Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

121. szám - 2000. április 6.

Dékáni közlemény


Immár négy hónapja, hogy a Klasszika Filológiai Tanszékbõl kivált a Bizantinológiai Tanszéki Csoport, mely 1999. december 1-tõl a Történeti Segédtudományok Tanszékhez tartozik. Nem a hír aktualitása indokolja ennek a szervezeti változásnak a bejelentését, hanem azok a jelzések, miszerint vannak a Karon kollégák és dezinformált hallgatók is, akik félreértették a jelzett strukturális változás okait. Ezért tudatom, hogy az átszervezés kizárólagosan az én kezdeményezésemre történt, s mikéntje az én döntésem volt.
Köszönettel tartozom Makk Ferenc professzor úrnak, aki kérésemre helyet adott tanszékén a dékáni döntés nyomán kiváló tanszéki csoportnak. Köszönöm Olajos Terézia professzor asszonynak, valamint közvetlen munkatársának, Galántai Erzsébet tanárnõnek, hogy egyetértettek a dékáni kezdeményezéssel.


Információk


1.
Az MTA Doktori Tanácsa 2000. március 17-i tartott ülésén Dr. Pál József egyetemi tanárnak a Magyar Tudományos Akadémia doktora tudományos címet adományozta.


2.
Az SZTE Angol-Amerikai Intézete az idén immár hatodik alkalommal adta át a Kathleen Heaslip Wodala emlékérmet. Az átadásra március 22-én került sor, a díjazott Dragon Zoltán V.éves angol-amerikanisztika szakos hallgató.


3.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája empirikus vizsgálatot végez a felsõoktatásban hallgató diákok szocio-demográfiai összetételérõl, társadalmi hátterérõl, hallgatói öntevékeny körökben végzett tevékenységérõl. Kérünk mindenkit, hogy a HÖOK megbízólevelével érkezõ kérdezõbiztosokat az egyetem területén megértéssel fogadják.


4.
Az egyetemi gépjármûvek igénybevételi díjai megtalálhatóak az Egyetemi Értesítõ 2000. március 13-i számában.


5.
Telefonszámváltozások:

Történeti Intézet:

Új- és Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék

Marjanucz László 4804

Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék

Pándi Lajos 4805
Tomka Béla 4806
Karsai László 4806

Középkori Egyetemes Történeti Tanszék

Márton Alfréd 4630
Galamb György 4630
Polgár Szabolcs 4630

Történeti Segédtudományok Tanszék

Almási Tibor 4824
Rigóné Péter Irén 4824
Pihurik Judit 4824

Új és Legújabbkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék

Kukovecz György 4825

Pályázati Iroda:

Pereszlényi Gábor pályázati referens 4167
Tarjányi Tamás rendszergazda 4308


6. Ingyenes allergiaszûrés
lesz - fül-orr-gégész részvételével - 2000. április 11-12-13-án az üzemorvosi rendelõben (Kossuth Lajos sgt 72/B). Feltétlenül jelentkezzenek azok a dolgozók, akik az alábbi tünetek közül legalább kettõt észleltek magukon egyszerre: vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés, könnyezés, szemviszketés. Az érdeklõdõk legkésõbb április 7-ig jelentkezhetnek az 54-4427-es telefonszámon. (TB kártyájukat kérjük vigyék magukkal!)


7.
Szálláslehetõség nyílt a ELTE Fõiskolai karának Kazinczy utcai épületéhez tartozó gondnoki lakásban. A lakás különbejáratú, kétszobás, összkomfortos, az egyik szobában kettõ, a másikban három ággyal. Az árak 8000+ÁFA ágyanként (a teljes szoba igénybe vétele esetén 6000 Ft+ÁFA). A szállást lefoglalni Üveges Etel gondoknál lehet, (telefon: (1) 352-8981) természetesen megfelelõ idõben.


