Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

163. szám - 2004. szeptember 27.


Információk

1. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 2004. szeptember 17-én tartotta díszdiploma-átadási ünnepségét az egyetem tanácstermében. Az ünnepségen részt vett dr. Szabó Gábor, az egyetem rektora és Török Márk, a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A díszokleveleket dr. Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja adta át.

Ebben az évben

rubindiplomát kapott

· Dr. Bánkúti Ferenc, aki 1934-ben szerzett történelem-földrajz szakos középiskolai tanári oklevelet;

gyémántdiplomát (60 éve végeztek) kapott

· Bachát László magyar-latin szakos
· Dr. Gõcze Rezsõ történelem-földrajz szakos
· Graf Rezsõ magyar-német szakos
· Jambrich Kázmér történelem-földrajz szakos
· Dr. Kolta László történelem-földrajz szakos

aranydiplomát (50 éve végzetteknek) kapott

· Ambrus Sándor történelem-földrajz szakos
· Árvai Pál történelem szakos
· Békési Gábor történelem-földrajz szakos
· Béres Mária magyar szakos
· Dr. Czeglédi Imre történelem szakos
· Dr. Csukás Istvánné Török Magdolna orosz szakos
· Dányi Józsefné Nagy Ilona magyar szakos
· Domokos László magyar szakos
· Gál Pál orosz szakos
· Gyukity Márkné Kovács Rózsa magyar szakos
· Dr. H. Tóth Imre orosz szakos
· Harkány László magyar szakos
· Horváth Imre történelem-földrajz szakos
· Kenderes Istvánné Deák Rozália magyar szakos
· László József magyar szakos
· Dr. Lovász György történelem szakos
· Dr. Nagy József orosz szakos
· Orgovány Zoltán orosz szakos
· Dr. Pásztor Emilné Szögi Klára magyar szakos
· Dr. Patkó Józsefné Mihályi Anna Mária történelem-földrajz szakos
· Radványi József történelem szakos
· Rosztóczy Ernõ történelem-földrajz szakos
· Dr. Soós Katalin történelem szakos
· Szabó Vilmos történelem szakos
· Dr. Szentirmai László történelem szakos
· Tóth Gyuláné Vártay Anna Ilona történelem-földrajz szakos
· Tóth Istvánné Arató Mária Eszter történelem szakos
· Tóth Istvánné Juhász Nagy Etelka magyar szakos


2.
Az MTA SZAB Modern Filológiai Munkabizottság szervezésében 2004. október 7-8-án tudományos tanácskozás lesz Szegeden, "Les genres en transition címmel". A konferencián a francia irodalom magyarországi kutatói mellett francia egyetemek professzorai is részt vesznek. A konferencia szervezõi: Penke Olga, Kovács Katalin, Szász Géza, a BTK Francia Tanszékének oktatói.


3.
A Megismeréstudományi Csoport kognitív órakínálata (2004. õszi félév) megtalálható a http://kognit.edpsy.u-szeged.hu/ oldalon.


4.
Hírek a Finnugor Nyelvtudományi Tanszékrõl

2004. szeptember 2-3-án rendezte meg a tanszék a második Mikola Tibor emlékkonferenciát. A konferencia a szamojéd népek nyelvével és kultúrájával foglalkozott. A magyar elõadók mellett - Szeverényi Sándor, Várnai Zsuzsa, Wagner-Nagy Beáta (MTA Nyelvtudományi Intézet), Nagy Zoltán (PTE) – a szamojéd nyelvek legjelesebb kutatói tartottak elõadást: Tapani Salminen (Helsinki Egyetem), Eugen Helimski (Hamburg), Gerson Klumpp (München). A konferencián részt vett és elõadást tartott a Dudinkában (Oroszország, Tajmír félsziget) mûködõ folklorisztikai intézet munkatársa Dobzhanskaya Oksana (nganaszan folklór) és a Tomszki Egyetem két munkatársa (Sergey Glushkov és Tuchkoba Natalia).
A konferencián elhangzott Pusztai János Tallinnban, a Finnugor Népek IV. Világkongresszusán nagy figyelmet kapott elõadása az oroszországi kis finnugor népek helyzetérõl.
Kozmács István a magyar küldöttség tagjaként részt vett a Finnugor Népek IV. Világkongresszusán (Tallinn, 2004. augusztus 17-19).


5.
Travel - Real and Imaginary (IVth International Workshop on Interculturalism) címmel 2004. szeptember 17-19-én tartott konferenciát az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A konferencián a külföldi és hazai (többek között a Kar oktatói is) neves elõadók elõadásain kívül sor került Fried István professzor köszöntésére, 70. születésnapja alkalmából.


