Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

127. szám - 2000. november 2.

Információk

1. 2000. augusztus 1-jével létrejött a Szegedi Tudományegyetem és a Népszabadság között egy szerzõdés, melynek keretei között az egyetem összes tanszéke és kara 10%-os kedvezménnyel hirdethet az említett napilapban. Aki a lehetõséggel élni kíván, Szierné Sörös Andreát, a Népszabadság Dél-Alföldi munkatársát kell keresnie, mert csak a képviseleten keresztül lehet igénybe venni a kedvezményt. (6722 Szeged, Mérey u. 6/b. I. em. 106. Tel/Fax: 424-795, 424- 860; Mobil: 06 20 9318 972)


2. A Kari Tanács a 2000/2001. tanév II. rendes tanácsülését 2000. november 9-én (csütörtökön) de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben.

Napirendi pontok:

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek
1. Javaslat Doctor Honoris Causa cím adományozására

a.) Antello Biagini, a római "La Sapienza" Egyetem professzora részére
Elõterjesztõ: Dr. J. Nagy László, egyetemi tanár

b.) Göncz Árpád részére

Elõterjesztõ: Dr. Szõnyi György Endre, egyetemi docens

2. Javaslat idõntúli államvizsgák letételére

c.) Márián Éva Dorina, angol nyelv és irodalom szak
d.) Vígh Ildikó, történelem szak
Elõterjesztõ: Dr. Bagi Ibolya, oktatási dékánhelyettes

II. A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek
1. Javaslat diplomahonosításra

e.) Kustár Rozália, régész-néprajz szakos bölcsész (Comenius Egyetem, Pozsony)
f.) Mesterházy Lili, angol szakos bölcsész (Ohridai Szent Klement Egyetem, Szófia)
Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, dékán

2. Egyéb


3.
A TTK dékánja 2000. november 7-re dékáni szünetet rendelt el a TTK-s hallgatók részére, a "TTK-s napok" megrendezésére.


4.
2000. október 18-19-én, az SZTE Rektori Hivatal Tanácstermében került megrendezésre a Felsõoktatási Tanácsadás V. országos konferenciája az Universitas Diákcentrum szervezésében.


5.
2000. október 27-28-án tartotta Szó és Kép: a mûvészi kifejezés szemiotikája és ikonográfiája címmel konferenciáját a Magyar Tudományos Akadémia szegedi csoportjának Modern Filológiai Szakbizottsága. A konferenciát szponzorálta a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézete és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok. Karunkról az elõadók között volt Demcsák Katalin, Kiss Attila, Kopár Lilla, Lepahin Valerij, Medvegy Mónika, Pál József, Szõnyi György Endre, Tar Ibolya, Újvári Edit, Varga Emese, Varga Éva és Zsélyi Ferenc.



Személyi hírek

1. Pléh Csaba, a Pszichológiai Tanszék egyetemi tanára 2001. január 1-tõl a Budapesti Mûszaki Egyetem fõállású egyetemi tanára lesz. A Bölcsészettudományi Karon félállású egyetemi tanárként vesz részt a szak oktatásában.


Rendezvények

1. 2000. november 3-án, 10.30 órás kezdettel a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke, az MTA-SZTE Hispanisztika Kutatócsoport, a SZAB Egyetemes Történeti Munkabizottsága tudományos felolvasó ülést rendez. Helyszín: Szegedi Akadémiai Bizottság Székháza, Szeged, Dóm tér. Az ülés részletes programja megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján.


2. 2000. november 14-én
, Berta Árpád dékán meghívására látogatást tesz karunkon a Veronai Egyetem Idegennyelvi és Filozófiai Karainak küldöttsége. A látogatás alkalmából kerül sor Karunk és a két veronai kar között létezõ együttmûködési megállapodás meghosszabbítására. A veronai küldöttség tagjai elõadásokat fognak folytatni itt tartózkodásuk alkalmával karunk Újlatin Kulturák Intézetében. A veronai küldöttség vezetõi Marcolungo professzor a Filozófiai, és Piva professzor az Idegennyelvi Fakultás dékánja.


