Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

116. szám - 1999. november 29.



Információk

1. Felhívjuk a figyelmet az 1999. költségvetési év zárásával kapcsolatban néhány határidõre, amelyek után a Pénzügyi Osztály elszámolásokat nem fogad el.

      1999. dec. 10.

      - Útielõleg kérése belföldi kiküldetésre
      - Elõleg külföldi kiküldetésre és külföldi vendégek fogadására valutában
      - Külföldi utazáshoz Shell kártya igénylése
      - Eseti készpénz elõleggel való elszámolás
      - Kiskassza elõleggel való elszámolás
      - Külföldi kiküldetés és külföldi vendégek fogadásának elszámolása
      - Átutalásos vásárlás számláinak beküldése

      1999. dec. 18.

      - Útielõleggel történõ elszámolás
      - Elszámolás útielõleg nélküli utazások esetében
      - Elszámolás útielõleg nélküli külföldi utazások és külföldi vendégek fogadása esetében
      - Elõleg külföldi kiküldetésre és külföldi vendégek fogadására forintban
      - VIP kártyaszámla feltöltése


      2000. jan. 13.

      - Az 1999. évben kifizetésre nem került, de az azt terhelõ, visszamaradt kötelezettségvállalások jelentése (szerzõdésekkel lefedett vállalások)

2. Az Egyetemi Tanács 1999. november 25-i ülésén az alábbi bölcsészkari elõterjesztéseket fogadta el:

  • Lars Johanson számára a Doctor Honoris Causa cím odaítélését
  • Demény Lajos számára a Doctor Honoris Causa cím odaítélését
    (avatásukra december 17-én kerül sor);
  • Kacziba Ágnes docensi kinevezését a Szláv Filológia Tanszékre;
  • Dr. Marótiné dr. Korchmáros Valéria docensi kinevezését a Magyar Nyelvészeti Tanszékre;
  • a Vallástudományi Tanszék megalakításáról szóló elõterjesztést.

3. Wojtilla Gyula professzort, az Ókortudományi Tanszék tanszékvezetõ professzorát választották az Magyar Tudományos Akadémia Orientalisztikai Szakbizottságának elnökévé.

4. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács humán tudományi szakmai bizottsága 1999. november 12-i ülésén dr. Fried István professzort a szakmai bizottság alelnökévé választotta.

5. A JATE BTK dékánja – mint a HÖK választási szabályzata értelmében a kari Hallgatói Önkormányzati Választások lebonyolításáért felelõs vezetõ – formai hibák miatt az 1999 novemberére kiírt kari HÖK-választásokat beszüntette és a jelölést érvénytelenítette.

6. A JATE Hungarian Studies bölcsészhallgatók számára hirdette meg „Specialization in Teaching Hungarian Studies to Foreigners” címû kurzusát, amely 2000 szeptemberében indul, maximum 10 fõs hallgatói létszámmal. A kurzusra történõ jelentkezés feltétele magas szintû angol nyelvismeret, továbbá magyar vagy történelem szakos diploma, ennek hiányában megadott elõkészítõ kurzusok teljesítése, melyeket szükség esetén 2000 tavaszán szerveznek meg .
A kurzusra a jelentkezéseket 1999. december 2-án 11 óráig kell benyújtani a Hungarian Studies Irinyi épületben található irodájába.

7. November 8-án Budapesten megalakult a Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület. Az Egyesület célja az öt éve létezõ Magyar Elektronikus Könyvtár folyamatos építése, továbbfejlesztése, a magyar és az egyetemes kultúra és tudomány alkotásainak digitális formában történõ gyûjtése és nyilvános terjesztése az Interneten, magyar és idegen nyelven egyaránt. Az Egyesület támogatni kívánja az elektronikus publikálást és kész együttmûködni más hasonló kezdeményezésekkel illetve kulturális intézményekkel, szervezetekkel. Az alakuló ülésen közel ötvenen vettek részt, többek között könyvtára Mader Béla a József Attila Tudományegyetem (JATE) Egyetemi Könyvtár igazgatója, ügyvezetõ elnöke Moldován István, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) osztályvezetõje lett. Az Egyesületnek magán- és jogi személy egyaránt tagja lehet.

8. 1999. november 11-13. között Szegeden került megrendezésre a Study Center on Language Contact holland-belga-magyar kontaktus-nyelvészeti kutatási project kétnyelvû nyelvhasználattal foglalkozó munkacsoportjának elsõ konferenciája, melynek témája a nyelvcsere, nyelvmegõrzés és nyelvi változás volt. A konferencián elõadással szerepelt az angol-amerikai intézet három oktatója, Arnold Helga, Fenyvesi Anna és Kontra Miklós.

