Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

108. szám

- 1999. március 2.


Információk

1. Egyetemünkön a következõ alapítványokra lehet a befizetett személyi jövedelemadó 1 %-át felajánlani:

Prudentia Hallgatói Jóléti és Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Adószám: 19083209-2-06
Bankszámlaszám: 026-14317-00070003

JATE SC Alapítvány

Adószám: 19983295-1-06
Bankszámlaszám: 11735005-20421676

Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány

Adószám: 19081166-1-06
Bankszámlaszám: 11998006-02600943

Alapítvány a József Attila Tudományegyetemért

Adószám: 18459337-1-06
Bankszámlaszám: 11606002-05676800-06000008

Szegedi Tudományegyetemért

Adószám: 18458161-1-06
Bankszámlaszám: 11998006-02618438-00040006

2. A JATE BTK Kari Tanácsának következõ ülése, melyre a tanszékvezetõk is meghívást kaptak, 1999. március 4-én délelõtt 10 órakor lesz.

Az ülés napirendi pontjai:

1. Integráció elõtt. Tájékoztató az aktuális fejleményekrõl és teendõkrõl

Elõadó: Dr. Mészáros Rezsõ, a JATE rektora

2. Dékáni pályázat elbírálása (Dr. Berta Árpád)

Elõterjesztõ: Dr. Mészáros Rezsõ, a JATE rektora

3. Egyetemi docensi pályázat elbírálása - Régészeti Tanszék (Dr. Horváth Ferenc)

Elõterjesztõ: Dr. Fodor István, egyetemi docens

4. Egyéb

3. A kari Tudományos Bizottság rangsorolta a különbözõ testvéregyetemi tanulmányutakra beérkezett oktatói jelentkezéseket. A városok utáni szám az egyetemi keretszámot jelenti.

BRNO (6 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Kocsis Mihály egyetemi docens Szláv Filológiai Tanszék
Font Zsuzsanna egyetemi docens Régi Magyar Irodalmi Tanszék
Nagyillés János tanársegéd Klasszika-Filológia Tanszék

GÖTTINGEN (4 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Barna Gábor egyetemi docens Néprajzi Tanszék
Szabó József egyetemi tanár Magyar Nyelvészeti Tanszék

LÓDZ (11 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Balázs Mihály egyetemi tanár Régi Magyar Irodalmi Tanszék
Keserû Gizella tud. segédmunkatárs Régi Magyar Irodalmi Tanszék

ÚJVIDÉK (14-16 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Forgács Tamás egyetemi docens Magyar Nyelvészeti Tanszék

ODESSA (3 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Baróti Tibor adjunktus Orosz Filológiai Tanszék

SZENTPÉTERVÁR (3 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Bagi Ibolya egyetemi docens Orosz-Filológiai Tanszék
Kozmács István adjunktus Finnugor Nyelvtudományi Tanszék
Vajda Zsuzsanna egyetemi docens Pszichológia Tanszék

TEMESVÁR (6 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Marjanucz László egyetemi docens Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék
Papp Sándor tanársegéd Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék
Petrovics István adjunktus Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék

TURKU (6 fõ)

Név

Beosztás

Tanszék

Federmayer Éva egyetemi docens Amerikanisztika Tanszék

Egyúttal közöljük a külföldi vendégoktatók 1999. évi meghívására kari szinten beérkezett kérelmeket is. Az adatsor tájékoztató jellegû, mivel a végleges egyetemi keretszámok még nem ismeretesek.

Tanszék

Vendégoktató neve

Beosztása

Intézménye

Idõ

(nap)

Filozófia Tanszék Prof. dr. Helmuth Vetter Wiener Universitat

5

Finnugor Nyelvtudományi Tanszék Karakulov, Borisz Ivanovics Glaszovszkij Pedagogicseszkij Insztitut, Kirov

5

Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék Prof. René Démoris
egyetemi tanár
Université de la Sorbonne Nouvelle Paris III.

5

Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék Prof. Pierre Hartmann
egyetemi tanár
Université des Sciencies Humanies de Strasbourg II

5

Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék Prof. Patrick Brasart Université Paris 8

5

Klasszika-Filológia Tanszék Prof. Dr. Gerard O'Daly Department of Latin University College London

5

Klasszika-Filológia Tanszék Prof. Dr. Jürgen Blusch Universitt – Regensburg

5

Magyar Irodalmi Tanszékek Jürgen Beyer
tudományos munkatárs
Universitaet Kopenhagen
Institut for Folkloristik

5

Néprajzi Tanszék Prof Dr. Richard Jeabek Masaryk Egyetem

5

Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék Prof. Karády Viktor Centre de Sociologie Europeene

5

4. Megváltozott a Dékáni Hivatal egyik telefonszáma. Az eddigi 420-108 megszûnt, helyette az eddig is mûködõ (45-) 4360 mellett a (45-) 4361 a másik szám.

