Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

151. szám - 2003. április 29.


Információk

1. A Kari Tanács 2003. április 24-én megtartott ülésén az alábbi határozatokat hozta:

A Kari Tanács 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatta Vajda Zoltán docensi kinevezését az Amerikanisztika Tanszékre. (7/2003. sz. határozat)
A Kari Tanács 14 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatta Krémer Sándor docensi kinevezését a Filozófia Tanszékre. (8/2003. sz. határozat)
A Kari Tanács 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatta Tóth Ágnes docensi kinevezését a Hispanisztika Tanszékre. (9/2003. sz. határozat)
A Kari Tanács egyhangúlag elfogadta:

– az informatikus könyvtáros, magyar nyelv és irodalom valamint mûvelõdésszervezõ (fõiskolai szintû) alapképzési szak székhelyen kívüli indítását. (10/2003. sz. határozat)
– a BTK 2002. évi dologi költségvetésének zárását. (11/2003. sz. határozat)

A Kari Tanács a 2003-as dologi költségvetés azon változatát fogadta el, melynek értelmében az intézetek alapköltségeire fordítható összeg az intézetek között oszlik el egyenlõ arányban. (12/2003. sz. határozat)
A Kari Tanács egyhangúlag elfogadta a Kreditátviteli Bizottság felállítására és személyi összetételére szóló javaslatot. (13/2003. sz. határozat) A bizottság személyi összetétele megegyezik a Tanulmányi Bizottságéval.
A Kari Tanács egyhangúlag támogatta a felterjesztett idõntúli államvizsga kérelmeket. (14-24/2003. sz. határozat)
A Kari Tanács egyhangúlag elfogadta

– dr. Héjjas Zoltán gyémántdiploma iránti kérelmét. (25/2003. sz. határozat)
– Szántó Andorné aranydiploma iránti kérelmét. (26/2003. sz. határozat)
– Tóth László aranydiploma iránti kérelmét. (27/2003. sz. határozat)


2.
Belsõ oktatói levelezõlista indul a Bölcsészettudományi Karon még április hónapban. Ez a megoldás a hagyományos, papíros köriratokat váltaná le. A tájékoztató e-mailek a Kar minden oktatójához el fognak jutni.


Személyi hírek

1. Dr. Vidákovich Tibor, a Neveléstudományi Tanszék docense 2003. április 30-án (szerdán) tartja habilitációs elõadásait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán.
A tantermi elõadás címe: A pedagógiai értékelés alapjai. Tudásszint- és képességvizsgálatok. Helye és idõpontja: Fõépület, II. em. IX terem, 10 óra.
A tudományos elõadás címe: A deduktív gondolkodás fejlõdésével összefüggõ iskolai és környezeti tényezõk. Helye és idõpontja: Fõépület, II. em. IX. terem, 11 óra.
Az angol nyelvû elõadás címe: Test development for criterion-referenced ability assessment: The case of experimental reasoning. Helye és idõpontja: Fõépület, III. em. Dékáni Tanácsterem, 12 óra.


2.
Dr. Büky László a Magyar Nyelvészeti Tanszék tanszékvezetõ docense, 2003. május 8-án (csütörtökön) tartja habilitációs elõadásait a Kar tanácstermében.


3.
Dr. Zimonyi István, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezetõ egyetemi docense, 2003. április 23-án tartotta habilitációs elõadásait a Kar Tanácstermében. A tudományos elõadás címe Kazár-magyar kapcsolatok, a tantárgyi elõadás címe Az iszlám és a középkori kelet-Európa volt.


4.
A testvéregyetemi kapcsolatok keretében 2003. április 9-e és 13-a között a Magyar Nyelvészeti Tanszék vendége volt Dieter Stellmacher, a göttingeni egyetem nyelvjáráskutató professzora, aki a Német Nyelvészeti Tanszéken „Niederdeutsch - Hochdeutsch - Oberdeutsch - Süddeutsch: Dialekte und Dialektbeurteilung in Nord und Süd” címmel elõadást is tartott.


