Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/

94. szám - 1998. április 14.


ÁLLÁSFOGLALÁS
A PEDAGóGUS-TOVáBBKéPZéS éS A KREDITRENDSZER BEVEZETéSE üGYéBEN,
amelyet a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Egyetemi Tanárok Tanácsa dolgozott ki 1998. április 2-i ülésén

A magyar felsõoktatás anyagi ellátottsága feladataihoz mérten alacsony színvonalú. A költségvetési támogatás 1995. évi rendkívüli és nagymérvû, gazdaságilag indokolatlan csökkentésével felsõoktatásunk egyenesen válságos helyzetbe jutott. 1996-tól megindult ugyan a költségvetési ráfordítás lassú növelése, s ez reményt nyújt arra, hogy a felsõoktatás újra képes lesz a kutatás és a képzés színvonalának emelésére. Ugyanakkor ismételten tapasztaljuk, hogy a bõvülõ források jelentõs részének felhasználása nem hatékony, nagymérvû pénzfelhasználással kevés új érték termelõdik, s ezért nincs kizárva, hogy az oktatásban újabb válsághelyzetek alakulnak ki.

A rossz hatékonyságú felhasználásra legutóbbi példa az 1997-ben szakszerûtlenül bevezetett pedagógus-továbbképzés, amely eddig legalább 3, 4 MdFt-ot emésztett fel, s ennek az összegnek 60 %-át jól értesült alkalmi kft-ék vették fel. Csak e pénzesõ után vezette be az MKM a tanártovábbképzõ programok szakmai ellenõrzését: létrehozta az Országos Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Bizottságot, s a Kormány 277/1997. (XII. 22.) rendelete alapján most már kötelezi a programok minõsítését. Továbbra is meggondolandó azonban, hogy azoknak az intézményeknek a számára is kötelezõ a térítéses alapítási engedély beszerzése, amelyeket más eljárásban már minõsítettek. A fõiskoláknak, egyetemeknek, doktori képzésre jogosult intézményeknek éppúgy akkreditálniuk kell magukat, mint a pedagógus-továbbképzésben üzletet látó magáncégeknek.

Ez az eljárás a felsõoktatásra nézve erkölcsileg megalázó, gazdaságilag pedig értelmetlen pénzelvonás. Ugyanakkor önmagában elégtelen a valóban hatásos pedagógus-továbbképzés megvalósításához.

Hasonló eset megismétlõdésétõl lehet tartani a kreditrendszer bevezetésekor. A vonatkozó kormányrendelet a felsõoktatási törvényben megszabott idõhöz képest késik, de nem azért, mert elõkészítése hosszadalmas demokratikus viták vagy éles szakmai ellentétek miatt húzódott volna el. A kormány rendelettervezete csak akkor kapott korlátozott nyilvánosságot, amikor a törvény szerint már rég érvénybe kellett volna lépnie, s olymódon, hogy az MKM azt nyilatkozta, az alapelvekrõl, tartalmi kérdésekrõl nincs mód vitára. A tervezetbõl az tûnik ki, hogy egy újabb központi intézmény létrehozása elõtt állunk, amelynek feladatköre korlátozza az egyetemi autonómiát, pénzt von el a felsõoktatástól, értéktermelõ szerepe csekély.

