Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

138. szám - 2001. november 28.

Információk


1. 2001. december 18-án, kedden 11 órakor
összdolgozói értekezlet lesz az Auditorium Maximumban. Az értekezlet után, kb. 12 órától, az FDSZ minden dolgozót szeretettel meghív a szokásos karácsonyi-újévi koccintásra.


2.
A Kari Tanács 2001. november 22-i ülésén egyhangúlag elfogadta

- Szilágyi Enikõ magyar szakos hallgató idõntúli államvizsgájának letételét. (63/2001.)
- Kovács Zsuzsanna pszichológia szakos diplomájának honosítását. 64/2001.)
- Sebestyén Árpád pszichológia szakos diplomájának honosítását. (65/2001.)
- Beszédes Anikó történelem szakos diplomájának honosítását. (66/2001.)
- Kis Gusztáv magyar szakos tanári diplomájának honosítását. (67/2001.)
- rubindiploma adományozását Tajthy Kálmánné számára. (68/2001.)


3.
A végzett magyar kiegészítõ szakos hallgatók szeretnék kifejezni köszönetüket az alábbi oktatóknak: Forgács Tamásnak, aki két éven keresztül olyan sokat tevékenykedett az érdekükben. A Magyar Nyelvészeti Tanszék másik tiszteletre méltó oktatójának, Békésiné Fejes Katalinnak, aki Forgács Tamás mellett a legtöbb levelezõs hallgató diplomadolgozatának elkészítését figyelemmel kísérte és munkájukat lelkiismeretesen segítette.

Mindkét oktató olyan értékes információkat közölt, amelyek a a végzett hallgatók gyakorlati munkájában is rendkívül jól hasznosíthatóak.

Ugyancsak színvonalas és emlékezetes elõadásokat tartott Szigeti Lajos Sándor, Olasz Sándor, és Virág Zoltán, valamint Pál József, Kürtösi Katalin és Fried István. A fent említett oktatók minõségi munkájáért elismeréssel és köszönettel tartoznak a végzett magyar kiegészító szakosok.


4.
A Bölcsészettudományi Kar és a TELE-4 TAXI 2001. Szolgáltató BT. együttmûködési megállapodást kötött. Ennek értelmében a Budapest-Szeged távolság kedvezményes viteldíja 25000 Ft (ÁFÁ-val). A megállapodás további részletei megtekinthetõk a Dékáni Hivatalban. A kedvezményes személyszállítást a Kar oktatási egységei is igénybe vehetik.


5.
A mostani félév során a Germán Filológiai Intézet számos rendezvénynek adott otthont, s oktatói nagy aktivitással vettek részt nemzetközi konferenciákon és tudománypolitikai szempontból fontos rendezvényeken. Így:

A Szegedi Akadémiai Bizottság Osztrák-Magyar Vegyesbizottsága 2001. október 4-6. között Szegeden tartotta ülését, melyen részt vett az Osztrák Tanszék is. A Germán Filológiai Intézet fogadást adott a résztvevõk számára az Osztrák Könyvtárban.
2001. október 12-13. között a Német Irodalomtudományi Tanszék tudományos konferenciát rendezett a Siegen-i Egyetem társtanszékével, akikkel 1993 óta szerzõdésben rögzített módon folyik a tudományos együttmûködés. A Germán Filológiai Intézet elõször hozta be az Újvidéki és a Temesvári Egyetem germanistáit ebbe a rendszerbe. A konferencián megállapodtak, hogy a jövõben rendszeressé teszik a hasonló eseményeket.
Bombitz Attila egyetemi adjunktus 2001. október 11-én elõadást tartott Prágában a „Thomas-Bernhard-Rezeption in der Tscheischen Republik, Frankreich, Polen, Ungarn und Österreich” címû nemzetközi konferencián.
Kispál Tamás egyetemi tanársegéd 2001. október 25-26. között Szombathelyen vett részt egy konferencián.
2001. november 7-én Szeged városának és Ausztria Tiszteletbeli Konzuljának szervezésében az Osztrák Kulturális Intézet és az Osztrák Tanszék támogatásával „Osztrák Nap”-ot tartott. A gazdag program részeként Ausztria magyarországi nagykövete és az Oszták Kulturális Intézet vezetõje meglátogatta a Germán Filológiai Intézetet és az Osztrák Könyvtárat is.
2001. november 17-én 18.30-kor tartotta a Magyar Goethe Társaság szegedi tagozata alakuló ülését. Az esten elõadást tartott Dr. hc. Manfred Osten az Alexander von Humboldt Stiftung fõtitkára, volt nagykövet „Faust és a homonculus” címmel német nyelven. A Magyar Goethe Társaság célja, hogy Goethe örökké aktuális életmûvét a filológián túl is megszerettesse.

