Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

126. szám - 2000. szeptember 27.

Információk

1. A kari büfé új üzemeltetõje szeptember 21-tõl az Universitas Kht. A felújított büfé új árukészlettel szeptember 27-én nyitott.


2.
Két kávé- és italautomatát állíttatott üzembe a kar: egyet a Petõfi sgt-i épületben, egyet az Egyetem utcában (II. emelet, a Francia könyvtárral szemben). Üzemeltetõje az Imrex Bt.


3.
2000. szeptember 25-én látogatást tett karunkon dr. Thomas Prahl, a DAAD Közép és Kelet Európai Referatúrájának vezetõje. A Germán Intézetben tett látogatása után de. 11 órakor az egyetem Aulájában tájékoztatót tartott a DAAD ösztöndíjas lehetõségeirõl.


4.
2000. szeptember 28-án, csütörtökön de. 11 órakor az egyetem Aulájában Dr. Horst Turk, a göttingeni Georg-August-Egyetem Német Filológiai Szemináriumának intézetvezetõ professzorát avatják az egyetem díszdoktorává. Az ünnepségre minden érdeklõdõt szeretettel várunk.


5.
A kari PC Labor jelenleg zárva van, mert az alábbi fejlesztések történtek és történnek: A szerver teljes felújítása, új asztalok, és új gépek beállítása, szoftveres fejlesztés. A nyitás várhatóan október 2-án lesz.


6.
A Kari Tanács a 2000. szeptember 21-én megtartott ülésén az alábbi határozatokat hozta:

— 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatta Hárs Endre docensi kinevezését;
— 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatta, hogy a felsorolt hallgatók idõntúli államvizsgát tegyenek:

Csutár Andrea, magyar nyelv és irodalom szak,
Tanács Erika, latin nyelv és irodalom szak,
Jakab Csilla, ógörög szak,
Balázs Csilla, magyar nyelv és irodalom és német nyelv és irodalom szak,
Szigeti Veronika, történelem szak.

— 15 igen 1 nem szavazattal támogatta, hogy Komlósi Péter, angol nyelv és irodalom szakos hallgató idõntúli államvizsgát tegyen.
— Egyhangúlag feloldotta a Kari Tanács azon áprilisi határozatát, mely a dékánt korlátozta a kari Tudományos és Pályázati Bizottság támogatásokat megítélõ tevékenységének mûködtetésében, azzal a megszorítással, hogy a karra kerülõ (összegében még nem pontosított) pótfinanaszírozás 10%-át használhassa fel, szigorú elszámolási kötelezettség mellett, egyrészt támogatásokra, másrészt az elodázhatatlan kari feladatok megoldására.


Személyi hírek

1. Sajnos a karnak 2000. szeptember 9. óta nincs rendszergazdája. Ennek következtében lehetnek apróbb fennakadások a hálózat használatában és a szerverek (mars, primus) melyekért elõre is elnézést és mindenki megértését kérjük.


Tudományos és PhD hírek

1. A BTK Doktori Tanácsa 2000. október 4-én (szerda) 1400 órai kezdettel a JATE BTK Kari Tanácstermében (Szeged, Egyetem u. 2. II. emelet) ülést tart.

Napirendi pontok:
1. Aktuális személyi kérdések:

Új eljárás indítása:

Elméleti nyelvészet
a) Gombocz Eszter.

Védési bizottság kijelölése:

Neveléstudomány
a) Csíkos Csaba
b) Tarkó Klára.
Irodalomtudomány
a) Kovács Zoltán
b) Viskolcz Noémi

Doktori szigorlat halasztása:

Történelem (középkor):
a) Szabados György

2. Díszdoktori elõterjesztés véleményezése (Antonello Biagini, Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék).
3. Egyéb.

2. Doktori szigorlatok

Irodalomtudomány:

Rákosi Mariann, Horváth Erzsébet, Major Anita, Juhász Orsolya, Kovács Imre Attila Phd-szigorlatot tesz 2000. szeptember 28-án dr. Szigeti Lajos Sándor tanszékvezetõ egyetemi tanár tanári szobájában.