A kreditrendszer bizonyára alkalmas arra, hogy finomítsa és nemzetközi összefüggésben átláthatóbbá tegye a diplomákhoz kötött hallgatói teljesítmény mérését. Jelenleg ezt a mérést Magyarországon az országosan meghatározott képesítési követelményrendszer, az egyetemenként kialakított és a Magyar Akkreditációs Bizottság által jóváhagyott tan- és vizsgarend, a hallgatói teljesítményt rögzítõ leckekönyv, s több helyen kurzusfelvételi lapok teszik lehetõvé. (Itt jegyezzük meg, hogy a képesítési követelményrendszer törvényileg elõirt új meghatározása még mindig nincs meg a bölcsészkari szakok zömére. Ezért tisztázhatatlan lenne a kormány rendelet-tervezetének hatályossá tétele esetében, hogy az egyetemi diplomához szükséges 270 kredit hogyan oszlik meg a kétszakos tanárképzés, a bölcsész képzés és ennek különbözõ specializációi esetében.) Mindezek a kérdések azonban megoldhatók lennének olyan átmeneti szabályozással, amely idõt ad arra is, hogy az azonos szakokat mûvelõ felsõoktatási intézmények összehangolják kreditrendszerüket. Ámde semmi szükségét nem látjuk annak, hogy egy újabb központi hivatal jöjjön létre, a tervezet megnevezésében az Országos Kredittanács Irodája (OKTI), mert ennek valós feladatait el kell tudnia látni részben a MAB-nak, részben az MKM diplomák ekvivalenciáját nyilvántartó osztályának. Ha a felsõoktatási intézményeket köteleznék, hogy csak saját hatáskörükben megoldható feladatokhoz is szerezzék be az OKTI eljárási díj ellenében kiadott engedélyét, akkor ez éppúgy a pénz elherdálása lenne, mint ahogy azokat az összegeket elherdáljuk, amelyeket felsõoktatási intézmények fizetnek be a pedagógus-továbbképzési programjaik akkreditációjáért.

A felsõoktatás anyagi ellátottságának eme szükségtelen szûkítése ellen is felelõségünk tudatában leghatározottabban tiltakozunk.

Szeged, 1998. ápr. 7.

Dr. Bernáth Árpád

a JATE BTK Egyetemi Tanárok Tanácsa elnöke



Információk

1. Az 1997/98. tanév V. rendes kari tanácsülésére 1998. április 16-án (csütörtökön) 10 órakor kerül sor a BTK kari tanácstermében.

A kari tanácsülés napirendi pontjai:

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat a Szegedi Felsõoktatási Szövetség Szenátusa BTK-ról delegált tagjának személyére

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, ált. és tud. dékánhelyettes

2. Javaslat hungarológia szak indítására

Elõterjesztõ: Dr. Szõnyi György Endre, intézetvezetõ egyetemi docens

3. Javaslat a vallástudományi szak képesítési követelményeire

Elõterjesztõ: Dr. Somfai Béla, a Hittudományi Fõiskola professzora

II. A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Beszámoló az 1997. évi dologi költségvetés felhasználásáról

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, ált. és tud. dékánhelyettes

2. Javaslat az 1998. évi dologi költségvetés felosztására

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, ált. és tud. dékánhelyettes

3. Javaslat az Egyetemi Tanács 43/1997. számú határozatának megfelelõen az egyetemi adjunktusoktól elvárható publikációs tevékenységrõl

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, ált. és tud. dékánhelyettes

4. Javaslat a Kari Intézeti Szabályzatok egységesítését elõkészítõ bizottság felállítására

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, ált. és tud. dékánhelyettes

5. Javaslat a Kari Doktori Szabályzat módosítására

Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, a Kari Doktori Tanács titkára

6. Egyéb

2. 1998. április 22-én 12 órakor a JATE Központi Könyvtára az Évfordulós Emlékcsarnok kiállítássorozat keretében megnyitja következõ kiállítását a könyvtár I. emeleti folyosóján. A megemlékezést Horváth Barna jogászprofesszor halálának 25., Kováts Ferenc gazdaságtörténész, jogász születésének 125. és Kerényi Károly klasszika-filológus halálának 25. évfordulója tiszteletére tartják.

3. A Kazinczy-verseny idei országos döntõjén (Kaposvár, 1998. március 26-28.) az indítható két versenyzõ közül Fûköh Borbála III. évf. magyar-angol, I. évf. hungarológia szakos hallgató Kazinczy-érmet nyert, Kardos István II. évf. magyar szakos hallgató pedig holtversenyben a 15. helyen végzett. Az országos döntõt minden évben helyi verseny elõzi meg, melyet a Magyar Nyelvészeti Tanszék rendez. Az egyetemünket képviselõ hallgatókat B. Fejes Katalin egyetemi docens készíti fel: Fûköh Borbála 1980 óta a 20. versenyzõ, aki Kazinczy-díjat kapott.

