Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

114. szám - 1999. október 5.


Dékáni Közlemények

Szeptember 24-én lezárult a Kar idei felvételi vizsgái körül kialakult, a média túlzott érdeklõdését is kiváltó vizsgálódás. Három tételes vizsgálódás volt: egyet a minisztérium folytatott le, egyet munkatársaimmal és az Országos Felsõoktatási Felvételi Iroda informatikai igazgatójával valamint egyik munkatársával együtt közösen folytattunk, s ezt követõen magam is elvégeztem egy a legapróbb részletekre is kiterjedõ belsõ vizsgálatot.
A lefolytatott vizsgálatok eredményeirõl szeptember 30-án tájékoztattam az Egyetemi Tanácsot. Az Egyetemi Tanács a beszámolót elfogadta.

Az alábbiakban röviden összefoglalom a Kar számára is a történteket:

  1. A három vizsgálódás alapján kétségtelenné vált: a Kar, sajnos, követett el hibákat. A hibák a felvételiztetés több szintjén voltak kitapinthatók: felvételiztetõ bizottságok, Tanulmányi Osztály adatbeviteli szintje, a számítógépes rendszer szintje, s végül a Tanulmányi Osztály döntési szintje.
  2. A Karon elkövetett hibák sem mennyiségükben, sem minõsítésükben nem haladják meg azt a hibahalmazt, melyek minden évben, így az idén is, más karokon, más egyetemeken is elõfordultak. Az, hogy nálunk nagy visszhangja lett az “ügy”-nek, paradox módon, pontosan arra — az egyébként üdvözölhetõ — tényre vezethetõ vissza, hogy a Kar minimális (3 fõs) veszteséggel távozott a július 21-én tartott, a felvételi ponthatárt megállapító értekezletrõl. Más karok, melyekre ez nem volt jellemzõ, a 40-80 fõs veszteségeiket kompenzálhatták a jogos fellebbezések elbírálásakor, mi viszont keret-többletet termeltünk.
  3. A többlet pontos száma még most sem ismert, de nem lehet több, mint 42 hallgató. Ez a létszám minden bizonnyal csökkenthetõ lesz, mert a TTK az idén kb. 12 hallgatóval kevesebbet vett föl a keretszámánál, s az intézményen belüli átcsoportosítás elképzelhetõ. Ha erre nem lesz módunk, akkor sem kell megoldhatatlan finanszírozási gondokkal szembesülnünk. A karon is terjedõ kósza hírek miatt szeretném tudatni, hogy a minisztérium — s ezt kezdettõl fogva hangoztatták is — biztosítani fogja valamennyi hallgatónknak a hallgatói normatívát. Ha nem kapjuk meg a többletlétszámra a képzési és fenntartási normatívát, még nem kerülhet veszélybe a Kar mûködtetése. Tudom, hogy minden forintra szükségünk van. De a kérdéses összeg nem éri el a Kar költségvetési támogatásának 1 %-át sem. Így, természetesen, rendezni tudjuk az ilyen nagyságrendû bevételkiesést. Jelezni szeretném, hogy nagyobb gondunk lenne az, ha nem tudtuk volna kitölteni a keretszámunkat. Igaz, annak nem lett volna hírértéke.
  4. Az a tény, hogy a felvételi körül nem csak a mi Karunkon, de másutt is voltak hibák, persze, nem mentesíti a Kart, s nem csökkenti a dékán felelõsségét. A vizsgálatok eredményeinek ismeretében felajánlottam lemondásomat az engem kinevezõ rektornak. Rektor úr a gesztust túldimenzionáltnak tartotta, s nem fogadta el lemondásomat. Az Oktatási Minisztérium a JATE, a rektor úr a Kar hatáskörébe utalta a szükséges személyes felelõsségre vonást. Ezt minden érintett munkatársunk esetében — a hiba súlyával összhangban — megtettem.

