Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

142. szám - 2002. május 16.

Információk

1. A Kari Tanács 2002. május 2-i ülésén hozott határozatok:

A Kari Tanács egyhangúlag elfogadta:

- a 2001. évi költségvetésrõl szóló beszámolót. (9/2002.)
- a 2002. évi dologi költségvetés elosztására tett javaslatot. (10/2002.)

Egyhangúlag egyetért, hogy a dékáni szünet bejelentésének változására tett javaslatot a dékán egyetemi szintûvé próbálja elfogadtatni. (11/2002.)

A Kari Tanács tudomásul vette:

- az Egyetemi Tanács által elfogadott, A nemzetközi kapcsolatok keretében külföldre utazók, illetve fogadott vendégek utaztatásának, költségtérítéseinek szabályzatát, azzal, hogy néhány kiegészítõ megjegyzést fûz hozzá. (12/2002.)
- a tanulmányi ösztöndíj megállapításáról szóló szabályzatra tett javaslatot. (14/2002.)

A Kari Tanács egyhangúlag támogatja:

- szakfordító- és tolmács, valamint társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács szakirányú továbbképzési szak indítását. (13/2002.)
- Koroknay Károly idõntúli államvizsga iránti kérelmét. (15/2002.)
- Nákovics László idõntúli államvizsga iránti kérelmét. 16/2002.)
- Kismányoky Zsuzsanna Réka idõntúli államvizsga iránti kérelmét. (17/2002.)


2.
A Kari Tanács 2002. május 23-án tartja következõ ülését. A napirendi pontok között szerepelnek a dékánhelyettesi és docensi pályázatok, az intézet- és tanszékvezetõi beszámolók elbírálása, valamint javaslat Kari Tanulmányi és Vizsgaszabályzat elfogadására.


3.
A Tudományos és Pályázati Bizottság 2002. május 9-én tartotta legutóbbi ülését, melyen a bizottság az alábbi elosztási elveket határozta meg:

· Egy oktató évente egy utazási támogatásra jogosult. (10 igen)
· A bizottság csak azokat a kérelmeket támogatja, amelyeket fõállású oktatók adnak be. (9 igen, 1 nem)
· A Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesülõ kollégák utazási támogatását a bizottság nem támogatja. (8 igen, 2 tartózkodás)
· Az adminisztrációban dolgozó kollégák kérelmeit a bizottság nem támogatja. (9 igen, 1 tartózkodás)
· A PhD tandíjakkal és habilitációs eljárási díjakkal kapcsolatos támogatás ügyében a bizottság felhatalmazta Pukánszky Béla dékánhelyettest, a bizottság elnökét, hogy az adminisztráció megkönnyítése érdekében a kérelmeket saját hatáskörben bírálja el, és errõl a bizottságot a legközelebbi ülésen elszámolási kötelezettség mellett tájékoztassa.

Ezek után a bizottság az alábbi támogatások odaítélésérõl döntött összességében:

Kiadványtámogatás: 570.000 Ft
Konferenciaszervezés: 450.000 Ft
PhD, habilitációs eljárási díjak: 554.200 Ft
Konferenciatámogatás: 481.620 Ft

Figyelmeztetésként elhangzott, hogy a konferenciákhoz kapcsolódó útiköltség kifizetése csak két hónapnál nem régebbi, az egyetem nevére kiállított számlák esetében lehetséges. Ezért célszerû a kérelmeket úgy tervezni, hogy az utazás ne elõzze meg a bizottság ülését.
A legközelebbi ülés szeptember végén várható.


4.
A Szegedi Középkorász Mûhely létrejöttének 10. évfordulójára szervezett kiállítás még két héten keresztül megtekinthetõ a Dékáni Hivatal elõterében.


5.
A szokásos pedagógusnapi, FDSZ szervezte ünnepség 2002. június 6-án, csütörtökön 12.00 órakor lesz a VII-es teremben.


6.
A kari szakszervezet legutóbbi, 2002. április 10-én megtartott ülésén az aktuális események megtárgyalása után, összesen 162.000 Ft szakszervezeti segély elosztásáról döntött.


