Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

162. szám - 2004. június 24.

Információk


1.
A Kari Tanács 2004. június 17-i ülésén kelt határozatai:

– 13 igen, 0 nem, 2 tartózkodom szavazattal támogatja Odorics Ferenc egyetemi docens tanszékvezetõi kinevezését (3 évre) a Modern Magyar Irodalmi Tanszékre. (2004/27.)
– 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja a Klebelsberg Kunó –díj odaítélésérõl szóló javaslatot. (2004/28.)
– 13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja a senator honoris causa kitüntetõ cím adományozását Giorgio Pressburger úr részére. (2004/29.)
– egyhangúlag elfogadja a Tanulmányi Ösztöndíj Szabályzat módosításait és az alelnöki jogkör kibõvítését.
– egyhangúlag tudomásul veszi a Tanulmányi Bizottság 2003/2004-es tanévi munkájáról szóló beszámolót.
– 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal egyhangúlag támogatja, hogy a 2004/2005-ös tanévre a Tanulmányi Bizottság elnökei posztját Szász Géza egyetemi adjunktus töltse be. (2004/30.)
– egyhangúlag elfogadja a díszdiplomák adományozásáról szóló javaslatot.


2.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara diplomaátadási ünnepségeit 2004. június 26-án (szombaton) tartja a Szegedi Ifjúsági Házban. Az ünnepségek három részletben, 10, 12 és 14 órakor kezdõdnek.


Tudományos és PhD hírek

1. A Kari Doktori Tanács ülésére 2004. július 1-én 14 órai kezdettel kerül sor.

Napirendi pontok:
1. Új eljárás indítása:

Irodalomtudomány:
– Császtvay Tünde
– Hernádi Mária

2.Védési bizottságok kijelölése:

Irodalomtudomány:
– Kovács Ágnes Zsófia
Történelemtudomány:
– Gálffy László
– Fedeles Tamás
– Weisz Boglárka.

3. Predoktori, predoktoranduszi pályázatok elbírálása.
4. Egyéb.

2. PhD-védések:

Fogarasi György (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. június 21-én került sor a IX. sz. tanteremben. A védés eredménye: 100%.
Nagy Lászlóné (neveléstudomány) PhD-védésére 2004. június 16-án került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 100%.
Fûzi Izabella (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. június 17-én került sor a BTK IX. sz. tantermében. A védés eredménye: 96%.
Ármeán Ottília (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. június 28-án 12 órai kezdettel kerül sor a BTK IX. sz. tantermében.


A Kar pályázatai

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja pályázatot hirdet:

– a Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszékére további jogviszonyban foglalkoztatott tanársegédi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ tanársegéd feladata a logika valamint az analitikus filozófiai hagyomány és a kortárs analitikus filozófia oktatása (nappali és levelezõ tagozaton), illetve részvétel a tanszék tudományos (pályázati) munkájában.
A pályázat betöltéséhez filozófia szakos egyetemi végzettség és valamilyen élõ idegen nyelv ismerete szükséges. Elõnyt jelent a többéves felsõoktatási gyakorlat és elismert publikációs tevékenység, valamint ha a pályázó szervezett PhD képzésben vett/vesz részt (ez utóbbi esetben a pályázónak a pályázati idõszak alatt jelentõs elõrehaladást kell tennie PhD fokozata megszerzésében).

– a Magyar Intézet Könyvtártudományi Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ tanársegéd feladata a könyvtártan, a dokumentumleírás, a tájékoztatás, a számítógépes dokumentumleírás és speciálkollégiumok oktatása (nappali és levelezõ tagozaton egyaránt), illetve részvétel a tanszék pályázati munkájában.
Az álláshely betöltéséhez könyvtári informatikus szakos egyetemi végzettség szükséges. További feltétel, hogy a pályázó szervezett tudományos (PhD) képzésben vett részt, és abszolutóriummal rendelkezik. Elõnyben részesül az, aki Európa politika speciális képzést végzett, felsõoktatási és könyvtárosi gyakorlattal bír, középfokú német nyelvvizsgája van, és elismert publikációs tevékenységgel rendelkezik.

– a Néprajzi, Ókortudományi és Orientalisztikai Intézet Régészeti Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz a tanszéken az õskor kutatása, a tanszék pályázati munkájában és egyéb aktuális tennivalóiban való részvétel, továbbá tudományos kutatás az Alföld bronzkorának kérdéskörében.
A pályázónak rendelkeznie kell régész diplomával és a kezdõ szakembertõl elvárható tudományos munkássággal.