5. Balázs Mihály, karunk dékánja 1999. március 29-31. között dékáni szünetet engedélyezett, amit az április 1-2-i tavaszi szünet követ. A hétvégi húsvéti ünnepek miatt a következõ munkanap április 5. lesz.

6. 1999. március 29. és április 5. között a Petõfi sugárúti épületben a 0,4 kW-os elektromos elosztó helyiség halaszthatatlan, az életveszélyes állapot megszüntetését célzó villamos rekonstrukciója miatt szünetelni fog az elektromosenergia-ellátás. A jelzett idõpontban ideiglenes energiaellátása csak a portaszolgálatnak, valamint a telefonközpontnak lesz.

7. A szûk anyagi lehetõségek miatt az egyetem vezetése karonként 500.000 Ft összeget hagyott jóvá kari kisjavításokra.

8. Lezajlott a kari EHÖK-választás, melynek szavazatszámlálására február 23-án került sor. A szavazásra jogosult 3431 fõ közül 918 fõ adta le voksát, ebbõl 19 hallgató szavazata érvénytelennek minõsült. A részvételi arány 26,75 %. A szavazás a következõ eredményt hozta:

  1. Magyar Roland 291 szavazat
  2. Vígh Mihály 279 szavazat
  3. Kószó Anteusz 267 szavazat
  4. Dallolul Zaynab 249 szavazat
  5. Tóth Gábor 224 szavazat
  6. Sallai Sándor 201 szavazat

9. Pléh Csaba (Pszichológia Tanszék), Fenyvesi Anna és Kontra Miklós (Angol-Amerikai Intézet) elõadással vettek részt a The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (Wassenaar) által 1999. február 20-23. között rendezett “Verb clusters from a language contact perspective” címû konferencián. A konferencia egy másfél évig tartó. holland-flamand-magyar kutatási program (Study Centre on Language Contact) elsõ rendezvénye volt. A szociolingvisztikai és gyermeknyelvészeti szekciók következõ konferenciája Szegeden lesz idén novemberben.



PhD-hírek

1. A Kari Doktori Tanács állásfoglalásai 1999. II. 24.

Az eddigi gyakorlat – hogy szinte minden hallgató leteszi a szigorlatot a III. év elvégzése után – igen problematikus, mert a szigorlat letétele a doktori eljárás megindítását jelenti. Ez azzal jár, hogy két éven belül be kell nyújtaniuk a doktori értekezést és rendelkezniük kell öt tudományos publikációval. Ez ritka kivételektõl eltekintve nem teljesül. A két év elteltével sorozatosan kell meg szüntetni az eljárásokat: a szigorlat érvényét veszti, újra le kell tenni, ezúttal már három tárgyból, s befizetett 12.000,-Ft-ot sem térítik vissza. Új eljárás a megszüntetés után két évvel indítható.

A PhD hallgatók a kedvezményes szigorlat letételét a végzés után három évig még kérhetik. Ezért nem ésszerû a szigorlat azonnali letétele, mert igen nagy valószínûséggel a vizsga úgyis érvénytelenné fog válni. Kívánatos, hogy a programvezetõk csak abban az esetben támogassák a kedvezményes szigorlat letételére benyújtott kérelmeket, ha jó esély van arra, hogy a kérelmezõ két éven belül öt publikációt tud felmutatni és értekezését is el tudja készíteni.

2. Az Egyetemi Tanács a fokozatszerzõk doktoravató ünnepi ülését 1999. február 27-én (szombat) 13 órakor tartotta az Egyetem Aulájában (Dugonics tér 13. II. emelet). Az ünnepség keretében vehette át oklevelét Csepregi Zoltán és Géczi János (irodalomtudomány), Szilágyi Judit (történettudomány), valamint az oklevelét honosított Polgárdi Krisztina (nyelvtudomány).

3. Az OTDK Humán Szekciója 1999. március 29-31. között Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kerül megrendezésre. Mivel az OTDK-n sok olyan graduális diák vesz részt, akik PhD-képzésre szeretnének jelentkezni, a JPTE BTK egy országos “PhD-vásárt ” is szeretne rendezni. Ennek keretében minden már mûködõ vagy a közeljövõben indítani tervezett PhD-program egy-egy óra bemutatkozási idõt kapna, és lehetõvé tennék a programokról szóló információs anyagok terjesztését is. Mindez lehetõséget nyújtana az egyébként a doktori felvételi tájékoztatóban nem szereplõ alprogramok megismertetéséhez is.