****************************


Kérem a Kar minden polgárát, hogy térjünk napirendre az esemény fölött. Vegyük számba azonban az ügy tanulságait. A dékáni vezetés olyan felvételi rendszert fog kidolgozni, mely belsõ ellenõrzõ pontok beépítésével kellõen biztonságos lesz ahhoz, hogy jövõre ne kerülhessünk hasonló helyzetbe. Az már most bizonyos, hogy a jövõ évi felvételi vizsga elõtti tájékoztatás lebonyolítása, a vizsga szervezése és felügyelete teljes hatáskörrel az általános és oktatási dékánhelyettes kezébe fog kerülni. A felelõsséget, természetesen, jövõre is magamra vállalom. Már most jelzem a felvételiztetésben szerepet játszó kollégáimnak: nagyon fognak figyelni minket a jövõ évi felvételi vizsgák idején.
Van a levonható tanulságoknak egy nagyon fájó része is. A sajtókampány idején, amikor a minisztérium mindig arról szólt, hogy ilyen nagyságrendben csak Karunkon voltak fellebbezést követõen felvett hallgatók, kizárólag informális csatornákon jutottak el hozzám hírek ennek az ellenkezõjérõl. Nem volt egyetlen olyan megkeresés sem, melyben akár csak egy kari vezetõ vállalta volna, hogy felfedi: a minisztérium közlése nem felel meg a valóságnak. Tudomásul kellett vennem: a felsõoktatási karok között nem mûködik a szolidaritás. Ez nagyon fájó, de együtt lehet élni ezzel a tudattal. Némileg tompítja a fájdalmat, hogy a szeptember 30-án tartott Egyetemi Tanács ülésülésen a JATE karait képviselõ hozzászólók kivétel nélkül empatikusan közelítették meg a történéseket, s jelezték, hogy a BTK-n lezajlott események sem nem rendkívüliek, sem nem egyediek. Magam is így gondolom.



Információk

1. Az 1999/2000. tanév I. rendes kari tanácsülésére 1999. október 7-én (csütörtökön) 10 órakor kerül sor a BTK kari tanácstermében.

Napirend elõtti dékáni tájékoztató:

Az 1999/2000. évi tanév felvételi vizsgáival kapcsolatos események lezáró összefoglalása.

A kari tanácsülés napirendi pontjai:

Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek


I. Személyi ügyek

a. Intézetvezetõi pályázat elbírálása

Pedagógiai-Pszichológiai Intézet (Dr. Vajda Zsuzsanna)
Elõterjesztõ: Dr. Vidákovich Tibor, egyetemi docens

b. Tanszékvezetõi pályázat elbírálása

Angol Tanszék (Dr. Kiss Attila)
III Elõterjesztõ: Dr. Szõnyi György Endre, egyetemi docens

c. Docensi pályázatok elbírálása

a. Magyar Nyelvészeti Tanszék (Dr. Maróti Egonné dr. Korchmáros Valéria)
Elõterjesztõ: Dr. Forgács Tamás, egyetemi docens
b. Szláv Filológiai Tanszék (Dr. Kacziba Ágnes)
Elõterjesztõ: Dr. Ferincz István, egyetemi docens

d. Javaslat Doctor Honoris Causa kitüntetõ cím adományozására Demény Lajos számára

Elõterjesztõ: Dr. J.Nagy László, egyetemi tanár

e. Javaslat Doctor Honoris Causa kitüntetõ cím adományozására Lars Johanson számára

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, egyetemi tanár

II. Javaslat Vallástudományi Tanszék felállítására

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, dékán

A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. A Bölcsészettudományi Kar képviselõinek (tag és póttag) megválasztása az Egyetemi Doktori Tanácsba (nyelvtudomány és irodalomtudomány)
Elõterjesztõ: Dr. Mikola Tibor, egyetemi tanár
2. A Kari Doktori Tanács irodalomtudományi képviselõjének megválasztása
Elõterjesztõ: Dr. Mikola Tibor, egyetemi tanár
3. Egyéb

Az okt. 7-én tartandó Kari Tanács befejeztével a Kari Tanács választott képviselõinek közössége átalakulnak Választó Tanáccsá, s megválasztják a Kar oktató-kutató képviselõjét az Ideiglenes Intézményi Tanács kari választott tagjának. Kérjük a Kari Tanács oktató tagjait és a Kar valamennyi oktató-kutatóját, hogy keressék egymást, s könnyítsék meg a választást a jelölésre tett javaslataikkal!

2. Magas rangú küldöttség tesz látogatást karunkon 1999. október 6-9. között testvéregyetemünkrõl, a Veronai Egyetemrõl. A küldöttség tagjai közt szerepel Franco Piva professzor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Ferdinando Marcolungo professzor, a Filozófiai Kar dékánja, továbbá Gianpaolo Marchi professzor, a Romanisztikai Tanszék vezetõje. A vendégek elõadást tartanak a Francia és az Olasz Tanszéken is.