Személyi hírek


1.
Augusztus 20-a alkalmából a hosszabb idõn át kiemelkedõ munkát végzõ minisztériumi, önkormányzati és intézményi dolgozók részére alapított Trefort Ágoston-díjat kapta Kelemen Éva, karunk Dékáni Hivatalának vezetõje. Õszintén gratulálunk!


2.
A Francia Tanszék oktatója, dr. Penke Olga 2004. június 22-én védte meg Budapesten az MTA doktora címre benyújtott értekezését "A francia és a magyar felvilágosodás irodalma. Filozofikus világtörténetek és történetfilozófiák". Az értekezés opponensei dr. Tüskés Gábor (MTA ITI), Vörös Imre (ELTE) és Nagy Imre (PTE) voltak. A védés eredménye: 100%.


3.
Dr. Mogyoródi Emese a Filozófia Tanszék adjunktusa a 2003/2004-es tanévre elnyerte a Center for Hellenic Studies, Washington, D.C. (Trustees for Harvard University) posztgraduális ösztöndíját, és kutatásokat folytatott Parmenidészrõl és Szókratészrõl. Ez idõ alatt elõadásokat tartott a Center for Hellenic Studies „The Theory and Practice of the Good Life in Ancient Greece” c. konferenciáján, valamint a Texas Christian University-n (Forth Worth, TX) az „International Socrates Symposium and 27th Annual Workshop in Ancient Philosophy” konferencián Szókratészrõl, továbbá a University of Texas, Austin Filozófia Tanszékének meghívására szemináriumot tartott a Filozófia és Klasszika Filológia Tanszék doktoranduszainak Xenophanészrõl. Parmenid


4.
Dr. Szõnyi György Endre, az MTA doktora címre benyújtott Szemiotika, ikonológia, posztmodern (elméletek és módszerek a kora újkori kultúra tanulmányozásához) címû értekezésének nyilvános vitája 2004. október 1-jén, 14 órakor lesz az MTA Székház Nagytermében (Budapest, V., Roosevelt tér 9.). Az értekezés opponensei: Marosi Ernõ, az MTA rendes tagja, Voigt Vilmos, a néprajztudomány doktora és Kelényi György, a mûvészettörténeti tudomány kandidátusa.


Tudományos és PhD hírek

PhD-szigorlat:

- Pethõ Ildikó (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2004. szeptember 23-án 12 órai kezdettel kerül sor dr. Pál József tanszékvezetõ egyetemi tanár tanári szobájában.
- Dobrovits Mihály (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2004. szeptember 29-én 9 órai kezdettel kerül sor dr. Makk Ferenc tanszékvezetõ egyetemi tanár szobájában.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Puskás Tivadar Közalapítvány pályázatot hirdet az eMagyarország Ösztöndíjprogramjaira Információs társadalom témájú szakdolgozatok, diplomamunkák ösztöndíj támogatására.

A pályázat célja:
Minél több diák kapjon lehetõséget ahhoz, hogy információs társadalom tárgyú szakdolgozat, diplomamunka készítésébe fogjon, s ennek következményeként növekedjen azok száma, akik ebbe az irányba folytatják majd kutatói pályájukat, és nagyobb fogékonyságot tanúsítanak az információs társadalom kérdései iránt.

Az ösztöndíjra pályázhat:
magyarországi állami és államilag elismert egyetemeken és fõiskolákon állami finanszírozású nappali tagozatos végzõs hallgatók

Az ösztöndíj feltételei:

- Az ösztöndíj idõtartama: a szakdolgozat, diplomamunka kitûzött leadási határidejétõl számított megelõzõ 5 hónap. 2004-ben 10 ösztöndíj odaítélésére van lehetõség.
- Az ösztöndíj bruttó összege: 250 ezer forint.
- Az ösztöndíj segítségével létrejött valamennyi munkán fel kell tüntetni, hogy az eMagyarország ösztöndíj program támogatásával készült.
- Az ösztöndíjas kötelezettséget vállal arra, hogy megfelelõ kutatómunkát végez a pályázat részeként benyújtott tartalomjegyzék alapján.
- Az ösztöndíjas az ösztöndíj befejezését követõen benyújtja a szakdolgozata, ill. diplomamunkája egy példányát a kuratórium részére.
- Az ösztöndíjas járandóságait, jogait és kötelezettségeit részletesen rögzíti az ösztöndíj adományozását követõen a Puskás Tivadar Közalapítvány és az ösztöndíjas között aláírandó szerzõdés.