8.
2000. március 28-án délután Nigel Thorpe brit nagykövet, szegedi útja keretében, a Bölcsészkaron, angol szakos hallgatóknak tartott elõadást Nagy-Britannia 1945 utáni külpolitikájáról. Az elõadást követõen kötetlen beszélgetésre került sor Magyarország európai uniós csatlakozásáról, a NATO-tagságról. Nigel Thorpe elmondta: a vitát hallatlanul élvezte, mert a hallgatók nemcsak kitûnõen beszélnek angolul, de rendkívül érdeklõdõek és tájékozottak is. Este a nagykövet az egyetem angol és amerikai intézeteinek oktatóival találkozott, az itt folyó képzést ugyanis évek óta támogatja a British Council. (Forrás: Dél-Magyarország, 2000. március 29.)


9.
A Hallgatói Önkormányzat kérésére 2000. április 4-én dékáni szünet volt.


10.
A német OVB cég (független vagyoni tanácsadás), mely 7 nyugdíjpénztárral van kapcsolatban felajánlotta szolgáltatásait. Képviselõje Lentulay Pál, 6723 Szeged, Szamos u. 3/B. V. em. 20. Telefon: 62/465-724.


11.
Jóváhagyott tanulmányutak testvéregyetemi szerzõdések keretében:

BRNO

Novák György docens Amerikanisztika Tsz.

7 nap

Alessandro Rosselli lektor Olasz Nyelvi és Irod. Tsz.  

GÖTTINGEN

Szabó József egy. tanár Magyar Nyelvészeti Tsz.

5 nap

£ÓDZ

Sebõk Ferenc adjunktus Történeti Segédtudományok Tsz.

5 nap

ODESSZA

Baróti Tibor adjunktus Orosz Filológiai Tsz.

10 nap

NOVI SAD

Szajbély Mihály docens Klasszikus Magyar Irodalmi Tsz.

5 nap

Hász-Fehér Katalin adjunktus Klasszikus Magyar Irodalmi Tsz.

5 nap

Kacziba Ágnes docens Szláv Filológiai Tsz.

5 nap

Kontra Miklós egy. tanár Angoltanár-képzõ és Alk. Nyelvészeti Tsz.

4 nap

TEMESVÁR

Barát Erzsébet adjunktus Angol Tsz.

7 nap

Christian Réka tanársegéd Amerikanisztika Tsz.

3 nap

Marjanucz László docens Új- és Legújabbkori Magyar Tört. Tsz.

5 nap

TURKU

Szõnyi György Endre docens Angol Tsz.   
Dolovai Dorottya tud. smtst. Finnugor Nyelvtudományi Tsz.

5 nap

Németh Anikó tanársegéd Angoltanár-képzõ és Alk. Nyelvészeti Tsz.  

UDINE

Sipõcz Katalin adjunktus Finnugor Nyelvtudományi Tsz.

5 nap

Ezio Bernardelli lektor Olasz Nyelvi és Irodalmi Tsz.  

SZENTPÉTERVÁR

Bagi Ibolya docens Orosz Filológiai Tsz. 14 nap
Szõke Katalin docens Orosz Filológiai Tsz. 14 nap
Tartalék:       
Szebenyi Péter egy. tanár Neveléstudományi Tsz. 14 nap
Kozmács István adjunktus Finnugor Nyelvtudományi Tsz. 14 nap


Tudományos és PhD hírek

A Szegedi Tudományegyetem felvételt hirdet a 2000-2001-es tanévre a doktori (Ph.D.) tudományos fokozat megszerzésére felkészítõ 3 éves posztgraduális képzésre.

A továbbképzésre 2000. május 19-én 12 óráig lehet jelentkezni a Dékáni Hivatalban ill. a Tanulmányi Osztályon, az ott kapható (másolható), valamint a Bölcsészkar honlapjáról letölthetõ jelentkezési lapon.
A posztgraduális képzésre a választott programnak megfelelõ egyetemi (MA) diplomával rendelkezõk, ill. az egyetemek (nem fõiskolai szakjai) utolsó éves hallgatói jelentkezhetnek.

