Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

150. szám - 2003. március 18.


Információk

1. 2003. február 11-én tartották a soron következõ Bölcsészdékáni Kollégiumot a Veszprémi Egyetemen. A napirendi pontok között szerepelt a 2005-tõl bevezetésre kerülõ kétszintû érettségi- és felvételi vizsgarendszer, valamint a képesítési követelmények módosításának problematikája. A Dékáni Kollégiumon jelen voltak az Oktatási Minisztérium illetékes képviselõi is.

2. Franciaország magyarországi nagykövete, Dominique de Combles de Nayves 2003. február 5-én meglátogatta a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékét, ahol találkozott a Tanszék oktatóival. Nagy érdeklõdést mutatott az itt folyó különbözõ képzések iránt és meghallgatta az oktatók beszámolóját arról, hogyan folyik a francia nyelv, irodalom és civilizáció oktatása. A tanszéki könyvtárat jelentõs értékû könyvadománnyal gazdagította. Az Alliance Française helyiségében a tanszék két oktatóját, Dr. Albert Sándort és Dr. Németh Jenõt kitüntette a Francia Kormány Akadémiai Pálmájával, így jelenleg a tanszék négy oktatója rendelkezik már ezzel a magas kormánykitüntetéssel. Az est folyamán a Nagykövet Úr a francia kormány eddigi szegedi ösztöndíjasainak adott fogadást, akik között oktatóink és hallgatóink jelentõs számban vettek részt.


3.
Az SZTE Angol-Amerikai Intézete az idén immáron kilencedik alkalommal adja át a Kathleen Heaslip Wodala Emlékérmet egy arra érdemes hallgatónak. Az átadásra és az azzal kapcsolatos rövid megemlékezésre az Intézet III. számú tantermében (Egyetem u. 2, II. emelet) 2003. március 19-én, szerdán 14 órakor kerül sor. Az érdeklõdõket szeretettel várják.


Személyi hírek

1. 2002 decemberében elhunyt Dr. habil Hans Kolbe, aki 1963-67 között a Német Tanszék lektoraként a szegedi germanisztika fejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Emlékét megõrizzük.


2. 2003. február 16-án, életének 81. évében elhunyt Kiss Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Nyelvtudományi Intézet kutatóprofesszora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes tanára.


3.
A.Sajti Enikõ MTA doktora címre benyújtott "Impériumváltás, revízió és kisebbség: magyarok a Délvidéken 1918-1947" c.értekezésének nyilvános vitájára 2003. március 18-án 10 óra 30 perckor, az MTA Székház Nagytermében ( Budapest, Roosevelt tér 9.) kerül sor. Az értekezés opponensei: Ádám Magda, a történelemtudomány doktora, Pritz Pál, az MTA doktora és Szarka László, a történelemtudomány kandidátusa.


Tudományos és PhD hírek

PhD-nyelvvizsga:

Farkas Zsolt (irodalomtudomány) PhD-nyelvvizsgája 2003. március 27-én 13,15 órakor lesz dr. Ötvös Péter tanári szobájában.

PhD-szigorlatok:

Körtvély Erika (nyelvtudomány) Phd-szigorlatára 2003. január 16-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kökény Andrea (történelem) PhD-szigorlatára 2003. január 23-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kövér Lajos (történelem) PhD-szigorlatára 2003. január 23-án került sor. Az szigorlat eredménye: 100%.
Papp P. Tibor (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. március 6-án került sor. A szigorlat eredménye: 80%.

PhD-védés:

Szabados György (történelem) PhD-védésére 2003. március 7-én került sor. A védés eredménye: 96%.
Ferwagner Péter Ákos (történelem) PhD-védésére 2003. március 14-én került sor. A védés eredménye: 88%.
Rákosi Marianna (irodalomtudomány) PhD-védése 2003. április 9-én 14 órakor lesz a BTK Kari Tanácstermében.
Bán Mónika (történelemtudomány) PhD-védése 2003. április 10-én 14.30 órakor lesz a BTK Kari Tanácstermében.

A BTK Doktori Tanácsa 2003. február 13-án tartotta ülését.
A Kari Doktori Tanács egyhangúlag támogatta Csurgai Horváth József (történelem), Merényi-Metzger Gábor (történelem), Farkas Zsolt (irodalomtudomány), Bukta Katalin (neveléstudomány), Lesznyák Márta (neveléstudomány), Joó Marianna (neveléstudomány) PhD eljárásának megindítását.
Továbbá kijelölte a védési bizottságot Kiss Gergely (történelem), Katona Tünde (irodalomtudomány) részére.
Új opponens kijelölését támogatta Györei Zsolt (irodalomtudomány), Tóth Zoltán (irodalomtudomány) esetében.
Egyhangúlag támogatta Szász Géza részére a PhD-fokozat odaítélését.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolai Karának Közmûvelõdési Tanszékén 2003. március 24-27-én már tizenkettedik alkalmommal kerül megrendezésre az Országos Közmûvelõdési Konferencia (KMK). A konferenciára jelentkezni 2003. március 18-ig lehet. A jelentkezési lap, a konferencia részletes programja mind megtalálható a http://www.kmk.deltav.hu/ címen, illetve a Pályázati Irodában.