Tudományos és PhD hírek

1. PhD-szigorlatok:

Farkas Zsolt (irodalomtudomány) Phd-szigorlatára 2003. április 4-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Rákai Orsolya (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. április 4-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.


2.
PhD-védések:

Rákosi Marianna (irodalomtudomány) PhD-védésére 2003. április 9-én került sor. A védés eredménye: 95%.
Bán Mónika (történelem) PhD-védésére 2003. március 10-én került sor. A védés eredménye: 90%.
Schauer Hilda (irodalomtudomány) PhD-védésére 2003. május 22-án 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Horváth Erzsébet (irodalomtudomány) PhD-védésére 2003. május 23-án 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Kövér Lajos (történelemtudomány) PhD-védésére 2003. május 28-án 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Katona Tünde (irodalomtudomány) PhD-védésére 2003. május 29-én 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.


3.
A BTK Doktori Tanácsa 2003. március 27-én tartotta ülését.
A Kari Doktori Tanács egyhangúlag támogatta Rákai Orsolya (irodalomtudomány) Ph.D. eljárásának indítását, valamint kijelölte számára a szigorlati és védési bizottságot. Granasztói Olga (irodalomtudomány) számára engedélyezte az eljárás elindítását, és kijelölte a szigorlati bizottságot. Medgyes Tamás (irodalomtudomány) és Kövér Lajos (történelemtudomány) részére a védési bizottságot jelölte ki.
Egyhangúlag támogatta Szabados György és Ferwagner Péter Ákos részére a PhD-fokozat odaítélését.
A díszdoktori felterjesztések ügyében a következõ ülésen fog dönteni a Kari Doktori Tanács.
A Doktori Tanács elnöke beszámolt a Neveléstudományi program sorsának jelenlegi állásáról.


A Kar pályázatai


A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara
pályázatot hirdet:


1.
a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékére (a Neolatin Tanszéki Csoportra), tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz a Neolatin Tanszéki Csoport tagjaként részt venni az oktatómunkában: a XVI-XVIII. századi magyarországi neolatin irodalom oktatása és magyarázata, valamint a nem latin szakosok számára a latin nyelv oktatása. Ezen kívül a kinevezendõ tanársegéd kutatómunkát is végez, közelebbrõl a magyarországi XVI-XVIII. századi historiográfia történetébõl.
A pályázók közül kifejezetten elõnyben részesül az, aki latin és történelem szakos egyetemi végzettséggel rendelkezik, és részt vesz a szervezett Neolatin irodalom doktori (PhD) képzésben. Emellett a pályázónak rendelkeznie kell német és angol – legalább középfokú – nyelvtudással, valamint tanítási gyakorlattal, és jártasnak kell lennie a paleográfiában is.
A kinevezés négy évre szól.


2.
a Pedagógiai-Pszichológiai Intézet Neveléstudományi Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz oktatáselméleti tematikájú szemináriumok és tanárképzõ speciálkollégiumok tartása a Természettudományi Kar hallgatói számára, valamint külsõ pedagógiai gyakorlatok szervezése a Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar tanárszakos hallgatói részére.
A pályázók közül elõnyben részesül az, aki részt vesz szervezett neveléstudományi doktori (PhD) képzésben.
A kinevezés négy évre szól.


3.
a Pedagógiai-Pszichológiai Intézet Pszichológiai Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz a részvétel a tanár szakos hallgatók pszichológia oktatásában, valamint szemináriumok és speciálkollégiumok tartása pszichológia szakos hallgatók számára.
A pályázók közül kifejezetten elõnyben részesül az, aki klinikai szakpszichológusi végzettséggel rendelkezik és vállalja, hogy kinevezése esetén részt vesz a tanszék kutatómunkájában, elsõsorban a média szocializációs hatásának területén.
A kinevezés három évre szól.