3. Telefonszám-változás! Elõreláthatóan 1999. október 15-tõl a JATE (valamint a SZOTE, JGYTF, Hittudományi Fõiskola és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány) 45-tel kezdõdõ telefonszámainak elsõ két számjegye 45-rõl 54-re módosul.

4. Az Oktatáskutató Intézet (Hungarian Institute for Educational Research) egyéves konzultációs programot indít, melynek témája a tudományos kutatómunka, kutatási terv- és pályázatkészítés. A tematika részét képezi az OTKA, OKTK, valamint más — külföldi és nemzetközi pályázatok — rendszerével való megismerkedés, illetve az oktatáskutatás módszertana. A képzéshez angol szaknyelvû kurzus kapcsolódik. A kurzus tandíja 60 ezer Ft / félév.
A kurzusra jelentkezni az Oktatáskutató Intézet Oktatási Csoportnál lehet (1395 Budapest.,
Pf. 427.), 1999. október 6-ig.

5. A budapesti Prospero Könyvei cég angol nyelvû humán- és társadalomtudományi könyveinek 1999. évi katalógusa megtalálható a B-Közép Irodában. Bõvebb információ a cégrõl a http://www.prospero.hu címen található.



Rendezvények

1. 1999. október 6-án, szerdán 16.00 órakor az egyetemi aulában (Dugonics tér) bemutatkozik a JATE Hallgatói Külügyi Bizottság, a JATE Külügyi Osztály, az ELSA (Európai Joghallgatók Egyesülete), az AIESEC (Közgazdászhallgatók Nemzetközi Egyesülete), valamint az AEGEE (Európai Egyetemisták Nemzetközi Egyesülete).

2. A JATE Európa Tanulmányok Központja és az Angers-i Egyetem Centre d'Histoire des Regulations et des Politiques Sociales intézete nemzetközi konferenciát szervez Szegeden 1999. október 25-26-án „Régió - nemzet - Európa” címmel. Érdeklõdni a JATE Európa Tanulmányok Központjában lehet.

3. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1999 októberében a következõ habilitációs elõadásokra kerül sor:
okt. 5. kedd, 10.00:
Dr. Székely Gábor: A Weimari Köztársaság bukása - mítosz és valóság (történelemtudomány)

okt. 6. szerda 10.00:
Dr. Kövér György: Ranglétra és középosztályosodás (a reformkortól az elsõ világháborúig) (történelemtudomány)

okt. 7. csütörtök, 10.00:
Dr. Mezei Balázs: Kortárs vallásfilozófia: Rendszeres-kritikai vázlat (filozófiatudomány)

Az elõadások helyszíne Budapest, V. Pesti Barnabás u. 1., I. emeleti Tanácsterem. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak.



Tudományos és PhD-hírek

1. A BTK Kari Doktori Tanácsa 1999. október 6-án (szerdán) 14,00 órai kezdettel ülést tart.
Napirendi pontok:

  1. Javaslat Doctor Honoris Causa cím adományozására (Lars Johanson, altajisztika)
  2. Javaslat a Kari Doktori Tanács kiegészítésére (irodalomtudomány)
  3. Javaslat az Egyetemi Doktori Tanács kiegészítésére (irodalom- és nyelvtudomány)
  4. Egyéb.

2. Védések:

  • 1999. október 29-én (péntek) 10,00 órai kezdettel Némethyné Kesserû Judit: Az argentínai magyar emigráció 1948-1968; intézmények, sajtó, irodalmi élet címû dolgozatának védésére kerül sor a Hispanisztika Tanszék Könyvtárában.
  • 1999. november 5-én Jankovits László: Accessus ad Janum címû doktori disszertációjának védésére kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.



Pályázatok

Elkészült a JATE SOCRATES/ERASMUS honlapja, ahol a pályázattal kapcsolatos legfontosabb információk és letölthetõ dokumentumok elérhetõk.
A honlap címe: http://www.bibl.u-szeged.hu/erasmus/

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát:
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A JATE ÁJTK Politológiai Tanszéke Socrates/Erasmus-ösztöndíjas pályázatot hirdet az Európa Tanulmányok tárgykörében az Aalborgi Egyetemre (Dánia) 3 fõ részére, 5-5 hónapra, a 2000. február 1- június 30. közötti idõszakra. Pályázhatnak az Európa Tanulmányok képzésben résztvevõ III. és IV. éves JATÉ-s hallgatók.
A pályázatokat 1999. október 8-án 12 óráig kell benyújtani a Politológiai Tanszékre.

