Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

130. szám - 2001. január 23.


Információk

1. A Kari Tanács következõ ülése 2001. február 8-án, csütörtökön, 10 órai kezdettel lesz a Kari Tanácsteremben.

2. 2001. február 1-én, csütörtökön, 10 órai kezdettel egységvezetõi értekezlet lesz, a Kari Tanácsteremben. A tájékoztató a tanévkezdés problémáival foglalkozik.

3. 2001. januárjától a kar vagyon és felelõsségbiztosítást kötött. A biztosítás az alábbi károkra vonatkozik:

· Tûz és elemi károk
· Üvegtörés
· Betöréses lopás
· Általános felelõsség
· Munkaadói felelõsség

A károk bejelentésének módjáról, valamint a biztosítás különbözõ elemeirõl a késõbbiekben fogunk tájékoztatást adni.

4. Felhívjuk a kollégák figyelmét az alábbi pénzügyi vonatkozású szabályzókra:

· Bérjellegû kifizetésnek számítanak a megbízási szerzõdéssel kifizetett tételek. Ezeknek TB és egyéb járulékvonzatuk is van. (A járulékok összessége átlagosan a kifizetett összeg 34%-a, ami pluszként terheli a kifizetési rovatot.)
· Személyi juttatásnak számítanak a munkába járással kapcsolatos költségek. Ezeket személyi keret terhére lehet leigazolni, de nincs járulékvonzatuk. Ide tartoznak a lejárók útiköltségei és a bérletkifizetések.
· A belföldi kiküldetés dologi kiadás, de az ehhez kapcsolódó napidíj már szintén személyi költségnek számít, melynek vonzatai nincsenek, valamint a kifizetés adómentes.
· A külföldi kiküldetés szintén dologi kiadás, de az utazáshoz kapcsolódó napidíj személyi kifizetés, és 50%-a adóköteles.
· A 2001. év egyik változása az elõzõ évekhez képest, hogy a reprezentáció után 44% jövedelemadót és 11% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Kérjük a fentiek szíves figyelembe vételét, és azt, hogy kiadásaikat ennek megfelelõen tervezzék. Egyben jelezzük, hogy a karnak nem lesz kerete, hogy a tanszékek által kifizetett személyi költségeket átvállalja, valamint az új gazdasági és ügyviteli rendszer (TÜSZ) nem engedi, hogy a rovatok mínuszba fussanak, illetve dologi keretrõl személyi kifizetést hajtsanak végre.

5. Tájékoztatásul közöljük, hogy a belföldi kiküldetésekhez kapcsolódó jegyek elszámolásához nem kell ÁFÁ-s számlát csatolni.

6. Az elõzetes tájékoztatásnak megfelelõen a kar 105.000.- ATS (2.000.000.- Ft) értékben könyv- és folyóiratvásárlásra fordítható elõszámlát vásárolt a Minerva bécsi könyvkereskedõ vállalattól. Az összeg felhasználására vonatkozó illetve a szakok közötti elosztás feltételeirõl a késõbbiekben fogunk tájékoztatást nyújtani.

7. Megjelent: Penke Olga: Filozófikus világtörténetek és történetfilozófiák. A francia ás a magyar felvilágosodás, Balassi Kiadó, Bp., 2000. 250 lap.

Rendezvények

1. A Szláv Intézet 2001. január 17-én, szerdán köszöntötte dr. Fenyvesi István kandidátust, nyugalmazott egyetemi docenst, tiszteletbeli fõiskolai tanárt, közelgõ 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepségen elõadást tartott Anatolij Szergejevics Karpov, a moszkvai Állami Egyetem professzora.

2. A Szláv Filológiai Tanszék, a Szegedi Szerb Orthodox Egyházközség, a Szegedi Szerb Közösség és a Szerb Kultúrák Baráti Köre szervezésében 2001. január 22-én, 18 órakor került megrendezésre a Szent Száva napja alkalmából tartandó ünnepség, a Bölcsészettudományi Kar Tanácstermében.

3. 2001. február 17-én, szombaton 16.30-kor, az Ady téri épületben, az Auditorium Maximumban, bemutatásra kerül a Petõfi napja nosztalgikus rekviem tavaly elkészült hangfelvétele, amely a Szegedi Egyetemi Színpad 1973-as Petõfi Rock elõadásának oratorikus változata. Szeretettel várnak mindenkit a Szegedi Egyetemi Színpad volt tagjai, valamint Vági László zeneszerzõ és Solténszky Tibor dramaturg rendezõ.

