Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

117. szám - 1999. december 15.


A Kari Kurír 2000. január 1. után
a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának
tájékoztató folyóirataként jelenik meg.



Minden kedves olvasónknak, Karunk és Egyetemünk valamennyi dolgozójának, oktatójának és hallgatójának kellemes karácsonyi ünnepeket,
nyugodt vizsgaidõszakot és sikerekben gazdag új esztendõt
kívánunk.

Információk

1. Dr. Mészáros Rezsõ, egyetemünk rektora egy esztendõre dr. Vajda Zsuzsát, a Pszichológia Tanszék docensét bízta a meg a Pedagógiai-Pszichológiai Intézet vezetésével.

2. A József Attila Tudományegyetem Tanácsa 1999. december 17-én (pénteken) 11 órakor az Egyetem aulájában Honoris Causa doktorrá avatja

  • Demény Lajost, a bukaresti Román Történettudományi Intézet ny. osztályvezetõjét és
  • Lars Johansont, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Turkológiai Tanszékének vezetõjét;

Az avatás alkalmával mindkét professzor péntek délután tartja meg székfoglaló elõadását:
Demény Lajos „Mérlegen a magyar történetírás erdélyi ága” címmel a BTK VII. számú termében (III. emelet) december 17-én 15 órától,
Lars Johanson „Kontaktbedingter Sprachwandel in den Türksprachen” címmel december 17-én 15.30 órától a Kari Tanácsteremben.

Alekszandr Mihajlovics Pancsenko akadémikusnak, a szentpétervári Irodalomtudományi Intézet osztályvezetõjének a díszdoktori avatása betegség miatt elmarad.

3. Dr. Bernáth Árpád egyetemi tanárt, a JATE BTK Germán Filológiai Intézetének vezetõjét választották a Magyar Germanisták Társasága elnökéül a társaság 1999. december 10-i közgyûlésén. Az 1995-ben alakult társaság elsõ elnöke dr. Vízkeleti András akadémikus volt. A három jelölt közül Bernáth Árpád 45, Szász Ferenc 15, Tarnói László 7 szavazatot kapott.

4. Dr. Modok Mária egyetemi orvost évi rendes szabadsága ideje alatt (1999. december 17-23. között és 31-én) dr. Ben Redouane Gabriella helyettesíti.
Rendelési ideje: munkanapokon 11-12.30 óra között a Ruhagyár üzemorvosi rendelõjében a Kossuth L. sugárút 72. szám alatt.

5. A Néprajzi Tanszék hírei:

- Barna Gábor a most folyó szemeszterben DAAD-ösztöndíjjal Freiburgban töltött négy hetet. A CEEPUS együttmûködés keretében öt krakkói egyetemista töltött egy hónapot a Néprajzi Tanszéken, egy szegedi hallgató pedig egy hónapot Krakkóban.

- Új kiadványok: a Devotio Hungarorum sorozat 6. kötete: Frauhammer Krisztina: Levelek Máriához. A máriakálnoki kegyhely vendégkönyve c. kötete, valamint a Táj és Népi Kultúra sorozat 3. kötete Juhász Antal szerkesztésében, melynek címe: Észak-Bánság paraszti mûveltségébõl.

- 1999. december 8-án Narratívumok címmel a SzAB székházban a Néprajzi Tanszék emlékülést rendezett Ferenczi Imre (1931-1989) halálának tizedik évfordulóján.

6. A Y2K probléma azaz a 2000. év problémájának a régi számítógépeken történõ megoldásához a Kurír honlapján a Linkek szekcióban találhatók segédprogramok. A használattal kapcsolatban rövid leírás is ott lesz elérhetõ.



Pályázatok

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

1. Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdetett a felsõoktatásban használatos tankönyvek és szakkönyvek, valamint elektronikus lehetõségek kiadásának támogatására. A pályázat céljára 2000-ben elõreláthatólag 150 millió Ft áll rendelkezésre, ebbõl 30 millió Ft-ot a minisztérium felsõoktatásban használható speciális szakkönyvek kifejlesztésének támogatására különít el.