2. A CEEPUS program célja, hogy lehetõvé tegye a résztvevõ országok (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) felsõoktatási intézményei (egyetemek, fõiskolák) számára vendégtanárok fogadását, diákcseréket, nyelvi és szakmai kurzusokon, valamint nyári egyetemeken való közös részvételt, hogy ezáltal is erõsítse a közép-európai értelmiség szakmai, baráti kapcsolatait.
A program továbbra is együttmûködõ hálózatok (minimum 2 országból, minimum 3 egyetem) létrehozásából és a hálózatokon belüli együttmûködés támogatásából áll, kiegészült azonban az. ún. freemover résszel. A freemover kiegészítés annyit jelent, hogy hallgatók egyéni pályázatot is nyújthatnak be, anélkül, hogy anyaintézményük illetve tanszékük részt venne a CEEPUS programban. A pályázatban elsõbbséget élveznek az intézményi hálózatok által benyújtott igények, amennyiben azonban a fogadó országok által felkínált keret nem kerülne betöltésre az intézményi keretekbõl (erre az utóbbi idõben elég sok példa volt), úgy a fennmaradó keretet a freemover pályázatokból egészítik ki. Természetesen az anyaországba nem lehet pályázni.

Pályázati határidõk:
Intézményi hálózatokon belüli cserék a 1999/2000. tanév 2. félévére: 1999. november 15.
Freemover pályázatok a 1999/2000. tanév 2. félévére: 1999. november 15.
Új intézményi hálózatok létrehozása: 2000. január 15.

3. A Pro Renovanda AlapítványDiákok A Tudományért” Szakalapítványa pályázatot írt ki azzal a céllal, hogy a felsõoktatásban kiemelkedõ tudományos teljesítményt elért fiatalok alkotó, tudományos tevékenységét segítse.

Pályázatokat elsõsorban a már eredményekkel (megvalósult alkotásokkal, díjakkal, mellékelt tudományos publikációkkal, stb.) dokumentált egyéni és csoportos hallgatói kutatómunka, valamint az ahhoz kapcsolódó bel- és külföldi tanulmányutakon, konferenciákon való aktív részvétel forint-költségeinek (részvételi díj, utazás, szállás), továbbá kivételes esetben és egyszeri alkalommal, diáktudományos tevékenységhez kapcsolódó, hallgatók közremûködésével készült tudományos publikációk megjelentetésének támogatására fogadunk el. (A szakalapítvány szerény anyagi lehetõs

Pályázati támogatásban részesülhetnek: a felsõoktatásban dokumentáltan eredményes tudományos tevékenységet felmutató, magyarországi egyetemen, vagy fõiskolán, nappali tagozatos graduális tanulmányaikat végzõ, illetve rendkívül indokolt esetben esti, levelezõ és távoktatási formában tanuló egyetemisták és fõiskolások. Elõnyben részesülnek az elsõ egyetemi, fõiskolai diplomájukat szerzõ fiatalok, továbbá a Pro Scientia-érmesek. Ez utóbbiak kedvezménye, hogy a végzést követõ naptári évben még kaphatnak pályázati támogatást.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. október 15. Az elbírálás novemberben történik.

3. A Pro Renovanda Alapítvány Kollégiumokért” Szakalapítványa pályázatot írt ki, mellyel a felsõoktatási kollégiumok értelmiségformáló szerepét kívánja segíteni, a kollégiumi öntevékeny csoportok mûködését, kollégiumi rendezvények szervezését, önnevelõ közösségi megmozdulásokat, kollégiumi hagyományok ápolását támogatni. A Szakalapítvány pártolja a kollégiumok társadalmasítását, a hallgatói önkormányzatok erõsítését célzó törekvéseket, az erre irányuló mozgalmakat.

A Szakalapítvány nem támogat olyan - például a szakképzés körébe tartozó - tevékenységeket, melyeknek az irányítása, finanszírozása a felsõfokú oktatási intézmény feladata, s nem támogat beruházásokat, eszközbeszerzéseket.

A szûkös anyagi lehetõségek miatt a kisebb létszámú (500 fõ alatti) kollégiumokból évente legfeljebb három, a nagyobbakból öt pályázatot tudunk elfogadni. A kérhetõ legnagyobb támogatás 250 ezer forint.