9. A Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezetének JATE BTK Alapszervezete ezúton is értesíti tagjait, hogy 1999. december 3-án du. 15,30 órakor megérkezik a Mikulás az Ady téri épület VII. tantermébe. Mindenkit szeretettel várnak!

10. 1999. november 10-én lejárt Baneth Andrásnak, a Hallgatói Külügyi Bizottság elnökének a mandátuma, és mivel nagy valószínûséggel februárban ERASMUS ösztöndíjasként Dániába utazik, úgy döntött, nem adja be újból a jelölését. Így a HKB elnöki tisztségét szabályszerû elnökválasztással Réti Nórának adta át. Baneth András beszámolója megtekinthetõ itt.

11. Bekötötték a Szegedi Zenekonzervatóriumot az universitas belsõ telefonos hálózatába. A konzervatórium 1999. november 1-tõl érvényes belsõ mellékeinek a felsorolása megtalálható a BTK honlapján ( http://www.arts.u-szeged.hu ; Linkek szekció).



Rendezvények

1. Az Oktatási Minisztérium, a Kazinczy Alapítványi Bizottság 2000 tavaszán immáron 20. alkalommal rendezi meg a pedagógusjelöltek Kazinczy Ferencrõl elnevezett Szép magyar beszéd versenyét. A versenynek ebben az esztendõben a Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskola ad otthont Szegeden. A verseny idõpontja: 2000. március 30-31. és április 1. A Kazinczy Alapítvány Felsõoktatási Bizottsága a 2000 márciusában megrendezendõ versenyt a kereszténység születésének 2000., a nyugati kereszténységhez való csatlakozás és az államalapítás 1000. évfordulója tiszteletére hirdeti meg.



Tudományos és PhD hírek

1. Doktori szigorlat:

  • Kruppa Tamás (irodalomtudomány) doktori szigorlatára 1999. december 14-én 11,30 órai kezdettel kerül sor a JATE BTK Kari Tanácstermében.
  • Bajner Mária (irodalomtudomány) doktori szigorlatára 1999. december 15-én 10.00 órakor kerül sor a JATE BTK Kari Tanácstermében.

2. A BTK Doktori Tanácsa 1999. november 17-én ülésén a következõ határozatokat hozta:

  • Jankovits László (Irodalomtudomány) sikeres Phd-eljárát a Kari Doktori Tanács 8 igen, szavazattal javasolja az Egyetemi Doktori Tanácsnak végleges állásfoglalásra.
  • Némethyné Kesserû Judit (Történettudomány) sikeres Phd-eljárást a Kari Doktori Tanács 8 igen szavazattal javasolja az Egyetemi Doktori Tanácsnak végleges állásfoglalásra.

Új eljárások indítása:

  • Vajda Zoltán (Irodalomtudomány) Phd-eljárás indítása iránti kérelmét a Kari Doktori Tanács 8 igen szavazattal támogatja.
  • Vecsey Zoltán (Irodalomtudomány) Phd-eljárás indítása iránti kérelmet a kari Doktori Tanács 8 igen szavazattal támogatja.
  • Szilvássy Orsolya (Irodalomtudomány) Phd-eljárás indítása iránti kérelmet a Kari Doktori Tanács 8 igen szavazattal támogatja.
  • Szántó Richárd (Történettudomány) Phd-eljárás indítása iránti kérelmét a Kari Doktori Tanács 8 igen szavazattal támogatja.

Bíráló bizottság kijelölése

  • Horváth Ágnes (Irodalomtudomány) részére bíráló bizottságot jelölt ki az Irodalomtudományi Programtanács, amelynek összetételét a Kari Doktori Tanács 8 igen szavazattal elfogadta.

A PhD-felvételi eljárások ügyét a Tanács megtárgyalta, de döntés nem született. Javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek összegzése után a Doktori Tanács következõ ülése fog dönteni a kérdésrõl.



Pályázatok

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!

1. A Soros Alapítvány az alábbi külföldi ösztöndíjprogramot hirdeti meg a 2000/2001-es tanévre a Leicesteri Program (227-6) keretében:

a. Egyéves MA programra szóló ösztöndíj a Leicesteri Egyetemen, a Centre for Urban History-n. Az ösztöndíjas 9 hónapot tölt a Leicesteri Egyetemen, de disszertációját a kurzust követõ 3 hónap folyamán, már Magyarországon kell befejeznie.

Az MA program interdiszciplináris jellegû. A témakörök az ókori várostörténettõl a régészeten át a mûemlékvédelem, a modern városfejlesztés és várostervezés, valamint ezek kapcsolódó területeinek tanulmányozását teszik lehetõvé.

