Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

124. szám - 2000. június 5.

Információk

1. 2000. június 30-án mind a Kari Tanács, mind az Egyetemi Tanács megbízatása lejár, ezért idõszerûvé válik a Kari és az Egyetemi Tanácsi képviselõk megválasztása. Az Egyetemi Tanács oktatói tagját két fordulóban (jelölés és választás), a Kari Tanácsi tagot egy fordulóban (választás) kell megválasztani.

Ennek értelmében a választások idõpontját a Kar Dékánja az alábbiak szerint írja ki:

Jelölés – Egyetemi tanácstag:
2000. június 6-7-8. 9h-15h-ig
Helye: a BTK Dékáni Hivatal elõtere

Az Egyetemi tanácstag megválasztása:
2000. június 20-21-22. 9h-15h-ig
Helye: a BTK Dékáni Hivatal elõtere

A Kari tanácstag megválasztása:
2000. június 20-21-22. 9h-15h-ig
az intézetvezetõ által kijelölt helyen.

A Szavazatszámláló és Jegyzõkönyv-hitelesítõ Bizottság személyi összetétele:
Elnök: Dr. Pálfy Miklós, egyetemi docens, Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék
Tag: Kelemen Éva, hivatalvezetõ


Fontos tudnivalók:

Az Egyetemi Tanácstag megválasztása:

· Az Egyetem Választási Szabályzata értelmében mindazok, akik a Szegedi Tudományegyetemen egyetemi vagy akadémiai állásban vannak választók és választhatók.
· A Bölcsészettudományi Kar és a Zenemûvészeti Konzervatórium oktatói egy választási egységet alkotnak. Ennek értelmében a két egység oktatói, kutatói és lektorai összesen egy tanácstagot és három póttagot választanak.
· Az Egyetemi Tanács nem oktató képviselõjét a nem oktató dolgozók külön választás keretei között választják meg.
· Az új Egyetemi Tanács megbízása 3 évre szól.
· A választás elsõ fordulója a jelölés, mely során a választó összesen egy olyan oktató, kutató vagy lektor nevét írja fel a hivatalos jelölõ cédulára, akit Egyetemi Tanácstagnak alkalmasnak vél.
· A második fordulóban (választás) a megválasztható tanácstagok számánál négyszer több fõ indul, a jelölés során kapott szavazatok számának csökkenõ sorrendje alapján. A jelölteknek nyilatkozniuk kell, hogy megválasztásuk esetén vállalják-e a tagságot.
· A leadott szavazat akkor érvényes, ha a szavazólapon annyi név marad áthúzás nélkül, amennyi a megválasztható tanácstagok száma (egy fõ).
· A legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz a tag, a póttagok pedig a megválasztott tag utáni, csökkenõ sorrendben legtöbb szavazatot kapott jelöltek lesznek.
· A jelölés és a szavazás eredményérõl, jól látható helyen, tájékoztatót függesztünk ki.

A Kari Tanácstag megválasztása:

· Az egyfordulós választás történhet intézeti keretek között, vagy az intézetvezetõ kérésére kari segítséggel is. Mindkét esetben egy, az intézethez tartozó oktatót és három póttagot választunk.
· A választás egyfordulós. Minden választásra jogosultnak egy szavazata van.
· A választás érvényes (intézetenként), ha a választásra jogosult oktatók, kutatók és lektorok legalább 50 %-ánál eggyel többen szavaztak.
· A szavazás a Dékáni Hivatal által kiadott hivatalos intézeti listával (szavazólap) történik.
· A szavazólapon az intézet valamennyi szavazásra jogosult oktatójának, kutatójának neve szerepel betûrendben két egymás melletti oszlopban. Az elsõ oszlopban a tagra, a második oszlopban a három póttagra lehet szavazni, vagyis mindenkinek három póttagot kell bejelölnie.
· A intézeti listát a szavazás elõtt 1 héttel a Dékáni Hivatal kiküldi az intézetvezetõnek. Ha 3 napon belül a intézetvezetõ nem emel kifogást a feltüntetett személyekkel kapcsolatban, a lista hivatalos szavazólapnak minõsül.
· Érvényes a szavazat, ha a szavazó a listán egy tagot és három a taggal nem megegyezõ póttagot jelöl.


