Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

158. szám - 2004. február 5.

Információk


1.
2004-ben a kari dolgozóknak juttatott étkezési jegy értéke 3500 Ft-ra emelkedett.


2.
A BTK Hallgatói Önkormányzat és a Neveléstudományi Tanszék hozzájárulásával megújította a Kar az Auditorium Maximum technikai hátterét. Új videokivetítõ, DVD lejátszó és hangtechnikai berendezések segítik ezentúl az oktatók munkáját. A Kurír elõzõ számában említett bemutató idõpontja 2004. február 17. 13.00 óra. Kérjük, aki szeretné használni az eszközöket, jöjjön el, ismerkedjen meg velük, kérdezzen bátran. Várunk minden érdeklõdõt!


3. A Megismeréstudományi Csoport kognitív órakínálata (2004. tavaszi félév) megtalálható a
http://kognit.edpsy.u-szeged.hu/ oldalon.


Személyi hírek


1.
Életének 65. évében, súlyos betegség után elhunyt Kristó Gyula egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelezõ tagja, Szeged város díszpolgára, aki 1982-85 között a JATE rektori, 1987-89 között pedig a Kar dékáni tisztségét is betöltötte. Temetése 2004. január 30-án szûk családi körben volt a szegedi Dugonics temetõben. Emlékét kegyelettel megõrizzük.


2.
A Magyar Kultúra napjának alkalmából Makk Ferenc professzort, a Történeti Segédtudományok Tanszékének vezetõjét Szent-Györgyi Albert-díjjal tüntette az oktatási miniszter.


3.
A tavaszi félévben Szõnyi György Endre Fulbright vendégprofesszorként a Kansasi Egyetemen tanít angol irodalmat és Közép-Kelet-Európa kultúrtörténetét. Szegedi emailjét ebben az idõszakban is olvassa.


Tudományos és PhD hírek


1.
Szajbély Mihály az MTA doktora címre benyújtott “A nemzeti narratíva szerepe a magyar irodalmi kánon alakulásában Világos után” címû értekezésének védése 2004. február 13-án 1400 órakor lesz, az MTA Székház Nagytermében (Bp., V., Roosevelt tér 9.).
Az értekezés opponensei: Imre László, az MTA doktora, Szörényi László, az MTA doktora, Eisemann György, az irodalomtudomány kandidátusa.
Az értekezés megtekinthetõ az MTA Könyvtárában (Bp. V., Arany J. u. 1.) A nyilvános vitában minden jelenlévõ részt vehet és írásban elõzetesen is észrevételt tehet.


2.
Pukánszky Béla az MTA doktora címre benyújtott “Tizenkilencedik századi magyar neveléstani kézikönyvek gyermekszemlélete a gyermekkor történetére vonatkozó kutatások tükrében” címû értekezésének védése 2004. március 1-én 1030 órakor, az MTA Székház Felolvasótermében lesz (Bp., V., Roosevelt tér 9.).
Az értekezés opponensei: Horváth Márton, a neveléstudomány doktora, Orosz Sándor, a neveléstudomány doktora, Kelemen Elemér, a történelemtudomány kandidátusa.
Az értekezés megtekinthetõ az MTA Könyvtárában (Bp. V., Arany J. u. 1.) A nyilvános vitában minden jelenlévõ részt vehet és írásban elõzetesen is észrevételt tehet.


3.
PhD-védés:

Burján Mónika (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. január 6-án került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 92%.
Balázs Péter (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. február 9-én 15 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Rákai Orsolya (irodalomtudomány) PhD-védésére 2004. február 12-én 10 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Várszegi Tibor (irodalomtudomány) PhD-védésre 2004. február 19-én 11.30 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.

4. PhD-szigorlat:

Tandori Mária (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2004. január 22-én került sor dr. J. Nagy László professzor tanári szobájában.

5. A Kari Doktori Tanács következõ ülésére elõreláthatólag 2004. február közepén kerül sor.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A CEU nyári egyetemének jelentkezési határidejét meghosszabbították 2004. február 9-ig. Bõvebb információ a http://www.ceu.hu/sun/index.html címen.

