Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

132. szám - 2001. március 28.


Információk

1. A Kari Tanács a 2000/2001. tanév IV. rendes tanácsülésén egyhangúlag elfogadta Mészáros Gabriella, Radics Zsuzsanna, Török Beáta, Pereces Borbála idõntúli államvizsgájának letételét. (8/2001., 9/2001.,10/2001., 11/2001., sz. határozat)

A Kari Tanács támogatta Pál József egyetemi tanár megbízását a Kari Doktori Tanács elnöki tisztségére, valamint elfogadta a Kari Doktori Tanács tagjaira tett javaslatot:

irodalomtudomány: Balázs Mihály, Penke Olga; póttag: Rozsnyai Bálint
nyelvtudomány: Bassola Péter; póttag: Wojtilla Gyula
történettudomány: Anderle Ádám; póttag: Koszta László
neveléstudomány: Czachesz Erzsébet; póttag: Pukánszky Béla


2.
Az Egyetemi Tanács huszonhat igen, egy nem, öt tartózkodó szavazattal elfogadta az egyetemi költségvetést a 2001. március 26-án megtartott ülésén.


3.
2001. március 27-én Budapesten, az ELTE Bölcsészkarán tartották a soron következõ Bölcsészdékáni Kollégiumot, ahol állásfoglalás született az oktatói követelményrendszer egységesítésérõl a bölcsészkarok között, valamint arról, hogy a kreditrendszerre való átállás során a szakfelelõsök, dékáni koordinálás mellett, tartják a kapcsolatot egymással. A Dékáni Kollégium tiltakozik az új felvételi rendelet ellen, mely szemben az elfogadás elõtt álló képesítési követelményekkel és kreditrendszerrel, szakcsoportokhoz köti a felvételi vizsgát.
A következõ Dékáni Kollégium várhatóan 2001. május végén lesz Szegeden.


4.
Megjelent a Néprajzi Tanszék Devotio Hungarorum forráskiadvány sorozatának 7. kötete, Hetény János: Nagyboldogasszony virrasztása. A Karancs-hegyi búcsú. Egy terepmunka jegyzetei 1951-52. Szeged, 2000.
A Néprajzi Tanszék magyar - finn együttmûködésben végzett öt éves bánsági (Románia) terepkutatására épülve március 20-án nyílt meg az Alsóvárosi Kultúrházban a "Csodáknak csodája". Fogadalmi képek Máriaradnán címû fotókiállítás. A kiállítást a kutató csoport két (végzett) hallgató tagja, Kiss Bernadett és Vass Erika rendezte.


5.
Elfogadott tanulmányutak testvéregyetemi szerzõdések keretében (2001. naptári év) (A táblázat a Bölcsészkar által benyújtott pályázatokat tartalmazza.)

BRNO (30 nap)

Terv

Tám

Dr. Ferincz István intézetvez. doc. BTK Szláv Intézet

5 nap

5 nap

GÖTTINGEN (20 nap)

Terv

Tám

Porció Tibor tud. s.munkatárs BTK Vallástudományi Tsz.

5 nap

5 nap

Tartalék: (kiutazásukra csak a fenti oktatók valamelyikének visszalépése esetén kerülhet sor
Dr. Szigeti Lajos Sándor egy. tanár, BTK Modern Magyar Irod. Tsz.

4 nap

 
Szabó József egy. tanár, BTK Magyar Nyelvészeti Tsz.

5 nap

 

£ÓDZ (56 nap)

Terv

Tám

Dr. Kukovecz György adj. BTK Újkori Egyet. Tört. Tsz.

5 nap

5 nap

Kukoveczné Zentai Mária egy. docens BTK Klasszikus Magyar Irod. Ts.

5 nap

5 nap

Sebõk Ferenc adjunktus BTK Történeti Segédtud. Tsz.

5 nap

5 nap

ODESSZA (30 nap)

Terv

Tám

Dr. Valerij Lepahin egy. docens BTK Orosz Filológiai Tsz.

10 nap

10 nap

Tartalék: (kiutazására csak a fenti oktatók valamelyikének visszalépése esetén kerülhet sor
Baróti Tibor adjunktus BTK Orosz Filológiai Tsz.

