Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

137. szám - 2001. október 18.

Információk


1. 2001. október 20-án és október 27-én
(szombati napok) a nappali tagozatos hallgatók számára dékáni szünet lesz.


2.
CEEPUS tájékoztató nap koordinátoroknak (Budapest, 2001. október 26.) Jelentkezni lehet: 2001. október 18-ig.


Személyi hírek


1.
H. Tóth Imre professzor urat kiemelkedõ szlavisztikai munkássága elismeréséül a Bolgár Tudományos Akadémia tagjává választották. A Kar nevében a magas szakmai kitüntetéshez gratulálunk!


2.
Szõnyi György Endre, az Angol-Amerikai Intézet vezetõje a British Council meghívására elõadást tartott a franciaországi Tour-ban megrendezett, Seeing Things címû nemzetközi konferencián. Szõnyi tanár úr részvételének köszönhetõen döntés született, hogy a kétévenkénti irodalmi konferencia 2005-ben esedékes fordulóját -- Milánó, Solothurn, Potsdam, Tours és Delphoi után -- Szegeden rendezik meg.


3.
A SZTE Néprajzi Tanszéke 2001. július 17-25 között Pusztamérgesen rendezte meg az 5. Nemzetközi Néprajzi Diákszemináriumot. A nyári szeminárium-sorozat 1995 óta közös terepmunkára hívja a szegedi tanszékkel kapcsolatban álló európai intézetek tanárait és diákjait. Az idei rendezvény címe: Local identity, invented traditions and tourism in Pusztamérges volt. A szemináriumot Pusztai Bertalan egyetemi tanársegéd vezette. További információk a http://www.arts.u-szeged.hu/ethnology/seminar2001/seminar2001.html weblapon.


4.
Az 5. Hungarológiai Kongresszus (Jyväskylä, Finnország) Ethnic Minorities and Power címû szimpóziumán elõadással résztvett Pusztai Bertalan tanársegéd, valamint a Néprajzi Tanszék 7 egykori és jelenlegi hallgatója. Barna Gábor egyetemi docens szimpózium társelnöke volt. Az elõadások anyaga angol nyelvû kötetben megjelent: Ethnic Minorities and Power. Eds. Pasi Hannonen, Bo Lönnqvist, Gábor Barna. Helsinki, 2001.


5.
A legutóbbi Egyetemi Tanács döntése értelmében Bakró-Nagy Marianne egyetemi docensi kinevezést nyert el, és 2001. október 1-tõl a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetõje.


6.
Az Egyetemi Tanács 2001. október 8-i ülésén egyhagúlag támogatta doctor honoris causa cím adományozását Hajdú Péter nyugalmazott egyetemi tanárnak, az MTA rendes tagjának.


7.
A Tudományos és Pályázati Bizottság 2001. október 9-én tartotta ülését, melyen elsõsorban a kar dolgozóinak tudományos fokozatszerzésre irányuló kérelmeit támogatta.


8.
A Nemzetközi Magyarságtudományi (korábban Filológiai) Társaság Barna Gábort 2001. augusztusában választmányi tagjává, az Osztrák Néprajzi Társaság pedig levelezõ tagjává választotta.


Tudományos és PhD hírek


1.
Tar Ibolya a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetõ docense 2001. szeptember 13-án, csütörtökön tartotta sikeres habilitációs elõadásait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán.


2.
Szigorlatok

Irodalomtudomány

2001. október 9-én (kedden) 16.00 órakor került sor Kelemen Zoltán PhD-szigorlatára Pál József egyetemi tanár tanári szobájában. A szigorlat eredménye: 100%.
Medgyes Tamás sikeres PhD-szigorlatára 2001. október 16-án 14.15 órakor került sor Szõnyi György Endre docens tanári szobájában.
Orbán Imre PhD-szigorlatára 2001. november 5-én, hétfõn 15.00 órakor kerül sor Makk Ferenc egyetemi tanár tanári szobájában.
Kopár Lilla PhD-szigorlatára 2001. november 27-én, kedden 12.00 órakor kerül sor Pál József egyetemi tanár tanári szobájában.


