Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

136. szám - 2001. szeptember 12.

Információk

1. Egyetemi naptár a 2001/2002. tanévre

I. félév:

Szorgalmi idõszak: 2001.szeptember 10-tõl december 15-ig
Vizsgaidõszak: 2001. december 17-tõl 2002. január 26-ig
Õszi szünet: 2001. október 24-26.


II. félév:

Szorgalmi idõszak: 2001. február 4-tõl május 12-ig.
Vizsgaidõszak: 2002. május 13-tól június 21-ig
Tavaszi szünet: 2002. március 28-29.


2.
A Kari Tanács a 2001/2002-es tanév I. rendes ülését 2001. szeptember 13-án, csütörtökön, 10 órától tartja a Kari Tanácsteremben.


3.
2001 õszén ismételten megrendezésre kerül a TEMPUS Közalapítvány felsõoktatási regionális információs kampánya. A szegedi információs napra november 15-én 11 órától az SZTE Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolai Kar, I. emeleti Tanácstermében (6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6) kerül sor. A részvétel díjtalan, jelentkezni a a Pályázati Irodában megtalálható jelentkezési lap visszaküldésével lehet, legkésõbb november 9-ig.


Személyi hírek


1.
Az OTDT legutóbbi ülésén a humán szakmai bizottság javaslataként karunk két oktatójának, Bellon Tibornak és Tar Ibolyának ítélte oda a Mestertanár kitüntetést hosszú évek óta rendszeres és sikeres diákköri tanári segítõ munkájáért.


2.
Dr. Mader Béla, a SZTE Központi Könyvtárának fõigazgatója Dr. Pelsõczi Györgyi fõkönyvtárost 2001. júliusi hatállyal a BTK-n mûködõ Történeti- és Ókortudományi Szakkönyvtár vezetõjévé nevezte ki.


Tudományos és PhD hírek


1.
Dr. Tar Ibolya a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetõ docense 2001. szeptember 13-án, csütörtökön tartja habilitációs elõadásait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán.
A tantermi elõadás címe: A nagy formaváltás: Ennius Annalese. Idõpontja: 2001. szeptember 13. 10.30 óra.
A tudományos elõadás címe: Formához kapcsolódó tartalom, tartalomhoz kapcsolódó forma - Catullus Attis-verse. Idõpontja: 2001. szeptember 13. 11.30 óra.
Az idegennyelvû elõadás címe: Form ist Vollust - Strukturen in Vergils Eklogen. Idõpontja: 2001. szeptember 13. 12.40 óra.
Az elõadások helye: Fõépület, földszint 40-es tanterem. Az elõadások nyilvánosak.


2.
Dr. Penke Olga, az SZTE BTK Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi docense 2001. szeptember 25-én, kedden tartja habilitációs elõadásait az SZTE Bölcsészettudományi Karán (Egyetem u. 2.).
A tudományos elõadás címe: Fordításelméletek és fordítási gyakorlatok a magyar felvilágosodásban. Idõpontja és helye: 2001. szeptember 25., 10 óra, Kari Tanácsterem (II. emelet)
A tantárgyi elõadás címe: Történelem és regény a francia felvilágosodásban. Idõpontja és helye: 2001. szeptember 25., 12 óra, VI. tanterem (II. emelet)


3.
2001. június 25-én Galamb György az ELTE BTK-n „summa cum laude” minõsítéssel védte meg „Marchiai Jakab prédikációs és inkvizítori tevékenysége (a ferences obszervancia itáliai, boszniai és magyarországi szerepéhez)” címû PhD értekezését. A bíráló bizottság a dolgozatot kiadásra javasolta.



Pályázatok


1.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet a Klebelsberg Kunó ösztöndíjra. Benyújtási határidõ: 2001. szeptember 20. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


2.
Roma Felsõoktatási Emlékösztöndíj Program a 2001/2002-es tanévre. Beadási határidõ: 2001. szeptember 24., és 2002. február 28. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


3.
Tanulmányi ösztöndíj cigány egyetemistáknak. Beadási határidõ: 2001. szeptember 30. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, vagy a http://www.meh.hu/nekh Internet címen.


4.
OTKA utazási, publikációs, konferencia-szervezési pályázati felhívás élettelen természettudományok, élettudományok és társadalomtudományok terén. Határidõ: 2001. szeptember 30. Bõvebb információ a www.otka.hu weboldalon, illetve a Pályázati Irdában.


