Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

154. szám - 2003. október 3.

Információk

1. 2003. szeptember 23-án a Debreceni Egyetemen tartották soron következõ ülésüket a bölcsészdékánok. A rendezvényen részt vettek az Oktatási Minisztérium képviselõi is: Mang Béla felsõoktatási helyettes államtitkár, Rádli Katalin, a Felsõoktatási Osztály fõtanácsosa, Botz Zsuzsa, Bakos Károly. A Bölcsészdékáni Kollégium az alábbi megállapításokra jutott:

A bölcsészdékánok fel kívánják gyorsítani azokat a konkrét intézkedéseket, melyek eredményeként átalakulhat a bolognai folyamatokhoz kapcsolódó magyar bölcsész – és tanárképzés. Tudomásul veszik, hogy Berlinben az OM képviselõi rövid határidõvel tettek ígéretet a csatlakozásra. Leszögezik, hogy a bölcsészképzés nem uniformizálható, nem minden bölcsész szakon képzelhetõ el a lineáris BA – MA képzési és kimeneti modell. Elfogadják és támogatják azt a kormányzati álláspontot, mely a tanárképzést (kizárólag MA kimenettel) az egyetemi szintû karokon tartja elképzelhetõnek. A tanárképzés modellje több módon is elképzelhetõ, de célszerûnek látszik a kétszakosság preferálása. A bölcsészdékánok elengedhetetlennek tartják a bölcsész képzési követelmények átdolgozását. Ezért két héten belül felállítják azokat a bizottságokat, ahol a szakmai munka megkezdõdik. A kérdéskörrel kapcsolatos, - Hunyady és Manherz professzorok által készített - anyagot vitaanyagnak tekintik.

A 2004. és 2005. évi felvételi rendrõl szóló tájékoztatót meghallgatva a dékánok aggodalmuknak adtak hangot. Ennek lényege, hogy a 2005. évben bevezetendõ új felvételi rendszer növelheti a nem kívánatos kontraszelekciót.


2.
A Kari Tanács 2003. szeptember 11-i ülésén hozott határozatai:

– 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Bakonyi Géza docensi kinevezését a Könyvtártudományi Tanszékre. (47/2003.)

Egyhangúlag elfogadta:

– a Pro Facultate Philosophiae kitüntetõ cím alapítására szóló javaslatot. (48/2003.)
– a kari dolgozók üdülési csekkel történõ jutalmazásának elõterjesztését. (49/2003.)

A Kari Tanács tudomásul vette a BTK HÖK Alapszabályának módosítását.


3. A Bölcsészettudományi Kar 2003. szeptember 26-án de. 11 órakor tartotta díszdiploma-átadási ünnepségét az egyetem Kistanácstermében. Az ünnepelteket dr. Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja köszöntötte, majd átadta a díszokleveleket. Az ünnepségen részt vett dr. Pukánszky Béla, oktatási rektorhelyettes. Ebben az évben rubindiplomát (70 éve végzett) 1 fõ, gyémántdiplomát (60 éve végeztek) 4 fõ, aranydiplomát (50 éve végeztek) 19 fõ kapott.


4.
A Szegedi Tudományegyetem Szláv Intézete ünnepi köszöntést tart Dr. Juhász József, a nyelvtudomány kandidátusa, az Orosz Tanszék egykori (1958-1968 között) tanszékvezetõ docensének 80. születésnapja alkalmából. A köszöntés, amelyen a Kar Dékánja is beszédet mond, 2003. október 3-án, pénteken 11 órai kezdettel lesz a Bölcsészettudományi Kar Tanácstermében.


5.
A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke megalapításának tizedik évfordulója alkalmából ünnepi tanszéki értekezletet, és tudományos konferenciát rendezett szeptember 26-27-én.
Az ünnepségen megjelent és elõadást tartott Antonio Bellver Manrique, Spanyolország nagykövete, és Celso Moreno E. Laval, a Chilei Köztársaság nagykövete. Az egyetem vendége volt még Guillermou Russo, a Perui Köztársaság, és Alfonso López Araujo, Ecuador nagykövete, valamint María Dolores Cabanas, az Alcala de Henares-i Egyetem rektorhelyettese, Carmen Parrilla, a La Coruna-i Egyetem Latin és Hispán Filológiai Intézet igazgatója José Girón, az Oviedói Egyetem Történeti és Földrajzi Karának dékánja és Santiago Aguadé, az Alcala de Henares-i Egyetem Történeti Intézetének professzora.
Az értekezletet Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg. Beszédet mondott Hriczu Anita, az oktatási miniszter kabinetfõnöke, Berta Árpád, a BTK dékánja és Anderle Ádám, a tanszék vezetõje. A konferencia programját a tanszék doktorandusz hallgatóinak elõadásai adták.