2.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképzõ Fõiskolai Kara és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó versenyt hirdet. A verseny idõpontja és helye: Gyõr, 2003. május 2-3. A jelentkezés határideje: 2003. március 20. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


3.
A Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért Alapítvány (AMFK) pályázati felhívása a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjra a Pályázati Iroda faliújságján olvasható. A Kar javaslatait a Rektori hivatalba 2003. március 25-ig kell megküldeni.


4.
Mellon pályázat a németországi (Wolfenbüttel) Herzog August könyvtárba. Határidõ: 2003. március 31.


5.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság felhívja a figyelmet a Hokkaido University, Slavic Research Center (SRC) ösztöndíjára a 2004/2005-ös akadémiai évre. A jelentkezés fõ feltételei:

· minimum 9 hónapot kell eltölteni a SRC-ben,
· prioritást élveznek a szláv nyelvvel illetve a volt Szovjetunió és kelet-európai országok történelmével, politikájával, gazdaságával foglalkozó pályázatok (részletes lista az angol nyelvû kiírásban a MÖB Iroda ügyfélszolgálatán olvasható),
· szintén elsõbbséget élveznek a doktori vagy egyéb fokozattal rendelkezõ pályázók.

Jelentkezési határidõ: 2003. március 31.
Az eredeti angol nyelvû felhívás az ösztöndíj követelményrendszerérõl és az adatlapok letölthetõk a http://src-h.slav.hokudai.ac.jp/index-e.html címen.
A jelentkezési lapokat a következõ címre kell küldeni:

Head, Foreign Visiting Fellowship Program
Slavic Research Center, Hokkaido University
Kita-9, Nishi-7, Kita-ku, Sapporo 060-0809, Japan
Tel. +8111-706-2388, Fax. +8111-706-4952
E-mail: src@slav.hokudai.ac.jp

6. Az École Normale Superieure (Paris) három éves ösztöndíja a társadalom- és a természettudományok terén. Határidõ: 2003. március 31. Bõvebb információ a http://www.ens.fr/international/ Internet címen.


7.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet az oktatási miniszter 7/2001 (II. 23.) OM rendelete alapján a 2003. szeptember elsejétõl folyósítandó Békésy György Posztdoktori Ösztöndíjra.
Az ösztöndíjra pályázhat az, aki:

- tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezik, továbbá:
- felsõoktatási intézményben közalkalmazotti, szolgálati jogviszony, illetve egyéb munkaviszony alapján teljes munkaidõben, egyetemi/fõiskolai adjunktus, tanársegéd, fõiskolai docens, tudományos segédmunkatárs, vagy tudományos munkatársi munkakörben foglalkoztatott, vagy
- felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban teljes munkaidõben foglalkoztatott tudományos segédmunkatárs vagy tudományos munkatárs, vagy
- valamely felsõoktatási intézményben, illetõleg felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban megállapodást kötött az ösztöndíj elnyerésére jogosító munkakörbe kinevezés jogának gyakorlójával arról, hogy õt az ösztöndíjas szerzõdés érvénybe lépésének idõpontjától az a) és b) pontban megnevezett munkakörök valamelyikében teljes munkaidõben foglalkoztatják, vagy
- vállalja, hogy az ösztöndíjas idõszakban az ösztöndíjas szerzõdéses jogviszonyon kívül nem létesít rendszeres jövedelemmel járó munkaviszonyt a fogadó felsõoktatási intézményben/felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban, vagy más munkáltatónál, illetõleg fennálló, ilyen munkaviszonyát az ösztöndíj elnyerése után megszünteti, vagy az ösztöndíjas jogviszony idejére fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

Az ösztöndíjra pályázhatnak azok is, akik külföldön szereztek tudományos fokozatot, mûvészeti elismerést, de a tudományos fokozat doktori (PhD) vagy mester (DLA) fokozatként történõ honosítása, illetve mûvészeti elismerés esetében az Ftv. 123. § (8) bekezdése szerinti egyenértékûvé nyilvánítás a pályázat benyújtásának idõpontjában még nem történt meg. Az ösztöndíjas jogviszony azonban csak akkor jön létre, ha az ösztöndíjas szerzõdés hatálybalépésének idõpontjáig a tudományos fokozat honosítása, a mûvészeti elismerés fenti egyenértékûvé nyilvánítása megtörténik.

Azoknak, akik elnyerik az ösztöndíjat, az alábbi követelményeknek kell megfelelniük:
Az ösztöndíjas vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának idõtartama alatt az õt foglalkoztató felsõoktatási intézményben, vagy felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban fennálló közalkalmazotti, szolgálati jogviszonyán, illetve munkaviszonyán kívül, további és egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt csak akkor létesíthet vagy tarthat fenn, ha az a pályázat megvalósulását nem veszélyezteti, továbbá, ha a kuratórium ahhoz a pályázat részeként, a benyújtott nyilatkozat alapján hozzájárul, illetõleg a pályázat elbírálását követõen abban az esetben
ha - az oktatói, kutatói tevékenységet kivéve - a szerzõi jogi védelem vagy más jogi oltalom alá esõ szellemi tevékenységre irányuló, illetve szakmai testületi tagsági jogviszony létesítését, illetve
az oktató, kutató tevékenységre, valamint az 1) pontban meghatározottakon kívüli tevékenységre irányuló jogviszony létesítését
az ösztöndíjas a kuratóriumnak elõzetesen írásban bejelenti, és ahhoz a kuratórium hozzájárul.