5.
Az Esélyt a Tanulásra Közalapítvány Kuratóriumának felhívása a felsõoktatási intézményekben tanulmányokat folytató és nehéz anyagi körülmények között élõ hallgatóknak, valamint fogyatékos diákoknak. A pályázati felhívás megtekinthetõ és az ûrlap letölthetõ az Internetrõl a http://prof.iif.hu/esely Internet címen. A pályázat benyújtásának határideje: 2001. október 1.


6.
A Pro Renovanda Cultura Hungariae AlapítványVendégprofesszorok Magyarországon” szakalapítvány felhívása. A pályázatok kari beadási határideje: 2001. október 2. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


7.
Az Országos Kiemelésû Társadalomtudományi Kutatások Közalapítvány pályázatot hirdet olyan kutatások támogatására, amelyek eredményeikkel alkalmasak a kormányzati munka segítésére az alábbi témakörökben:

- magyar gazdaságpolitika
- foglalkoztatás
- közigazgatás-fejlesztés, településfejlesztés, környezet és természetvédelem
- oktatáskutatás
- család és ifjúság
- társadalompolitika
- biztonságpolitika
- kulturális hagyományaink feltárása, magyarságkutatás
- nemzeti és etnikai kisebbségek kutatása
- Magyarország jelenkortörténete
- tudomány és technológiapolitika
- EU csatlakozás
- lemaradó rétegek vizsgálata

A pályázatokat 2001. október 2-ig lehet benyújtani. Bõvebb információ a www.oktk.hu weboldalon., illetve a Pályázati Irodában.


8.
MÖB ösztöndíjak a 2002/2003-as tanévben külföldi tanulmányutakra és a 2002. évi nyári egyetemekre. Részletek a www.scholarship.hu Internet címen, illetve a Pályázati Irodában.

I. Ösztöndíjas utak:

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia: /A b) ponttól kezdõdõen két, egymástól elválasztott pályázati csomagot kérünk összeállítani és egy borítékban feladni. Kérjük, hogy a borítékra a célország nevét is írják rá./
a) a MÖB háromlapos adatlapja (1 példányban, az elsõ lapon fényképpel ellátva);
b) szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy világnyelven;
c) a tudományos publikációk jegyzéke (2 példányban);
d) ajánlás két, tudományosan/szakmailag elismert szakembertõl (2-2 példányban);
e) munkaterv, programterv (2 -2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy világnyelven;
f) oklevél másolat (egyetemi-fõiskolai hallgatók, doktoranduszok esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat) (2 példányban);
g) állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegennyelvi lektorátusa igazolhatja (2 másolati példányban) ;
h) a külföldi intézmény fogadólevele (2 példányban). Amennyiben fogadólevél nem szükséges, azt az adott munkatervi pontnál jelezzük;
i) az eljárási díj befizetését igazoló postai feladóvevény. Az eljárási díj diákoknak (elsõ diplomájukat szerzõ, nappali tagozatos egyetemi-fõiskolai hallgatóknak) 1.000 Ft, más esetekben 2.000 Ft.

Ha a fogadólevelet a pályázó a határidõig nem tudja beszerezni, ezt október 26-ig pótolhatja, amennyiben a pályázatban jelzi, hogy a fogadólevél beszerzése folyamatban van.


II. Rövid tanulmányutak

A pályázatnak az I. fejezetben felsorolt dokumentumokat kell tartalmaznia az alábbi eltéréssel:
- nem kell csatolni a d) pontban jelzett dokumentumokat;

Ha a fogadólevelet a pályázó a határidõig nem tudja beszerezni, ezt október 26-ig pótolhatja, amennyiben a pályázatban jelzi, hogy a fogadólevél beszerzése folyamatban van.

III. Nyári egyetemek

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:
a) a MÖB háromlapos Nyári Egyetemi adatlapja (1 példányban, az elsõ lapon fényképpel ellátva);
b) szakmai életrajz (1-1 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy világnyelven;
c) oklevél másolat, egyetemi és fõiskolai hallgatók, doktoranduszok esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (1 példány);
d) állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja (1 másolati példányban) ;
e) az eljárási díj befizetését igazoló postai feladóvevény;

A nyári egyetemre történõ pályázat speciális rendje és elbírálási szempontjai:

1.) A nyelvszakos egyetemi és fõiskolai hallgatóknak pályázatukat felsõoktatási intézményükbe kell benyújtaniuk, melyek rangsorolt javaslatukat megküldik a MÖB Irodába. Az alábbiakban jelzett beadási határidõ a MÖB Irodához való beérkezést jelenti, a hallgatók esetében a felsõoktatási intézmény határozza meg az egyetemen/fõiskolán belüli pályázati határidõt.
2.) Az oklevéllel rendelkezõ pályázóknak, valamint a nem nyelvszakos hallgatóknak pályázatukat 2 példányban, a MÖB Irodához kell eljuttatniuk. Közülük elsõbbséget élveznek az adott ország nyelvét oktató gyakorló nyelvtanárok, illetõleg az annak kultúrájával foglalkozó szakemberek.

