Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

107. szám - 1999. február 10.


Információk

1. A korábbi hagyományokat követve a Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezete tagjai számára az idén is szervez adótanácsadást. Az érdeklõdõk 1999. február 25-én, csütörtökön és március 9-én, kedden 8-12 óra között kaphatnak az adóívek kitöltésével kapcsolatos tanácsokat Kissné Novák Éva szobájában.

2. Az 1998/99. tanév IV. rendes kari tanácsülése 1999. február 18-én (csütörtökön) 10 órakor kerül megrendezésre a BTK kari tanácstermében.

A kari tanácsülés napirendi pontjai:

A tudományos és pályázati rektorhelyettes tájékoztatója idõszerû kérdésekrõl

Elõterjesztõ: Dr. Kenesei István rektorhelyettes, egyetemi tanár

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Intézetvezetõi pályázat elbírálása

a) Angol-Amerikai Intézet (Dr. Szõnyi György Endre)

Elõterjesztõ: Dr. Kenesei István, egyetemi tanár

2. Egyetemi tanári pályázatok elbírálása

a) Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék (Dr. Kontra Miklós)

Elõterjesztõ: Dr. Novák György, egyetemi docens

b) Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék (Dr. Karsai László)

Elõterjesztõ: Dr.J.Nagy László, egyetemi tanár

c) Neveléstudományi Tanszék (Dr. Báthory Zoltán)

Elõterjesztõ: Dr.Csapó Benõ, egyetemi tanár

d) Pszichológia Tanszék (Dr. Pléh Csaba)

Elõterjesztõ: Dr.Vajda Zsuzsanna, egyetemi docens

e) Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék (Dr. Sajti Enikõ)

Elõterjesztõ: Dr.J.Nagy László, egyetemi tanár

3. Egyetemi docensi pályázatok elbírálása

a) Filozófia Tanszék (Dr. Dékány András)

Elõterjesztõ: Dr. Csejtei Dezsõ, egyetemi tanár

b) Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék (Dr. Gyimesi Tímea)

Elõterjesztõ: Dr. Penke Olga, egyetemi docens

c) Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék (Dr. Tomka Béla)

Elõterjesztõ: Dr. Tóth Sándor László, egyetemi docens

d) Modern Magyar Irodalmi Tanszék (Dr. Kovács András)

Elõterjesztõ: Dr. Szigeti Lajos Sándor, egyetemi tanár

e) Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék (Dr. Vígh Éva)

Elõterjesztõ: Dr. Bakonyi Géza, tudományos fõmunkatárs

f) Orosz Filológiai Tanszék (Dr. Bibok Károly)

Elõterjesztõ: Dr. Szalamin Edit, egyetemi docens

g) Régészeti Tanszék (Dr. Horváth Ferenc)

Elõterjesztõ: Dr. Fodor István, egyetemi docens

h) Szláv Filológiai Tanszék (Dr. Balázs L. Gábor)

Elõterjesztõ: Dr. Kocsis Mihály, egyetemi docens


II. A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Felterjesztési javaslat dr. Bellon Tibor mestertanári kitüntetésére

Elõterjesztõ: Dr. Fried István egyetemi tanár

2. Tájékoztató a bölcsész képesítési követelmények kidolgozásának helyzetérõl

Elõterjesztõ: Dr. Balázs Mihály, dékán

3. Egyéb

3. Az 1999. évi bérfejlesztésre az egyetem minden dolgozója alanyi jogon 11 %-os béremelést kap. A béremelés január 1-jei hatállyal érvényes, visszamenõleges kifizetésére a februári bérekkel összevontan, márciusban kerül sor. Emellett az Egyetem egyes egységei differenciálásra további külön keretet kaptak, ez a BTK esetében 363.300 Ft/hó összeget jelent. Ennek az összegnek a felosztása megtörtént, elsõdlegességet élveztek a nem oktató dolgozók, a lektorok, a tanársegédek, valamint az adjunktusok. Ezen kívül 1999. január 1-tõl kezdõdõen az adjunktusok és a tanársegédek további 6.750 Ft pótlékot kapnak.