· Az ösztöndíjas a fentieken kívül további és egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem hoz létre, illetve korábban keletkezett ilyen jogviszonyát megszünteti.
· Az ösztöndíjas vállalja, hogy a fogadó felsõoktatási intézmény szabályzatának megfelelõen, a pályázat részeként benyújtott egyéni munkaterv alapján oktat és kutat. Az ösztöndíjasnak legalább az egyetemi adjunktusok/fõiskolai docensek intézményi oktatói és kutatói követelményeit teljesítenie kell.
· Más, a központi költségvetésbõl fizetett ösztöndíjat nem kaphat.

Az ösztöndíj 3 évre szól, és csak egy alkalommal nyerhetõ el.
Az (a) - (c) pont szerinti pályázók havi bruttó ösztöndíja (kiegészítõ ösztöndíj) az egyetemi tanári munkakör - a költségvetési törvényben meghatározott - garantált illetményének* 20 %-a, míg a (d) pont szerinti pályázóknál (teljes ösztöndíj) az egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 70 %-a.
2003-ban várhatóan legalább 100 ösztöndíjat adományozhatunk.
A pályázatot 4 (egy eredeti és három másolati) példányban, az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel a fogadó felsõoktatási intézmény vezetõjéhez kell benyújtani a felsõoktatási intézmény által megszabott határidõre. Az SZTE belsõ beadási határideje: 2003. április 10. (Rektori Hivatal, Egri Katalin). A felsõoktatási intézményeknek a Felsõoktatási Pályázatok Irodájához a pályázatokat 2003. április 15-ig kell eljuttatniuk.
A pályázati anyag beszerezhetõ az OM Ügyfélszolgálati Irodán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.) és a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., 505. szoba), továbbá számítógépes hálózaton is elérhetõ a következõ címeken: http://www.fpi.hu, http://www.om.hu
A formailag nem megfelelõ, illetve késve beadott pályázatokat nem bíráljuk el.

8. Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet az oktatási miniszter 6/2001 (II. 23.) OM rendelete alapján a 2003. szeptember elsejétõl folyósítandó Széchenyi István Ösztöndíjra.
Az ösztöndíjra pályázhat az, aki:

- tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezik, továbbá:
- felsõoktatási intézményben közalkalmazotti, szolgálati jogviszony, illetve egyéb munkaviszony alapján teljes munkaidõben, egyetemi docens, fõiskolai tanár, illetve tudományos fõmunkatársi munkakörben foglalkoztatott, vagy
- felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban teljes munkaidõben foglalkoztatott tudományos fõmunkatárs, vagy
- valamely felsõoktatási intézményben, illetõleg felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban megállapodást kötött az ösztöndíj elnyerésére jogosító munkakörbe kinevezés jogának gyakorlójával arról, hogy õt az ösztöndíjas szerzõdés érvénybe lépésének idõpontjától az a) és b) pontban megnevezett munkakörök valamelyikében teljes munkaidõben foglalkoztatják.

Azoknak, akik elnyerik az ösztöndíjat, az alábbi követelményeknek kell megfelelniük:

- Az ösztöndíjas vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának idõtartama alatt az õt foglalkoztató felsõoktatási intézményben, vagy felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban fennálló közalkalmazotti, szolgálati jogviszonyán, illetve munkaviszonyán kívül, további és egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt csak akkor létesíthet vagy tarthat fenn, ha az a pályázat megvalósulását nem veszélyezteti, továbbá, ha a kuratórium ahhoz a pályázat részeként, a benyújtott nyilatkozat alapján hozzájárul, illetõleg a pályázat elbírálását követõen abban az esetben
- ha - az oktatói, kutatói tevékenységet kivéve - a szerzõi jogi védelem vagy más jogi oltalom alá esõ szellemi tevékenységre irányuló, illetve szakmai testületi tagsági jogviszony létesítését, illetve
- az oktató, kutató tevékenységre, valamint az 1) pontban meghatározottakon kívüli tevékenységre irányuló jogviszony létesítését

az ösztöndíjas a kuratóriumnak elõzetesen írásban bejelenti, és ahhoz a kuratórium hozzájárul.

· Az ösztöndíjas a fentieken kívül további és egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem hoz létre, illetve korábban keletkezett ilyen jogviszonyát megszünteti.
· Az ösztöndíjas vállalja, hogy a fogadó felsõoktatási intézmény szabályzatának megfelelõen, a pályázat részeként benyújtott egyéni munkaterv alapján oktat és kutat.
· Más, a központi költségvetésbõl fizetett ösztöndíjat nem kaphat.