Bõvebb felvilágosítás a Dékáni Hivatalban, a Tanulmányi Osztályon kapható.
Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztály (Kothencz Míhály)
H-6722 Szeged, Egyetem u. 2. Telefon: 36-62-544-364
Internet: http://www.arts.u-szeged.hu/aktualis/phd.html




A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara felvételt hirdet kétéves szakfordító- és tolmácsképzõ tanfolyamra angol, francia, orosz és német nyelvbõl a 2000/2001-es tanévre

A tanfolyamra diplomások és az 2000/2001-es tanévben negyed- vagy ötödéves felsõoktatási hallgatók egyaránt jelentkezhetnek, amennyiben a választott nyelvet felsõ fokon ismerik.

A felvételi vizsgadíj elõreláthatólag: 4.000,-Ft.
A tandíj egy félévre elõreláthatólag 75.000,-Ft.
Jelentkezési határidõ: 2000. május 12.

Bõvebb információ: SZTE BTK Dékáni Hivatal, 6722 Szeged, Egyetem u. 2-4., Tel.: 544-362
Internet: http://www.arts.u-szeged.hu/aktualis/tolmacs.html




Szigorlat

Irodalomtudomány

2000. március 31-én (pénteken) 10,30 órakor volt Kiss Gabriella sikeres Phd-szigorlata a Kari Tanácsteremben.
2000. április 26-én (szerdán) 10,30 órakor lesz Ádám Anikó Phd-szigorlata Csetri Lajos tanári szobájában.
2000. április 26-én (szerdán) 11,30 órakor lesz Annus Irén Phd-szigorlata Csejtei Dezsõ tanári szobájában.

Védések

Irodalomtudomány

Horváth Ágnes védésére 2000. április 19-én (szerdán) déli 12 órakor kerül sor a Kari Tanácsteremben.



Rendezvények


1.
A Magyar Történelmi Társulat, a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Akadémiai Bizottság, és a Szegedi Középkorász Mûhely, Szent István-i Magyarország címmel konferenciát rendez 2000. április 17-18-án a Szegedi Tudományegyetem Aulájában. A konferencián az egyetem oktatói közül elõad Makk Ferenc tanszékvezetõ egyetemi tanár, Kristó Gyula akadémikus, egyetemi tanár, Koszta László egyetemi docens és Szegfû László tanszékvezetõ fõiskolai tanár.


2.
Az ELTE Tanárképzõ Fõiskolai Kara ez évben ünnepli alapításának 25. évfordulóját. A jubileumi eseménynek kiemelkedõ rendezvényeként „Tanárképzés és Tudomány” címmel Országos tudományos és módszertani konferenciát szerveznek 2000. szeptember 7-8-án. A jelentkezési határidõ 2000. április 15. A konferencia részletes programja, a meghívó és a jelentkezési lap megtalálható a Kari Pályázati Irodában.


3.
A Klasszika-Filológiai Tanszéken 2000. február 29-én Prof. Kurt Smolak (Universität Wien) a középkori latin nyelvû komédiáról tartott elõadást.


4.
Prof. Dr. Fidel Raedle (Göttingen) a Német Irodalomtudományi Tanszéken március 21-én elõadást tartott a latin nyelvû dráma jelentõségérõl a reformációban és ellenreformációban. Ugyanõ a Klasszika Filológia Tanszéken március 21-24 között latin nyelvû elõadást és szemináriumokat tartott a késõantik latin keresztény eposzról és humanista témákról.


5.
Prof. Dr. Christine Ratkowitsch (Universität Wien) a Klasszika Filológia Tanszéken március 27-én tartott elõadást a középkori latin nyelvû tragédiáról.


6.
2000. március 30. és április 1. között a Gödöllõ melletti Domonyvölgyben került megrendezésre a Study Center on Language Contact holland-belga-magyar kontaktus-nyelvészeti kutatási project kétnyelvû nyelvhasználattal foglalkozó munkacsoportjának második konferenciája. A konferencián elõadással szerepelt az Angol-Amerikai Intézet három oktatója, Arnold F. Helga, Fenyvesi Anna, és Kontra Miklós, valamint a Szláv Intézet hallgatója, Gyõri Zsófia.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A Drezdai Technische Universitätre szóló hallgatói és kutatói ösztöndíj pályázat eredménye megtalálható a Pályázati Iroda faliújságján, valamint a Bölcsészkar honlapján.


