Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

159. szám - 2004. március 25.

Információk

1. Az OTDT Humán (bölcsész) Szakmai Bizottsága a következõ Országos Tudományos Diákköri Konferencia idõpontját 2005. március 21-22-23-ra tûzte ki. Helye az ELTE BTK Lágymányosi oktatási központja.
A nevezések végsõ idõpontja 2004. december 3, újdonság, hogy a nevezéssel együtt kell a dolgozatot is elküldeni 3 példányban. Nevezési díj: 4000 Ft hallgatóként (a részvételi díj ettõl független, késõbb határozzák meg a szervezõk, a költségek ismeretében).
A most ötödéveseknek még e szemeszterben kell helyi konferenciát szervezni, hogy részt vehessenek az OTDK-n. A Karnak õsszel kell a helyi konferenciát megszerveznie. Ez az elõfeltétele ugyanis az OTDK-n való részvételnek. Újdonság, hogy mind a dolgozat, mind a szóbeli bemutatás lehet magyar vagy idegen nyelven, de a szervezõknek joguk lesz szekciónként konkrét döntést hozni a bemutatás nyelvét illetõen, a beérkezett dolgozatok ismeretében.
A bölcsész OTDT szervezõi: elnök: Kulcsár-Szabó Ernõ akadémikus, titkár: Dr. Borsodi Csaba egyetemi docens, ELTE BTK. A szakmai bizottság elnöke: Kabdebó Loránt professzor, Miskolci Egyetem, BTK.
A konferencia részletes szabályozásáról a szakbizottság külön állást foglal még e félév során.


2.
A Kari Tanács 2004. március 11-i ülésén hozott határozatai:

Egyhangúlag támogatja

– Bakró-Nagy Marianne további jogviszonyban foglalkoztatott egyetemi docens egyetemi tanári kinevezését a Finnugor Nyelvtudományi Tanszékre (1/2004.)
– Vidákovich Tibor egyetemi docens intézetvezetõi pályázatát a Pedagógiai Pszichológiai Intézetbe. (2/2004.)
– Bakonyi Géza tanszékvezetõi pályázatát a Könyvtártudományi Tanszékre. (3/2004.)
– Gyenge Zoltán egyetemi docens tudományos és pályázati dékánhelyettesi kinevezését. (4/2004.)

A Kari Tanács egyhangúlag elfogadta a Bölcsészettudományi Kar helyzetértékelése és jövõképérõl szóló elõterjesztést. (5/2004.)

A Kari Tanács 14 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja a Bölcsészettudományi Kar tiszteletbeli polgára cím megalapítását. (6/2004.)

A Kari Tanács egyhangúlag támogatja:

– a Mikola Tibor-díj alapítására tett javaslatot. (7/2004.)
– Pro Facultate Philosophiae kitüntetõ cím adományozását Prof. Dr. Hedda Ragotzky, a Siegeni Egyetem egyetemi tanárnak. (8/2004.)

A Kari Tanács 14 nem, 0 igen, 1 tartózkodom szavazattal nem támogatja Dr. Sümegi Pál tanszékvezetõ egyetemi docens (TTK Földtani és Õslénytani Tanszék) elõterjesztését, BTK-s területeket érintõ TTK-s laboratórium kialakítása tárgyában. (9/2004.)


Személyi hírek


1.
Dr. Bassola Péter, az oktatás területén végzett kiemelkedõ tevékenységéért Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Az elismeréseket az oktatási tárca március 15-i ünnepségén, Magyar Bálint oktatási miniszter adta át.


2.
A 2004. március 10-én tartott Magyaros Szakesten a hallgatók szavazatai alapján kiosztották az Év Tanára díjakat. A kitüntetõ címet a 2003/2004. tanévre Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék docense nyerte el, a második helyezett Fried István, az Összehasonlító Irodalomtudomány Tanszék professzora lett. A harmadik helyen holtverseny alakult ki Békésiné Fejes Katalin, a Magyar Nyelvészeti és Szilasi László, a Régi Magyar Irodalmi Tanszék docense között.