Az elnyert támogatás felhasználható szakdolgozat ill. diplomamunka írására, valamint a szakdolgozat közvetlen költségeire is (pl. folyóirat-beszerzés, fénymásolás, szakkönyvvásárlás, levéltári munka stb.) A pályázatot 3 példányban, hiánytalanul – kizárólag postai úton – lehet beküldeni az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével 2004. szeptember 27-ig.

A pályázathoz mellékelni kell:

1. A pályázó szakmai életrajzát
2. A szakdolgozat, ill. diplomamunka témáját részletezõ tartalomjegyzéket
3. Egy konzulens szaktanár ajánlását
4. Minden egyéb olyan dokumentumot, amelyet a pályázó a pályázat elbírálásának szempontjából fontosnak tart (pl. tanulmányi versenyeredmények az adott szakterületen, publikációk, stb.)

További információ: http://ifjusag.emagyarorszag.hu/osztondijprogram.html


2.
Ösztöndíjak roma hallgatóknak. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2004. szeptember 30.


3.
Az Ösztöndíj Alapítvány pályázata - posztgraduális hallgatók tanulmányainak támogatására - megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2004. szeptember 30.


4.
A MÖB felhívja a figyelmet a washingtoni Woodrow Wilson International Center for Scholars pályázatára a társadalom- és bölcsészettudományok területén a 2005/2006-os akadémiai évre.
Jelentkezési határidõ: 2004. október 1. További információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/041001-usa-woodrow.html, http://www.wilsoncenter.org


5.
Az MTA-SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund - Fiatal Vezetõk Ösztöndíja Alapítvány) pályázatot hirdet diplomás fiataloknak - a magyar gazdaság és kultúra fejlõdését szolgáló, ugyanakkor egyetemes, humanitárius szempontokat is érvényesítõ - társadalomtudományi továbbképzési ösztöndíj elnyerésére, illetve ehhez kapcsolódóan külföldi konferencián, tanulmányúton való részvétel támogatására.
A továbbképzési ösztöndíj nyertesei 2005. január 1-tõl magyarországi akadémiai vagy egyetemi (Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem) kutatóhelyen, témavezetõ irányításával végzik tanulmányaikat.
A pályázók egyidejûleg utazási támogatás elnyerésére is benyújthatnak pályázatot. Az utazási támogatás a továbbképzési ösztöndíj kutatási témájához kapcsolódóan konferencián való elõadói részvételt illetve tanulmányút lebonyolítását segíti. Önálló utazási támogatásra irányuló pályázatot a kuratórium nem fogad el.
Pályázatot nyújthatnak be társadalomtudományi diplomával és nyelvvizsgával rendelkezõ 35 év alatti szakemberek. Az elnyerhetõ ösztöndíj maximális idõtartama 3 év. A 2 illetve 3 évet elnyert pályázó vállalja, hogy az ösztöndíj leteltével disszertáció szintû dolgozatot nyújt be.
Az ösztöndíj havi összege 2004-ben nettó 80.000 Ft. Az Alapítvány az ösztöndíjak odaítélésével munkaviszonyt nem létesít. Az Alapítvány által nyújtott összeg adómentes. Az ösztöndíjas az ösztöndíj idõtartama alatt egyéb munkaviszonyát szünetelteti. A pályázatok benyújtási határideje: 2004. október 1.
A pályázatokat két nyelven, magyarul és angolul kell benyújtani, hat (magyar) - egy (angol) példányban. Pályázati ûrlapok az Alapítvány Titkárságán (Tarnóczy Mariann alapítványi titkár, MTA Titkársága, 1051 Budapest, Nádor u. 7. I. 115. Tel/fax: (1) 411-6196, tar@office.mta.hu) igényelhetõk. Bõvebb információ: http://www.mta.hu/palyazatok/index_palyazat.php?IDT=71


6.
A Novofer Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a mûszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetõit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy az évente meghirdetett belföldi GÁBOR DÉNES DÍJ-ra terjesszék fel azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, magyar állampolgársággal rendelkezõ szakembereket, akik:

- kiemelkedõ tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentõs tudományos és/vagy mûszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- személyes közremûködésükkel nagyon jelentõs mértékben és közvetlenül járultak hozzá intézményük innovációs tevékenységéhez,
- a környezet védelme területén kimagasló eredményt értek el.