Pályázók köre:

  • jogszerûen mûködõ, Magyarországon bejegyzett könyvkiadók,
  • állami és az állam által elismert nem állami felsõoktatási intézmények, illetve a tankönyvkiadásban együttmûködõ intézmények,
  • könyvkiadással foglalkozó egyéb intézmények (pl. tudományos intézetek, könyvtárak, egyházi és társadalmi szervezetek, stb.),
  • elektronikus oktatási lehetõségek kifejlesztésével professzionálisan foglalkozó intézmények, vállalkozások

A pályázatok beadási határideje: 2000. január 17., a következõ címre:
Felsõoktatási Pályázatok Irodája / TKP ; Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

A pályázatok részletes kiírása, valamint ûrlap megtalálható a Kurír honlapján, valamint a B-Közép Irodában.

2. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány pályázati felhívásai a 2000. évre

Általános pályázati feltételek valamennyi szakalapítvány felhívásához

Minden szakalapítványi pályázatot csak az alapítványi pályázati ûrlapon, 2 példányban kitöltve, a szükséges mellékletekkel kiegészítve fogadnak el. Amennyiben a formális feltételek nem teljesülnek, a pályázat automatikusan kizáródik. Pályázati anyagok megõrzése, illetve visszaadása nem áll módjukban. Kérik a határidõk pontos betartását, a pályázati anyag utólagos kiegészítését nem tudják figyelembe venni. A korábban már támogatásban részesített pályázók csak akkor nyújthatnak be pályázatot, ha elszámolási (beszámolási) kötelezettségüknek eleget tettek. Pályázati ûrlap igényelhetõ a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Titkárságán, (1146 Bp., Ajtósi Dürer sor 19-21.), személyesen a recepción vagy postai úton, nagy alakú (A4-es) felbélyegzett válaszboríték küldésével, illetve a B-Közép Irodában. Mindenkor tüntesse fel a szakalapítvány nevét! A pályázattal kapcsolatban érdeklõdni lehet az alapítvány titkárságán személyesen, vagy telefonon, (36 -1) 343 - 3913 hétfõtõl csütörtökig 10 - 15 óráig, pénteken 10-12 óráig.

a. „Diákcsere Mozgalomért" Szakalapítvány
1. Pályázat egyéni külföldi tanulmányút támogatására
Egyetemek és fõiskolák graduális képzésében résztvevõ, nappali tagozatos hallgatói pályázhatnak felsõfokú tanulmányaikba, szakmai, tudományos munkájukba illeszkedõ, azt segítõ külföldi tanulmányútjuk támogatására. A Szakalapítvány azon - graduális tanulmányaik legalább felét sikeresen teljesítõ - egyetemi és fõiskolai hallgatók pályázatát várja, akik kiemelkedõ tanulmányi eredményt értek el, kiugró szakmai tudományos tevékenységet végeznek és akik külföldi tanulmányútjának megvalósításához feltétlen szükséges a megpályázott támogatás. A megpályázható legmagasabb összeg 250.000 Ft, amit egy hallgató csak egyszer nyerhet el. A Szakalapítvány kuratóriuma évente legfeljebb 30 hallgatót részesít ösztöndíjban.
A kuratórium a döntés meghozatalánál a pályázó személyes kvalitásain és eddigi eredményein túl a tervezett tanulmányút hasznosságát, várható eredményeit mérlegeli.
A hallgatók a feltételek szerint elkészített pályázatukat (kitöltött ûrlap, stb.) karuk vezetõjéhez nyújtsák be, aki rangsorolva továbbítja azokat Szakalapítványunkhoz.

Pályázati feltételek: A pályázat a 2000. naptári évben esedékes tanulmányutak támogatására vonatkozik.
A Szakalapítvány kéri a felsõoktatási intézmények karainak vezetõit, hogy kari rangsorolás után a nappali tagozatos graduális képzésében résztvevõ hallgatók száma által korlátozott számú pályázatot továbbítsanak a Szakalapítványnak: 1000 hallgató alatt legfeljebb egy pályázatot, fölötte 1000 hallgatónként legfeljebb egy pályázatot.

A pályázat benyújtási határideje: 2000. január 31.

