Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

148. szám - 2002. december 19.


Információk

1. A Kari Tanács 2002. december 12-i ülésén hozott határozatai:

A Kari Tanács 13 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta:
– a MAB számára összeállított, az egyes szakokról készített összesítõ jelentést. (57/2002.)
– Kovács Réka idõntúli záróvizsga letételére vonatkozó kérelmét. (58/2002.)
– Makovics Erika idõntúli záróvizsga letételére vonatkozó kérelmét. (59/2002.)
– Mészáros Gábor idõntúli záróvizsga letételére vonatkozó kérelmét. (60/2002.)
– Pásztor Zoltán idõntúli záróvizsga letételére vonatkozó kérelmét. (61/2002.)


2.
2002. november 16-án az Altajisztikai Tanszék Róna Tas András professzor elnökletével kerekasztal megbeszélést tartott, amelyen - a tanszék munkatársain és PhD hallgatóin kívül - részt vett Lars Johanson, Éva Csató, Peter Zieme, Jens Peter Laut, Claus Schönig, Marek Stachowski, Zimonyi István és Kovács Elõd. A szimpozium témája a Berta Árpád és Róna-Tas András közös munkájaként készülõ Etymological Dictionary of the Turkic Loanwords in Hungarian volt. Az etimológiai szótár a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program keretében A magyar õstörténet nyelvi és írott forrásai címû projekt részeként és annak támogatásával készül.


Személyi hírek


1.
2002. november 25-én Wojtilla Gyulát újabb három évre megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Orientalisztikai Bizottsága elnökévé.


2.
A BTK Tudományos és Pályázati Bizottságának és a Magyar Nyelvészeti Tanszéknek a támogatásával nemrég jelent meg a Magyar nyelvész pályaképek és önvallomások 64. szám Szabó József (ELTE, Budapest, 2002). A kiadvány Szabó József pályaképét, publikációs jegyzékét és a könyveit méltató recenziókból vett szemelvényeket tartalamzza.

Tudományos és PhD hírek

Védés:

Szász Géza (irodalomtudomány) PhD-védésére 2002. december 19-én 14 órai kezdettel kerül sor a BTK Tanácstermében.

Doktoravató ünnepség:

2002. december 20-án pénteken 11 órai kezdettel a Rektori Hivatalban lesz a doktoravató ünnepség.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája pályázatot hirdet a japán Ritsumeikan Ázsiai- és Csendes-óceáni Egyetem ösztöndíjaira, teljes egyetemi - négy éves idõtartamú - képzésre. Az egyetem az ösztöndíjakat a benyújtott pályázat és a Magyar Ösztöndíj Bizottság rangsora alapján ítéli oda.

Az egyetem eredetileg 1 fõ számára ítéli oda az ösztöndíjat (amely tandíjmentességet és évi 1.000.000 yen megélhetési támogatás jelent). Amennyiben a MÖB több pályázatot is támogat, a Ritsumeikan Egyetem fenntartja a jogot a pályázók kiválasztására vagy elutasítására. Egynél több pályázó fogadása esetén az egyetem a többi ösztöndíjasnak csak tandíjmentességet nyújt, megélhetési támogatást nem!

A tanév 2003 októberében kezdõdik. A képzéshez szükséges nyelvtudás magas szintû angol és/vagy japán. A pályázás feltétele a nyelvtudáson kívül minimum érettségi bizonyítvány és kiváló tanulmányi átlag. Pályázhatnak elsõ, másod, illetve harmadéves egyetemisták, utóbbiaknál a megfelelõ kreditátszámítási mód a tájékoztató anyagokban szerepel. Az ösztöndíj követelményrendszerérõl, a jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes tájékoztató valamint a jelentkezési formanyomtatványok - a MÖB Iroda adatlapja és az angol nyelvû jelentkezési lap - hozzáférhetõk a MÖB Iroda Ügyfélszolgálatán és letölthetõk a www.apu.ac.jp címen (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.: 422-0678). A MÖB Iroda ûrlapja a www.scholarship.hu címen tölthetõ le.
A MÖB Iroda 3 oldalas pályázati adatlapját 1 példányban, és az angol nyelvû jelentkezési lapokat a szükséges mellékletekkel együtt 2 példányban, legkésõbb 2003. január 6-i postabélyegzõvel kell eljuttatni a MÖB Irodába (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.).
A borítékra rá kell írni: Ritsumeikan Ösztöndíj.

