Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

113. szám -1999. szeptember 15.


Dékáni Közlemények

A fenti címen új, alkalmanként jelentkezõ rovat nyílik a Kari Kurírban. A rovat olyan információkat tesz közzé, melyek fontosak lehetnek, s igényt tarthatnak a kar minden polgárának érdeklõdésére.


1. Dékáni mûködésem elsõ napján Dékáni Tanácsot hoztam létre. A Dékáni Tanács tagjainak Karunk négy professzorát kértem fel: Anderle Ádámot, Balázs Mihályt, Bernáth Árpádot és Mikola Tibort. A Dékáni Tanács tagjaitól azt kértem, hogy mindenekelõtt stratégiai kérdések eldöntésekor segítsék munkámat. Arra buzdítottam õket, hogy tanácsaikkal ne csak akkor nyújtsanak segítséget, amikor ezt kérem, hanem olyankor is jelezzék véleményüket, amikor õk látják ennek szükségét. Valamennyiüknek köszönöm, hogy felkérésemet elfogadták.
2. Július folyamán megállapodást írtam alá Besenyei Lajos professzor úrral, az ÁJTK, és Varga Károly professzor úrral, a TTK dékánjával arról, hogy karaink rendezni fogják egymás között az átoktatásból adódó költségeket. Megállapodásunk szerint elszámolási alapul mindig a megelõzõ félév szolgál. Megállapodásra vállaltam kötelezettséget egy szándéknyilatkozatban Farkas Beáta mb. dékánasszonnyal, a GTK vezetõjével is. A fenti megállapodások érvényesítésére szeptemberben kerül sor.
3. Új tanári szobákat sikerült biztosítani a Kar számára az Irinyi épületben (2 szoba), az Officina Nyomda volt területén (5 szoba), s a Petõfi sgt-i épületben (1 szoba). A kari Gazdasági és Kubatúra Bizottság a jövõre vonatkozó prioritási tervet dolgoz ki. A Koszta dékánhelyettes úr vezette bizottság tervezetét októberben tudjuk megismertetni a Kar nyilvánosságával.
4. A Kar sikeresen szerepelt az 1999. évi FEFA-pályázaton. A hallgatói PC labor fejlesztésésre 2 millió, a Kar infrastrukturális kondíciójának javítására 5 millió forintot nyertünk el.
5. A dékáni vezetés valamennyi tagja nevében jelzem tanszék- és intézetvezetõ kollégáimnak, hogy minden olyan tanszéki, intézeti értekezleten szívesen veszünk részt, ahová meghívást kapunk.

****************************

Történelmi félévet kezdünk. 1999. december 31-én megszûnik jelenlegi anyaintézményünk, a József Attila Tudományegyetem. Utolsó, a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karaként megkezdett félévünkhöz minden kollégámnak jó munkát és derûs optimizmust kívánok.


Tudom, nehéz félévünk lesz, de hiszem, hogy lassan növekvõ önálóságunk megteremti majd a lehetõségét, hogy a létrejövõ Szegedi Tudományegyetem legnagyobb karaként kézbe vehessük jövõnk irányítását.


Információk

1. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács Ügyvezetõ Elnöksége július 6-i döntésével
dr. Anderle Ádám egyetemi tanárt Mestertanár kitüntetésben részesítette, amely elismeréshez ezúton is gratulálunk.

2. A B-Közép Iroda nyitvatartása az ügyintézés zavartalansága érdekében megváltozott. Kérjük, hogy ezentúl mind pályázati ügyekben, mind pedig más kérdésekkel kapcsolatban délelõttönként 10-12 óra között keressék Zilahi Tibort, illetve amennyiben az megoldható, keressék e-mailben a zilahi@hist.u-szeged.hu címen!

