Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

141. szám - 2002. április 12.

Információk

1. A Kari Tanács 2002. március 21-i ülésén a következõ határozatokat hozta:

- 13 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatja Berta Árpád dékáni pályázatát a következõ 3 évre. (1/2002.)
- egyhangúlag elfogadja a Diákjóléti Bizottság kari SZMSZ-ben történõ feltüntetését. (2/2002.)

A Kari Tanács egyhangúlag támogatja:

- Budai Zsolt, filozófia szakos hallgató idõntúli államvizsga letételére vonatkozó kérelmét. (3/2002.)
- Laurinyecz Edit, angol kiegészítõ szakos hallgató idõntúli államvizsgájának letételét. (4/2002.)
- Hicz János, régészet szakos hallgató idõntúli államvizsgájának letételét. (5/2002.)
- Jakab Csilla, ógörög szakos hallgató idõntúli államvizsgájának letételét. (6/2002.)
- Kolosy Judit angol-magyar szakos tanári diplomájának honosítását. (7/2002.)
- Révész Ilona történelem szakos tanári diplomájának honosítását. (8/2002.)


2.
Tájékoztatjuk a Kar hallgatóit és oktatóit, hogy az Egyetemi Tanács 2002. április 8-i döntése értelmében a 2002-es júniusi záróvizsga idõszakban nyelvvizsga nélkül is lehetséges záróvizsgát tenni. Az oklevél kiadásának feltétele a nyelvvizsga bemutatása a záróvizsgát követõ 3 éven belül.


3.
Az NWO (Holland Tudományos Kutatasi Alap)-OTKA 2001-ben nyelvészeti kutatások finanszírozására kiírt pályázatán a SZTE Elméleti Nyelvészeti Doktori Programja 67.000 euro-t nyert a Leiden-i Egyetem Általános Nyelvészeti Tanszékével, illetve a Tilburgi Egyetem Nyelvészeti Modellek csoportjával való 3 éves együttmûködésre (2002–2005 között). A projektben 12 magyar és 11 holland kutató és posztgraduális diák dolgozik majd. Feladatuk a magyar és a holland nyelv mondateleji pozícióiban található elemek eloszlásának pontos leírása, és tulajdonságaik magyarázata, mondattani, hangtani és szemantikai szempontból.


4.
Alapításának 600. évfordulója alkalmából a Würzburgi Egyetem 2002. február 26-a és 28-a között Nemzetközi Dialektológiai Konferenciát rendezett, amelyen részt vett és „Dialektwörter deutscher Herkunft in der Mundart von Nagykónyi und ihr geschichtlicher Hintergrund” címmel elõadást tartott Szabó József, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára.


5.
Az SZTE Germán Intézete, MTA Szeged, "Kakanien revisited" Internet Platform, és az Osztrák Kulturális Fórum rendezésében 2002. március 21-23. között szimpóziumra került sor. Címe: Verflechtungsfiguren - Annäherungen an den 'kulturellen Text' Österreich-Ungarns (Összefonódási alakzatok. Ráközelítések Ausztria-Magyarország 'kulturális szövegére'). Külföldi közremûködõk: Prof. Dr. Wolfgang Müller-Funk (Bécs), Dr. Helga Mitterbauer (Graz), Dr. Peter Plener (Bécs), Dr. Clemens Ruthner (Antwerpen), Mag. Christian Aspalter (Róma), Dr. Alexandra Millner (Bécs), Mag. Ursula Reber (Bécs).



Tudományos és PhD hírek

1. A BTK Doktori Tanácsa 2002. március 7-én megtartott ülésén a következõ elõterjesztéseket fogadta el.

Ferwagner Péter Ákos és Pallagi Mária (történelemtudomány); Hubert Gabriella, Pap Tibor és Kovács Ágnes (irodalomtudomány) doktori eljárás indítására irányuló kérelmét a Doktori Tanács egyhangúan támogatja.

Horváth Erzsébet, Tóth Zoltán, (irodalomtudomány); Németh Miklós (nyelvtudomány) és Alessandro Rosselli (történelemtudomány) számára a Doktori Tanács a védési bizottságot kijelölte.

Ormos Mária, (történelemtudomány); Vlagyimir Viktorovics Koleszov (nyelvtudomány) részére történõ Doctor Honoris Causa cím odaítélésének elbírálását visszautalta a Doktori Iskolák részére, ajánlattétel céljából.

Szilágyi Judit és Kelemen Zoltán (irodalomtudomány) részére a doktori fokozat odaítélését egyhangúan támogatja.

