés: A Kari Kurír elõzõ számában tévesen jelent meg az az információ, hogy Dobrovits Mihály PhD-szigorlata 2004. szeptember 29-én lesz. 2004. szeptember 29-én nem Dobrovits Mihály (történelemtudomány), hanem Gálffy László (történelemtudomány) doktori szigorlatára került sor.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet a 2005. évre szóló Klebelsberg Kuno Ösztöndíjra.
Pályázni lehet a magyar kulturális örökség szempontjából fontos külföldi helyszínekre irányuló, a pályázati célokban meghatározott bölcsészettudományi, társadalomtudományi és kulturális célú kutatásokra, illetve kultúrdiplomáciai tevékenység fejlesztését szolgáló tanulmányokra, különösen:

Rómába, a Vatikánba és Velencébe a központi gyûjteményekben végzendõ levéltári és könyvtári kutatásokra a régészet, az egyház-, a mûvelõdés-, az irodalom-, az eszme- és a mûvészettörténet témakörében;
Bécsbe a levél-, kézirat- és könyvtárakban, illetve múzeumokban a magyar történelemre vonatkozó forráskutatások végzésére;
Moszkvába kézirat-, levél-, illetve könyvtárban, múzeumokban végzendõ hungarológiai kutatásokra, kiemelten a XX. századi és kortárs magyar-orosz kapcsolatok feltárását és dokumentálását célzó utakra és nemzetközi együttmûködéssel megvalósítandó projektek elõkészítésére;
Párizsba levél-, kézirat-, és könyvtári, illetve múzeumi hungarika-feltárásra, a magyar-francia kapcsolatok forrásainak kutatására;
Németországba (Berlinbe, Münchenbe, Halleba, Drezdába, Lipcsébe) levél-, kézirat-, és könyvtári, illetve múzeumi hungarika-feltárásra, hungarológiai kutatások folytatására;
Isztambulba a magyar-török történelmi kapcsolatok kutatására;
Lengyelországba (Krakkó) a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok forrásainak feltárására.

A pályázatok elbírálásánál elõnyt élveznek azok a hungarika-feltárások, amelyek során a kutatók egy meghatározott gyûjtemény (levéltár, könyvtár, múzeum) vagy gyûjtemény-rész magyar vonatkozású forrásanyagának teljes körû számbavételére vállalkoznak és az áttekintett dokumentumokról tételes jegyzéket készítenek.
Az ösztöndíj idõtartama: 1 - 5 hónap. A kinntartózkodás idõtartamának megbontására csak kivételesen indokolt esetben van lehetõség.
Az ösztöndíj tartalma: Rómában, Bécsben, Moszkvában ingyenes szállás, másutt szállásköltség-hozzájárulás; országonként eltérõ mértékû, átlagosan havi 200.000 forintnak megfelelõ összegû pénzbeli hozzájárulás; egyszeri útiköltség-térítés; utasbiztosítás.
Az ösztöndíjra az pályázhat, aki egyetemi vagy fõiskolai oklevéllel rendelkezik. A pályázat elbírálásánál elõnyben részesülnek a PhD tanulmányokat folytató hallgatók és a tudományos fokozattal rendelkezõ oktatók és kutatók, amennyiben elõzõleg már részesült Klebelsberg ösztöndíjban, beszámolási kötelezettségének eleget tett; levéltári, könyvtári kutató-, forrásfeltáró munkájáról szóló jelentéséhez mellékelte az átnézett forrásanyagok tételes jegyzékét, és azt az Országos Széchényi Könyvtárnak, a Magyar Országos Levéltárnak, illetve a Magyar Nemz

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

- a pályázati kiírás mellékletét képezõ adatlapot;
- a pályázó személyi adatait és szakmai pályafutását részletesen tartalmazó életrajzát;
- egyetemi vagy fõiskolai oklevelének, a nyelvtudását és a tudományos fokozatának megszerzését igazoló okmányoknak a másolatát;
- a pályázó publikációinak jegyzékét;
- korábbi tevékenységével, teljesítményével összhangban álló - a tervezett kutatások témáját, célját, helyét, formáját és idejét tartalmazó - kutatási tervet;
- két, a kutatási terület elismert szakemberétõl kapott ajánlólevelet, melyek közül az egyik - amennyiben szükséges - a külföldi fogadókészséget igazolja (a pályázó - hivatali összeférhetetlenség miatt - a külföldi kulturális intézetek munkatársaitól nem kaphat ajánlólevelet).