Nyelvtudomány:

Sipõcz Katalin Phd-szigorlatot tesz 2000. október 5-én 14,00 órakor dr. H. Tóth Imre egyetemi tanár tanári szobájában.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért pályázatot ír ki doktori disszertáció megjelentetésére. Pályázhatnak: PhD rendszer keretében készített doktori disszertációk alapján fokozatot szerzett személyek. A pályázathoz a megvédett doktori (PhD) disszertációk 5 oldal terjedelmû tartalmi kivonatát, az értekezésekrõl készített szakmai bírálatok másolatát szükséges benyújtani. Sikeres pályázatoknál a kéziratokat - publikálásra történõ elfogadás esetén - WORD 7.0-ban kell beküldeni. A kéziratok lektorálását a résztámogatást vállaló könyvkiadó végzi. A kuratórium elõreláthatólag 10 PhD-disszertáció megjelentetését tudja támogatni. Bírálati szempontok: kiemelkedõ szakmai színvonal, az értekezések témájának társadalmi fontossága és könyvpiaci aktualitása. A pályázatot 3 példányban kell benyújtani - az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével - az alábbi címre: Kurátor Alap- és Alapítványkezelõ Kft., 1364 Budapest, Pf. 285. (1054 Budapest, Báthory u. 20.) Beküldési határidõ: 2000. szeptember 29. (a helyszínen 14 óráig, illetve legkésõbb a szeptember 29-ei postai bélyegzõvel).


2.
Az Ösztöndíj Alapítvány 2000. évi felhívása a felsõoktatási intézményekbe beiratkozott határontúli, nem magyar állampolgárságú magyar nemzetiségû hallgatók, posztgraduánsok, doktoranduszok számára. A pályázat beadási határideje 2000. szeptember 30. Részletek, ûrlap a Pályázati Irodában.


3.
Pályázat kétoldalú együttmûködésekre közös kutatási projektek formájában. Jelentkezési határidõ: 2000. szeptember 30. Részletek a Pályázati Irodában.

4. Az Esélyt a Tanulásra Közalapítvány Kuratóriumának felhívása
Az „Esélyt a Tanulásra" Közalapítvány támogatást kíván nyújtani azoknak a felsõoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, nehéz anyagi körülmények között élõ hallgatóknak, akik e támogatás nélkül tanulmányaik folytatására nem lennének képesek. A támogatást tanévenként meghirdetett pályázat alapján a szorgalmi idõszak tíz hónapjára lehet elnyerni. Pályázhatnak a felsõoktatási intézmények (egyetemek, fõiskolák) beiratkozott, államilag finanszírozott nappali tagozatos (elsõ alapképzésben, elsõ kiegészítõ alapképzésben, akkreditált iskolai rendszerû felsõfokú szakképzésben, szakirányú továbbképzésben tanuló) magyar állampolgárságú hallgatói. A támogatás odaítélésének feltétele, hogy a pályázó havi jövedelme, valamint a családjában az egy fõre jutó havi jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-át. (Ez a jelenlegi szabályok szerint 13.280 Ft-ot tesz ki.) A harmadik vagy e fölötti tanévüket megkezdõ hallgatók csak akkor nyerhetik el újból a támogatást, ha a megelõzõ két félévben tanulmányi eredményük átlaga legalább jó rendû volt. A támogatás havi összege nem lehet alacsonyabb, mint a mindenkori kötelezõ legkisebb munkabér 30%-a, és nem lehet több annak 100%-ánál. (A jelenleg érvényes szabályok szerint tehát a támogatás mértéke 7.650 Ft és 25.500 Ft között lehet.) Ennek konkrét összegérõl a Kuratórium dönt. A nyertes hallgatók névsora 2000. november 15-e után lesz hozzáférhetõ az intézményekben.