4.
a Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz elõadások és szemináriumok tartása középkori és kora-újkori filozófia témaköreibõl.
A pályázók közül kifejezetten elõnyben részesül az, aki filozófia szakos végzettséggel rendelkezik, és részt vesz valamely az elõadások és a szemináriumok tematikájához szorosabban kapcsolódó szervezett doktori (PhD) képzésben a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán. További elõnyt jelent külföldi doktori programban való részvétel is.
A kinevezés négy évre szól.


5.
az Újlatin Intézet Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz civilizációtörténeti és irodalmi szövegolvasási szemináriumok és speciálkollégiumok tartása, valamint a hallgatók nyelvi képzésében való részvétel.
A pályázónak rendelkeznie kell francia nyelv és irodalom szakos egyetemi diplomával; elõnyben részesül az, aki szervezett doktori képzésben vett részt, megvédett vagy védés elõtti disszertációval és publikációs tevékenységgel rendelkezik, és szegedi lakos.
A kinevezés négy évre szól, 2003. szeptember 1-tõl.


A pályázóknak meg kell felelniük a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek. A pályázat elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.

A pályázatot a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázat formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (54-4360) kapható felvilágosítás.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
Az MTA Nyelvtudományi Intézete Hajdú Péter Vendégkutatói Ösztöndíjat hirdet. A pályázat részletes leírása megtalálható a http://www.nytud.hu/palyazatok/hp02.html Internet címen, valamint hozzáférhetõ a Pályázati Irodában. Beadási határidõ: 2003. április 30.


2.
A brnói Masaryk Egyetem doktori és posztdoktori ösztöndíjairõl bõvebben a Pályázati Iroda faliújságján olvashat. Határidõ: 2003. április 30.


3.
Az Oktatási Minisztérium és a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány pályázatot hirdet közoktatási intézmények részére tanulóik nyelvtanulását segítõ külföldi programok (diákcsere, vagy idegennyelv-tanulás külföldön szervezett, nyelviskolai formában) támogatására.
Pályázati feltételek:

· A külföldi programon résztvevõ tanulók száma legalább 15 fõ legyen.
· A program a 2003. naptári évben valósuljon meg.
· A programban olyan tanulók vehetnek részt, akik a 2002/2003. tanévben fejezik be a nyolcadik vagy magasabb évfolyamot.
· A támogatás elnyerésének alapfeltétele, hogy a magyar tanulók családoknál szálljanak meg, és így az idegen nyelv gyakorlására minél több lehetõségük legyen. Kérjük, hogy a fogadó intézmény nyilatkozatában térjen ki arra is, hogy tudja-e biztosítani a tanulók elhelyezését családoknál.
· A pályázati támogatás felhasználható
· a tanulók részvételi költségeinek csökkentésére a résztvevõk szociális helyzetének figyelembe vételével,
· 20 kiutazó tanulóig egy kísérõtanár, ennél több kiutazó tanuló esetén két kísérõtanár részvételi költségeinek csökkentésére, ha a kísérõtanár(ok) kiutazását más forrásból nem támogatják.
· Egy iskola egy programmal pályázhat.
· A támogatás összege programonként maximum 600.000 Ft lehet. A pályázó iskola dönt az összeg résztvevõ tanulók közötti elosztásáról.
· A támogatás összege a programban résztvevõ tanulók számától, az úti cél távolságától és attól függ, hogy az idegen nyelv tanulásának programja mennyire kidolgozott, a külföldön eltöltött idõ mekkora hányadát (pl. napi hány órát) fordítják kifejezetten a célnyelv tanulására, gyakorlására.
· Diákcsere esetén a fogadó iskola biztosítsa a magyar tanulók rendszeres részvételét az olyan iskolai tanórákon, amelyek megfelelõ alkalmat teremtenek a célnyelv gyakorlására.

A bírálat során elõnyt élveznek azok a pályázók, akik

· hátrányos helyzetû és/vagy sajátos nevelési igényû tanulókat is bevonnak a programba,
· 2003 szeptemberétõl integrációs felkészítést vezetnek be.