– Az Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékre tanársegédi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ tanársegéd feladata angol nyelvgyakorlatok vezetése valamint angol nyelvpedagógiai és alkalmazott nyelvészeti szemináriumok tartása. Elõnyt jelent a több éves felsõoktatási gyakorlat és az, ha a pályázó részt vett szervezett PhD képzésben.

– a Germanisztikai Intézet Német Nyelvészeti Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.

A kinevezendõ oktató feladata szemináriumok vezetése, szinkrón és diakrón nyelvészet területén. Tájékozottsága legyen a német kisebbségek nyelvészeti és nyelvszociológiai kérdéseiben. Feladatköréhez tartozik még oktatás– és kutatásszervezési feladatok ellátása.
A pályázó rendelkezzék német nyelv és irodalom szakos egyetemi diplomával, a nyelvészeti kutatómunkára való alkalmassággal. Tervei között szerepeljen a PhD fokozat néhány éven belüli megszerzése.


A kinevezések 2004. szeptember 1-tõl négy évre szólnak.

A pályázóknak meg kell felelnie a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek.
A pályázat elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatot a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázat formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (54-4360) kapható felvilágosítás.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja

Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A torinói Nemzetközi Munkaügyi Központ pályázatának kiírása megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2004. június 30.


2.
Cerge-EI Announces GDN Regional Research Competition (http://www.gdnet.org/cee/). Deadline: 2004. July 1.


3.
A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság örömmel hirdeti meg a 2005/2006-os tanévre szóló ösztöndíjait. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsõfokú végzettséggel, valamint megfelelõ szintû angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, oktatni vagy kutatni. Pályázni bármely tudományterületen és mûvészeti ágban lehet.
A Fulbright Programban világszerte egységes ûrlapokat használunk, ezek letölthetõk a http://ww.fulbright.hu honlapról, illetve a Fulbright Bizottságnál és a Tanulmányi Tanácsadó Központokban (Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged) vehetõk át. A pályázatot a szükséges mellékletekkel együtt 2004. július 15-ig, a kiírásnak megfelelõ példányszámban, angol nyelven kell a Fulbright Bizottsághoz eljuttatni: FULBRIGHT BIZOTTSÁG, Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.; Professzorok Háza, 1/107., tel.: 462-8040, fax: 252-0266, e-mail: info@fulbright.ph.hu, http://ww.fulbright.hu/exchange/grantsh.htm.


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet kutatói ösztöndíjakra a bécsi Collegium Hungaricumba (a továbbiakban: CH).
A megpályázható ösztöndíjak:

CH/1: Szenior ösztöndíjak neves kutatóknak
Az ösztöndíjak idõtartama: 1-2 hónap
Az ösztöndíjak idõkerete: 25 hónap
CH/2: Kutatói ösztöndíjak fiatal kutatóknak
A korhatár (kiutazáskor): 35 év
Az ösztöndíjak idõtartama: 2-6 hónap
Az ösztöndíjak idõkerete: 65 hónap.

Pályázhatnak egyetemi vagy fõiskolai oklevéllel rendelkezõ kutatók. A pályázatok elbírálásánál elõnyt élveznek azok a PhD-hallgató pályázók, akik az osztrák- magyar kapcsolattörténet kutatói, továbbá mindazok, akik a bécsi központi közgyûjteményekben, mindenek elõtt levél- és kézirattárakban, könyvtárakban, múzeumokban és egyetemi vagy állami kutatóhelyeken a XVI-XX. századi magyar történelem, mûvelõdés, irodalom, mûvészet, filozófia, pszichológia, gazdaságtörténet stb. terén általános elméleti, valamint általános forrásfeltáró, ill. forrásfeldolgozó kutatásokat k
A pályázatokról a Magyar Ösztöndíj Bizottság 2004 októberében dönt. A pályázatok értékelésekor mérlegeli a pályázó tudományos munkáját, publikációs tevékenységét, munkatervét, témáját és nyelvismeretét.
A döntésrõl a MÖB Iroda valamennyi pályázót értesíti. A sikeres pályázóknak a CH ad a kiutazással kapcsolatosan további tájékoztatást. Az ösztöndíjakat 2005. január 1. és december 20. között lehet igénybe venni. Az ösztöndíjasok ösztöndíjukat a bécsi CH-ban vehetik fel. Az ösztöndíj összege: 436 EUR/ hónap.
Az ösztöndíjasnak hazajövetele után egy hónapon belül tézisszerû szakmai beszámolót kell készítenie a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak (Magyar Ösztöndíj Bizottság, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) és a bécsi CH-nak.
A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia (a magyar nyelven összeállított pályázatot két, egymástól elkülönített példányban, példányonként a következõ sorrendben összetûzve kell beküldeni):