3.
A Kari Doktori Tanács következõ ülésére elõreláthatólag 2001. október 31-én, szerdán 12 órai kezdettel kerül sor.

Napirendi pontok:

1. Új eljárások indítása
2. Védési bizottságok elfogadása
3. Doctor honoris causa kitüntetési javaslat megtárgyalása
4. Honosítási eljárás indítása
5. Kari Doktori Tanács póttagjának megváltozása
6. Egyéb


Pályázatok


1.
Fulbright ösztöndíjak amerikai oktatók Magyarországi meghívására. Az ûrlap és a pályázati kiírás megtalálható a Pályázati irodában. Az ûrlapok feladási határideje: 2001. október 20. További információ a Pályázati Irodában, illetve a http://www.fulbright.hu weboldalon, a Hosts’ page szekcióban.


2.
British Council ösztöndíjak. Részletek: Pályázati Iroda faliújságja, plakát, Külügyi Osztály, www.britishcouncil.hu. Határidõ: 2001. október 20.


3.
Az Oktatási Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottsága kutatási pályázatot hirdet fõiskolák és egyetemek pedagógiai és pszichológiai tanszékei, háttérintézményei, valamint pedagógiai szolgáltató intézmények számára a következõ témakörökben:

- A tehetség meghatározásának és felismerésének problematikája az iskolában
- A tanulói együttmûködés és a kooperatív tanulás fejlesztése a 7-10 évfolyamon egy-egy tantárgyban, tantárgycsoportban. Tematikák, tanulás irányítási módszerek, a produktumok értékelésében alkalmazható kritériumok kidolgozása.
- Iskolai kudarcok okainak, megelõzésének, kompenzálásának elemzése.
- A természettudományos nevelés-oktatás helyzete és fejlesztése
- Elmélet és gyakorlat viszonya az iskolai nevelõ-oktató munkában.

A pályázatok beadási határideje: 2001. október 31.
Bõvebb információ a pályázati iroda faliújságján.


4. Technológiai Elõretekintési Program. Határidõ: 2001. október 31.
Részleteket lásd a Pályázati Iroda faliújságján.


5. NATO Science Fellowship Programme
. (Diverse Applied Sciences). Deadline: 2001. november 15.


6.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a 2002. szeptember elsejétõl folyósítandó Békésy György Posztdoktori Ösztöndíjra.

Az ösztöndíjra pályázhat az, aki:

- tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezik, továbbá
- (a) felsõoktatási intézményben közalkalmazotti, szolgálati jogviszony, illetve egyéb munkaviszony alapján teljes munkaidõben, egyetemi/fõiskolai adjunktusi, tanársegédi, fõiskolai docensi, illetve tudományos segédmunkatársi, vagy tudományos munkatársi munkakörben foglalkoztatott, vagy
- (b) felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban teljes munkaidõben foglalkoztatott tudományos segédmunkatárs, vagy tudományos munkatárs, vagy
- (c) valamely felsõoktatási intézményben, illetõleg felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban az ösztöndíj elnyerésére jogosító munkakörbe való kinevezés jogának gyakorlójával megállapodást kötött arról, hogy õt az ösztöndíjas szerzõdés érvénybelépésének idõpontjától az a) és b) pontban megnevezett munkakörök valamelyikében teljes munkaidõben foglalkoztatja, vagy
- (d) vállalja, hogy az ösztöndíjas idõszak teljes idõtartama alatt az ösztöndíjas szerzõdéses jogviszonyon kívül a fogadó felsõoktatási intézményben/felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban, vagy más munkáltatónál rendszeres jövedelemmel járó munkaviszonyt nem létesít, illetõleg fennálló munkaviszonyát az ösztöndíj elnyerésének esetében megszünteti, vagy az ösztöndíjas jogviszony idejére fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.