3.
Dr. Wolfgang Kraus, a bécsi Osztrák Irodalmi Társaság alapítójának (1961) és több évtizeden át volt vezetõjének az emlékére Bassola Péter (SZTE) és Kiss Endre (ELTE) szerkesztésében Literatur als Bruecke zwischen Ost und West - zum Gedenken an Wolfgang Kraus címmel osztrák és magyar szerzõk tanulmányaival könyv jelent meg a budapesti Osztrák Kulturintézet támogatásával.
Wolfgang Kraus kivételes kulturális értékeket megvalósító tevékenységének egyik területe volt a középeurópai germanisztikai intézetek ún. Osztrák Könyvtárakkal való felszerelése. E program keretében elõször a szegedi József Attila Tudományegyetem kapta meg ezt a könyvtárat. Ebben a könyvtárban (Dugonics tér 13. I. em.) rendezik meg 2000. november 16-án 12 órai kezdettel a könyv ünnepélyes bemutatóját, amelyet Berta Árpád, a Bölcsészettudományi Kar dékánja nyit meg.


4.
A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézete vallástudományi mesterkurzust hirdet a tudományág iránt érdeklõdõ szakemberek számára. Évente egy alkalommal a vallástudomány egy-egy nemzetközi hírû képviselõje tart elõadássorozatot, amelyet szakmai vita követ. A mesterkurzus célja a vallástudomány magyar mûvelõinek magas szintû szakmai továbbképzését biztosítani, s õket egymással is erõteljesebb együtt gondolkodásra invitálni. A mesterkurzus nyitva áll bármely tudományág képviselõje számára, ám kiemelten azoknak ajánlott, akik foglalkoznak valamely vallástudományi tudományág tematikájával.
Az elõadások nyelve ebben az évben német, de hozzászólni és kérdezni lehet magyarul vagy angolul is. További információ a Vallástudományi Tanszéken kapható.
A mostani elõadás idõpontja: 2000. november 20-21. Meghívott elõadó Dr. Johann Figl (Institut für Religionswissenschaft, Wien)
Az elõadások elsõ nap délelõtt 10-13 és délután 15-18 óra között vannak. Továbbá másnap délelõtt 10-13 között. Helyszín az MTA Filozófiai Intézet könyvtárszobája (1054 Budapest, Szemere u. 10. Tel.: (1) 312-0243, Fax: (1) 312-0243. Levélcím: 1398 Budapest Pf. 594. E-mail: office@phil-inst.hu.


5.
A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ szervezésében 2000. november 22-23-án (szerda-csütörtök) pályaválasztási kiállítás lesz a Szegedi Ifjúsági Házban A XXI. század szakmái címmel, melyen karunk is négy standdal részt vesz.


Tudományos és PhD hírek

1. Dr. Deák Ágnes (Új- és legújabbkori Magyar Történeti Tanszék) 2000. október 3-án az ELTE BTK Történelem Doktori Programja keretében megvédte PhD értekezését „Nemzeti egyenjogúsítás”: Nemzetiségi konfliktusok és kormányzati nemzetiségpolitika Magyarországon, 1849-1860 címmel.


2.
Doktori védések:

Annus Irén Phd-védése 2000. november 15-én 13,30 órai kezdettel kerül megrendezésre a BTK Kari Tanácstermében.
Sipõcz Katalin PhD-védése 2000. november 17-én 11 órai kezdettel kerül megrendezésre a BTK Kari tanácstermében.


3.
A Tudományos és Pályázati Bizottság ülését 2000. november 14. (kedd) 10 órákor tartja a kari tanácsteremben, az alábbi napirendi pontokkal:

1. A karra beérkezett fokozatszerzésre vonatkozó, utazási- és aktatámogatási kérelmek elbírálása
1. Egyebek


4.
A Kari Doktori Tanács következõ ülése elõreláthatólag 2000. november 22-én lesz.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. CEEPUS pályázati lehetõségek a tavaszi félévben megvalósuló hallgatói/oktatói mobilitásokra illetve a freemoverként megvalósuló mobilitásokra. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Bõvebb információ a Külügyi Osztályon. Jelentkezési határidõ: 2000. november 15.