A pályázatot a hallgató csak egy helyen, az anyaintézményénél (vagyis abban az intézményben, amely az érintett hallgató után hallgatói normatíva támogatásban részesül) nyújthatja be. A pályázathoz csatolni kell a felsõoktatási intézményekben beszerezhetõ és a pályázó által kitöltött 3 oldalas pályázati ûrlapot. A pályázatban csak a felsõoktatási intézményekben leadott ûrlapok és igazolások vehetnek részt. A pályázati felhívás megtekinthetõ és az ûrlap letölthetõ az Internetrõl is az alábbi címen: http://www.prof.iif.hu/esely. Nem jogosult a hallgató a támogatásra hallgatói jogviszonyának megszûnése vagy szüneteltetése idején. Nem veheti igénybe ezt a segítséget az a hallgató, aki más központi költségvetési forrásból létrehozott alapból rendszeres támogatásban részesül. A pályázat benyújtásának határideje: 2000. október 2.


5.
Az Ifjúsági és Sportminisztérium és a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat pályázatot ír ki az európai integráció és a fiatalok nemzetközi mobilitásának elõsegítésére. Pályázhatnak: Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezõ magyarországi nonprofit ifjúsági illetve ifjúsággal foglalkozó szervezetek, iskolák, önkormányzatok, kulturális intézmények. Keretösszeg: 100 millió forint. Pályázatbeadási határidõk a 2000. évben: február 14., április 10., június 5., október 2., de legalább két hónappal a projekt kezdete elõtt. A pályázatot egy példányban kell beküldeni a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat címére. (1145 Budapest Amerikai út 96.) Pályázni csak az e célra rendszeresített pályázati ûrlapon lehet! Ûrlap a Mobilitás Ifjúsági Szolgálatnál igényelhetõ vagy letölthetõ a honlapról (http://www.mobilitas.mgx.hu). Részletek a Pályázati Irodában.


6.
Pályázati felhívás a 2001/2002. tanévre külföldi ösztöndíjakra és a 2001. évi nyári egyetemekre. A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet a kétoldalú nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális munkatervekben biztosított hosszabb idõtartamú ösztöndíjas tanulmányutakra /ösztöndíjas utak/, rövid idõtartamú szakmai programok /rövid tanulmányutak/ megvalósítására, nyári egyetemeken való részvételre.

I.Ösztöndíjas utak

Az ösztöndíjas utak az egyes munkatervekben rögzített feltételeknek megfelelõen 1 - max. 12 hónap idõtartamban tesznek lehetõvé külföldön folytatandó tanulmányokat (pl. részképzés, posztgraduális képzés), illetve adnak lehetõséget egyéni munkaprogram alapján megvalósítható kutatómunkára, anyaggyûjtésre, alkotómunkára.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

a. a MÖB háromlapos adatlapja (1 példányban, az elsõ lapon fényképpel ellátva);
b. szakmai életrajz (2-2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén vagy világnyelven;
c. a tudományos publikációk jegyzéke (2 példányban);
d. ajánlás két, tudományosan/szakmailag elismert ajánlótól (2-2 példányban);
e. munkaterv, programterv (2 -2 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén, vagy, világnyelven;
f. oklevél másolat (egyetemi-fõiskolai hallgatók, doktoranduszok esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat)(2 példányban);
g. állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanusító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához
h. szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy az adott felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja (2 másolati példányban) ;
i. a külföldi intézmény fogadólevele (2 példányban). Amennyiben fogadó levél nem szükséges, azt az adott munkatervi pontnál jelezzük;
j. családorvosi igazolás, amely tanúsítja, hogy a pályázó egészségileg alkalmas a külföldi ösztöndíjas útra (1 példányban);
k. az eljárási díj befizetését igazoló postai feladóvevény. Az eljárási díj, diákoknak (egyetemi-fõiskolai hallgatóknak, doktoranduszoknak) 1.000 Ft, más esetekben 2.000 Ft.