7.
Az Európa és a Mediterráneum Vallás- és Egyháztörténete Kutatócsoport és az Egyház- és Vallástörténeti Akadémia Alapítvány 2002. április 8-9-10-én nemzetközi konferenciát szervezett: Vallások és Egyházak szerepe Európa és az Újvilág társadalmainak kialakulásában címmel Szegeden, a SZAB székházában.
A konferencia ünnepélyes megnyitását Pálinkás József oktatási miniszter külön levélben köszöntötte, Mészáros Rezsõ rektor urat a rektorhelyettes úr képviselte és komoly anyagi támogatásban részesítette a konferenciát, míg Berta Árpád dékán úr nevében Koszta László dékánhelyettes mondott köszöntõ szavakat.
Személyesen jelentek meg és üdvözölték a kezdeményezést Gyulai Endre megyéspüspök és Bartha Tibor református lelkész és tanszékvezetõ urak, míg Markovics Zsolt, a szegedi rabbi úr meleg szavakkal köszöntötte a konferenciát írásban, hivatalos elfoglaltsága miatt.
A programfüzet szerint 50 elõadással, azaz tanulmánnyal telített konferenciakötet várható majd a vallás- és egyháztörténeti témákkal foglalkozó, 29 külföldi szakértõ és a 31 hazai kutató tollából.
A nemzetközi konferencia az SZTE BTK Történeti Intézete keretében megkezdett oktatásfejlesztési programot óhajtotta szolgálni, külföldi és hazai támogatásoknak köszönhetõen, elsõsorban a vallás- és egyháztörténelem diszcíplínák magyarországi honosításának az elõmozdításával, valamint egy jelenleg már létezõ minõsített team bemutatásával.
Ezt a célt támogatták a Kutatócsopottal együttmûködõ Costa Rica-i, a bogotai Javeriana Jezsuita Egyetem specialistái, a lisszaboni klasszikus egyetem 3 tagú delegációja, Rómából a Gregoriana és az Augusztinianum pápai egyetemek professzorai, a La Sapienza, és a Tor Vergata egytem 5 tagú delegációi, az udinei testvéregyetem, a Leccébõl és Angébõl, valamint Mainzból és a brazíliai Sao Paulóból, Rio de Janeiróból érkezett kutatók, kollégák.
Eördögh István docens, a konferencia szakmai szervezõje, ezúttal is köszönetet mond a résztvevõk és a támogatók együttmûködéséért.


8.
Hírek a Néprajz Tanszékrõl:
A Néprajzi Tanszék kiadásában megjelent Barna Gábor (szerk.): Boldogasszony. Szûz Mária tisztelete Magyarországon és Közép-Európában. Szeged, 2001. Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár 7. valamint Barna Gábor (szerk.): A szenttisztelet történeti rétegei és formái Magyarországon és Közép-Európában. A magyar szentek tisztelete. Szeged, 2001. Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár 8.
Sorozaton kívül Csongrád Város Önkormányzatával közösen megjelent: Ötvenöt magyar népmese. Katona Imrével Pintér Lajos beszélget. Szeged - Csongrád, 2002.
A Néprajzi Tanszéken a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány támogatásával májusban kurzust tart dr. Zsigmond Gyõzõ, a Bukaresti Egyetem Hungarológiai Tanszékének docense etnomikológia és etnoasztronómia tárgykörében.
Az egyetem Néprajzi Tanszéke a Dugonics Társasággal, Szeged Város Önkormányzatával együtt közös megemlékezést tartott 2002. május 3-án a Dugonics temetõben Kálmány Lajos (1852-1919) sírjánál, a nagy folklórkutató születésének 150. évfordulója alkalmából. Megemlékezõ beszédet Barna Gábor, a Néprajzi Tanszék docense mondott.


9.
Az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék immár a IX. DEkonFERENCIA-t tartotta a Mojo-ban, 2002. április 18-19-én. Szindbád címmel. Az elõadók között volt Hites Sándor, Ármeán Ottília, Szilasi László, Bezeczky Gábor, Darabos Enikõ, Török Ervin, Odorics Ferenc, Milián Orsolya, Kelemen Zoltán, Z. Kovács Zoltán, Hárs Endre, Füzi Izabella, Rákai Orsolya.