Csatolandó dokumentumok:

· Kitöltött adatlap 3 példányban, amely tartalmazza a program pedagógiai tervét is. Az adatlap letölthetõ az OM honlapról: www.om.hu, a Sulinetrõl: www.sulinet.hu, Pályázatok rovat, a KOMA honlapjáról www.koma.hu, vagy átvehetõ az OM ügyfélszolgálati irodájában (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.).
· Az adatlapon szereplõ költségvetési adatokon kívül a program részletes költségterve 3 példányban, amelyben feltüntetik a szervezõ intézmény, a résztvevõk és a megpályázott támogatás közötti költségek megoszlását.
· A fogadó intézmény írásbeli nyilatkozata 3 példányban. Kérjük, hogy a fogadó intézmény nyilatkozatában térjen ki arra is, hogy tudja-e biztosítani a tanulók elhelyezését családoknál!
· Az adatlapon feltüntetett bankszámlához tartozó aláírási címpéldány másolata 3 példányban.
· Alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet esetében bírósági végzés másolata, gazdasági társaságok esetében 30 napnál nem régebben készült hitelesített cégkivonat 1 példányban.
· 2 db ajánlott levélként felbélyegzett, megcímzett, kitöltött feladóvevénnyel ellátott közepes méretû válaszboríték.

A fenti csatolandó iratokat a cégkivonat és a borítékok kivételével 3 csomagba kérjük csoportosítani ûgy, hogy minden egyes csomag egy-egy példányt tartalmazzon a kért dokumentumokból!
A hiányosan vagy a határidõ után benyûjtott, valamint a pályázati kiírásnak nem megfelelõ pályázatok értékelésére nem kerül sor. Hiánypótlásra a pályázatok beküldési határideje után nincs lehetõség. A pályázatok elbírálására és az eredményhirdetésre a pályázatok benyûjtását követõen 20 napon belül kerül sor. A gyõztesek listája megtekinthetõ lesz az OM honlapján, a Sulineten és a KOMA honlapján.
A pályázat benyújtásának határideje: 2003. április 30. (a postabélyegzõ legkésõbbi idõpontja: április 30. 24 óra)
A pályázatokat a szükséges dokumentumokkal kizárólag postai úton lehet benyújtani a Közoktatási Modernizációs Közalapítványhoz: 1054 Budapest Báthory u. 10. Kérjük, hogy a borítékra írják rá a pályázat címét!


4.
A Tempus Közalapítvány Világ-Nyelv Programja keretében lehetõség nyílik külföldi részképzésen történõ részvételre.
A 2003/2004-es tanév során megvalósítandó külföldi részképzés két lehetséges, de egymással nem keverhetõ formája:

– a pedagógiai képzéshez szorosan kapcsolódó áthallgatás vagy
– egy külföldi közoktatási intézményben végzett tanítási gyakorlat.

A részképzés helyszínéül a világ bármely országa választható, de elõnyt jelent, ha hivatalos nyelve megegyezik a tervezett idegen nyelven történõ oktatás nyelvével.