3. Tájékoztatásul közöljük a Gazdaságtudományi Kar vezetésének adatait.

  Gazdaságtudományi Kar

fax: 454-499

Dr. Farkas Beáta md. dékán egy. docens

4486

Dr. Czagány László mb. oktatási dékánhelyettes egy. docens

4484

Dr. Lengyel Imre mb. tudományos dékánhelyettes egy. docens

5978

     
  Dékáni Hivatal   
Dr. Varga Andrásné Magyar Márta hivatalvezetõ

4287

Bánki Ágnes gazdasági elõadó

4485, 4499

Farkas Zsóka elõadó

5979

     
  Tanulmányi Osztály   
Lehotai Krisztina levelezõ, posztgraduális elõadó

5979

Pásztor Mihályné nappalis elõadó

5979

Szilágyiné Séra Zsuzsa távoktatásos, PhD elõadó

5979


A teljes lista megtalálható a BTK honlapján.

4. A Szegedi Tudományegyetem mint integrált intézmény 2000. január 1-ével történõ megalapítása kapcsán szükséges elõkészítõ munkálatok miatt 1999-ben intézményünkben nem lesz szénszünet.

5. A Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezete ebben az évben is megrendezi hagyományos alma- és burgonyavásárlási akcióját, melynek keretében 1999. október 1-én jonatán (80 Ft/kg), október 15-én golden almát, valamint desire és kleopátra burgonyát (50 Ft/kg) lehet vásárolni. Kérjük az igényeket elõzetesen jelezni az FDSz Irodájával.

6. A nagy érdeklõdésre való tekintettel a SZOTE Kórélettani Intézete 1999 októberétõl újra meghirdeti „A szenvedélybetegségek megelõzése, gyógyítása és és kutatása” címû speciálkollégiumot, melyre hétfõn 16-17.30 között kerül sor a Szülészeti Klinika tantermében (Semmelweis u. 1.), elsõ alkalommal október 4-én. A speciálkollégium ingyenes, a kurzus 80 %-án résztvevõk az elvégzésrõl igazolást kapnak.

7. Fenyvesi Anna (Angol-Amerikai Intézet) elõadással szerepelt az új-fundlandi St. John's-ban, a Memorial University által megrendezett "Tenth International Conference on Methodology in Dialectology" konferencián. Elõadásának címe "Transplanted case systems: Morphological change in immigrant languages in the United States" volt.



Rendezvények

1. 1999. szeptember 27-én délelõtt 10 órakor a JATE Rektori Hivatal Tanácstermében a JATE Külügyi Osztálya ERASMUS-tájékoztatót tart a már futó pályázatokról, továbbá a 2000-2001. tanévre beadandó pályázatokkal, az ahhoz szükséges bilaterális szerzõdésekkel kapcsolatban. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak.

2. 1999. szeptember 28-án délelõtt 10 óra 30 perctõl a JATE Rektori Hivatal Tanácstermében a TEMPUS Közalapítvány vezetése tájékoztatót tart a SOCRATES, ERASMUS, CEEPUS és TEMPUS pályázatokkal kapcsolatban. Minden érdeklõdõt szeretettel vár a JATE Külügyi Osztálya.

3. A SIEF Vallási Néprajzi Munkacsoportjának 3. konferenciája szeptember 23-26. között kerül megrendezésre Szegeden a Néprajzi Tanszék rendezésében. A „Politika és népi vallásosság” címû rendezvényen európai, észak- és és dél-amerikai, valamint indiai elõadók vesznek részt.

4. 20 éve diplomát szerzett hallgatók évfolyamtalálkozója lesz a karon 1999 szeptember 25-én, 11 órakor. Az 1979-ben végzettek névsora megtalálható a http://www.arts.u-szeged.hu/~sik honlapon. Szeretettel várunk minden érdeklõdõ oktatót, hogy volt tanítványaival találkozhasson.
Jelentkezés és további információk telefonon a 45-42-59 számon vagy elektronikus levélben a
sik@lit.u-szeged.hu és joni@mars.arts.u-szeged.hu címen.



Tudományos és PhD-hírek

1. Doktori szigorlatok:

- Bende József, Kötél Emõke, Újvári Edit, Margittai Gábor, Fekete Vince doktori szigorlata 1999. szeptember 23-án 10 órai kezdettel lesz dr. Szigeti Lajos Sándor tanszékvezetõi szobájában.
- Luchmann Zsuzsanna Phd-szigorlatára 1999. szeptember 23-án 11 órai kezdettel kerül sor dr. Csetri Lajos egyetemi tanár szobájában.
- 1999. szeptember 8-án Varga Anikó és Horváth Ágnes sikeresen letette doktori szigorlatát.