10.
OTKA pályázatokon támogatást nyertek karunk oktatói közül az alábbiak:

Kenesei István (Angol Tanszék)
Csõsz László (Történeti intézet)
Dékány András (Filozófia Tanszék)
Eördögh István (Újkori Egyetemes- és Mediterrán Tudományok Tanszék)


Személyi hírek


1.
A Szegedi Tudományegyetem Tanácsa 2002. május 14-én az Egyetem Aulájában Honoris Causa Doktorrá avatta Göncz Árpád urat, a Magyar Köztársaság volt elnökét.


2.
Az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék alapító professzoráról emlékezett meg azzal, hogy a BTK Ady téri épületében a IX. számú tantermet VAJDA GYÖRGY MIHÁLY teremnek nevezte el.


3.
2002. május 21-én tölti be 70. életévét H. Tóth Imre, a Szláv Intézet professzora. További jó egészséget kívánva gratulálunk neki.
Köszöntésére június 21-én az ünnepi ülésszakon kerül sor a Kari Tanácsteremben.


4.
Ebben az évben a vallástudományi bölcsész alapszak beindításáért, valláskutatási munkásságáért dr. Máté-Tóth András a Vallástudományi Tanszék vezetõje is átveheti a Tolerancia-díjat, olyan kiemelkedõ személyek mellett, mint dr. Glatz Ferenc akadémikus, dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, Bereczki László baptista vezetõlelkész és Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közmûvelõdési Egyesület alelnöke. A kitüntetést minden évben olyan nem zsidó személyek kapják, akik tevékenységükkel a zsidóság kultúráját kutatják, terjesztik illetve elõsegítik a judaisztikai kutatást. A díj átadására a Debreceni Zsidó Hitközség és határon túli testvérhitközségei 2002. május 24-25-26-án tartott IV. Nemzetközi Tanácskozása ke


Tudományos és PhD hírek

1. Kertészné Varga Beáta Ph.D. értekezésének nyilvános vitájára a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézetében (Fõépület, II. emelet, 316-os terem) kerül sor, 2002. május 27-én 11 órakor. Az értekezés címe: Az ukrán-kozák autonómia és az orosz centralizmus - a perejaszlavi egyezménytõl az andruszovoi békéig (1654-1667). Az értekezés opponensei: Font Márta tanszékvezetõ egyetemi tanár és Szvák Gyula a MTA doktora.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát! http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara pályázatot hirdet a Szláv Filológiai Tanszékre tanársegédi álláshely betöltésére
A kinevezendõ tanársegéd feladata a bolgár nyelv és irodalom szakos képzésben bolgár irodalmi foglalkozások és nyelvi gyakorlatok vezetése; szükség esetén leíró nyelvészeti stúdiumok tartása.
Az álláshely betöltéséhez bolgár nyelv és irodalom szakos egyetemi végzettség szükséges. Több pályázó esetén elõnyben részesül az, aki valamely másik szláv szakos egyetemi oklevéllel is rendelkezik, illetve aki szervezett tudományos (PhD) képzésben vesz részt. A kinevezés 4 évre szól.
A pályázónak meg kell felelnie a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek. A pályázat elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatot a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázat formai feltételeirõl Kelemen Éva hivatalvezetõ ad felvilágosítást.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja


2.
Az Oktatási Minisztérium, és a Balassi Bálint Intézet (a Nemzetközi Hungarológiai Központ jogutódja) pályázatot hirdet külföldi egyetemek, fõiskolák magyar vendégoktatói (vendégtanári illetve lektori) állásainak betöltésére.

I. A vendégtanár feladata a külföldi oktatóhely igényétõl függõen elõadások tartása magyar vagy idegen nyelven, szemináriumok vezetése magyar nyelvészetbõl, irodalomból, történelembõl, illetve a hungarológia tárgykörébe tartozó más tudományágakból. Esetenként be kell kapcsolódnia a magyar nyelv oktatásába is. A lektor feladata elsõsorban a kötelezõ és fakultatív magyar nyelvi órák megtartása, továbbá felkérhetõ szemináriumok, gyakorlati foglalkozások, ismeretterjesztõ elõadások tartására a magyar kultúra, irodalom, illetve nyelvészet tárgykörébõl.