A Kari Doktori Tanácsban a Nyelvészeti Doktori Iskola képviselõjét helyettesítõ póttag személyére történõ javaslatot egyhangúan elfogadta. (Dr. Bakró-Nagy Marianne docens)

Történelem és Nyelvtudományi Doktori Iskola elkészítette a Doktori Szabályzat kari speciális követelményei címû anyagához bekért anyagokat.

Penke Olga tanszékvezetõ ismerteti a külföldön történt Ph.D. védésrõl szóló jegyzõkönyvet (Csíky Gábor - irodalomtudomány).

Sztana Jánosné (orosz); Nagy Lászlóné (angol); Fenyvesi Margit (angol) részére kijelölte a nyelvvizsga bizottságokat.

2002. március 22-én lezajlott Hubert Gabriella (irodalomtudomány); Ivaskó Lívia (nyelvtudomány); Bán Mónika és Nagy Marcel (történelemtudomány) doktori szigorlata.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
Az Eötvös Közalapítvány - MÖB Iroda felhívja a figyelmet a Török Oktatási Minisztérium felajánlására, törökországi nyári egyetemen való részvételre. A török fél 6 helyet ajánlott fel, egyenként 2 hónapos idõtartamban. A jelentkezõk (kiutazáskor) II.-III.-IV. évfolyamos török szakos hallgatók vagy fiatal, török szakon végzett szakemberek lehetnek. Jelentkezési határidõ: 2002. április 15. Hallgatók esetében kizárólag tanszéki rangsorral együtt beérkezett anyagokat fogadnak el.

A MÖB Irodába beküldendõ anyagok 2 példányban:

- a MÖB 3 oldalas adatlapja (csak 1 példányban)
- szakmai életrajz magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy világnyelven
- diploma másolata, hallgatók esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyv másolata
- állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolata
- hivatalos orvosi igazolás angol nyelven kitöltve vagy angol fordítást mellékelve, amely tanúsítja, hogy a pályázó semmilyen betegségben nem szenved, mely akadályozná a nyári egyetemen való részvételt
- az eljárási díj befizetését igazoló postai feladóvevény (az eljárási díj elsõ diplomájukat szerzõ hallgatóknak 1000 Ft, minden egyéb esetben 2000 Ft)


2.
A párizsi Ecole Normale Superieure hároméves ösztöndíjai a társadalom- és természettudományok területén fõleg harmadéves hallgatók számára megtalálhatók a http://www.ens.fr/international/ Internet címen. Pályázati határidõ: 2002. április 25.


3.
Az Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Magyarországi Egyesülete pályázatot hirdet a moszkvai Puskin Intézetben szervezendõ orosz nyelvi továbbképzõ tanfolyamra. A tanfolyam tervezett idõpontja: 2002. július 5. - augusztus 4. Részvételi feltételek: a kiutazónak vállalniuk kell az útiköltség (repülõjegy) 50%-át, kb. 40.000.- forintot, valamint a megélhetést biztosító 100-120 USD fedezetét. Ez utóbbihoz várhatóan az Eötvös József Ösztöndíj Közalapítvány komoly támogatást nyújt. A kiadások megtérítéséhez igényelhetõ a munkahelyi hozzájárulás. A pályázatra nem orosz anyanyelvû, elsõsorban a közoktatásban dolgozó nyelvtanárok jelentkezését várjuk. Az egyhónapos intenzív tanfolyamot az Oktatási Minisztérium elismeri akkreditált tanári továbbképzésként. A jelentkezéskor megküldendõk a személyi adatok (útlevélszám, munkahely neve, címe, lakcím, értesítési cím, telefonszám) magyar és orosz nyelven. A pályázatnak tartalmaznia kell rövid szakmai életrajzot, valamint az útlevél utolsó két oldalának (fényképes) másolatát 3 példányban. Beküldési határidõ: 2002. április 25. Kérjük a határidõ betartását, mert az április 25. után érkezõ pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. Cím: dr. Bakonyi István fõtitkár, 1058 Budapest, Horánszky u. 20.


4.
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Fõosztálya pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra, nyugati diaszpórában élõ magyar származású személyek számára.
A két meghirdetett ösztöndíj pályázati kategória között nincs átjárási lehetõség! Az ösztöndíj elnyerése után nem lehet kérelmezni a másik ösztöndíj kategóriába való átsorolást. A pályázaton való részvétel ingyenes, pályázati díj nincs! Egy pályázó egyidejûleg csak az egyik ösztöndíj kategóriára pályázhat!

