Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

156. szám - 2003. november 27.



Információk


1.
2003. november 19-én délután a BTK fõépületének (Egyetem utca 2-6.) udvarán rendezett ünnepségen Berta Árpád dékán hivatalosan átadta a három hónapos felújítási munkák után megszépült épületet. Az átadási ünnepségen Nemesi Pál, a felújítást végzõ Ferroép Rt. vezérigazgatója is köszönetet mondott a kar dolgozóinak együttmûködéséért.
Az ünnepség keretében Berta Árpád dékán a felújítás lebonyolításában végzett munkájának elismeréseként átadta Koszta László dékánhelyettesnek a Kar által idén alapított Pro Facultate Philosophiae kitüntetést.


2.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Szláv Filológiai Tanszéke a bolgár, szerb és ukrán képzés megkezdésének 10. évfordulója alkalmából ünnepi értekezletet tart a Kar Tanácstermében, 2003. december 5-én, 12 órai kezdettel.


3.
Hírek a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékrõl:

Dr. Juhász Antal, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék egyetemi tanára 2003. október 9-én megvédte A migráció és hatása a népi társadalomra, anyagi mûveltségre. (A Duna-Tisza közi példa) címû akadémiai doktori értekezését.
A Tudomány Napja alkalmából 2003. november 5-én a Szegedi Akadémiai Bizottság Néprajzi Munkabizottsága és a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék közös szervezésében a SZAB székházban a Táj és népi kultúra c. kiadványsorozatban megjelent Szajáni gyûjtés címû kötetet mutatták be. A szerzõk közül Juhász Antal, Simon András, Bihar Mária és Povedák István tartott elõadást.


Személyi hírek


1.
A kolozsvári Protestáns Teológia 2003. november 8-án díszdoktorává fogadta Balázs Mihályt, karunk egyetemi tanárát. A szenátus ünnepi ülésén Szabó Árpád unitárius püspök által elmondott indoklás és laudáció kiemelte a kitüntetett magyarországi, erdélyi és nemzetközi fórumokon közzétett tudományos eredményeit az erdélyi reformáció és különösen a 16-17. századi unitarizmus kutatásában. Méltatta azt az együttmûködést is, amelynek keretében a Régi Magyar Irodalom Tanszék hosszabb ideje komoly támogatást ad fiatal egyháztörténészek képzésében is.


2.
Dr. Makk Ferenc tanszékvezetõ egyetemi tanárt a Magyar Tudományos Akadémia kimagasló tudományos munkásságának elismeréseként Ránki György díjjal tüntette ki. Gratulálunk.


3. B. Fejes Katalin
, a Magyar Nyelvészeti Tanszék docense a Padovai Tudományegyetem meghívására, a Socrates–Erasmus program keretében összehasonlító fonetikai-fonológiai és stilisztikai órákat tartott október második felében.


4. Kontra Miklós
(Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék) meghívott elõadóként részt vett a spanyolországi Murciában rendezett „Directions in Social Dialectology” konferencián 2003. november 6–7-én. Elõadásának címe „Changing mental maps and morphology” volt.


Tudományos és PhD hírek


1.
PhD-védés:

Körtvély Erika (nyelvtudomány) PhD-védésére 2003. november 10-én került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 96%
Kiss Gergely (történettudomány) PhD-védésére 2003. november 6-án került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 100%

2. PhD-szigorlat:

Pintácsi Katalin (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2003. november 14-én került sor dr. J. Nagy László professzor tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.
Komár Krisztián (történelemtudomány) PhD-szigorlatára 2003. november 14-én került sor dr. J. Nagy László professzor tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.
Kötél Emõke (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. november 26-án került sor dr. Bernáth Árpád egyetemi tanár tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.

3. A Kari Doktori Tanács ezévi utolsó ülését 2003. november 20-án 14 órakor tartotta.

1. Védési bizottságok kijelölése:
Irodalomtudomány:

a, Várszegi Tibor
b, B. Kiss Attila
c, Farkas Zsolt
d, Balázs Péter.

Történettudomány:

a, Thoroczkay Gábor.

2. Új eljárás indítása:
Történettudomány:

a, Hollósi Szonja.

3. Védések elfogadása
Történettudomány:

a, Kiss Gergely.

Nyelvtudomány:

a, Körtvély Erika.