II.
A vendégoktatók az adott országokkal kötött kétoldalú kulturális egyezmények keretében töltik be állásukat. A foglalkoztatásuk feltételeit (az oktatandó tárgyakat, a tanítás nyelvét, a kurzusok heti kötelezõ óraszámát, a munkabért, stb.) a külföldi felsõoktatási intézmény határozza meg. Lakáskörülményeiket, valamint külföldi társadalombiztosításukat általában a fogadó ország és Magyarország között fennálló kormányközi egyezmények szabályozzák. A Balassi Bálint Intézet a kormányközi egyezmények alapján kiutazó vendégoktatókkal a kiküldetés idejére részfoglalkozású (4 órás) közalkalmazotti munkaviszonyt létesít, s ennek alapján havi illetményt, társadalombiztosítási járulékot és egészségügyi hozzájárulást fizet; továbbá külföldi illetményüket kiegészítheti -- a kiegészítés mértéke a hazai besorolástól, tudományos fokozattól és a külföldi jövedelemtõl függ, -- ezen kívül meghatározott súlyhatárig megtéríti a ki- és hazaköltözésük, illetve a hivatalos hazarendelésük költségeit.

III. A vendégoktatói megbízás elnyerésének elõfeltétele:

- magyar állampolgárság,
- magyar nyelv és irodalom szakos egyetemi oklevél,
- a fogadó ország kultúrájának, nyelvének, illetve a tanszék által megjelölt közvetítõ nyelvnek magas szintû ismerete,
- hazai felsõfokú esetleg középfokú oktatási intézményben szerzett tanítási gyakorlat.

Pályázni az alább felsorolt dokumentumok benyújtásával lehet:

- rövid, 1 oldalas pályázati kérelem (pontos címmel, telefonszámmal), amelynek tartalmaznia kell a megpályázott külföldi oktatóhely(ek) pontos megnevezését (maximum 2 helyre lehet beadni a pályázatot, rangsorolva), a külföldön vállalt évek számát (maximum 4 év);
- rövid, 1 oldalas önéletrajz (magyar és idegen nyelven), amely kitér a jelölt családi körülményeire is (a külföldre utazó, vele egy háztartásban élõ családtagok száma, életkora, stb.);
- rövid, 1 oldalas szakmai önéletrajz (magyar és idegen nyelven);
- a fontosabb publikációk jegyzéke (maximum 1 oldal);
- a kiküldetés idõtartamára tervezett oktató- és kutatómunka rövid, egy oldalas vázlata (magyar és idegen nyelven);
- diploma és a nyelvtudást valamint a tudományos fokozatot igazoló dokumentumok másolatai;
- két, a hungarológia területén elismert szakember ajánlása (ennek benyújtása csak a lektori állásokra pályázók számára kötelezõ).

A fenti dokumentumokat 2-2 példányban személyesen vagy postán a Balassi Bálint Intézet címére (Budapest, I ker., Somlói út 51. II. em. ill. * 1519 Budapest, Pf. 385.) kérjük eljuttatni. A pályázat beadásának határideje: 2002. május 24. (péntek).

IV.
Pályázni a következõ helyekre lehet:
Finnország, Turku, Turkui Egyetem - Lektori állás: Tapasztalat a magyar mint idegen nyelv oktatásában. A jelöltnek alkalmasnak kell lennie a magyar irodalom, történelem, mûvelõdéstörténet és nyelvészet körébõl ismeretterjesztõ elõadások tartására. A finn nyelv magas szintû ismerete elengedhetetlen. A tudományos (Phd) fokozat elõnyt jelent.
Franciaország, Párizs, Sorbonne Nouvelle, Paris III - Lektori állás: Tapasztalat a magyar mint idegen nyelv oktatásában. Nyelvészeti érdeklõdés, a magyar nyelvészeti tárgyak tanítására való alkalmasság. A fogadó ország nyelvének és kultúrájának ismerete alapfeltétel.