- A pályázati felhívásban a pályázóra vonatkozó elõírások (pl. végzettség, életkor) a pályázás idõpontjára értendõk.
- Egy pályázati ciklusban legfeljebb két pályázat adható be, a pályázónak a pályázati adatlapon meg kell jelölnie a fontossági sorrendet.

Beadási határidõ: 2001. október 5. /Az ettõl eltérõ határidõket az egyes országoknál külön jelezzük./ A nyári egyetemek esetében a kari rangsorolás miatt a beadási határidõ: 2001. szeptember 24.
Figyelem! A MÖB régebbi ûrlapjain még a MÖB korábbi postacíme szerepel, de ide nem lehet pályázatot beküldeni. A Szalay utcába érkezõ pályázatokat az Oktatási Minisztérium visszaküldi a feladónak.


9.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért pályázata doktori disszertációk kiadására. Beküldési határidõ: 2001. október 12. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


10.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet állami és államilag elismert egyetemeken ideiglenes akkreditációval rendelkezõ doktori/mesteri iskolák számára. Részletek a http://www.fpi.hu és a http://www.om.hu Internet címeken, valamint a Pályázati Iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2001. október 15.


11.
International Education Fair 2002, Cyprus, Nicosia, February 21-24. Registration deadline: 2001. October 31. (Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján megtalálható plakáton, illetve az Irodában.)


12.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet a Német Felsõoktatási Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíjaira.

1. Kutatási vagy továbbképzési ösztöndíj
2. Ösztöndíj posztgraduális tanfolyamra
3. Ösztöndíj PhD dolgozat megírására Németországban
4. Rövid ösztöndíj fiatal kutatóknak
5. Ösztöndíj egy szemeszterre.
6. Rövid ösztöndíj a diplomamunka megírásához
7. Ösztöndíj nyári egyetemre
8. Ösztöndíj tudósoknak

Beadási határidõ: 2001. október 31. Részletek a Pályázati Irodában.


13.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet az 2002. naptári évre a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjra.

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet tehetséges, fiatal szakembereinek a külföldi rész-továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével -lehetõleg Ph.D. fokozatával, rangos publikációival, egyéb alkotásaival és eredményeivel - már bizonyította kiemelkedõ képességét.

A pályázatok elbírálásánál az alábbi prioritások az irányadók:

4. Bölcsészettudományok
- irodalomtudomány
- mûfordítás
- nyelvészet
- történettudomány
- filozófia
5. Társadalomtudományok
- közgazdaságtan
- gazdaságtudományok
- szociológia
- jog
- politológia - benne felsõoktatáspolitika
-pszichológia

Az Ösztöndíj idõtartama 3 - 8 hónap, amely indokolt esetben, legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható. Az Ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Ebben az évben mitegy 250 pályázóból közel 85 fõ átlagosan 4-5 hónapos tanulmányutat nyert. Az ösztöndíjas utak 2002. március 1-jétõl kezdõdhetnek.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

1. A MÖB pályázati adatlapja a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjhoz (3 példány)*. (A pályázó a nyomtatványon jelölje meg a témájának megfelelõ szakmai kollégium sorszámát is, amely a felhívásban felsorolt tudományterületek sorszámával azonos.)
2. Szakmai életrajz magyar és angol nyelven. (2-2 példány)
3. Publikációk jegyzéke, magyar és angol nyelven; mûvészek esetében a munkásságukat bemutató összeállítás ( 2 példány) A publikációs jegyzékben külön kell választani a hazai és a külföldi közleményeket a következõ bontásban: szakmai folyóiratban megjelent cikkek, könyvek, konferencia kiadványok, egyéb.
(A pályázónak a három legjobbnak ítélt publikációja másolatát - a mûvészeknek a három legjobbnak ítélt alkotását bemutató fotót, kritikát, referenciát - is csatolnia a kell a pályázathoz!)
4. Legalább két szakmailag elismert ajánló véleménye lezárt boritékban a mellékelt (letölthetõ) kétoldalas ajánló lapon:
5. Munkaterv magyar és angol nyelven. (2-2 példányban, 1-3 oldalas terjedelemben.)
6. A pályázó által beszerzett, külföldi fogadókészséget igazoló levél. (Fax esetén annak az eredetijét utólag meg kell küldeni a MÖB Irodába.
7. Költségterv formanyomtatványon. (2 példány)
8. Oklevél másolat. (2 példány)
9. Idegen nyelvtudást igazoló állami nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékû bizonyítvány. (2 példány)

A pályázathoz szükséges formanyomtatványok (1, 4, 7) az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodájától (Budapest, V. Szalay u. 10-14., Postacím 1884 Bp. Pf. 1.) kérhetõk ill. az Internetrõl letölthetõk: www.om.hu, azon belül Pályázatok, Magyar Ösztöndíj Bizottság vagy www.scholarship.hu. Beadási határidõ: 2001. november 15.