2.
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány meghirdette szokásos pályázatait a 2004. évre. További részleteket a Pályázati Iroda faliújságján valamint a http://www.prof.iif.hu/prc Internet címen talál.

"Klebelsberg Kuno emlékére" 2004. február 26.
"Egyetemi diáksportért" 2004. február 28.
"Környezetkultúra" 2004. március 1.
"Unger Mátyás emlékére" 2004. március 1.
“Karácsony Sándor emlékére” 2004. március 18.
"Diákok a tudományért" 2004. március 31. és október 15.
"Dunatáji népek kutatása" 2004. április 2.
"Kollégiumokért" 2004. április 15.
"Tudomány az oktatásban" 2004. április 26.


3.
A Leonardo mobilitási projektekrõl bõvebben olvashat a Külügyi Tájékoztatóban, http://www.u-szeged.hu/kulugy/kultaj.html. Beadási határidõ: 2004. február 13.


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a Görög Állami Ösztöndíj Alapítvány (Greek State Scholarship Foundation, I.K.Y) Modern Görög Nyelv és Kultúra, illetve Posztgraduális/ Posztdoktori ösztöndíjaira a 2004/2005-ös akadémiai évre.
Jelentkezési határidõ a Modern Görög Nyelv és Kultúra programra: 2004. április 19.
Jelentkezési határidõ a Posztgraduális/Posztdoktori programra: 2004. február 16.
A jelentkezési lapokat a kért csatolandó dokumentumokkal együtt a Görög Köztársaság Nagykövetségére (1063 Budapest, Szegfû u. 3. T.: 413-2600) kell benyújtani.
A részletes angol nyelvû tájékoztató és a szükséges formanyomtatványok letölthetõk a http://www.iky.gr/scholarships/allodapoi címen, illetve az alábbi oldalról indulva: http://www.scholarship.hu/aktualis/IKYgorog.html.


5.
Az Apertus Közalapítvány a Nyílt Szakképzésért és Távoktatásért pályázatokat hirdet a magyar szakképzésben, közoktatásban és felsõoktatásban használható, elektronikus szakmai alapozó és szaktantárgyi modulok, tananyagok fejlesztésére, használatára, illetve különbözõ e-Learning alkalmazások bevezetésére. Fontos: Az Alapítvány meghatározott számú pályázatot fogad el, így aki a pályázati lehetõséggel élni szeretne, feltétlen vegye fel a kapcsolatot az Egyetemi Pályázati Irodával (4897-es mellék), mivel az egyetem felé bejelentési kötelezettsége van. A pályázatok részletes szövege megtalálható a Bölcsészkari Pályázati Iroda faliújságján, valamint a www.apertus.hu Internet címen. Beadási határidõ: 2004. február 20.


6.
A Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem ösztöndíjakat hirdet Modern Görög Nyelvi nyári intenzív kurzusára 2004. augusztus 16-szeptember 15-ig. Jelentkezési határidõ: 2004. február 28.
A jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes angol nyelvû tájékoztató és a jelentkezési lap letölthetõ a www.auth.gr/services/admin/studiesdepartment.en.php3 honlapon. A pályázatokat közvetlenül az egyetemnek kell megküldeni. A tanfolyamról bõvebb információ kérhetõ e-mailben: dps@rect.auth.gr vagy thkaldi@phil.auth.gr


7.
Nyelvtanárasszisztensi ösztöndíjak leendõ nyelvtanárok részére (Socrates/Comenius 2.2.b) A pályázat részletei megtalálhatóak a Pályázati Iroda faliújságján illetve a http://www.tka.hu Internet címen. Beadási határidõ: 2004. március 1.


8.
A MÖB újabb pótpályázatot hirdet ausztriai rövid tanulmányutakra a 2004/05-ös tanévre. Bõvebb információ a http://www.scholarship.hu/aktualis/potpotjanAu.html oldalon. Jelentkezési határidõ: 2004. március 1.