2. Pályázat diákcserék támogatására
Felsõoktatási intézmények intézetei, tanszékei pályázhatnak olyan, legalább két hetes csoportos szakmai tanulmányutak és/vagy legalább 3 hónapos féléváthallgatások és/vagy legalább egyhónapos csoportos vagy egyéni szakmai gyakorlatok támogatására, amelyek külföldi felsõoktatási intézménnyel együttmûködésben tényleges diákcsere (nappali tagozatos graduális, vagy PhD. hallgatók küldése és fogadása) formájában valósulnak meg.
A támogatás feltétele, hogy a küldõ intézmény (mind a magyar, mind pedig a külföldi) a szakmai tanulmányutat, a féléváthallgatást, vagy a szakmai gyakorlatot ismerje el a hallgató tanulmányi kötelezettségei teljesítésének részeként.

Pályázati feltételek (a 2-es ponthoz)
A pályázati felhívás a 2000. naptári évben esedékes támogatásokra vonatkozik. A felsõoktatási intézmények intézetigazgatói és tanszékvezetõi nyújthatnak be pályázatot a szakalapítványhoz. A pályázatnak tartalmaznia kell a támogatásra javasolt diákcserék leírását, várható hatását, költségvetését, a kért támogatás tervezett felhasználását, a külföldi tanulmányok hazai elismerésére vonatkozó dokumentumokat és a partner intézmények által visszaigazolt külföldi és magyar szakmai programot. A támogatás összege hallgatónként a 80.000.- Ft-ot nem haladhatja meg. A Szakalapítvány nem támogat olyan pályázatokat, amelyek már részben vagy egészben lezajlott programokhoz kérnek támogatást. A Szakalapítvány minden esetben forint támogatást nyújt. A pályázó tudomásul veszi, hogy a támogatás felhasználásáról megállapodást köt a Szakalapítvánnyal. A tanulmányút befejezése után szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást kell készítenie. A kuratórium kéri a pályázó tanulmányútját támogató tanszéket, hogy a beszámolóval egyidejûleg küldje meg a tanulmányút értékelését.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. január 17. és május 5.

b. „Diákok a Tudományért" Szakalapítvány
Célja: a felsõoktatásban kiemelkedõ tudományos teljesítményt elért fiatalok alkotó, tudományos tevékenységének segítése.

Pályázatokat kizárólag a már eredményekkel (TDK-konferenciákon és más szakmai fórumokon elnyert díjakkal, tudományos publikációkkal, megvalósult egyéb alkotásokkal stb.) dokumentált
(1) egyéni és csoportos hallgatói kutatómunka, valamint
(2) az ahhoz kapcsolódó bel- és külföldi tanulmányutakon, konferenciákon való aktív részvétel forintköltségeinek (részvételi díj, utazás, szállás) fedezésére,
(3) továbbá kivételes esetben és egyszeri alkalommal diáktudományos tevékenységhez kapcsolódó, hallgatók közremûködésével készült tudományos publikációk megjelentetésének támogatására fogadunk el.
(A szakalapítvány szerény anyagi lehetõségei miatt a támogatás mértéke csak kivételes esetben haladhatja meg a 150.000 Ft összeghatárt. Az ezen összeghatárt is figyelembe vevõ költségvetés intézményi infrastruktúra-támogatást nem tartalmazhat.)

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. március 31. és október 12.

c. „Osztrák-Magyar Közös Múlt" Szakalapítvány
Célja: ösztöndíjak adományozásával, közös kutatások, konferenciák, publikációk stb. ösztönzésével és finanszírozásával elõsegíteni a több évszázados osztrák-magyar közös múlt hagyományainak sokoldalú feltárását.