2.
A Kari Tanács az 1999/2000. tanév VI. rendes tanácsülését 2000. június 8-án (csütörtökön) de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben.

Napirendi pontok:

Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat Pedagógiai pszichológia szakirányú továbbképzés indítására a Pszichológia Tanszéken
Elõterjesztõ: Dr. Bagi Ibolya, dékánhelyettes
2. Javaslat Szabó Gábor (kommunikáció szak) idõntúli államvizsgájának letételére
Elõterjesztõ: Dr. Bagi Ibolya, dékánhelyettes

A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat a kari Szervezeti és Mûködési Szabályzat elfogadására
Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, dékán
2. Javaslat díszdiplomák adományozására
Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, dékán
3. Egyéb

A következõ, júniusban tartandó Kari Tanács üléseken többek között a tanszék és tanszékvezetõi pályázatok elbírálása (20-án), a kari stratégiai terv és a jövõ évi felvételi tájékoztató anyagának megvitatása (29-én) várható.


3.
A Néprajzi Tanszék "Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár" sorozatában megjelent Józsa László: Megszentelt kövek. Kápolnák, keresztek, szobrok, temetõk Kunszentmártonban illetve Hetény János: A gyõri vérrel könnyezõ Szûzanya kultusztörténete címû kötete.


4.
Dr. Albert Sándor egyetemi docens 2000. május 19-én, pénteken tartotta habilitációs elõadásait a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A tantermi elõadásra 13.30 órától "A fordíthatatlanság mint fordításelméleti kategória" címmel került sor, mig a "Fordításelmélet és nyelvfilozófia: vannak-e közös pontok?" címû tudományos elõadás 14.30 órakor kezdõdött. A habilitációs védés során Dr. Albert Sándor 97 %-os eredményt ért el.


5. A
z elmúlt két évhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem az idén is részt vesz a Szegedi Nemzetközi Vásáron június 5-11 között, ahol a 10 kar képzési kínálatát mutatja be az érdeklõdõknek. A vásár ünnepélyes megnyitója 5-én 10 órakor lesz. A vásár naponta 10-18 óra között tart nyitva.

Tudományos és PhD hírek

Doktori védések:

- Kiss Gabriella Phd-védése 2000. június 9-én (pénteken) 10 órai kezdettel lesz a BTK Kari Tanácstermében.
- Luchmann Zsuzsanna PhD-védése 2000. június 14-én (hétfõn) 10,30 órai kezdettel lesz a BTK VIII.sz. tantermében.

A Kari Doktori Tanács megtartotta 2000. május 31-i értekezletét, melyen a következõ döntéseket hozta:

Andrási Dorottya (irodalomtudomány), Horváth Ágnes (irodalomtudomány), Horváth Géza (irodalomtudomány), Tóth Ágnes (történelem) és Szentgyörgyi Szilárd (nyelvtudomány) megvédett PhD-értekezésének az Egyetemi Doktori Tanács elé történõ terjesztését 5 igen szavazattal egyhangúlag támogatta.

Viskolcz Noémi, Varga Emõke, Horváth Erzsébet, Juhász Orsolya (irodalomtudomány) és Sipõcz Katalin (uralisztika) doktori eljárásának megindítását szintén egyhangúlag támogatta.

Piti Ferenc és Kõfalvi Tamás (történelem) részére a bíráló bizottságot kijelölte.


Rendezvények

1. 2000. június 7-én, szerdán délután 13.00 órától a FDSZ szervezésében pedagógusnapi ünnepség lesz a VII. teremben. Ünnepi beszédet tart Bagi Ibolya, általános és oktatási dékánhelyettes.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) 2001. évi olaszországi nyári egyetemi ösztöndíjainak pályázati határideje - a szükséges rangsorolás miatt - 2000. június 20.