2. Az Irodalomtudományi Programtanács 1999. szeptember 16-án 13 órai kezdettel tartja következõ ülését a Kari Tanácsteremben.

3. Az Egyetemi Doktori Tanács 1999. szeptember 23-án tartja következõ ülését, amelyen napirendre kerül az irodalomtudomány területérõl: Hárs Endre, Szabó Gábor, Milbacher Róbert, Virág Zoltán, Keletiné dr. Balog Edit, Domokos Johanna; a történelem területérõl pedig dr. Galántai Erzsébet PhD-védésének lezárása.



Pályázatok

Elkészült a JATE SOCRATES/ERASMUS honlapja, ahol a pályázattal kapcsolatos legfontosabb információk és letölthetõ dokumentumok elérhetõk.

A honlap címe: http://www.bibl.u-szeged.hu/erasmus/

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

1. 1999. szeptember 30-ig kell az ERASMUS-pályázat keretében megkötött bilaterális szerzõdéseket eljuttatni a JATE Külügyi Osztályára Balogné Molnár Gabriellának. Kérjük, hogy a határidõt mindenki tartsa be. Egyúttal kérjük, hogy minden olyan tanszék, amely ERASMUS-együttmûködést tervez, adja le a tanszéki ERASMUS-koordinátor nevét a Külügyi Osztályra, amennyiben ez még nem történt meg. Kérjük, hogy a Rendezvények 1. és 2. pontjában ismertetett tanácskozáson minden érintett illetve érdeklõdõ tanszék képviseltesse magát!

2. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kiírta a „Vendégprofesszorok Magyarországon” címû pályázatát, melynek keretében minimum 1, maximum 3 hónapra szóló vendégprofesszori látogatásokra lehet támogatást kérni.
A pályázatokat 1999. október 8-ig kell benyújtani Egri Katalinnak a Rektori Hivatalba.
A pályázat részletes kiírása megtekinthetõ a B-Közép Irodában.

3. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (a továbbiakban: MÖB) - a 151/1991. (XII.4.) Korm. rendelet alapján - pályázatot hirdet a kétoldalú államközi szerzõdésekben iletve nemzetközi oktatási, tudományos és kulturális munkatervekben biztosított hosszabb idõtartamú ösztöndíjas tanulmányutakra /ösztöndíjas utak/, rövid idõtartamú szakmai programok /rövid tanulmányutak/ megvalósítására, nyári egyetemeken való részvételre a 2000. évre, ill. a 2000/2001. tanévre.

A pályázatokat 1999. szeptember 30-ig a MÖB-irodába, a nyári egyetemek esetében szeptember 23-ig Zilahi Tibornak a B-Közép Irodába kell eljuttatni!

4. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (a továbbiakban MÖB) a 82/1997. (V.21.) Korm. rendelettel módosított 54/1994.(IV.13) Kormányrendelet alapján pályázatot hirdet a 2000. naptári évre a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjra.

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj (a továbbiakban Ösztöndíj) a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet tehetséges, fiatal szakembereinek külföldi rész-továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével már bizonyította kiemelkedõ képességét. Az Ösztöndíj idõtartama 3 - 8 hónap, amely az állami költségvetés függvényében egyszer - legfeljebb 6 hónappal - meghosszabbítható. Az Ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Az ösztöndíjas utak 2000. március 1-tõl kezdõdhetnek.

A pályázathoz szükséges formanyomtatványok (1, 4, 7) az Oktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodájától (Budapest, V. Szalay u. 10-14., Postacím 1884 Bp. Pf. 1.) kérhetõk, ill. az Kurír pályázati oldaláról letölthetõk. A formanyomtatványok sokszorosíthatók.