4. Egyéb.

A fenti napirendi pontokat megtárgyalta, az egyes bizottságok összetételére tett javaslatokat egyhangúlag elfogadta.
A doktori avatásra elõreláthatólag 2003. december 19-én (pénteken) kerül sor. Az érintettek idõben értesítést kapnak.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A Magyar Ösztöndíj Bizottság pótfelhívása a 2004/2005. tanévre külföldi tanulmányi és kutatói ösztöndíjakra és 2004. évi nyári egyetemekre megtalálható a http://www.scholarship.hu/aktualis/
potpaly.html Internet címen. Beadási határidõ: 2003. november 28.


2. Mellon Fellowship
at Institut für die Wissenschaften von Menschen, Wien. Bõvebb információ a faliújságon, illetve a http://www.iwm.at/f-mellon.htm címen. Határidõ: 2003. december 1.


3.
A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma - együttmûködve az EU Kommunikációs Közalapítvánnyal és az Európai Közösségi Tanulmányok Magyarországi Társaságával (HECSA) - országos pályázatot hirdet a hazai egyetemek hallgatói és posztgraduális tanulmányaikat folytató diákjai számára tanulmány írására az Európai Unió Alkotmányos Szerzõdéstervezetéhez kapcsolódóan az alábbi témakörökben:

- Európa jövõje - a polgárok és államok uniója
- A gazdasági fejlõdés és nemzeti érdekérvényesítés lehetõségei Magyarország számára
- Az új tagállamok mozgástere és érdekviszonyai a megújuló Unióban

E témakörökön belül közgazdasági, jogi, szociológiai, történelmi és politológiai értekezések egyaránt benyújthatók. A tanulmányoknak meg kell felelniük a tudományos értekezések alapvetõ kritériumainak: adatokkal, szakirodalmi referenciákkal alátámasztott elemzésre önálló értékelésnek kell épülnie. A benyújtott pályamûvek terjedelme nem haladhatja meg a két ívet.
A benyújtott pályamûvek elõzetes értékelésére a Külügyminisztérium a hazai egyetemek neves professzorait kéri fel. Az értékelt pályamûveket két kategória szerint - nappali tagozatos, ill. PhD-hallgatók - végsõ értékelésre a KüM szakértõibõl, valamint az Európai Közösségi Tanulmányok Magyarországi Társasága (HECSA) és az EUKK által kijelölt nemzetközi rangú szakértõkbõl, tudományos kutatókból álló országos zsûri elé terjeszti.
Az országos zsûri - mindkét kategóriában - a három legsikeresebb pályamûvet díjazza:

I. díj: 300 000 Ft (+4 napos brüsszeli tanulmányút)
II. díj: 200 000 Ft (+4 napos brüsszeli tanulmányút)
III. díj: 100 000 Ft (+4 napos brüsszeli tanulmányút)

Az EUKK valamennyi, az országos zsûri elé küldött értekezés szerzõjének részvételével országos tudományos diákkonferenciát szervez, és gondoskodik az ott elhangzó elõadások publikálásáról. A nem díjazott, de publikált elõadások honoráriumban részesülnek.
A pályamûvek benyújtásának határideje: 2003. december 15., helye: Külügyminisztérium IKÁT EU KTKF, 1027 Budapest, Bem tér 4-5. A benyújtott pályamûvek felkért professzorok általi elõzetes értékelésének határideje: 2004. január 10. Az országos zsûri általi eredményhirdetés idõpontja: 2004. január 31. A tudományos diákkonferencia idõpontja: 2004. március (vagy április).


4.
Az OTKA – az Európai Tudományos Alapok Vezetõinek Szervezetével és az Európai Tudományos Alapítvánnyal közösen – európai fiatal kutatói (EURYI) pályázatot hirdet. A pályázatra a világ bármely részérõl, bármelyik tudományterületre jelentkezhetnek a kutatók. A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján, valamint a www.otka.hu/eury.html címen. Beadási határidõ: 2003. december 15.


5.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) 3 programjára bölcsészet-, társadalom- és természettudományi területen.
1. Rövidtávú Ösztöndíj Program (14 - 60 nap)

Célja: vezetõ kutatók meghívása vitákon, szemináriumokon történõ részvételre, óraadásra Pályázhatnak:kiemelkedõ tudományos tevékenységet végzõ vezetõ kutatók, egyetemi professzorok, illetve olyan pályázók, akik jelentõs szakmai tapasztalattal rendelkeznek Idõtartam:az ösztöndíjat elnyerõknek 2004. április 1-je és 2005. március 31-e között meg kell kezdeniük a kutatást.