Pályázni lehet: az alábbi fõbb kutatási témákra és együttmûködési formákra: A magyar államalapítás és az osztrák régió (Ostmark), a Habsburg államapparátus kiépítése, a l6-l8. századi gazdasági viszonyok, a felvilágosult abszolutizmus feltáratlan kérdései, a reformkor (Vormarz) és l848-l849 kapcsolatai, a kettõs Monarchia piacgazdasági mûködése, a modern urbanizáció, a mindennapi élet fõbb jelenségeinek összehasonlító vizsgálata, továbbá a kulturális kölcsönhatások kutatása. Ajánlott téma még az osztrák-magyar együttélés l9l9, majd az l955 utáni újjáépítése.
Pályázhatnak: egyének, munkaközösségek, intézmények.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. január 31.

d. „Mûszaki és Természettudományi Kultúráért" Szakalapítvány
A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a Mûszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége anyagi hozzájárulásával létesített szakalapítványának célja: a mûszaki és természettudományi ismeretek terjesztésének támogatása.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. február 15.

e. „Dunatáji Népek Kutatása" Szakalapítvány
Célja: A közép-európai régió születését és Európába történõ beilleszkedését jelentõ utolsó két évszázad történetének sokoldalú feltárása. A térség gazdasági, politikai, kulturális stb. folyamatának megismerésével, publikációkkal, konferenciák szervezésével elõsegíteni az itt élõ nem magyar nemzetek közeledését, szorosabb együttmûködését.

Pályázni lehet: a közép-európai nem magyar népeket érintõ alábbi kutatási témákra:
Közép-Kelet-Európa, mint régió fejlõdési útja, ennek viszonya más európai térségek fejlõdéséhez, Az államok feletti demográfiai, interetnikai, települési, termelési politikai struktúrák alakulása, A közép-európai társadalom polgárosodása (agrárkérdés, parasztság, gazdálkodás, életmód, társadalom, kultúra), Modernizációs folyamat Közép-Európában. Állam, jog, politika, modernizációs ideológiák, ezek tükrözõdése a kultúrában és a mûvészetben, Nemzetté válás, nemzeti ideológiák, nemzeti kérdés.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. március 31.

f. „Egyetemi Diáksportért" Szakalapítvány
Célja az egyetemi versenysport mûködési feltételeinek javítása.

Létesítményépítést, infrastrukturális fejlesztést nem tudunk támogatni. Pályázhatnak: azon felsõoktatási intézmények sportegyesületei (DSE-k, DSK-k is), amelyek csapatsportokban OB I., OB II., (NB I., NB II.) együttessel rendelkeznek, egyedi sportágakban elsõ vagy másodosztályú versenyzõket foglalkoztatnak.

A pályázat benyújtási határideje: 2000. február 28.

g. „Történelem-Földrajz" Szakalapítvány
Célja: a történeti kézikönyvekkel és a kartográfiai munkákkal foglalkozó alkotómûhelyek munkájának segítése, az összefogást elõsegítõ tudományos és szerkesztõi munkák támogatása.
Pályázni lehet: minden olyan témával, amely a történelem térbeli megnyilvánulását tárgyalja, tehát térképekkel, helynévtárakkal, történeti földrajzi feldolgozásokkal.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. szeptember 15.

h. "Unger Mátyás Emlékére" Szakalapítvány
Célja: a történelemtanítás új alapelveinek, alapkönyveinek, segédeszközeinek kidolgozása.
Pályázni lehet az alábbi témakörben: Történelemtanárok munkáját segítõ oktatási segédanyagok elkészítése, különös tekintettel a tematikus és helytörténeti kronológiákra és bibliográfiákra. Pályázhatnak: egyének, munkaközösségek, intézmények.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. március 1.

i. "Kollégiumokért" Szakalapítvány
A Szakalapítvány a felsõoktatási kollégiumok értelmiségformáló szerepét kívánja segíteni, a kollégiumi öntevékeny csoportok mûködését, kollégiumi rendezvények szervezését, önnevelõ közösségi megmozdulásokat, kollégiumi hagyományok ápolását támogatja. A Szakalapítvány pártolja a kollégiumok társadalmasítását, a hallgatói önkormányzatok erõsítését célzó törekvéseket, az erre irányuló mozgalmakat.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. április 14. és október 12.

