Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

118. szám - 2000. február 2.


Információk

1. 2000. január 1-el megalakult a Szegedi Tudományegyetem. Az összes korábbi szegedi felsõoktatási intézményt magába foglaló universitast 10 kar alkotja, amelyek a következõk:

Állam- és Jogtudományi Kar, Általános Orvostudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Egészségügyi Fõiskolai Kar, Gazdaságtudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolai Kar, Mezõgazdasági Fõiskolai Kar (Hódmezõvásárhely), Szegedi Élelmiszeripari Fõiskolai Kar, Természettudományi Kar.

Emellett az intézmény része a Szegedi Konzervatórium is. A volt JATE karok életében a legfontosabb változást az jelenti, hogy gazdasági önállóságuk jóval nagyobb lesz a korábbinál, mivel 2000. januárjától a karok önálló bérgazdai szerepkört töltenek be.

2. A Bölcsészkari HÖK választás idõpontjai a következõek: Jelölés 2000. február 7-9 (hétfõ-szerda), választások február 15-tõl, keddtõl a második emeleti lépcsõfordulóban.

3. A Kar birtokba vette az Officina Nyomda volt területén kijelölt szobákat. Ennek értelmében:

  • egy szobát kapott az Altajisztika Tanszék, amely cserével lemondott a Petõfi sugárúti épületben található lektori szobájáról, ahová az Egyetemi Archívum kerül;
  • a bolgár szak két szobát kap, ennek fejében a Szláv Tanszék lemondott a bölcsészkari épület földszintjén található lektori tanteremrõl az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék javára;
  • egy szobát kap a Régi Magyar Irodalmi Tanszék, továbbá
  • egyet a Magyar Nyelvészeti Tanszék, amely cserébe lemond egy tanári szobáról az Egyetem utcai épületben.

4. Közös levélben fordult az önkormányzathoz a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Kar dékánja, dr. Berta Árpád és dr. Mezõsi Gábor. Levelükben a városban életbe léptetett új parkolási rendnek az Egyetem utcai épületre vonatkozó rendelkezéseit kifogásolták. Csonka Gábor alpolgármester válaszlevelében ígéretet tett, hogy a rendelet módosítására javaslatot terjeszt a Közgyûlés elé.

5. 2000. január 25-én a magyarországi egyetemek bölcsészkarainak vezetõi a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán megbeszélést folytattak. A találkozón állásfoglalást fogadtak el, mindenekelõtt a normatív finanszírozással kapcsolatban, melyet eljuttattak Pokorni Zoltán oktatási miniszternek. Megegyeztek abban, hogy a találkozást rendszeressé teszik. A következõ megbeszélés, melyre Pokorni miniszter urat is elvárják, Szegeden lesz.

6. Megváltozott a Magyar Nyelvészeti Tanszék irodájának telefonszáma. Az új szám: 4687.



Személyi hírek

1. A Történeti Intézet oktatói közül ketten is a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatják tevékenységüket. Papp Sándor a továbbiakban félállásban továbbra is dolgozik, míg Belényi Gyula nem folytatja oktatói tevékenységét karunkon.

2. 2000. február 1-tõl Pereszlényi Gábor tölti be a kari pályázati referensi posztot, mivel Zilahi Tibor a SZTE Külügyi Osztályán dolgozik tovább. Pereszlényi Gábor fogadóórája: minden munkanap 10-12 és 14-15 óra között, telefon: 4167, vagy 4308-as mellék, e-mail: peresz@sol.cc.u-szeged.hu

3. Takarékossági okokból új oktatók kinevezését február 1-i illetve szeptember 1-i kezdettel hagyja jóvá a dékán.



Tudományos és PhD hírek

1. A BTK Doktori Tanácsa 2000. február 16-án (szerda) 1400 órai kezdettel a JATE BTK Kari Tanácstermében (Szeged, Egyetem u. 2. II. emelet) ülést tart.