Rendezvények

1. A Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezete szervezésében dr. Laluska Pál, a Közgazdasági Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék adjunktusa 1999. március 2-án és 9-én (kedden) 13 órától térítésmentes tanácsadást nyújt az önbevallók adóbevallásainak elkészítésében. A tanácsadás kizárólag a szakszervezeti tagokra vonatkozik, helye a FDSZ Boldogasszony sgt. 2-4. alatti irodája. Az érdeklõdõket kérik, hogy elõzetesen egyeztessenek idõpontot a 4136-os telefonszámon Juhosné Etelkával.

2. A SZAB Nyelvtudományi Munkabizottsága és a JATE Általános Nyelvészeti Tanszéke Nyelvészeti Mûhelyének programja a 1998-99. tanév II. félévére (az elõadások keddenként este 18 15-kor kezdõdnek).

február 23. Németh Miklós egy. tanársegéd (JATE Magyar Nyelvészeti Tanszék): Kései közép-magyar kori nyelvváltozatok presztízsértékének vizsgálata a magánhangzóváltozók elemzésével
március 9. Dr. Maleczki Márta tanszékvezetõ, egyetemi docens (JATE Általános Nyelvészeti Tanszék): A mondatalkotás szemantikai szabályai
március 23. Dr. Polgárdi Krisztina tudományos segédmunkatárs (JATE Angol Tanszék): A magyar szótagszerkezet és a hosszú magánhangzók
április 13. Dr. Pléh Csaba akadémikus (JATE Pszichológia Tanszék): Az alaktani feldolgozás elméletei és a magyar alaktan pszicholingvisztikája
április 20. Dr. Galgóczi László fõiskolai tanár (JGyTF Magyar Nyelvészeti Tanszék): Az Ómagyar Mária-siralom szövegének értelmezéséhez
április 27. Dr. Kristó Gyuláné fõiskolai docens (JGyTF Magyar Nyelvészeti Tanszék): Élõnyelvi, nyelvhasználati vizsgálati módszerek
május 4. Dr. Nagy L. János fõiskolai tanár (JGyTF Magyar Nyelvészeti Tanszék): A kreatív képességek fejlesztésének néhány alkalmazott nyelvészeti kérdése
   

Az elõadások helye: SZAB-Székház, Somogyi u. 7. Az érdeklõdõket szeretettel várják!

3. 1999. március 26-án rendezik meg a JATE 1999. évi bálját. A szervezõk az egyetem dolgozóinak elõzetes asztalfoglalási és jegyvásárlási lehetõséget biztosítanak. A vacsorás meghívók ára 2000 Ft, a vacsora nélküli meghívóké 1000 Ft. Elõzetesen asztalt foglalni az EHÖK Irodán lehet személyesen vagy a 4132-es melléken Botlik Anikónál, az EHÖK megbízott elnökénél.

4. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1999 februárjában Wild Katalin, Vargyas Péter, Mojszejenko Viktor Jefimovics és Gereben Ágnes habilitációs elõadására került sor.

5. Dr. Prof. Burkhard Schaeder elõadásokat tart a Német Nyelvészeti Tanszék vendégeként: 1999. február 23-án került sor a “Politische Rhetorik – Entlastungsstrategien” címû elõadásra, míg a “Walsern – Nicht nur linguistische Anmerkungen zu einer aktuellen Debatte” címû elõadás március 2-án hangzik el a SZAB székházban.

6. A Collegium Hungaricum márciusi budapesti elõadásának listája megtekinthetõ a Kurír internetes honlapján, valamint a Dékáni Hivatal melletti faliújságon.



Pályázatok

1. Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet az 1999. évi felsõoktatási programfinanszírozási pályázatok benyújtására.