Az ösztöndíj 3 évre szól, és csak egy alkalommal nyerhetõ el.
Az egyetemi docensek, tudományos fõmunkatársak havi bruttó ösztöndíja az egyetemi tanári munkakör - a költségvetési törvényben meghatározott - garantált illetményének* 30 %-a, míg a fõiskolai tanároké az egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 25 %-a.
2003-ban várhatóan legfeljebb 250 ösztöndíjat adományoznak.
A pályázatot 4 (egy eredeti és három másolati) példányban, az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel kell benyújtani a megszabott határidõre.
A pályázatot kizárólag postai úton lehet beküldeni az alábbi címre: Felsõoktatási Pályázatok Irodája / Széchenyi István Ösztöndíj Professzorok Háza 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Beküldési határidõ: 2003. április 15. (legkésõbbi április 15-i postai bélyegzõvel)
A pályázati anyag beszerezhetõ az OM Ügyfélszolgálati Irodán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.) és a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., 505. szoba), továbbá számítógépes hálózaton is elérhetõ a következõ címeken: http://www.fpi.hu, http://www.om.hu
A formailag nem megfelelõ, illetve késve beadott pályázatokat nem bírálják el.

9. Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a 2003 szeptemberétõl folyósítandó Szent-Györgyi Albert Ösztöndíjra.
Az ösztöndíj célja, hogy a tudományok jeles külhoni (azaz életvitelszerûen külföldön élõ) képviselõi hosszabb-rövidebb idõre Magyarországra jöjjenek, és minél nagyobb számban kapcsolódjanak be a hazai felsõoktatási intézmények, kutatóhelyek munkájába.
A Szent-Györgyi Albert Ösztöndíjat a Magyar Köztársaság oktatási minisztere adományozza.
Az ösztöndíjra pályázhat:

(a) tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezõ, életvitelszerûen külföldön élõ kutató,
(b) akit két, nemzetközileg elismert tudományos személyiség ajánl az ösztöndíjra,
(c) és akit valamely magyarországi felsõoktatási intézmény kész a pályázatban megjelölt és az ösztöndíjas szerzõdésben rögzített idõponttól — a pályázó által kidolgozott és az intézmény által elfogadott kutatási munkaterv alapján — foglalkoztatni.

Az ösztöndíj-pályázat feltételei:
Az ösztöndíj idõtartama legfeljebb 12 hónap, és több alkalommal is elnyerhetõ. Az Oktatási Miniszter 2003-ban legfeljebb 10 ösztöndíjat adományoz. Az ösztöndíjas jogviszony – a miniszter engedélyével – egy alkalommal, legfeljebb 3 hónapig szüneteltethetõ az összidõtartam csökkenése nélkül.
Az ösztöndíj havi bruttó összege 1.000.000 forint. Ez az összeg az érvényes magyarországi jogszabályoknak megfelelõen adó- és járulékköteles. Amennyiben az ösztöndíjast állampolgársága alapján megilletik azok a kedvezmények, amelyeket a Magyarország és az ösztöndíjas származási országa között a kettõs adóztatás elkerülése érdekében megkötött egyezmény biztosít, a vonatkozó egyezmény elõírásai érvényesülnek.
Az ösztöndíj mellett az ösztöndíjas szállásköltség-, valamint egyszeri útiköltség-térítést kap magyarországi beutazásához és a visszaúthoz.
Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyósításának idõszakában más, hazai központi költségvetési forrásból fizetett ösztöndíjat nem kaphat.
Az ösztöndíjas járandóságait és kötelezettségeit részletesen rögzíti a fogadó intézmény és az ösztöndíjas között aláírt szerzõdés, amelyben az ösztöndíjas kötelezettséget vállal arra, hogy a fogadó felsõoktatási intézmény szabályzatának megfelelõen kutatómunkát és oktatási tevékenységet végez a pályázat részeként benyújtott és a fogadó intézmény által elfogadott munkaterv alapján.
Az Oktatási Minisztérium szerzõdést köt az ösztöndíjast fogadó intézménnyel az ösztöndíjas tudományos kutatómunkájának biztosítása érdekében. A szerzõdés keretében a fogadó intézmény

a) az agrártudományok, a mûszaki tudományok, az orvostudományok, a természettudományok tudományterületén és a mûvészetek területén folytatandó tudományos kutatómunkára évi kétmillió Ft,
b) a bölcsészettudományok, a hittudomány és a társadalomtudományok területén folytatandó tudományos kutatómunkára évi egymillió Ft

idõarányos részét kapja, amit az Oktatási Minisztérium a kutatómunka megkezdését követõen utal át.
A pályázathoz mellékelni kell:

- a pályázó szakmai életrajzát a legfontosabb szakmai referenciamunkák feltüntetésével, az utolsó 10 év legfontosabb publikációit tartalmazó publikációs jegyzéket,
- a kutatási tevékenységét részletezõ munkatervet,
- a fogadó intézmény szervezeti egységének — a pályázó munkatervének véleményezését is tartalmazó — szándéknyilatkozatát arról, hogy a pályázót mely új, vagy már folyamatban levõ tudományos kutatási programba kívánja bekapcsolni, milyen eredményeket vár az együttmûködéstõl, továbbá, hogy a pályázó munkatervének megvalósításához adottak a szakmai feltételek,
- legalább két nemzetközileg elismert magyar és/vagy külföldi tudományos személyiség ajánlását,
- minden olyan egyéb dokumentumot, amelyet a pályázó a pályázat elbírálásának szempontjából fontosnak tart (pl. hivatkozások, a pályázó munkáinak méltatása, kitüntetések, szerkesztõbizottsági tagságok, tudományos tisztségek).