– az áthallgatás idõtartama minimum 3 hónap, maximum 1 tanév
– a külföldi közoktatási intézményben végzett tanítási gyakorlaté egy vagy kettõ iskolai félév.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja:
A támogatás két részbõl áll:
Utazási költségtérítés. A program a külföldi intézményhez történõ egyszeri oda-és visszautazás költségeihez a tényleges költségeknek megfelelõen, de egységesen maximum 75000 Ft-tal járul hozzá.
Havi ösztöndíj. A részképzésen részt vevõ hallgató a kinntartózkodás költségeinek fedezésére havi ösztöndíjban részesül. Az ösztöndíj teljes összege a havi ösztöndíjösszegekbõl adódik össze, amit legfeljebb annyi hónapig lehet igénybe venni, ameddig a hallgató a külföldi részképzésen részt vesz. A havi ösztöndíj összege nem haladhatja meg az alábbi táblázatban felsorolt összegeket. Az itt fel nem sorolt országokban adható havi ösztöndíj nagysága egyéni elbírálás alá esik, de nem haladhatja meg a havi 200 000 forintot.
Ország Ft / hó Ország Ft / hó
Ausztria 160 000 Lettország 100 000
Belgium 160 000 Liechtenstein 185 000
Bulgária 110 000 Litvánia 110 000
Ciprus 140 000 Luxemburg 160 000
Csehország 110 000 Málta 140 000
Dánia 200 000 Németország 185 000
Egyesült Királyság 200 000 Norvégia 200 000
Észtország 110 000 Olaszország 160 000
Finnország 185 000 Portugália 125 000
Franciaország 180 000 Románia 110 000
Görögország 140 000 Spanyolország 140 000
Hollandia 160 000 Szlovákia 110 000
Írország 200 000 Szlovénia 140 000
Izland 185 000 Svédország 200 000
Lengyelország 100 000     

I. Ösztöndíj támogatás nem nyelvszakos, de tanár szakos hallgatók számára
A Váltogató alprogram keretében nem nyelv szakos, de tanár szakos hallgatók a szaktárgyukhoz kötõdõ nyelvi és módszertani ismeretek fejlesztését szolgáló külföldi részképzés-támogatásra pályázhatnak. A hallgatók a részképzés keretében elméletben vagy gyakorlatban felkészülnek (valamelyik) szaktárgyuk idegen nyelven történõ oktatására.
A pályázásra jogosultak azok a nem nyelv szakos, de tanár szakos hallgatók, akik

– a külföldi részképzés idõtartama alatt beiratkozott hallgatói egy Magyarországon akkreditált felsõoktatási tanárképzõ intézménynek;
– a 2002/2003-as tanévben az utolsó vagy az utolsó elõtti évfolyam hallgatói;
– abból az idegen nyelvbõl, amelyen oktatni kívánnak, legalább középfokû "C" típusû nyelvvizsgával rendelkeznek;
– a Világ – Nyelv ösztöndíjjal egy idõben CEEPUS, Socrates / Erasmus, Socrates / Comenius 2.2b, illetve más, külföldi tanulmányokra vagy gyakorlatra vonatkozó ösztöndíj támogatásban nem részesülnek.

II. Ösztöndíj támogatás nyelv és nyelv-egyéb tanár szakos hallgatók számára
A Mesterfokon alprogram a nyelvtanár szakos hallgatók számára lehetõséget biztosít nyelvtudásuk anyanyelvi környezetben történõ továbbfejlesztésére, elõsegítve az anyanyelvit megközelítõ nyelvtudás megszerzését. A támogatás lehetõvé teszi a célnyelv egyik országának alapos megismerését, amely aztán a késõbbiekben hasznosítható az itthoni nyelvpedagógiai munkában, gazdagíthatja annak tartalmát.
A pályázásra jogosultak azok a nyelv és nyelv-egyéb tanár szakos hallgatók, akik

– a külföldi részképzés idõtartama alatt beiratkozott hallgatói egy Magyarországon akkreditált felsõoktatási tanárképzõ intézménynek;
– a 2002/2003-as tanévben az utolsó vagy az utolsó elõtti évfolyam hallgatói;
– a Világ – Nyelv ösztöndíjjal egy idõben CEEPUS, Socrates / Erasmus, Socrates / Comenius 2.2b, illetve más, külföldi tanulmányokra vagy gyakorlatra vonatkozó ösztöndíj támogatásban nem részesülnek.

