Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

147. szám - 2002. november 20.

Információk

1. 2002. november 12-én Szegeden tartották a soron következõ Bölcsészdékáni Kollégiumot, ahol a kari vezetõk a minisztérium jelenlévõ képviselõivel ismertették álláspontjukat a bölcsész normatíva és az elkövetkezendõ évi költségvetést illetõen. Megállapodtak abban, hogy közös memorandumot készítenek az Oktatási Minisztérium vezetése számára, melyben összefoglalják észrevételeiket a bölcsészképzés képesítési követelményeinek gondjaival és a kreditrendelettel kapcsolatban.


2.
A Szegedi Tudományegyetem Médiatudományi Tanszéke „Kommunikációkutatás 2002” címmel konferenciát rendez az MTA Szegedi Területi Bizottságának Székházában 2002. november 29-én és 30-án. A konferencia programja a Pályázati Iroda faliújságján is megtekinthetõ.


3. Hírek a Néprajzi Tanszékrõl

- Dr. Bellon Tibor kollégánk emlékére engesztelõ szentmise lesz 2002. november 21-én csütörtök este 18.00 órakor a Fogadalmi templomban.
- Megjelent Tóth János: A barkai Skapuláré Társulat története. Szerkesztette, a bevezetõ tanulmányt, a jegyzeteket és a mutatókat írta Barna Gábor. Devotio Hungarorum 8. Szeged, 2002.; Barna Gábor (szerk.): „Mária megsegített” Fogadalmi tárgyak Máriaradnán „Maria hat geholfen” Votivgegenstände in Maria-Radna. I-II. Devotio Hungarorum 9. Szeged, 2002.; Barna Gábor – Kótyuk Erzsébet (szerk.): Test, lélek, természet. Tanulmányok az ethnomedicina emlékeibõl.. Köszöntõ kötet Grynaeus Tamás 70. születésnapjára. Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár 8. Budapest – Szeged, 2002.
- 2002. október 26-án látogatást tett a Néprajzi Tanszéken Prof. Dr. Henryk Zimon, a Lublini Katolikus Egyetem Vallástudományi Tanszékének vezetõje.
- A Néprajzi Tanszék az MTA, a SzAB és egyéb alapítványi támogatással 2002. október 8-10-én rendezte meg 6. vallási néprajzi konferenciáját Kép, képmás, kultusz címmel. A több tudományágat képviselõ hazai kutatók mellett cseh, német és spanyol elõadók is jelen voltak.
- Az Egyetem Napján, 2002. november 11-én díszdoktori címet kapott Tanszékünk javaslatára Prof. Dr. Bo Lönnqvist, a Jyväskylä-i Egyetem Etnológiai Tanszékének tanára. Lönnqvist professzor 2002. november 13-14-én angol és német nyelvû elõadásokat tartott Tanszékünkön.
- Simon András tud. segédmunkatárs megkezdte 10 hónapos DAAD ösztöndíját a Göttingeni Egyetem Néprajzi Tanszékén, ahol elsõsorban vizuális antropológiai kurzuson vesz részt.

4. A Hispanisztika Tanszék hírei
A hazánkba akkreditált latin-amerikai nagykövetek által egyetemistáknak alapított tudományos diákköri pályázaton ("Premio Latinoamericano") a tanszékrõl hét hallgató nyújtott be spanyol nyelvû értekezést. Kaszáné Váró Borbála III. díjat kapott a chicano-kérdésrõl írott dolgozatával, Engi Emese pedig különdíjban részesült az argentin vasutak történetérõl írt tanulmányával.
A tanszék munkatársainak ez év õszén a következõ tudományos munkái és mûfordításai jelentek meg:

- Tóth Ágnes: Angol-amerikaiak Felsõ-Kaliforniában a mexikói idõszakban, 1821-1848.
- Anderle Ádám: Latin-amerikai utakon.
- A Magyar kérdés. Spanyol követi jelentések Bécsbõl, 1848-1868 (szerk. Anderle Ádám. Forrásgyûjtemény. Munkatársak: Babos Krisztina, Illikmann Anita, Palkovics Andrea).
- A Marosy-iratok. Magyar királyi követség Madridban, 1948-1957 (Forrásgyûjtemény. Szerkesztette Anderle Ádám, munkatársak: Babos Krisztina, Palkovics Andrea), mindegyik a Hispánia Kiadó gondozásában.
- Tomás Eloy Martínez: A méhkirálynõ röpte. Fordította Dornbach Mária (JXL Kiadó: A szerzõ a nagysikerû Evita írója).