10 nap

 

SZENTPÉTERVÁR (42 nap)

Terv

Tám.

Bagi Ibolya docens BTK Orosz Filológiai Tsz.

10 nap

7 nap
Szõke Katalin docens BTK Orosz Filológiai Tsz.

7 nap

7 nap
Dr. Kozmács István adj. BTK Finnugor Tsz.

14 nap

7 nap
Dr. Dóró Gézáné adj. BTK Olasz Tsz.

14 nap

7 nap
Tartalék: (kiutazására csak a fenti oktatók valamelyikének visszalépése esetén kerülhet sor
Dr. Valerij Lepahin egy. docens BTK Orosz Filológiai Tsz.

10 nap

 

TEMESVÁR (30 nap)

Terv

Tám.

Dr. Tóth Ágnes adjunktus BTK Hispanisztika Tsz

5 nap

5 nap

 TURKU (60 nap)

Terv

Tám.

Bényiné Farkas Mária egy. docens BTK Olasz Tsz.

5 nap

6 nap

Tartalék: (kiutazásukra csak a fenti oktatók valamelyikének visszalépése esetén kerülhet sor)
Dr. Mészáros Edit egy. docens BTK Finnugor Tsz.

5 nap

 

ÚJVIDÉK - NOVI SAD (70 nap)

Terv

Tám.

Kacziba Ágnes docens BTK Szláv Filológiai Tsz.

5 nap

5 nap

Pihurik Judit adjunktus BTK Tört. Segédtud. tsz.

4 nap

4 nap

Dr. Valerij Lepahin egy. docens BTK Szláv Filológiai Tsz.

4 nap

4 nap

Szajbély Mihály docens BTK Klasszikus Magyar Irod. Tsz.

5 nap

5 nap

Hász-Fehér Katalin adjunktus BTK Klasszikus Magyar Irod. Tsz.

5 nap

5 nap


Tudományos és PhD hírek


1. Bényiné dr. Farkas Mária
(Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék) habilitációs vitájára 2001. február 22-én került sor a Pécsi Tudományegyetemen, a BTK-TTK Kari Tanácstermében. A védés eredménye: 93 %.


2.
Dr. Kürtösi Katalin egyetemi docens 2001. március 5-én tartotta habilitációs elõadásait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán „New Dramaturgies in English-Canadian and Quebec Play” (angol nyelvû tantermi elõadás), valamint „Metadramatikai stratégiák: értelmezési lehetõségek, történeti áttekintés” (tudományos elõadás) címmel. A védés eredménye: 94%.


3. Doktori védések:

Viskolcz Noémi PhD-védésére 2001. március 23-án 10 órai kezdettel került megrendezésre a BTK Kari Tanácstermében.
Kõfalvi Tamás sikeres PhD-védésére 2001. március 21-én 14 órakor került sor a BTK Kari Tanácstermében.
Varga Emõke Phd-védésére elõreláthatólag 2001. április 23-án kerül sor a BTK Kari Tanácstermében. A pontos idõpont megtekinthetõ lesz a PhD hirdetõtáblán.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. PÓTFELHÍVÁS a 2001/2002. tanévre külföldi ösztöndíjakra, tanulmányutakra
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet az oktatási, tudományos és kulturális államközi egyezményekben biztosított ösztöndíjakra (egyhónapos vagy annál hosszabb idõtartamú utak) és tanulmányutakra (az egy hónapnál rövidebb idõtartamú utak), a következõ országokba: Ausztria, Belgiumi Flamand közösség, Bulgária, Cseh Köztársaság, Egyiptom, Észtország, Horvátország, India, Lengyel Köztársaság, Mexikó, Orosz Föderáció, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Vietnámi Szocialista Köztársaság.
A pályázatokat a MÖB Irodához postán kell elküldeni a következõ címre: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. A borítékra rá kell írni: MÖB pótpályázat
További felvilágosítást a MÖB Iroda részérõl a szakreferens ad:

Babcsányi Ágnes (német-nyelvterület): 384-90-09;
Bónisné Zseltvay Irén (volt szocialista országok): 384-90-08;
Farkas Orsolya (Észtország): 384-90-10;
Lakatos Szabolcs (spanyol nyelvterület): 384-90-08;
Mészáros Zita (arab országok): 384-90-08;
Várkonyi Réka (Vietnam): 384-90-08;
Urbán Balázs (francia nyelvterület):384-90-10.