4. Pusztai Bertalan, a Néprajzi Tanszék tudományos segédmunkatársa, a "Religious and Identity Conflicts in Sub-Carpathia" címmel elõadást tartott az 1997. szeptember 12-14. között Bergenben (Norvégia) "Anthropology of Post Communism" címmel megrendezett nemzetközi konferencián.

5. 1997. szeptemberétõl nyolc hónapos ösztöndíját tölti a Néprajzi Tanszéken Hanneleena Savolainen, a turkui egyetem doktorandusz diákja. Kutatási területe: museum sciences. Témájából az 1997/1998. tanév II. félévében angol nyelvû kurzust tart. Konzulense Barna Gábor docens.

6. A Néprajzi Tanszék állandóan bõvülõ honlapja 1996. novembere óta angolul, 1998. márciusától a fõlap magyarul is olvasható a hálózaton. (http://www.arts.u-szeged.hu/ethnology/) . A honlap tartalmazza a tanszékkel kapcsolatos összes friss információt.

7. A Magyar Intézet honlapja megtekinthetõ a http://www.arts.u-szeged.hu/magyar/ címen.

8. A Nancy-i Centre Européen Universitaire tájékoztatója megtalálható az Európa Tanulmányok Központban, J. Nagy Lászlónál.



Tudományos hírek

1. Sikeresen habilitált a Janus Pannonius Tudományegyetemen karunk két oktatója. Karsai László március 25-én, Anderléné Sajti Enikõ pedig április 8-án tartotta meg habilitációs elõadásait.

2. Mikola Tibor: "A szamojéd nyelvek története" címû nagydoktori értekezésének nyilvános vitájára 1998. április 27-én (hétfõn) délelõtt 11 órától kerül sor az MTA Székház III. emeleti elõadótermében (Bp., Roosevelt tér 9.). A védésre a Kar április 27-én reggel 7 órai indulással különbuszt indít az Egyetem u. 2. elõl. Jelentkezni április 17-én, pénteken délig lehet a Dékáni Hivatalban.

3. Kontra Miklós habilitációs elõadására 1998. március 22-én, szerdán délután 14 órától kerül sor a Kari Tanácsteremben.

4. A Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság Szirmai Endre Kuratóriumának 1997. évi díját Balázs Mihály nyerte el Early Transylvanian Antitrinitarianism címû mûvével.

5. A MAB Teológiai és Vallástudományi Szaktudományi, valamint Egyházi Intézményi Szakbizottsága Barna Gábort 1998. januárjában három évre tagjai sorába meghívta.


Pályázati információk

1. A Programfinanszírozási pályázat elbírálása jelenleg is tart. Az eredeti tervektõl eltérõen nem április 15-tõl, hanem csak április 27-tõl lehet telefonon érdeklõdni a pályázatok eredményét illetõen, illetve a pályázók május 6-ig kapnak információt pályázataikról. A Magyar Hírlap május 2-i száma a teljes eredménylistát közölni fogja.

2. A Széchenyi Professzori Ösztöndíj harmadik kiírására 1697 pályázat érkezett, amelybõl 25 volt formai hibás, 2 fõ pedig visszavonta pályázatát.

Tudományág                       Beadott pályázatok száma                   
Élettelen és mûszaki tudományok            600  
Élettudományok                             533  
Társadalomtudományok                       564  
Összesen:                                 1697  

Életkor  29 alatt 30-34 35-39 40-44 45-49 50-54 55-59 60-64 65-69 70-74 Össz.  
Pályázat    3      33    138   183   314   366   381   204   69     6   1697   

3. Tekintettel arrra, hogy a JATEPress 1998. évi tankönyvtámogatási pályázata nem volt sikeres, ezért a JATE Kiadói Tanácsa az 1998. évi jegyzetkiadási tervet átütemezte. Mivel a tankönyvpályázatra benyújtott kéziratok elsõbbséget élveznek a Kiadói Tanács korábbi állásfoglalása értelmében, ezért a jegyzettervben szereplõ igényeket a JATE nem tudja teljes mértékben kielégíteni, ezért 1998-ban csak a kéziratok beérkezési sorrendjében tudja megjelentetni a jegyzeteket illetve tankönyveket.