Hungarológiai kutatási célokat szolgáló pályázat esetében ezen kívül csatolni kell a Magyar Országos Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és/vagy a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatójától kapott igazolást arról, hogy a tervezett téma új eredményeket hozhat a hungarológiai kutatások terén.
A pályázatok benyújtási határideje: 2004. október 29.
További fontos információk: http://www.scholarship.hu/aktualis/041029-klebersberg.html


2.
A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete pályázatot hirdet kiemelkedõ nyelvész doktori disszertációk publikálására az Akadémiai Kiadó által gondozott Philosophiae Doctores sorozatban. Pályázhatnak mindazon nyelvész PhD fokozattal rendelkezõk, akik 2003. szeptember 1. és 2004. szeptember 1. között védték meg PhD disszertációjukat. Feltétel, hogy a disszertáció témája a Nyelvtudományi Intézetben mûvelt kutatási területeken belül legyen. Ezekrõl az intézet internetes honlapján (www.nytud.hu) találhatóak információk. A pályázathoz a következõ mellékletek csatolását kérjük:

- disszertáció tézisei
- az aláírt opponensi vélemények másolatai
- a bíráló bizottság tagjainak névsora
- a témavezetõ neve

Kérjük tüntessék fel a doktori disszertáció terjedelmét. A pályázatot 2004. október 30-ig kell benyújtani a Nyelvtudományi Intézet igazgatójának (1068 Budapest, Benczúr u. 33.)


3.
A 2004. november 13-14-én, Egerben megrendezendõ Balassi konferenciára jelentkezni lehet 2004. október 30-ig. Bõvebb információ: 36/411-099


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet általános orosz nyelvi képzésre a Moszkvai Puskin Intézetbe. A nyertes pályázók a nyelvi képzés idejére tandíjmentességet, ösztöndíjat, útiköltség térítést, sürgõsségi egészségügyi ellátást, illetve a fogadó ország hallgatóival azonos térítési feltételek mellett kollégiumi elhelyezést kapnak.
Pályázhatnak: olyan nappali tagozatos egyetemi/ fõiskolai hallgatók, akik intézményükben legalább négy féléve szaknyelvként vagy szaknyelvi képzés alapozásaként tanulják az orosz nyelvet legalább heti négy órában, és ezt leckekönyvmásolattal bizonyítani tudják, s orosz nyelvi képzésben még nem vettek részt.
A képzés idõtartama: 6 hét. Megpályázható keretszám: 15 fõ. Ösztöndíj: 150.-USD/hó/fõ. Kiutazás várható ideje : 2005. január 15.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Magyar Ösztöndíj Bizottság a nyelvi képzés vagy részképzés lehetõségét és költségeit a hallgató egyetemi/fõiskolai képzési ideje alatt egyszeri alkalommal biztosítja. Így azon hallgatók jelölését áll módunkban figyelembe venni, akik eddig nem vettek részt nyelvi képzésen vagy nyelvi részképzésen Oroszországban.
A pályázás módja, döntés a pályázatokról:
A pályázó a pályázatát intézménye idegen nyelvi lektorátusának nyújtsa be, amely azokat rangsorolja. Az intézmény által rangsorolt pályázatokat legkésõbb 2004. november 15-ig kell benyújtani.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság csak a határidõre hiánytalanul, az intézményileg rangsorolt pályázatokat bírálja el. Fõbb bírálati szempontok: orosz nyelvi tanulmányi eredmény, lezárt tanulmányi félévek száma (abszolutórium megszerzésének várható idõpontja); a pályázó motivációs levelében foglalt szakmai/tanulmányi céljai.
Amennyiben a hallgató a tõlünk kapott visszaigazolás nélkül utazik ki, ösztöndíját és kollégiumi elhelyezését nem tudjuk garantálni.
A pályázati anyagok postára adásának határideje: 2004. november 15. hétfõ
További fontos információk: http://www.scholarship.hu/aktualis/041115-orosz-puskin.html


5.
A Német Felsõoktatási Csereszolgálat (DAAD) meghirdette szokásos ösztöndíjpályázatát. Beadási határidõ: 2004. november 15. További részletek a http://www.scholarship.hu/aktualis/
041115-nemet-daad.html Internet címen.