Bõvebb információ a http://www.om.hu/j471f5.html Internet címen, illetve a Bölcsészkar honlapján.
Beadási határidõ: 2001. április 10. (április 10-i postabélyegzõ)


2.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a 2001. szeptember elsejétõl folyósítandó Széchenyi István Ösztöndíjra. Az ösztöndíjra pályázhat az, aki:

- tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezik, továbbá állami felsõoktatási intézményben közalkalmazotti, szolgálati jogviszony, illetve az állam által elismert felsõoktatási intézményben munkaviszony alapján, teljes munkaidõben egyetemi docensi, fõiskolai tanári, illetve tudományos fõmunkatársi munkakörben foglalkoztatott, vagy
- felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban teljes munkaidõben foglalkoztatott tudományos fõmunkatárs, vagy valamely felsõoktatási intézményben, illetõleg felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban az ösztöndíj elnyerésére jogosító munkakörbe való kinevezés jogának gyakorlójával megállapodást kötött arról, hogy õt az ösztöndíjas szerzõdés érvénybelépésének idõpontjától a fent megnevezett munkakörök valamelyikében az ösztöndíjas idõszak alatt teljes munkaidõben foglalkoztatja.

Az ösztöndíj elnyerése esetén a további feltételeknek kell megfelelni:

- Az ösztöndíjas vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának idõtartama alatt az õt foglalkoztató felsõoktatási intézményben, vagy felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban fennálló közalkalmazotti, szolgálati jogviszonyán, illetve munkaviszonyán kívül egyéb munkavégzési kötelezettséggel járó jogviszonyt nem létesít, illetve a korábban keletkezett ilyen jogviszonyát megszünteti.
- Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyósításának idõszakában központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjjal nem rendelkezhet.

Az ösztöndíj meghatározott idõtartamra, 3 évre szól. Az ösztöndíj egy alkalommal nyerhetõ el. Az ösztöndíj havi bruttó összege egyetemi docensek, tudományos fõmunkatársak esetében a költségvetési törvényben meghatározott egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 30%-a, fõiskolai tanárok esetében az egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 25%-a. Az 1993. évi LXXX. törvény 10/A §. (3) bekezdése alapján 2001-ben 150 ösztöndíj odaítélésére van lehetõség.
A pályázatot 3 (egy eredeti és kettõ másolati) példányban kell benyújtani az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel együtt.

A pályázatot kizárólag postai úton lehet beküldeni az alábbi címre: Felsõoktatási Pályázatok Irodája / Széchenyi István Ösztöndíj, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Beküldési határidõ: 2001. április 20. (legkésõbbi április 20-ai postai bélyegzõvel). (Benedek György rektorhelyettes úr kérése, hogy a Békésy Ösztöndíjjal történõ együttes postázás miatt lehetõleg ezeket is április 17-ig adják be a Pályázati Irodába, vagy a Dékáni Hivatalba.

A pályázati anyag beszerezhetõ a Pályázati Irodában, letölthetõ a Bölcsészkar honlapjáról, a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. 505. szoba), és az OM Ügyfélszolgálati Irodán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14), valamint a
http://www.fpi.hu/szechenyi/index.html Internet címrõl.