A díj személyre szóló, így alkotó közösségek csoportosan nem jelölhetõk. A díj nem egy életpálya elismerését, hanem kiemelkedõ teljesítmény elismerését célozza. A Kuratórium nem adományoz posztumusz díjat.
Beküldési vagy postára adási határidõ: 2004. október 11. 16:00
Bõvebb információ: http://www.novofer.hu/w_gabord3.html


7.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázati felhívása a 2005/2006. tanévre külföldi tanulmányi és kutatói ösztöndíjakra és a 2005. évi nyári egyetemekre.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (a továbbiakban MÖB) - a 147/2002. (VI.29.) Korm. rendelet alapján - pályázatot hirdet a kétoldalú nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális munkatervekben biztosított hosszú és rövid tanulmányutakra, nyári egyetemeken való részvételre.

Hosszú tanulmányutak
Az ösztöndíjas utak az egyes munkatervekben rögzített feltételeknek megfelelõen általában 1, max. 12 hónap idõtartamban tesznek lehetõvé külföldön folytatandó anulmányokat (pl. részképzés, posztgraduális képzés), illetve adnak lehetõséget egyéni munkaprogram alapján megvalósítható kutatómunkára, anyaggyûjtésre, alkotómunkára.
A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia (A 2. ponttól kezdõdõen két, egymástól elválasztott pályázati csomagot kérünk összeállítani és egy ugyanazon borítékban feladni.)
Kérjük, hogy a borítékra a célország nevét is írják rá. Kérjük továbbá, hogy a pályázati ûrlaphoz csatolandó dokumentumok mindegyikét számítógéppel írott formában szíveskedjenek elkészíteni.

- a MÖB háromlapos adatlapja (1 példányban, az elsõ lapon fényképpel ellátva.) A MÖB pályázati adatlap honlapunkról elektronikus formában letölthetõ. Csak elektronikus formában vagy nyomtatott nagybetûvel olvashatóan kitöltött ûrlapot fogadunk el.
- szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál jelzett nyelvek egyikén
- a tudományos publikációk jegyzéke (2-2 példányban), magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- ajánlás két, tudományosan/szakmailag elismert szakembertõl, eredeti aláírással ellátva, (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- munkaterv, programterv (2 -2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál jelzett nyelvek egyikén
- oklevél másolat: egyetemi-fõiskolai hallgatók esetén az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat, diplomás pályázók esetén oklevél másolat, doktorandusz hallgatók esetén diploma másolat és az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban,* (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén *Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja szintén 2-2 példányban magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén.
- a külföldi intézmény fogadólevele (2 példányban). E-mailen vagy faxon érkezett fogadó nyilatkozatot is elfogadunk (természetesen kinyomtatott formátumban kell a pályázathoz csatolni) a beadási határidõig, de az eredeti fogadólevelet legkésõbb 2004. november 15-ig meg kell küldeni a MÖB Iroda részére a borítékon feltüntetve a célországot és a megpályázott munkatervi pontot. Hiányzó fogadónyilatkozatot a határidõ után nincs mód pótolni. Amennyiben fogadólevél nem szükséges, azt az adott munkatervi pontnál jelezzük.

Figyelem! A fogadó intézmény kiválasztása, a kapcsolatfelvétel és a fogadó nyilatkozatok beszerzése a pályázó feladata. Külföldi intézmények listája a www.braintrack.com és a www.esn.org honlapon hozzáférhetõ. A hazai oktatási intézmények meglévõ nemzetközi kapcsolataira is lehet támaszkodni és az intézményi nemzetközi kapcsolatok referenséhez is fordulhatnak információért.

Rövid tanulmányutak
A rövid idõtartamú (5-21 napos) szakmai programok a kétoldalú együttmûködési munkatervek keretében lehetõséget kívánnak nyújtani intézményközi együttmûködést elõsegítõ látogatásokra, alkotói közösségek együttmûködésére, személyes kapcsolatfelvételre, tapasztalatcserére, anyaggyûjtésre, könyvtári munkára, elõadókörúton, konferencián, kongresszuson, szemináriumon, fesztiválokon és más oktatási, tudományos és kulturális rendezvényeken való részvételre.
A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia (A 2. ponttól kezdõdõen két, egymástól elválasztott pályázati csomagot kérünk összeállítani és egy ugyanazon borítékban feladni.) Kérjük, hogy a borítékra a célország nevét is írják rá. Kérjük továbbá, hogy a pályázati ûrlaphoz csatolandó dokumentumok mindegyikét számítógéppel írott formában szíveskedjenek elkészíteni.

