Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

115. szám - 1999. november 3.



Információk

1. Lezajlottak a választások a 2000. január 1-étõl létrejövõ Szegedi Tudományegyetem rektori és gazdasági fõigazgatói posztjára. A leendõ tudományegyetem Ideiglenes Intézményi Tanácsa a SZETE rektorául a JATE eddigi rektorát, dr. Mészáros Rezsõt választotta meg, míg a gazdasági fõigazgatói posztra Tráser Ferencet javasolta.

2. A Kari Tanács 1999. október 7-i ülésén a következõ határozatok születtek:

  • a Kari Tanács 10 igen, 0 nem, 5 tartózkodás mellett támogatja Vajda Zsuzsanna intézetvezetõi pályázatát a Pedagógiai-Pszichológiai Intézetbe. (51/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 15 igen, 0 nem, és 1 tartózkodom szavazattal támogatja Kiss Attila tanszékvezetõi pályázatát az Angol Tanszékre. (52/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Marótiné Korchmáros Valéria docensi pályázatát a Magyar Nyelvészeti Tanszékre. (53/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 12 igen, és 4 tartózkodás mellett támogatja Kacziba Ágnes docensi elõlépését a Szláv Filológiai Tanszékre. (54/1999. sz. határozat)

  • a Kari Tanács 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatja Doctor Honoris Causa cím adományozását Demény Lajos számára. (55/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatja a Doctor Honoris Causa cím adományozását Lars Johanson számára. (56/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács egyhangúlag támogatja a Vallástudományi Tanszék felállítását. (57/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatja, hogy az Egyetemi Doktori Tanácsban az irodalomtudomány területet dr. Balázs Mihály egyetemi tanár képviselje. (58/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatja, hogy az Egyetemi Doktori Tanácsban az nyelvtudomány területet dr. Kenesei István egyetemi tanár képviselje. (59/1999. sz. határozat)
  • a Kari Tanács 16 igen szavazattal egyhangúlag támogatja, hogy a Kari Doktori Tanácsban az irodalomtudomány területet tagként dr. Balázs Mihály, póttagként dr. Szigeti Lajos Sándor képviselje. (60/1999. sz. határozat)

3. A Kari Tanács következõ ülése elõreláthatólag 1999. november 18-án, csütörtökön délelõtt 10 órától lesz a Kari Tanácsteremben.

4. A JATÉ-n a "Magyar Tudomány Napja 1999" alkalmából szervezett rendezvénysorozaton karunk két oktatója is elõadást tartott: „A nemzet a középkorban” címmel dr. Kristó Gyula akadémikus, egyetemi tanár, „A természeti és kulturális magyarázatok vitája az emberképben” címmel pedig dr. Pléh Csaba akadémikus, egyetemi tanár. A rendezvényre november 2-5. között kerül sor.
A rendezvénysorozat keretében Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia fõtitkára 1999. november 4-én kimagasló tudományos tevékenysége elismeréséül fiatal kutatóknak járó magas kitüntetést ad karunk ifjúsági és gazdasági dékánhelyettesének, dr. Koszta László egyetemi docensnek.

5. 1999. november 1-jétõl életbe lépett a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény. Ennek értelmében a Petõfi S. sugárúti épület teljes területén, az Ady téri és az Irinyi épületben tilos a dohányzás. Dohányzásra kijelölt helyek: az Ady téri épület függõfolyosói és a nyitott udvarok.
A törvény szövege megtekinthetõ a Dékáni Hivatalban.

6. A 3/19998. (XI. 11.) SzCsM rendelet értelmében a karácsonyi – a naptár szerinti munkarendtõl való eltéréssel járó – munkarend a következõ:
1999. december 18. szombat - munkanap
1999. december 24. péntek - pihenõnap.

7. 150.809 eurót nyert a JATE pályázata a TEMPUS University Management keretében. A két esztendõre szóló pályázat – melynek koordinátora és kontraktora a JATE – célja a Szegedi Tudományegyetem adminisztrációjának európai szintû fejlesztése és az Erasmus pályázatok ügyintézéséhez szükséges nyelvi, számítógépes és egyéb háttér megteremtése. A Szegedi Tudományegyetem partnerei a célkitûzések megvalósításában a European Centre for Strategic Management of Universities (ESMU, Brüsszel), valamint a Sussexi (Anglia) és az Oviedói Egyetem (Spanyolország) lesznek.