A tanszék november hónapban 78 kötetbõl álló könyvajándékot kapott a budapesti spanyol nagykövetségtõl.
Októberben a tanszék vendége volt Guillermo Russo úr, Peru új magyarországi nagykövete, aki elõadást tartott Peru külpolitikájáról a tanszék hallgatóinak.
November 27-én szerdán egyetemünk vendége lesz Spanyolország budapesti nagykövete Antonio Bellver Manrique, aki az egyetem aulájában déli 12 órai kezdettel elõadást tart: "Spanyolország, az Európai Unió és a csatlakozás" címmel, amelyre a Kar oktatóit és hallgatóit tisztelettel meghívjuk.


5.
2002. november 15–én Szegeden került megrendezésre a harmadik hazai ukranisztikai konferencia, melyet a Szláv Filológiai Tanszék, a Szegedi Ukrán Önkormányzat és a Szláv Kultúrák Baráti Köre szervezett. A rendezvényen 23 hazai felsõoktatási szakember tartott elõadást az ukrán történelem, kultúrtörténet, irodalomtörténet, nyelvészet tárgykörében.



Személyi hírek


1.
2002. november 8-tól 2003. szeptember végéig karunkon tölti polgári szolgálatát Maczelka Krisztián, korábban az egyik szegedi számítástechnikai cég hardveres szakembere. Feladatai közé tartozik a Szociológia Tanszék számítógéptermének (ezáltal is valamelyest javul a Karon a hallgatói gépellátottság) felügyeletén kívül a kisebb számítógépes hibák javítása, vírusirtás, szoftveres hibák javítása, hardveres hibák diagnosztizálása, beszerzési tanácsadás. Elérhetõsége: maczelka@mars.arts.u-szeged.hu (e-mail), illetve telefonon a PC Laborban (4378-as mellék) lehet neki üzenetet hagyni.


2. Dr. Büky László
nagydoktori oklevelének átadására 2002. november 4-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.


3.
Dr. Wojtilla Gyula tanszékvezetõ egyetemi tanár (Ókortörténeti Tanszék), a hazai alapkutatások támogatási rendszerének elméleti és gyakorlati továbbfejlesztésében kifejtett sokéves munkásságáért 2002. november 5-én OTKA Ipolyi Arnold díjban részesült.



Tudományos és PhD hírek

1. Helyreigazítás
Az Irodalomtudományi Doktori Iskola elnöke, Dr. Balázs Mihály — Márton Margit Ibolya megkeresésére — kérte az alábbi helyesbítés közzétételét.
A Kari Kurír 146. számának a Tudományos és PhD hírek rovatába tévesen került be az a szöveg, hogy „A Doktori Tanács napirendi pontjai közül nem tárgyalták Márton Margit Ibolya eljárás iránti kérelmét, mert az Irodalomtudományi Doktori Iskola nem tartotta megfelelõnek a benyújtott dolgozatot, azt átdolgozásra javasolta”.
Kizárólag arról született döntés, hogy a szigorlat idõpontjáról és a bizottság összetételérõl a disszertáció benyújtását követõen születik javaslat.


2.
Nyelvvizsga:

Ferwagner Péter Ákos PhD-nyelvvizsgájára 2002. október 25-én került sor. A nyelvvizsga eredménye: megfelelt.