V.
A határidõre beérkezett, hiánytalanul felszerelt, a formai követelményeknek maradéktalanul megfelelõ pályázatok bírálatában a Balassi Bálint Intézet vezetése és tudományos tanácsa vesz részt. A bizottság állásfoglalásának utólagos felülvizsgálatára nincs lehetõség. Az elfogadott pályázatokat meghatározott módon továbbítjuk a fogadó félnek, aki a végsõ döntést meghozza. A pályázat eredményérõl a Balassi Bálint Intézet értesíti a jelölteket. Az Intézet a pályáztatás lebonyolítását, valamint a pályázatot nyert vendégoktatók informálását, felkészítését és külföldi kiküldését végzi. További felvilágosítás kérhetõ a 209-2011-es telefon- vagy a 466-8443-as telefon- és faxszámon hétköznap délelõtt 9 és 15 óra között. E-mail címünk: bbi@bbi.hu.


3.
Az Eötvös Közalapítvány - MÖB Iroda felhívja a figyelmet a Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) 3 féle programjára a bölcsészet, társadalom és természettudományok területén.

1. Rövidtávú Ösztöndíj Program (14 - 60 nap). Pályázhatnak: kiemelkedõ tudományos tevékenységet folytató kutatók, egyetemi professzorok, tanársegédek, kutatósegédek, illetve olyan pályázók, akik jelentõs szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
2. Hosszútávú Ösztöndíj Program (61 nap - 10 hónap). Pályázhatnak: akik az ösztöndíj kezdési évének IV. hó 1. napjától számítva már több mint 6 éve rendelkeznek Ph.D. fokozattal vagy olyan egyetemi oktatók, tanársegédek, kutatók és pályázók, akik nem rendelkeznek Ph.D. fokozattal (és nem is szerzik meg azt az adott évben), de jelentõs szakmai tapasztalatuk van
3. Posztdoktori Ösztöndíj Program (12 - 24 hónap). Pályázhatnak: akik az ösztöndíj kezdési évének IV. hó 1. napjától számított 6 éven belül szereztek Ph.D. fokozatot

A rövid, illetve a hosszú távú program esetében, az ösztöndíjat elnyerõknek 2003. április 1-je és 2004. március 31-e között kell kiérkezniük Japánba, a posztdoktori programnál 2003. április 1-je és november 30-a között.
Japán állampolgárok akkor pályázhatnak, ha már több mint 10 éve élnek és kutatnak Magyarországon. A posztdoktori ösztöndíjra csak olyanok jelentkezhetnek, akik elõtte még nem voltak Japánban ezzel az ösztöndíjjal. Minden esetben elõzetesen egyeztetni kell a kutatási tervet egy japán fogadóintézménnyel (ld. A lehetséges fogadóintézmények listáját).
Az ösztöndíj megpályázható közvetlenül a japán fogadó félen keresztül is, akár párhuzamosan a MÖB Irodához benyújtottal együtt. Abban az esetben ha elnyeri valamelyiket, a másik félhez beadott pályázatot le kell mondani! A részletes angol nyelvû tájékoztató, a MÖB adatlap, a kiíró intézmény adatlapja hozzáférhetõk a MÖB Iroda Ügyfélszolgálatán (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.: 422-0678).
A MÖB Irodába (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., Tel.: 384-9008) kérjük az alábbi dokumentumokat beküldeni, legkésõbb 2002. május 27-i postabélyegzõvel (a borítékra írják rá JSPS ösztöndíj):

Rövid és hosszútávú ösztöndíj esetén:

- kitöltött MÖB adatlap
- a kiíró intézmény adatlapja
- magyar és angol nyelvû szakmai önéletrajz
- a szakmai (tudományos) minõsítést igazoló dokumentum másolata
- angol vagy japán nyelvtudást igazoló dokumentum
- fogadólevél a japán kutatótól
- ajánlólevél a jelenlegi/korábbi témavezetõtõl angolul

Posztdoktori ösztöndíj esetén:

- kitöltött MÖB adatlap
- a kiíró intézmény adatlapja
- magyar és angol nyelvû szakmai önéletrajz
- angol vagy japán nyelvtudást igazoló dokumentum
-fogadólevél a japán kutatótól
- ajánlólevél a jelenlegi/korábbi témavezetõtõl angolul
- Ph.D. fokozat másolata, illetve egy hivatalos igazolás a jelölt intézményétõl, hogy mikor kapja meg a fokozatot