- a MÖB háromlapos adatlapja (1 példányban, az elsõ lapon fényképpel ellátva.) A MÖB pályázati adatlap honlapunkról elektronikus formában letölthetõ. Csak elektronikus formában vagy nyomtatott nagybetûvel olvashatóan kitöltött ûrlapot fogadunk el.
- szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál jelzett nyelvek egyikén
- a tudományos publikációk jegyzéke (2-2 példányban), magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- munkaterv, programterv (2 -2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál jelzett nyelvek egyikén
- oklevél másolat: egyetemi-fõiskolai hallgatók esetén az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat, diplomás pályázók esetén oklevél másolat, doktorandusz hallgatók esetén diploma másolat és az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban,* (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén. *Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja szintén 2-2 példányban magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén.
- a külföldi intézmény fogadólevele (2 példányban). E-mailen vagy faxon érkezett fogadó nyilatkozatot is elfogadunk (természetesen kinyomtatott formátumban kell a pályázathoz csatolni) a beadási határidõig, de az eredeti fogadólevelet legkésõbb 2004. november 15-ig meg kell küldeni a MÖB Iroda részére a borítékon feltüntetve a célországot és a megpályázott munkatervi pontot. Hiányzó fogadónyilatkozatot a határidõ után nincs mód pótolni. Amennyiben fogadólevél nem szükséges, azt az adott munkatervi pontnál jelezzük.

Nyári egyetemek
A 3-4 hetes nyári egyetemek nagy többségükben a fogadó ország nyelvének tökéletesítésére, kultúrájának, mûvészetének megismerésére nyújtanak lehetõséget. Programját és helyszínét a fogadó fél határozza meg, ennek következtében egyéni kutatómunkára, más helyszínen folytatandó tudományos tevékenységre nincs mód. Amennyiben a rendezvény tematikája más szakterületre irányul, azt az egyes munkatervi pontoknál jelezzük.
A legtöbb esetben beszélni kell a fogadó ország nyelvén is.
Figyelem! Csak a MÖB pályázati felhívásában szereplõ országokba, a konkrét munkatervi pontban megjelölt nyári egyetemekre lehet pályázni!

Nyelvszakos egyetemi/fõiskolai és PhD hallgatók esetén a pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

- a MÖB háromlapos Nyári Egyetemi adatlapja (1 példány). A MÖB pályázati adatlap honlapunkról elektronikus formában letölthetõ. Csak elektronikus formában vagy nyomtatott nagybetûvel olvashatóan kitöltött ûrlapot fogadunk el.
- szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- oklevél másolat: egyetemi-fõiskolai hallgatók esetén az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat, doktorandusz hallgatók esetén diploma másolat és az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (2 példány)
- motivációs levél (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja, 2 másolati példányban

A nyelvszakos egyetemi és fõiskolai hallgatóknak pályázatukat felsõoktatási intézményükbe (saját nyelvi tanszékükre) kell benyújtaniuk, melyek rangsorolt javaslatukat megküldik a MÖB Irodába. A hallgatók esetében a felsõoktatási intézmény határozza meg az egyetemen/fõiskolán belüli pályázati határidõt. A Bölcsészettudományi Karon ez 2004. október 5.

Nem nyelvszakos egyetemi/fõiskolai hallgatók és oklevéllel rendelkezõk esetén a pályázatnak a
következõket kell tartalmaznia:

- MÖB Iroda háromlapos nyári egyetemi adatlapja (1 példány). A MÖB pályázati adatlap honlapunkról elektronikus formában letölthetõ.
- szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- ajánlás tudományosan/szakmailag elismert szakembertõl (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén. Gyakorló nyelvtanárok esetén az ajánlást az iskola igazgatója vagy a munkaközösség vezetõje is adhatja.
- motivációs levél (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy az adott célországnál megjelölt nyelvek egyikén
- oklevél másolat: egyetemi-fõiskolai hallgatók esetén az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat, diplomás pályázók esetén oklevél másolat, doktorandusz hallgatók esetén diploma másolat és az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (2 példány)
- állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja (2 másolati példányban)

Az oklevéllel rendelkezõ pályázóknak, valamint a nem nyelvszakos hallgatóknak pályázatukat a MÖB Irodához kell eljuttatniuk. Közülük elsõbbséget élveznek az adott ország nyelvét oktató gyakorló nyelvtanárok, illetõleg az annak kultúrájával foglalkozó szakemberek.