3.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a 2001. szeptember elsejétõl folyósítandó Békésy György Posztdoktori Ösztöndíjra. Az ösztöndíjra pályázhat az, aki:

- tudományos (PhD, vagy a Ftv. 119. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a doktori fokozatnak megfelelõ), illetõleg mester (DLA, vagy a Ftv. 123. § (8) bekezdésében említett mûvészeti díjjal) fokozattal rendelkezik, továbbá
- (a) felsõoktatási intézményben közalkalmazotti, szolgálati jogviszony, illetve egyéb munkaviszony alapján teljes munkaidõben, egyetemi/fõiskolai adjunktusi, tanársegédi, fõiskolai docensi, illetve tudományos segédmunkatársi, vagy tudományos munkatársi munkakörben foglalkoztatott, vagy
- (b) felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban teljes munkaidõben foglalkoztatott tudományos segédmunkatárs, vagy tudományos munkatárs, vagy
- (c) valamely felsõoktatási intézményben, illetõleg felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban az ösztöndíj elnyerésére jogosító munkakörbe való kinevezés jogának gyakorlójával megállapodást kötött arról, hogy õt az ösztöndíjas szerzõdés érvénybelépésének idõpontjától az a) és b) pontban megnevezett munkakörök valamelyikében teljes munkaidõben foglalkoztatja, vagy
- (d) vállalja, hogy az ösztöndíjas idõszak teljes idõtartama alatt az ösztöndíjas szerzõdéses jogviszonyon kívül a fogadó felsõoktatási intézményben/felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban, vagy más munkáltatónál rendszeres jövedelemmel járó munkaviszonyt nem létesít, illetõleg fennálló munkaviszonyát az ösztöndíj elnyerésének esetében megszünteti, vagy az ösztöndíjas jogviszony idejére fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.


Az ösztöndíj elnyerése esetén a további feltételeknek kell megfelelni:

- A pályázók körének fenti meghatározásánál az (a) - (c) pont szerinti pályázók esetében az ösztöndíjas vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának idõtartama alatt az õt foglalkoztató felsõoktatási intézményben, vagy felsõoktatási intézményhez rendelt MTA-kutatócsoportban fennálló közalkalmazotti, szolgálati jogviszonyán, illetve munkaviszonyán kívül egyéb munkavégzési kötelezettséggel járó jogviszonyt nem hoz létre, illetve korábban keletkezett ilyen jogviszonyát megszünteti.
- Az ösztöndíjas kötelezettséget vállal arra, hogy a fogadó felsõoktatási intézmény szabályzatának megfelelõen oktatási tevékenységet és kutatómunkát végez a pályázat részeként benyújtott egyéni munkaterv alapján. Az ösztöndíjas legalább az egyetemi adjunktusokra/fõiskolai docensekre vonatkozó intézményi oktatói és kutatói követelményeket köteles teljesíteni.
- Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyósításának idõszakában központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjjal nem rendelkezhet.

Az ösztöndíj meghatározott idõtartamra, 3 évre szól. Az ösztöndíj egy alkalommal nyerhetõ el. Az ösztöndíj havi bruttó összege a pályázók körének fenti meghatározásánál az (a) - (c) pont szerinti pályázók esetében a költségvetési törvényben meghatározott egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 20%-a, míg a (d) pont szerinti pályázók esetében az egyetemi tanári munkakör garantált illetményének 70%-a. Az 1993. évi LXXX. törvény 10/A §. (3) bekezdése alapján 2001-ben összesen 250 ösztöndíj odaítélésére van lehetõség.
A pályázatot 3 (egy eredeti és kettõ másolati) példányban – az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel együtt – a fogadó felsõoktatási intézmény vezetõjéhez kell benyújtani a felsõoktatási intézmény által megszabott határidõre.

A felsõoktatási intézmény a pályázatot – a pályázó személyét és szakterületét illetõen, az intézményfejlesztési terv figyelembevételével – véleményezi, és 2001. április 20-ig megküldi a Felsõoktatási Pályázatok Irodájának.

A felsõoktatási intézményeknek a Felsõoktatási Pályázatok Irodájához a pályázatokat együttesen kell továbbítani, így a kari beadási határidõ 2001. április 17. (húsvét hétfõt követõ kedd). A beadás helye a Dékáni Hivatal, vagy a Pályázati Iroda. Kérjük a határidõ pontos betartását, mert a késõbb beadott pályázatokat nincs módunkban továbbítani!

A pályázati anyag beszerezhetõ a Pályázati Irodában, letölthetõ a Bölcsészkar honlapjáról, a Felsõoktatási Pályázatok Irodájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. 505. szoba), és az OM Ügyfélszolgálati Irodán (1055 Budapest, Szalay u. 10-14), valamint a
http://www.fpi.hu/bekesy/index.html Internet címrõl.