4.
A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet azon fogyatékkal élõ hallgatók részére, akik az Erasmus-akció keretében a 2002/2003-as tanévben külföldi tanulmányi ösztöndíjat nyernek el. A pályázatok beérkezési határideje: 2002. május 31. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


5.
A Söderström Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a svéd-magyar oktatás és pedagógiai kutatás területén folytatott együttmûködés támogatására. Határidõ: 2002. június 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a www.soderstromdirect.freeservers.com címen.


6.
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának ösztöndíjpályázata magyar nyelvi-hungarológiai képzésre (nem magyar anyanyelvûek számára). A pályázati felhívás és a jelentkezési lap letölthetõ a Külügyi Tájékoztató internetes verziójáról:

A pályázat benyújtásának határideje: 2002. június 15.


7.
Az Eötvös Közalapítvány-MÖB Iroda pályázatot hirdet a magyar-olasz kulturális egyezmény alapján biztosított nyári egyetemi ösztöndíjakra. Pályázhatnak olasz szakos egyetemi és fõiskolai hallgatók és az állami valamint önkormányzati támogatással mûködõ iskolákban/intézményekben olasz nyelvet tanító tanárok. A nyári egyetemekre 2003. nyarán kerül sor. Beadási határidõ 2002. június 30, hallgatóknak a rangsorolás miatt 2002. június 14, péntek.
A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

a) a MÖB Iroda háromlapos Nyári Egyetemi pályázati adatlapja 1 példányban; letölthetõ a a http://www.scholarship.hu/urlap.html címrõl.
b) szakmai életrajz (1-1 példányban) magyar és olasz nyelven;
c) oklevél másolat; egyetemi és fõiskolai hallgatók esetében az utolsó lezárt félévi eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (1 példányban, másolatban)
d) állami nyelvvizsgát vagy az azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolata. /Hallgatók esetében az elõbb említett leckekönyvmásolat./
e) az eljárási díj (2000,- Ft; egyetemi és fõiskolai hallgatók esetében 1000,- Ft) befizetését igazoló postai feladóvevény;

Kérjük a pályázatokat példányonként b-tól e-ig sorba rakni.
A nyelvszakos egyetemi és fõiskolai hallgatóknak pályázatukat felsõoktatási intézményükbe kell benyújtaniuk. Az egyetemek és fõiskolák a hallgatók rangsorolt pályázatát küldik el a MÖB Irodába a jelzett határidõig.
Okleveles pályázóknak pályázatukat közvetlenül a MÖB Irodába kell eljuttatniuk kizárólag postai úton (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21). A pályázók közül elsõbbséget élveznek a gyakorló - elsõsorban államilag finanszírozott oktatási intézményekben az adott nyelvet tanító - nyelvtanárok. A borítékra rá kell írni: olaszországi nyári pályázat.
A MÖB Iroda háromlapos pályázati adatlapja és a csekk beszerezhetõ Ügyfélszolgálati Irodánkban (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.: 422-0678) személyesen vagy postai úton.