/A b) ponttól kezdõdõen két, egymástól elválasztott pályázati csomagot kell összeállítani és egy borítékban feladni. /

II.Rövid tanulmányutak

A rövid idõtartamú (5-21 napos) szakmai programok a kétoldalú együttmûködési munkatervek keretében lehetõséget kívánnak nyújtani intézményközi együttmûködést elõsegítõ látogatásokra, alkotói közösségek együttmûködésére, személyes kapcsolatfelvételre, tapasztalatcserére, anyaggyûjtésre, könyvtári munkára, elõadókörúton, konferencián, kongresszuson, szemináriumon, fesztiválokon és más oktatási, tudományos és kulturális rendezvényeken való részvételre.
A pályázatnak az I. fejezetben felsorolt dokumentumokat kell tartalmaznia az alábbi eltéréssel: nem kell csatolni a d) és az i) pontban jelzett dokumentumokat; a c) pontban jelzett publikációs jegyzéket csak egyéni tapasztalatcsere, tanulmányút, anyaggyûjtés célját szolgáló pályázathoz kell csatolni.

III. Nyári egyetemek

A 3-4 hetes nyári egyetemek nagy többségükben a fogadó ország nyelvének tökéletesítésére, kultúrájának, mûvészetének megismerésére nyújtanak lehetõséget. Programját és helyszínét a fogadó fél határozza meg, ennek következtében egyéni kutatómunkára, más helyszínen folytatandó tudományos tevékenységre nincs mód.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

a. a MÖB háromlapos Nyári Egyetemi adatlapja (1 példányban, az elsõ lapon fényképpel ellátva);
b. szakmai életrajz (1-1 példányban) magyar nyelven és a fogadó ország nyelvén illetve világnyelven;
c. oklevél másolat egyetemi és fõiskolai hallgatók, doktoranduszok esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat (1 péld.);
d. állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanusító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását szakmai ajánlója vagy valamely felsõoktatási intézmény idegen nyelvi lektorátusa igazolhatja (1 másolati példányban);
e. az eljárási díj befizetését igazoló postai feladóvevény;

A nyári egyetemre történõ pályázat speciális rendje és elbírálási szempontjai:

1.) A nyelvszakos egyetemi és fõiskolai hallgatóknak pályázatukat felsõoktatási intézményükbe kell benyújtaniuk, melyek rangsorolt javaslatukat megküldik a MÖB Irodába. Az alábbiakban jelzett beadási határidõ a MÖB Irodához való beérkezést jelenti, a hallgatók esetében a felsõoktatási intézmény határozza meg az egyetemen/fõiskolán belüli pályázati határidõt. Az ösztöndíjas helyek intézmények közötti arányát a szakmai kollégiumok javaslata alapján a MÖB állapítja meg.

2.) Az oklevéllel rendelkezõ pályázóknak, valamint a nem nyelvszakos hallgatóknak a MÖB Irodához kell eljuttatni pályázatukat 2 példányban. Közülük elsõbbséget élveznek az adott ország nyelvét oktató gyakorló nyelvtanárok, illetõleg az annak kultúrájával foglalkozó szakemberek.

Beadási határidõ: 2000. október 6, a nyári egyetemeknél a kari határidõ szeptember 25.

A pályázattal kapcsolatban részletes információk megtalálhatók a Külügyi Osztályon, a Pályázati Irodában illetve a www.om.hu internetes címen.