Az értékelés szempontjai:
Az Ösztöndíj elnyerésének alapvetõ kritériuma, hogy a pályázónak nemzetközileg elismert tudományos eredményei legyenek.
Az alapvetõ kritériumnak megfelelõ pályázók közül elõnyben részesülnek azok,

a) akik a fogadókészséget kinyilvánító magyarországi intézménnyel aktív és eredményes tudományos együttmûködést folytatnak,
b) akiknek szakterülete a magyarországi tudományosság szempontjából országos jelentõséggel bír,
c) akiknek szakmai tevékenysége Magyarországhoz kötõdik.

A pályázatot az erre a célra készült formanyomtatványokon angol vagy magyar nyelven négy (4) példányban (1 eredeti és 3 másolat) kell beküldeni a Felsõktatási Pályázatok Irodája címére (H-1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.).
A pályázati anyagok beszerezhetõk a magyar külképviseleteken, a külföldi magyar kulturális intézetekben, az OM Ügyfélszolgálati Irodán (H-1055 Budapest, Szalay u. 10-14.) és a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában.
A pályázati ûrlapok letölthetõk a következõ Internet címekrõl: www.fpi.hu, www.om.hu
A pályázatok benyújtási határideje: 2003. április 15. (postabélyegzõ)
A pályázatokról a Széchenyi István Kuratórium – 2003. június 15-ig tett – javaslatára az oktatási miniszter dönt. Az eredményrõl a Kuratórium levélben értesíti a pályázót.

10. Soros Supplementary Grants Program 2003-2004. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Jelentkezési határidõ: 2003. április 15.


11.
A kanadai Alberta Egyetem Osztrák és Közép-Európai Tanulmányok Központja egy gyakornoki helyet biztosít magyar állampolgárságú Ph.D fokozattal rendelkezõ kutatók számára vagy disszertációjuk védése elõtt álló Ph.D hallgatók részére a bölcsészettudományok, társadalomtudományok és a képzõmûvészetek területén. Olyan kutatók jelentkezését várják, akik a kutatómunka mellett elõadásokat is tartanának szakterületük tárgykörében. A pályázónak kitunõ angol nyelvtudással és megfelelõ szláv vagy német nyelvtudással kell rendelkeznie.
Az ösztöndíj 2003. szeptember 1 - 2004. augusztus 31-ig tart.
Az utazási költségekhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egy alkalommal hozzájárul.
Az elektronikusan történõ jelentkezés határideje: 2003. április 30. Postai úton az ezt követõ 7 napon belül kell megküldeni a pályázati anyagot.
Az eredeti angol nyelvû felhívás itt olvasható: http://www.scholarship.hu/aktualis/kanadai.html

12. A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet 2003. december 11-12-én tudományos konferenciát rendez „A kárpát-mdencei népek együttélése a XIX-XX században (1790-1989) címmel. A konferenciára jelentkezni 2003. május 31-ig lehet. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.

13. A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a Matsumae International Foundation (MIF) ösztöndíjára a 2004/2005-ös akadémiai évre. A jelentkezés fõ feltételei:

· korhatár: 40 év
· doktori fokozat, vagy egyetemi diploma és annak megszerzésétõl számított minimum két éves kutatói háttér, vagy a MIF által elismert akadémiai fokozat
· megfelelõ angol vagy japán nyelvismeret
· japán intézményi fogadólevél

Prioritást élveznek a természettudomány, mûszaki- és orvostudomány területén pályázók.
A kiírásra nem jelentkezhet az, aki már korábban tartózkodott Japánban ösztöndíjjal vagy a MIF meghívására.

Jelentkezési határidõ: 2003. július 31.
Az eredeti angol nyelvû felhívás és az adatlapok letölthetõk
a
http://www.mars.dti.ne.jp/~mif címen, illetve megtekinthetõk a MÖB Iroda Ügyfélszolgálatán (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor. 19-21., tel.: 422-0678).
A jelentkezési lapokat a kért csatolandó dokumentumokkal együtt a következõ címre kell küldeni:

THE MATSUMAE INTERNATIONAL FOUNDATION
4-14-46, Kamiogi, Suginami-ku,
Tokyo 167-0043 JAPAN

A hiányos vagy pontatlanul megírt pályázatokat automatikusan elutasítják!


Szerkesztõi rovat

Kurír Krónika (A 150. szám alkalmából)

Gondolta volna, kedves olvasó, hogy a Kari Kurír, melynek példányát most olvassa, már több mint tíz éve jelenik meg rendszeresen? Ebbõl az alkalomból íme egy rövid kis történeti összefoglaló:

A Bölcsészettudományi Kar lapja, a Kari Kurír 1992. õszén indult, Pál József akkori dékán gondozásában, Lázár István tudományos titkár szerkesztésében. A célja az volt, hogy a Karon belül fontosnak ítélt információkat, bizottsági döntéseket, pályázati lehetõségeket röviden összegezve eljuttassa az oktatóknak, dolgozóknak, hallgatóknak. Még abban az évben 8 szám jelent meg. A következõ évben további 18 szám (9-26) látott napvilágot. Ebben az idõben a Kurír rendszeressége még igen változó volt, gyakran hetente is megjelent egy-egy új szám, de leginkább csak 2-3 oldal terjedelemben.