8.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért kuratóriuma ösztöndíjpályázatot hirdet "Humán erõforrás fejlesztése a civil szektorban" címmel.
Az ösztöndíj elnyerésére olyan fiatalok pályázhatnak, akik tudományos diákköri dolgozatukat, szakdolgozatukat vagy doktori értekezésüket a hazai civil szektor hatékonyabb mûködését és a civil szektor EU-csatlakozását elõsegítõ témából készítik.
A pályázók szíves figyelmébe ajánljuk a pályázati felhívás mellékletét képezõ, feldolgozásra ajánlott témák jegyzékét. Az ösztöndíj-pályázat kedvezményezettjei lehetnek: a fõiskolai és egyetemi szintû alapképzésben, a szakirányú továbbképzésben, a kiegészítõ képzésben és a doktori képzésben részt vevõ fõiskolai vagy egyetemi hallgatók; függetlenül attól, hogy a tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik. TDK dolgozat elkészítésére pályázhatnak azok a 2001/2002. tanévre beiratkozott fõiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik a civil szektor fejlõdésének kérdéseivel a Tudományos Diákkörök keretében foglalkoznak. Szakdolgozat elkészítésére pályázhatnak azok a 2001/2002. tanévre beiratkozott fõiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik igazolják szakdolgozatuk, diplomamunkájuk témájának elfogadását. Doktori értekezés elkészítésére pályázhatnak a 2001/2002. tanévben másod- vagy harmadéves doktoranduszok. A tanulmányaikat egymásra épülõ rendszerben, vagy több szakon végzõ hallgatók több alkalommal is benyújthatnak pályázatot: a képzési szinteket lezáró diplomamunka, doktori értekezés vázlatával, a szakonként külön-külön írt szakdolgozat vázlatával.
Az ösztöndíjjal folyósítható támogatás maximum 2 évre szólhat, a TDK dolgozat elkészítõje maximum 3 havi ösztöndíjban részesülhet. A pályázattal elnyerhetõ ösztöndíj havi összege:

· hallgatók részére 25 ezer Ft;
· doktoranduszok részére 35 ezer Ft;
· predoktorok részére 55 ezer Ft.

A pályázati forrásból várhatóan 40 fõ támogatására nyílik lehetõség. Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2002. október 1. A pályázathoz az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni.

a TDK dolgozatot készítõ hallgatóknak:

· a pályázó szakmai életrajzát (tudományos érdeklõdésének rövid összefoglalásával: tanulmányi súlypontok, speciális kollégiumok, diákköri munkák feltüntetésével);
· a TDK dolgozatként választott téma részletes vázlatát (3-5 oldal), a dolgozat várható terjedelmének és a feldolgozni tervezett irodalom jegyzékének feltüntetésével együtt;
· a témavezetõ ajánlását;
· leckekönyvének másolatát a 2001/2002. tanév II. félévi eredményeivel.

a szakdolgozatot készítõ hallgatóknak:

· a pályázó szakmai életrajzát (tudományos érdeklõdésének rövid összefoglalásával: tanulmányi súlypontok, speciális kollégiumok, diákköri munkák feltüntetésével);
· a szakdolgozatként választott téma részletes vázlatát (3-5 oldal), a dolgozat várható terjedelmének és a feldolgozni tervezett irodalom jegyzékének feltüntetésével együtt;
· a szakdolgozat védésének várható idõpontját;
· a témavezetõ ajánlását;
· az egyetem/fõiskola tanulmányi hivatalának igazolását a szakdolgozatként választott téma elfogadásáról, valamint a végzés várható idõpontjáról;
· leckekönyvének másolatát a 2001/2002. tanév II. félévi eredményeivel.

a doktori disszertációt készítõ személyeknek:

· a pályázó szakmai életrajzát (tudományos érdeklõdésének rövid összefoglalásával: diákköri munkák, szakdolgozat címe, esetleges publikációk megjelölésével);
· az oklevél másolatát;
· igazolást a meglévõ doktori vizsgák eredményeirõl;
· a doktori disszertáció címét, részletes vázlatát (3-5 oldal), a feldolgozni tervezett irodalom jegyzékét;
· a Doktori Iskola vezetõjének az igazolását a disszertáció elkészítésének és védésének várható idõpontjáról;
· a témavezetõ ajánlását.