8. 1999. november 1-jétõl megalakult egyetemünkön az Európa és Mediterráneum Vallás- és Egyháztörténete Kutatócsoport. A kutatócsoport vezetõje dr. Eördögh István, az Újkori Egyetemes és Mediterrán Tanulmányok Tanszék docense.

9. 1999. szeptember 29. és október 3. között rendezték meg Augsburgban az Alemann Dialektológia 13. Nemzetközi Konferenciáját, amelyen dr. Szabó József, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára is részt vett, és „A német-magyar nyelvi kölcsönhatás vizsgálata a szõlõmûvelés szakszókincse és A romániai magyar nyelvjárások atlasza alapján” címmel elõadást tartott.

10. Kontra Miklós (Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék) a Rutgers Egyetem meghívására „Language Rights in Central Europe and their Curious Connections to English Only” címmel tartott elõadást New Brunswickban (N. J., USA) 1999. október 11-én, majd Torontóban a New Ways of Analyzing Variation-28 konferencián tartott elõadást „Hungarian Verbal Puzzles and the Intensity of Contact” címmel október 15-én.

11. 1999. október 1-tõl 2000. december 31-ig OTKA pályázat keretébõl történt konzorcionális elõfizetés révén a leendõ Szegedi Tudományegyetem minden oktatója és kutatója számára ingyenesen elérhetõ lesz a Springer Kiadó által kiadott közel 400 folyóirat teljes szövegû elektronikus változata. Az interneten a http://www.bibl.u-szeged.hu/index-hu.html oldal Szolgáltatások menüpontja alatt a „Springer elektronikus folyóiratok” címszónál található a részletes használati útmutató, valamint az érintett folyóiratok elérése is.

12. 1999. december 31-ig az EBSCO cég (késõbbi üzlet reményében) tájékozódás céljából lehetõvé teszi több ezer, elsõsorban humán- és társadalomtudományi, orvostudományi és üzlet-tudományi folyóirat elektronikus változatának ingyenes használatát. A szolgáltatás elérése az Egyetemi Könyvtár web-honlapjának „On-line folyóiratok” helyérõl történik, az erre való ráklikkelés után az „EBSCO” menüt kell kiválasztani. A keresés megkezdése elõtt a szolgáltatás csak azonosítót és jelszót kér.

Azonosító: eifl
Password: Hungary

Kérjük, hogy a szolgáltatással, annak jövõjével kapcsolatos véleményüket dr. Mader Bélának, az Egyetemi Könyvtár igazgatójának jelezzék.

13. A JATE kancellárjának jóváhagyásával az Ahico Biztosító elõtakarékossági, élet- és vagyonbiztosítási, valamint lakáscélú hitelfelvételi szerzõdést kínál a JATE összes dolgozójának. Kellõ számú jelentkezés esetén a tervek szerint a dolgozók által befizetendõ összeg egy részét a JATE magára vállalja. A részletekkel kapcsolatban a biztosító képviselõje 1999. november 11-én, csütörtökön délután 15.30 órától a Kari Tanácsteremben tart tájékoztatót. További információkkal kérjük, keressék Luczné Fülöp Erikát a 430-557-es telefonon!



Rendezvények

1. Prof. Hans Günther (Bielefeld) 1999. október 20-án Utópiák az orosz irodalomban”, október 21-én pedig „Andrej Platonov munkássága” címmel tartott elõadást az Orosz Tanszék vendégeként.

2. A JATE Általános Nyelvészeti Tanszéke, Magyar Nyelvészeti Tanszéke és a Szegedi Akadémiai Bizottság közös rendezésében 1999. október 27-28-án került megtartásra „A mai magyar nyelv leírásának újabb módszerei IV.” címû konferencia a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában.

3. A JATE Európa Tanulmányok Központja és az Angers-i Egyetem Centre d'Histoire des Regulations et des Politiques Sociales intézete nemzetközi konferenciát szervezett Szegeden 1999. október 25-26-án Régió - nemzet - Európa címmel.

4. 1999. november 4-én, csütörtökön 17 órától dr. Pléh Csaba akadémikus, a Pszichológia Tanszék egyetemi tanára tart elõadást „A narratív szemlélet a pszichológiában és a self fogalma” címmel a BTK IX. sz. termében (Ady tér, földszint, Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék).