Bassola Péter egyetemi tanár elõadásai:

2001. szept. 3-5. Szegeden a Kieli Egyetem és a Szegedi Egyetem JGYTF kar Német tanszékeinek rendezésében megtartott konferenciáján részvétel és elõadás. Bassola Péter: „Passivische Infinitivkonstruktionen in der deutschen Gegenwartssprache mit einem Rückblick auf das 18. und 19. Jahrhundert”
2001. október 3.-7. Die Zukunft der internationalen Kommunikation im 21. Jahrhundert (2001-2020), Schwerpunkt Europa. címmel Otzenhausenben (Saarbrücken) megrendezett konferencián részvétel és elõadás. Bassola Péter: „Ein-, Zwei- und Mehrsprachigkeit in Ungarn”
Régionális konferencia a német DAAD támogatásával a Szegedi- a Temesvári –és az Újvidéki Egyetem germanistáinak részvételével 2001. október 12.-13-án Szegeden társrendezõ részvétel és elõadás. Bassola Péter: „Vorstellung des Projektes Deutsch-ungarisches Wörterbuch zur Substantivvalenz”
Tagung der Internationalen Gesellschaft Kanzleisprache 2001. november 11.-14. in Münster: "Der Verbalkomplex in den Gliedsatzen des Frühneuhochdeutschen"


6. Regionális germanista konferencia a német délkelet-európai stabilizációs program támogatásával Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Germán Filológiai Intézete 2001. október 12-én és 13-án régionális konferenciát rendezett Szegeden a német DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Német Felsõoktatási Csereszolgálat) délkelet-európai stabilizációs programjának anyagi támogatásával, melyen a szegedi germanistákon kívül a Temesvári (Timisoara) és az Újvidéki (Novi Sad) Egyetemek Német Nyelv és Irodalomtanszékeinek munkatársai vettek részt. A háromoldalú konferencia a Siegeni Egyetem germanistáival bõvült ki, akikkel a szegedi germanistákat nyolc éves partneri kapcsol össze.

Az elsõ napi programot a Szegedi Akadémiai Bizottság épületében rendezték meg, ahol két szekcióban 17 irodalmi és nyelvészeti elõadás hangzott el egyéni és intézeti kutatások eredményeirõl, továbbá az intézetek tájékoztatták egymást a germanista- és némettanár-képzés programjáról. A konferencia másnapján a résztvevõk ellátogattak az ópusztaszeri emlékhelyre, melynek során megvitatták a germanisztikai együttmûködés további lehetõségeit. Tervezik többek között, hogy szegedi tanárok vendégelõadásokat és szemináriumokat tartanak a Temesvári és Újvidéki Egyetemeken, a három egyetem germanistái közös egyetemi kurzusokat tartanak meghatározott témákban, a szegediek bevonják a társegyetemek diákjait a diákköri konferenciákba, szegedi kollégák Temesváron ill. Újvidéken készülõ doktori disszertációk elkészítését irányítják. A szakmai együttmûködés további formája lehet, hogy a német támogatással Szegeden oktató német vendégtanárok a szomszédos egyetemeken is elõadásokat tartanak. A kutatási eredmények kicserélésének érdekében évenként váltakozva a három egyetem egyikén meghatározott témák köré csoportosított konferenciát rendeznek, melyek közül az irodalom területén Nikolaus Lenau, Goethe és Thomas Mann életmûvének, valamint az osztrák irodalom megvitatása várható. A nyelvészet területén javasolt konferenciatémák közül a grammatikaelmélet, a szóbeliség – írásbeliség, a kontrasztív nyelvészet, a lexikográfia és a nyelvi variánsok kérdéskörét említhetjük.

A résztvevõk egybehangzó véleménye volt, hogy a régióban mûködõ germanisztikai intézetek tanár- és könyvhiány okozta nehézségeit összehangolt, kölcsönös segítséggel is enyhíteni lehet és kell. Ez a szakmai együttmûködés egyben hozzájárul országaink jobb megismeréséhez és tágabb értelemben az országok kulturális, gazdasági és politikai közeledését szolgálja.


7.
Kürtösi Katalin egyetemi docens részt vett és elõadást tartott a Közép-európai Kanadisták második kongresszusán,a hol a társaság folyóiratának - Central European Journal of Canadian Studies/Revue D’Études Canadiennes en Europe Central - fõszerkesztõjévé választották.