14.
Ösztöndíj külföldre roma fiataloknak. A pályázat beadása folyamatos. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


15.
Nemzetközi pályázat egyetemi hallgatók számára a szellemi tulajdon világnapja (április 26) alkalmából. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


16.
Az Irodalmi és Könyv Szakmai Kollégium pályázati felhívása alkotómunka támogatására. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


Szerkesztõi rovat

Tájékoztatásul közöljük, hogy az Egyetemi Számítóközpont az Irinyi hallgatói számítógépes laboratórium üzemeltetését 2001. szeptember 1-én átadta a TTK Informatikai Tanszékcsoportjának.

A Számítóközpont így a BTK hallgatóinak sem tudja a sok éve megszokott számítógépes szolgáltatásokat a korábbi formában nyújtani. A szerverszolgáltatások (pl. hallgatói e-mail cím) változatlanok maradnak, de annak biztosítása, hogy a hallgatók hozzáférjenek e szolgáltatásokhoz, vagyis a szükséges PC-k, számítógépes hallgatói laboratóriumok üzemeltetése fokozatosan a Karra hárul.


Mivel a BTK hallgatói nem használhatják az Irinyi Kabinet számítógépes munkaállomásait, a BTK PC Labor terheltsége várhatóan óriási mértékben megemelkedik. Ehhez még hozzá fog járulni, hogy azok a bölcsészkari oktatók, akik eddig óráikat az Irinyi Kabinetben tartották, most ide kénytelenek áthelyezni azokat.


Az oktatók a Labor aktuális órarendjét megtekinthetik a
http://www.arts.u-szeged.hu/pclabor weboldalon. (Illetve az óratartás feltételeit is.) Kérjük mindenki fokozott türelmét, valamint a hallgatóktól azt, hogy tartsák szem elõtt a Laborban tartott tanrendi órák idejét, és ne zavarják azokat, illetve órakezdésre hagyják el a termet.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye 

       

2001. szept. 14.

MTA

Kutatói ösztöndíj

Kurír 134.

2001. szept. 14.

SZTE ÁJTK

Bibó

Kurír 134.

2001. szept. 20.

NKÖM

Klebelsberg Kunó

Kurír 136.

2001. szept. 21.

Japán Alapítvány

Szónokverseny

Kurír 134.

2001. szept. 24.

OSI

Roma Felsõoktatási Emlékösztöndíj

Kurír 136.

2001. szept. 28.

MNEK

Roma/nemzetiségi ösztöndíj

Kurír 134.

2001. szept. 30.

OM

Cigány képzés

Kurír 133.

2001. szept. 30.

MEH

Roma tanulmányi ösztöndíj

Kurír 136. 

       

2001. okt. 1.

Esélyt a Tanulásra

Hallgatói ösztöndíj

Kurír 136.

2001. okt. 2.

Pro Renovanda

Vendégprofesszorok Mo.-n

Kurír 136.

2001. okt. 2.

OKTK

Kormányzati kutatások

Kurír 136.

2001. okt. 5.

MÖB

Külföldi utak, nyári egyetemek

Kurír 136.

2001. okt. 12.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 129.

2001. okt. 12.

ÁMFK

Doktori disszertáció

Kurír 136.

2001. okt. 15.

Grundtvig

Felnõttokt. Mob.

Kurír 132.

2001. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 129.

2001. okt. 15.

Mellon

Villa i Tatti

Kurír 132.

2001. okt. 15.

Magyar Turizmus Rt.

Szakdolgozat díjak

Kurír 133.

2001. okt. 15.

OM

Doktori/mesteri iskolák

Kurír 136.

2001. okt. 31.

MÖB

DAAD

Kurír 136. 

       

2001. nov. 15.

Sylff

Oktatói

Kurír 131.

2001. nov. 15.

MÖB

Állami Eötvös Ösztöndíj

Kurír 136.

2001. dec. 22.

Izraeli Külügymin.

Science Education in Early Chidhood

Kurír 128.

2001. szept. 24.

OSI

Roma Felsõoktatási Emlékösztöndíj

Kurír 136. 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.