Beadási határidõ: 1999. október 31. A pályázatokat a következõ címre kell postán eljuttatni:
Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája 1884 Budapest, Pf. 1. A borítékra kérjük ráírni: "Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj"

5. A Német Felsõoktatási Csereszolgálat (a továbbiakban: DAAD) német egyetemek és fõiskolák közös intézménye. Feladata, hogy mindenek elõtt hallgatók és kutatók cseréje révén támogassa a német felsõoktatási intézmények külföldi kapcsolatait. Programjai nyitottak minden ország és szakterület elõtt, és azokban külföldi és német szakemberek egyaránt részt vehetnek. A 2000/2001. tanévre szóló németországi ösztöndíjak a következõ típusokat ölelik át:

  • Ösztöndíjak egy tanévre
  • Rövid ösztöndíjak fiatal kutatóknak
  • Ösztöndíjak egy szemeszterre
  • Rövid ösztöndíjak a diplomamunka megírásához
  • Ösztöndíjak nyári egyetemre
  • Ösztöndíj tudósoknak
  • Nem a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) hatáskörébe tartozó ösztöndíjak
  • A magyarországi német nemzeti kisebbség támogatása

A pályázatok beadási határideje: 1999. október 31.

6 A Soros Alapítvány belföldi szakmai továbbképzési ösztöndíjra írt ki pályázatot (Kódszám: 222). A pályázat célja: a társadalom-, orvos- és természettudományok területén mûködõ hazai szakemberek minél szélesebb köre számára lehetõvé tenni a belföldi tapasztalatszerzést.

Pályázhatnak magyar állampolgárságú, 45 év alatti tudományos kutatók, diplomás szakemberek, illetve PhD hallgatók pályázhatnak rövid idejû belföldi tanulmányútjuk, szakmai továbbképzésen való részvételük támogatására az orvostudomány, természet-, és társadalomtudományok területérõl. A támogatandó tanulmányút idõtartama maximum 3 hónap lehet.

A támogatás mértéke:

  • tudományos kutatók, diplomás szakemberek esetében - max. 600.000 forint (az egyéni pályázó és a magyar fogadó fél - kutatócsoport, tanszék - együtt).
  • PhD hallgatók esetében max. 200.000 forint (az egyéni pályázó és a magyar fogadó fél - kutatócsoport, tanszék - együtt)

Beküldési határidõ: 1999. szeptember 21.

7 A Magyar Tudományos Akadémia Peter Munk magyar származású kanadai üzletember közérdekû célra történõ kötelezettségvállalása alapján Munkácsi Bernát-díjat alapított. A díj olyan kutatóknak ítélhetõ oda, akik Magyarországon vagy annak határain túl maradandót alkottak a magyar nyelvészeti kutatásokban. A díj összege 10 000 USD, illetve az annak megfelelõ forintösszeg. A díj megosztva is odaítélhetõ. A díjra részletesen indokolt és alátámasztott személyi javaslatot az érintett tudomány mûvelését végzõ belföldi és külföldi egyetemi tanszék, egyetemi intézet, kutatóintézet, társadalmi szervezet vezetõi, vezetõsége tehet, csatolva a javasolt személy tudományos munkásságának bibliográfiáját.
A javaslatot 1999. szeptember 24-ig kell megküldeni a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályára (1245 Budapest, Pf. 1000.) A javaslatokat a külön e célra létrehozott bizottság bírálja el. A díj átadására a Magyar Tudomány Napja '99 ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

8 Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért pályázatot hirdet az új PhD rendszer keretében készített doktori disszertációk alapján fokozatot szerzett személyek számára, kiemelkedõ színvonalon megvédett, társadalomtudományi doktori (PhD) disszertációjuk könyv alakú megjelentetésére, a résztámogatást vállaló könyvkiadókkal együttmûködve. Egy könyv kiadásához a kiadási költségek maximum 50 százaléka igényelhetõ, legfeljebb 250 ezer Ft.
Bírálati szempontok: kiemelkedõ szakmai színvonal, az értekezések témájának társadalmi fontossága és könyvpiaci aktualitása.

A pályázatot 3 példányban kell benyújtani - az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével - az alábbi címre: Kurátor Alap- és Alapítványkezelõ Kft. 1364 Budapest, Pf. 285. (1054 Budapest, Báthory u. 20.)