4.
Izraeli tanfolyami ösztöndíj: "Computerization of Social Systems, Organization and Development". Pályázati határidõ: 2001. március 30. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) felhívja a figyelmet az Izraeli Külügyminisztérium MASHAV – Nemzetközi Központjának 2001. június 19. – július 18. között, "Computerization of Social Systems, Organization and Development" címmel megtartásra kerülõ kurzusára megpályázható ösztöndíjakra. A képzés helye Izrael, nyelve angol. Az ösztöndíj fedezi a teljes ellátást, szállást, elõadásokat, kirándulásokat Izraelben és a betegbiztosítást. Az oda-, és visszautazásra szóló repülõjegyet a jelentkezõnek illetve az õt szponzoráló intézménynek kell intézni és fizetni. Az ösztöndíj elbírálását megelõzi egy angol nyelvû elbeszélgetés. Az ösztöndíjakra Izrael Nagykövetségén keresztül lehet pályázni, jelentkezési lapok és további információk szintén a nagykövetségen – Staller Judit, telefonszám: 200-0781, 200-0782 - igényelhetõk. (A tanfolyamot szervezõ intézményrõl ismertetõ, egyben a programról, a jelentkezés és a részvétel általános feltételeirõl szóló angol nyelvû tájékoztató hozzáférhetõ az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján /Budapest, V., Szalay u. 10-14., telefon: 473-7670, 473-7755/. Az Ügyfélszolgálati Iroda a tájékoztatót igény szerint vidékieknek megküldi.)
Pályázati feltételek:

az aktív tanfolyami részvételhez szükséges angol nyelvtudás
számítógépes információs rendszerek ismerete


5. Japán kormányösztöndíj-program. A Japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudományos és Technológiai Minisztérium ösztöndíjakat hirdet olyan külföldi diákok számára, akik a japán kormányösztöndíj-programok keretében japán egyetemeken szeretnének tanulni. Jelentkezési határidõ: japán nyelvi képzés esetén: 2001. március 30., kutatói és egyetemi ösztöndíjasok esetén: 2001. június 29. Bõvebb információt a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.japan-embassy.hu Internet címen talál.


6.
Magyarországi tanulmányok nyugaton élõ fiataloknak (hungarológia). Benyújtási határidõ: 2001. március 31. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


7.
A Copernicus Egyesület által koordinált németországi ösztöndíjak közgazdaságtan- és joghallgatók, valamint politológusok számára. Pályázati határidõ: 2001. április 1. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


8.
Magyarországi tanulmányok nyugaton élõ diákoknak, felkészítés magyarországi felsõfokú tanulmányokra. Beadási határidõ: 2001. április 30. Részletek a Pályázati Iroda faliújságájn.


9.
A Brit Akadémia kollaboratív projekt-pályázata Közép- és Kelet-Európa számára. Beadási határidõ: 2001. április 30. További információk a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.britac.co.uk Internet címen.


10.
GRUNDTVIG felnõttoktatói mobilitás. Pályázati határidõ: 2001. április 15, július 15, október 15. Részletek a pályázati Iroda faliújságján.


11.
A The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences meghirdette Mellon kutatói ösztöndíját. Pályázati határidõ: 2001. május 1. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


12.
A Fulbright Bizottság az általa koordinált amerikai posztgraduális ösztöndíjakról tart tájékoztatót 2001. május 2-án délután 14 órától a Rektori Hivatal Kistanácstermében (Dugonics tér 13. II. emelet).