Tudományos és PhD hírek

1. A Tudományos és Pályázati Bizottság következõ ülését 1999. november 10. (szerda) 10 órától tartja a kari tanácsteremben, az alábbi napirendi pontokkal:

  1. Javaslat külföldi tanulmányutak támogatására
  2. Javaslat kari kiadványok támogatására
  3. Javaslat PhD eljárási költségek támogatására
  4. Egyebek

2. A Kari Doktori Tanács 1999. november 17-én 14 órakor tartja következõ ülését. A napirendi pontok késõbb kerülnek kiírásra.

3. Az Irodalomtudomány; irodalom- és mûvelõdéstörténet programtanács értekezletet tart 1999. november 10-én 10,00 órakor dr. Csetri Lajos tanári szobájában.

4. Védések:

  • Némethyné Kesserû Judit: Az argentínai magyar emigráció 1948-1968; intézmények, sajtó, irodalmi élet címû PhD értekezését 86%-os eredménnyel védte meg 1999. október 29-én.
  • 1999. november 5-én kerül sor Jankovits László: Accessus ad Janum címû PhD értekezésének (irodalomtudomány) védésére a BTK Kari Tanácstermében.


Pályázatok

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!

1 Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma pályázatot hirdet a Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjra. Az ösztöndíjra pályázhatnak az 1995 január elseje óta kiemelkedõ eredménnyel PhD vagy a jogszabály szerint azzal egyenértékû tudományos fokozatot szerzett magyar állampolgárságú oktatók és kutatók, akik a pályázat beadásának évében a 40. életévüket még nem töltötték be.

Az ösztöndíjasoknak egy évig, illetve a külföldrõl hazatérõknek egy/két évig valamelyik magyarországi felsõoktatási intézményben kell kutatómunkát végezniük. Az egyéves ösztöndíj - a kuratórium által meghatározott feltételekkel - további egy évvel meghosszabbítható. Az ösztöndíj folyósítása idején egyéb rendszeres jövedelemszerzõ tevékenység nem folytatható. A kuratóriumnak elõreláthatólag 10 ösztöndíj odaítélésére van lehetõsége.

Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2000. szeptember 1. Az ösztöndíj nettó összege: 120 000,- Ft/hó. Az ösztöndíjhoz az elsõ évre max. 800 000,- Ft, hosszabbítás esetén további 200 000,- Ft kutatási támogatás igényelhetõ.

A pályázatot 2 példányban kell beadni - az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével - az alábbi címre: Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért, 1055 Bp, V., Szalay u. 10-14.

Beküldési határidõ: 2000. január 31. (a helyszínen 16 óráig, illetve legkésõbbi január 31-i postai bélyegzõvel)

2. Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány új pályázati ûrlapjai megérkeztek a B-Közép Irodába. A következõ félévre szóló ösztöndíjakra a pályázatokat 1999. november 15-ig kell eljuttatni az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány címére.

3. A Fulbright program újra meghirdette amerikai-magyar csereprogramját, amelynek keretében magyar szakembereknek utazhatnak ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokba, illetve amerikai szakemberek jöhetnek Magyarországra. A pályázattal kapcsolatos igényfelmérõ formanyomtatvány megtalálható a Dékáni Hivatalban.
Mivel a beküldési határidõ nagyon rövid, ezért a kari határidõ 1999. november 4, csütörtök. Az igényfelmérõ lapokat kitöltve a fent megjelölt idõpontig kérjük a Dékáni Hivatalba leadni.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1999. nov. 4.

Fulbright Al.

Amerikai-magyar csereprogram

Kurír 115.

1999. nov. 13.

MAK

A kultúrafinanszírozás elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása

Kurír 113.

1999. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

1999. nov. 15.

CEEPUS

Kelet-európai felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

1999. nov. 15.

CEEPUS

Kelet-európai hallgatói és oktatói ösztöndíjak (freemover)

Kurír 114.

1999. nov. 15.

eNTi Szoft Kft

Antivírus program beszerzése

Kurír 113.

1999. nov. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Bécsben

Kurír 105.

1999. nov. 30.

MAK

Pályázat a közgazdasági és mûvészeti felsõoktatás intézményei számára

Kurír 114.

       

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

       

2000. jan. 31.

MAK

Kortárs alkotók munkásságának megismertetésére

Kurír 113.

2000. jan. 31.

AMFK

Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj

Kurír 115.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Exemplum A.

Kulturális innovációs kutatások támogatása

SANSZ 1996/11. 31. o.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrz.

Kurír 92.

folyamatos

Magyar Fordítóház

Magyar nyelvû mûvek lefordítása

SANSZ 1997/12. 12. o.;

Kurír 89.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társadalomtudományi kutatások támogatása.

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.