A pályázás módja:
A pályázat megvalósítási idõszaka: 2003. augusztus 1- 2004. június 30.
A fogadó intézménnyel a hallgató veszi fel a kapcsolatot és megszerzi visszaigazolását arról, hogy az mennyi idõre és milyen feltételekkel kész fogadni õt.
Figyelem! Amennyiben a pályázó a fenti táblázatban felsorolt országok valamelyikében kíván tanítási gyakorlatot végezni, elegendõ, ha a pályázati ûrlapon megjelöli, hogy mely országokba utazna szívesen, és a Tempus Közalapítvány a megjelölt igények alapján keres fogadó intézményt a hallgatónak.
A pályázatokat minden esetben a pályázattípus hivatalos ûrlapján, ajánlott küldeményként, két nyomtatott – eredeti aláírással és pecséttel ellátott példányban és floppyn kell megküldeni a Tempus Közalapítvány címére.
A borítékon kérjük, tüntessék fel az alprogram és a pályázattípus nevét (pl.: Váltogató/Tanárképzés).
A pályázati ûrlap a Tempus Közalapítvány honlapjáról ( www.tpf.iif.hu ) tölthetõ le.
A pályázati ûrlapot minden pályázati témára külön és a csatolandó mellékletekkel együtt írógéppel, szövegszerkesztõvel vagy olvashatóan, nyomtatott nagybetûkkel kell kitölteni.
A pályázatok beadási határideje: 2003. május 15.

További információ:

Tempus Közalapítvány / Világ – Nyelv Programiroda 1438 Budapest 70, Pf. 508
Ügyfélszolgálat: Telefon:06 (1) 210-9710 Fax: 06 (1) 210-9701
E-mail: info@ tpf.hu - Internet: http://www.tpf.iif.hu


5.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) Irodája felhívja a figyelmet a Görög Állami Ösztöndíj Alapítvány (Hellenic State Scholarship Foundation, I.K.Y) Modern Görög Nyelv és Kultûra ösztöndíjára. Az ösztöndíj idõtartama: 2003. október 1. - 2004. május 31.
A jelentkezési lapokat a csatolandó dokumentumokkal együtt a Görög Nagykövetségre (1063 Budapest, Szegfû u. 3. T.: 322-8004) kell benyújtani.
A jelentkezési lapok és részletes angol nyelvû tájékoztató a MÖB Iroda ügyfélszolgálatán (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.: 422-0678) megtekinthetõ, illetve letölthetõ a www.iky.gr honlapon. Jelentkezési határidõ: 2003. május 15.


6.
A British Council angol versfordítói pályázata. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2003. május 16.


7.
A Cirius dániai népfõiskolai ösztöndíj programról további információt a Pályázati Iroda faliújságján és a www.hojskolerne.dk címen tudhat meg. Beadási határidõ: 2003. május 30.


8.
Tanulmányi ösztöndíj vak, gyengénlátó vagy szembeteg fiataloknak. Benyújtási határidõ: 2003. május 31. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


9.
Mellon kutatói ösztöndíjak: Netherlands Institute for Advanced Studies in the Humanities and Social Sciences. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2003. május 31.


10.
A Német Szövetségi Köztársaság Bundestagja meghirdette szokásos ösztöndíjpályázatát a 2004-as évre.
Az öthónapos gyakornoki program résztvevõi havi 511 Euró ösztöndíjat kapnak, s a biztosítások, az oda-vissza ût illetve a szállás költségeit is a fogadó fél viseli. Az ösztöndíjasok a program ideje alatt (2004. március 1. - 2004. jûlius 31.) a Humboldt Egyetem beiratkozott hallgatói.
Az ösztöndíjra azok a magyar állampolgárságû fiatalok pályázhatnak, akik egyetemi oklevéllel, s magas szintû német nyelvismerettel rendelkeznek, és 2004. március 1-jéig még nem töltik be 30. életévüket.
Az ösztöndíjpályázatról részletes információt talál a Deutscher Bundestag honlapján www.bundestag.de/internat/ipp/index.html, ahonnan a jelentkezéshez szükséges formanyomtatványok is letölthetõk, valamint a Pályázati Irodában. Jelentkezési határidõ: 2003. május 31.


11.
Az Alterra kiadó szerzõket támogató pályázatának tematikája megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2003. június 15.