3.
Szigorlatok:

Szabó Erzsébet Phd-szigorlatára 2002. november 7-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Katona Tünde PhD-szigorlatára 2002. október 30-án került sor. A szigorlat eredménye: 93,3%
Szász Géza PhD-szigorlatára 2002. október 31-én került sor. A szigorlat eredménye: 100 %.


4.
Védések:

Hubert Gabriella (irodalomtudomány) PhD-védésére 2002. október 29-én került sor. A védés eredménye: 100 %.
Géczi Lajos (történettudomány) PhD-védésére 2002. november 7-én került sor. A védés eredménye: 96%.
Újvári Edit (irodalomtudomány) PhD-védésére 2002. november 7-én kerül sor. A védés eredmnye: 84%.


5.
A BTK Doktori Tanácsa 2002. november 14-én ülést tartott.

Egyhangú szavazással engedélyezte Körtvély Erika (nyelvtudomány), Kökény Erika (történettudomány) és Kövér Lajos (történettudomány) PhD-eljárásának elindítását és kijelölte nevezettek számára a szigorlati bizottságokat.
Kijelölte továbbá Ádám Anikó (irodalomtudomány), Rákosi Marianna (irodalomtudomány), Tóth Zoltán (irodalomtudomány), Bán Mónika (történettudomány) tárgykörében írott dolgozatának védési bizottságát.
Elfogadta és továbbításra javasolta Hubert Gabriella (irodalomtudomány), Újvári Edit (irodalomtudomány), Alessandro Rosselli (történettudomány), Géczi Lajos (történettudomány) és Németh Miklós (nyelvtudomány) PhD-védésének anyagát.
Elfogadta és továbbításra javasolta továbbá Lipták Anikó (nyelvtudomány) honosítási kérelmét.

Doktori avatásra 2002. december 20-án kerül sor. A pontos idõpontról az érintettek meghívót kapnak.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1. 2002. november 26-án, kedden délelõtt 10.30 órától
Bob Kaba Loemba, a Francia Köztársaság Konzulátusa Ösztöndíjas Osztályának vezetõje, valamint az EduFrance képviselõje tart tájékoztatót a francia kormány ösztöndíjairól (DEA, DESS), a Rektori Hivatal Kistanácstermében (Dugonics tér, II. emelet).


2.
A bécsi Institut für die Wissenschaften von Menschen (http://iwm.at) két pályázata a 2003/3004-es tanévre:

- Andrew Mellon Scholarship in the Humanities and Social Sciences
- Körber Fellowship: History and Memory in Europe

Beadási határidõ mindkét pályázatra: 2002. november 30. Részletek a Pályázati iroda faliújságján.


3.
Dramatel pályázat magyar dráma adaptációra, saját színmûbõl készítendõ tévéfilm-forgatókönyv megírására. Benyújtási határidõ: 2002. december 15. Részltetk a Pályázati Iroda faliújságján.


4.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért pályázatot hirdet PhD rendszer keretében tudományos fokozatot szerzettek számára, kiemelkedõ színvonalon megvédett doktori (PhD) disszertációjuk könyv alakú megjelentetésére a társadalom- és bölcsészettudományok, valamint a mûvészetek terén.
Beküldési határidõ: 2002. december 20.
Részletek a http://www.om.hu/j431f1.html vagy a http://www.fpi.hu/MASFELS_uj.htm Internet címen, valamint a Pályázati Iroda faliújságján.


5.
A Politikatörténeti Alapítvány ösztöndíjpályázatot hirdet egyetemi hallgatók, történelemtanárok és fiatal kutatók számára történelemtudományi és politológiai kutatómunka támogatásra.
Beadási határidõ: 2002. december 20. Részletek a http://www.polhist.hu/palyazatok.htm Internet oldalon, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.


6.
A Svéd Intézet (Swedish Institute) ösztöndíjai: "Guest Scholarships for advanced Academic Studies or Research in Sweden 2003/2004". További információ a http://www.si.se Internet címen. Beérkezési határidõ: 2003. január 15.