13.
Az Oktatási Minisztérium pályázatai kétoldalú TÉT együttmûködés keretében kutatási-fejlesztési projektek nemzetközi kutatócseréjének támogatására:

magyar - flamand Pályázati határidõ: 2001. május 2. 16 óra
magyar - francia Pályázati határidõ: 2001. május 3. 16 óra
magyar - dél-afrikai Pályázati határidõ: 2001. május 16. 16 óra
magyar - osztrák Pályázati határidõ: 2001. május 17. 16 óra
magyar - lengyel Pályázati határidõ: 2001. május 30. 16 óra
magyar - argentin Pályázati határidõ: 2001. június 20. 16 óra
magyar - szlovén Pályázati határidõ: 2001. június 28. 16 óra

Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


14.
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány pályázati fehívása, Tudomány az oktatásban címmel. Az alapítvány célja: a tudományos kutatások során született eredmények alkalmazásának elõsegítése a felsõoktatásban.
Pályázni lehet:

- az új kutatási eredmények, illetve új tudományterületek, új tantárgyak oktatását szolgáló tananyag (tankönyv, jegyzet, kézikönyv, távoktatási tananyag, elektronikus hordozó stb.) készítésére az élettudományok, az élettelen természettudományok és a társadalomtudományok területérõl.

Pályázhatnak: magánszemélyek, intézmények és alkotó közösségek.
A pályázattal elnyerhetõ támogatás a mûvel kapcsolatos nem bérjellegû személyi és dologi költségekre fordítható. Nyomdai költségeket, valamint technikai fejlesztéseket a kuratóriumnak nem áll módjában támogatni.
Az egy pályázattal elnyerhetõ támogatás: egyéni pályázat esetén 100-300.000.-Ft, szerzõi kollektívák esetén max. 500.000.-Ft. Szakmai életrajzát (10 legfontosabb publikációjának megjelölésével) és a készítendõ tananyag tematikáját, valamint két elismert pályatárs ajánlását kérjük a pályázathoz csatolni.
A pályázat benyújtásának határideje: 2001. május 15.


15.
A Szabad Német Írószövetség pályázatot hirdet német és kelet-európai (lengyel, román és magyar) fiatalok számára prózai vagy lírai mûvek megírására a következõ témában: Hogyan képzelem el a jövõmet? Korhatár: 34 év. A pályázat terjedelme max 3 gépelt oldal, és beküldõnként legfeljebb 3 pályázat. Beküldési határidõ: 2001. június 30. Bõvebb információt a Pályázati Iroda faliújságján talál.


16.
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Fõosztálya pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra illetve rendszeres tanulmányi támogatásra, a magyarországi felsõoktatási intézményekbe teljes nappali alapképzésre, másoddiplomás képzésre és a Magyar Nyelvi Intézetbe magyarországi és szülõföldi felsõoktatásra elõkészítõ képzésre felvételt nyert román, ukrán, szlovák és jugoszláv állampolgárságú, magyar nemzetiségû hallgatók számára a 2001/2002-es tanévben.
Pályázhat minden olyan román, ukrán, szlovák és jugoszláv állampolgárságú, magyar nemzetiségû személy, aki a 2001/2002-es tanévben a megadott képzési formában, a meghirdetett szakok valamelyikére felvételt nyert valamely magyarországi felsõoktatási intézménybe.
A pályázásból kizáró általános feltételek:

- Nem pályázhatnak a középiskolai tanulmányaikat Magyarországon végzõ és/vagy érettségi bizonyítványukat Magyarországon szerzõ személyek.
- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik nem államilag elismert (akkreditált) intézménybe, vagy alapképzés esetén olyan szakra nyertek felvételt, amelyben nincs államilag finanszírozott képzés. (Az egyes intézményekre és szakokra vonatkozó információkat ld. a Magyarországon kiadott Felsõoktatási Felvételi Tájékoztatóban vagy a www.ofi.hu honlapon)
- Nem pályázhatnak a magyar állampolgársággal, magyarországi bevándorlási engedéllyel, vagy ezekre irányuló folyamatban lévõ kérelemmel rendelkezõ személyek.
- Nem pályázhatnak az adott képzési szinten más magyar állami, vagy közalapítványi ösztöndíjban részesülõ, vagy részesült személyek. (kivételt képeznek a másoddiplomás képzésben résztvevõ személyek)
- Nem pályázhatnak azok a személyek, akik a megpályázott szakon nem elsõ évfolyamos hallgatók.
- Nem lehet ösztöndíjért olyan fõiskolai szintû szakokkal pályázni, amelyekbõl indítanak egyetemi szintû képzést.