3. Az Alexander S. Onassis Alapítvány a 2000. október 1-tõl 2001. szeptember 30-ig tartó akadémiai évre szóló görögországi kutatási és tanulmányi ösztöndíjakat hirdet akadémikusok, tudósok, egyetemi tanárok, PhD-vel rendelkezõ kutatók, mûvészek, görög irodalmi mûfordítók, a görög nyelvet mint idegen nyelvet oktató általános és középiskolai tanárok, posztgraduális tanulmányokat folytató és PhD hallgatók részére az alábbi tudományterületeken:

Bölcsészettudományok: filológia, irodalom, mûfordítás, nyelvészet, teológia, történelem, régészet, filozófia, oktatástudomány, pszichológia Politikai tudományok: szociológia, antropológia, közigazgatás, tömegtájékoztatás Jog és Gazdaság Építészet, képzõmûvészet, zene, tánc, színház, fotográfia, mozgókép.

A négy kategóriába sorolt megpályázható ösztöndíjak követelményrendszerérõl, a jelentkezés és a részvétel feltételeirõl szóló részletes tájékoztató valamint a jelentkezési lapok hozzáférhetõk az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján, valamint a B-Közép Irodában. A jelentkezési lapok fénymásolhatók.

A pályázatot egyenesen az Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation részére kell megküldeni legkésõbb 2000. január 30-i postabélyegzõvel.

A pályázat eredményérõl minden jelentkezõ írásbeli értesítést kap.

4. A holland HUYGENS Ösztöndíj Program keretében hollandiai ösztöndíjakat lehet megpályázni a 2000-2001-es akadémiai évre.

Pályázati korhatár: maximum 35 év, A pályázó végzettsége: végzõs hallgató, vagy maximum két éve végzett fiatal diplomás, illetve hazájában PhD tanulmányokat folytató hallgató.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok listája a jelentkezési lapon van felsorolva. A jelentkezés feltételeirõl szóló részletes tájékoztató valamint a jelentkezési lapok hozzáférhetõk az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján, valamint a B-Közép Irodában A jelentkezési lapok fénymásolhatók.

A pályázatot egyenesen a Holland Királyság Nagykövetségére kell küldeni 2000. február 1 elõtt.
Cím: 1022 Budapest, Füge u. 5-7., Postacím: 1388 Budapest 62. Pf.56.

További információkat lásd: http://www.nuffic.nl címen.

5. Izrael Állam két fõ részére írt ki Izraelbe szóló ösztöndíjat:

  • Egy fõ részére 3 éves teljes doktori képzésre szóló éves ösztöndíj. A költségeket Izrael állam fizeti: tandíj+1000 USD-nek megfelelõ összeg az ösztöndíjas ellátására.
  • Egy fõ részére 12 hónapos poszt-doktori ösztöndíj. Feltétel, hogy a pályázó frissen (3 évnél nem régebben) doktorált személy legyen.

Mindkét esetben további részletes információért és jelentkezési lapokért a budapesti Izraeli Nagykövetségen Iris Ambor asszonyt kell keresni. Cím: 1026 Budapest, Fullánk u. 8.
Tel.: 2000-781, 2000-782 Fax: 2000-783 e-mail: tarbisr@alarmix.net

A jelentkezéshez elengedhetetlen feltétel a fogadólevél beszerzése

Jelentkezési határidõ: 2000. január 15.

6. A Francia Nagykövetség közzétette pályázati felhívását francia posztgraduális ösztöndíjakra a 2000/01-es tanévre két kategóriában:

a. 9-12 hónapos posztgraduális speciális képzés valamennyi mûvészeti és tudományágban /DESS, DEA/ legalább alapfokú francia nyelv-tudással rendelkezõ utolsó éves egyetemista vagy fiatal diplomás pályázók számára;
b. 3x6 vagy 2x9 hónapos doktoranduszképzés valamennyi tudományág számára, legalább alapfokú francia nyelvtudással rendelkezõ DEA diplomások számára, vagy olyanoknak, akik már Magyarországon dolgoznak disszertációjukon.

