Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

120. jubileumi szám - 2000. március 9.

Információk

1. A Bölcsészettudományi Karok Dékáni Kollégiuma 2000. március 6-án Szegeden tartott ülésén, melyen az érintett dékánokon kívül jelen volt Kiss Ádám, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára, Rádli Katalin az OM fõosztályvezetõ-helyettese, Mészáros Rezsõ, a Rektori Konferencia elnöke, Homoki Nagy Mária a SZTE rektorhelyettese, Róna-Tas András, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke és Pósán László országgyûlési képviselõ, az alábbi állásfoglalást fogadta el:

1. A bölcsészettudományi karok jelenlegi finanszírozási rendszere rendkívül súlyos helyzetet teremtett. Alapvetõ gond mindenek elõtt a bölcsésznormatíva más diszciplinákhoz viszonyított alacsony volta. A jelenlegi helyzetet tovább súlyosbította a 72/1998. számú kormányrendelet, mely a hazai bölcsészképzésben dominánsnak mondható egyszakos képzés normatíváját az elmúlt években radikálisan csökkentette. A bölcsészettudományi karok vezetõi egyetértenek a kétszakosságra való áttérés szükségességében, mint azt a január 25-én tartott pécsi találkozón megfogalmazott állásfoglalásukban rögzítették is. Ennek legkorábbi idõpontja a 2001/2002. tanév lehet, de feltétele az, hogy a bölcsészképesítési követelmények legkésõbb 2000-ben hatályba lépjenek. Ahhoz, hogy az átmeneti idõszakban a bölcsészképzés ne omoljék össze, elengedhetetlen segítséget várnak az Oktatási Minisztériumtól. E segítség két lényeges elem ötvözete lehet, melynek kimunkálására e találkozón Kiss Ádám helyettes államtitkár úr ígéretet tett. E két elem a következõ:

a. Az egyszakos bölcsésznormatíva a kétszakos normatíva legalább 65%-ában állapíttassék meg.
b. A kétszakos bölcsészképzést úgynevezett jutalmazó normatíva segítségével finanszírozzák.

Csak e két elem együttes alkalmazása adhat lehetõséget a bölcsészkaroknak az átmeneti idõszak nagy veszteségek nélküli túlélésére.

2. A bölcsészettudományi karok dékánjai felajánlják az Oktatási Minisztériumnak, hogy mûhelymunka keretében segítenek a felsõoktatásra vonatkozó jogszabályok között feszülõ ellentmondások megszüntetésében. Kérik a tárcát, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben vonja be a Bölcsészettudományi Karok Kollégiumát a jogszabályok elõkészítésének munkálataiba. Különösen fontosnak tartják, hogy részt vehessenek e munkálatokban, mert úgy látják, hogy mindez elengedhetetlenül szükséges a magyar bölcsész diplomák nemzetközi elismertetéséhez.

3. A Bölcsészettudományi Karok Dékáni Kollégiuma a Pécsett január 25-én elfogadott állásfoglalásnak megfelelõen változatlanul aggályosnak látja az 111/1997. számú kormányrendeletben meghatározott tanárképzõ modul óraszámkereteit és kéri, hogy az Oktatási Minisztérium vizsgálja fölül a kormányrendelet módosításának lehetõségét a pécsi állásfoglalásban megfogalmazott és annak mellékletét képezõ kifogások alapján. Egyben azt javasolja a Bölcsészettudományi Karok Dékáni Kollégiuma, hogy a tanárképzõ modul mindenképpen külön finanszírozási kategóriát képezzen.

Debreceni Egyetem BTK, Balogh László, dékán

Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK, Manherz Károly, dékán

Károli Gáspár Református Egyetem BTK, Györke Ildikó, dékánhelyettes

Miskolci Egyetem BTK, Kabdebó Lóránt, dékán

Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Maróth Miklós, dékán

Pécsi Tudományegyetem BTK, Font Márta, dékán

Szegedi Tudományegyetem BTK, Berta Árpád, dékán

Veszprémi Egyetem Tanárképzõ Kar, Lengyel Zsolt, dékán

Az aláírt dokumentumot eljuttatták Pokorni Zoltán oktatási miniszternek.



2. Egyetemünk rektora Mészáros Rezsõ professzor úr 2000. március 9-én (csütörtökön) du. 14.00 órai kezdettel összdolgozói értekezletet tart a Bölcsészettudományi Kar (Egyetem u. 2.) Auditórium Maximumában (II. emelet).

3. A Tudományos és Pályázati Bizottság ülése 2000. március 14. (kedd) 10 órakor lesz a kari tanácsteremben, az alábbi napirendi pontokkal:

1. A 2000. évre szóló testvéregyetemi tanulmányutakra és külföldi vendégfogadásokra vonatkozó pályázatok rangsorolása
2. Egyebek

4. A közgazdász hallgatók AIESEC szervezetének kérésére a hallgatók által szervezett LAVINA program érdekében a Gazdaságtudományi Karon 2000. március 22-én dékáni szünet lesz.