A küldõ és a fogadó ország közötti oda- és visszaút költségeihez - a japán fél által elfogadott jelöltek számától függõen teljes, illetve részleges mértékben - egyszeri alkalommal a MÖB Iroda hozzájárul. Az ösztöndíj munkajogi vonatkozású ügyeit és a külföldi tartózkodás idejére érvényes biztosítási ügyeket az ösztöndíjas maga intézi.

Az angol nyelvû jelentkezési lapon feltüntetett jelentkezési díjat (5000 yen) abban az esetben kell befizetni, ha a MÖB jelöli az ösztöndíjra a pályázót. A beiratkozási díjat (100.000 yen) csak az ösztöndíjat elnyert hallgatóknak kell téríteniük.


2. A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Fõosztálya és a Balassi Bálint Intézet pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra, nyugati diaszpórában élõ magyar származású személyek számára.

I. Magyarországi felsõfokú tanulmányokra elõkészítõ képzés
A magyar állami ösztöndíj célja: felkészítés magyarországi felsõfokú tanulmányokra.
Az ösztöndíj tartalma:

– ingyenes elõkészítõ képzés
– 16 000 Ft/hó ösztöndíj
– kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
– diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)
– ingyenes egészségügyi ellátás (kivéve fogszabályozás, fogpótlás, plasztikai mûtétek)

A szülõk vállalása:

– utaztatás költségei
– étkezés költségei
– személyes költségek
– diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz)
– javasolt havi költõpénz (az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére): kb. 150-200 US$
– tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten!

Az ösztöndíj elnyerésének feltételei és a csatolandó mellékletek és igazolások:

1. Nyugati állampolgárság
2. A nyugati magyar közösségekben (egyesületek, cserkészet stb.) végzett eredményes munka és a magyar szervezetek, országos szövetségek, illetve országos tanácsok vezetõjének írásbeli támogatása.
3. A választott tanulmányi terület megnevezése. (A választott szak esetleges pontosításával, a személyes elképzelésekhez és a magyarországi felsõoktatási rendszerhez való igazításával kapcsolatban a beiratkozáskor a Balassi Bálint Intézet munkatársai adnak részletes tájékoztatást.)
4. Zenemûvészeti és képzõmûvészeti terület esetén írásbeli ajánlás a pályázó tehetségérõl és szakmai tudásának fokozatáról.
5. Érettségi bizonyítvány másolata (ezt utólag is el lehet küldeni, ebben az esetben a középiskolai éves bizonyítványok másolata).
6. Kézzel írott önéletrajz.
7. Jelentkezési lap kitöltése.
8. Egyoldalas rövid beszámoló: Miért szeretnék Magyarországon tanulni? (a beszámolót bármilyen nyelven be lehet adni).

A meghirdetett ösztöndíjas keretszám a 2003/2004-es tanévben: 30 fõ. A pályázat beküldési – postai beérkezési – határideje: 2003. január 15. A pályázat elbírálási határideje: 2003. március 1.
Az érdeklõdõk az alábbi telefonszámon kaphatnak további részletes információkat az ösztöndíjjal kapcsolatban: Wurst Erzsébet, Ausztria, Tel/fax: 00-43-1-887-3908.
A pályázatokat az alábbi címre kérjük, határidõre elküldeni: Wurst Elisabeth, A-1230 Wien, Ketzergasse 376-382-/2/2, Austria

II. Magyar nyelvi és hungarológiai képzés
A magyar nyelvi és hungarológiai állami ösztöndíj célja: a nyugati diaszpórában élõ magyar származású fiatalok magyar nyelvtudásának és magyarságismeretének fejlesztése.
A pályázat magyarul beszélõ, 18. életévét betöltött, – elsõsorban – egyetemista korú, magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a magyar nyelvtudás, társadalmi körökben folytatott közösségi munka, egyetemi ajánlás, valamint magyar kultúrával, mûvészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység. A képzés és az ösztöndíj idõtartama 10 hónap (2003. szeptember-2004. június), a program 2003. szeptember 15-én indul.