– a MÖB háromlapos formanyomtatványa (a munkatervi pont rovatba a ? CH/ ?? jelet kell beírni)
– szakmai életrajz
– publikációk jegyzéke
– ajánlás két tudományosan elismert ajánlótól
– munkaterv
– oklevél másolat
– német állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû német nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ha a kutatott terület sajátosságaiból következõen más idegen nyelvre van szükség, ennek ismeretét is bizonyítvánnyal kell igazolni (másolati példányban)
– a külföldi intézmény fogadólevele (levéltárak, könyvtárak, múzeumok esetében nem szükséges!)
– családorvosi igazolás, hogy a pályázó egészségileg alkalmas a külföldi tanulmányútra

A pályázathoz csatolni kell a pályázó által az utolsó öt évben legjobbnak ítélt publikációja másolatát (2 példányban). Hiánypótlásra nincsen mód. A hiányos pályázati anyagok formai hibásnak minõsülnek. Ezeket a MÖB Iroda nem továbbítja szakmai bírálatra.
Beadási határidõ: 2004. július 15. (csütörtök) (postabélyegzõ dátuma)
A MÖB ûrlap letölthetõ a következõ címen: http://www.scholarship.hu /Pályázati ûrlapok.
A pályázatokat a következõ címre kell postán elküldeni:
Magyar Ösztöndíj Bizottság, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
A borítékra rá kell írni: BÉCSI COLLEGIUM HUNGARICUM PÁLYÁZAT
Az ösztöndíj munkajogi és biztosítási ügyeit az ösztöndíjas maga intézi. Az ösztöndíjasok útiköltség-támogatásban nem részesülnek.


5.
A Kari Kurír elõzõ, 161. számában közölt, a Német Szövetségi Köztársaság Bundestagja által meghirdetett szokásos ösztöndíjpályázatának határidejét meghosszabbították 2004. július 31-ig.
Az ösztöndíjpályázatról részletes információt talál a Deutscher Bundestag honlapján www.bundestag.de/internat/ipp/index.html – ahonnan a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok is letölthetõk – , valamint a Pályázati Irodában.


6.
A Fogyatékosok Esélye Alapítvány pályázatot hirdet a fogyatékosüggyel foglalkozó PhD dolgozatok támogatására. További részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2004. augusztus 1.


7.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet a magyar-olasz kulturális egyezmény végrehajtási munkaterve alapján biztosított nyári egyetemi ösztöndíjakra. Pályázhatnak olasz szakos egyetemi és fõiskolai hallgatók, illetve olasz nyelvet tanító tanárok.
Beadási határidõ: 2004. szeptember 15.
A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

1. A MÖB háromlapos Nyári Egyetemi adatlapja (1 példány). Csak elektronikus formában vagy nyomtatott nagybetûvel olvashatóan kitöltött ûrlapot fogadunk el.
2. Szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar és olasz nyelven.
3. Oklevél másolat; egyetemi és fõiskolai hallgatók esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat. (2 példány)
4. Állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolata. Hallgatók esetében az elõbb említett leckekönyvmásolat. (2 példány)

A nyári egyetemekre 2005. nyarán kerül sor.
A nyelvszakos egyetemi és fõiskolai hallgatóknak (a már diplomával rendelkezõ hallgatóknak is, amennyiben a 2.1/e jelû ösztöndíjra pályáznak) pályázatukat felsõoktatási intézményükbe kell benyújtaniuk. A Kari határidõ: 2004. szeptember 3. Az egyetemek és fõiskolák a hallgatók rangsorolt pályázatát küldik el a MÖB Irodába a jelzett határidõig.
Tanár pályázóknak pályázatukat közvetlenül a MÖB Irodába kell eljuttatniuk. Kizárólag államilag finanszírozott oktatási intézményben az adott nyelvet tanító nyelvtanárok pályázhatnak.
A pályázati felhívás és a MÖB háromlapos nyári egyetemi pályázati adatlapja letölthetõ a http://www.scholarship.hu honlapról.
A pályázatokat kizárólag postai úton a Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodájába (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21) kell eljuttatni. A borítékra rá kell írni: Olaszországi nyári egyetem.