5. A Kari Tanács 2000. március 2-án megtartott ülésén az alábbi határozatokat hozta:

- 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Pálfy Miklós egyetemi tanári kinevezését a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékre. (1/2000. sz. határozat)
- 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Szajbély Mihály egyetemi tanári pályázatát a Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszékre. (2/2000. sz. határozat)
- 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Ágel Vilmos egyetemi tanári kinevezését a Német Nyelvészeti Tanszékre. (3/2000. sz. határozat)
- 15 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Trogmayer Ottó egyetemi tanári pályázatát a Régészeti Tanszékre. (4/2000. sz. határozat)
- egyhangúlag egyetért Báthory professzor úr nyugdíjba vonulásával. (5/2000. sz. határozat)
- egyhangúlag támogatja Danyi Zoltán magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész diplomájának honosítását. (6/2000. sz. határozat)
- egyhangúlag támogatja Ziegler Éva angol nyelv és irodalom szakos tanári diplomájának honosítását. (7/2000. sz. határozat)
- egyhangúlag támogatja Kirilla Teréz magyar nyelv és irodalom - néprajz szakos tanári diplomájának honosítását. (8/2000. sz. határozat)

6. Az Egyetemi Tanács 2000. március 7-én megtartott ülésén az alábbi, a Bölcsészettudományi Kart érintõ határozatokat hozta:

- 34 igen szavazattal és 1 tartózkodással támogatja Pálfy Miklós egyetemi tanári kinevezését a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékre. (1/2000. sz. határozat)
- 34 igen szavazattal és 1 tartózkodással támogatja Szajbély Mihály egyetemi tanári pályázatát a Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszékre. (2/2000. sz. határozat)
- 34 igen szavazattal és 2 tartózkodással támogatja Ágel Vilmos egyetemi tanári kinevezését a Német Nyelvészeti Tanszékre. (3/2000. sz. határozat)
- 33 igen szavazattal és 2 tartózkodással támogatja Trogmayer Ottó egyetemi tanári pályázatát a Régészeti Tanszékre. (4/2000. sz. határozat)
- elfogadta a Báthory professzor úr nyugdíjba vonulásával kapcsolatos bejelentést (5/2000. sz. határozat)


Személyi hírek

1. Elhunyt Székely Lajos, az Új- és Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék volt docense. 1950-tõl tanított Karunkon, 1957-tõl két évtizeden át vezette a tanszéket, 1958-60 között pedig a JATE tudományos és oktatási rektorhelyettese volt. Temetésérõl késõbb történik intézkedés. Emlékét megõrizzük.


2. 2000. március 1-tõl a Filozófia Tanszék adminisztrátora Szabó Ágnes helyett Kovács Jánosné Halász Zsuzsanna.



Tudományos és PhD hírek

Doktori védések:

Történelem:
Tóth Ágnes 2000. február 25-én sikeresen megvédte PhD-értekezését.

Irodalomtudomány:
Andrássy Dorottya 2000. március 3-án sikeresen megvédte Phd-értekezését.

A Kari Doktori Tanács 2000. március 22-én tartja következõ ülését.

Napirendje:

1. A felvételi pontozással kapcsolatos aktuális problémák megbeszélése.
2. PhD-védések elfogadása.
3. Egyéb.

Az Egyetemi Doktori Tanács március 23-án tartja következõ ülését.

Rendezvények

1. 2000. március 2-3-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartották Kanyó Zoltán emlékére Irodalomelmélet a századvégen címmel konferenciát.


2. 2000. április 13-15 között a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézete karunk Pszichológia Tanszékével közösen rendezi meg a 6. Finn-Magyar Fejlõdéslélektani Konferenciát. A konferencián a fejlõdéslélektan több neves hazai képviselõje, a tanszék oktatói, valmint 8 finn kolléga vesz részt. A konferencia fõ szervezõje a Pszichológia Tanszék félállású docense, Fülöp Márta.


3. A „Multimédia az oktatásban” címû konferencia a SZÁMALK RT. Oktató és Konzultációs Központ szervezésében 2000. május 25-27-én kerül megrendezésre, Budapesten. Bõvebb információ, valamint jelentkezési lapok (konferenciarészvétel, elõadás, kiállítás, szállásfoglalás) a Pályázati Irodában, illetve a www.szamalk.hu/okk/mmo weboldalon. (Lapzártakor az oldal nem létezett, javaslom a www.szamalk.hu/okk/default2.htm oldalt kiindulópontnak. A szerk.)


4. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács március 3-i ülésén 2001 tavaszára meghirdette a jubileumi, XXV. Országos Diákköri Konferenciát. A konferencia 15 helyen zajlik. A bölcsész diákköri konferencia szervezõje a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolai Kara, a kijelölt idõpont 2001 húsvét elõtti hete. A bölcsész szakmai bizottság jelentkezési határidõként 2000 december elsejét határozta meg: a jelentkezési lap mellett a dolgozat három, jeligés példányát, a rezümét két nyomtatott pédányban, valamint a jelentkezési díj befizetését igazoló csekk-másolatot kell benyújtani. Ezen felül minden küldõ intézménynek hitelt érdemlõen igazolnia kell, hogy a dolgozat részt vett helyi diákköri konferencián (jegyzõkönyv, programfüzet, a bírálók pontozási lapjai, stb.).



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

1. Soros Supplementary Grants Program. Kelet-európai állampolgárságú hallgatók más országban történõ tanulmányainak támogatása a 2000/2001. tanévben. Határidõ: 2000. április 15.


2. A Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázati pótfelhívást tett közzé az államközi egyezményekben biztosított ösztöndíjakra (egyhónapos vagy annál hosszabb idõtartamú utak), tanulmányutakra (az egy hónapnál rövidebb idõtartamú utak) a 2000/2001 tanévre. Bõvebb információ a Bölcsészkar honlapján található.


3. A TEMPUS III programban ezentúl Horvátország is részt vehet. Az oda esedékes pályázatok határideje: 2000. március 31.



Szerkesztõi rovat

Sok oktató keres engem vagy a rendszergazdát (sõt, néha még Zilahi Tibort is, aki február 1-tõl nem dolgozik többé a Karon) egyéni számítógépes problémákkal. Sajnos, mivel az én polgári szolgálatom véget ért, erre a feladatkörre jelenleg nincs ember. Amennyiben épp tudunk rá idõt szakítani, szívesen adunk tanácsot ilyen esetekben. Azonban nekünk is megvan a magunk feladata, amit el kell látnunk, ezért kérem, fogadják el, hogy nem tudunk karbantartást, vírusirtást, szoftvertelepítést vagy hardverszerelést vállalni. Ilyen esetekben forduljanak a gépet kiszállító, üzembe helyezõ céghez, vagy egyéb szakszervizhez.

Közvetlen munkatársam, Tarjányi Tamás rendszergazda nevében is

Pereszlényi Gábor
pályázati referens

Kari Kurír
A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja
Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2000. márc. 13.

Oktatási Minisztérium

Könyvtárpályázat

Kurír 119.

2000. márc. 13.

Human-NET Al.

Európai Unió

Kurír 119.

2000. márc. 14

Osztrák-Magyar Akció Alapítvány

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118.

2000. márc. 15.

Tübingeni Egyetem

Doktorandusz

Kurír 119.

2000. márc. 20.

Association Le Pont Neuf

Tanulmányi ösztöndíj a párizsi Institut d’Etudes Politiques-ban

Kurír 116.

2000.márc. 20.

Mellon

Humán és társadalomtudományok

Kurír 118.

2000. márc. 20.

TACS

Indonézia, Thaiföld

Kurír 119.

2000. márc. 30.

Pro Renovanda Al.

Trefort Ágoston emlékére

Kurír 119.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Dunatáji népek kutatása

Kurír 117. 

       

2000. ápr. 1.

Pro Renovanda Al.

Klebersberg Kuno emlékére

Kurír 119.

2000. ápr. 6.

Pro Renovanda Al.

Karácsony Sándor Emlékére

Kurír 119.

2000. ápr. 7.

Warburg/Mellon

Kutatói ösztöndíj

Kurír 118.

2000. ápr. 14.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

2000. ápr. 15.

Sylff

JREX Válogatóbizottsági tagság

Kurír 118.

2000. ápr. 15.

Soros

Supplementary Grants

Kurír 120. 

       

2000. máj. 5.

Pro Renovanda Al.

Diákcsere mozgalomért (diákcserék)

Kurír 117.

2000. máj. 15.

Pro Renovanda Al.

Tudomány az oktatásban.

Kurír 119.

2000. máj. 15.

Sylff

Hallgatói, Japán, adminisztrátor

Kurír 118.

2000. máj. 15.

Humboldt Universitat

Nyári egyetem

Kurír 119. 

       

2000. jún. 1.

DAAD

Diákutazások Németországba

Kurír 117.

2000. jún. 30.

Emberk. Trsd. Alap.

Család és helytörténet

Kurír 119. 

       

2000. szept. 15.

Pro Renovanda Al.

Történelem-földrajz pályázat

Kurír 117. 

       

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117. 

       

2000. nov. 1.

Sylff

Hallgatói konferencia

Kurír 118.

2000. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118. 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.