A teljes nappali alapképzésre és másoddiplomás képzésre a pályázatokat 2001. július 20-tól lehet benyújtani. A pályázat leadási határideje: 2001. augusztus 1. A Magyar Nyelvi Intézetbe magyarországi és szülõföldi felsõoktatási elõkészítõ képzésre a pályázatokat 2011. április 25-tõl lehet benyújtani. A pályázat leadási határideje: 2001. május 21. Bõvebb információ: http://www.martonaron.hu/budapest/osztondij/index.html
http://www.om.hu/j5.html, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.


17.
Mellon kutatói ösztöndíj Villa I Tatti-ba a 2002/2003-as tanévre. Beadási határidõ 2001. október 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


18.
A következõ rendezvények tájékoztatói megtalálhatóak a Külügyi Osztályon:

- A University Newcastle upon Tyne által meghirdetett posztgraduális kurzusok
- A Genfi Egyetem francia nyelvi és frankofon civilizációs nyári egyeteme
- A Centre Europeen Universitaire de Nancy tájékoztató füzete és plakátja
- A Baseli Egyetemen található Europa Institut tájékoztató füzete, valamint az Intézet által meghirdetett Master of Advanced Europen Studies 2001/2002 programja
- A Faculté Polytechnique de Mons által szervezett Quality in Professional Organisations, Higher Education and Health Care konferencia (2001. augusztus 30-31.) tájékoztatója


Szerkesztõi rovat

Szeretném felhívni a figyelmet két új, igen veszélyes vírusra.

Az egyik csatolt fájlként érkezik: Fw: Naked Wife (meztelen feleség) tárgyú üzenetben, csatolt fájl: Naked Wife.exe. (Késõbb bizonyára várhatók mutációk, más néven.) EL NE INDÍTSA AZ EXE FÁJLT (Ne kattintson rajta!)!!!

A vírus elsõ lépésként elküldi magát az összes, a Microsoft Outlookban található e-mail címre, változatlan tárggyal, a feladó természetesen a felhasználó nevére változik. Ezután elindít egy ál-MacroMedia Flash Player ablakot, ami csak tölt és tölt (Loading...Loading), de igazából ez csak egy végtelen ciklus. A menük nem mûködnek, csak a Help, amiben a következõ található: Flash You’re now fucked! © 2001 by BGK (Bill Gates Killer).

A vírus nem foglalkozik fertõzéssel, egész egyszerûen letörli a WINDOWS és a WINDOWS/SYSTEM könyvtárban található összes EXE, COM, DLL, INI (ezek nélkülözhetetlen rendszerfájlok), LOG és BMP kiterjesztésû fájlt. Ezáltal a Windows operációs rendszer használhatatlanná válik, az egyetlen „orvosság” az újratelepítés.



A másik vírus, a
Magistr, ha lehet, még veszélyesebb. Ez annyival „tud többet” a Naked Wife-nál, hogy nyilvánosságra hozza személyes fáljainkat, és tönkreteheti a gép hardverét is.

Ezt a vírust is aktivizálni kell, a csatolt állomány megnyitásával. Majd a Magistr végigfésüli az Outlook Express levelezõprogram címtárát, és minden címre levelet küld. Az e-mailek tárgyát véletlenszerûen generálja a gépen található szöveges állományok felhasználásával. Éppen ezért a levél tárgya alapján gyakorlatilag lehetetlen azonosítani a fertõzött mailt. Több fájlt is csatol a kiküldött levelekhez, maximum hat darabot. Mivel a csatolt fájlokat a géprõl választja ki, a címzettekhez kikerülõ információ bármi lehet - egy személyes levél vagy dokumentum. A hatodik fájl pedig maga a Magistr vírus, ami elsõ ránézésre egy ártalmatlan bitmap (bmp) képnek tûnhet, de közelebbrõl megvizsgálva kiderül, hogy a fájlnév végére jó néhány szóközt biggyesztettek, és ezt követi a valós, ".exe" kiterjesztés - vagyis egy futtatható programról van szó.