I. Magyarországi felsõfokú tanulmányokra elõkészítõ képzés. A magyar állami ösztöndíj célja: felkészítés magyarországi felsõfokú tanulmányokra.

Az ösztöndíjban részesülõ hallgatók az elõkészítõ évet a Balassi Bálint Intézetben (volt Magyar Nyelvi Intézet) végzik. Az elõkészítõ év sikeres elvégzése - a Balassi Bálint Intézetben letett eredményes záróvizsga - lehetõséget nyújt a hallgatónak, hogy felvételt nyerjenek a jelentkezésnél megjelölt magyarországi felsõfokú intézménybe, ahol tanulmányaik alatt magyar állami ösztöndíjban részesülnek.


A magyar nyelv ismerete nem kötelezõ a pályázaton való részvételhez. Az ösztöndíjasok kiválasztását pályázati úton az Oktatási Minisztérium Határon Túli Fõosztálya és a Balassi Bálint Intézet közösen végzi.

Az ösztöndíj tartalma:

- ingyenes elõkészítõ képzés
- 16 000 Ft/hó ösztöndíj kollégiumi elhelyezés (összkomfortos szobákban)
- diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)
- ingyenes egészségügyi ellátás (kivéve fogszabályozás, fogpótlás, plasztikai mûtétek)

A szülõk vállalása:

- utaztatás költségei személyes költségek diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz)
- javasolt zsebpénz (kb. 150-200 $ havonta)
- tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten!

Az ösztöndíj elnyerésének feltételei és a csatolandó mellékletek és igazolások:

1. Nyugati állampolgárság
2. A nyugati magyar közösségekben (egyesületek, cserkészet stb.) végzett eredményes munka és a magyar szervezetek, országos szövetségek, illetve országos tanácsok vezetõjének írásbeli támogatása.
3. A választott tanulmányi terület megnevezése.
4. Zenemûvészeti és képzõmûvészeti terület esetén írásbeli ajánlás a pályázó tehetségérõl és szakmai tudásának fokozatáról.
5. Érettségi bizonyítvány másolata (ezt utólag is el lehet küldeni, ebben az esetben a középiskolai éves bizonyítványok másolata).
6. Kézzel írott önéletrajz.
7. Jelentkezési lap kitöltése.
8. Egyoldalas rövid beszámoló: Miért szeretnék Magyarországon tanulni? (a beszámolót bármilyen nyelven be lehet adni).

A meghirdetett ösztöndíjas keretszám a 2002/2003-as tanévben: 30 fõ. A pályázat beküldési - postai beérkezési - határideje: 2002. április 30. A pályázat elbírálási határideje: 2002. május 15. Az Oktatási Minisztérium a határidõ után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.
Az érdeklõdõk az alábbi telefonszámon kaphatnak további részletes információkat az ösztöndíjjal kapcsolatban: Wurst Erzsébet Ausztria, Tel/fax: 00-43-1-887-3908 A pályázatokat az alábbi címre kérjük, határidõre elküldeni: Wurst Elisabeth A-1230 Wien Ketzergasse 376-382-/2/2 Austria.


II. Magyar nyelvi és hungarológiai képzés.
A magyar állami ösztöndíj célja: a nyugati diaszpórában élõ magyar származású fiatalok magyar nyelvtudásának és magyarságismeretének fejlesztése.
A kétszemeszteres magyarországi tanulmányokra a Balassi Bálint Intézetben (volt Magyar Nyelvi Intézet) kerül sor. A pályázat meghirdetésével és lebonyolításával összefüggõ feladatokat a Külföldi Magyar Cserkészszövetség koordinálja. A pályázatokat egyetemi tanárokból álló független testület bírálja el, és tesz javaslatot az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Fõosztályának az ösztöndíj odaítélésére.
A pályázat elsõsorban magyarul beszélõ, egyetemista korú magyar származású fiatalok számára kerül kiírásra. A pályázatnál elbírálásra kerül a magyar nyelvtudás, társadalmi körökben folytatott közösségi munka; egyetemi ajánlás, valamint kultúrával, mûvészettel vagy más területtel kapcsolatos tevékenység. A program 2002. szeptemberében indul. A képzés és az ösztöndíj idõtartama 10 hónap.
Az ösztöndíj tartalma:

- ingyenes elõkészítõ képzés
- 16 000 Ft/hó ösztöndíj kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban)
- diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)
- ingyenes egészségügyi ellátás (kivéve fogszabályozás, fogpótlás, plasztikai mûtétek)

A pályázók vállalása:

- utaztatás költségei személyes költségek diákbérlet (tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz)
- javasolt költõpénz (kb. 150-200 $ havonta)
- tanulmányi vízum beszerzése az illetékes magyar külképviseleten!

A pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások:

1. kitöltött jelentkezési lap
2. kb. 300 szavas fogalmazás a magyarországi tanulmányok céljáról
3. kézzel írott önéletrajz
4. tanulmányokat igazoló dokumentumok másolata (amennyiben nem magyar nyelvû tanulmányokat végzett, ezek igazolása)
5. társadalmi szervezet (cserkészet, iskola, egyház stb.) vagy elismert személyiség ajánlása

A meghirdetett ösztöndíjas keretszám a 2002/2003-as tanévben: 20 fõ. A pályázat beküldési - postai beérkezési - határideje: 2002. április 30. A pályázat elbírálási határideje: 2002. május 15. Az Oktatási Minisztérium a határidõ után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

Az érdeklõdõk az alábbi telefonszámon kaphatnak további részletes információkat az ösztöndíjjal kapcsolatban: Dr. Némethy Kesserü Judit (Külföldi Magyar Cserkészszövetség) e-mail: jn2@nyu.edu Tel: (00-1-212) 505-9658 (az esti órákban), fax: (00-1-212) 387-0483 Külföldi Magyar Cserkészszövetség irodája (hétfõ-szerda-péntek). Tel.: (00-1-973-208-0450); fax: (00-1-973) 208-1451 A pályázatokat az alábbi címre kérjük, határidõre elküldeni: Dr. Judit Kesserü Némethy (Külföldi Magyar Cserkészszövetség) 1 Washington Square Vlg. Apt. 3L New York, NY 10012 A pályázati kiírás és a jelentkezési lapok letölthetõk a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának honlapjáról.


5.
A Brnói Masaryk Egyetem Bölcsészettudományi Kara pályázatot hirdet a cseh nyelv, irodalom és kultúra tanulmányozására.

6 ösztöndíjat a Bölcsészettudományi Tanszéken.
2 ösztöndíjat a Cseh nyelv Külföldieknek Tanszéken.

Az ösztöndíj: 2 500 CZK/hó.
Az ösztöndíjasok igénybe vehetik az éttermet, a kollégiumi szállást (kétszemélyes szoba egy ágy ára: 1000 CZK havonta). Az ösztöndíj nem tartalmaz egészségbiztosítást. Az ösztöndíj kezdete: 2002 október; idõtartama: három hónap.
Az elõadások cseh nyelven folynak, ezért a jelentkezõknek jó cseh nyelvtudással kell rendelkezniük. Kivételes esetekben az ösztöndíjakat olyan pályázó is elnyerheti, aki pszichológiát, szociológiát, német-, latin/neolatin nyelvet és irodalmat szeretne tanulni. Ebben az esetben nélkülözhetetlen fogadólevél beszerzése az intézménytõl.
A pályázatokhoz, melynek leadási határideje 2002. április 30., csatolandó egy vázlatos CV és legalább 1 ajánlólevél a cseh oktatótól.

Kapcsolattartó (a pályázatokat erre a címre kell küldeni):

PhDr. Eva Rusinová
Kabinet Èestiny pro cizince
Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Arna Nováka 1, 660 88 Brno
Èeská republika
tel.: +420 5 41121130 vagy +420 5 41121 127
fax:.+ 420 5 41121 406


6.
Kétoldalú TéT Együttmûködési Pályázatok

Nemzetközi kutatócserék és a pályázatok beérkezési határideje:

magyar-dél-koreai 2002. április 24
magyar-flamand 2002. április 30
magyar-mexikói 2002. május 3.
magyar.ukrán 2002. május 7.
magyar-osztrák 2002. május 15.
magyar-francia 2002. május 17
magyar-dél-afrikai 2002. május 30.
magyar-japán 2002. május 27.
magyar-cseh 2002. május 31.

Részletek a http://www.om.hu/j462a_02.html Internet címen.


7.
Tudomány és önismeret Erdélyben (1990-2001) konferencia Kolozsvárott 2002. július 1-én. A konferenciára jelentkezni 2002. május 1-ig lehet, részletek a Pályázati Irodában.