Pályázatok

1. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok Bizottsága (OTKA) pályázatot hirdet kiemelkedõ tudományos eredményeket ígérõ, a tudomány fejlõdésének megfelelõ alapkutatások végzésére, új tudományos ismeretek, összefüggések, módszerek és eljárások támogatására. A pályázaton egyének és kutató kollektívák vehetnek részt.

Elsõbbséget élveznek az alapvetõen új és perspektívikus kutatási témajavaslatok és elgondolások. A tematikus pályázatok elbírálásánál szükséges követelmény a tudományos fokozat, amelytõl csak kivételes tudományos teljesítmény esetén lehet eltérni. Igéretes kutatási elképzeléssel jelentkezõ fiatal kutatók (egyének vagy csoportjuk, akiknek egyike sem tölti be a 35. életévét a pályázat beadásának évében) ifjúsági pályázatot nyújthatnak be. Részükre külön keret áll rendelkezésre.

Pályázni a szükséges mellékletekkel ellátott és pontosan kitöltött, 1998. évre érvényes pályázati ûrlapon lehet, amely az OTKA Irodán (1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 48-52. II.em.205.;Tel.: 210 0210, 210 0167), továbbá a kutatóhelyeken szerezhetõ be.

A pályázatot 5 példányban kell eljuttatni az OTKA Irodába, minden más pályázati és egyéb anyagtól elkülönítve, kizárólag postán, legkésõbb 1998. május 4-i postabélyegzõvel feladva.

A pályázati kiírás, valamint a kellõ ûrlapok megtalálhatók a:

ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/otka/1998/ címen, valamint a B-Közép Irodában.

1/a. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) Bizottsága posztdoktori kutatási pályázatot hirdet A pályázat célja: a tudományos fokozattal rendelkezõ fiatal kutatók közül a legtehetségesebbek támogatása tudományos egzisztenciájuknak megalapozása, valamint külföldrõl történõ hazatelepülésük elõsegítése érdekében (sic!). Pályázati feltételek: pályázhatnak azok a fiatal, tudományos minõsítéssel (PhD- vagy kandidátusi fokozattal) rendelkezõ diplomások, akik kiemelkedõ tudományos eredményeket értek el és a pályázat beadásának évében negyvenedik életévüket még nem töltötték be. A pályázat csak fõfoglalkozásként nyerhetõ el. A pályázatot elnyerõk a fogadó kutatóhellyel 1998. október 1-tõl fõállású határozott idejû munkaviszonyba kerülnek.

A pályázatot öt példányban kell eljuttatni az OTKA-irodába kizárólag postán keresztül, legkésõbb 1998. május 4-i postabélyegzõvel feladva, minden más pályázati és egyéb anyagtól elkülönítve, külön borítékban.

2. A British Council (BC) és a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet magyar-brit közös felsõoktatási, kutatási program keretében megvalósítható szakembercserékre. A program 1999. április - 2002. márciusáig tart. A projektek idõtartama 1-3 év. Pályázhatnak felsõoktatási intézmények (egyetemek, fõiskolák), kutatóintézetek és könyvtárak kutatócsoportjai.

Pályázni lehet a következõ témakörökben: az oktatás bármely területe; mûvészetek (zene, tánc- és színmûvészet, vizuális mûvészetek, beleértve a filmet és a multimédiát, építészetet, valamint mûvészeti menedzsmentet); anglisztika és hungarológia (a kultúra, az oktatás és a mûvelõdés minden területe, a bölcsészettudomány, beleértve az irodalomtudomány bármely ágát); az angol és a magyar nyelv tanítása (nyelvészet is); könyvtár és informatika; igazgatás, kormányzati-, jog-, politika-, és egyéb társadalomtudományok; természettudományok.