2. Hallgatói ösztöndíjas pályázati lehetõségek a Drezdai Technische Universität-en a Herbert-Quandt Stiftung támogatásával. (2001/2002. tanév). A pályázatokal kapcsolatosan bõvebb felvilágosítást dr. Bassola Péter tanszékvezetõ egyetemi tanár, a Német Nyelvészeti tanszék vezetõje nyújt szerda-csütörtök 15-16 óra között személyesen, vagy a 4249-es melléken. Egyéb információs anyagok megtekinthetõk a Német Nyelvészeti Tanszéken, illetve a Rektori Hivatal Külügyi Osztályán. A pályázatok beadási határideje és helye: 2000. december 1. péntek 12.00 óra, Külügyi Osztály.

3. Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma ösztöndíjpályázatot hirdet Humán erõforrás fejlesztése a civil szektorban címmel. Az ösztöndíj elnyerésére olyan fiatalok páélyázhatnak, akik TDK dolgozatukat, szakdolgozatukat, vagy doktori értekezésüket a hazai civil szektor hatékonyabb mûködését és a civil szektor EU-csatlakozását segítõ témában készítik. A pályázati anyag elérhetõ a www.om.hu és a www.civil.info.hu címeken. Beküldési határidõ: 2000. november 30.

4. A Politikatörténeti Alapítvány várja egyetemi és fõiskolai hallgatók, végzett szakemberek jelentkezését tudományos ösztöndíjas feladatok elvégzésére. Jelentkezési határidõ: 2000. december 31. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.

5. A Politikatörténeti Alapítvány történettudományi kutatómunkára pályázatot hirdet az alábbi témákban:
1. Történelemtanároknak a XX. századi magyar és egyetemes történeti témakörben
2. Tudományegyetem történelem szakát végzett fiatal kutató számára a XX. századi magyar és egyetemes történeti témakörben.
Az ösztöndíj: 20000 Ft.
Jelentkezési határidõ: 2000. december 31.
Részletek a Pályázati Iroda faliújdságján

6. Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma pályázatot hirdet Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjra. Az ösztöndíjra pályázhatnak az 1996. január 1. óta kiemelkedõ eredménnyel PhD fokozatot szerzett magyar állampolgárságú oktatók és kutatók, akik 2001. december 31-ig nem töltik be a 40. életévüket. Bõvebb információ a www.om.hu és a www.fpi.hu Internet címeken. Határidõ: 2001. január 31.

7. A 2001. február 4-9 között megrendezendõ Warwick-i konferencia (Education for Active citizenship: new approaches to citizenship education in schools) anyaga megtalálható a Külügyi Osztályon.

8. Woodrow Wilson International Center for Scholars & Kennan Insitute Fellowships and Grants in the Humanities and Social Sciences 2000/2001. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.

9. A Német Szövetségi Köztársaság Bundestagjának ösztöndíjpályázata a 2001/2002. tanévre. Plakát, tájékoztató, ûrlap a Pályázati Irodában, illetve a Német Intézet tanszékein. Jelentkezési határidõ: 2001. február 15.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2000. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118.

2000. nov. 15.

MÖB

Eötvös

Kurír 126.

2000. nov. 15.

CEEPUS

Hallgatói/oktatói mobilitás

Kurír 127.

2000. nov. 30.

AMFK

Humán erõforrás

Kurír 127.

       

2000. dec. 1.

OM & Bolyai Díj A.

Ifjúsági Bolyai Pályázat

Kurír 124.

2000. dec. 1.

Herbert-Quandt St.

Drezdai TU

Kurír 127.

2000. dec. 31.

Pol. Tört. A.

tud. ösztöndíjas feladatok

Kurír 127.

2000. dec. 31.

Pol. Tört. A.

történetttudományi kutatómunka

Kurír 127.

       

2001. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán PhD

Kurír 127.

       

2001. feb. 15.

NSZK

Bundestag

Kurír 127.

       

2001. máj. 31.

MSZT

Hallgatói pályázat

Kurír 126.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92/122.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.