Tudományos és PhD hírek

1. PhD-védés:

Burján Mónika (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. január 6-án került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 92%.
Rákai Orsolya (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. február 12-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 88%.
Várszegi Tibor (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. február 19-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 92%.
Balázs Péter (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. február 9-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 100%.
Thoroczkay Gábor (történelemtudomány) PhD-védésére 2004. március 10-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 100%.
Horváth Márta (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. március 11-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 95%.
Hunyadi Zsolt (történelemtudomány) PhD-védésére 2004. március 11-én került sor magna cum laude eredménnyel a Közép-Európai Egyetem (CEU), Mûemlék épületének Gellner termében (1051 Budapest, Nádor u. 9.).
Farkas Zsolt (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. március 24-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 84%.

2. PhD-szigorlat:

Tandori Mária (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2004. január 22-én került sor dr. J. Nagy László professzor tanári szobájában. A védés eredménye: 100%.

3. A Kari Doktori Tanács állásfoglalásai a következõk:
Elfogadta

Dobrovits Mihály (történelemtudomány)
Gajdó Ágnes (irodalomtudomány)
Lázár István (irodalomtudomány) eljárásának indítását, és javaslatot tett a szigorlati bizottság összetételére.

Kijelölte: a védési bizottságot

Kopár Lilla (irodalomtudomány,
Fûzi Izabella (irodalomtudomány) kérésére.

5. A Kari Doktori Tanács következõ ülését 2004. március 23-án (kedden) 1200 órai kezdettel a SZTE BTK Kari Tanácstermében tartja, az alábbi napirendi pontokkal:

1. Új eljárás indítása:

Irodalomtudomány:
Pethõ Ildikó

2. Védési bizottság kijelölése:

Irodalomtudomány:
Lovász Andrea
Ármeán Ottília

3. Védések elfogadása

Irodalomtudomány:
Burján Mónika
Balázs Péter
Horváth Márta
Várszegi Tibor
Rákai Orsolya

3. A Neveléstudományi Doktori Iskola elindításával kapcsolatos feladatok.
4. Egyéb.


A Kar pályázatai

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara pályázatot hirdet a

1.Pedagógiai-Pszichológiai Intézet Pszichológia Tanszékére

a) adjunktusi álláshely betöltésére
A kinevezendõ adjunktus feladata lesz a személyiségpszichológia és a pszichoterápia, illetve a kapcsolódó szakterületeken való oktatás, a pszichológus hallgatók gyakorlati tevékenységének segítése, esetelemzõ szemináriumok és gyakorlati kurzusok tartása, a Személyiség- és klinikai pszichológiai szakirányban kurzusok hirdetése.
A pályázónak rendelkeznie kell általános orvosi diplomával, és elõnyt jelent ha komoly tapasztalattal rendelkezik a pszichodiagnosztikai és pszichoterápiás gyakorlat területén.
A kinevezés 4 évre szól.

b) tanársegédi álláshely betöltésére
A kinevezendõ tanársegéd feladata részvétel a tanárképzésben és a pszichológusképzésben, bekapcsolódás a tanszék Neveléspszichológiai csoportjának kutató- és oktatómunkájába, valamint aktív kutatói tevékenység.
A pályázónak rendelkeznie kell egyetemi szintû pszichológia szakos diplomával, és elõnyt jelent, ha belátható idõn belül megtörténik PhD fokozatának megszerzése.
A kinevezés 4 évre szól.


2.
Újlatin Kultúrák Intézete Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékére
tanársegédi álláshely betöltésére

A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz a XVII-XVIII. századi irodalom és eszmetörténet oktatása, irodalmi szövegolvasási szemináriumok és speciálkollégiumok tartása, valamint a hallgatók nyelvi képzésében való részvétel.
A pályázónak rendelkeznie kell francia nyelv és irodalom szakos diplomával. Elõnyben részesül az, aki szervezett doktori képzésben vett részt, és megvédett disszertációval, valamint publikációs tevékenységgel rendelkezik.
A kinevezés 4 évre szól.