Azok a 25-35 év közötti fiatal szakemberek pályázhatnak, akik valamely magyar egyetemen diplomát szereztek történelembõl vagy annak rokontudományaiból, földrajzból, régészetbõl, szociológiából, várostervezésbõl bármely tudományegyetemen vagy a Mûegyetem megfelelõ szakán.

b. 3-6 hónapos doktorális kutatói ösztöndíj. Azok a doktorandusz-hallgatók pályázhatnak, akik a Leicesteri Egyetem Centre for Urban History tanszékén tanulható témakörökkel (lásd 1. pontban megjelölt területek) kapcsolatos magyarországi doktori programban legalább másodévesek.

A két programkategóriában a Soros Alapítvány összesen 36 hónapnyi ösztöndíjat oszthat ki.

Beküldési határidõ: 1999. december 4.

A pályázat követelményei:

  1. Csak egyetemi végzettséggel rendelkezõ magyar állampolgárok pályázhatnak.
  2. A pályázóknak kiváló akadémiai minõsítésekkel és az ösztöndíjas idõszakra jól átgondolt tanulmányi munkatervvel kell rendelkezniük.
  3. Az ösztöndíj elnyerésére csak azok a szakemberek esélyesek, akik a tanulmányi cél eléréséhez szükséges szinten beszélnek angolul. Errõl speciális nyelvvizsgán kell számot adni.

A Soros Alapítvány kuratóriuma által végzett elõ-szelekció után továbbjutó pályázóknak elõször angol nyelvvizsgát kell tenniük, majd személyes elbeszélgetésen kell részt venniük. A végsõ döntést a fogadó intézmény hozza.

2. Az Association Le Pont Neuf 9 hónapos tanulmányi ösztöndíjat (Bourse „Philippe Habert”) ajánl fel a párizsi Institut d’Etudes Politiques-ba.

A pályázatok beadási határideje: 2000. március 20.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-Közép Irodában, illetve érdeklõdni lehet a Francia Tanszéken és az Európa Tanulmányok központban.

3. A Brnoi Masaryk Egyetem Kelet-Európa tematikáját érintõ, fizetõs kurzusainak tájékoztatója, valamint a hozzá kapcsolódó ösztöndíjas lehetõségek ismertetése megtalálható a B-Közép Irodában, illetve megtekinthetõ a http://www.rect.muni.cz/cesp címen.


4. A Közép-Európa Egyetem nyári egyetemi kurzusának (CEU Summer University program) meghirdette részletes programját. A program és a egyéb fontos információk megtekinthetõk a http://www.ceu.hu/sun/sunindx.html internetes címen

A jelentkezések beérkezési határideje: 2000. január 17.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1999. nov. 30.

MAK

Pályázat a közgazdasági és mûvészeti felsõoktatás intézményei számára

Kurír 114.

       

1999. dec. 4.

Soros Al.

Leicesteri ösztöndíjak

Kurír 116.

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

       

2000. jan. 31.

MAK

Kortárs alkotók munkásságának megismertetésére

Kurír 113.

2000. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj

Kurír 115.

       

2000. márc. 20.

Association Le Pont Neuf

Tanulmányi ösztöndíj a párizsi Institut d’Etudes Politiques-ban

Kurír 116.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Exemplum A.

Kulturális innovációs kutatások támogatása

SANSZ 1996/11. 31. o.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrz.

Kurír 92.

folyamatos

Magyar Fordítóház

Magyar nyelvû mûvek lefordítása

SANSZ 1997/12. 12. o.;

Kurír 89.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társadalomtudományi kutatások támogatása.

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.



Baneth András beszámolója 1999. november 10-én
A JATE Hallgatói Külügyi Bizottsága (JATE HKB) tevékenysége elnökségem ideje alatt,
1997. októbertõl 1999. novemberig
Külön köszönet az EHÖK-nek az erkölcsi és anyagi támogatásért, valamint a
HKB valamennyi tagjának a kitartó és magas színvonalú munkáért!

Vázlatos áttekintés, címszavakban

I. TAGOK
  • NEMZETKöZILEG KéPZETT TAGOK

- külügyes vezetõképzõ és diplomataképzõ
- rövid tanulmányutak Litvániába, Ciprusra, Spanyolországba
- képzés Strasbourgban az Európai Ifjúsági Központban stb.