Beküldési határidõ: 1999. szeptember 30. (a helyszínen 14 óráig, illetve legkésõbb a szeptember 30-ai postai bélyegzõvel)

9. Az 1999/2000. tanévben az Oktatási Minisztérium a harmadik évben folytatja a francia - német - magyar diák együttmûködés támogatását. A támogatás célja: a diákok által kezdeményezett háromoldalú tudományos együttmûködés elõmozdítása a nemzetközi tapasztalatszerzés, és késõbbi szakmai munkájuk európai dimenzióinak megértése érdekében.

A pályázatokat magyar, valamint német vagy francia nyelven kell benyújtani 1999. október 15-i beérkezéssel.

10. Az Erdély-történeti Alapítvány pályázatot írt ki a Kárpát-medencében élõ és tanuló egyetemi, fõiskolai hallgatók részére Erdély múltjával és kultúrájával foglalkozó tanulmányok írására.

A pályázaton olyan történeti, irodalomtörténeti és mûvelõdéstörténeti dolgozatokkal lehet részt venni, melyek eredeti forrásokat, írói, mûvészi hagyatékokat, múzeumi gyûjteményeket, egyházi levéltári anyagot dolgoznak fel. A pályamunka terjedelme nem haladhatja meg a harminc oldalt.

A dolgozatokat 1999. október 15-ig az Erdély-történeti Alapítvány címére kell eljuttatni (Erdély-történeti Alapítvány KLTE Történelmi Intézet 4010 Debrecen, Egyetem tér 1.)

A díjazottak huszonöt-, húsz- valamint tizenötezer forint jutalomban részesülnek, és a sikeres pályamunkák az Erdély-történeti sorozatban látnak napvilágot.

Az eredményhirdetés december 17-én lesz a KLTE Történelmi Intézetben.

11. A Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány (MAK) pályázatot hirdet a közgazdasági és mûvészeti felsõoktatás intézményei, mûvészeti intézmények, valamint az e területeken mûködõ közalapítványok, alapítványok és más nonprofit formában létezõ szervezetek és az ezek keretében postgraduális képzésben résztvevõ közgazdász hallgatók, illetve már pályán lévõ, kezdõ szakemberek számára. A pályázat számjele: 09

A pályázat keretében támogatás igényelhetõ a 2000. április 1. napját követõen indított programokat illetõen: a kultúrafinanszírozás elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatására, mûvészeti menedzserek képzésének fejlesztésére, az ipar, a kereskedelem és a nonprofit szféra kapcsolatának fejlesztésére, fiatal szakemberek fenti célú kutatási tevékenységének, tapasztalatcseréjének elõsegítésére bel- és külföldön egyaránt.

A pályázatok benyújtásának határideje: 1999. november 30.

12. Az Európai Unió pályázatot írt ki SOCRATES oktatási együttmûködési programjának Kiegészítõ tevékenységek (Complementary Measures) akciójában való intézményi részvételre. Támogatásra jogosult az oktatás bármely szektorában tevékenykedõ szervezet, egyesület, illetve intézmény. Elõnyben részesülnek az európai szervezetek, egyesületek, intézmények.

Az akció célja: az európai együttmûködés elmélyítésének támogatása. Támogatott tevékenységek:
  • az oktatás európai dimenziójának megteremtését, erõsítését célzó pedagógiai anyagok elkészítése, terjesztése
  • új európai oktatási egyesületek alapításának elõsegítése, vagy a már meglévõk fejlesztése
  • európai konferenciák szervezése oktatási együttmûködési lehetõségekrõl
  • tanfolyamok szervezése az oktatás európai dimenziójának intézményes menedzselésérõl
  • idegennyelv-oktatásra és -tanulásra vonatkozó innovatív módszerek kidolgozása, cseréje
  • a mûvészeti nevelésben megvalósított közös európai tevékenységek elõsegítése

A pályázatok beadásának határideje: 1999. október 1.

13. Az "Alapítvány az emberi méltóságért" nyilvános pályázatot hirdet kutatási ösztöndíjra, az alábbi témában: Bibó István publicisztikája, 1945-1947., egy személy részére, 50 ezer forintos juttatással.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. október 1. A pályázatot az Alapítvány címére kell eljuttatni: "Alapítvány az emberi méltóságért" 1410 Budapest, Pf. 184.