A pályázóknak meg kell felelnie a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek.
A pályázat elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatot a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázat formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (Kelemen Éva – 54 4360) kapható felvilágosítás.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának fotópályázati kiírását megtalálja a Pályázati Iroda faliújságján. A beküldés határideje: 2004. március 30.


2.
A Jobbágy Károly Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet pályakezdõ alkotók mûveinek megjelentetésének támogatására. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2004. március 31.


3.
Mellon kutatói ösztöndíjak - American Academy in Rome. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2004. április 1.


4.
Az Alföld Mûvészeti Egyesület és a Raszter Könyvkiadó pályázatáról költõknek bõvebben olvashat a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2004. április 11.


5.
Diákok jelentkezését várjuk a 2004-2005-ös Soros kiegészítõ ösztöndíj programra (Soros Supplementary Grants Program 2004-2005). Jelentkezhet minden olyan diák, aki a társadalomtudományok, humántudományok, illetve képzõ- és elõadómûvészetek bármely területén tanul, valamely államilag elismert, diplomát adó felsõoktatási intézményben. Olyan diákok jelentkezését várjuk, akik hazájukon kívül, de Közép-Kelet-Európa vagy a volt Szovjetunió valamely országában, illetve Mongóliában tanulnak. A támogatás kiegészítõ jellegû, a diákok tanulmányaik költségeinek egy részét más forrásból kell hogy fedezzék.
Roma diákok, illetve menekültek és menedéket keresõk számára a fentiekhez hasonló feltételekkel, ám a tudományterülettõl függetlenül, speciális ösztöndíjlehetõség áll rendelkezésre. A jelentkezés további feltételeivel kapcsolatban az alábbi címen és telefonszámon lehet érdeklõdni. ONLINE jelentkezés: www.soros.org/grants/oas. Jelentkezési határidõ: 2004. április 15.


6.
TéT pályázatok tudományos és technológiai együttmûködés keretében kutatási/fejlesztési projektek nemzetközi kutatócseréjének támogatására:

magyar-német tartományi (folyamatos)
magyar-osztrák (2004. május 14.)
magyar-ukrán (2004. április 15.)
magyar-flamand (2004. április 30.)


7.
2004. április 20-án, kedden délután 14 órakor a Rektori Hivatal Tanácstermében (Dugonics tér 13., II. emelet) a 2005/2006. tanévre kiírt Fulbright-ösztöndíjakról tart tájékoztató elõadást Dr. Brückner Huba, a budapesti Fulbright Bizottság vezetõje.


8.
Pályázati felhívás jelent meg az EU-USA együttmûködési program keretében európai és amerikai intézmények együttmûködésében megvalósuló felsõoktatási és szakképzési projektek támogatására. A pályázatok beadási határideje: 2004. április 23.
További információ: http://europa.eu.int/comm/education/programmes/eu-usa/usa_en.html#call


9.
Tájékoztató az Ausztráliában elérhetõ tanulási lehetõségekrõl (2004. április 28. szerda, 14 óra, Rektori Hivatal, Tanácsterem, Dugonics téri épület, II. emelet)


10.
Pályázati felhívás jelent meg az EU-Kanada együttmûködési program keretében európai és kanadai intézmények együttmûködésében megvalósuló felsõoktatási és szakképzési projektek támogatására. A pályázatok beadási határideje: 2004. április 30.
További információ: http://europa.eu.int/comm/education/programmes/eu-canada/canada_en.html