Pályázatot kollégiumi önkormányzatok, kollégiumi bizottságok, kollégiumokban mûködõ öntevékeny csoportok nyújthatnak be (kollégiumonként vagy több kollégiumból közösen).

Csak azokat a pályázatokat fogadjuk el, melyet a Szakalapítvány által kibocsátott új ûrlapon adnak be két példányban, nagy gondot fordítva a pontos kitöltésre. A tömör fogalmazás érdekében az ûrlaphoz pótlap nem csatolható. Az ûrlap másolható, de csak eredeti (A 3-as) méretû papírra. Semmilyen mellékletet nem kell csatolni.

A pályázat benyújtásának határideje: l999. október 15.

4. A Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány (MAK) pályázatot hirdet a közgazdasági és mûvészeti felsõoktatás intézményei, mûvészeti intézmények, valamint az e területeken mûködõ közalapítványok, alapítványok és más nonprofit formában létezõ szervezetek és az ezek keretében postgraduális képzésben résztvevõ közgazdász hallgatók, illetve már pályán lévõ, kezdõ szakemberek számára. A pályázat számjele: 09

A pályázat keretében támogatás igényelhetõ a 2000. április 1. napját követõen indított programokat illetõen:

  • a kultúra finanszírozás elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatására,
  • mûvészeti menedzserek képzésének fejlesztésére,
  • az ipar, a kereskedelem és a nonprofit szféra kapcsolatának fejlesztésére,
  • fiatal szakemberek fenti célú kutatási tevékenységének, tapasztalatcseréjének elõsegítésére bel- és külföldön egyaránt.

A pályázatok benyújtásának határideje: 1999. november 30.

A pályázatok kizárólag postai úton nyújthatók be - az A/4 borítékon jelölve "pályázat 09" - a MAK címére (1363 Budapest, Pf. 15.). A határidõn túl feladott pályázatok érvénytelenek!

5. A XX. Század Intézet határidõ nélküli, folyamatos pályázatot hirdet a történettudomány, illetve a társadalomtudományok témakörébe tartozó tudományos kutatások támogatására, amelyek eredményeikkel hozzájárulnak a XX. század eseményeinek, folyamatainak és összefüggéseinek részletes és alapos megismeréséhez.

Pályázati témakörök a történettudomány területén:

  • A magyar parasztság története 1945-70 között, különös tekintettel a kulákkérdésre.
  • A magyar emigráció kialakulása 1945-47 között.
  • A nemzeti ellenállás az idegen megszállókkal szemben, 1944-60 között.

Pályázati témakörök a társadalomtudományok területén:

  • Társadalmi tagoltság, politikai tagoltság, társadalmi és politikai konfliktusok a XX. századi Magyarországon.

A XX. Század Intézetéhez pályázati támogatásért lehet fordulni monográfiák megírásához is.

Pályázni csak tudományos igényû kutatási tervvel lehet. A pályázathoz szükséges ûrlap a következõ címen kérhetõ: XX. Századi Intézet 1357 Budapest, Pf. 8. Az igényléshez a jelentkezõnek csatolnia kell két darab, saját címére megcímzett, felbélyegzett válaszborítékot.

A beérkezett pályázatokat a bíráló testületek a következõ fõbb szempontok alapján minõsítik:

  • a pályázati téma alapkutatás jellege, tudományos jelentõsége, újszerûsége,
  • a várható eredmények,
  • a kért támogatás pénzügyi realitása.

A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy a tervezett kutatási program más forrás(ok)ból kap-e támogatást, ha igen, mekkora összegben. A pályázónak jeleznie kell azt is, ha más forrás megszerzése folyamatban van.

A pályázatok beadása folyamatos.

6. A budapesti Nyílt Társadalom Alapítvány pályázatot hirdet 2000-re, az International OSI Policy Fellowships (IPF) programjára Kelet- és Közép-Európában, a volt Szovjetunió utódállamaiban, valamint Mongóliában. Általános értelmezés szerint a nyílt társadalom legfontosabb jellemzõi: megbízható jogrendszer, demokratikusan választott kormány, hatékonyan mûködõ civil szervezetek a társadalom minden területén, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, véleményük figyelembe vétele.