12.
CERGE-EI Regional Research Competition in all fields of the social sciences. Deadline: 2003. July 1.


13.
George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Alapítvány pályázatot hirdet felsõoktatási intézmények hallgatói számára. A beadási határidõ: 2003. július 15. További részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


14.
Pályázat a Leonardo da Vinci programhoz kapcsolódó elõkészítõ látogatások finanszírozására. Határidõ: 2003. november 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


15.
Önképünk az ezredfordulón. A Magyar Napló szerkesztõségének pályázati felhívása a Pályázati Iroda faliújságján olvasható.


16.
A következõ tájékoztatók megtalálhatók a Külügyi Osztályon:

· A Pisai Egyetem olasz nyári egyeteme (http://humnet.unipi.it/linguistica/summer.htm)
· Baseli Egyetem: Master of Advanced European Studies (http://www.unibas.ch/euro/)
· Univ. Regensburg: Master's Studies "East-West Studies" (http://www.europaeum.de)
· a Heidelbergi Egyetem német nyelvi kurzusa (http://www.zuv.uni-heidelberg.de/aaa/ifk/)
· a Genfi Egyetem francia nyelvi nyári egyeteme (http://www.coursete.unige.ch)
· az Otto-von-Guericke-Univ. Magdeburg nyári egyeteme
(http://www.uni-magdeburg.de/sprz/ihfk.htm)
· az English Language Teacher Training Centre, Manchester nyelvi kurzusai
(http://www.eltc.umist.ac.uk)
· a Central European University (CEU) MBA programja: "Leadership, Vision, Society"
(http://www.gsb.ceu.hu)
· a Potsdami Egyetem nyári egyeteme "Sans Souci 2003" (2003. aug. 6-27.)
· a Bécsi Egyetem nyári egyeteme (http://www.univie.ac.at/WIHOK/)
· a Bécsi Egyetem kétszemeszteres kurzusa Európa Tanulmányok területén (http://www.univie.ac.at/europaeistik/)
· Högskolan Dalarna: Master of Displays Technology (http://www.lcdcenter.se/)

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2003. ápr. 30.

MTA Nytud. Int.

Hajdú Péter Vendégkutatói Ösztöndíj

Kurír 151.

2003. ápr. 30.

Masaryk Egy. (Brno)

Doktori és posztdoktori ösztöndíj

Kurír 151.

2003. ápr. 30.

OM

Nyelvtanulás külföldön

Kurír 151.

2003. ápr. 30.

Boldog Jövõnkért A.

Antológiában megjelenés

Kurír 148.

2003. ápr. 30.

Alberta Egyetem

Gyakornoki hely

Kurír 150.

2003. máj. 15.

TEMPUS

Világ-Nyelv Alapítvány

Kurír 151.

2003. máj. 15.

Görög Állami Öszt. A.

Görög nyelv és kultúra

Kurír 151.

2003. máj. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. máj. 16.

British Council

Angol versfordítói pályázat

Kurír 151.

2003. máj. 30.

Cirius

Népfõiskolai ösztöndíj

Kurír 151.

2003. máj. 31.

Fabiny Alapítvány

Tanulmányi ösztöndíj

Kurír 151.

2003. máj. 31.

Netherlands Institute

Mellon kutatói ösztöndíj

Kurír 151.

2003. máj. 31.

Bundestag

Ösztöndíjpályázat

Kurír 151.

2003. máj. 31.

Politikatörténeti A.

Konferencia

Kurír 150.

2003. jún. 15.

Alterra kiadó

Szerzõtámogatás

Kurír 151.

2003. júl. 1.

CERGE-EI

Regional Research Competition

Kurír 151.

2003. júl. 15.

K-KE -EU Tört&Trsd.A

Orwell

Kurír 151.

2003. júl. 31.

MIF

Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. szep. 15.

Nemzeti Színház

Drámapályázat

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. nov. 15.

TEMPUS

Leonardo da Vinci elõkészítõ látogatások

Kurír 151.

2003. dec. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149. 

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.