8.
Jordi Pujol, a katalán Generalitat elnöke levélben üdvözölte a Hispanisztika Tanszéket a magyar-katalán kapcsolatokról szervezett konferencia alkalmából, s a Generalitat további támogatásáról biztosította a tanszék katalán képzési programját.


9.
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács kiadásában megjelent A magyar tudományos diákköri konferenciák fél évszázada címû kötet, melyben karunk TDK eredményeirõl egészen imponáló kép jelenik meg.



Személyi hírek

1. Lukácsy Sándor életének 78. évében, 2001. november 4-én elhunyt. Búcsúztatása 2001. november 11-én volt, Nógrád megye Kutasó község temetõjében. Emlékét megõrizzük.


Tudományos és PhD hírek

1. Büky László, a Magyar Nyelvészeti Tanszék tanszékvezetõ egyetemi docense, az MTA doktora címre benyújtott „A Nyugat költõinyelv-használatáról (Füst Milán lírája alapján)” címû értekezésének nyilvános vitája 2001. december 18-án, 10.30 órakor lesz az MTA Székház Kistermében (V. ker, Roosevelt tér 9, II. emelet.).


2.
Csikós Zsuzsanna, a Hispanisztika Tanszék adjunktusa 2001. november 12-én sikerrel (100%) védte meg PhD-értekezését az ELTE Latin-Amerika irodalma programja keretében.


3.
Vajda Zsuzsanna, a Pszichológia Tanszék tanszékvezetõ docense 2001. november 20-án tartotta sikeres habilitációs elõadásait a Pécsi Egyetem Pszichológiai Intézetében, Az erkölcsi fejlõdés: Normativitás a pedagógiában és pszichológiában (Normativity in educational science and psychology) címmel. A bíráló bizottság 95% -s pontszámmal támogatta a cím megszerzését.


4. Szigorlatok
(Irodalomtudomány)

2001. november 27-én 12,00 órakor kerül sor Kopár Lilla PhD-szigorlatára dr. Pál József egyetemi tanár tanári szobájában.
Orbán Imre PhD-szigorlatára 2001. november 5-én 15 órakor került sor dr. Makk Ferenc egyetemi tanár tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.


5.
A Kari Doktori Tanács 2001. október 31-én a következõ határozatokat hozta:

1. Egyhangúlag támogatja Alessandro Rosselli (Történelem) PhD-eljárásának megindítását. A szigorlati bizottságot kijelölte.
2. Egyhangúlag támogatja Kozmács István (Nyelvészet) PhD-eljárásának megindítását. A szigorlati bizottságot kijelölte.
3. Egyhangúlag támogatja Joó Marianna (Neveléstudomány) PhD-eljárásának megindítását. A szigorlati bizottságot kijelölte.
4. Kelemen Zoltán (Irodalomtudomány) védési bizottságát kijelölte.
5. Christián Réka (Irodalomtudomány) védési bizottságát kijelölte.
6. Regényi Kund honosítási kérelmét kiegészítés kérésével a Történész Doktori Iskola újra fogja tárgyalni, és a következõ ülésen lesz döntés a kérelemrõl.
7. Elfogadta, hogy a Történész Doktori Iskola képviselõi helyérõl lemondott dr. Anderle Ádám professzor úr helyett dr. Wojtilla Gyula professzor úr fogja képviselni a Doktori Tanácsban a Történész Doktori Iskolát.
8. Kérte a Nyelvész Doktori Iskola képviselõjét, hogy dr. Wojtilla Gyula professzor úr lemondásával megüresedõ helyre új póttagot jelöljön ki.


6.
A Kari Doktori Tanács következõ ülésére elõreláthatólag 2001. november 28-án szerdán 12 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.

Napirendi pontok:

1. Új eljárások indítása
2. Védési bizottságok kijelölése
3. Doctor Honoris Causa kitüntetési javaslat megtárgyalása
4. Honosítási eljárás indítása
5. Kari Doktori Tanács póttagjának megválasztása
6. Megvédett értekezések elbírálása
7. Egyéb