Napirendi pontok:

1. Aktuális személyi kérdések:
- Állásfoglalás megvédett értekezésrõl:

Irodalomtudomány

a) Dávid Gábor Csaba
b) Katuliczné Acél Zsuzsanna
c) Kakuszi Béla
d) Kruppa Tamás

Szláv nyelvtörténet

a) Pozsgai István

Ugor és szamojéd nyelvek komplex vizsgálata

a) Nagy Beáta

- Doktori eljárás indítása:

Irodalomtudomány:

a) Madarász Klára
b) Margittai Gábor

Nyelvtudomány:

a) Kispál Tamás
b) Kiss Katalin

- Bíráló bizottság kijelölése:

Irodalomtudomány:

a) Bajner Mária

2. A felvételi pontozás kérdései.
3. Javaslat a bírálati eljárás módosítására.
4. A francia-magyar együttmûködés keretében készülõ doktori értekezések néhány kérdése.
5. Egyéb.

2. PhD-védések:

- Kakuszi Béla (Irodalomtudomány) PhD-védésére 2000. február 2-án 11,00 órai kezdettel kerül sor a Kari Tanácsteremben.
- Nagy Beáta Boglárka (Uralisztika) Phd védésére 2000. február 2-án 10,00 órai kezdettel kerül sor a VIII. sz. tanteremben.
- 2000. február 3-án (csütörtök) 10,00 órai kezdettel Kruppa Tamás: „Legitimáció és propaganda Báthory Zsigmond udvarában” c. doktori értekezésének védésére kerül sor a Kari Tanácsteremben.
- 2000. február 11-én 10,00 órai kezdettel Pozsgai István: „Redukált hangok a Sínai Paternikonban” címû disszertációjának védésére kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.



Rendezvények

1. Február elsõ hétvégéjén, 4-6-ig, a Tisza szállóban kerül megrendezésre a Magyar Kognitív Tudomány Alapítvány (MAKOG) konferenciája, amellyel kapcsolatban a Pszichológia Tanszék ad bõvebb felvilágosítást. A konferencia egyik szervezõje karunk egyetemi tanára, Pléh Csaba akadémikus.



Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.

Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!

1. Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a felsõoktatási intézmények könyvtárainak támogatására a hallgatók és oktatók szakirodalommal (hagyományos formában vagy elektronikus hordozón megjelenõ szakkönyvekkel, folyóiratokkal) történõ jobb ellátása érdekében.
A pályázat céljára 2000-ben elõreláthatólag 150 millió Ft áll rendelkezésre.
A pályázat keretében támogatandó célok:

a létrejött új egyetemek és fõiskolák egységes könyvtári rendszerei növekvõ állománygyarapítási igényeinek támogatása, több könyvtár (könyvtárak társulásai) közös beszerzése a dokumentumok közös, hatékonyabb felhasználása céljából, az 1999. szeptemberében indított új szakok szakirodalmi alapjainak megteremtése, folyamatos fejlesztése, a szakfolyóiratok és adatbázisok folyamatos rendelésének elõsegítése, a monografikus szakirodalom beszerzésének támogatása, speciális, egyedi könyvtári gyarapítási igények, retrospektív könyvtári állománybeszerzések, egyes szakterületeken a szakiroda szakirodalmi fehér foltok eltüntetése, a PhD képzés szakirodalmi hátterének megteremtése, fejlesztése, külföldi magyar intézetek szakkönyv és folyóirat állománygyarapítása, külföldön folyó magyar anyanyelvû felsõfokú pedagógus képzés könyvtári hátterének biztosítása, hungarológiával kapcsolatos oktatás szakirodalmi hátterének megteremtése.
A pályázat keretében elérhetõ támogatásra az 1999. évi LII. törvény 1. sz. mellékletében felsorolt, állami és nem állami felsõoktatási intézmények egyetemi (központi) vagy fõiskolai (központi) könyvtárai, a külföldi magyar intézetek és Collegium Hungaricumok, a Nemzetközi Hungarológiai Központ, a magyar anyanyelvû pedagógusképzést folytató külföldi felsõoktatási intézmények, ill. könyvtáraik pályázhatnak.

Intézményenként csak egy könyvtár pályázhat, összeállítva az intézmények karainak, illetve egyéb szervezeti egységeinek fejlesztési igényeit.
A pályázatokat 3 példányban, kizárólag postai úton (legkésõbb 2000. március 13-i postabélyegzõvel) az alábbi címre kell beküldeni: Felsõoktatási Pályázatok Irodája / KP 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. V. em. 505.
A pályázati anyag számítógépes hálózaton keresztül, elektronikus formátumban is elérhetõ a következõ címen: http://www.fpi.hu/konyv/index.html
Beküldési határidõ: 2000. március 13.