Figyelem! A csatolandó dokumentumokról készült másolatokat nem kell közjegyzõ által hitelesíttetni. Ezen kívül az idegennyelven benyújtandó dokumentumok esetén elfogadjuk a tanszékek, tanulmányi osztályok, és az idegennyelvi lektorátusok fordításigazolását is.
A pályázati adatlapon fel kell tüntetni a munkatervi pontot (lásd: pályázati felhívás elsõ oszlop, jel, munkatervi pont, például: Belgiumi Francia Közösség 10. Mt., Dánia I.11. Mt, vagy BW. III/1.a.) és a pályázat elbírálására illetékes szakmai kollégium számát (lásd: a pályázati felhívás következõ bekezdése és a pályázati adatlap.)

Határidõn túl hiánypótlásra NINCS mód!
A beérkezett pályázatokat formai szempontból a MÖB Iroda ellenõrzi. A formai hibás pályázatokat az Iroda nem terjeszti be bírálatra a szakmai kollégiumokhoz. Formai hibának számítanak különösen:

- A felsorolt kötelezõ dokumentumok hiánya vagy nem megfelelõ példányszámban és nyelven való csatolása
- A pályázati ûrlap és mellékleteinek olvashatatlan kézírással való kitöltése.
- A pályázat határidõn túli beküldése.

A pályázati felhívásban a pályázóra vonatkozó elõírások közül a végzettség a pályázás idõpontjára értendõ, az életkor pedig az ösztöndíjas út megkezdésének idõpontjára vonatkozik. Egy pályázati ciklusban legfeljebb két pályázat adható be, a pályázónak a pályázati adatlapon meg kell jelölnie a fontossági sorrendet.
Beadási határidõ: 2004. október 15. (a postai feladás dátuma) Az ettõl eltérõ határidõket az egyes országoknál külön jelezzük.
Csak postán benyújtott pályázatot fogadunk el! A pályázatokat saját érdekükben kérjük ajánlva feladni, mert a beérkezést nem igazoljuk vissza.
Az elnyert ösztöndíj a felhívásban megjelölt idõszakon belül használható fel, így nem halasztható el. Amennyiben a pályázó bármilyen oknál fogva nem tudja vagy nem kívánja a határozatban jelzett idõszakban igénybe venni az ösztöndíjat, csak új pályázat benyújtásával nyerheti el azt másik idõpontra abban az esetben is, ha a pályázat ugyanabba az országba és ugyanazon cél megvalósítására irányul.
További részletek a http://www.scholarship.hu/aktualis/050301-mob.html címen olvashatók.


8.
Megjelent a Fulbright Bizottság amerikai vendégprofesszorok meghívására irányuló pályázati felhívása. A kiírás megtekinthetõ a http://www.fulbright.hu/hosth.htm honlapon, ill. innen tölthetõ le a pályázáshoz szükséges adatlap.
A tavalyi évtõl eltérõen az egyetemnek nem kell a kérelmeket rangsorolni, azokat közvetlenül a Fulbright Bizottsághoz kell elküldeni legkésõbb 2004. október 15-ig, e-mailben (huszar@fulbright.ph.hu) es esetleg postai úton is.
Kérjük, hogy tájékoztatás céljából a pályázatokat e-mailen szíveskedjék elküldeni a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságára Zilahi Tibornak (zilahi@rekt.u-szeged.hu).


9.
Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány/Stiftung Aktion Österreich-Ungarn Kuratóriuma pályázatot hirdet ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási területen folytatott együttmûködés támogatására és ausztriai ösztöndíjas tartózkodásra.Az ösztöndíjas program keretében hallgatói, kutatói, egyetemi oktatói, PhD-hallgatói ausztriai ösztöndíjak pályázhatók meg. Az együttmûködés keretében az egyetemi és fõiskolai képzés, oktatási együttmûködés, oktatási segédanyagok kiadására, közös kutatási, képzési és oktatási folyamatok lebonyolításának támogatására nyújtható be pályázat.
Benyújtási határidõk

ösztöndíjakra: 2004. október 15.
projekt-pályázatokra: 2004. október 15., december 15.

A pályázat teljes szövege megtalálható: http://www.omaa.elte.hu


10.
A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány a Magyar Tudományos Akadémiával együttmûködésben pályázatot hirdet „Talentum” (2004) néven. A pályázat nyertese 20000 Euro díjat nyerhet el. További információ: http://www.mta.hu, www.talentum-ceta.hu, illetve a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2004. október 25.