Tudományos és PhD hírek

Doktori védések:

Madarász Klára PhD-védése 2001. január 26-án 10 órai kezdettel kerül megrendezésre a BTK Kari Tanácstermében.
Piti Ferenc PhD-védése 2001. január 31-én 10 órai kezdettel kerül megrendezésre a BTK Kari tanácstermében.
Csíkos Csaba PhD-védése 2001. február 5-én 12 órai kezdettel kerül megrendezésre a BTK Kari Tanácstermében.

Doktori szigorlat:

Kiss Gergely PhD-szigorlata 2001. január 31-én 13 órai kezdettel lesz dr. Makk Ferenc egyetemi tanár szobájában.

Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A grazi Institute of Advanced Studies on Science, Technology and Science (http://www.ifz.tu-graz.ac.at/kolleg/) 2001 októberétõl „Socially and Environmentally Sound Design” címmel ösztöndíjakra írt ki pályázatot, amelynek ismertetõ plakátja megtalálható a Külügyi Osztályon. Pályázati határidõ: 2001. január 31.


2. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet a Japán Kormány által támogatott, "Young Leaders' Program" ösztöndíjra, közigazgatási kurzusra. Az ösztöndíj célja a leendõ fiatal vezetõk szakmai felkészülésének támogatása, egyúttal a különbözõ országokból érkezõ résztvevõk egymás közötti kapcsolatainak építése és Japán kultúrájának, mai életének megismertetése. Magyarországról elõreláthatólag 1 fõ részesülhet az ösztöndíjban. A tanulmányok ideje 1 év, 2001. októberétõl 2002. szeptemberéig tartanak. Ezt követõen ösztöndíj ajánlható fel szakmai gyakorlat folytatására. A képzés nyelve angol.

Jelentkezhetnek 2001. október elsejéig 35. életévüket be nem töltõ, legalább 3 éve a közigazgatásban dolgozó, gazdaság, politikai tudományok illetve közigazgatás szakirányú egyetemet, fõiskolát kiváló eredménnyel elvégzett, jelenleg illetve a közeljövõben várhatóan vezetõ pozíciót betöltõ szakemberek.

Az angol nyelvû jelentkezési lapot 3 példányban kell benyújtani. A pályázatot és az eljárási díj befizetését igazoló csekket legkésõbb 2001. február 2-i postabélyegzõvel kell eljuttatni a Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodájába (Professzorok Háza, 403. szoba, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.:384-9010). A borítékra rá kell írni: "Young Leaders' Program".
További részletek a http://www.om.hu/j471e1.html Internet címen, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.


3.
Az Oktatási Minisztérium meghirdette a Felsõoktatási Tankönyvtámogatási Pályázatot. A pályázat beadási határideje: 2001. február 19. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a www.fpi.hu/konyv/tkpindex.html Internet címen.


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet franciaországi posztgraduális ösztöndíjakra. Határidõ: 2001. február 23. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


5.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság felhívja a figyelmet az Isztambuli Egyetem által meghirdetett díjakra, többek között a társadalomtudományok terén. Határidõ: 2001. február 28. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


6.
A Budapestre akkreditált latin-amerikai nagykövetek Premio Latinoamericano elnevezéssel tudományos díjat alapítottak egyetemisták és PhD-hallgatók számára.
Pályázni lehet bármely tudományágban elkészített dolgozattal, terjedelmi korlátok nélkül, két alapvetõ feltétellel:

- a dolgozat témája Latin-Amerikával legyen kapcsolatos,
- spanyol vagy portugál nyelven kell benyújtani hat példányban.

Az eljárás és bírálat az OTDK-ról ismert módon történik.
Három díjat adnak ki melyek együttes értéke 1200 dollár. E díjak megoszthatók. Ezen kívül különdíjak is kiosztásra kerülnek; minden résztvevõ valamint a díjazottak tanárai is oklevelet kapnak. Benyújtási határidõ: 2001. március 31.
Eredményhirdetés ünnepélyes keretek között ez év májusában lesz. A részletek felõl érdeklõdni lehet a Panamai Nagykövetség e-mail címén: embpanbu@freemail.hu és a felsõoktatási intézmények spanyol tanszékein.