4. Egyetemünkön - önálló szervezeti egységként - megalakult a Szegedi Felsõoktatási Szövetség József Attila Tudományegyetem Továbbképzõ és Szolgáltató Intézet.

Az intézet feladata: különbözõ tanfolyamok és képzések szervezése, többek között a tanár-továbbképzés keretei között mûködõ, bizonyítványt adó kurzusok koordinálása. Székhelye: Tisza Lajos krt. 103. (Irinyi épület), belsõ telefon: iroda: 4293, 4294; ügyintézõk: 4295, 4296; fax: 467-644. Az operatív mûködést a menedzser igazgató, Borbola István irányítja.


Személyi hírek

1. Kékes Szabó Mihály, a Neveléstudományi Tanszék egyetemi docense az Országos Tudományos Diákköri Tanácsban kifejtett tevékenységéért Kodály-díjat kapott.

2. Kristó Gyula, a Középkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi tanára 1999. február 11-én 15 órától tartja akadémiai székfoglalóját a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

3. A Kar két oktatóját külföldi magyar intézetek vezetésével bízták meg. Így Csernus Sándor, a Középkori Egyetemes Történeti Tanszék docense 1999. február 1-tõl a Párizsi Magyar Intézet igazgatói posztját tölti be, míg Csúri Károly, az Osztrák Irodalmi Tanszék tanszékvezetõ egyetemi tanára 1999. március 1-tõl a bécsi Collegium Hungaricumot irányítja.


PhD-hírek

1. A BTK Doktori Tanácsa 1999. február 24-én (szerdán) 1500 órai kezdettel ülést tart a JATE BTK Kari Tanácstermében (Szeged, Egyetem u. 2. II. emelet).

Napirendi pontok:

1. Aktuális személyi kérdések:

- Doktori eljárás indítása:

Irodalomtudomány:

Jankovics László

Történelem:

Galántai Erzsébet

2. Állásfoglalás megvédett értekezésrõl.

Irodalomtudomány

Ludvig Éva Alice

3. Állásfoglalás doktori eljárás megszüntetésérõl.

Irodalomtudomány

Nagy József

4. Egyéb.

2. Az Egyetemi Tanács a fokozatszerzõk doktoravató ünnepi ülését 1999. február 27-én (szombat) 13 órakor tartja az Egyetem Aulájában (Dugonics tér 13. II. emelet).


Rendezvények

1. A budapesti Collegium Hungaricum februári elõadásai a következõk:

Jozsef Palfy: Mass Extinctions Punctuating the Middle Ages of Earth History

Horst Bredekamp: Thomas Hobbes' Visual Strategies

Zoltan Lengyel (piano), Bea Palya (voice) Bach, Mompou, Peter Toth, Ravel - Endre Hegedus

Barna Berke Marina Blagojevic Stanislaw Gebethner Marc Gillis Bela Greskovits Hans-Georg Heinrich Andras Korosenyi Friedbert Rub Sona Szomolanyi Rudolf Tokes

2. 1999. február 26-án, pénteken 12-21 óráig, valamint 27-én, szombaton 11-18 óráig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában kerül megrendezésre a brit felsõoktatási kiállítás, ahol 18 brit egyetemrõl, valamint a nagy-britanniai továbbtanulási lehetõségekrõl kaphatnak az érdeklõdõk képet.


Pályázatok

1. A Felsõoktatási Pályázatok Irodája honlapja alapján tájékoztatjuk az érdeklõdõket, hogy a Programfinanszírozási Pályázat kiírásának megjelenése 1999. február elsõ felében, azaz a napokban lesz várható.

2. Emlékeztetõül közöljük az Erasmus-pályázat tanszéki lebonyolításának fontosabb dátumait:

hallgatói mobilitás az 1998/1999. tanévben


oktatói mobilitás az 1998/1999. tanévben

Az 1999/2000. tanévre beadott pályázatok elbírálás alatt állnak, formailag megfeleltek, azaz megvalósíthatók, a pénzügyi támogatás mértékérõl döntés augusztus hónapra várható.