Az ösztöndíj tartalma:

– ingyenes képzés
– 16 000 Ft/hó ösztöndíj
– kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
– diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)
– ingyenes egészségügyi ellátás (kivéve fogszabályozás, fogpótlás, plasztikai mûtétek)

A pályázók vállalása:

– utazás költségei
– étkezés költségei
– nyelvvizsgadíj (19 000 Ft)
– személyes költségek
– diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz)
– javasolt havi költõpénz (az étkezés, diákbérlet és személyes költségek fedezésére): kb. 150 - 200 US$
– tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten.

A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások:

– kitöltött jelentkezési lap
– kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról
– kézzel írott önéletrajz
– tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata (amennyiben nem magyar nyelvû tanulmányokat végzett, ezek igazolása)
– társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása
– a pályázó írásbeli nyilatkozata, amelyben kötelezi magát a tanfolyam és a Balassi Bálint Intézet szabályainak betartására.

A tanfolyam, valamint a Balassi Bálint Intézet részletes szabályzatai letölthetõk az intézet honlapjáról, valamint beszerezhetõk a Teleki Pál Alapítványtól vagy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség irodájától.
A meghirdetett ösztöndíjas keretszám: 20 fõ. A pályázat beküldési – postai beérkezési – határideje: 2003. január 15. A pályázat elbírálási határideje: 2003. március 1. További információ: Dr. Némethy Kesserü Judit (Teleki Pál Alapítvány) e-mail: jn2@nyu.edu, tel: (00-1-212) 505-9658 (az esti órákban), fax: (00-1-212) 387-0483 ; Szórád Gábor (Külföldi Magyar Cserkészszövetség irodája, hétfõ-szerda-péntek), tel.: (00-1-973-208-0450); fax: (00-1-973) 208-1451

A pályázatokat az alábbi címre kérjük, határidõre elküldeni: Dr. Judit Kesserü Némethy (Teleki Pál Alapítvány), 1 Washington Square Vlg. Apt. 3L, New York, NY 10012, USA

A pályázati kiírás és a jelentkezési lapok letölthetõk a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Balassi Bálint Intézet honlapjáról (www.bbi.hu).


3.
A magyarországi Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a nyomtatott és az Internetes sajtóban, valamint a rádióban és a televízióban dolgozó újságírók számára. Határidõ: 2003. január 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


4.
Hallgatói ösztöndíjas pályázati lehetõségek a drezdai Technische Universität-en a Herbert-Quandt Stiftung támogatásával (2003/2004. tanév). A pályázatokkal kapcsolatosan bõvebb felvilágosítást Dr. Bassola Péter tanszékvezetõ egyetemi tanár, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetõje nyújt a fogadó órák ideje alatt: szerda és csütörtök 15-16 h között a 4249-es melléken vagy személyesen. A TU tanrendje és egyéb információs anyagok a Német Nyelvészeti Tanszéken ill. a Rektori Hivatal Külügyi Osztályán megtekinthetõk.
A pályázatok leadásának határideje: 2003. január 24. (péntek) 12.00 h-ig. Helye: Szegedi Tudományegyetem, Balogné Molnár Gabriella (Külügyi Osztály vezetõje), Rektori Hivatal, Szeged, Dugonics tér 13.
A pályázatok eredményeirõl az értesítés: 2003. júniusában. A részletes kiírás megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján.


5.
A Nemzetközi Visegrádi Alap ösztöndíjai keretében a 2003/2004-es tanévben összesen 28 cseh, lengyel, szlovák és magyar, a visegrádi/közép-európai régióval foglalkozó diák kaphat támogatást tanulmányaihoz. Jelentkezési határidõ: 2003. január 31.
Bõvebb információ: International Visegrad Fund, e-mail: visegradfund@visegradfund.org , Internet: http://www.visegradfund.org , tel: +421-2-67207111, fax: +421-2-59354180.