Az ösztöndíj elnyerése esetén a további feltételeknek kell megfelelni:

- A pályázók körének fenti meghatározásánál az (a) - (c) pont szerinti pályázók esetében az ösztöndíjas vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának idõtartama alatt az õt foglalkoztató felsõoktatási intézményben, vagy felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban fennálló közalkalmazotti, szolgálati jogviszonyán, illetve munkaviszonyán kívül egyéb munkavégzési kötelezettséggel járó jogviszonyt nem hoz létre, illetve korábban keletkezett ilyen jogviszonyát megszünteti.
- Az ösztöndíjas kötelezettséget vállal arra, hogy a fogadó felsõoktatási intézmény szabályzatának megfelelõen oktatási tevékenységet és kutatómunkát végez a pályázat részeként benyújtott egyéni munkaterv alapján. Az ösztöndíjas legalább az egyetemi adjunktusokra/fõiskolai docensekre vonatkozó intézményi oktatói és kutatói követelményeket köteles teljesíteni.
- Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyósításának idõszakában központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjjal nem rendelkezhet.


Az ösztöndíj meghatározott idõtartamra, 3 évre szól. Az ösztöndíj egy alkalommal nyerhetõ el. Az ösztöndíj havi bruttó összege a pályázók körének fenti meghatározásánál az (a) - (c) pont szerinti pályázók esetében a költségvetési törvényben meghatározott egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 20%-a, míg a (d) pont szerinti pályázók esetében az egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 70%-a. Az 1993. évi LXXX. törvény 10/A §. (3) bekezdése alapján 2002-ben összesen 150 ösztöndíj odaítélésére van lehetõség.
A pályázatot 3 (egy eredeti és kettõ másolati) példányban – az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel együtt – a fogadó felsõoktatási intézmény vezetõjéhez kell benyújtani a felsõoktatási intézmény által megszabott határidõre.

A felsõoktatási intézmény a pályázatot – a pályázó személyét és szakterületét illetõen, az intézményfejlesztési terv figyelembevételével – véleményezi, és 2002. január 20-ig megküldi a Felsõoktatási Pályázatok Irodájának.

A felsõoktatási intézményeknek a Felsõoktatási Pályázatok Irodájához a pályázatokat együttesen kell továbbítani, így a kari beadási határidõ 2002. január 3. A beadás helye a Dékáni Hivatal, vagy a Pályázati Iroda. Kérjük a határidõ pontos betartását, mert a késõbb beadott pályázatokat nincs módunkban továbbítani!

A pályázati anyag beszerezhetõ a Pályázati Irodában, letölthetõ a Bölcsészkar honlapjáról, a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. 505. szoba), és az OM Ügyfélszolgálati Irodán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14), valamint a
http://www.fpi.hu/bekesy/index.html Internet címrõl.


7.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a 2002. szeptember elsejétõl folyósítandó Széchenyi István Ösztöndíjra.
Az ösztöndíjra pályázhat az, aki:

- tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezik, továbbá állami felsõoktatási intézményben közalkalmazotti, szolgálati jogviszony, illetve az állam által elismert felsõoktatási intézményben munkaviszony alapján, teljes munkaidõben egyetemi docensi, fõiskolai tanári, illetve tudományos fõmunkatársi munkakörben foglalkoztatott, vagy
- felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban teljes munkaidõben foglalkoztatott tudományos fõmunkatárs, vagy valamely felsõoktatási intézményben, illetõleg felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban az ösztöndíj elnyerésére jogosító munkakörbe való kinevezés jogának gyakorlójával megállapodást kötött arról, hogy õt az ösztöndíjas szerzõdés érvénybelépésének idõpontjától a fent megnevezett munkakörök valamelyikében az ösztöndíjas idõszak alatt teljes munkaidõben foglalkoztatja.

Az ösztöndíj elnyerése esetén a további feltételeknek kell megfelelni:

- Az ösztöndíjas vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának idõtartama alatt az õt foglalkoztató felsõoktatási intézményben, vagy felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban fennálló közalkalmazotti, szolgálati jogviszonyán, illetve munkaviszonyán kívül egyéb munkavégzési kötelezettséggel járó jogviszonyt nem létesít, illetve a korábban keletkezett ilyen jogviszonyát megszünteti.
- Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyósításának idõszakában központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjjal nem rendelkezhet.


Az ösztöndíj meghatározott idõtartamra, 3 évre szól. Az ösztöndíj egy alkalommal nyerhetõ el. Az ösztöndíj havi bruttó összege egyetemi docensek, tudományos fõmunkatársak esetében a költségvetési törvényben meghatározott egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 30%-a, fõiskolai tanárok esetében az egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 25%-a. Az 1993. évi LXXX. törvény 10/A §. (3) bekezdése alapján 2002-ben 250 ösztöndíj odaítélésére van lehetõség.