2. Az Oktatási Minisztérium Kutatás-Fejlesztési Helyettes Államtitkárság (OM KFHA - volt OMFB) 2000. évi pályázati kiírásai a kétoldalú, kormányközi tudományos és technológiai együttmûködés keretében megvalósuló kutatási/fejlesztési projektek nemzetközi kutatócseréjének támogatására:

magyar-szlovén együttmûködés 2000. június 29. 16:00 óra

A pályázati ûrlapok letölthetõk a http://www.omfb.hu címrõl.


3.
Az Oktatási Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány meghirdeti az Ifjúsági Bolyai Pályázatot. Pályázhatnak felsõoktatási intézmények nappali tagozatos magyar állampolgárságú hallgatói. Pályázati téma: Az agyi hullámtevékenység (theta és gamma oszcillációk) szerkezetei és mûködési alapjai. A nyertes pályázó egyrészt az általa megnevezett egyetem téma szerinti doktori iskolájában - annak egyetértése esetén - államilag finanszírozott doktori képzésben való részvételre jogosult, másrészt 300 ezer forint pénzjutalomban részesül. A pályázat beküldésének határideje: 2000. december 10. Bõvebb információ a Pályázati Irodában, illetve a www.om.hu Internet címen.


4.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) és a Német Felsõoktatási Csereszolgálat (Deutscher Akademischer Austauschdienst/DAAD) pályázata a magyar-német kulturális kormányközi egyezmény alapján megvalósuló magyar-német kutatócserékre 2001-2002-re valamennyi tudományágban.
Pályázhatnak a magyar felsõoktatási intézmények, vezetõ kutatóintézetek oktatói, tudományos kutatói, akik német felsõoktatási intézmény oktatóival, tudományos kutatóival vagy kutatóintézetek kutatóival közös kutatást folytatnak, terveznek. A program a közös kutatásban részt vevõ kutatók utazási és tartózkodási költségeit támogatja.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2000. június 30. Magyar-német közös döntés a pályázatokról: 2000. november közepe. A projektek támogatásának kezdete: 2001. január 1. (a költségvetés függvényében ez áthúzódhat 2001. I. negyedév végére). További részletek a Bölcsészkar honlapján.


5.
International Summer School Modernizing local community in South East Europe will be held at Palic lake - Subotica (FRY), from 30 of July - 20 of August 2000.
It is a specialized 3 weeks school for young University lecturers, researches or postgraduate students, with 30 participants, preferably coming from Faculty of economy and Faculty of law. All costs related to the accommodation, lecturing and travel will be covered by organizers, who will also provide necessary technical facilities for participants (PC service, fax, other equipment) and literature. Working language is English.
All needed details about the school like program, staff, lecturers and organization issues, are presented at web site: http://www.palgo.org.yu/mlcise.htm where by clicking on the project: Modernization of local community in South East Europe, one could easily find mentioned data.
Applications should be sent till 15 of June.


6.
ERASMUS-információk:

A Karl-Franzens-Universität, Graz jelentkezési csomagja és információs anyagai megtalálhatók a következõ címen: http://www.kfunigraz.ac.at/bfawww/SOKRATES/sokratesin/welcome2.html

Jelentkezési határidõk a nyertes hallgatók számára:
az õszi szemeszterre illetve az egész tanévre: 2000. július 15.
a tavaszi szemeszterre: 2000. december 15.

A Technische Universität, Dresden információs anyagai megtalálhatók a http://www.tu-dresden.de/aaa/ címen.

Jelentkezési határidõk a nyertes hallgatók számára:
az október 1-jétõl kezdõdõ õszi szemeszterre: 2000. július 15.
az április 1-jétõl kezdõdõ tavaszi szemeszterre: 2001. január 15.

A Johann Wolfgang Goethe-Universität, Frankfurt am Main információs anyagai megtalálhatók a http://www.uni-frankfurt.de/ címen.
Jelentkezési határidõ a nyertes hallgatók számára: 2000. július 1.


7
.
University of Michigan: Visiting Professorship in the Political Ecology of the Western Mediterranean. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.