7. Felsõoktatási Kutatási és Fejlesztési Pályázat:
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet állami és államilag elismert felsõoktatási intézmények PhD fokozattal rendelkezõ, 35 évnél fiatalabb oktatói, kutatói, illetve posztdoktori ösztöndíjasai részére kutatások és fejlesztések támogatására. A pályázat céljára 2001-ben várhatóan 300 millió Ft áll rendelkezésre. Az egy programra igényelhetõ támogatás összege legalább évi 1 millió Ft és legfeljebb évi 5 millió Ft. Pályázni lehet egyéni vagy csoportos, 3 évnél nem hosszabb futamidejû programokkal, amelyek megvalósítása a 2001-es költségvetési évben kezdõdik. Különösen indokolt esetben maximum 4 éves futamidõre szóló pályázat is benyújtható. A pályázati programok megvalósításában posztdoktorok és doktoranduszok közremûködhetnek. A Felsõoktatási Kutatási és Fejlesztési Pályázat korábbi fordulóiban témavezetõként támogatást nyert pályázók közül témavezetõként csak azok nyújthatnak be pályázatot, akiknek kutatási programja 2000. december 31-ével zárul. A már támogatásban részesített projekttel lényegében megegyezõ pályázatot más témavezetõ nevén sem lehet beadni. A pályázatokat 4 példányban (egy eredeti és 3 másolati), magyar nyelven kell benyújtani az erre a célra készült formanyomtatvány kitöltésével, az ott felsorolt mellékletekkel együtt. A pályázati csomag elérhetõ számítógépes hálózaton keresztül a következõ címeken: http://www.fpi.hu, http://www.om.hu, valamint a BTK Pályázati Irodában, a Felsõoktatási Pályázatok Irodájánál és az OM Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest, V., Szalay u. 10-14.).
A pályázatokat 2000. október 10-ig (intézményi összesítésû leadás esetén a helyszínen 15 óráig, illetve legkésõbb 2000. október 10-ei postabélyegzõvel) lehet benyújtani a következõ címen: Felsõoktatási Pályázatok Irodája, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.


8.
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány pályázati felhívása: "Diákok a tudományért". Célja: a felsõoktatásban kiemelkedõ tudományos teljesítményt elért fiatalok alkotó, tudományos tevékenységének segítése. Pályázatokat kizárólag a már eredményekkel (TDK-konferenciákon és más szakmai fórumokon elnyert díjakkal, tudományos publikációkkal, megvalósult egyéb alkotásokkal stb.) dokumentált

1.egyéni és csoportos hallgatói kutatómunka, valamint
2.az ahhoz kapcsolódó bel- és külföldi tanulmányutakon, konferenciákon való aktív részvétel forintköltségeinek (részvételi díj, utazás, szállás) fedezésére,
3.továbbá kivételes esetben és egyszeri alkalommal diáktudományos tevékenységhez kapcsolódó, hallgatók közremûködésével készült tudományos publikációk megjelentetésének támogatására fogadnak el.

(A szakalapítvány szerény anyagi lehetõségei miatt a támogatás mértéke csak kivételes esetben haladhatja meg a 150.000 Ft összeghatárt. Az ezen összeghatárt is figyelembe vevõ költségvetés intézményi infrastruktúra - támogatást nem tartalmazhat.) Pályázati támogatásban részesülhetnek: (1) a felsõoktatásban dokumentáltan eredményes tudományos vagy mûvészi tevékenységet felmutató, magyarországi egyetemen vagy fõiskolán, nappali tagozatos graduális tanulmányaikat végzõ, illetve (2) rendkívül indokolt esetben esti, levelezõ és távoktatási formában tanuló egyetemisták és fõiskolások. Elõnyben részesülnek az elsõ egyetemi vagy fõiskolai diplomájukat szerzõ fiatalok, továbbá a Pro Scientia Aranyérmesek. Ez utóbbiak kedvezménye, hogy a végzést követõ naptári évben még kaphatnak pályázati támogatást. A pályázat benyújtásának határideje: 2000. október 12.


9.
A Royal Irish Academy különbözõ nemzetközi programokat hirdet meg, többek között rövid, maximum 6 hetes tanulmányutakra ("Senior Visiting Fellowships") az Ír Köztársaságba. Konferenciákra és tanulmányi kurzusokon való részvételre szóló ösztöndíjak nem pályázhatók meg. A pályázati határidõ: 2000. október 13.
Érdeklõdni lehet: Ms.Laura Mahoney, Assistant Executive Secretary Royal Irish Academy, 19 Dawson Street, Dublin 2. Telefon: 353-1-676 2570 Fax:353-1-676 2346. Honlap: www.ria.ie Email: G.McLean@ria.ie
A programról angol nyelvû tájékoztató hozzáférhetõ az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest, V., Szalay u. 10-14., telefon: 302-7369). Részletes információt valamint jelentkezési formanyomtatványokat a Royal Irish Academy fent megadott címén lehet kérni.