Beadási határidõ: 1998. szeptember 30. 17 óra

3. Az 1995 májusában aláírt kormányközi kulturális, tudományos, technológiai együttmûködési program alapján a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium és a francia Külügyminisztérium az 1999-2000. évekre pályázatot hirdet közös társadalomtudományi projektekben részt vevõ kutatók utazásának és kinntartózkodásának támogatására.

Pályázhat minden társadalomtudománnyal foglalkozó oktató, kutató. Pályázható minden társadalomtudományi témában, de elsõbbséget élveznek a mellékletben megadott prioritások. A pályázónak igazolnia kell, hogy rendelkezik a kutatás sikeres megvalósításához szükséges egyéb anyagi forrásokkal (pl. OTKA, FEFA pályázaton elnyert támogatással). A pályázóknak a külföldi partnerrel egyeztetett projektjavaslatot kell benyújtaniuk. A pályázatokat mind a magyar, mind a francia partnernek be kell nyújtania a megfelelõ kormányhivatalokhoz.

A csatolt kitöltési tájékoztató alapján készített és a francia partnerrel egyeztetett közös pályázati anyagot három magyar és az egyeztetés nyelvén egy példányban kérjük legkésõbb 1998. június 12-én 12.00 óráig benyújtani, vagy aznap postára adni.

Pályázati kiírás és melléklet a B-Közép Irodában, ûrlapok és kitöltési útmutató az MKM Ügyfélszolgálati Irodáján (tel.: 30 27 369) állnak rendelkezésre.

4. A magyarországi Fulbright Commission igazgatója, Dr. Bruckner Huba - hasonlóképpen az elmúlt évekhez - idén is tájékoztatót tart Szegeden a Fulbright-ösztöndíjakról.

Az 1999-2000-es tanévre szóló ösztöndíjakat a Fulbright Bizottság idén már áprilisban meghirdeti, ezzel párhuzamosan azonban a határidõ is változik: július 15-re módosul (a korábbi aug. 1. helyett).

Errõl és az egyéb változásokról, a pontos pályázati kiírásról, valamint a pályázatok összeállításáról szerezhetõk be hasznos információk a tájékoztatón, melynek

idõpontja: 1998. április 27., hétfõ du. 2 óra,

helyszíne: JATE Központi Épület, Dugonics tér 13. II. em. Rektori Hivatal, Tanácsterem.

4/a. A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság meghirdette az
1999-2000. tanévre szóló amerikai ösztöndíjait. Azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsõfokú végzettséggel, valamint megfelelõ szintû angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni vagy továbbtanulni.

A pályázatok beadási határideje: 1998. július 15.

A pályázat kiírása, valamint ûrlap megtalálható a Tanulmányi Tanácsadó Központban (JATE Központi Könyvtár, Ficzkó Ildikó), valamint a B-Közép Irodában.

5. Az Európai Unió az ARIANE Program keretében pályázatot hirdet irodalmi mûvek fordítása, kiadása és az olvasáskultúra fejlesztése terén. Magyarország, mint társult ország, az Európai Unió bármely két tagállamával közösen az alábbi témákban nyújthat be pályázatot:

I. Rangos, XX. századi irodalmi mûvek fordításának támogatása a szélesebb körû terjesztés érdekében.

II. Színpadi mûvek fordítása a szélesebb közönséggel való megismertetés érdekében.

III. Referenciamûvek és tanulmányok fordításának támogatása az európai népek történelmének és kultúrájának megismertetése céljából.

IV. A könyv és olvasáskultúra elõmozdítását és a polgárok ezekhez való hozzáférését célzó együttmûködési projektek támogatása.

V. Az európai irodalom terjesztéséért munkálkodók szakmai tudásának fejlesztése.

Beadási határidõ: 1998. május 1., a kiírásban szereplõ brüsszeli címre.