8.
Az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Fõigazgatósága új pályázatot hirdetett a Socrates program keretében. A pályázati felhívás célja, hogy - megkönnyítse "Az oktatási és képzési rendszerek konkrét jövõbeni céljairól" szóló jelentés megvalósítását az egyes kiemelt témákon dolgozó intézmények közötti tapasztalatcsere felhasználásával, de egyéb, a nemzetközi együttmuködés terén általában alkalmazott módszerekkel is;
- olyan oktatási, élethosszig tartó tanulást biztosító, illetve kutatási célú intézményeket támogasson pénzügyileg, amelyek innovációs lehetoségeiket olyan kulcskérdések kapcsán mozgósítják, amelyek a célokról szóló jelentés megvalósításával kapcsolatosak.

2002-ben a kiemelt témák a következõk:

1. Alapkészségek
2. Természettudományos, mûszaki és matematika-oktatás
3. Az oktatási és képzési rendszerek átfogó fejlesztése Támogatható tevékenységek: tanulmányok, elemzések, kísérleti projektek, szemináriumok, szakértõi csereprogramok és egyéb megfelelõ intézkedések, amelyek célja az ismeretek javítása és a szakértelem és tapasztalatok cseréje a kiemelt témák kapcsán.

Pályázásra jogosult minden olyan intézmény, amely a pályázatban foglalt célok kivitelezéséhez megfelelõ szakértelemmel rendelkezik.
A 2002. május 3-i határidõvel beadható pályázat részletes felhívása angol és magyar nyelven is elérhetõ a Tempus Közalapítvány honlapján. (www.tpf.iif.hu Hírek, események rovat). Az Európai Unió Tanácsa által az "Oktatási és képzési rendszerek konkrét jövobeni céljairól szóló jelentése" is hamarosan elérhetõ lesz ugyanebben a rovatban.


9.
A Romaversitas Láthatatlan Kollégium felvételi felhívása megtekinthetõ a Pályázati Irodában. A felvételi jelentkezés határideje 2002. május 15.


10.
A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara pályázatot hirdet a kar jelmondatának és zenéjének kiválasztására. A pályázat teljes szövege elolvasható a Pályázati Iroda faliújságján. A benyújtási határidõ: 2002. május 20.


11.
Tanulmányi ösztöndíj vak, gyengénlátó vagy szembeteg fiataloknak. Benyújtási határidõ: 2002. május 31. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


12.
A Soros Alapítvány pályázatot hirdet „Egyetemi és fõiskolai oktatók a szélsõjobboldal ellen” címmel. Részletek a http://www.soros.hu/2002/215.htm Internet címen illetve a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2002. május 31.


13.
Dr. Nyáry Szabó László és a Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület (CSEMETE) állat-, növény- és gombanevek magyar népi alakjainak gyûjtésére, eredetük felkutatására pályázatot ír ki. Beadási határidõ: 2002. június 5. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.nexus.hu/nyarypaly/ Internet címen.


14.
Japán Kormányösztöndíj Programok hallgatók és kutatók részére a 2002/2003-as akadémiai évre.

1. Kutatói ösztöndíj valamennyi tudományágban

Feltételek:
35 év alatti életkor
diploma (legkésõbb a kiutazás idõpontjáig)
Jelentkezési határidõ: 2002. június 28.

2. Egyetemi ösztöndíj valamennyi tudományágban

Feltételek:
22 év alatti életkor
érettségi bizonyítvány
Jelentkezési határidõ: 2002. június 28.

Bõvebb információ és az adatlapok a Japán Nagykövetségen (1125 Budapest, Zalai út 7., tel.: 275-1275) és a http://www.japan-embassy.hu (English version Culture link) címen találhatók.


15.
Fulbright ösztöndíjak az Egyesült Államokba a 2003/2004-es tanévre. Pályázhatnak azok a magyar állampolgárok akik felsõfokú végzettséggel, valamint magas szintû angolnyelv-tudással rendelkeznek. Pályázni bármely tudományterületen lehet. Határidõ: 2002. július 15. A Fulbright Bizottság tájékoztató elõadást tart Szegeden, 2002. május 10-én. Bõvebb információ a a Pályázati Iroda faliújságján.


16.
A Magyar Könyv Alapítvány pályázatot hirdet elsõsorban a mûvelõdéstörténet, bölcseleti irodalom és a szépirodalom különféle válfajaiba sorolható mûvek támogatására. A leadási határidõ: 2002. szeptember 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


17.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a a magyarországi egyetemeken és fõiskolákon tanuló cigány fiatalok számára. A pályázat beadási határideje: 2002. szeptember 30. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


18.
Az I Malatesta Centro di Lingua Italiana kurzusairól bõvebb információt kaphat a Pályázati Irodában.


19.
A Collegium Budapest Institute for Advanced Study áprilisi programjai megtekinthetõek a Pályázati Iroda faliújságján.