6.
A Miskolci Egyetem 19. alkalommal rendezi meg az egyetem legnagyobb tudományo konferenciáját, a microCAD 2005-öt. A konferencia plakátja megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Bõvebb információ, jelentkezési lap a Pályázati Irodában, valamint a http://www.uni-miskolc.hu/~microcad Internet címen. A konferenciára jelentkezés határideje: 2004. december 3.


7.
A Magyar Nemzeti Bank tanulmánypályázatot hirdet „A pénz nyomában” címmel. Beadási határidõ: 2004. december 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


8.
A MÖB felhívja a figyelmet a Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) 3 programjára a bölcsészet-, társadalom- és természettudomány területén.
Rövidtávú Ösztöndíj Program (14 - 60 nap)

Célja: vezetõ kutatók meghívása vitákon, szemináriumokon történõ részvételre, óraadásra
Pályázhatnak: kiemelkedõ tudományos tevékenységet végzõ vezetõ kutatók, egyetemi professzorok, illetve olyan pályázók, akik jelentõs szakmai tapasztalattal rendelkeznek
Idõtartam: az ösztöndíjat elnyerõknek 2005. április 1-je és 2006. március 31-e között meg kell kezdeniük a kutatást

Hosszútávú Ösztöndíj Program (61 nap - 10 hónap)

Célja: kutatók meghívása közös kutatások folytatására
Pályázhatnak: akik 2005. április 1-jétõl számítva már több mint 6 éve rendelkeznek Ph.D. fokozattal vagy olyan egyetemi oktatók, tanársegédek, kutatók és egyéb pályázók, akik nem rendelkeznek Ph.D. fokozattal (és nem is szerzik meg azt 2005-ben), de jelentõs szakmai tapasztalatuk van
Idõtartam: az ösztöndíjat elnyerõknek 2005. április 1-je és 2006. március 31-e között meg kell kezdeniük a kutatást

Posztdoktori Ösztöndíj Program (12 - 24 hónap) (a posztdoktori ösztöndíjra csak olyanok jelentkezhetnek, akik még nem voltak Japánban ezzel az ösztöndíjjal)

Pályázhatnak: akik az ösztöndíj kezdetekor már rendelkeznek Ph.D. fokozattal és azt 2005. április 2-hoz képest 6 éven belül szerezték meg
Idõtartam: az ösztöndíjat elnyerõknek 2005. április 1-je és 2005. november 30-a között meg kell kezdeniük a kutatást

Általános tudnivalók:

Japán állampolgárok akkor pályázhatnak, ha már több mint 10 éve élnek és kutatnak Magyarországon.
Minden esetben elõzetesen egyeztetni kell a kutatási tervet egy japán fogadóintézménnyel

Lehetséges fogadóintézmények: egyetemek, egyetemközi kutatóintézetek, a japán Oktatási Minisztérium (MEXT) felügyelete alá tartozó kutatóintézetek és tudományos kutatótársaságok, a mellékelt dokumentumban felsorolt intézmények.
Beadási határidõ: 2004. december 17.
További információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/041217-japan-jsps.html


9.
A kanadai Hunyadi Mátyás öregcserkész közösség pályázatot hirdet könyv megírására Magyarország szerepe a Szovjetunió felbomlásában címmel. Ajánlott fejezetek: Az 1956-os forradalom; A forradalom hatása a Szovjetunióra; A forradalom hatása az eurokommunizmusra; A forradalom hatása a nagyhatalmak stratégiájára; A forradalom a világsajtóban; A forradalom leveréséek nemzetközi következményei; A lazítási kísérletek (az újgazdasági mechanizmus); Bush elnök ellenlépései; A határnyitási döntés elõzményei az MSZP vezetõségében; A határnyitási döntés titkai és következményei.
A könyv terjedelme kb. 150-200 oldal. A mûnek olvasmányosnak, ugyanakkor történetileg pontosnak kell lennie.
A mágneslemezen kért pályamunkák beküldési határideje: 2004. december 31. Az elsõ díj 2000, a második díj 1000, a harmadik díj 750 USD. Tel: 905-389-5007, fax: 905-389-0248, email: corvinus@mountaincable.net.