11.
A kanadai Alberta Egyetem Osztrák és Közép-Európai Tanulmányok Központja egy gyakornoki helyet biztosít magyar állampolgárságú Ph.D fokozattal rendelkezõ kutatók számára vagy disszertációjuk védése elõtt álló Ph.D hallgatók részére a bölcsészettudományok, társadalomtudományok és a képzõmûvészetek területén. Olyan kutatók jelentkezését várják, akik a kutatómunka mellett elõadásokat is tartanának szakterületük tárgykörében. A pályázónak kitûnõ angol nyelvtudással és megfelelõ szláv vagy német nyelvtudással kell rendelkeznie.
Az ösztöndíj 2004. szeptember 1 - 2005. augusztus 31-ig tart.
Az utazási költségekhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egy alkalommal hozzájárul.
Az elektronikusan történõ jelentkezés határideje: 2004. április 30. Postai úton az ezt követõ 7 napon belül kell megküldeni a pályázati anyagot.
Bõvebb információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/20040430kanada.html


12.
Külföldi tanulmányutak oktatási szakértõk számára. Beadási határidõ: 2004. május 3. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


13.
A Nemzeti Színház drámapályázatáról bõvebben olvashat a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2004. szeptember 15.


14.
A következõ tájékoztatók megtalálhatók az NKI-n:

– University College London: Graduate School Prospectus 2004/2005
– Euresco Conferences: Programme 2004 (http://www.esf.org/euresco)
– Georg-August-Universität Göttingen: Summer Univ. 2004 in Matematics and Economics
– Université Catholique de l'Ouest, Angers rövid ismertetõje
– 6th International Summer Academy on Technology Studies (Deutschlandsberg, Austria, 11-17 July)
– Universität Regensburg: Internationale Masterstudiengang Ost-West-Studien
– GEOS MAlta: English Language Centre: tájékoztató füzet
– Technische Universität Ilmenau: önköltséges nyári egyetemek
– Högsolan Dalarna: Master of Display Technology (http://www.lcdcenter.se/)
– Theology Programmes in English of the Catholic University Leuven (http://www.theo.kuleuven.ac.be/ en/index.htm)
– De Monfort University, Leicester: Postgraduate Courses in Art and Design
– Hessen International Summer University in Social Studies and Applied Life Sciences
– Université Geneve: International Student's Diploma
– Technische Universität Dresden: Master of Science in Molecular Bioengineering (http://www.tu- dresden.de/biotec/)
– University of New Hampshire: angol nyelvi kurzusok (http://www.learn.unh.edu/esl/)
– Universität Konstanz: Master's Programme in International Economic Relations (http:// www.international-economics.uni-konstanz.de)

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2004. már. 30.

SZTE Kulturális Iroda

Fotópályázat

Kurír 159.

2004. már. 31.

Jobbágy Károly Alap.

Megjelentetési támogatás

Kurír 159.

2004. már. 31.

Mellon

Edinburgh

Kurír 157.

2004. már. 31.

Hokkaido SRC

Ösztöndíj

Kurír 158.

2004. már. 31.

Herzog August Bibl.

Mellon

Kurír 158.

2004. már. 31.

Boldog Jövõnkért A.

Költõk/írók publikálása

Kurír 158.

2004. már. 31.

AMFK/DOSZ

Publikációs elismerés

Kurír 158.

2004. ápr. 1.

Mellon

Warburg Institute

Kurír 157.

2004. ápr. 1.

Mellon

American Academy in Rome

Kurír 159.

2004. ápr. 1.

AIAR

Mellon

Kurír 158.

2004. ápr. 11.

Alföld&Raszter

Pályázat költõknek

Kurír 159.

2004. ápr. 15.

Mellon

Am. Center of Oriental Research

Kurír 157.

2004. ápr. 15.

Mellon

Madrid

Kurír 157.

2004. ápr. 15.

Soros

Supplementary Grants

Kurír 159.

2004. ápr. 19.

Greek SCF

Modern Görög Nyelv és Kultúra Prg.

Kurír 158.

2004. ápr. 23.

EU-USA

Együttmûködési projektek

Kurír 159.

2004. ápr. 23.

EU-Kanada

Együttmûködési projektek

Kurír 159.

2004. ápr. 30.

Alberta Egyetem

Gyakornoki hely

Kurír 159.

2004. máj. 3.

Tempus

Oktatási tanulmányutak

Kurír 159.

2004. szep. 15.

Nemzeti Színház

Drámapályázat

Kurír 159. 

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.