11.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (a továbbiakban MÖB) pályázatot hirdet a 2005. naptári évre: A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj (a továbbiakban Ösztöndíj) a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb, fiatal szakembereinek a külföldi rész-továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével lehetõleg a PhD vagy DLA fokozat megszerzésével, rangos publikációkkal, egyéb alkotásaival
Pályázni bármely tudományterületen és tudományágban lehet. Az elbírálás két kategóriában történik:

- pre-doktori kategória, amelyben elõnyt élveznek a posztgraduális képzésben résztvevõ, disszertációjukon dolgozó Ph.D. hallgatók
- posztdoktori kategória (Ph.D.-t szerzett fiatal kutatók vagy DLA fokozatot szerzett mûvészek számára)

Az Ösztöndíj idõtartama 3 - 8 hónap, amely indokolt esetben, -az állami költségvetés függvényében egy alkalommal legfeljebb 6 hónappal - meghosszabbítható. Az ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Ebben az évben a mintegy 180 pályázóból 79 fõ átlagosan 4-5 hónapos tanulmányutat nyert.
Az ösztöndíjas utak 2005. március 1-jétõl kezdõdhetnek.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

- A MÖB Iroda letölthetõ pályázati adatlapja a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjhoz ( 3 példány)*. (A pályázó a nyomtatványon jelölje meg a témájának megfelelõ szakmai kollégium sorszámát is, amely az adatlap alján található.)
- Szakmai életrajz magyar és angol nyelven, (2-2 példány)
- Publikációk jegyzéke, magyar és angol nyelven; mûvészek esetében a munkásságukat bemutató összeállítás. ( 2 példány) A publikációs jegyzékben külön kell választani a hazai és a külföldi közleményeket a következõ bontásban: szakmai folyóiratban megjelent cikkek, könyvek, konferencia kiadványok, egyéb. (A pályázónak a három legjobbnak ítélt publikációja másolatát - a mûvészeknek a három legjobbnak ítélt alkotását bemutató fotót, kritikát, referenciát - is csatolnia a kell a pályázathoz !)
- Legalább két szakmailag elismert ajánló véleménye lezárt borítékban a letölthetõ kétoldalas ajánló lapon.
- Munkaterv magyar és angol nyelven, (2-2 példányban, 1-3 oldal terjedelemben.)
- A pályázó által beszerzett, külföldi fogadókészséget igazoló levél, (Fax vagy e-mail esetén annak az eredetijét utólag meg kell küldeni a MÖB Irodába 2004. november 20-ig.)
- Költségterv letölthetõ formanyomtatványon, (2 példány)
- Oklevél másolat, (2 példány)
- Idegen nyelvtudást igazoló állami nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékû bizonyítvány. (2 példány)

A pályázathoz szükséges formanyomtatványok (1, 4, 7) a MÖB Iroda Ügyfélszolgálati Irodájától (Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21.) kérhetõk, ill. az Internetrõl letölthetõk. A formanyomtatványok sokszorosíthatók.
Beadási határidõ: 2004. november 5.
A MÖB az ösztöndíjas külföldi megélhetéséhez, szállásához, munkájának dologi kiadásaihoz ad anyagi támogatást, és az ösztöndíjas egyszeri oda-vissza útiköltségét is biztosítja. A pályázatokat a következõ címre kell postán vagy személyesen eljuttatni: MÖB Iroda, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. A borítékra kérjük ráírni: "Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj"
További információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/041105-mob-eotvos.html


12.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság felhívja a figyelmet a Török Külpolitikai Intézet (http://www.foreignpolicy.org.tr/) pályázatára, amelynek célja olyan kutatás támogatása, mely a nemzetek közötti kapcsolatok, barátságok fejlesztését, javítását tûzte ki célul.
Pályázati határidõ: 2004. november 30.
A felhívás eredeti szövege és további információk megtalálhatók: http://www.scholarship.hu/aktualis/041130-torok-kulpolitika.html


13.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet az Izraeli Külügyminisztérium Nemzetközi Együttmûködési Központjának (MASHAV) M.S. és M.A. programjára, Sivatagi Tanulmányok címmel, melyekre ösztöndíjakért lehet pályázni. A kurzus helye: Ben - Gurion University of the Negev, Sede - Boqer Campus, nyelve: angol.
Specializációk:

Mezõgazdaság és biotechnológia a fenntartható fejlõdésért
Száraz területek ökológiája
Napenergia és a fizikai környezet
Vízforrások és menedzsment
Ember a száraz területeken

Jelentkezhetnek az elsõ négy specializációra tudományos vagy mérnöki diplomával rendelkezõk, az ötödik specializációra társadalomtudományi, bölcsész vagy építész diplomával rendelkezõk, akik megfelelõ angol nyelvtudással rendelkeznek.
Jelentkezni az õszi és a tavaszi szemeszterre egyaránt lehet.
Bõvebb információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/040000-izrael.html