A 2000/2001. tanévre szóló együttmûködési szerzõdések szervezését célszerû már most elkezdeni, a bilaterális szerzõdések leadási határideje 1999. szeptember 30., a Külügyi Osztályra Balogné Molnár Gabriellának.

Az ERASMUS-pályázatokkal kapcsolatos internetes honlap - rajta a fontosabb információkkal, valamint letölthetõ nyomtatványokkal - rövidesen elérhetõvé válik.

3. A Magyar Ösztöndíj Bizottság az Oktatási Minisztérium - mint pályáztató felkérésére - a 192/1997. (XI.4) Kormányrendelet 16. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet külföldi teljes-, rész- és Ph.D. képzésre az 1999/2000-es tanévre a volt szocialista országokba.

Teljes képzés: Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Jugoszlávia
Jelentkezési határidõ: mind a magyar felsõoktatási intézménybe, mind az itt meghirdetett ösztöndíjakra:
1999. március 1.
   
Részképzés: Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Kazakhsztán, Kína, Lengyelország, Mongólia, Oroszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Ukrajna.
Jelentkezési határidõ: 1999. május 20, ill. 1999. december 20.
   
Doktori képzés: Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovákia.
Jelentkezési határidõ: 1999. június 30.

4. A Magyar Ösztöndíj Bizottság - a Francia Nagykövetség Kulturális Osztályával közösen - pályázatot hirdet 1999/2000. tanévre franciaországi posztgraduális ösztöndíjakra.

A pályázatok beadási határideje: 1999. március 2. (Francia Intézet)

5. A Pro Renovanda Alapítvány "Tudomány az oktatásban" szakalapítványa pályázatot írt ki azzal a céllal, hogy a tudományos kutatás során született eredmények alkalmazását elõsegítse a felsõoktatásban. Pályázni lehet: az új kutatási eredmények, illetve új tudományterületek, új tantárgyak oktatását szolgáló tananyag (tankönyv, jegyzet, kézikönyv, távoktatási tananyag, elektronikus hordozó, stb.) készítésére az élettudományok, az élettelen természettudományok és a társadalomtudományok területérõl.

A pályázatok benyújtási határideje: 1999. május 14.

6. A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány pályázati felhívást tett közzé a nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájának, önazonosságának megõrzéséért, fejlesztéséért végzett tevékenység támogatására. Ennek része többek között a:

Beküldési határidõ: 1999. február 26.

7. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány pályázati felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy a magyarországi zsidóság újjászervezhesse vallási, kulturális és oktatási rendszerét, a magukat zsidónak vallók erõsíthessék identitásukat és a rászorulók javíthassák szociális helyzetüket. A Közalapítvány ezért pályázatot hirdet meg a következõ célokkal: a vallási élet támogatása, a zsidó nép egységét szolgáló feladatok támogatása, szociális célok.

A kuratórium a március 31-ig beérkezett pályázatokat május 31-ig, az augusztus 31-ig beérkezett pályázatokat október 31-ig bírálja el. A pályázatokat a Közalapítvány irodájához kérjük benyújtani (1062 Budapest, Lendvay u. 17-19. vagy 1387 Budapest, Pf. 1001.) További felvilágosítást Sebes Gábor irodavezetõ ad. (Tel. 374-3074, 374-3075 fax: 374-3076).


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát! http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

Határidõ Meghirdetõ A pályázat célja, címe Megjelenés helye
1999. febr. 15. Deutscher Bundestag A német parlamenti rendszer tanulmányozása Kurír 103.
1999. febr. 15. OM Oktatási vagy kisebbségi társadalmi szervezetek támogatása Kurír 106.
1999. febr. 15. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Athénban Kurír 105.
1999. febr. 15. József Attila Al. Kulturális folyóiratok támogatása Kurír 106.
1999. febr. 20. Magyar Film-klubok és Film-barátok Szöv. Filmklubok támogatása Kurír 106.
1999. febr. 24. Soros Al. Tanárképzés fejlesztésének támogatása Kurír 106.
1999. febr. 28. Soros Al. Felsõoktatási együttmûködési és programinnov. pályázat Pfigyelõ 1998/10. 7-8. o.
Kurír 100.
       