A kutatási idõszak: 1999. november-december. A kutatás eredményérõl 2000. január végéig a díjnyertes pályázó beszámolót tart. A pályázatnak tartalmaznia kell: a pályázó nevét, születési idejét, képzettségét, tudományos fokozatát, munkahelyét, szakmai önéletrajzát, legfontosabb publikációit és legalább egy ajánlást, vagy munkahelye, vagy a tudományos kutató munkájában résztvevõ munkatársa, illetve témavezetõje részérõl.

14. A Kormány 1078/1997. (VII.17.) határozatával létrehozott Esélyt a Tanulásra Közalapítvány - az 1999. május 31-ei módosítással összhangban (Magyar Közlöny, 47. sz.) - támogatást kíván nyújtani azoknak a felsõoktatási intézményen tanulmányokat folytató, nehéz anyagi körülmények között élõ hallgatóknak, akik e támogatás nélküli tanulmányok folytatására nem lennének képesek. A támogatást tanévenként meghirdetett pályázat alapján a szorgalmi idõszak tíz hónapjára lehet elnyerni.

A támogatás havi összege nem lehet alacsonyabb mint a mindenkori kötelezõ legkisebb munkabér 30 %-a, és nem lehet több abban 100 %-ánál. (A jelenlegi rendelkezések szerint tehát a támogatás mértéke 6.750.- Ft és 22.500.- Ft között lehet). Ennek konkrét összegérõl a Kuratórium dönt.

A pályázatot a hallgató csak egy helyen, az anyaintézménynél (vagyis abban az intézményben, amely az érintet hallgató után hallgatói normatíva támogatásban részesül) nyújthatja be. A pályázathoz csatolni kell a felsõoktatási intézményben beszerezhetõ és kitöltött pályázati ûrlapot, valamint a család anyagi helyzetérõl készített nyilatkozatot.

A támogatást elveszíti az a hallgató, aki tanulmányait megszakítja.

Pályázhatnak felsõoktatási intézmények (egyetemek, fõiskolák), beiratkozott államilag finanszírozott nappali tagozatos (elsõ alapképzésben, elsõ kiegészítõ alapképzésben, akkreditált iskolai rendszerû felsõfokú szakképzésben, szakirányú továbbképzésben tanuló) magyar állampolgárságú hallgatói.

Feltétele a támogatásnak, hogy a pályázó havi jövedelme, valamint a családjában az egy fõre jutó havi jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át. (Ez a jelenlegi szabályok szerint 12.280.- Ft-ot tesz ki.) A harmadik, vagy e fölötti tanévüket megkezdõ hallgatók csak akkor nyerhetik el újból a támogatást, ha a megelõzõ két félévben tanulmányi eredményük átlaga legalább jó rendû volt.

Beadási határidõ: 1999. október 1.

15. Az eNTi Szoft Kft pályázati felhívást tett közé egyetemek, fõiskolák továbbá önkormányzatok számára antivírus program beszerzésére

A pályázat célja, hogy az önkormányzatok valamint a hazai felsõoktatási intézmények a számítástechnikai eszközeik hatékony védelmére kedvezményesen juthassanak hozzá korszerû antivírus programhoz. Pályázni tetszõleges munkaállomás / szerver konfiguráció védelmére lehet (ld. a Jelentkezési Lapon). Elfogadott pályázat esetén teljes értékû, két víruskeresõt (AVP és F-Prot) tartalmazó F-Secure Anti-Virus rendszer (FSAV) használatára feljogosító Használati Engedély(ek) megszerzésére és a programhoz kapcsolódó 12 havi alapszolgáltatás igénybe vételére nyílik lehetõség.

Pályázatot beadhat egy adott egyetem, fõiskola központilag vagy valamelyik intézete, kara önállóan. Központi pályázat esetén az önálló frissítési igényû helyeket név és cím szerint külön jegyzékben kell felsorolni. Osztott licence kérhetõ, a rendelt mennyiségek összevonhatók.

A pályázatoknak 1999. november 15-ig kell beérkezniük az eNTi Szoft Kft címére.