Személyi hírek

1. A Széchenyi István Ösztöndíj nyertesei a Karon:

Bibok Károly
Eördögh István
Forgács Tamás
Gyenge Zoltán
Hárs Endre
Hász-Fehér Katalin
Ivanics Mária
Kürtösi Katalin
Szilasi László
Tar Ibolya
Tomka Béla

A Békésy György Posztdoktori Ösztöndíj nyertesei a Karon:

Jászberényi József
Kõrössy Judit
Pozsgai István
Szántó Richárd
Viskolcz Noémi

Gratulálunk!

2. Dr. Bényiné Dr. Farkas Mária a Turkui Tudományegyetem Olasz Tanszékének felkérésére szeptember 15-étõl szeptember 20-áig elõadássorozatot tartott "A mai olasz nyelv" cimmel.

3. Szabó József, a BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékének professzora 2003 júniusában négyhetes tanulmányúton járt a Zürichi Egyetemen és a Schweizerdeutsches Wörterbuch Intézetében, ahol két témakörben végzett kutatómunkát.

4. Karunk polgári szolgálatosa, Maczelka Krisztián, aki sokaknak nyújtott szakértõ segítséget számítógépes problémáik megoldásában, a mai napon „leszerel”. Kérjük, ezentúl ne keressék a PC Laborban (4378-as mellék). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem tudunk az eddig biztosított színvonalon segítséget nyújtani. Kérjük megértésüket.


Tudományos és PhD hírek

PhD-védések:

Györei Zsolt (irodalomtudomány) PhD-védésre 2003. június 20-án 11 órai kezdettel került sor a BTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 90%.
Ádám Anikó (irodalomtudomány) PhD-védésre 2003. június 20-án 14 órai kezdettel került sor a BTK VI. sz. tanteremében. A védés eredménye: 75%.

PhD-szigorlatok:

Merényi-Metzger Gábor (történettudomány) PhD-szigorlatára 2003.szeptember 10-én 10 órai kezdettel került sor dr. Sajti Enikõ tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.
Várszegi Tibor (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. szeptember 11-én 10 órai kezdettel került sor dr. Szigeti Lajos Sándor tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.
Gécseg Zsuzsanna (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2003. szeptember 12-én 10 órai kezdettel került sor a Kari Tanácsteremben. A szigorlat eredménye: 100%.
Mitring Éva (nyelvtudomány) PhD-szigorlatára 2003. szeptember 18-án 12 órai kezdettel került sor dr. Kontra Miklós tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 80%.
Pál Ágnes (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. szeptember 23-án 14 órai kezdettel került sor dr. Pál József tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.

A Kari Doktori Tanács ülésére 2003. szeptember 4-én 13 órai kezdettel került sor.
A Doktori Tanács az alábbi határozatokat hozta:

A beérkezett 4 predoktoranduszi pályázat elbírálásának eredménye a következõ:
Elfogadott:

a, Horváth Nóra
b, Molnár Zsuzsanna
c, Galló Krisztián.

Elutasítva: (a pályázat nem felelt meg a kíírásnak)

a, Hatvani Zsolt.

Eljárás indítása:

1) Elfogadta Komár Krisztián PhD-eljárásának elindítására vonatkozó kérelmét és kijelölte részére a szigorlati bizottságot.
2) Elfogadta Librado Orozco Zapata PhD-eljárásának indítására vonatkozó kérelmét és kijelölte részére a szigorlati és védési bizottságot.

Korábbi döntések a kari ösztöndíjakról:

1. Predoktori ösztöndíj:

1. Lovász Andrea (irodalomtudomány)
2. Ármeán Ottília (irodalomtudomány)
3. Fórizs Gergely (irodalomtudomány)
4. Komár Krisztián (történettudomány)

További javasoltak: Pál Ágnes, Szabó Judit, Huba Márk, Kérchy Anna (irodalomtudomány), Szélinger Balázs, Fedeles Tamás (történettudomány).