8. A Soros Alapítvány pályázatot hirdet a felsõoktatásban tanuló, fogyatékkal élõ fiatalok esélyegyenlõségének és integrálásának elõsegítése, személyi segítõk igénybevételének támogatására. Pályázhatnak a 2000/2001-es tanévben felsõoktatási intézményben tanuló fiatalok (hallássérültek, látássérültek, mozgásban akadályozottak, olvasási, írási vagy beszédzavart mutatók). Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján. A pályázat beadási határideje: 2000. július 30.

9. A MNEK Közalapítvány Kuratóriuma ösztöndíjat hirdet kisebbségnek a felsõfokú oktatásban. Jelentkezhetnek magyar állampolgárságú, nemzeti kisebbséghez tartozó hallgatók, akik a 2000/2001-es tanévben fõiskola vagy egyetem hallgatói. Csak az a hallgató pályázhat, akinek az elõzõ tanév végi eredménye legalább 3,5 volt. Az ösztöndíj havi összege 10000 Ft. A pályázatok beadásának határideje: 2000. szeptember 29. További fontos kritériumok, és bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján.

10. A MNEK Közalapítvány Kuratóriuma ösztöndíjat hirdet magyar állampolgárságú, cigány (roma) kisebbséghez tartozó hallgatóknak, akik a 2000/2001-es tanévben fõiskolán vagy egyetemen az elsõ diploma megszerzéséért tanulnak esti, levelezõ vagy távoktatási formában, illetve a másod-, vagy további diploma megszerzéséért tanulnak nappali, esti, levelezõ vagy távoktatási formában. Az ösztöndíj havi összege 10000 Ft. Határidõ: 2000. szeptember 29.

11. Az Igazságügyi Miniszter megbízásából a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány pályázatot hirdet egyetemi illetve fõiskolai tanulmányokat nappali tagozaton folytató cigány hallgatók részére az elsõ diploma megszerzéséig. A támogatás feltétele: eredményesen befejzett tanulmányi félév igazolása, elsõ évfolyamra beiratkozott hallgatóknál pedig a felvétel tényét közlõ értesítés. Az ösztöndíj támogatás havi összege max. 12000 Ft. A pályázatok benyújtási határideje: 2000. szeptember 30.

12. Hétköznapok és ünnepek a hazában és családban szociofotó pályázat. Célja, hogy bemutassuk a különbözõ korosztályok miként látják a 2000-ik ünnepeit és hétköznapjait szûkebb és tágabb környezetünkben. Határidõ: 2000. november 1. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján.

13. A Soros Alapítvány és a Sulinet Klub Egyesület közös pályázatot hirdet a pedagógusok otthoni számítógéphez jutásának elõsegítése, illetve informatika továbbképzésére. Határidõ: 2000. június 12. Bõvebb információ a Bölcsészkar honlapján, illetve a Pályázati Iroda faliújságján.

14. A Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix, Namur (Belgium) „Master in Finances – Master en finance” címû, egy éves posztgraduális programjának a tájékoztatója és plakátja megtekinthetõ a Külügyi Osztályon. A programról részletesebb információk találhatók a http://www.fundp.ac.be/eco/desfin/desfin.html címen.

15. A Rákellenes Görög Akció által szervezett, Athénban megrendezésre kerülõ IV. Dohányzás-ellenes Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál tájékoztatója megtekinthetõ a Külügyi Osztályon.

16. A Hospitality Business School (http://www.bus.msu.edu/shb) tájékoztató plakátja megtalálható a Külügyi Osztályon.

17. A multimédia területén tehetséget mutató hallgatók számára az Europrix Secretariat (http://www.europrix.org) által kiírt Europrix Multimedia Art 2000 Students’ Contest tájékoztató és pályázati anyagai megtalálhatók a Külügyi Osztályon. Határidõ: 2000. június 30.

18. Az Ecole Superiore de Metrologie (http://www.esm.fr) (Douai, Franciaország) új posztgraduális programot hirdetett meg „Measuring System and Metrology” címmel. A program plakátja és ismertetõ anyaga megtalálható a Külügyi Osztályon.