A pályázónak anyagát a Francia Nagykövetség Kulturális Osztályára kell beadnia, de ezt megelõzõen a MÖB háromszínû "Pályázati adatlapját" és a befizetési csekket a MÖB-höz el kell juttatnia.
Az a pontnál a pályázathoz csatolni kell a franciaországi tanulmányok /kutatások/ részletes szakmai programját és a francia fogadó fél fogadólevelét.
A b pontnál a pályázatnak tartalmaznia kell a jelölt magyarországi munkájának szakmai programját, melyben franciaországi kutatásainak terve is szerepel. Az e képzésben résztvevõknek francia és magyar témavezetõvel is rendelkezniük kell, akik a disszertáció tervét együttesen határozzák meg.
A pályázat beadási határideje: 2000. február 25. (MÖB)

7. A Deutscher Bundestag pályázatot hirdetett a német parlamentáris kormányzati rendszer megismerésére 2000. szeptember 1-tõl 2001. február közepéig. Pályázhatnak diplomával rendelkezõ, 30 évnél nem idõsebb magyar állampolgárok.

A pályázatok beadási határideje: 2000. február 15.

A pályázati anyagok megtalálhatók a Német Intézetben, valamint a B-Közép Irodában.

8. Felsõoktatási külföldi pályázatok
a. Csoportos utazások felsõoktatási intézmények hallgatói számára Németországba
a/1. Diákutazások Idõtartam: kb. 2 hét.
Cél: szakmai jellegû kapcsolatok és a Németországról szóló ismeretek bõvítése németországi utazások során. Kapcsolatok elmélyítése német felsõoktatási intézményekkel. Találkozás német hallgatókkal. Betekintés a német gazdasági, politikai és kulturális életbe látogatások, tájékozódó beszélgetések során.
Ösztöndíjat kaphatnak: diákcsoportok (10-30 fõ) oktató vezetésével. A pályázás módja: a pályázatokat a budapesti Német Nagykövetségen keresztül kell a DAAD számára benyújtani.

Pályázási idõpontok: 2000. március 1. a 2000. július és szeptember között kiutazóknak,
2000. június 1. a 2000. október és december között kiutazni szándékozóknak.

A pályázati anyagokat legkésõbb 3 héttel a megadott határidõk elõtt kell beküldeni a német diplomáciai képviseletre. Tájékozódás és pályázati ûrlap beszerzése: Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége (1143 Budapest, Stefánia u. 101-103. Ralf Krautkrämer úr kulturális attasé, tel.: 467-3500). Megjegyzés: A pályázók száma a tapasztalat szerint igen nagy, ezért sok esetben a kérelem elutasításával kell számolni.

a/2. Tanulmányi kirándulások Idõtartam: 1-4 hét.
Cél: részvétel szakmai gyakorlaton német egyetemen, vállalatnál vagy nyilvános intézménynél.
Részvétel szakmai tanfolyamon, szemináriumon és tudományos jellegû kirándulásokon.

Ösztöndíjat kaphatnak: 5-20 fõs diákcsoportok egyetemi vagy fõiskolai oktató vezetésével.
A pályázás módja: a kérelmeket kizárólag német felsõoktatási intézmény oktatója nyújthatja be a DAAD-hoz. Tájékoztatás: német egyetemek és fõiskolák külügyi hivatalai (Akademisches Auslandsamt), a DAAD 222. sz. referatúrája Bonnban.

b. Német és magyar intézmények közötti közvetlen kapcsolatok
b/1. Felsõoktatási intézmények partnerkapcsolatai Számos német és magyar egyetem és fõiskola kötött egymással együttmûködési szerzõdést, amely lehetõséget ad rövid idejû németországi tartózkodásra oktatók és hallgatók számára.

b/2. Germanisztikai intézetek kapcsolatainak támogatása Német germanisztikai intézetek oktatókat küldhetnek a magyar partnerintézetekhez, valamint magyar oktatókat és hallgatókat fogadhatnak több hónapos továbbképzésre.
Támogatott partnerkapcsolatok: ELTE, Budapest - Saarbrückeni Egyetem, KLTE, Debrecen - Greifswaldi Egyetem, JPTE, Pécs - Heidelbergi Egyetem, JATE, Szeged - Siegeni Egyetem, JGYTF, Szeged - Kieli Egyetem.