10.
2001/2002. évi brit ösztöndíjak (British Council) A részletes pályázati kiírás és a kellõ ûrlapok megtalálhatók a http://www.britishcouncil.org/hungary címen, valamint a Külügyi Osztályon. Jelentkezési határidõ: 2000. október 20.


11.
A DAAD pályázati felhívása németországi ösztöndíjakra a 2001. naptári évre, a 2001. tanév õszi félévére és a 2001/2002. tanévre Pályázhatnak felsõoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói valamennyi tudományágban. Jelentkezési határidõ: 2000. október 31. Részletes információ a Pályázati Irodában, valamint a http://www.om.hu (Pályázatok) Internet címen.


12.
International Research Fellowship Programme of the OSCE Parliamentary. A kiírás és az ûrlapok megtalálhatók a http://www.oscepa.org/intern.htm oldalon.


13.
Az Oktatási Minisztérium felhívása a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programokhoz kapcsolódó Pályázati Szándék közlésére. A Kormány a Széchenyi-terv egyik stratégiai elemeként Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Program megvalósítását határozta el annak érdekében, hogy a Program keretében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység, az innováció eredményei hozzájáruljanak az ország versenyképességének növeléséhez, az életminõség javításához, minõségi munkahelyek teremtéséhez és általában a tudás-alapú gazdaság kiépüléséhez. A pályázati rendszer fõ célja olyan nagyívû, interdiszciplináris és integráló jellegû projektek indítása, amelyek az anyagi és szellemi erõforrások megfelelõ összpontosításával valódi áttöréshez vezethetnek a megjelölt területeken. A feladat nagysága és komplexitása a technikai lebonyolításban is egy újfajta, kétlépcsõs megközelítést kíván. Jelen felhívás célja - a 2001. januárjában meghirdetésre tervezett pályázatokat megelõzõen - az országban a prioritásokhoz szakmailag kapcsolódó tényleges kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásoknak minél jobb megismerése érdekében a pályázati szándékok felmérése, az alábbi fõirányokban (nemzeti programokban).

A fõirányok belsõ tartalma, prioritásai: Az egyes fõirányokon belül prioritást jelentõ ún. kulcsterületek, vagy kulcsakciók határozhatók meg, ami azt jelenti, hogy a pályázat fõirányok a tudomány- és technológiapolitika prioritási területei szerint feladat-orientáltan tagolódnak tovább. A fõirányonként az alábbiakban felsorolt kulcsterületek csak elõzetes, a fõirány jellegét illusztráló témák; a végleges kulcsterületek meghatározása késõbb történik.

5.Fõirány: A nemzeti örökség és a jelenkor társadalmi kihívásainak kutatása
A kulcsterületek a magyar kultúra és annak európai beágyazottsága, a nemzetiségi és kisebbségi kérdések vizsgálata, a társadalmi folyamatok, valamint az ember és természet kapcsolatának kutatása. A kulcsterületek a nemzeti örökség és a jelenkor társadalmi kihívásai kutatásának széles területét kívánják lefedni. A felhívás tartalmi feltételei megfelelnek a késõbb meghirdetésre kerülõ végleges pályázatnak. Az 5. fõirány szakmai sajátosságai nagymértékben eltérõek, ennek megfelelõen a pályázati feltételek is különböznek az 1.-4., illetve az 5. fõirányokra vonatkozóan. A pályázatot kizárólag magyarországi telephelyen tervezett K+F tevékenységre lehet beadni. Konzorcium alakítása esetén a konzorcium együttmûködésének szabályait, a konzorcium vezetõjét a konzorcium maga állapítja meg. A konzorcium munkamegosztását a pályázatban fel kell tárni. A kiírásra kerülõ végleges pályázaton való részvétel feltétele jelen felhívásnak megfelelõ pályázati szándék közlése, de a pályázók a pályázati projektben módosíthatják pályázatuk tartalmát és a résztvevõk körét.