2. Hosszútávú Ösztöndíj Program (61 nap - 10 hónap)

Célja:kutatók meghívása közös kutatások folytatására Pályázhatnak:akik 2004. április 1-jétõl számítva már több mint 6 éve rendelkeznek Ph.D. fokozattal vagy olyan egyetemi oktatók, tanársegédek, kutatók és egyéb pályázók, akik nem rendelkeznek Ph.D. fokozattal (és nem is szerzik meg azt 2004-ben), de jelentõs szakmai tapasztalatuk van idõtartam:az ösztöndíjat elnyerõknek 2004. április 1-je és 2005. március 31-e között meg kell kezdeniük a kutatást.

3. Posztdoktori Ösztöndíj Program (12 - 24 hónap)

Erre a posztdoktori ösztöndíjra csak olyanok jelentkezhetnek, akik még nem voltak Japánban ezzel az ösztöndíjjal. Pályázhatnak:akik az ösztöndíj kezdetekor már rendelkeznek Ph.D. fokozattal és azt 2004. április 2-hoz képest 6 éven belül szerezték meg Idõtartam:az ösztöndíjat elnyerõknek 2004. április 1-je és 2004. november 30-a között meg kell kezdeniük a kutatást

Általános tudnivalók:

- Japán állampolgárok akkor pályázhatnak, ha már több mint 10 éve élnek és kutatnak Magyarországon.
- Minden esetben elõzetesen egyeztetni kell a kutatási tervet egy japán fogadóintézménnyel
- Lehetséges fogadóintézmények: Egyetemek; egyetemközi kutatóintézetek; a japán Oktatási Minisztérium (MEXT) felügyelete alá tartozó kutatóintézetek és tudományos kutatótársaságok és az intézményi listán felsorolt intézmények.

Az ösztöndíj megpályázható közvetlenül a japán fogadó félen keresztül is, akár párhuzamosan a MÖB Irodához benyújtottal együtt. Abban az esetben ha elnyeri valamelyiket, a másik félhez beadott pályázatot le kell mondani!
A MÖB Irodába (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) kérjük az alábbi dokumentumokat beküldeni, legkésõbb 2003. december 15-i postabélyegzõvel (a borítékra írják rá JSPS ösztöndíj):
1. Rövid és hosszútávú ösztöndíj esetén:

kitöltött MÖB adatlap
a kiíró intézmény adatlapja
angol nyelvû szakmai önéletrajz
a szakmai (tudományos) minõsítést igazoló dokumentum másolata (kérünk fordítást is mellékelni, melyet a pályázó maga is elkészíthet!)
angol vagy japán nyelvtudást igazoló dokumentum
fogadólevél a japán kutatótól
ajánlólevél angolul

2. Posztdoktori ösztöndíj esetén:

kitöltött MÖB adatlap
a kiíró intézmény adatlapja
angol nyelvû szakmai önéletrajz
angol vagy japán nyelvtudást igazoló dokumentum
fogadólevél a japán kutatótól
ajánlólevél a jelenlegi/korábbi témavezetõtõl angolul
Ph.D. fokozat másolata, illetve egy hivatalos igazolás a jelölt intézményétõl, hogy mikor kapja meg a fokozatot (kérünk fordítást is mellékelni, melyet a pályázó maga is elkészíthet!)

A részletes angol nyelvû tájékoztatót sajnos csak nyomtatottan kaptuk meg, ezért csak a a MÖB Iroda Ügyfélszolgálatán (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.: 422-0678) hozzáférhetõ


6.
A Mercator Berghaus Scholarshiprõl bõvebben olvashat a Pályázati Iroda faliújságján, valamit a http://www.stiftung-mercator.de Internet címen. Jelentkezési határidõ: 2003. december 31.


7.
A CEU Summer University kurzusairõl bõvebb információt talál a Pályázati Iroda faliújságján. Jelentkezési határidõ: 2004. január 15.


8.
A Smithsonian Institution ösztöndíjai megtekinthetõk a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2004. január 15.


9.
Az Alexander S. Onassis Alapítvány a 2004. október 1-jétõl 2005. szeptemberig tartó akadémiai évre kutatási és tanulmányi ösztöndíjakat hirdet akadémikusok, tudósok, egyetemi tanárok, Ph.D.-vel rendelkezõ kutatók, továbbá mûvészek, görög irodalmi mûfordítók, a görög nyelvet mint idegen nyelvet oktató általános és középiskolai tanárok, posztgraduális tanulmányokat folytató és Ph.D. hallgatók részére az alábbi tudományterületeken:

· Bölcsészettudományok: filológia, irodalom, mûfordítás, nyelvészet, teológia, történelem, régészet, filozófia, oktatástudomány, pszichológia
· Politikai tudományok: szociológia, antropológia, közigazgatás, nemzetközi kapcsolatok, tömegtájékoztatás
· Jog
· Közgazdaság
· Építészet
· Képzõmûvészet, zene, tánc, színház, fotográfia, mozgókép.