  • RENDSZERES TAGFELVéTEL

- Évente óriási érdeklõdéssel kísért tagfelvétel

  • KéPVISELET éS KAPCSOLATTARTáS

- külföldön és hazai országos külügyes találkozókon (évente kb. 4 alkalommal)
- kapcsolatfelvétel és együttmûködés az ország több Hallgatói Külügyi Bizottságával (JPTE, ELTE, PPKE, BME stb.)
- kiváló együttmûködés az Európai Uniós ifjúsági programok hazai irodájával, a Mobilitás Ifjúsági Szolgálattal
- rendszeres kapcsolat a JATE Rektori Hivatal Külügyi Osztályával, az American Studies tanszékkel, az Egyetemi Könyvtárban mûködõ Amerikai Felsõoktatási Információs Központtal, a BTK-n mûködõ Kari Kurir pályázati tájékoztató szerkesztõségével

II. FINANSZíROZáS

- 1.5 millió forint a hallgatói normatívából
- további 5.5 millió forint saját pályázati pénzekbõl + ld. pénzügyi beszámoló

III. PROGRAMOK éS TEVéKENYSéGEK

  • ÖSZTöNDíJAK KöZVETíTéSE

- mostanra több, mint 100 különbözõ ösztöndíjról, külföldi pályázati lehetõségrõl adtunk hírt

  • NYáRI MUNKALEHETõSéGEK

- munkalehetõségek az USA-ban, Európában, Ausztráliában, ill. külföldi nyelvtanfolyamok hirdetése

  • KOLOZSVáRI ÁTHALLGATáS

- a Kolozsvári Egyetemen lehet három hétre áthallgatni
- az egyik legsikeresebb, legnépszerûbb program

  • CSEREPROGRAMOK

- Murica - Spanyolország (15 fõ 1998-ban, 20 fõ 1999-ben)
- Besançon - Franciaország (10 fõ)
- Torun - Bydgoszcz - Lengyelország (6 fõ)
- Göttingen - Németország (4 fõ)
- Groeningen - Hollandia (15 fõ)
- Spanyol - olasz - portugál - magyar négyoldalú (12 fõ)

  • ÕSZI KULTURáLIS FESZTIVáL

- Két francia együttes részvétele a JATE HKB meghívására

  • SAJáT SZERVEZéSû éS TáMOGATOTT UTAK

- Prága
- Krakkó - Auschwitz emlékút

  • TáMOGATOTT RENDEZVéNYEK

- Portugál napok
- Lengyel filmhét
- AEGEE filmhét

  • KONFERENCIA KüLPOLITIKAI TéMáBAN

- Európa Tanács konferencia 1998-ban, Dr. Martonyi János külügyminiszter úr fõvédnökségével, több, mint 150 résztvevõvel országszerte és helyi szinten

  • ELõADáSOK

- a Honvédelmi Minisztérium NATO-fõosztályvezetõje a Délszláv válságról
- Dr. Magyar Bálint az Európai oktatáspolitikáról
- Szilágyi Árpád a HVG-tõl, illetve Kozma Zsolt a Magyar Rádiótól az Internetes távoktatásról és az Internet XXI. században betöltendõ szerepérõl
- Dr. Popper Péter pedig a Világvallásokról tartott elõadást

  • KüLFöLDI HALLGATóK FOGADáSA

- szállás és programok megszervezése
- egyetemisták Hollandiából, Portugáliából (fizikushallgatók) , Észtországból (joghallgatók)

IV. KOMMUNIKáCIó

  • KOMMUNIKáCIó HATéKONYABBá TéTELE

- saját e-mail cím létrehozása (hkb@sirius.cab.u-szeged.hu)
- homepage teljes átalakítása és rendbetétele (www.hkb.hello.to)
- elektronikus levelezõ lista kiépítése a jobb információáramlásért
- megbízható plakátolók alkalmazása

  • ÖNáLLó ARCULAT

- Saját logo tervezése
- Önálló fejléces papír és plakát-minta kialakítása
- Söralátét a logo és homepage népszerûsítésére

  • KöZVéLEMéNY - KUTATáS

- Kérdõíves közvélemény-kutatást tartottunk a HKB megítélésérõl, a hallgatói igényekrõl és visszajelzésekrõl a jobb munka céljából

  • KIADVáNYOK

- Európa Tanács konferencia tájékoztató kiadvány
- Survival Guide a JATE-n tanuló ERASMUS ösztöndíjas hallgatóknak
- Spanyol - magyar csere összefoglaló kiadványa

V. EGYéB

  • NYITáS

- segítettünk az AEGEE (Európai Egyetemisták Nemzetközi Szervezete) programjainak népszerûsítésében és adminisztrálásában
- az ELSA (Európai Joghallgatók Nemzetközi Szervezete) szegedi egységének megalakításában
- Universitas HKB kialakításának elindítása