Pályázatok

1. Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért kuratóriuma ösztöndíj-pályázatot hirdet
"Humán erõforrás fejlesztése a civil szektorban" címmel.
Az ösztöndíj elnyerésére olyan fiatalok pályázhatnak, akik doktori értekezésüket, szakdolgozatukat vagy tudományos diákköri dolgozatukat a hazai civil szektor hatékonyabb mûködését és a civil szektor EU-csatlakozását segítõ témában készítik.
Az ösztöndíjra pályázhatnak a fõiskolai és egyetemi szintû alapképzésben, a szakirányú továbbképzésben, valamint a doktori képzésben résztvevõ személyek; függetlenül attól, hogy tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik.
Pályázhatnak a 2001/2002. tanévre beiratkozott végzõs és a végzést megelõzõ évfolyamon tanulmányaikat folytató hallgatók. Pályázhatnak továbbá a 2001/2002-es tanévben másod- vagy harmadéves doktoranduszok, valamint doktori tanulmányaikat - a 2000/2001-es tanévben - befejezett személyek.
TDK dolgozat elkészítésére pályázhatnak azok a 2001/2002. tanévre beiratkozott hallgatók, akik a civil szektor fejlõdésének kérdéseivel a Tudományos Diákkörök keretében foglalkoznak.
Pályázati témajavaslatok az Oktatási Minisztérium honlapján találhatók. Az ösztöndíjjal folyósítható támogatás 3 hónaptól 1 évre szólhat.
A pályázattal elnyerhetõ ösztöndíj havi összege:

- hallgatók részére 22 ezer Ft;
- doktoranduszok részére 32 ezer Ft;
- predoktorok részére 50 ezer Ft.

A pályázati forrásból várhatóan 40 fõ támogatására nyílik lehetõség. Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2002. március 1.

A pályázathoz az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni
a doktori disszertációt készítõ személyek:

- a pályázó szakmai életrajzát (tudományos érdeklõdésének rövid összefoglalásával: diákköri munkák, szakdolgozat címe, esetleges publikációk megjelölésével);
- az oklevél másolatát;
- igazolást a meglévõ doktori vizsgák eredményeirõl;
- a doktori disszertáció címét, részletes vázlatát (3-5 oldal), a feldolgozni tervezett irodalom jegyzékét;
- a disszertáció elkészítésének és védésének várható idõpontját;
- a témavezetõ ajánlását.

a szakdolgozatot készítõ hallgatóknak:

- a pályázó szakmai életrajzát (tudományos érdeklõdésének rövid összefoglalásával: tanulmányi súlypontok, speciális kollégiumok, diákköri munkák feltüntetésével);
- a szakdolgozatként választott téma részletes vázlatát (3-5 oldal), a dolgozat várható terjedelmének és a feldolgozni tervezett irodalom jegyzékének feltüntetésével együtt;
- a szakdolgozat védésének várható idõpontját;
- a témavezetõ ajánlását;
- az egyetem/fõiskola tanulmányi hivatalának igazolását a szakdolgozatként választott téma elfogadásáról.

a TDK dolgozatot készítõ hallgatóknak:

- a pályázó szakmai életrajzát (tudományos érdeklõdésének rövid összefoglalásával: tanulmányi súlypontok, speciális kollégiumok, diákköri munkák feltüntetésével);
- a dolgozatként választott téma részletes vázlatát (3-5 oldal), a dolgozat várható terjedelmének és a feldolgozni tervezett irodalom jegyzékének feltüntetésével együtt;
- a témavezetõ ajánlását.

Azonos szakmai értékû pályázatok esetén elõnyben részesülnek a civil szervezeteknél önkéntes munkát végzett/végzõ fiatalok. Kérjük csatolni a pályázathoz a civil szervezet igazolását a végzett munkáról.
A pályázatot négy (egy eredeti és három másolati) példányban kell benyújtani - az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletekkel kiegészítve - az alábbi címre: Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért, Kurátor Kft., 1052 Budapest V., Váci u. 16/a.
Beküldési határidõ: 2001. november 30. (a helyszínen 14 óráig, illetve legkésõbb november 30-i postai bélyegzõvel)
A pályázati anyag beszerezhetõ a www.civil.info.hu címen.
A pályázattal kapcsolatban szakmai felvilágosítást adnak:

Czinkos Tímea, a kuratórium titkára (AMFK), telefon.: 473-7104, e-mail: timea.czinkos@om.hu
dr. Andrássy Lászlóné szakfõtanácsos (OM), telefon.: 473-7680, e-mail: laszlone.andrassy@om.hu


2.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság felhívja az érdeklõdõk figyelmét a norvég Quota Programme keretében különbözõ témakörökben (közgazdaságtan, média és kommunikáció, teológia, jog) megpályázható ösztöndíjakra (1 éves, Master és PhD programok).
A programokról bõvebb információ a www.uio.no/english/academics/admission/quota Internet címen találjható. Jelentkezési határidõ: 2001. december 1.