7.
Mellon kutatói ösztöndíjak a 2001/2002. tanévre

A párizsi Maison des Sciences de l’Homme ösztöndíjai a humán és társadalomtudományok területén, jelentkezési határidõ: 2001. március 20.
A római Amerikai akadémián (http://www.aarome.org) a humán és társadalomtudományok területén , pályázati határidõ 2001. április 1.
A jeruzsálemi W.F.Albright Institute of Archeological Research 3 hónapos ösztöndíjai, pályázati határidõ: 2001. április 1.

Részleteket mindhárom pályázatról a Pályázati Iroda faliújságján találhat.


8.
A Giesseni Egyetem által a mobilitási projektekben részt vevõ partnerintézmények hallgatói számára meghirdetett önköltséges nyelvi kurzus felhívását lásd a Pályázati Iroda faliújságján. Jelentkezési határidõ 2001. július 15.


9.
Az önköltséges Hesseni Nemzetközi Nyári Egyetem (2001. július 17-augusztus 10.) prospektusa megtalálható a Pályázati Irodában és a Külügyi Osztályon.


10.
A Tübingeni Egyetem PhD-hallgatók számára kiírt nyári egyetemének (Political Orientations, Movements and Parties on the Way to Civil Society) programja megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján, jelentkezési lapja pedig a Külügyi Osztályon. Jelentkezési határidõ: 2001. március 15.


11.
Riporter Kerestetik. A Média az Emberekért Alapítvány pályázatot hirdet kezdõ rádiós riporterek bemutatkozására, felkutatására és pályamûvek publikálására. A pályázat folyamatos. A pályázaton nem vehetnek részt hivatásos riportek, mûsorvezetõk. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.


12.
Az Athénban 2001. március 8-11 között megrendezésre kerülõ 3rd International Exhibition on Education in Greece And Overseas plakátja és tájékoztató lapja megtalálható a Külügyi Osztályon.


13.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet a Ritsumeikan Ázsiai- és Csendes-óceáni Egyetemi ösztöndíjra teljes egyetemi - négy éves idõtartamú - képzésre két fõ részére. A képzés szakiránya nemzetközi kapcsolatok illetve közgazdasági-külkereskedelmi kapcsolatok. A tanév 2001. októberében kezdõdik. A képzéshez szükséges nyelvtudás magas szintû angol és/vagy japán.
A pályázás feltétele a nyelvtudáson kívül minimum érettségi bizonyítvány és kiváló tanulmányi átlag.
Az A típusú ösztöndíj teljes tandíjmentességgel és évi egymillió jen megélhetési támogatással jár. A másik jelölt B típusú ösztöndíjat kaphat, mely csak tandíj mentességet biztosít.

Az ösztöndíj követelményrendszerérõl, a jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes tájékoztató valamint a jelentkezési formanyomtatványok - MÖB ûrlap és az angol nyelvû jelentkezési lap, valamint az eljárási díj befizetésére szolgáló csekk - hozzáférhetõk az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest, V., Szalay u. 10-14., telefon: 473-7670, 473-7750). Az Ügyfélszolgálati Iroda a tájékoztatót és az ûrlapokat vidékiek részére igény szerint postán megküldi. A MÖB részére befizetendõ pályázási eljárási díj: diákoknak 1000,-Ft más esetekben 2000,-Ft.

A MÖB pályázati adatlapot és az angol nyelvû jelentkezési lapokat a szükséges mellékletekkel legkésõbb 2001. február 2-i postabélyegzõvel kell eljuttatni a Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodájába (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.:343-1080/353). A borítékra rá kell írni: Ritsumeikan Ösztöndíj.
További részletek a http://www.om.hu/j471d6.html Internet címen, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.