Az Oktatási Minisztérium az 1999. évi Felsõoktatási Programfinanszírozási Pályázat meghirdetésével olyan felsõoktatás fejlesztési programok megvalósításához nyújt támogatást, amelyek hozzájárulnak a képzési rendszer egészének korszerûsítéséhez, a hallgatók kulturális- és sporttevékenységének támogatásához, a kiemelkedõ képességû hallgatók képzésének támogatásához. A felsõoktatás integrációs törekvéseinek intézményeken belüli aktív támogatása céljából mindhárom részprogram (PF1 - Oktatási programok támogatása; PF2 - Hallgatói aktivitások támogatása; PF3 - Tehetséggondozás támogatása a felsõoktatásban) esetében preferenciát élveznek azon pályázatok, amelyek a korábban beszerzett eszközök, korábbi támogatások segítségével kidolgozott oktatási rendszerek, a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételek összehangolt, intézményi vagy intézmények közötti együttmûködésben megvalósuló jobb hasznosítását célozzák.Az 1999. évi Felsõoktatási Programfinanszírozási Pályázat 3 részprogramjának támogatására elõreláthatóan összesen 470 millió Ft fordítható. A pályázaton csak felsõoktatási célokat szolgáló programokkal lehet részt venni. A Felsõoktatási Programfinanszírozási Pályázat részeként kutatásra, tankönyv– és jegyzetírásra, multimédia oktatásra, számítógép–, illetve mûszerbeszerzésre, építkezés és épület átalakítására irányuló pályázatot nem lehet benyújtani.A pályázati csomag az Interneten a http://www.fpi.hu/fpfp/index.html valamint a http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html cím alatt is rendelkezésre áll. Az ûrlap korlátozás nélkül sokszorosítható és az eredetivel azonos formátumban és tartalommal újraszerkeszthetõ, de számítógéppel vagy írógéppel kell kitölteni.

A pályázatok postai beküldési határideje: 1999. március 29.

A pályázattal kapcsolatban 1999. március 10-én tájékoztatót tartanak Budapesten, melyen karunk is képviseltetni fogja magát. Az elhangzottakról március 11-én, csütörtökön délelõtt 11 órától számolunk be az érdeklõdõknek a Kari Tanácsteremben. Kérjük, hogy akinek bármilyen kérdése lenne a pályázattal kapcsolatban, azt a jövõ keddig juttassa el Bagi Ibolya dékánhelyettesnek a Dékáni Hivatalba!

2. Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány 1999. évi ösztöndíjas pályázata következõk:

A pályázatok beadási határideje: 1999. március 12. illetve november 15.

A pályázatok beadási határideje: 1999. március 12. illetve november 15.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 2.

A pályázatok beadási határideje: 1999. március 30.

3. A Felsõoktatás Fejlesztési Alapprogramok (FEFA) Bizottság pályázatot hirdet felsõoktatási intézmények oktatási és kutatási feladatainak ellátásához szükséges infrastruktúra fejlesztését szolgáló programok támogatására. A pályázat célja az oktató-kutató laboratóriumok, a gyakorlati képzést szolgáló mûhelyek és egyéb, az oktatáshoz kapcsolódó gyakorló helyek eszközállományának fejlesztése, a képzési és a kutatási feladatok színvonalasabb ellátásához szükséges technikai háttér korszerûsítése elsõsorban olyan területeken, ahol a fejlesztés révén javíthatók a végzett hallgatók munkaerõpiaci esélyei.Pályázatot nyújthatnak be az állami és az államilag elismert, nem állami

- felsõoktatási intézmények- vagy többkarú intézmények esetén, az intézmény döntése alapján, azok karai. A támogatás eszközök, berendezések, szoftverek beszerzésére, valamint a projekt lebonyolításának költségeire igényelhetõ. Hálózati informatikai eszközök, szerverek beszerzése más forrásból finanszírozható. A projekt-lebonyolítás költségei nem haladhatják meg az igényelt teljes keret 10%-át. A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keret: 500 M Ft. A támogatott projektek befejezésének határideje: 2000. december 31. A pályázatokat 6 példányban kell benyújtani a következõ címre: FEFA Iroda, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19/21.A benyújtás határideje: 1999. március 31. (Személyesen 16 óráig vagy postán legkésõbb a beadás határidejének keletbélyegzõjével ellátva.)

4. A Soros Alapítvány / OSI pályázatot írt ki:

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 15.

A pályázat részletes kiírása, valamint ûrlap megtalálható a B-Közép Irodában.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 22.

A pályázatok részletes kiírása, valamint szükséges ûrlapok megtalálhatók a B-Közép Irodában.

5. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (a továbbiakban MÖB) a 82/1997. (V.21.) Korm. rendelettel módosított 54/1994.(IV.13) Kormányrendelet alapján pályázatot hirdet az 1999. naptári évre az Eötvös Ösztöndíjra.A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj (a továbbiakban Ösztöndíj) a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet tehetséges, fiatal szakembereinek a külföldi rész-továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével már bizonyította kiemelkedõ képességét. Az Ösztöndíj idõtartama 3 - 6 hónap, amely az állami költségvetés függvényében egyszer - legfeljebb 6 hónappal - meghosszabbítható. Az Ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Az ösztöndíjas utak 1999. június 15-tõl kezdõdhetnek, de legkésõbb 1999. december 10-ig meg kell kezdeni. A pályázathoz szükséges formanyomtatványok (1, 4, 7) a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodájától (Budapest, V. Szalay u. 10-14., Postacím 1884 Bp. Pf. 1.) kérhetõk, ill. az Internetrõl letölthetõk: www.mkm.hu, azon belül Pályázatok, MÖB illetve http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html. A formanyomtatványok sokszorosíthatók.