10.
A stockholmi Svéd Intézet a 2005/2006-os akadémiai évre ösztöndíjakat hirdet svédországi tanulmányok folytatására vagy kutatómunka végzésére.
Az ösztöndíj adományozható minden tudományterületen tanulmányok folytatására vagy kutatómunkára a tanulmányok következõ szakaszaiban:

- Felsõbb évfolyamos egyetemi hallgatók
- Doktori képzés felsõbb évfolyamos hallgatói
- Posztdoktori kutatások vagy tanulmányi utak

Pályázathoz magas szintû angol nyelvtudás szükséges.
A pályázás feltételeirõl szóló részletes angol nyelvû tájékoztató és a jelentkezési lap letölthetõ az alábbi Internet címen: http://www.sweden.se/templates/SISArticle____7472.asp) vagy igényelhetõ e-mailen (grant@si.se) .
A pályázatokat közvetlenül Stockholmba kell elküldeni legkésõbb 2005. január 15-ig az alábbi címre: Swedish Institute, Box 7434, SE-103 91, Stockholm, Sweden
További információk: http://www.scholarship.hu/aktualis/050115-sved.html


11.
A következõ tájékoztatók megtalálhatók az NKI-n:

- Université Catholique de Louvain: postgraduate studies (http://www.ucl.ac.be/postgrad/)
- Christian-Albrechts-Universität zu Kiel: Master Programme in Environmental Management (http://www.ecology.uni-kiel.de/masters)
- European School of Management (Paris): Master's in Management Programme (http://www.hec.fr; http://www.escp-eap.net)
- Fondation Louis-Jeantet de Médicine és European Molecular Biology Laboratory, Heidelberg: 4 year PhD-fellowship for students from East Europe
(http://www.embl.org/training/phdprogramme/)
- Europe Institute (University of Basel): Postgraduate programme on Europe Studies (http://www.europa.unibas.ch)


Szerkesztõi rovat

Tisztelt Olvasó! Az elõzõ számban közöltek szerint a 163. számtól kezdõdõen az Internetrõl letölthetõ, valamint emailben megrendelhetõ a PDF formátumú Kari Kurír. Így bárki letöltheti, a neki megfelelõ példányszámban kinyomtathatja, lemásolhatja, a pdf formátum (Adobe Acrobat Reader-rel olvasható) nem tördelõdik másképp, a Word doc-jával ellentétben. Az email-ben elküldés pedig azt jelenti, hogy ahogyan kész egy szám, Ön pár perccel késõbb máris a postafiókjába kapja, nem kell megvárni, míg a papír formátum eljut a kezébe.
Ez azonban a hagyományos papír formátumú Kurír példányszámának drasztikus csökkentését jelenti. Az intézetek/tanszékek a továbbiakban egy papír példányt kapnak. Aki pedig e-mailben szeretné megkapni rögtön a megjelenés után az aktuális számot, úgy azt a kurir@primus.arts.u-szeged.hu e-mail címen (esetleg a az 544-167-es vagy az 544-801-es telefonszámon) jelezze, természetesen arról a címrõl, ahová kapni szeretné a Kari Kurírt. (Ez egy kb. 250-300 kB méretû fájlt jelent majd.)
Az eddigi „elõfizetõk”, amennyiben nem jelezték más szándékukat, emailben kapnak értesítést a Kurír megjelenésérõl.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2004. okt. 29.

NKÖM

Klebelsberg Kuno Ösztöndíj

Kurír 164.

2004. okt. 30.

MTA

Nyelvész PhD dissz. publikálás

Kurír 164.

2004. nov. 5.

MÖB

Eötvös Ösztöndíj

Kurír 163.

2004. nov. 15.

MÖB

Orosz nyelvi képzés (Puskin Int.)

Kurír 164.

2004. nov. 15.

DAAD

Ösztöndíjpályázat

Kurír 164.

2004. nov. 30.

Török Külpol. Intézet

Pályázat

Kurír 163.

2004. dec. 3.

Miskolci Egyetem

microCAD 2005

Kurír 164.

2004. dec. 15.

MNB

„A pénz nyomában”

Kurír 164.

2004. dec. 15.

Albertai Egyetem

Hungarológia ösztöndíj

Kurír 162.

2004. dec. 17.

JSPS

Ösztöndíjprogramok

Kurír 164.

2004. dec. 31.

Hunyadi öregcserkészek

Könyvírás

Kurír 164.

2004. dec. 31.

UNESCO

Alfabetizációs díj

Kurír 162.

2005. jan. 15.

Svéd Intézet

Ösztöndíjak

Kurír 164. 

       

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.