8.
A Canon Alapítvány japán ösztöndíjairól bõvebben olvashat a Pályázati Iroda faliújságján (angol nyelven), valamint a http://www.canonfoundation.org oldalon. A pályázat határideje: 2004. szeptember 15.


9.
A Boldog Jövõnkért Alapítvány pályázatának (Õszi irodalmi antológia) kiírása megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Beérkezési határidõ: 2004. szeptember 30.


10.
Az Albertai Egyetem ösztöndíjáról (Central European and Hungarian Studies Award) bõvebb információhoz juthat a http://www.arts.ualberta.ca/ccauces/awards.htm Internet címen. Határidõ: 2004. december 15.


11.
Az UNESCO Nemzetközi Alfabetizációs Kutató Díjáról bõvebb információt a Pályázati Irodában kaphat. Benyújtási határidõ: 2004. december 31.


12.
A következõ tájékoztatók megtalálhatók az Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságán:

– A Universität Bremen nyári egyeteme, „Survival German” (http://www.io.uni-bremen.de)
– Université de Caen: Université Européenne de la Paix 2004 (2004. július 11-23.) (uee@admin.unicaen.fr)
– Rotterdam Summer School: Europe in Perspective. United in Diversity (2004. aug. 16-20.), (http://www.RotterdamSummerSchool.nl)
– CERGE-EI Conference on Education in Transition Economies (2004. aug. 14-17, Prága) (http://www.cerge-ei.cz/ gdn/)
– A Colegio Internacional, Alicante spanyol nyelvi kurzusai (http://colegiointernacionalalicante.com)
– Universidade do Porto: portugál nyelvi kurzusok (http://www.letras.up.pt/deper/)
– Az Université Mons-Hainaut francia nyelvi kurzusai (http://www.umh.ac.be/extension/)
– IBMSTop, Leeuwarden International Business and Management Studies (http://www.topibms.nl)
– A Université de Metz nyári egyeteme „Innovative Products and Processes from Eco-conception to Interculturality”, Metz, 2004. aug. 30 - szept. 03. (http://www.metz.ensam.fr)
– University College of London, Centre for European Studies: Master Programmes (http://www.ucl.ac.uk/ces)

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2004. jún. 25.

SZTE BTK

Pre és posztdoktori

Kurír 161.

2004. jún. 30.

Japán kormány

Ösztöndíjak

Kurír 160.

2004. jún. 30.

DAAD

Magyar-német kutatócserék

Kurír 161.

2004. jún. 30.

Torinói Munkaügyi K.

Pályázat

Kurír 162.

2004. júl. 1.

CERGE-EI

GDN

Kurír 162.

2004. júl. 15.

Fulbright

Ösztöndíj

Kurír 162.

2004. júl. 15.

MÖB

Collegium Hungaricum

Kurír 162.

2004. júl. 31.

NSZK Bundestag

Ösztöndíjpályázat

Kurír 162.

2004. aug. 1.

Fogyatékosok Esélye

PhD dolgozatok támogatása

Kurír 162.

2004. aug. 2.

OM

Ösztöndíjak

Kurír 160.

2004. aug. 26.

SZTE BTK

Predoktorandusz

Kurír 161.

2004. aug. 30.

HAESF

Ösztöndíj

Kurír 160.

2004. szep. 3.

MÖB

Olasz nyári egyetem (Kari határidõ)

Kurír 162.

2004. szep. 15.

KKEU Trsd Kut. Alap.

Esszépályázat

Kurír 160.

2004. szep. 15.

Nemzeti Színház

Drámapályázat

Kurír 159.

2004. szep. 15.

MÖB

Olasz nyári egyetem

Kurír 162.

2004. szep. 15.

Canon Alapítvány

Japán ösztöndíj

Kurír 162.

2004. szep. 30.

BJA

Antológia

Kurír 162.

2004. dec. 15.

Albertai Egyetem

Hungarológia ösztöndíj

Kurír 162.

2004. dec. 31.

UNESCO

Alfabetizációs díj

Kurír 162. 

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.