6.
Az Alexander S. Onassis Alapítvány a 2003. október 1-jétõl 2004. szeptemberig tartó akadémiai évre kutatási és tanulmányi ösztöndíjakat hirdet akadémikusok, tudósok, egyetemi tanárok, Ph.D.-vel rendelkezõ kutatók, továbbá mûvészek, görög irodalmi mûfordítók, a görög nyelvet, mint idegen nyelvet oktató általános és középiskolai tanárok, posztgraduális tanulmányokat folytató és Ph.D. hallgatók részére az alábbi tudományterületeken:

Bölcsészettudományok: filológia, irodalom, mûfordítás, nyelvészet, teológia, történelem, régészet, filozófia, oktatástudomány, pszichológia
Politikai tudományok: szociológia, antropológia, közigazgatás, nemzetközi kapcsolatok, tömegtájékoztatás
Jog, közgazdaság, építészet, képzõmûvészet, zene, tánc, színház, fotográfia, mozgókép.

A négy kategóriába sorolt megpályázható ösztöndíjak követelményrendszerérõl, a jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes angol nyelvû tájékoztató és a jelentkezési lapok megtekinthetõk a Magyar Ösztöndíj Bizottság Ügyfélszolgálati Irodáján (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. fszt. 7., tel.: 422-0678), valamint az alábbi Internet címen: www.onassis.gr/english/scholars/announcement.html
Adatlapok igényelhetõk e-mailen keresztül: foreigners@onassis.gr
A pályázatot közvetlenül az Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation részére kell megküldeni legkésõbb 2003. január 31-i postabélyegzõvel: 7 Aeschinou Street, 105 58 Athens, tel.: 00-30-210-37-13-000, Internet: http://www.onassis.gr A pályázat eredményérõl az alapítvány minden jelentkezõt írásban értesít 2003 júliusáig.


7.
Huygens Scholarship Program at the University of Nijmegen. Deadline: 2003. February 1.


8.
Tizenharmadik országos diákújságíró és diákrádiós pályázat. Beadási határidõ: 2003. február 15. Részletek a www.due.hu Internet címen, és a Pályázati Iroda faliújságján.


9.
A Krakkói Jagello Egyetem Európa Tanulmányok Központjának pályázata a Holocaust és a zsidó civilizáció címû kéthetes nyári egyetemen (Határidõ: 2003. február 28.)


10.
Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke pályázatot hirdet irodalomtörténeti tanulmányok írására. Határidõ: 2003. április 28. Részletek a http://www.btk.elte.hu/oh Internet címen és a Pályázati Iroda faliújságján.


11.
Pályázati lehetõség a Boldog Jövõnkért Alapítvány antológiájában megjelenésre amatõr írók, költõk számára. Határidõ: 2003. április 30. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele

Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2002. dec. 20.

AMFK

PhD disszertációk kiadása

Kurír 147.

2002. dec. 20.

Politikatörténeti A.

Ösztöndíjpályázat

Kurír 147.

2003. jan. 6.

MÖB

Ritsumeikan

Kurír 148.

2003. jan. 15.

Svéd Intézet

Ösztöndíjak

Kurír 147.

2003. jan. 15.

BBI

Állami ösztöndíj

Kurír 148.

2003. jan. 15.

Pulitzer Emlékdíj Alap.

Pályázat

Kurír 148.

2003. jan. 24.

TU-Quandt Stiftung

Hallgatói ösztöndíjak

Kurír 148.

2003. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj

Kurír 147.

2003. jan. 31.

Nemzetközi Visegrádi A.

Diáktámogatás

Kurír 148.

2003. jan. 31.

Onassis Foundation

Kutatási és tanulmányi ösztöndíjak

Kurír 148.

2003. feb. 1.

Onassis Foundation

9th Foreigners Fellowships Programmes

Kurír 147.

2003. feb. 1.

Norvég Királyság

Oslói Nyári Egyetem

Kurír 147.

2003. feb. 1.

Huygens

Scholarship Program

Kurír 148.

2003. feb. 15.

DUE

XIII. diákújságíró ás rádiós pályázat

Kurír 148.

2003. feb. 28.

Jagello Egyetem

Holocaust és a zsidó civ. - nyári egyetem

Kurír 148.

2003. ápr. 1.

Sz. Zsidó Hitközség

Pályázat

Kurír 145.

2003. ápr. 28.

ELTE BTK Komp.

Irodalomtörténeti tanulmányok

Kurír 148.

2003. ápr. 30.

Boldog Jövõnkért A.

Antológiában megjelenés

Kurír 148. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.