Az 1994-es év több változást is hozott. A lap szerkesztését a 35. számtól átvette Kelemen Éva, akkori informatikai referens, a pályázati referens közremûködésével, mely tisztet akkor Lesznyák Ágnes (35-39. szám) töltötte be. Fontos változás volt továbbá, hogy a 35. számtól a Kurír felkerült az Internetre, igaz még csak Gopheren elérhetõ, szöveges (txt) formában. A Kurír gyakorisága csökkent, 1994-ben csak 13 szám (27-39) látott napvilágot.

1995 ismét nem az állandóság éve volt. Elõször a pályázati referens posztja cserélt gazdát, a 40. számtól Bernáth Andrea töltötte be ezen pozíciót, majd a 45. számtól a Kurír szerkesztése teljesen egy kézbe került, Fülöp Ákos pályázati referens személyében (igaz, nem sokáig). Talán ezért nem is csoda, hogy 1995-ben is csak 11 szám volt (40-49, és egy számozatlan szám a 43 és a 44 között.) Meg kell még említeni, hogy szintén a 45. számtól szerepel a Kari Kurír címében az Internetes elérhetõség (igaz, nem pont a maival egyezõ cím).
1996. januárjában (a 49. számtól) a lap szerkesztését Vági Balázs pályázati referens vette át. A lap ez évben igen „szaporának” bizonyult, hiszen 21 számot (49-69) publikáltak. Ez a „lendület csökkent”, közvetlen elõdöm, Zilahi Tibor pályázati referenssé való kinevezésével, aki a 61. számmal kezdett. Az õ nevéhez fûzõdik – a 62. számtól – a lap HTML formában történõ rendszeres (próbálkozások voltak már korábban is) megjelentetése az Interneten.

Õ töltötte be a Kari Kurír szerkesztõi posztját legtovább. 1997-ben 20 szám (70-89), 1998-ban 16 szám (90-105), 1999-ben már csak 12 szám (106-117) jelent meg. A megjelenés ritkasága a lap „vastagodásával”, tartalmasabbá válásával járt. A korábbi kétheti, fix megjelenést (a 82. számtól szûnt meg az elõre megadott következõ lapzárta) felváltotta a körülbelüli havi rendszeresség (természetesen néha különszámokkal).

Én 2000 elejétõl, a 118. számtól szerkesztem a Kari Kurírt. A gyakoriság nem sokat változott, 2000-ben 12 szám (118-129), 2001-ben 9 szám (130-138), 2002-ben 10 szám (139-148) jelent meg. Az egyetlen ‘változtatás’, hogy 2001-tõl a BTK hírleveleként jelenik meg a Kari Kurír.

És elértük a 150. számot. Több mint tíz év és hat szerkesztõ. A Kurír sikerét, „beváltságát” többek között jelzi, hogy azóta más karok is követték az információ átadás eme formáját.

Szerkesztõk:

Zilahi Tibor 57 szám
Pereszlényi Gábor 35 (eddig)
Lázár István 35
Vági Balázs 12
Kelemen Éva 11
Bernáth Andrea 6 („társszerkesztõ”)
Lesznyák Ágnes 5 („társszerkesztõ”)
Fülöp Ákos 4

Ezúton is szeretném külön köszönetemet kifejezni Szõnyi György Endrének (legelsõ szám!)és Jeney Zsuzsannának a Kurír hiányzó számainak „elõteremtéséért”, és ezzel a Kari Kurír archívum teljessé tételéért.

És akkor álljon itt egy kis válogatás régi Kurírokból:

1. szám, 1992. szeptember 7. A „nyitóbeszéd”:

Lectori salutem!
A kéthetente megjelenõ Karí Kurír a Bölcsészettudományi karra vonatkozó legfontosabb információkat tartalmazza. Célunk az általános tájékozódás mellett az is, hogy a lényeges problémák felvetésével segítséget kapjunk döntéseinkhez. Ugyanakkor szeretnénk lehetõséget is biztosítnai minden oktató számára a kari érdekû információk átadására. Ezzel talán csökkenteni tudjuk a köriratok számát is. A következõ kérdésekrõl szeretnénk mindeképpen szólni: különféle egyetemi, kari határozatok; hazai és külföldi pályázati lehetõségek; az oktatási rendszer átalakítása; k

Dr. Pál József, dékán

2. szám, 1992. szeptember 21.

Értesítem a kollégákat, hogy a büfé a könyvárus mögött található teremben várhatóan szeptember 21-én nyit.

7.szám, 1992. december 7

1992. december 1-tõl a Tanulmányi Osztályon Papp Mária munkakörét dr. Kothencz Mihály látja el.

8 szám, 1992. december 21.

Január folyamán várhatóan sor kerül karunkon az ETHERNET hálózat bõvítésére, aemlynek eredményeképpen minden tanári szobában lehetõség nyílik az egyetemi számítógépes hálózathoz való csatlakozásra. [...]