2.
A Soros Alapítvány pályázatot hirdet magyar állampolgárságú, már abszolutóriummal rendelkezõ doktori (PhD) képzésben résztvevõ diplomás szakemberek részére, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson számukra doktori disszertációjuk befejezéséhez.

Pályázhatnak a doktori képzésben résztvevõ, már PhD abszolutóriummal rendelkezõ szakemberek minden tudományágban. A kuratórium elõnyben kívánja részesíteni a fiatal PhD aspiránsokat, de nem szab meg jelentkezési korhatárt. Pályázhatnak azok az utolsó éves doktorandusz hallgatók is, akik a PhD abszolutóriumukat csak a pályázati határidõ lejárta után fogják megszerezni, de - amennyiben a kuratórium támogatja a pályázatukat -, vállalják, hogy a dokumentumot legkésõbb 2000. augusztus 31-ig eljuttatják az Alapítvány címére.

A pályázati program nem fogad el pályázatot a volt TMB ösztöndíjasok körébõl.
Egyéb követelmények:

- a pályázó vállalja, hogy az ösztöndíj 12 hónapja alatt disszertációját befejezi
- a pályázó tudomásul veszi, hogy az ösztöndíj 12 hónapja alatt 3 hónapnál hosszabb idõre nem utazhat külföldre

A támogatás formája:

Az elnyerhetõ támogatás: havi 38.000 forint ösztöndíj 12 hónapra 2000.szeptemberétõl kezdõdõen (de legfeljebb a disszertáció védésre történõ benyújtásáig), valamint 100.000 forint ún. céltámogatás szintén ösztöndíj formájában, amennyiben a pályázó a doktori disszertációját a periódus végére befejezi, és védésre beadja az arra illetékes doktori iskolához. (Az Alapítvány által fizetett ösztöndíjakat adók és járulékok nem terhelik.) Amennyiben a pályázati periódusban sikerül a pályázónak a disszertációját befejezni és beadni, a témavezetõ is juttatásban részesül, melynek összege egyszeri alkalommal 100.000 forint ösztöndíj formájában.

Bõvebb információk, pályázati útmutató és adatlap találhatóak még a
http://www.soros.hu/2000/doktorand.htm címen.
Beküldési határidõ: 2000. március 2.


3. A Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet a Bolyai János ösztöndíjra. Az ösztöndíj célja a kiemelkedõ kutatói, kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése. Pályázat nyújtható be valamennyi tudományterületen, illetõleg tudományágban.
Az ösztöndíjra pályázhat az a felsõfokú végzettséggel rendelkezõ személy, aki:

- magyar állampolgár,
- doktori (PhD), illetve azzal egyenértékû fokozattal rendelkezik, vagy annak hiányában tudományos kutatásra képességeit - a pályázat szabályainak megfelelõen - igazolja,
- a pályázat benyújtási határidejének idõpontjáig a 40. életévét még nem töltötte be,
- kutatásait magyarországi tudományos intézményben (felsõoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben, egyéb tudományos kutatóhelyen) kívánja végezni, és ehhez az intézmény fogadókészségérõl szóló nyilatkozattal rendelkezik.

Pályázhat nem magyar állampolgár is, ha kutatási témája magyarországi vagy a magyarsággal kapcsolatos kutatási feladathoz kötõdik. Az ösztöndíj határozott idõre - 1, 2 vagy 3 évre - szól. Havi bruttó összege a folyósítás évét megelõzõ évben érvényes minimálbér háromszorosa; 2000-ben havi 67.500,- Ft. Az ösztöndíj személyi jövedelem alá vont társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás köteles jövedelem.
2000-ben az elnyerhetõ ösztöndíjak száma 80. A pályázatok elbírálásáról 2000. májusában kapnak értesítést a pályázók. A pályázatot elnyert kutatókkal a szerzõdés megkötésére 2000. szeptember 1-i határidõvel kerül sor.
A pályázati díj 2000-ben 6.000,- Ft.
Az ösztöndíjra nem pályázhat az, aki az ösztöndíj folyósításának kezdetekor PhD, Magyary, vagy Széchenyi Professzori ösztöndíjban részesül.
A pályázatot - pályázati lapon - 3 példányban, személyesen vagy postai úton kell eljuttatni az alábbi címre: MTA Doktori Tanács Titkársága, 1051 Budapest, Nádor u. 7.
Pályázati lap és szabályzatok (zöld füzet) beszerezhetõ a Doktori Tanács Titkárságán, illetve hozzáférhetõ az Interneten a Magyar Tudományos Akadémia honlapján (www.mta.hu).
Beadási határidõ: 2000. február 29. (legkésõbb 2000. február 29-i postabélyegzõvel.)


4. Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány meghirdette pályázatait:
a, Ösztöndíj ausztriai egyetemi/fõiskolai részképzéshez (1-9 hónap)
Feltételek:

- Magyar állampolgárság.
- Kizárólag magyar felsõoktatási intézmények tudományos szakirányú, nappali tagozatos hallgatói pályázhatnak:
- az ösztöndíj megkezdésének idõpontjában német szakos hallgatók esetén négy lezárt szemeszter,
- minden egyéb szakirány esetében hat lezárt szemeszter szükséges.
- Igazolt középfokú német nyelvtudás (nyelvvizsga-bizonyítvány másolata ill. igazolás a nyelvi lektorátustól).
- Korhatár: 20-35 év.

Az ösztöndíj tartalma (egyetemi hallgatónak):

- havi ösztöndíj: 7.800 ATS/hó
- hozzájárulás a szállásköltségekhez (önrész: 1.000,- ATS),
- betegség- és balesetbiztosítás,
- utazási költség-támogatás (Ft-ban),
- tandíjmentesség.

Határidõ: 2000. március 14. (a 2000/2001. tanév egyik szemesztere pályázható meg)
2000. november 15. (a 2000/2001. tanév tavaszi szemesztere pályázható meg)

b, Rövid tudományos kutatómunkát elõsegítõ ösztöndíjak (1-3 hónap)
Ez az ösztöndíj egyetemek, fõiskolák tudományos munkatársait, PhD-hallgatóit segíti abban, hogy valamely ausztriai tudományos intézményben kutatómunkát folytathassa-nak. /Kivételes esetekben tudományos szakirányú végzõs egyetemi hallgatók is igénybe vehetik diplomamunkájuk elkészítéséhez/.
Feltételek:

- Magyar állampolgárság.
- Kizárólag magyar felsõoktatási intézmények oktatói, illetve tudományos kutató-intézetek munkatársai (és magyar felsõoktatási intézmények végzõs hallgatói) pályázhatnak.
- Igazolt középfokú német nyelvtudás (nyelvvizsga bizonyítvány ill. nyelvi lektorátustól igazolás).
- Felsõ korhatár 35 év.

Az ösztöndíj tartalma:

- havi ösztöndíj: a.) 7.800 ATS/hó végzõs hallgatók számára, b.) 8.500 ATS/hó frissen végzett diplomásoknak (posztgrad.), c.)10.000 ATS/hó egy. tanársegédnek, adjunktusnak, 30 év feletti kutatónak.
- támogatás a szállásköltségekhez (1.000 ATS önrész kötelezõ)
- beteg- és balesetbiztosítás,
- utazási költség-támogatás (Ft-ban),
- tandíjmentesség.

Határidõ:

2000. március 14. (a 2000/2001. tanév egyik szemesztere pályázható meg)
2000. november 15. (a 2000/2001. tanév tavaszi szemesztere pályázható meg)

További információk a Pályázati Irodában, illetve a http://www.prof.iif.hu/omaa webcímen.


7. Hallgatói ösztöndíjas és kutatói pályázati lehetõségek a Drezdai Technische Universität-en (TU) a Herbert-Quandt Stiftung támogatásával a kar spektrumába esõ minden szakterületen.
Hallgatói pályázati lehetõségek

a, Részképzõs tanulmányok: itthon is beszámítható ill. az SZTE kínálatából hiányzó, kurzusokat kiegészítendõ tanulmányok vagy német diplomát nyújtó képzés. Ösztöndíj: 800 DM/hó. Kollégiumi elhelyezés - csekély térítés ellenében - biztosított. (Feltétel: a pályázónak az ösztöndíj megkezdésekor legalább III. évfolyamos, a SZTE-re beiratkozott hallgatónak kell lennie.
b, Graduális képzés a TU-n megszerzhetõ diplomával. Ösztöndíj: 800 DM/hó.
c, Diplomával rendelkezõk részére kiegészítõ képzés (35 év alatt) Ösztöndíj: 1200 DM/hó.
d, Doktorandusz hallgatói ösztöndíjak 35 év alattiak részére. Ösztöndíj 1200 DM/hó.