A négy kategóriába sorolt megpályázható ösztöndíjak követelményrendszerérõl, a jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes angol nyelvû tájékoztató és a jelentkezési lapok megtekinthetõk a Magyar Ösztöndíj Bizottság Ügyfélszolgálati Irodáján (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. fszt. 7., tel.: 422-0678), valamint az alábbi Internet címen: http://www.onassis.gr/english/scholars/announcement.html. Adatlapok igényelhetõk e-mailen keresztül: foreigners@onassis.gr
A pályázatot közvetlenül az Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation részére kell megküldeni legkésõbb 2004. január 31-i postabélyegzõvel: 7 Aeschinou Street, 105 58 Athens, tel.: 00-30-210-37-13-000 Internet: http://www.onassis.gr
A pályázat eredményérõl az alapítvány minden jelentkezõt írásban értesít 2004 júliusáig.


10.
A Közösen a jövõ munkahelyeiért Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet egyetemi és fõiskolai hallgatóknak, valamint fiatal szakembereknek olyan dolgozatok elkészítésére, amelyek a munkaügy, a foglalkoztatás aktuális kérdéseit tárgyalják. További részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beküldési határidõ: 2004. február 29.


11.
A kelet-, közép- és dél-európai hallgatók képzését támogató Copernicus-München Egyesület pályázatot hirdet Copernicus ösztöndíjakra.
Az ösztöndíj helye Berlin, Hamburg, München egyetemei, idõtartama egy félév
A pályázás feltételei:

· pályázáskor 4 félévet már lezárt jog-, közgazdaság-, politikatudományok, német nyelv és irodalom, építészmérnök, média és újságírás szakos egyetemi hallgató
· jó, kiváló tanulmányi eredmény
· jó, kiváló eredményû német nyelvvizsga-bizonyítvány
· lelkes személyiség

Az ösztöndíj mértéke:

· négyhónapos tanulmány a fenti egyetemek valamelyikén
· kéthónapos gyakorlat cégnél vagy hatóságnál
· szállás egy családnál
· egyszeri oda- és visszautazás költsége, vízumköltség, tömegközlekedési eszköz, biztosítás költsége
· havi zsebpénz (kb. 170 EUR)

A pályázat beküldésének határideje 2004. március 1. (a 2004. október 1-jétõl kezdõdõ õszi félévre).
Pályázati ûrlapok és további tájékoztatás kérhetõ a következõ címen: www.copernicus-stipendium.de.
Postai úton: COPERNICUS 20102 Hamburg, Pf. 130260
Tel.: 00-49/40/39 50 55
Fax.: 00-49/40/39 73 49
E-mail: info@copernicus-stipendium.de


12.
A University College London graduális ösztöndíjai megtekinthetõk a Pályázati Iroda faliújságján.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2003. nov. 28.

MÖB

Pótfelhívás

Kurír 156.

2003. nov. 28.

TU-HQ

Drezdai ösztöndíjak

Kurír 155.

2003. nov. 29.

Kanadai Kormány

Faculty Award Programs

Kurír 154.

2003. nov. 29.

SZTE BTK

Tanársegéd

Kurír 155.

2003. nov. 29.

SZTE BTK

Adjunktus

Kurír 155.

2003. dec. 1.

Mellon

Bécsi ösztöndíj

Kurír 156.

2003. dec. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. dec. 15.

Külügyminisztérium

Tanulmányírás

Kurír 156.

2003. dec. 15.

OTKA

EURYI

Kurír 156.

2003. dec. 15.

JSPS

Ösztöndíjprogram

Kurír 156.

2003. dec. 31.

Mercator Berghaus

Ösztöndíj

Kurír 156.

2004. jan. 15.

CEU

Kurzusok

Kurír 156.

2004. jan. 15.

Smithsonian Institution

Ösztöndijak

Kurír 156.

2004. jan. 31.

Visegrádi Alap

Ösztöndíjprogram

Kurír 153.

2004. jan. 31.

Onassis Alapítvány

Kut. és tanulm. ösztöndíj

Kurír 156.

2004. feb. 6.

Boldog Jövõnkért

Irodalmi antológia

Kurír 154.

2004. feb. 29.

KJMA

Dolgozatírás

Kurír 156.

2004. már. 1.

CME

Copernicus ösztöndíj

Kurír 156. 

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.