9. szám, 1993. január 15.

A közelmúltban a Kar részére 4 db COMPAQ SLT/286-os hordozható számítógépet szereztünk be, azzal a céllal, hogy a számítógéppel nem rendelkezõ kollégák munkáját segítsük. E gépeket - elõzetes egyeztetés alapján - a a Kar oktatói január 20-tól kölcsönözhetik a Dékáni Hivatalból.

29. szám, 1994. március 1.

Ismételten felhívom a kollégák figyelmét, hogy a Dékáni Hivatal elõterében található fülkébõl március 1-tõl kizárólag fax feladása lehetséges, mivel távolsági beszélgetések a tanszékekrõl is lehetségesek (ld. Kari Kurír 27. sz.)

37. szám, 1994. október 18.

Az október 1-2-án megtartott JATE dolgozói teniszbajnokság gyõztese Koszta László lett.

43. szám, 1995, március 29.

Információk
1. Március 22-én 15 órakor az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat tiltakozó felvonulást szervezett a tandíjak bevezetése és a felsõoktatás költségvetésének radikális csökkentése ellen. A megmozdulás Szegeden a Dugonics téren volt, többezer résztvevõvel.
2. Fodor Gábor miniszter úr bejelentett látogatása elmaradt.

44. szám, 1995 április 20.

A Kari PC-Labor 1995 április 24-én megkezdi próbaüzemelését. Kilenc munkaállomáson lehet párhuzamosan dolgozni a következõ, (angol nyelvû) programokkal:
DOS alatt futó programok: Wordperfect 5.1, Lotus 5.0, Norton Commander
Windows alatt futó programok: Word 6, Microsot Excell, Corelldraw
A munkaállomások önálló winchesterrel nem rendelkeznek, a dokumentumok mentése lemezre lehetséges. Kérjük, hogy a próbaüzem alatt a Labort csak a programokat legalább alapszinten kezelni tudók látogassák, mert a szoftverek használatához segítséget nyújtani nem tudunk. A Labor nyitvatartása:
hétfõtõl csütörtökig: 9.30-16 óráig
pénteken 9.30-13 óráig

49. szám, 1996. január 15.

Felhívjuk a Tisztelt kollégák figyelmét, hogy 1996. január 1-tõl az I. Sz. tantermet (Auditorium Maximum) zárni fogjuk, ezért a terem igénybevételének szándékát kérjük idõben jelezzék. Az órarendet minden héten elõre a portára leadja a Tanulmányi Osztály. Aláírás ellenében veheti fel az oktató a terem kulcsát, melyet az óra végeztével oda le is ad. A terem épségéért felelõs az a személy, aki a kulcsot átvette.
A Kari Kurír elõreláthatólag kéthetes rendszerességgel fog megjelenni. Ennek érdekében lapzártát vezetünk be. Kérjük tehát, hogy minden, az újságban megjelentetni kívánt anyagot és információt juttassanak el a szerkesztõségbe a megjelenést megelõzõ hét csütörtökén déli 12 óráig. Kérjük ezen kívül a tanszékeket és kutatócsoportokat, hogy a jövõben megrendezésre kerülõ programjaikról kollégáik jobb informálása és a rendezvény sikeressége érdekében tájékoztassák a szerkesztõséget lapzártáig. Köszönjük

51. szám, 1996. február 13.

Internet Hírek
Elkészült a legfrissebb Netscape, segítségével még egyszerûbb és kényelmesebb az Internet felfedezése. Ha élni kíván ezzel a lehetõséggel forduljon Fülöp Ákos kari szoftvergazdához. Telefon: 3021. [.....]

Szántó József, rendszergazda

54. szám, 1996. március 26.

Tájékoztató jelleggel felmérést végeztünk arról, hogy hány levelezési cím él a BTK-s dolgozók között, és ebbõl hányat használnak ténylegesen. A 40 %-os mutató nemcsak elkeserítõ, de egyben veszélyes is. Nem mást, mint saját megbízhatóságunkat veszélyeztetjük vele. [...] Ha van egy címünk, de nem használjuk - és talán csak nem tudjuk hogyan kezdjük el -, akkor nem jutunk hozzá azon emberek leveleihez, akik logikusan és maximális jóhiszemûséggel feltételezték rólunk, hogy válaszolunk leveleinkre. [...]
Felmérés készült arról is, hogy hány géprõl érhetõek el az internet szolgáltatások. Egyes tanszékek kimagaslóan jó technikai arányt mutatnak, az objektív lehetõség adott. Vajon mikor mozdul a szubjektív oldal?

Szántó József, rendszergazda

57. szám, 1996. május 7.

Karunk dékánjának ötlete alapján összdolgozói kirándulást szervez a Bölcsészettudományi Kar. A kirándulás tervezett idõpontja 1996. május 31., péntek, helye Csongrád, ahová megfelelõ számú jelentkezés esetén a csoport fele hajóval, a másik fele pedig autóbusszal utazna. Visszautazáskor természetesen a hajóval érkezett csoport ülne buszra, és fordítva. A költségek egy részét a kar és a szakszervezet fedezi, így az utazás költsége 200 forint/fõ plusz az étkezés. Csongrádon a dékán beszámolót tart az elmúlt két év dékáni tevékenységérõl. Kérjük a tanszékvezetõk szíves segítségét, hogy a kiránduláson minél több dolgozó részt vehessen. Jelentkezni a tanszéki adminisztrátoroknál lehet.