14. Az OTKA által támogatott kutatások nyertesei a Bölcsészkaron (tematikus és ifjúsági pályázatok):

Terület

Név

Cím

Idõtartam (év)

Összeg (ezer Ft)

Magyar irodalomtörténet és irodalomelmélet Tóth Sándor A 18. századi magyarországi neolatin (és latinizáló) költészet feltérképezése (elõkészítõ munkálatok az RMKT 18. századi sorozata számára)

3

1993

Ókortudomány Tar Ibolya - Klasszika-Filológia Tanszék Modernség és klasszicizmus a római irodalomban a késõköztársaság-kortól a korai császárkorig

4

4250

Filozófia Simon Ferenc - Filozófiai Tanszék A reálontológia születése (Kommentár: Hegel: A szellem fenomenológiája címû mûvéhez)

4

500

Filozófia Csejtei Dezsõ - Filozófia Tanszék A spanyol filozófiai gondolkodás története (Ezen a címen összefoglaló nagymonográfia elkészítése kb. 25-30 ív terjedelemben)

4

1900

Filozófia Gyenge Zoltán - FilozófiaiTanszék A modern egzisztencializmus kutatása

2

690

Pedagógia Vajda Zsuzsanna - Pszichológiai Tanszék A szabályok differenciált megértése és az erkölcsi szocializáció

4

4200

Pszichológia Sándor Klára - Pszichológia Tanszék Megismeréstudományi Kutatócsoport A nyelvi változatosság és értékítéletek kognitív beágyazottsága

4

6000

Történettudomány Kristó Gyula - Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék Középkori magyar történeti kutatások (Imre és III László királyok korának oklevelei és Anjou-kori oklevéltár XV. Kötet).

3

1302

Történettudomány Tomka Béla A német tõke Magyarországon a dualizmus korában

2

720

Történettudomány Makk Ferenc - Klasszika-Filológiai Tanszék Magyarországi humanista történetírás

3

1271


Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2001. jan. 31.

IASSTS (Graz)

SESD

Kurír 130.

2001. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán PhD

Kurír 127.

2001. jan. 31.

Pro Renovanda

Diákcsere

Kurír 129.

2001. jan. 31.

Pro Renovanda

Osztrák-magyar közös múlt

Kurír 129. 

       

2001. feb. 1.

Huygens

Nijmegen

Kurír 127.

2001. feb. 2.

MÖB

Young Leaders

Kurír 130.

2001. feb. 2.

MÖB

Ritsumeikan

Kurír 130.

2001. feb. 15.

NSZK

Bundestag

Kurír 127.

2001. feb. 15.

Magyar Tankönyvért A.

Német nyelvtan

Kurír 129.

2001. feb. 15.

Pro Renovanda

Diákcsere

Kurír 129.

2001. feb. 19.

OM

TKP

Kurír 130.

2001. feb. 23.

MÖB

Franciaországi posztgraduális

Kurír 130.

2001. feb. 28.

Isztambuli Egyetem

Trsd.tud díjak

Kurír 130. 

       

2001. márc. 1.

Pro Renovanda

Unger Mátyás emlékére

Kurír 129.

2001. márc. 6.

Mellon

Törökországi kutatások

Kurír 128.

2001. márc. 15.

Tübingeni Egyetem

PhD nyári egyetem

Kurír 130.

2001. márc. 20.

Mellon

Párizs

Kurír 130.

2001. márc. 30.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 129.

2001. márc. 30.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 129.

2001. márc. 31.

Mellon

Edinburgh-i kutatások

Kurír 129.

2001. márc. 31.

Cirius

Tanulmányi és kutatási dániai ösztöndíj

Kurír 129.

2001. márc. 31.

Latin-Am nagykövetek

Latin-amerikai díj

Kurír 130. 

       

2001. ápr. 1.

Mellon

Jeruzsálem

Kurír 130.

2001. ápr. 1.

Mellon

Róma

Kurír 130.

2001. ápr. 9.

Pro Renovanda

Klebersberg Kunó

Kurír 129.

2001. ápr. 14.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 129. 

       

2001. máj. 1.

Cirius

Nyári egyetem - dániai ösztöndíj

Kurír 129.

2001. máj. 4.

Pro Renovanda

Diákcsere

Kurír 129.

2001. máj. 31.

MSZT

Hallgatói pályázat

Kurír 126.

2001. máj. 31.

„Jövõ munkahelyei” A.

Dolgozat (foglalkoztatás)

Kurír 129. 

       

2001. júl. 15.

Giesseni Egyetem

Önköltséges nyelvi kurzus

Kurír 130.

2001. szept. 29.

INTAS

Együttmûködés a FÁK tagállamokkal

Kurír 129.

2001. okt. 12.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 129.

2001. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 129.

2001. dec. 22

Izraeli Külügymin.

Science Education in Early Chidhood

Kurír 128. 

       

folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92/122.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.