16. A Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány (MAK) pályázatot hirdet a kulturális sajtó orgánumai és személyiségei, valamint az e területen mûködõ, illetve a sajtót és a kortárs irodalmat támogató alapítványok, egyéb szervezetek részére. A pályázat számjele: 12.

A pályázat keretében támogatás igényelhetõ a 2000. június 1. napját követõen indított alábbi programokat illetõen: kortárs alkotók munkásságának megismertetésére, a mûalkotásokat ismertetõ, elemzõ mûvek létrehozására, a magyar alkotómûvészet megismertetését célzó mûvek létrehozására, mûvek létrehozásához, mûvek méltó megjelentetésére; újságírók és írók alkotó- és munkakörülményeinek javítására.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2000. január 31. A pályázatok kizárólag postai úton nyújthatók be - az A/4 borítékon jelölve "pályázat 12" - a MAK címére (1363 Budapest, Pf. 15.). A határidõn túl feladott pályázatok érvénytelenek.

Pályázati adatlap és a további feltételeket tartalmazó tájékoztató a 1054 Budapest, V. ker. Báthori u. 10. II. emelet 224-es szobában vehetõ át, letölthetõ a MAK honlapjáról: www.matav.hu/uzlet/alkotom, valamint felbélyegzett, megcímzett válaszboríték mellékelésével postai úton is igényelhetõ.

17. Az MTA pályázati lehetõséget hirdet kétoldalú együttmûködésekre közös kutatási projektek formájában az MTA és a Deutsche Forschungsgemeinschaft /Német Szövetségi Köztársaság/ között aláírt országos érvényû projektegyezmények keretében természettudományi alapkutatások és a társadalomtudományok területén elsõsorban német egyetemekkel, fõiskolákkal és Max-Planck intézetekkel ad lehetõséget közös kutatási projektek kialakítására.

A pályázatokat a kutatóhely vagy tanszék vezetõjének aláírásával az MTA Nemzetközi Együttmûködési Irodához lehet benyújtani minden évben a következõ határidõkig: március 31. és szeptember 30.

18. A Japan Society for the Promotion of Science felajánlott 24 hónapos posztdoktorális ösztöndíj lehetõséget 3 fiatal magyar kutató részére az 2000-2001-es akadémiai évre az alábbi feltételekkel:

- az 2000. április 1-tõl számított 6 évnél nem régebben szerzett egyetemi doktori fokozat
- fogadókészség Japánban

Az ösztöndíj feltételeit tartalmazó információs anyagot és ûrlapot az MTA Nemzetközi Együttmûködési Irodánál lehet kérni az alábbi telefonon: 3178-768 (Pethõné).

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. október 30. Ugyancsak lehetõség van a JSPS-nel 2 héttõl 10 hónapig terjedõ ú.n. "Invitation fellowship" megpályázására. Ezt a japán szakmai partneren keresztül lehet igényelni. Információ a japán fogadó partnertõl kerhetõ.

19. A Magyar Tudományos Akadémia Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (továbbiakban: MTA-RSYLFF) pályázatot hirdet diplomás fiataloknak - a magyar gazdaság és kultúra fejlõdését szolgáló ugyanakkor egyetemes, humanitárius szempontokat is érvényesítõ társadalomtudományi továbbképzési ösztöndíj elnyerésére, illetve külföldi konferenciákon való részvétel támogatására.

1. A továbbképzési ösztöndij nyertesei 2000. január 1-jétõl akadémiai kutatóintézetnél, illetve egyetemi kutatóhelyen, témavezetõ irányításával végzik tanulmányaikat. Pályázatot nyújthatnak be társadalomtudományi diplomával és legalább középfokú állami, vagy annak megfelelõ nyelvvizsgával rendelkezõ 30 év alatti szakemberek. Az elnyerhetõ ösztöndíj max. idõtartama 3 év. A két-, illetve három éves ösztöndíjat elnyert pályázó vállalja, hogy az ösztöndíj leteltével tudományos fokozat megszerzésére irányuló disszertációt nyújt be.
Az ösztöndíj havi összege 50 00
2. Külföldi konferenciákon elõadói részvétel támogatására pályázatot nyújthatnak be társadalomtudományi diplomával és nyelvvizsgával rendelkezõ 35 év alatti szakemberek. A pályázat benyújtásához szükséges: kitöltött pályázati ûrlap és annak mellékletei. elõadás vagy poszter elfogadását igazoló dokumentum, a tervezet elõadás/poszter vázlata, részletes költségvetés, szakmai ajánlás.
Mindkét típusú pályázat benyújtási határideje: 1999. október 1. A pályázatokat két nyelven (angolul és magyarul) kell benyújtani. Az ösztöndíj-pályázatokat 4 példányban az utazási támogatást igénylõ pályázatokat 3 példányban kérjük.