2. Mellon kutatói ösztöndíjak Firenzében 2001-2002-ben. A Villa I Tatti-ba szóló ösztöndíj az olasz reneszánsznak a különbözõ tudományági aspektusokból (irodalom, történelem, mûvészettörténet, zene, filozófia, eszmetörténet) történõ kutatását szolgálja. Határidõ: 2000. október 15. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján.


3.
Course development competition - kurzusfejlesztés oktatóknak. Bõvebb információ: http://www.ceu.hu/crc/cdc. Határidõ: 2000. április 10.


4.
Az OTKA Bizottság 2000-ben meghirdetett pályázatai, beadási határidejükkel:

- Könyvtárpályázat 2000. április 25.
- OTKA-NWO pályázat 2000. április 25.
- Társadalomtudományi rendkívüli publikációs pályázat 2000. április 25.
- Tematikus és ifjúsági pályázat 2000. május 2.
- Posztdoktori pályázat 2000. május 15.
- MTA-OTKA-NSF pályázat 2000. szeptember 30.
- Konferenciarészvételi, publikációs, és konferenciaszervezési pályázat
(folyamatosan háromhavonta, a legközelebbi határidõ 2000. május 31.)

Bõvebb információk az OTKA honlapján (www.otka.hu) találhatóak. A szükséges ûrlapok letölthetõk ugyanonnan, illetve a Bölcsészkar honlapjáról, valamint hozzáférhetõek a Pályázati Irodában.


5
A Görög Állami Ösztöndíj Alapítvány tanulmányi ösztöndíjakat hirdet diplomások számára modern görög nyelv és kultúra kurzusokon a 2000-2001 tanévre. Pályázati ûrlap elérhetõ a Külügyi Osztályon. Határidõ 2000. április 30.


6.
A bruges-i Európa Tanulmányok Szakkollégiuma (College of Europe) pályázata a 2000/2001 tanévre, posztgraduális tanulmányok folytatására. Határidõ: 2000. május 5.


7.
A Japán Kulturális Szövetség keretében mûködõ Taibunkyo Fund ösztöndíjat hirdet 1 fõ részére. Bármilyen tudományágban lehet pályázni. A pályázónak rendelkeznie kell a kutatáshoz szükséges japán vagy angol nyelvtudással. Az ösztöndíj idõtartama 10 hónap. Beérkezési határidõ: 2000. május 31.

Részletes angol nyelvû tájékoztató valamint a jelentkezési lapok hozzáférhetõk az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest, V., Szalay u. 10-14., telefon: 302-7369) és a Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodájában (tel.:302-0600/1130), továbbá a SZTE Külügyi Osztályán.


8.
Call for proposals for the support of European integration activities organised by academic institutions and other organisations. (Részletek az Iroda faliújságján). Határidõ: 2000. április 15.


9.
A Strasbourgban 2000. július 3-28. között megrendezendõ „Commerce Mondial et Protection des Droits de l’Homme – World Commerce and the Protection of Human Rights” nyári egyetem részletes programja és formanyomtatványai megtalálhatók a Külügyi Osztályon. Korlátozott mennyiségben a kurzusra szóló ösztöndíjat is meghirdettek.

A pénzügyi támogatásra szóló jelentkezés határideje: 2000. április 15.
A kurzusra történõ jelentkezés határideje: 2000. május 31.


10.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot írt ki a 2000. évre az Európai Unió 5. Kutatási és Technológiafejlesztési KeretprogramjánakImproving the Human Research Potential” horizontális akciójában meghirdetett pályázati lehetõségekhez való felkészülésre. A pályázat részletei megtalálhatók a a Pályázati Iroda faliújságján.


11.
A TEMPUS III pályázat keretében horvát egyetemekkel történõ hosszabb távú együttmûködéshez a horvát felsõoktatási intézmények elérésének listája elérhetõ a http://www.mzt.hr/mzt/eng/activities/highedu/higherei.htm címen.


12.
Internships available for qualified teachers for the United States schools

Qualifications:

1. BA in education; fluent in the English language and conversational English
2. Course work and specialty in teaching
3. Mastery of general knowledge in several areas
4. Prior experience is not required, but will be considered beneficial.