A pályázatok elfogadásáról az Oktatási Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal képviselõivel kiegészített kuratórium - a szakértõi vélemények alapján - 2002. szeptember végéig dönt.
Azonos szakmai értékû pályázatok esetén elõnyben részesülnek a civil szervezeteknél önkéntes munkát végzett/végzõ fiatalok. Kérjük csatolni a pályázathoz a civil szervezet igazolását a végzett munkáról.
A pályázatot az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével, és a szükséges mellékletekkel kiegészítve négy (egy eredeti és három másolati) példányban kell - az alábbi címre benyújtani: Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért, Kurátor Kft., 1052 Budapest V., Váci u. 16/a. Beküldési határidõ: 2002. július 1. (a helyszínen 14 óráig, illetve legkésõbb a július 1-i postai bélyegzõvel)
A pályázati anyag beszerezhetõ: a felsõoktatási intézmények tudományos ügyekért felelõs szervezeti egységénél; a Kurátor Alap- és Alapítványkezelõ Kft-nél (1052 Budapest, Váci u. 16/a.); az OM Ügyfélszolgálati Irodáján (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.); számítógépes hálózaton a http://www.civil.info.hu címen, vagy közvetlenül az OM honlapon.
A pályázattal kapcsolatban szakmai felvilágosítást adnak: Czinkos Tímea, a kuratórium titkára (AMFK), tel.: 473-7104, e-mail: timea.cinkos@om.hu, dr. Andrássy Lászlóné vezetõ-fõtanácsos (OM), tel.: 473-7680, e-mail: laszlone.andrassy@om.hu. A formailag nem megfelelõ, illetve hiányos pályázatokat a bíráló bizottság nem értékeli.


9.
Magyar-német kutatócserék (DAAD-MÖB). Beadási határidõ: 2002. július 31. Részletek a http://www.scholarship.hu/aktualis/daadprojekt.html címen.


10.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet a 2002/2003. tanévre külföldi ösztöndíjakra és a 2002. évi nyári egyetemekre. Részletek a http://www.om.hu/j471h3.html címen találhatók. Beadási határidõ: 2002. október 5.


11.
A következõ tájékoztatók megtalálhatóak a Külügyi Osztályon:

- a Joensuui Egyetem: Human Geography ( www.joensuu.fi/geo/engmain.htm )
- Improving Human Research Programme, Marie-Curie Fellowships: vacancies for young European researchers: http://www.cordis.lu/improving/opportunities/
- A Van Hall Institut, Leeuwarden: new BSc course International Business and Management Studies (TopIBMS) - tájékoztató füzet ( www.topibms.nl ).


Szerkesztõi rovat

Értesítem a Bölcsészkar oktatóit és dolgozóit, hogy a csütörtöki fogadóórám idõpontja megváltozott (délelõttrõl délutánra). Továbbra is az e-mail-t javaslom az idõpontok egyeztetésére.

Fogadóóráim: Hétfõ délután 15-17
Csütörtök délután 12-15
Telefon: 54-4308
E-mail: endre@primus.arts.u-szeged.hu

Köszönettel:

Nagy Endre
rendszergazda

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2002. máj. 20.

SZTE ÁJTK

Jelmondat és zene

Kurír 141.

2002. máj. 24.

OM & BBI

Magyar vendégoktató

Kurír 142.

2002. máj. 27.

JSPS

Programok

Kurír 142.

2002. máj. 31.

Fabini Alapítvány

Tanulmányi ö.díj vak/gyengénlátóknak

Kurír 141.

2002. máj. 31.

Soros

Szélsõjobb ellen

Kurír 141.

2002. máj. 31.

TEMPUS

Fogyatékos E. hallgatók

Kurír 142.

2002. jún. 5.

CSEMETE

Nyelvi pályázat

Kurír 141.

2002. jún. 14.

MÖB

Olasz nyári egyetem

Kurír 142.

2002. jún. 15.

Söderström

Svéd-magyar együttmûködés

Kurír 142.

2002. jún. 15.

OM

Hung. képzés külföldieknek

Kurír 142.

2002. jún. 28.

Japán Nagykövetség

Kormányösztöndíjak

Kurír 141.

2002. júl. 1.

AMFK

Humán erõforrás

Kurír 142.

2002. júl. 15.

Fulbright

Ösztöndíjak

Kurír 141.

2002. júl. 31.

DAAD-MÖB

Kutatócserék

Kurír 142.

2002. szep. 1.

Copernicus

Ösztöndíjak

Kurír 140.

2002. szep. 13.

Pro Renovanda

Történelem-földrajz

Kurír 139.

2002. szep. 15.

Magyar Könyv A.

Irodalmi mûvek tám.

Kurír 141.

2002. szep. 30.

OM

Cigány fiatalok támogatása

Kurír 141.

2002. okt. 5.

MÖB

Tanulmányutak és nyári egyetemek

Kurír 142.

2002. okt. 11.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 139.

2002. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 139. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.