14.
A MÖB felhívja a figyelmet a Kanadai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (CIDA - Canadian International Development Agency) "Partnerships for Tomorrow II" címû programjára.
A program célja a közép- és kelet-európai országok demokratikus és gazdasági reformfolyamatainak elõsegítése utazási támogatások biztosításával.
Pályázhatnak oktatási és civil szervezetek, szakértõk, cégek, egyének, illetve kormányzati szervezetek. Az utazási támogatást workshopok-on, konferenciákon, tanulmányutakon, szakmai tréningeken való részvétel, illetve intézményi kapcsolatok kiépítése céljából lehet felhasználni.
A válogatást a Kanadai Egyetemek és Fõiskolák Szövetsége (AUCC - Association of Universities and Colleges of Canada) végzi. A pályázatoknak minden hónap 28-ig kell beérkezniük a szövetséghez, minimum 60 nappal a projekt kezdete elõtt.
További információk:
http://www.scholarship.hu/aktualis/040000-kanada.html
http://www.aucc.ca/ptp-ppa/about/index_e.html


15.
A XX. Századi Intézet határidõ nélküli, folyamatos pályázatot hirdet a történettudományok, illetve a társadalomtudományok témakörébe tartozó tudományos kutatások támogatására. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


Szerkesztõi rovat

Tisztelt Olvasó! A Kurír terjesztésében ismét egy újabb korszak kezdõdik. A mostani, 163. számtól kezdõdõen az Internetrõl letölthetõ, valamint emailben megrendelhetõ a PDF formátumú Kari Kurír. Így bárki letöltheti, a neki megfelelõ példányszámban kinyomtathatja, lemásolhatja, a pdf formátum (Adobe Acrobat Reader-rel olvasható) nem tördelõdik másképp, a Word doc-jával ellentétben. Az email-ben elküldés pedig azt jelenti, hogy ahogyan kész egy szám, Ön pár perccel késõbb máris a postafiókjába kapja, nem kell megvárni, míg a papír formátum eljut a kezébe.
Ez azonban a hagyományos papír formátumú Kurír példányszámának drasztikus csökkentését jelenti. Az intézetek/tanszékek – amennyiben nem kérik másképp – EGY papír példányt kapnak, aki pedig egyénileg kapja névre címezve, azt kérem, hogy feltétlenül jelezze, ha továbbra is a papír változatot szeretné kézhez kapni, mert ezt csak annak küldjük meg a jövõben, aki kifejezetten ezt kérte. (Ezt megteheti a kurir@primus.arts.u-szeged.hu e-mail címen, valamint az 544-167-es vagy az 544-801-es telefonszámon.)
Amennyiben e-mailben szeretné megkapni rögtön a megjelenés után az aktuális számot, úgy azt szintén a fenti e-mail címen jelezze, természetesen arról a címrõl, ahová kapni szeretné a Kari Kurírt. (Ez egy kb. 500 kB méretû fájlt jelent majd.)

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2004. szep. 27.

Puskás Tivadar Köza.

Szakdolgozatok, diplomamunkák tám.

Kurír 163.

2004. szep. 30.

MACIKA

Ösztöndíjak roma hallgatóknak

Kurír 163.

2004. szep. 30.

Ösztöndíj Alapítvány

Posztgrad. hallgatók támogatása

Kurír 163.

2004. szep. 30.

BJA

Antológia

Kurír 162.

2004. okt. 1.

Wilson Int. Center

Pályázat

Kurír 163.

2004. okt. 1.

MTA/Sylff

Ösztöndíj

Kurír 163.

2004. okt. 5.

MÖB

Ösztöndíjak, nyári egyetemek (BTK)

Kurír 163.

2004. okt. 11.

Novofer

Gábor Dénes díj

Kurír 163.

2004. okt. 15.

MÖB

Ösztöndíjak, nyári egyetemek

Kurír 163.

2004. okt. 15.

OMAA

Ösztöndíj

Kurír 163.

2004. okt. 15.

Fulbright

Vendégprofesszorok

Kurír 163.

2004. okt. 25.

Közép-EU Tehetségkut.

Talentum 2004

Kurír 163.

2004. nov. 5.

MÖB

Eötvös Ösztöndíj

Kurír 163.

2004. nov. 30.

Török Külpol. Intézet

Pályázat

Kurír 163.

2004. dec. 15.

Albertai Egyetem

Hungarológia ösztöndíj

Kurír 162.

2004. dec. 31.

UNESCO

Alfabetizációs díj

Kurír 162.

       

Folyamatos

XX. Századi Intézet

Kutatások támogatása

Kurír 163.

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.