19. Az Université Francois Rabelais, Tours jelentkezési csomagja és információs anyagai megtalálhatók a Külügyi Osztályon, illetve a következõ címen: http://www.univ-tours.fr.

20. Az Université Claude Bernard, Lyon ECTS Guide-ja megtalálható a Külügyi Osztályon.

21. Formami diplomanyújtó képzés és konferencia. Jelentkezés és bõvebb információk a www.formami.univ-mrs.fr weboldalon, illetve 2000. június 30.

22. Az Alicante-i Egyetem (http://www.sri.ua.es) önköltséges spanyol nyelvi kurzusainak tájékoztató füzete megtalálható a Külügyi Osztályon.


Szerkesztõi rovat

Szeretném megkérni a tanszékek illetékes munkatársait, hogy ellenõrizzék a Bölcsészkar weboldalain található, rájuk vonatkozó információkat. Kiindulópontul javaslom a http://www.arts.u-szeged.hu/tanszek.html Internet oldalt. Kérném, hogy minden tanszék jelezze, amennyiben az ott lévõ információk (név, telefonszám, e-mail-cím) már nem érvényesek. Legyenek szívesek a változásokat (vagy teljesen új, tanszéki készítésû weboldalt) jelezni, hiszen mindenkinek érdeke, hogy az információk naprakészek legyenek.

A fentiek csak azokra a tanszékekre vonatkoznak, akiknek az oldalát még Zilahi Tibor készítette. Akiknek saját webmesterük van (pl. Magyar, Germán, Angol Intézet), vagy valamely oktató végzi az oldalaik karbantartását, ott keressék az illetékest.

Köszönettel

Pereszlényi Gábor, pályázati referens
E-mail:
peresz@arts.u-szeged.hu
Telefon: 54-4167


Kari Kurír
A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja
Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2000. jún. 5.

CEU/HESP

Summer University

Kurír 122.

2000. jún. 5.

KLTE

Erdély tört A.

Kurír 122.

2000. jún. 12.

Soros - Sulinet

Pedagógus PC

Kurír 124.

2000. jún. 15.

Summer School

Local community in SE EU

Kurír 124.

2000. jún. 15.

Politikatörténeti A.

Kutatómunka ösztöndíj

Kurír 123.

2000. jún. 20.

Változó Világ

Szabó Ervin pályázat

Kurír 123.

2000. jún. 20.

MÖB

Olasz nyári egyetem

Kurír 123.

2000. jún. 29.

OM KFHA

Magyar-szlovén együttmûködés

Kurír 124.

2000. jún. 29.

EU Bizottság

Archimedes díj

Kurír 123.

2000. jún. 30.

Emberk. Trsd. Alap.

Család és helytörténet

Kurír 119.

2000. jún. 30.

MÖB - DAAD

Magyar-német kutatócsere

Kurír 124. 

       

2000. júl. 17.

Fulbright

USA ösztöndíjak

Kurír 122.

2000. júl. 30.

Soros

Fogyatékos hallgatói ösztöndíj

Kurír 124. 

       

2000. szept. 15.

Pro Renovanda Al.

Történelem-földrajz pályázat

Kurír 117.

2000. szept 29.

MNEK Közalapítvány

Kisebbségi hallgatói ösztöndíj

Kurír 124.

2000. szept 29.

MNEK Közalapítvány

Roma hallgatói ösztöndíj

Kurír 124.

2000. szept 30.

Mo. Cigányokért A.

Cigány hallgatói pályázat

Kurír 124.

2000. szept. 30.

OTKA

MTA-OTKA-NSF

Kurír 121. 

       

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

2000. okt. 15.

Mellon Alapítvány

Villa I Tatti

Kurír 121. 

       

2000. nov. 1.

Szociofotó

Pályázat

Kurír 124.

2000. nov. 1.

Sylff

Hallgatói konferencia

Kurír 118.

2000. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118. 

       

2000. dec. 1.

OM & Bolyai Díj A.

Ifjúsági Bolyai Pályázat

Kurír 124. 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92/122.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.