Részletes pályázati tájékoztató és pályázati ûrlap kérhetõ angol és francia nyelven a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján:1055 Budapest, Szalay u. 10-14. (Honvéd u. sarok). Levélcím: 1884. Bp., Pf. 1.(H-Cs: 9-12, 13-16 óráig, P: 9-12 óráig). Tel.: 30 27 369, Fax: 33 13 765.

A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium kéri a pályázókat, hogy pályázatuk benyújtásáról tájékoztassák a Fordítástámogatási Irodát (Károlyi Dóra, 1146 Budapest - Hermina út 57-59.; Tel./Fax: 251 76 76.)

6. A Magyarország 2000 rendezvény céljait követve a Gyermek és Ifjúsági Koordinációs Tanács (GYIÉT) titkára és a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára pályázatot írnak ki határon túli magyar fiatalokkal fenntartott és tervezett kapcsolatok fejlesztését szolgáló programok és rendezvények támogatására. A pályázók köre: Magyarországon bejegyzett ifjúsági szervezetek, civilszervezetek, ifjúsággal foglalkozó intézmények és iskolák. Magánszemélyek és profitorientált szervezetek nem pályázhatnak. A támogatni kívánt korosztály: a 10 és 26 év közötti fiatalok. Célunk a fiatal magyar nemzedékek magyarságtudatának erõsítése, a magyar kultúra egyetemes értékeinek megismertetése, a magyar nyelv megõrzésére és a magyar történelmi ismeretek fejlesztésére irányuló tevékenységek támogatása. A pályázati anyagot hiánytalanul kitöltve, két példányban, kizárólag postán kérjük beküldeni a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat címére - 1145 Budapest, Amerikai út 96. - az e célra rendszeresített pályázati ûrlapon, amely a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat irodájánál igényelhetõ - telefon: (1) 251-3337, fax: (1) 251-3677 -, illetve letölthetõ az Internetrõl, a www.mgx.hu/hi/mobilitas/ honlapról.

A pályázatok beküldési határideje: 1998. április 20., hétfõ (postabélyegzõ dátuma).

7. A JATE Magyar Nyelvészeti és Irodalmi Intézet pályázatot hirdet az 1998-199. Tanévre részképzésre a Turkui Egyetem Finn és Általános Nyelvészeti Tanszékén az Erasmus-program keretein belül. A részképzés tervezett idõtartama 2x9 hónap, ez két-két pályázó között megosztható. Elsõsorban negyed- és ötödéves, valamint PhD-hallgatók jelentkezését várják. Bizonyos témakörökben (Baltic Sea Region Studies, Finnish/Nordic Studies) angol nyelvû programokra is lehet jelentkezni.

A pályázatokat 1998. április 24-ig, a nyelvészeti tanszékek irodájába, Dolovai Dorottya nevére kell leadni.

A pályázat részletes kiírása és a kellõ ûrlapok megtalálhatók Dolovai Dorottyánál a Finnugor Tanszéken.

8. A mûvelõdési és közoktatási miniszter az 1999. évi Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár alkalmából - amelynek központi témája a magyar kultúra lesz - 1998-ban is meghirdeti pályázatát magyar nyelven született kiemelkedõ (elsõsorban szépirodalmi és értekezõ prózai) mûvek idegen nyelvû tolmácsolására illetve megjelentetésére. Pályázhatnak hazai és külföldi kiadók, valamint azon mûfordítók, akik kiadói szerzõdéssel rendelkeznek.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

- adatlapot,

- körülbelül 20 oldalas próbafordítást és magyar eredetijét

- a mû rövid ismertetését

- a jogtulajdonosokkal kötött szerzõdések másolatát vagy szándéknyilatkozatot.

- mûfordítók esetében a kiadóval kötött szerzõdés másolatát is.

Kizárólag azon mûvek részesülhetnek támogatásban, amelyek esetében a kiadó vállalja, hogy a mûvet 1999. augusztusáig megjelenteti.