9.
A Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjra.
Az ösztöndíj célja: tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékû kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésének, valamint a további tudományos minõsítés, illetve cím elnyerésére való felkészítés elõsegítése. Pályázat nyújtható be valamennyi tudományterületen, illetõleg tudományágban.
Az ösztöndíjra pályázhat az a felsõfokú végzettséggel rendelkezõ személy, aki:

– magyar állampolgár,
– PhD, illetve azzal egyenértékû tudományos fokozattal rendelkezik a pályázat benyújtásakor,
– a pályázat benyújtási határidejének idõpontjáig a 45. életévét még nem töltötte be,
– kutatásait magyarországi tudományos intézményben (felsõoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben, egyéb tudományos kutatóhelyen) kívánja végezni, és ehhez az intézmény fogadókészségérõl szóló nyilatkozattal rendelkezik.

Pályázhat nem magyar állampolgár is, ha kutatási témája magyarországi vagy a magyarsággal kapcsolatos kutatási feladathoz kötõdik.
Az ösztöndíjra nem pályázhat az, aki az MTA Doktora címmel, vagy a tudomány doktora fokozattal rendelkezik, vagy az ösztöndíj folyósításának kezdetekor Békésy György Posztdoktori Ösztöndíjban, Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjban, Széchenyi István Ösztöndíjban, Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesül.
Az ösztöndíj határozott idõre - 1, 2 vagy 3 évre - szól. 2004-ben havi bruttó összege 106.800,- Ft. Az ösztöndíj személyi jövedelem alá vont társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás köteles jövedelem. 2004-ben az elnyerhetõ ösztöndíjak tervezett száma: 130. Ebbõl legfeljebb 22-öt nyerhetnek el a már három évig Bolyai ösztöndíjban részesültek, ha a záró kutatói jelentésük "kiemelkedõ" minõsítésû. A pályázatok elbírálásáról 2004. június 15-ig kapnak értesítést a pályázók. A pályázatot elnyert kutatók 2004. szeptember 1-t
A pályázati díj 2004-ben 6.000,- Ft. A pályázatot - pályázati lapon - 3 példányban, személyesen vagy postai úton kell eljuttatni az alábbi címre:
MTA Doktori Tanács Titkársága, 1051 Budapest, Nádor u. 7., Beadási határidõ: 2004. március 1. (legkésõbb 2004. március 1-jei postabélyegzõvel).
További információk a http://mta.administrator.hu/palyazatok/bolyai/index.php Internetes oldalon, valamint a Pályázati Irodában.


10.
A MÖB felhívja a figyelmet az International Institute for Human Rights Studies "Democratisation process and citizenship in the central - east European countries. The international protection of human rights and minorities" címmel megrendezésre kerülõ nyári egyetemére 2004. június 28. - július 15-ig.
A jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes angol nyelvû tájékoztató és a jelentkezési lap megtalálható a Magyar Ösztöndíj Bizottság Ügyfélszolgálati Irodáján (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. fszt. 7., tel.: 422-0678).
A pályázatokat közvetlenül az Intézetnek kell elküldeni legkésõbb 2004. március 1-ig az alábbi címre: International Institute for Human Rights Studies, Via Cantu, 10, 34127 Trieste, Italia, Tel + 39 40 52121, Fax + 39 40 5700209, Email: info@istitutodirittiuomo.net


11.
A Magyar Köztársaság országgyûlésének elnöke és külügyminisztere EU pályázatot hirdet”Az új évezred esélye - Magyarország és az Európai Unió” címmel az egyetemek és fõiskolák hallgatói számára. A pályázaton PhD hallgatók nem vehetnek részt.
További részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beküldési határidõ: 2004. március 12.


12.
Az École Normale Supérieure, Paris ismét meghirdeti 3 évre szóló ösztöndíjait végzõs és PhD hallgatók számára társadalomtudományi, biológiai és fizikai területen További információ: http://www.ens.fr/international Jelentkezési határidõ: 2004. március 15.


13.
A Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj (társadalomtudomány, élettudomány, mûszaki- és természettudományok) részletes kiírása megtalálható a Pályázati Irodában. Benyújtási határidõ (belsõ): 2004. március 17.


14.
A Hokkaido University Slavic Research Center-ének ösztöndíjairól bõvebb információhoz juthat a http://src-h.slav.hokudai.ac.jp/fvfp/fvfp.html oldalon. Jelentkezési határidõ: 2004. március 31.