1999. márc. 1. Soros Al. Bolognai posztgraduális kutatások Kurír 103.
1999. márc. 1. Magyar Országgyûlés Magyarország és az Európai Unió, Mo. és a NATO Kurír 104.
1999. márc. 1. MÖB Teljes képzés a volt szocialista országokban Kurír 107.
1999. márc. 1. Pro Renovanda Új típusú történelemtanítás Kurír 105.
1999. márc. 2. Soros Al. Doktori disszertációk írása Kurír 106.
1999. márc. 2. MÖB Franciaországi posztgraduális ösztöndíjak Kurír 107.
1999. márc. 5. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Törökországban Kurír 105.
1999. márc. 10. OM Széchenyi Professzori Ösztöndíj Kurír 106.
1999. márc. 12. Osztrák-Magyar Akció Al. Ausztriai részképzések Kurír 100.
1999. márc. 20. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Párizsban Törökországban ösztöndíj a római Amerikai Akadémiánlósíthatósága országos szinten is lehet Kurír 105.
1999. márc. 31. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj az Edinburghi Egyetemen Kurír 104.
1999. márc. 31. Pro Renovanda Dunatáji népek kutatása Kurír 105.
1999. márc. 31. Slavic Research Center Szlavisztikai tanulmányok Hokkaidoban Kurír 104.
1999. márc. 31. Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány A magyarországi zsidóság újjászervezése Kurír 107.
       
1999. ápr. 1. Pro Renovanda Idegennyelvi képzés támogatása Kurír 105.
1999. ápr. 1. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj a római Amerikai Akadémián Kurír 105.
1999. ápr. 1. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Izraelben Bécsben Tattin)ösztöndíj a római Amerikai Akadémiánlósíthatósága országos szinten is lehet Kurír 105.
1999. ápr. 5. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Londonban Bécsben Tattin)ösztöndíj a római Amerikai Akadémiánlósíthatósága országos szinten is lehet Kurír 105.
1999. ápr. 6. Soros Al. Belföldi és külföldi szakmai továbbképzési ösztöndíj Kurír 106.
1999. ápr. 30. San Marinoi Egyetem Systemtransformation: Von der Planwirtschaft in die Marktwirtschaft Kurír 105.
       
1999. máj. 1. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Amszterdamban Kurír 105.
1999. máj. 1. Mobilitás Ifj.Szolg. Fiatalok Európáért Program Kurír 100.
1999. máj. 14. Pro Renovanda Tudomány az oktatásban Kurír 107.
1999. máj. 20. MÖB Részképzés a volt szocialista országokban Kurír 107.
1999. máj. 25. Soros Al. Pedagógiai, oktatási, módszertani szakmai lapok és folyóiratok támogatása Kurír 106.
       
1999. jún. 30. Soros Al. Kulturális folyóiratok támogatása Kurír 103.
1999. jún. 30. MÖB Doktori képzés a volt szocialista országokban Kurír 107.
       
1999. aug. 30. Domus Hungarica Scientiarum Artiumque Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása Kurír 107.
1999. aug. 31. Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány A magyarországi zsidóság újjászervezése Kurír 107.
       
1999. szept. 15. Pro Renovanda Történelem-földrajz pály. Kurír 105.
       
1999. okt. 15. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Villa i Tattin Bécsben Tattin)ösztöndíj a római Amerikai Akadémiánlósíthatósága országos szinten is lehet Kurír 105.
       
1999. nov. 15. Mellon Foundation Mellon kutatói ösztöndíj Bécsben Bécsben Tattin)ösztöndíj a római Amerikai Akadémiánlósíthatósága országos szinten is lehet Kurír 105.
       
1999. dec. 20. MÖB Részképzés a volt szocialista országokban Kurír 107.
       
folyamatos OKTK Kutatási támogatás Pfigyelõ 1998/10. 18-19.
Kurír 90.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatos Illyés Alapítvány A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrzése Kurír 92.
folyamatos Magyar Fordítóház Magyar nyelvû mûvek lefordítása SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.
folyamatos Faludi Akadémia Vidéki doktorandusok és kutatók támogatása Kurír 106.
folyamatos Soros Al. Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.