Pályázati feltételek az 5. fõirányhoz:
A pályázaton részt vehet minden belföldi székhelyû jogi személy és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, illetve ezek konzorciuma. A pályázók természetesen felsõoktatási intézmények, illetve kutatóintézetek szervezeti egységei is lehetnek (tanszék, kutatócsoport, intézet, stb.), amennyiben ehhez az intézmény hozzájárul. A projekt koordinátora csak közcélú kutatási kutatóhely (felsõoktatási intézmény, akadémiai kutatóhely, költségvetési (ágazati) kutató-fejlesztõ intézet, közhasznú kutató-fejlesztõ intézet, közgyûjtemény) lehet. Részt vehetnek az EU tagállamaiban, valamint az EU 5. Keretprogramjához teljes körben társult országokban bejegyzett szervezetek is, azzal a feltétellel, hogy a hazai támogatásból nem részesülnek. A benyújtott elõpályázatok a végleges pályázat alapelveivel összhangban álló szakmai bírálaton esnek át, melynek eredményét a pályázók megkapják.

A támogatás mértéke: A pályázat keretében projektenként igényelhetõ összeg minimum 10 millió forint. A pályázati projektek futamideje maximálisan 4 év.

A jelen felhívásra a pályázati szándék közléséhez a mellékletben csatolt adatlapot (letölthetõ a RTF-formátumban a http://www.om.hu címen, illetve hozzáférhetõ a Pályázati Irodában.) kell 2 példányban kitölteni és a konzorcium vezetõjének aláírásával benyújtani az alábbi címen: Oktatás Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkárság, 1052 Budapest, Szervita tér 8. A benyújtás határideje: 2000. október 31. A borítékon kérjük feltüntetni: “NKFP elõpályázat”. A felhívással kapcsolatosan információt ad: dr. Balogh Tamás fõosztályvezetõ (telefon: 318-4247, fax: 266-2056, email: tamas.balogh@om.gov.hu)


14.
A kanadai International Center for Canadian Studies pályázati felhívása kanadai ösztöndíjakra a 20001/2002. tanévre. A részletes pályázati kiírás és a szükséges ûrlapok megtalálhatók a Külügyi Osztályon. Jelentkezési határidõ: 2000. november 1.


15.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatot hirdet az 2001. naptári évre. A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet tehetséges, fiatal szakembereinek a külföldi rész- továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével már bizonyította kiemelkedõ képességét. A pályázatok elbírálásánál az alábbi prioritások az irányadók:

Bölcsészettudományok terén: Társadalomtudományok terén:
- irodalomtudomány - közgazdaságtan
- mûfordítás - gazdaságtudományok
- nyelvészet - szociológia
- történettudomány - jog
- filozófia - politológia - benne felsõoktatáspolitika
  -pszichológia

Az Ösztöndíj idõtartama 3-8 hónap, amely az állami költségvetés függvényében egyszer - legfeljebb 6 hónappal - meghosszabbítható. Az Ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Ebben az évben mitegy 200 pályázóból közel 80 fõ átlagosan 4-5 hónapos tanulmányutat nyert. Az ösztöndíjas utak 2001. március 1-tõl kezdõdhetnek.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

- A MÖB pályázati adatlapja a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjhoz (3 példány). (A pályázó a nyomtatványon jelölje meg a témájának megfelelõ szakmai kollégium sorszámát is, amely a felhívásban felsorolt tudományterületek sorszámával azonos.)
- Szakmai életrajz magyar és angol nyelven (2-2 példány)
- Publikációk jegyzéke, magyar és angol nyelven; ( 2 példány) A publikációs jegyzékben külön kell választani a hazai és a külföldi közleményeket a következõ bontásban: szakmai folyóiratban megjelent cikkek, könyvek, konferencia kiadványok, egyéb. (A pályázónak a három legjobbnak ítélt publikációja másolatát is csatolnia a kell a pályázathoz !)
- Legalább két szakmailag elismert ajánló véleménye lezárt boritékban a mellékelt (letölthetõ) kétoldalas ajánló lapon.
- Munkaterv magyar és angol nyelven (2-2 példány)
- A pályázó által beszerzett, külföldi fogadókészséget igazoló levél (fax esetén annak az eredetijét utólag meg kell küldeni a MÖB Irodába.
- Költségterv formanyomtatványon (2 példány)
- Oklevél másolat (2 példány)
- Idegen nyelvtudást igazoló állami nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékû bizonyítvány (2 példány)