Kutatói ösztöndíjak. Korhatár: max. 35 év. Ösztöndíj: (hosszabb tartózkodás esetén posztdoktorok számára: 1800 DM/hó.
Rövid kutatói tanulmányutak. Idõtartam: max. 5 nap. Az utazás költségei a kiutazót terhelik. Költségtérítés: 150 DM/nap.

Bõvebb információkat - a Pályázati Irodán kívül - dr. Bassola Péter, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetõje nyújt szerda és csütörtöki napokon 15-16 óra között a 4249-es melléken vagy személyesen.
A pályázatok beadásának ideje: 2000. február 22, kedd.


3. A Sylff (Sasakawa) Alapítvány közzétette programjait hallgatók és oktatók részére. Lehetõség nyílik kutatásra, és konferenciák szervezésére, és mindez több mint 38 ország Sylff-intézményeiben.

a, Hallgatók: csoportos kutatás, részvétel konferenciákon, azok szervezése. Határidõk: 2000. május 15, illetve november 1. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.
b, Oktatók: Japánba látogatás tudományos céllal, valamint tagság a Sylff Alapítvány Válogató Bizottságában. Elõfeltétel: korábbi Sylff ösztöndíj! Határidõk: 2000. április 15, illetve 2000. május 15.
c, Felsõoktatási ügyintézõk, adminisztrátorok: Tanulmányút más intézményekbe. Határidõ: 2000. május 15.

4. A Mellon Alapítvány kutatói ösztöndíjat hirdet a humán és társadalomtudományok terén. Francia nyelvtudás kívánatos. Korhatár: 40 év. Határidõ: 2000. március 20.


5. A londoni Warburg Institute kutatói ösztöndíjat hirdet doktori címmel rendelkezõ, lehetõleg 40 év alatti kutatóknak. Határidõ: 2000. április 7.

Kari Kurír
A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja
Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2000. febr. 15.

Pro Renovanda Al.

Mûszaki és természettud. kultúráért

Kurír 117.

2000. febr. 15.

Deutscher Bundestag

A német parlamenti rendszer kutatása

Kurír 117.

2000. febr. 25.

Francia Nagyköv.

Franciaországi posztgraduális és posztdoktori ösztöndíjak (DEA, DESS)

Kurír 117.

2000. febr. 29.

Jászságért Alap.

A Jászság és a jászok kutatása

Kurír 117.

2000. febr. 29

MTA

Bolyai János ösztöndíj

Kurír 118.

2000. febr. 29.

Herbert-Quandt/TU

Tanulmányi és kutatási ösztöndíj

Kurír 118.

 

       

2000. márc. 1.

Pro Renovanda Al.

A történelemtanítás módszertana (Unger Mátyás Szakalap.)

Kurír 117.

2000. márc. 1.

DAAD

Diákutazások Németországba

Kurír 117.

2000. márc. 2.

Soros Alapítvány

Doktorandusz

Kurír 118.

2000. márc. 14

Osztrák-Magyar Akció Alapítvány

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118.

2000. márc. 20.

Association Le Pont Neuf

Tanulmányi ösztöndíj a párizsi Institut d’Etudes Politiques-ban

Kurír 116.

2000.márc. 20.

Mellon

Humán és társadalomtudományok

Kurír 118.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Dunatáji népek kutatása

Kurír 117.

 

       

2000. ápr. 7.

Warburg/Mellon

Kutatói ösztöndíj

Kurír 118.

2000. ápr. 14.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

2000.ápr. 15.

Sylff

JREX Válogatóbizottsági tagság

Kurír 118.

 

       

2000. máj. 5.

Pro Renovanda Al.

Diákcsere mozgalomért (diákcserék)

Kurír 117.

2000. máj. 15.

Sylff

Hallgatói támogatás, Japán, adminisztrátor

Kurír 118.

 

       

2000. jún. 1.

DAAD

Diákutazások Németországba

Kurír 117.

 

       

2000. szept. 15.

Pro Renovanda Al.

Történelem-földrajz pályázat

Kurír 117.

 

       

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

 

       

2000. nov. 1.

Sylff

Hallgatói konferencia

Kurír 118.

2000. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Részképzés ausztriai felsõoktatásban, kutatómunka

Kurír 118.

 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.