7.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma pályázatot hirdet Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjra. Az ösztöndíjra pályázhatnak az 1998 január elseje óta kiemelkedõ eredménnyel PhD vagy a jogszabály szerint azzal egyenértékû tudományos fokozatot szerzett magyar állampolgárságú oktatók és kutatók, akik 2003. december 31-éig nem töltik be a 40. életévüket.
Az ösztöndíjasoknak egy évig, illetve a külföldrõl hazatérõknek egy/két évig valamelyik magyarországi felsõoktatási intézményben kell kutatómunkát végezniük. Az egyéves ösztöndíj - a kuratórium által meghatározott szigorú feltételekkel - további egy évvel meghosszabbítható. Az ösztöndíj folyósítása idején egyéb rendszeres jövedelemszerzõ tevékenység nem folytatható. A kuratóriumnak maximum 8 ösztöndíj odaítélésére van lehetõsége.
Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2003. szeptember 1. Az ösztöndíj nettó összege: 200000,- Ft/hó. Az ösztöndíjhoz az elsõ évre max. 800000,- Ft, hosszabbítás esetén további 200000,- Ft kutatási támogatás igényelhetõ.
A pályázatot négy (egy eredeti és három másolati) példányban kell beadni - az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletekkel kiegészítve - az alábbi címre: Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért, 1055 Budapest, V., Szalay u. 10-14.
Beküldési határidõ: 2003. január 31.
A pályázat benyújtásához szükséges két kiemelkedõ tudományos személyiség (magyar és/vagy külföldi) ajánlása, amelyet az ajánlók közvetlenül az Alapítvány címére küldenek meg.
A pályázatok elfogadásáról a Kuratórium - a pályázatok szakmai bírálata alapján kiválasztott jelöltek személyes meghallgatása után - 2003. május 30-ig dönt.
A pályázatok elbírálásánál elõnyben részesülnek a külföldi kutatómunkából hazatérõ fiatalok.
További információ a http://www.om.hu/j431f2.html vagy a http://www.fpi.hu/MASFELS_uj.htm Internet címeken, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.


8.
Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation Ninth Foreigners’ Fellowships Programme. Deadline: 2003. January 31. (Grants and scholarships related to Greece.)


9.
Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyv írói pályázat. Beadási határidõ: 2003. február 1. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


10.
A Norvég Királyság ösztöndíjat hirdet az Oslói Nyári Egyetemen való részvételre
(2003. június 28-augusztus 8.). A tájékoztató füzet és a pályázati ûrlap megtalálható a Külügyi Osztályon. További információ a http://www.uio.no/iss/iss.html Internet címen. Jelentkezési határidõ: 2003. február 1.


11.
A brüsszeli College of Europe programjai megtekinthetõk a Pályázati Iroda faliújságján.


12.
Az American University in Paris kurzuskatalógusa megtekinthetõ a Külügyi Osztályon.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2002. nov. 29.

Masaryk Egyetem

Szociológia posztdoktori ösztöndíj

Kurír 145.

2002. nov. 30.

Masaryk Egyetem

Doktori és posztdoktori ösztöndíj

Kurír 143.

2002. nov. 30.

Magyar Ház Alap.

Attila király

Kurír 144.

2002. nov. 30.

Alterra Kiadó

Kiadványtámogatás

Kurír 146.

2002. nov. 30.

IWM (bécs)

Mellon & Körber

Kurír 147.

2002. dec. 15.

Dramatel

Forgatókönyv

Kurír 147.

2002. dec. 20.

AMFK

PhD disszertációk kiadása

Kurír 147.

2002. dec. 20.

Politikatörténeti A.

Ösztöndíjpályázat

Kurír 147.

2003. jan. 15.

Svéd Intézet

Ösztöndíjak

Kurír 147.

2003. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj

Kurír 147.

2003. feb. 1.

Onassis Foundation

9th Foreigners Fellowships Programmes

Kurír 147.

2003. feb. 1.

Norvég Királyság

Oslói Nyári Egyetem

Kurír 147.

2003. ápr. 1.

Sz. Zsidó Hitközség

Pályázat

Kurír 145. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.