71. szám, 1997. január 27.

A számítógépes hálózati rendszer mûködõképességének fenntartása érdekében kérjük a kar minden oktatóját, hogy a hálózatra csatlakoztatott számítógépeket csak úgy vigyék el az épületbõl, ha a fali csatlakozás végét lezárják. Ha ez nem történik meg, az épület egy részében a hálózat mûködésképtelenné válik. Akinek ezzel kapcsolatban kérdése lenne, kérjük, hogy a számítógép elvitele elõtt konzultáljon Szántó Joe Józseffel a Pályázati Irodában.

75. szám - 1997. március 24.

– 1997. március 24-tõl, hétfõtõl Erdõsi Éva látja el a Dékáni Hivatal adminisztrátori feladatkörét a pillanatnyilag gyeden lévõ Török Gáborné (Veronika) helyett.
– A JATE Angol-Amerikai Intézetében március 19-én rövid megemlékezés keretében átadták a Kathleen Heaslip Wodala Emlékérmet. Az Emlékérmet a Tanszék dolgozói 1995-ben alapították elhunyt kollégájuk emlékére. Kathleen Wodala húsz évig dolgozott a Tanszéken, és munkatársai úgy gondolták, még húsz évvel meghosszabbítják jelenlétét maguk között azzal, hogy két évtizeden át minden évben átadják a róla elnevezett Emlékérmet a Tanszék (most már Intézet) arra érdemes hallgatójának.
Az idén már harmadszor jutalmaztak kiváló hallgatót a Kathleen Wodala Emlékéremmel: a kitüntetést ebben az évben Kovács Ágnes Zsófia, V. éves angol-magyar szakos hallgató vehette át.
– Erre vonatkozó kérés miatt és a további félreértések elkerülése céljából (hogy ne lehessen összekeverni a JATE, valamint a SZOTE Pályázati Irodájával) a kari Pályázati Iroda megváltoztatta a nevét.
Ezentúl az iroda a Bölcsész-Kari ÖsZtöndíj- És Pályázati Iroda (röviden: a B-közép Iroda) nevet fogja viselni. A B-közép funkciója, helye, telefonszáma és E-mail címe változatlan marad. A megszokás kedvéért a Kurír jelen számában a teljes és a rövid nevet még együtt használjuk, de a jövõben csak a rövidebb formát fogjuk alkalmazni.

87. szám, 1997. november 17.

Értesítjük a kollégákat, hogy az átalakítás során felújított termekben használt csiptetõs mikrofonokba a gazdaságosabb üzemeltetés céljából akkumulátorokat vásároltunk, melyek lemerülés esetén feltölthetõk. Sajnos az Auditórium Maximumban a telep néhány napi mûködés után eltûnt, illetve egyszer használatos elemre cserélõdött ki. Kérjük, hogy amennyiben a használat közben a mikrofon elhalkul, ne dobják ki a telepet, mert az feltölthetõ. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy aki a mikrofont használni kívánja, pótelemet vigyen magával!


Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2003. márc. 18.

SZTE JGyTF Közm Tsz.

KMK

Kurír 150.

2003. márc. 20.

Ny-Mo Egyetem

Versmondó verseny

Kurír 150.

2003. márc. 25.

AMFK

Charles Simonyi Kutatói ösztöndíj

Kurír 150.

2003. márc. 31.

Mellon

Herzog August könyvtár

Kurír 150.

2003. márc. 31.

Hokkaido Univ. SRC

SRC Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. márc. 31.

École Normal Superieure

Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. márc. 31.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. márc. 31.

Mellon

University of Edinburgh

Kurír 149.

2003. ápr. 1.

Mellon

Albright Institute

Kurír 149.

2003. ápr. 1.

Mellon

American Research Institute

Kurír 149.

2003. ápr. 1.

Sz. Zsidó Hitközség

Pályázat

Kurír 145.

2003. ápr. 2.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 149.

2003. ápr. 4.

Mellon

Warburg Institute

Kurír 149.

2003. ápr. 10.

OM

Békésy György Posztdoktori Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. ápr. 15.

OM

Széchenyi István Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. ápr. 15.

OM

Szent-Györgyi Albert Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. ápr. 15.

Soros

Supplementary Grants

Kurír 150.

2003. ápr. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. ápr. 24.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 149.

2003. ápr. 28.

ELTE BTK Komp.

Irodalomtörténeti tanulmányok

Kurír 148.

2003. ápr. 30.

Boldog Jövõnkért A.

Antológiában megjelenés

Kurír 148.

2003. ápr. 30.

Alberta Egyetem

Gyakornoki hely

Kurír 150.

2003. máj. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. máj. 31.

Politikatörténeti A.

Konferencia

Kurír 150.

2003. júl. 31.

MIF

Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. szep. 15.

Nemzeti Színház

Drámapályázat

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. dec. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.