2. Posztdoktori ösztöndíj:

1. Ferwagner Péter Ákos (történettudomány)
2. Medgyes Tamás (irodalomtudomány)
3. Rákosi Marianna (irodalomtudomány).


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság kiírta a 2004/2005. tanévre és a 2004. évi nyári egyetemekre érvényes külföldi ösztöndíjpályázatait. Részletek a Pályázati Irodában és a www.scholarship.hu internet címen. Határidõ (legtöbb esetben): 2003. október 10. (A nyelvszakos hallgatók esetében nyári egyetemi pályázatnál a határidõ: 2003. október 3.)


2.
Az OKTK pályázatot hirdet olyan társadalomtudományi kutatások támogatására, amelyek eredményeikkel alkalmasak a kormányzati munka segítésére. Beadási határidõ: 2003. október 13. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján valamint a http://www.fpi.hu oldalon.


3.
Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány pályázatai megtekinthetõk a www.omaa.elte.hu oldalon. Beadási határidõ: 2003. október 15. (projektek esetén 2003. december 15 is.)


4.
A Dan David Prize-ról részletesebb információt - angol nyelven - talál a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.dandavidprize.org címen.


5.
A Boldog Jövõnkért Alapítvány pályázatai:

- Lyra 2003. Õsz. Publikálás irodalmi antológiában. Beadási határidõ: 2003. október 20.
- Lyra 2003. Karácsony. Publikálás irodalmi antológiába. Beadási határidõ: 2003. november 15.


6.
A British Council Chevening és Brooke ösztöndíjainak plakátja megtekinthetõ a Pályázati Iroda faliújságján. Bõvebb információ a www.britishcouncil.hu Internet címen. Leadási határidõ: 2003. október 27.


7.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság 2003. október 31-i határidõvel meghirdeti a Magyar Állami Eötvös ösztöndíjat. További információk a Pályázati Iroda faliújságján és a www.scholarship.hu weboldalon.


8.
A TEMPUS közalapítvány pályázatot hirdet ERASMUS ösztöndíjas hallgatók számára. A pályázat célja az ösztöndíjat nyert, szociálisan hátrányos helyzetû hallgatók kiegészítõ támogatása a külföldi tanulmányi idejük alatt. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján, és a http://www.tpf.iif.hu oldalon. Határidõ: 2003. november 10.


9.
DAAD pályázatok magyar állampolgároknak a német felsõoktatásban.

- DAAD ösztöndíjak. Jelentkezési határidõ: 2003. november 15.
- Baden-Württemberg tartomány ösztöndíja. Jelentkezési határidõ: 2003. október 10. (nyári félév), 2004. március 1. (téli félév).

További információ a Pályázati Iroda faliújságján, valmaint a www.daad.info.hu weboldalon.


10.
A Kanadai Kormány „Faculty Research Award Program” és a „Faculty Enrichment Award Program” pályázatainak részletei megtalálhatóak a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2003. november 29.


11.
Folyamatos pályázati lehetõség külföldi kiküldetés devizaellátmányára. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


12.
Pályázati felhívás exkluzív irodalmi antológiában szereplésre (2004. tavasz). Beküldési határidõ: 2004. február 6. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


13
. A Mercator-Berghaus Ösztöndíj részletei - angol nyelven - megtalálhatóak a Pályázati Iroda faliújságján.


14.
A Mester Kiadó verselemzõ pályázatának és szavalóversényének részletei megtalálhatóak a Pályázati Iroda faliújságján.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2003. okt. 10.

MÖB

Külföldi ösztöndíjak

Kurír 154.

2003. okt. 10.

DAAD

Baden-Württemberg

Kurír 154.

2003. okt. 13.

OKTK

Trdstud. kutatások

Kurír 154.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. okt. 20.

Boldog Jövõnkért

Lyra 2003 Õsz

Kurír 154.

2003. okt. 27.

British Council

Brooke & Chevening

Kurír 154.

2003. okt. 31.

MÖB

Eötvös Ösztöndíj

Kurír 154.

2003. nov. 10.

TEMPUS

Erasmus kiegészítõ támogatás

Kurír 154.

2003. nov. 10.

DAAD

Ösztöndíjak

Kurír 154.

2003. nov. 15.

TEMPUS

L. da Vinci elõkészítõ látogatások

Kurír 151.

2003. nov. 15.

Boldog Jövõnkért

Lyra 2003 Karácsony

Kurír 154.

2003. nov. 29.

Kanadai Kormány

Faculty Award Programs

Kurír 154.

2003. dec. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149.

2004. jan. 31.

Visegrádi Alap

Ösztöndíjprogram

Kurír 153.

2004. feb. 6.

Boldog Jövõnkért

Irodalmi antológia

Kurír 154. 

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.