A pályázathoz szükséges formanyomtatványok (1, 4, 7) az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodájától (Budapest, V. Szalay u. 10-14., Postacím 1884 Bp. Pf. 1.) kérhetõk, illetve letölthetõk a http://www.om.hu Internet címen. (A mûvészek és a kutatók pályázati adatlapja és ajánlólapja nem azonos ! A formanyomtatványok sokszorosíthatók.) Beadási határidõ: 2000. november 15.

A MÖB az ösztöndíjas külföldi megélhetéséhez, szállásához, munkájának dologi kiadásaihoz ad anyagi támogatást, és az ösztöndíjas egyszeri oda-vissza útiköltségét is biztosítja A pályázatokat a következõ címre kell postán eljuttatni: Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája,1884. Budapest Pf. 1. A borítékra kérjük ráírni: "Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj". Az ösztöndíj munkajogi vonatkozású ügyeit az ösztöndíjas maga intézi. További információt a MÖB Iroda ad. (Holodnyák Péter fõtanácsos, tel.: 302-06-00/1243.) További részletek a http://www.om.hu címen, illetve a Pályázati Irodában.


16.
A Magyar Szabványügyi Testület pályázata hallgatók számára. Részletek a Pályázati iroda faliújságján. Beadási határidõ: 2001. május 31.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2000. szept 29.

MNEK Közalapítvány

Kisebbségi hallgatói ösztöndíj

Kurír 124.

2000. szept 29.

MNEK Közalapítvány

Roma hallgatói ösztöndíj

Kurír 124.

2000. szept 29.

A. M. Felsõokt. és Kut.

Doktori disszertáció

Kurír 126.

2000. szept 30.

Mo. Cigányokért A.

Cigány hallgatói pályázat

Kurír 124.

2000. szept. 30.

OTKA

MTA-OTKA-NSF

Kurír 121.

2000. szept. 30.

Ösztöndíj Alapítvány

Határontúli hallgatók

Kurír 126.

2000. szept. 30.

Kétoldalú együttm.

Kutatási projektek

Kurír 126.

       

2000. okt. 2.

Esélyt a tanulásra

Hallgatói ösztöndíj

Kurír 126.

2000. okt. 2.

Mobilitás

Ifjúsági mobilitás EU-ban

Kurír 126.

2000. okt. 5.

Pro Renovanda Al.

Vendégprofesszorok Mo.-n

Kurír 125.

2000. okt. 6.

MÖB

Külföldi ösztöndíjak

Kurír 126.

2000. okt. 10.

OM

FKFP

Kurír 126.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

2000. okt. 13.

Royal Irish Academy

Visiting Fellowships

Kurír 126.

2000. okt. 15.

Mellon Alapítvány

Villa I Tatti

Kurír 121.

2000. okt. 15.

British Council

Brit ösztöndíjak

Kurír 126.

2000. okt. 31.

DAAD

Németországi ösztöndíjak

Kurír 126.

2000. okt. 31.

OM

NKFP

Kurír 126.

       

2000. nov. 1.

Szociofotó

Pályázat

Kurír 124.

2000. nov. 1.

Sylff

Hallgatói konferencia

Kurír 118.

2000. nov. 1.

IC for Canadian Studies

Kanadai ösztöndíjak

Kurír 126.

2000. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118.

2000. nov. 15.

MÖB

Eötvös

Kurír 126.

       

2000. dec. 1.

OM & Bolyai Díj A.

Ifjúsági Bolyai Pályázat

Kurír 124.

       

2001. máj. 31.

MSZT

Hallgatói pályázat

Kurír 126.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92/122.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. Kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.