For more details visit the Faculty of Arts website or the noticeboard of the B-Közép Office.


13.
A Colegio Delibes (Salamanca, Spanyolország) kurzusainak tájékoztatója, valamint dán nyelvtanulási lehetõségek megtekinthetõk a Pályázati Irodában (angol nyelven).


14.
Az Europa-Universitat Viadrina (Frankfurt am Oder) Deutsches und Europaisches Recht - FachSprache Recht címû, szaknyelvi órákkal bõvített, önköltséges speciális kurzust indít. (http://viadrina.euv-frankfurt-o.de/~magesch1/rechtlang/start2.html).


15.
Nyári önköltséges kurzusok a 2000.évre (az anyagok megtalálhatóak a Külügyi Osztályon):

- A malagai Al-Andalus nyári spanyol nyelvkurzusai
- a 2000. év nyarán megrendezendõ dán nyelvi kurzusok
- Az Université de Mons-Hainaut 2000 évi nyári francia nyelvi kurzusai
- a bécsi Alpha Sprachinstitut német nyelvi kurzusai
- a Genfi Egyetem francia nyelvi és frankofón civilizációs nyári egyeteme
- Az Université de Nice-Sophia Antipolis 2000. évi nyári egyetemi kurzusai francia nyelvbõl és más választható területeken (www.unice.fr/UIE)

Kari Kurír
A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja
Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2000. ápr. 6.

Pro Renovanda Al.

Karácsony Sándor Emlékére

Kurír 119.

2000. ápr. 7.

Warburg/Mellon

Kutatói ösztöndíj

Kurír 118.

2000. ápr. 10.

CEU

Course development competition

Kurír 121.

2000. ápr. 14.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

2000. ápr. 15.

Sylff

JREX Válogatóbizottsági tagság

Kurír 118.

2000. ápr. 15.

Soros

Supplementary Grants

Kurír 120.

2000. ápr. 15.

European Commission

EU integration

Kurír 121.

2000. ápr. 15.

Strasbourg

Nyári egyetem - Pénzügyi támogatás

Kurír 121.

2000. ápr. 25.

OTKA

Könyvtárpályázat

Kurír 121.

2000. ápr. 25.

OTKA

OTKA-NWO

Kurír 121.

2000. ápr. 25.

OTKA

Trsdtud. rendkívüli publikációs

Kurír 121.

2000. ápr. 30.

Görög Állami Ösztöndíj

Modern nyelv és kultúra posztgrad.

Kurír 121. 

       

2000. máj. 2.

OTKA

Tematikus és ifjúsági (kutatási)

Kurír 121.

2000. máj. 5.

Pro Renovanda Al.

Diákcsere mozgalomért (diákcserék)

Kurír 117.

2000. máj. 5.

College of Europe

Posztgrad. politológia

Kurír 121.

2000. máj. 15.

Pro Renovanda Al.

Tudomány az oktatásban.

Kurír 119.

2000. máj. 15.

OTKA

Posztdoktori

Kurír 121.

2000. máj. 15.

Sylff

Hallgatói, Japán, adminisztrátor

Kurír 118.

2000. máj. 15.

Humboldt Universitat

Nyári egyetem

Kurír 119.

2000. máj. 31.

Japán Kulturális Szöv.

Taibunkyo

Kurír 121.

2000. máj. 31.

Strasbourg

Nyári Egyetem

Kurír 121. 

       

2000. jún. 1.

DAAD

Diákutazások Németországba

Kurír 117.

2000. jún. 30.

Emberk. Trsd. Alap.

Család és helytörténet

Kurír 119. 

       

2000. szept. 15.

Pro Renovanda Al.

Történelem-földrajz pályázat

Kurír 117.

2000. szept. 30.

OTKA

MTA-OTKA-NSF

Kurír 121. 

       

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

2000. okt. 15.

Mellon Alapítvány

Villa I Tatti

Kurír 121. 

       

2000. nov. 1.

Sylff

Hallgatói konferencia

Kurír 118.

2000. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118. 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 109/121.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.