Tájékoztatást a meglévõ partneri kapcsolatok és a rajtuk keresztül lehetséges támogatás felõl a hazai felsõoktatási intézmények rektori hivatalai, ill. a magyarországi germanisztikai intézetek adnak. A DAAD-hoz közvetlenül nem lehet pályázatot benyújtani. Interneten elérhetõ www.om.hu címen.

9. „A Jászságért" Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet, melynek célja a jászok és a Jászság történeti, néprajzi, kulturális, oktatási és közmûvelõdési értékeit gyarapítók támogatása.
Pályázhatnak azok a magánszemélyek és jogi személyek, akik és amelyek a fenti célokat szolgáló törekvéseikhez, kezdeményezéseikhez anyagi támogatást várnak.

A pályázatok benyújtási határideje: 2000. február 29., az alábbi címre: „A Jászságért" Alapítvány kuratóriuma 1537 Budapest 114 Pf. 367.


10. A Central European University (CEU) „Innovative Cultural Policies and Cultural Management in Societies in Transition” elnevezésû, 2000. július 10-28. között tartandó nyári egyetemének és más programjainak a tájékoztatója megtalálható a B-Közép Irodában.
Jelentkezési határidõ: 2000. január 17.

11. A Liverpooli Egyetem fizetõs nyári egyetemi kurzusának prospektusa megtekinthetõ a
B-Közép Irodában.

12. A Nemzetközi Történészhallgatók Egyesületének (ISHA) 11. éves konferenciájára, amelyet 2000. április 19-23. között Zágrábban tartanak, az ismertetõ és a jelentkezési lap megtalálható a B-Közép Irodában.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szoc. országokban

Kurír 107.

       

2000. jan. 15.

Izrael Állam

Izraeli doktori és posztgrad. ösztöndíj

Kurír 117.

2000. jan. 17.

OM

Tankönyvkiadási pályázat

Kurír 117.

2000. jan. 17.

Pro Renovanda Al.

Diákcsere mozgalomért (diákcserék)

Kurír 117.

2000. jan. 17.

Onassis Alap.

Görögországi ösztöndíjak

Kurír 117.

2000. jan. 31.

MAK

Kortárs alkotók munkássága

Kurír 113.

2000. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj

Kurír 115.

2000. jan. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákcsere mozgalomért
(egyéni tanulmányi út)

Kurír 117.

2000. jan. 31.

Pro Renovanda Al.

Osztrák-magyar közös múlt

Kurír 117.

       

2000. febr. 1.

Huygens Alap.

Hollandiai ösztöndíjak

Kurír 117.

2000. febr. 15.

Pro Renovanda Al.

Mûszaki és természettud. kultúráért

Kurír 117.

2000. febr. 15.

Deutscher Bundestag

A német parlamenti rendszer kutatása

Kurír 117.

2000. febr. 25.

Francia Nagyköv.

Franciaországi posztgraduális és posztdoktori ösztöndíjak (DEA, DESS)

Kurír 117.

2000. febr. 29.

Jászságért Alap.

A Jászság és a jászok kutatása

Kurír 117.

       

2000. márc. 1.

Pro Renovanda Al.

A történelemtanítás módszertana (Unger Mátyás Szakalap.)

Kurír 117.

2000. márc. 1.

DAAD

Diákutazások Németországba

Kurír 117.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

       

2000. márc. 20.

Association Le Pont Neuf

Tanulmányi ösztöndíj a párizsi Institut d’Etudes Politiques-ban

Kurír 116.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. márc. 31.

Pro Renovanda Al.

Dunatáji népek kutatása

Kurír 117.

       

2000. ápr. 14.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

       

2000. máj. 5.

Pro Renovanda Al.

Diákcsere mozgalomért (diákcserék)

Kurír 117.

       

2000. jún. 1.

DAAD

Diákutazások Németországba

Kurír 117.

       

2000. szept. 15.

Pro Renovanda Al.

Történelem-földrajz pályázat

Kurír 117.

       

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Diákok a tudományért

Kurír 117.

2000. okt. 12.

Pro Renovanda Al.

Kollégiumokért

Kurír 117.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határon túli magyarság azonosságtudatának megõrzése

Kurír 92.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társtud. kutatások

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.