A pályázatot 3 (egy eredeti és kettõ másolati) példányban kell benyújtani az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel együtt.


A pályázatot kizárólag postai úton lehet beküldeni az alábbi címre: Felsõoktatási Pályázatok Irodája / Széchenyi István Ösztöndíj, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Beküldési határidõ: 2002. január 15. (legkésõbbi január 15-ei postai bélyegzõvel).

A pályázati anyag beszerezhetõ a Pályázati Irodában, letölthetõ a Bölcsészkar honlapjáról, a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. 505. szoba), és az OM Ügyfélszolgálati Irodán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14), valamint a
http://www.fpi.hu/szechenyi/index.html Internet címrõl.


8.
A Centre Internationale d’Etudes Francaises (Angersi Katolikus Egyetem) által szervezett Maitrise de francais langue etrangere címû program tájékoztatója megtalálható a Külügyi Osztályon.


Szerkesztõi rovat

A Kari Kurír elõzõ számában, a szerkesztõi rovatban az alábbi tájékoztatást adtuk közre:

Tájékoztatásul közöljük, hogy az Egyetemi Számítóközpont az Irinyi hallgatói számítógépes laboratórium üzemeltetését 2001. szeptember 1-én átadta a TTK Informatikai Tanszékcsoportjának.
A Számítóközpont így a BTK hallgatóinak sem tudja a sok éve megszokott számítógépes szolgáltatásokat a korábbi formában nyújtani. A szerverszolgáltatások (pl. hallgatói e-mail cím) változatlanok maradnak, de annak biztosítása, hogy a hallgatók hozzáférjenek e szolgáltatásokhoz, vagyis a szükséges PC-k, számítógépes hallgatói laboratóriumok üzemeltetése fokozatosan a Karra hárul.
Mivel a BTK hallgatói nem használhatják az Irinyi Kabinet számítógépes munkaállomásait, a BTK PC Labor terheltsége várhatóan óriási mértékben megemelkedik. Ehhez még hozzá fog járulni, hogy azok a bölcsészkari oktatók, akik eddig óráikat az Irinyi Kabinetben tartották, most ide kénytelenek áthelyezni azokat.
Az oktatók a Labor aktuális órarendjét megtekinthetik a http://www.arts.u-szeged.hu/pclabor weboldalon. (Illetve az óratartás feltételeit is.) Kérjük mindenki fokozott türelmét, valamint a hallgatóktól azt, hogy tartsák szem elõtt a Laborban tartott tanrendi órák idejét, és ne zavarják azokat, illetve órakezdésre hagyják el a termet.

Helyreigazítva ill. kiegészítve az akkori tájékoztatást jelezzük, hogy az Irinyi hallgatói számítógépes laboratóriumot a TTK Informatikai Tanszékcsoportnak átadó döntés, rektor úr kezdeményezésére, a volt JATE karok dékánjai határozata alapján született.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2001. okt. 20.

Fulbright

Vendégoktatók meghívása

Kurír 137.

2001. okt. 20.

British Council

Ösztöndíjak

Kurír 137.

2001. okt. 31.

OM

Pedagógiai/pszichológiai kutatás

Kurír 137.

2001. okt. 31.

OM

Technológiai elõretekintési program

Kurír 137.

2001. okt. 31.

MÖB

DAAD

Kurír 136. 

       

2001. nov. 15.

NATO

Science Fellowship

Kurír 137.

2001. nov. 15.

Sylff

Oktatói

Kurír 131.

2001. nov. 15.

MÖB

Állami Eötvös Ösztöndíj

Kurír 136. 

       

2001. dec. 22.

Izraeli Külügymin.

Science Education in Early Chidhood

Kurír 128.

2002. jan. 3.

OM

Békésy György Posztdoktori Ösztöndíj

Kurír 137.

2002. jan. 15.

OM

Széchenyi István Ösztöndíj

Kurír 137.

2002. feb. 24.

OSI

Roma Felsõoktatási Emlékösztöndíj

Kurír 136. 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.