A program célkitûzése kutatói, írói tevékenységek támogatása, a Soros alapítványi hálózat hosszú távú programjainak továbbfejlesztése, kidolgozásuk elõsegítése. Az OSI olyan egyének jelentkezését várja, akik kreatív, gyakorlatba átültethetõ, a fejlõdést elõmozdító tervekkel, kutatási javaslatokkal rendelkeznek a következõ témakörökben: oktatás, kultúra, jog és emberi jogok, közigazgatás, civil szervezetek, média, kisebbségi jogok, gazdasági reform, újságírás, könyvtárhálózat, elektronikus kommunikáció, egészségügy, férfi-nõi szerepek a társadalomban.

A pályázatok beadása folyamatos. A pályázatokat angol nyelven kell beadni. Jelentkezési lap a következõ címen igényelhetõ:
International OSI Policy Fellowships, Budapesti Nyílt Társadalom Alapítvány, Október 6. utca 12.
H-1051 Budapest, Hungary, Tel: 327 3863, E-mail: fellows@osi.hu,
IPF web side: http://www.osi.hu

7. Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány (Stiftung Aktion Österreich-Ungarn) pályázatot hirdet ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási területen folytatott együttmûködés támogatására. A csereprogram keretében kétoldalú rendezvények (szinpóziumok, szakszemináriumok), egyetemi és fõiskolai képzés, oktatási együttmûködés, tudományos célú tanulmányi kirándulás, oktatási segédanyagok kiadása, közös kutatási, képzési és oktatási folyamatok lebonyolításának támogatására nyújtható be pályázat.
Benyújtási határidõ évente folyamatos, aktuálisan: 1999. november 15. A pályázat beadásának módjáról az AKCIÓ Alapítvány titkársága ad felvilágosítást az alábbi címen: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. Professzorok Háza V. em. 506. Levélcím: 1438 Budapest, Pf. 507. Telefon/fax: 351-9839, tel: 351-9840. Internet: www.prof.iif.hu/omaa.
E-mail: oeu@omaa.huninet.hu


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1999. okt. 8.

Pro Renovanda

Vendégprofesszorok Magyarországon

Kurír 112.

1999. okt. 8.

Politológiai Tanszék

Erasmus-ösztöndíj az Aalborgi Egyetemen

Kurír 114.

1999. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 114.

1999. okt. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 114.

1999. okt. 15.

Erdély-történeti Alapítvány

Erdély múltjával és kultúrájával foglalkozó tanulmányok írása

Kurír 113.

1999. okt. 15.

Mellon Foundation

Mellon-ösztöndíj Villa i Tattin

Kurír 105, 108.

1999. okt. 15.

UNESCO

Puskin: Próféta címû versének fordítása

Kurír 111.

1999. okt. 15.

OM

Francia-német-magyar diákegyüttmûködés

Kurír 113.

1999. okt. 30.

Japan Society for the Prom. of Science

Posztdoktori ösztöndíjak Japánban

Kurír 113.

1999. okt. 31.

DAAD

Németországi ösztöndíjak

Kurír 113.

1999. okt. 31.

MÖB

Eötvös kutatói ösztöndíj

Kurír 113.

       

1999. nov. 13.

MAK

A kultúrafinanszírozás elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása

Kurír 113.

1999. nov. 15.

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

1999. nov. 15.

CEEPUS

Kelet-európai felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

1999. nov. 15.

CEEPUS

Kelet-európai hallgatói és oktatói ösztöndíjak (freemover)

Kurír 114.

1999. nov. 15.

eNTi Szoft Kft

Antivírus program beszerzése

Kurír 113.

1999. nov. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Bécsben

Kurír 105.

1999. nov. 30.

MAK

Pályázat a közgazdasági és mûvészeti felsõoktatás intézményei számára

Kurír 114.

       

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

       

2000. jan. 31.

MAK

Kortárs alkotók munkásságának megismertetésére

Kurír 113.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Exemplum A.

Kulturális innovációs kutatások támogatása

SANSZ 1996/11. 31. o.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrz.

Kurír 92.

folyamatos

Magyar Fordítóház

Magyar nyelvû mûvek lefordítása

SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.

folyamatos

Osztrák-Magyar Akció Alap.

Ausztriai és magyarországi oktatási, kutatási és felsõoktatási együttmûködés

Kurír 114.

folyamatos

XX. Század Intézet

Történet- és társadalomtudományi kutatások támogatása.

Kurír 114.

folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.