A Magistr egy hónapig "lappang" a fertõzött gépen, azután pedig megkezdi az adat- és rendszerfájlok törlését. Ráadásul nem csak törli, hanem felül is írja õket egy barátságtalan üzenettel, hogy szinte lehetetlen legyen visszaállítani az eredeti állapotot. A vírus ezután az alaplapon található CMOS-t és Flash BIOS-t támadja meg, Windows 95, 98 és ME környezetben. Ha a CMOS megsérül, a tulajdonos csak egy dolgot tehet: viheti szervizbe a gépét. Ha a megtámadott PC esetleg ezt is túlélné, a vírus újabb meglepetéseket tartogat: a menekülõ ikonokat. Ekkor hiába is próbálnánk a Windows bármelyik ikonjára kattintani, mert az "elfutna" elõlünk.

Forrás : http://www.origo.hu/internet/biztonsag/010320magistr.html
http://www.kav.ch/avpve/worms/email/magistr.stm



Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2001. márc. 30.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 129.

2001. márc. 30.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 129.

2001. márc. 30.

Izraeli Külügym.

Kurzus

Kurír 132.

2001. márc. 30.

Japán kormány

Kormányösztöndíj

Kurír 132.

2001. márc. 31.

Mellon

Edinburgh-i kutatások

Kurír 129.

2001. márc. 31.

Cirius

Tanulmányi és kutatási dániai ösztöndíj

Kurír 129.

2001. márc. 31.

Latin-Am nagykövetek

Latin-amerikai díj

Kurír 130.

2001. márc. 31.

MTA-Tét

NSZK Kétoldalú

Kurír 131.

2001. márc. 31.

Collegium Hungaricum

Hungarológia

Kurír 132. 

       

2001. ápr. 1.

Mellon

Jeruzsálem

Kurír 130.

2001. ápr. 1.

Copernicus

Németországi ösztöndíjak

Kurír 132.

2001. ápr. 1.

Mellon

Róma

Kurír 130.

2001. ápr. 9.

Pro Renovanda

Klebersberg Kunó

Kurír 129.

2001. ápr. 10.

MÖB

Pótfelhívás

Kurír 132.

2001. ápr. 10.

Pont Neuf/P. Habert

Politikai tanulmányok ösztöndíj

Kurír 131.

2001. ápr. 14.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 129.

2001. ápr. 15.

Sylff

Válogató bizottság

Kurír 131.

2001. ápr. 15.

Grundtvig

Felnõttokt. Mob.

Kurír 132.

2001. ápr. 20.

MTA

Széchenyi&Békésy

Kurír 132.

2001. ápr. 30.

OM

Magyarországi tanulmányok

Kurír 132.

2001. ápr. 30.

Brit Akadémia

Kollaboratív projekt

Kurír 132. 

       

2001. máj. 1.

Cirius

Nyári egyetem - dániai ösztöndíj

Kurír 129.

2001. máj. 1.

NL Institute

Mellon kutatói

Kurír 132.

2001. máj. 4.

Pro Renovanda

Diákcsere

Kurír 129.

2001. máj. 15.

Sylff

Hallgatói, oktatói, adminisztrátori

Kurír 131.

2001. máj. 21.

OM

Állami ösztöndíj (MNyI)

Kurír 132.

2001. máj. 31.

MSZT

Hallgatói pályázat

Kurír 126.

2001. máj. 31.

„Jövõ munkahelyei” A.

Dolgozat (foglalkoztatás)

Kurír 129. 

       

2001. jún. 30.

Szabad Német Írószöv.

Próza/Líra

Kurír 132.

2001. júl. 15.

Grundtvig

Felnõttokt. Mob.

Kurír 132.

2001. júl. 15.

Giesseni Egyetem

Önköltséges nyelvi kurzus

Kurír 130.

2001. aug. 1.

OM

Állami ösztöndíj (diploma)

Kurír 132.

2001. okt. 12.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 129.

2001. okt. 15.

Grundtvig

Felnõttokt. Mob.

Kurír 132.

2001. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 129.

2001. okt. 15.

Mellon

Villa i Tatti

Kurír 132.

2001. nov. 15.

Sylff

Oktatói

Kurír 131.

2001. dec. 22

Izraeli Külügymin.

Science Education in Early Chidhood

Kurír 128. 

       

folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92/122.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.