A pályázatok beadási határideje: 1998. április 20., kizárólag postai úton a következõ címre:

Frankfurt '99 Programiroda, 1054 Budapest, Báthori u. 10.

A pályázat részletes kiírása, valamint ûrlap megtalálható a B-Közép Irodában.


A következõ szám 1998. április 28-án jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ Meghirdetõ A pályázat célja, címe Megjelenés helye
1998. ápr. 15. Pro Renovanda Al. Kollégiumokért SANSZ 1997/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. ápr. 15. Albright Institute of Archaeological Research /Jeruzsálem/ Mellon kutatói ösztöndíj Pály. Tájékoztató 199.
Kurír 86.
1998. ápr. 20. GYIÉT Csereprogramok és rendezvények határon túli magyar fiatalokkal Kurír 94.
1998. ápr. 24. Finnugor Tanszék Turkui részképzés Kurír 94.
1998. ápr. 30. MKM Felsõoktatási Kutatási és Fejlesztési Pályázat Kurír 93.
1998. máj. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
1998. máj. 1. ARIANE Program Irodalmi mûvek fordítása és kiadása Kurír 94.
1998. máj. 1. NIAS -/Amsterdam/ Mellon kutatói ösztöndíj Kurír 87.
1998. máj. 4. OTKA Kutatási és posztdoktori ösztöndíjak Kurír 94.
1998. máj. 15. Pro Renovanda Al. Diákcsere mozgalomért SANSZ 1997/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. máj. 15. Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány Hagyományõrzõ, kulturális és tudományos programok Kurír 90.
1998. máj. 15. Pro Renovanda Al. A történelemtanítás segédeszközeinek kidolgozása SANSZ 1997/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. máj. 20. MÖB Részképzés a volt szoc. országokban Kurír 91.
1998. jún. 12. MKM - FKM Magyar-francia kutatócsere Kurír 94.
1998. jún. 15. CEEPUS Hallgatói és oktatói mobilitás ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/ceepus
Kurír 84.
1998. jún. 30. MÖB Doktori képzés a volt szoc. országokban Kurír 91.
1998. jún. 30. MÖB Finnországi és olaszországi nyári egyetemek 1999. Kurír 92.
1998. júl. 1. A Szeged folyórat szerkesztõsége Szegedi helytörténeti pályázat Kurír 92.
1998. júl. 15. Lelio Basso International Foundation A demokratikus és szocialista társadalom a XXI. században Pály. Tájékoztató 200.
Kurír 86.
1998. júl. 15. MÖB Japán kutatói ösztöndíjak Kurír 91.
1998. júl. 15. Fulbright Bizottság Amerikai ösztöndíjak az 1999-2000. tanévre Kurír 94.
1998. szept. 15. Pro Renovanda Al. Történelem-földrajz

pály.
SANSZ 1997/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. szept. 30. MTA Közös kutatási projektek SANSZ 1998/1. 25. o.;
Kurír 90.
1998. szept. 30. British Council -MÖB Magyar-brit kutatócsere Kurír 94.
1998. okt. 1. Fiatalok Európáért Program. Hallgatói cserék támogatása SANSZ 1997/10. 28. o.
Kurír 85.
1998. okt. 15. Pro Renovanda Al. Kollégiumokért SANSZ 1997/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. okt. 15. Pro Renovanda Al. Diákok a tudományért SANSZ 1997/12. 26-27.o.;
Kurír 89.
1998. okt. 15. Harvard Center for Italian Studies Mellon kutatói ösztöndíj (Villa i Tatti) Kurír 92.
folyamatos OKTK Kutatási támogatás http://www.sztaki.hu/oktk/;
Kurír 90.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 1996/11. 31. o.
folyamatos Illyés Alapítvány A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrzése Kurír 92.
folyamatos Magyar Fordítóház Magyar nyelvû mûvek lefordítása SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.
folyamatos Domus Hungarica Scientiarum Artiumque Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása Kurír 84.