20. A washingtoni Woodrow Wilson Center pályázatot írt ki olyan kiváló (doktori vagy azzal egyenértékû címel rendelkezõ) pályázók számára, akik projektjavaslatukat a humán- vagy társadalomtudományok területén, a http://wwics.si.edu címen megtalálható ismertetõben leírt témák valamelyikébõl készítik el.
A pályázatok beadási határideje: 1999. október 1.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

       

1999. szept. 23.

MÖB

Bilaterális nyári egyetemek

/Zilahi Tibornak/

 
       

1999. szept. 24.

MTA

Munkácsi Bernát-díj magyar nyelvészeti kutatóknak

Kurír 113.

1999. szept. 30.

AMFK

Doktori (PhD)-dolgozatok könyv alakú megjelentetése

Kurír 113.

1999. szept. 30.

MÖB

Bilaterális államközi szerzõdéses tanulmányutak

Kurír 112.

1999. szept. 30.

ERASMUS /JATE/

Tanszéki bilaterális szerzõdések

Kurír 113.

1999. szept. 30.

MTA

Magyar-német kutatói együttmûködés

Kurír 113.

1999. szept. 30.

Károli Ref. Egyetem

Kodolányi-pályázat

Kurír 111.

 

       

1999. okt. 1.

Európai Unió

Complementary Measures

Kurír 113.

1999. okt. 1.

Esélyt a Tanulásra Közalapítvány

Szociálisan rászoruló hallgatók támogatása

Kurír 113.

1999. okt. 1.

MTA Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund

Társtud. továbbképzési ösztöndíj és külföldi konferenciákon való részvétel támogatása

Kurír 113.

1999. okt. 1.

Wilson Center

Kutatói ösztöndíj

Kurír 113.

1999. okt. 1.

Alapítvány az emberi méltóságért

Bibó István publicisztikája

1945-1947.

 

1999. okt. 8.

Pro Renovanda

Vendégprofesszorok Magyarországon

Kurír 112.

1999. okt. 15.

Erdély-történeti Alapítvány

Erdély múltjával és kultúrájával foglalkozó tanulmányok írása

Kurír 113.

1999. okt. 15.

Mellon Foundation

Mellon-ösztöndíj Villa i Tattin

Kurír 105, 108.

1999. okt. 15.

UNESCO

Puskin: Próféta címû versének fordítása

Kurír 111.

1999. okt. 15.

OM

Francia-német-magyar diákegyüttmûködés

Kurír 113.

1999. okt. 30.

Japan Society for the Prom. of Science

Posztdoktori ösztöndíjak Japánban

Kurír 113.

1999. okt. 31.

DAAD

Németországi ösztöndíjak

Kurír 113.

1999. okt. 31.

MÖB

Eötvös kutatói ösztöndíj

Kurír 113.

 

       

1999. nov. 13.

MAK

A kultúrafinanszírozás elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása

Kurír 113.

1999. nov. 15.

eNTi Szoft Kft

Antivírus program beszerzése

Kurír 113.

1999. nov. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Bécsben

Kurír 105.

 

       

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

 

       

2000. jan. 31.

MAK

Kortárs alkotók munkásságának megismertetésére

Kurír 113.

 

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Kurír 90.

folyamatos

Exemplum A.

Kulturális innovációs kutatások támogatása

SANSZ 1996/11. 31. o.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrz.

Kurír 92.

folyamatos

Magyar Fordítóház

Magyar nyelvû mûvek lefordítása

SANSZ 1997/12. 12. o.;

Kurír 89.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.

Kurír 100.