15.
A wolfenbütteli Herzog August Bibliothek Mellon kutatói ösztöndíjáról a http://www.hab.de/forschung/stipendien/post_doc.htm oldalon, illetve a Pályázati Irodában tudhat meg többet. Határidõ: 2004. március 31.


16.
A Boldog Jövõnkért Alapítvány pályázatai publikálási lehetõség biztosítására (hivatásos és amatõr költõk, írók részére egyaránt) megtalálhatóak a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõk: 2004. március 26., illetve március 31.


17.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatás és Kutatásért Kuratóriuma a Doktoranduszok Országos Szövetségével közösen pályázatot hirdet fiatal tudományos kutatók publikációs teljesítményének elismerésére. Pályázatot nyújthat be minden fiatal tudományos kutató, aki tagja a Doktoranduszok Országos Szövetségének. A pályamû nem lehet minõsítésre benyújtott doktori disszertáció. Benyújtási határidõ: 2004. március 31. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján.


18.
A jeruzsálemi Albright Institute of Archeological Research Mellon kutatói ösztöndíjat hirdet. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.wfalbright.org címen. Határidõ: 2004. április 1.


19
. A következõ tájékoztatók megtalálhatók az Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságán (volt Külügyi Osztály):

– Albert-Ludwigs-Universität Freiburg: Internationale Studienwochen 2004 März
– Graduate School of Bocconi University: International Master Programmes in Management and Business Administration

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2004. feb. 6.

Boldog Jövõnkért

Irodalmi antológia

Kurír 154.

2004. feb. 9.

CEU

Nyári Egyetem

Kurír 158.

2004. feb. 13.

Leonardo

Mobilitási projektek

Kurír 158.

2004. feb. 16.

Greek SCF

Posztgrad, Posztdoktor

Kurír 158.

2004. feb. 20.

AMFK

Disszertációmegjelentetés

Kurír 157.

2004. feb. 20.

AMFK

Humánerõforrásfejlesztés

Kurír 157.

2004. feb. 20.

Polísz

Mûfordítás

Kurír 157.

2004. feb. 20.

Apertus

Elektronikus tananyag

Kurír 158.

2004. feb. 28.

Arisztotelész Egy.

Ösztöndíj

Kurír 158.

2004. feb. 29.

KJMA

Dolgozatírás

Kurír 156.

2004. már. 1.

MÖB

Francia posztgraduális ösztöndíjak

Kurír 157.

2004. már. 1.

CME

Copernicus ösztöndíj

Kurír 156.

2004. már. 1.

Comenius

Nyelvtanárasszisztens

Kurír 158.

2004. már. 1.

MÖB

Ausztriai rövid tanulmányút

Kurír 158.

2004. már. 1.

MTA

Bolyai János Kutatási Ösztöndíj

Kurír 158.

2004. már. 1.

IIHRS

Nyári Egyetem

Kurír 158.

2004. már. 12.

Parl. elnök, külügym.

EU pályázat

Kurír 158.

2004. már. 15.

ENS

Ösztöndíjak

Kurír 158.

2004. már. 17.

MTA

Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj

Kurír 158.

2004. már. 31.

Mellon

Edinburgh

Kurír 157.

2004. már. 31.

Hokkaido SRC

Ösztöndíj

Kurír 158.

2004. már. 31.

Herzog August Bibl.

Mellon

Kurír 158.

2004. már. 31.

Boldog Jövõnkért A.

Költõk/írók publikálása

Kurír 158.

2004. már. 31.

AMFK/DOSZ

Publikációs elismerés

Kurír 158.

2004. ápr. 1.

Mellon

Warburg Institute

Kurír 157.

2004. ápr. 1.

AIAR

Mellon

Kurír 158.

2004. ápr. 15.

Mellon

Am. Center of Oriental Research

Kurír 157.

2004. ápr. 15.

Mellon

Madrid

Kurír 157.

2004. ápr. 19.

Greek SCF

Modern Görög Nyelv és Kultúra Prg.

Kurír 158. 

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.