20.
A bécsi Diplomatische Akademie 2002/2003. tanévre szóló programjainak plakátjai és tájékoztatói megtalálhatók a http://www.dak-vienna.at címen. (Kiváló felvételi eredmény és gyenge anyagi háttér esetében az osztrák állam korlátozott mennyiségben teljes körû ösztöndíjat is tud biztosítani.)


21.
A következõ tájékoztatók megtalálhatók a Külügyi Osztályon (a *-al jelöltek a Pályázati Irodában is):

- a Svájci Nagykövetség által füzet: 23. International Lehrgang über die berufliche Ausbildung und das Unterrichtwesen in der Landwirtschaft
- a University of Machester nyári egyeteme „Recycling City, recycling object, recycling text” címmel - tájékoztató lap és plakát.
- a Francia Intézet által szervezett "A tudomány egyszerûen" címû elõadássorozat tájékoztató füzete*; minden elõadáshoz magyar nyelvû szinkrontolmácsolást biztosítanak.
- Dales English Language Holydays - tájékoztató poszter
- a Friedrich-Alexander-Universität, Erlangen-Nürnberg nyári egyeteme
- a Klagenfurti Egyetem nemzetközi nyári egyeteme - plakát és tájékoztató füzet* (www.uni-klu.ac.at/dia/ )
- a Europa Institut /University of Basel/: Master of Advanced European Studies - tájékoztató füzet (www.unibas.ch/euro/)
- az Universitat Autonoma de Barcelona nyári egyetemi kurzusai spanyol, angol, francia, német és katalán nyelv tanulmányozására - tájékoztató füzet (www.uab-barcelona/com)
- az Université de Mons-Hainaut francia nyelvû nyári egyeteme - tájékoztató füzet*.
- Université Jean-Moulin Lyon 3: L'Université européenne d'été de l'an 2002 (2002. augusztus 18-30) programja és jelentkezési lapja (www.univ-lyon3.fr/cee)
- a Justus Liebig Universität, Giessen nyári kurzusai*

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2002. ápr. 15.

MÖB-Eötvös

Törökországi nyári egyetem

Kurír 141.

2002. ápr. 25.

ENS

Ösztöndíjak

Kurír 141.

2002. ápr. 25.

ONIME

Orosz tanfolyam

Kurír 141.

2002. ápr. 26.

OM

Szent-Györgyi Albert Ösztöndíj

Kurír 140.

2002. ápr. 30.

OM

Állami ösztöndíj

Kurír 141.

2002. ápr. 30.

Masaryk Egyetem

Cseh ösztöndíj

Kurír 141.

2002. ápr. 30.

Jagelló Egyetem

Jadwiga királyné

Kurír 140.

2002. máj. 1.

University of London

Ösztöndíjak

Kurír 140.

2002. máj. 3.

Európai Bizottság

Socrates

Kurír 141.

2002. máj. 6.

Pro Renovanda

Diákcsere mozgalomért

Kurír 139.

2002. máj. 15.

Jagelló Egyetem

Jadwiga királyné

Kurír 140.

2002. máj. 15.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 139.

2002. máj. 15.

Romaversitas

Felvételi

Kurír 141.

2002. máj. 20.

SZTE ÁJTK

Jelmondat és zene

Kurír 141.

2002. máj. 31.

Fabini Alapítvány

Tanulmányi ö.díj vak/gyengénlátóknak

Kurír 141.

2002. máj. 31.

Soros

Szélsõjobb ellen

Kurír 141.

2002. jún. 5.

CSEMETE

Nyelvi pályázat

Kurír 141.

2002. jún. 28.

Japán Nagykövetség

Kormányösztöndíjak

Kurír 141.

2002. júl. 15.

Fulbright

Ösztöndíjak

Kurír 141.

2002. szep. 1.

Copernicus

Ösztöndíjak

Kurír 140.

2002. szep. 13.

Pro Renovanda

Történelem-földrajz

Kurír 139.

2002. szep. 15.

Magyar Könyv A.

Irodalmi mûvek tám.

Kurír 141.

2002. szep. 30.

OM

Cigány fiatalok támogatása

Kurír 141.

2002. okt. 11.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 139.

2002. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 139. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.