Beadási határidõ: 1999. március 31.

6. A londoni School of Slavonic and East European Studies egyéves londoni ösztöndíjra írt ki pályázatot a történelem vagy a társadalomtudományok valamely ága iránt érdeklõdõk számára. Az ösztöndíjasnak az európai nacionalizmus tárgykörében jártasnak kell lennie, és a magyar nyelvet is oktatnia kell a kinti érdeklõdõk számára.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 1.

A pályázat részletes kiírása, valamint a kellõ ûrlap megtalálhatók a B-Közép Irodában.

7. A Mons-Hainaut Egyetem (Belgium) francia nyelvû, illetve a Pisai Egyetem olasz nyelvû nyári egyetemének ismertetõi megtalálhatók a Francia illetve az Olasz Tanszéken.

8. A Mellon kutatói ösztöndíj Villa i Tattiba szóló pályázati kiírása (Kurír 105.) és a kellõ ûrlap megérkeztek, megtalálhatók a B-Közép Irodában.



Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ:
Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát! http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1999. márc. 5.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Törökországban

Kurír 105.

1999. márc. 10.

OM

Széchenyi Professzori Ösztöndíj

Kurír 106.

1999. márc. 12.

Osztrák-Magyar Akció Al.

Ausztriai részképzések

Kurír 100.

1999. márc. 20.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Párizsban

Kurír 105.

1999. márc. 29.

OM

Programfinanszírozási pályázat

Kurír 108.

1999. márc. 31.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj az Edinburghi Egyetemen

Kurír 104.

1999. márc. 31.

MÖB

Eötvös kutatói ösztöndíj

Kurír 109.

1999. márc. 31.

FEFA

Infrastruktúrafejlesztési program

Kurír 108.

1999. márc. 31.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 105.

1999. márc. 31.

Slavic Research Center

Szlavisztikai tanulmányok Hokkaidoban

Kurír 104.

1999. márc. 31.

Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

A magyarországi zsidóság újjászervezése

Kurír 107.

 

     

1999. ápr. 1.

Pro Renovanda

Idegennyelvi képzés támogatása

Kurír 105.

1999. ápr. 1.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj a római Amerikai Akadémián

Kurír 105.

1999. ápr. 1.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Izraelben

Kurír 105.

1999. ápr. 1.

SSEES

Egyéves londoni ösztöndíj

Kurír 108.

1999. ápr. 5.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Londonban

Kurír 105.

1999. ápr. 6.

Soros Al.

Belföldi és külföldi szakmai továbbképzési ösztöndíj

Kurír 106.

1999. ápr. 15.

Soros/OSI

Soros Supplementary Grants

Kurír 108.

1999. ápr. 15.

Soros/OSI

Higher Education Support

Kurír 109.

1999. ápr. 30.

San Marinoi Egyetem

Systemtransformation: Von der Planwirtschaft in die Marktwirtschaft

Kurír 105.

 

     

1999. máj. 1.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Amszterdamban

Kurír 105.

1999. máj. 1.

Mobilitás Ifj. Szolg.

Fiatalok Európáért Program

Kurír 100.

1999. máj. 14.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 107.

1999. máj. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

1999. máj. 25.

Soros Al.

Pedagógiai, oktatási, módszertani folyóiratok tám.

Kurír 106.

 

     

1999. jún. 30.

Soros Al.

Kulturális folyóiratok támogatása

Kurír 103.

1999. jún. 30.

MÖB

Doktori képzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

 

     

1999. aug. 30.

Domus Hungarica

Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása

Kurír 107.

1999. aug. 31.

Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

A magyarországi zsidóság újjászervezése

Kurír 107.

 

     

1999. szept. 15.

Pro Renovanda

Történelem-földrajz pály.

Kurír 105.

 

     

1999. okt. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Villa i Tattin

Kurír 105, 109.

 

     

1999. nov. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Bécsben

Kurír 105.

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Pfigyelõ 1998/10. 18-19.
Kurír 90.

folyamatos

Exemplum A.

Kulturális innovációs kutatások támogatása

SANSZ 1996/11. 31. o.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrz.

Kurír 92.

folyamatos

Magyar Fordítóház

Magyar nyelvû mûvek lefordítása

SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.

folyamatos

Faludi Akadémia

Vidéki doktorandusok és kutatók támogatása

Kurír 106.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.