3.
Tudományos diákköri kutatási és mûvészeti tevékenység támogatása. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2001. december 14.


4.
Az Oktatási Minisztérium és a Magyar-Amerikai Tudományos és Technológia Közös Alap pályázatot hirdet magyar és amerikai kutatók projektelõkészítõ szakmai utazásának támogatására. Benyújtási határidõ: 2002. január 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


5.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért pályázatot hirdet Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjra.
Az ösztöndíjra pályázhatnak az 1997 január elseje óta kiemelkedõ eredménnyel PhD vagy a jogszabály szerint azzal egyenértékû tudományos fokozatot szerzett magyar állampolgárságú oktatók és kutatók, akik 2002. december 31-éig nem töltik be a 40. életévüket.
Az ösztöndíjasoknak egy évig, illetve a külföldrõl hazatérõknek egy/két évig valamelyik magyarországi felsõoktatási intézményben kell kutatómunkát végezniük. Az egyéves ösztöndíj - a kuratórium által meghatározott feltételekkel - további egy évvel meghosszabbítható. Az ösztöndíj folyósítása idején egyéb rendszeres jövedelemszerzõ tevékenység nem folytatható. A kuratóriumnak maximum 10 ösztöndíj odaítélésére van lehetõsége.
Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2002. szeptember 1. Az ösztöndíj nettó összege: 140000,- Ft/hó. Az ösztöndíjhoz az elsõ évre max. 800000,- Ft, hosszabbítás esetén további 200000,- Ft kutatási támogatás igényelhetõ.
A pályázatot négy (egy eredeti és három másolati) példányban kell beadni - az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével és a szükséges mellékletekkel kiegészítve - az alábbi címre: Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért, 1055 Budapest, V., Szalay u. 10-14. Beküldési határidõ: 2002. január 31. (a helyszínen 16 óráig, illetve legkésõbbi január 31-i postai bélyegzõvel)
A pályázati anyag számítógépes hálózaton keresztül is elérhetõ a következõ címen: www.fpi.hu. A pályázat benyújtásához szükséges két kiemelkedõ tudományos személyiség (magyar és/vagy külföldi) ajánlása, amelyet az ajánlók közvetlenül az Alapítvány címére küldenek meg. A pályázatok elbírálásánál elõnyben részesülnek a külföldi kutatómunkából hazatérõ fiatalok.


6.
A Francia Kormány egyetemi tanulmányi ösztöndíjainak tájékoztató füzete megtekinthetõ a Pályázati Irodában.


7.
The Curriculum Resource Center (CRC) at the Central European University (CEU) in Budapest announces its Spring 2002 sessions, organized in cooperation with the Departments and Programs of the Central European University, that offer the possibility to university teachers from East Central Europe and the former Soviet Union to come to Budapest for a one-week visit and update their syllabi, work in the library, participate in roundtable discussions, buy new books, etc.
All costs related to transportation and accommodation in Budapest are covered by the CRC.

Applicants for CRC sessions must:

- Be university teachers and/or professionals (who teach part-time) in the Social Sciences and Humanities from the region who are preparing new or revising previously taught courses;
- Have sufficient English language ability to participate in discussions and use resource materials;
- Submit an application with all accompanying required documents as stated on the CRC application form.

All costs related to transportation and accommodation during the sessions will be covered by CRC.
Curriculum Development Program application, visiting session schedule and further information on the center's outreach activities and resources may be obtained from the CRC office at the Central European University or through national Soros Foundations.
For more information please visit http://www.ceu.hu/crc/


Szerkesztõi rovat

A rohamosan terjedõ Aliz vírus miatt (is) nagyon ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi weboldalt (valamint a website többi részét): http://www.andocsek.hu/antivirus/news/news011127.htm

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2001. nov. 30.

AMFK

Humán erõforrás a civil szektorban

Kurír 138.

2001. dec. 1.

(MÖB)

Quota Programme

Kurír 138.

2001. dec. 14.

OM

Tudományos diákköri támogatás

Kurír 138.

2001. dec. 22.

Izraeli Külügymin.

Science Education in Early Childhood

Kurír 128.

2002. jan. 3.

OM

Békésy György Posztdoktori Ösztöndíj

Kurír 137.

2002. jan. 15.

OM

Széchenyi István Ösztöndíj

Kurír 137.

2002. jan. 15.

OM

US-HUN kutatói

Kurír 138.

2002. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán

Kurír 138.

2002. feb. 24.

OSI

Roma Felsõoktatási Emlékösztöndíj

Kurír 136. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.